Burst schieten. Gedachten van Radozhiva

Een kleine artikel-opmerking over het onderwerp in welke modi ik het vaakst fotografeer.

Burst-modus

Burst-modus

Meestal gebruiken fotografen twee soorten opnamemodi: enkelbeeld en continu. 99% van de tijd gebruik ik de continu-opnamemodus. Dit betekent niet dat ik lange bursts fotografeer met 10 fps, het betekent alleen dat mijn camera meestal is ingesteld op continu-opnamen. Dit geldt voor mijn camera's en Nikon en Canon.

Veel Nikon CZK's hebben drie standaard opnamestanden:

 1. S - sengels, standaard opnamemodus. Eenmaal ingedrukt - één frame ontvangen.
 2. Ch - continue hhoge snelheid, continu-opnamen op hoge snelheid - eenmaal ingedrukt, ontving ik veel foto's.
 3. CL - continue low snelheid, continu-opnamen op lage snelheid - eenmaal ingedrukt, kreeg ik veel frames met een bepaalde opnamesnelheid.
Opnamemodus schakelaar

Opnamemodus schakelaar op camera Nikon D600

Sommige camera's hebben geen Ch-, CL-modi, maar alleen S-modus en burst-modus. Deze camera's bevatten: Nikon D40, D80, D5000 enz. Bij dergelijke camera's werkt de camera in de burst-modus, die wordt aangegeven door het icoon 'drie opnamen, de een op de ander', op de maximaal mogelijke snelheid. Maar als de camera CL-, CH-modi heeft, kunt u in de meeste gevallen de opnamesnelheid aanpassen met behulp van het menu ervoor.

Opnamemodi op de Nikon D800

Opnamemodi op de Nikon D800

Waarom gebruik ik altijd de CH-, CL- of burst-modus? Alles is heel eenvoudig, ik hou er niet van om opnieuw van modus te wisselen op de camera. Als u in de continu-opnamemodus wilt stoppen met fotograferen, hoeft u alleen maar uw vinger van de ontspanknop te halen. Maar in de S-modus moet je de ontspanknop 5 keer in een razend tempo indrukken, wat een negatief effect heeft op het hele opnameproces.

Hoe van modus te wisselen op de Nikon D90

Hoe van modus te wisselen op de Nikon D90

Veel fotografen gebruiken de S-modus voor doordachte fotografie en om de levensduur van de sluiter van de camera te verlengen. Aangenomen wordt dat door snel gebruik van de camera de sluiter snel verslijt. Daar ben ik het mee eens, maar toch zijn mijn taken vaak gerelateerd aan de reportagestijl van fotografie, waarbij je heel vaak een 'rek' moet maken van meerdere kaders. Meestal maak ik een serie van 2-4 frames van sleutelmomenten in de fotografie. Tegelijkertijd hoef ik niet lang rond te neuzen en de camera te herschikken van S-modus naar Ch, CL-modus. Meestal gebruik ik de CL-modus met een snelheid van 2 tot 5 frames per seconde.

Een opnamemodus selecteren op de Nikon D5100

De opnamemodus selecteren op Nikon D5100. CL, CH-modus gewijzigd in één burst-modus

Bij veel camera's kun je een limiet stellen aan het aantal opnames in de serie, dit dient als een soort 'foolproof', om geen miljoen extra opnames te maken, of om te voorkomen dat je per ongeluk op de ontspanknop drukt. Als de limiet bijvoorbeeld 20 frames is, betekent dit dat de camera na 20 opnamen in een serie stopt met fotograferen en de sluiterbron niet verspilt.

Hetzelfde geldt niet alleen voor Nikon-camera's. Om dit voordeel te begrijpen, moet u over het algemeen enige werkervaring hebben.

Conclusies:

De continu-opnamemodus is erg handig omdat deze zowel als een normale modus met enkelbeeldopnamen kan worden gebruikt, en met de mogelijkheid om onmiddellijk meerdere opnamen in een serie te maken.

Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Trainingen/consulten | YouTube | Facebook | Instagram | Twitter | Telegram

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 55, over het onderwerp: serieopnamen. Gedachten van Radozhiva

 • Alexey

  bedankt voor het artikel, Arkady! Ik fotografeer ook in 99% in Ch-modus, Cl heeft op de een of andere manier geen wortel geschoten, dus de camera is fuji, hij is traag en verhoogt met 1.5 frames per seconde. het slaat nergens op) maar het nadeel van de S-modus is dat je naast het klikken op de knop nog steeds de scherpstelling telkens moet corrigeren, aangezien de lens opnieuw scherpstelt, wat erg onhandig is.

 • Alexey

  En ik, integendeel, voor mij is dat elke keer opnieuw scherpstellen een pluspunt is, en in de serie zullen minstens één of twee frames scherp zijn (D7000)

  • Sergey Krutko

   Insgelijks. charme, opnieuw scherpstellen valt niet te ontkennen!

   • Arkadi Shapoval

    Zo maak ik gebruik van AF-C scherpstelling, wordt het scherpstellen continu in de gaten gehouden en zijn bijna alle frames scherp aan de uitgang.

    • Alexey RnD

     Dank u voor een andere gedachte en tijd besteed aan ons lezers. Zie de advertentie :-)

    • anonymus

     Hallo allemaal!
     Met scherpstellen op één frame begint de foto (D5100) stom te worden.

 • Gene JB

  Op mijn canon is er geen Cl, Ch, er is alleen een reeks. Dus ik zet de serie uit als ik met een flitser, extern of ingebouwd werk, omdat ik geen tijd had om los te laten, kreeg ik een zwart kader. Ook zet ik de serie uit bij slechte opnameomstandigheden, wanneer autofocus geen tijd heeft of niet kan scherpstellen.

 • Andrew

  Ik gebruik alleen handmatige optica!
  Mijn stopper, begrenzer, van onnodige seriële frames, is goed richten en de kosten van het vervangen van de camerasluiter. Het gaat aan als je overschakelt naar continu-opnamen en het werkt zodra ik aan de prijs denk, dus de vinger van de knop zelf valt eraf :-)

 • Oleg

  Het is ook vermeldenswaard dat er een beperking is op het geheugen van de camera. En hij schiet de eerste paar beelden met een ingestelde snelheid, en dan raakt het geheugen op en daalt de opnamesnelheid sterk.

  • Arkadi Shapoval

   Dit wordt een buffer genoemd.

  • Alexander

   Oleg, nou, het hangt van het apparaat af, mijn oude Nikon D200 schiet ongeveer 25 frames op maximale snelheid totdat hij begint te zwijgen, maar ik gebruik het zeer zelden, aangezien het belangrijkste genre waarmee ik werk reportages in een donkere kamer is, en Ik heb een SB700-flitser, serieopnamen worden niet ondersteund

 • Ilya

  Ik gebruik ook vaak handmatige optica. Ik fotografeer bijna altijd in de continu-opnamemodus en tegelijkertijd, terwijl ik me op scherpte concentreer, draai ik langzaam aan de scherpstelring en kies dan de scherpste uit 3-5 opnamen. Dit helpt me tijd te besparen en LiveView niet te gebruiken om een ​​scherp beeld te krijgen.

 • Romeinse D

  Arkady, vertel ons in meer detail waarom je nog steeds de CL-modus met instelbare burst-snelheid nodig hebt. In welke gevallen zet je 2 fps in? Op welke 5 fps? Ik gebruik deze modus bijvoorbeeld helemaal niet, het is altijd single of CH.

 • Stanislaus

  Bijzonder belangrijk puntenregistratie-uittreksel uit de familie. thuis enz. waar het niet te verontschuldigen is om iets te missen, ik schiet alleen een serie, dan kies ik waar het beter is zodat de mond niet open is, de ogen niet gesloten zijn, of omgekeerd ... dat is alles)

 • Alexander

  Hallo ! Ik heb een Nikon d5100, ik heb hem net gekocht, maar ik kan de sportmodus niet instellen voor foto's van bewegende elementen, ik ben een beginner). Vertel me alsjeblieft hoe ik het moet instellen! Bij voorbaat mijn dank voor uw antwoord!

  • snelvox

   Je zet het apparaat in de S-modus en trekt de sluitertijd naar 1/2000 of 1/4000 als die er is, de ISO staat op de machine en je zult blij zijn)

 • Eugene

  Hallo, Arkady! Ik hou echt van je artikelen, na het lezen van deze probeerde ik te fotograferen met "continu fotograferen" - het werkte, maar na een tijdje begon de camera te eten .. hoe het uit te leggen .. in het algemeen, na het indrukken van de ontspanknop, de camera "stompt" een paar seconden en pas dan foto's maken .. misschien heb ik iets geklikt natuurlijk (ik heb enkele van je artikelen gelezen en meteen geëxperimenteerd).

  • Arkadi Shapoval

   De vertraging kan de volgende redenen hebben:
   1. Rode ogen ingeschakeld met flits
   2. De sluitervertraging is ingeschakeld in het menu om onscherpte te voorkomen
   3. Maar hoogstwaarschijnlijk ligt het probleem ofwel bij de kaart, ofwel bij de framebuffer die geen tijd heeft om te worden vrijgegeven.

  • lynx

   je hebt "opnamen maken met een interval van 2-3-10 seconden, onderstreep het noodzakelijke" ingeschakeld. neem de instructie, zoek het item "schieten met een timer" en zet het uit

 • Eugene

  Nou 3 - het is onwaarschijnlijk .. de foto's verwijderd .. er is iets anders .. bedankt!

 • Eugene

  Toch was het 1 .. en de vraag is - is het mogelijk om foto's te maken in de "continue opname" -modus met een flitser?

  • Arkadi Shapoval

   Met de ingebouwde - dat kan niet, met de externe - wel.

   • Eugene

    Heel erg bedankt:)

 • Eugene

  Waarschijnlijk al moe van de vragen ... maar toch heb ik nog een paar tips nodig :) Nou, in de natuur krijg je coole foto's, maar binnenshuis, nou ja, op de een of andere manier ... helaas ... in het algemeen helemaal geen foto's :( don' Kunt u mij vertellen hoe u het beste binnenshuis foto's kunt maken als u geen flitser kunt gebruiken?

  • anonymus

   ISO verhogen. Membraan openen. Verhoog de belichtingstijd.

 • Stas

  kan ik het op de een of andere manier zo instellen in de d5100 dat ik er één keer op druk, het worden 5 frames tegelijk?

 • Irene

  Hallo! Ik heb een Nikon D 800-camera, de Ch en Cl-modus werkt om de een of andere reden niet. En in de instellingen staat bijvoorbeeld 4 frames per seconde. Hij geeft maar 1 frame af bij het afdalen. Ik begrijp niet wat het probleem kan zijn. Welke instellingen heeft continu-opnamen ermee te maken? Of naar de dienst brengen?

  • Arkadi Shapoval

   Werkt niet met flits aan.

 • Michael

  Arkadi, hallo!
  Hartelijk dank voor uw artikelen. Alles is heel duidelijk en eenvoudig.
  Een kleine opmerking: ik denk dat S in relatie tot de opnamemodus Single (single) betekent in plaats van Standard.

 • wijnstok

  Onlangs op deze zeer nuttige site, speciaal voor dummies en beginners. Wat betreft continu-opnamen ... Hoe zou je aanraden om sportevenementen te filmen. Hoe dan ook - volleybal, voetbal. F / a Nikon d7100 ... Ik fotografeer in de "Sport"-modus, maar zijn er handmatige instellingen?

  • Arkadi Shapoval

   Er is een hele technologie van fotograferen. Om dit te doen, moet je focus en belichting begrijpen, en dit is moeilijk. Het beste met dit artikel begint en volg de links om gerelateerde onderwerpen te lezen.

   • wijnstok

    Bedankt! Ik zal het met belangstelling lezen, ik zie al veel interessante momenten die ik niet kende) Ik fotografeer op "Sport" met burst-opnamen, wanneer ik op de ontspanknop druk - ik weet het))) elke sport heeft zijn eigen eigenschappen

  • lynx

   leren schieten van begin tot eind.

   • wijnstok

    ???? Wat is de betekenis van begin tot eind? Ik kan de foto's laten zien die ik heb gemaakt in deze opnamemodi (volleybal)

    • lynx

     het betekent "van het hek tot de kist."
     sportfotografie is vanuit technisch oogpunt een van de moeilijkste onderdelen van professionele fotografie.
     De eisen zijn hoog, zowel voor techniek als kennis daarvan, instellingen die geschikt zijn voor een bepaalde situatie, lenzen, eisen, maar ook reactie, en ook - het ontwikkelen van je eigen schietstijl.
     meestal duurt het meer dan een jaar hard werken

     • wijnstok

      Nou, over de complexiteit, techniek, stijl en reactie, ik twijfelde er niet aan - ik weet alles perfect ... maar mijn schieten is onprofessioneel, ik verdien hier (nog) geen geld mee)))) Ik denk dat iemand die verdient geld voor de kost door dit beroep kan zichzelf een professional noemen (ik werk met anderen) - de rest zijn "amateurs", hoewel veel "liefdes" kansen geven aan sommige "pro's", IMHO

    • lynx

     Nou, dat kan je zeker... waarom zou je ze laten zien?

     • Valery A.

      Nou, breng het naar de rechtbank (tribunaal) ...

      • wijnstok

       Misschien doe ik dat niet - anders is de rechtbank (tribunaal) hier te hard ... ze worden nog ergens voor veroordeeld ... (al was het maar in een privégesprek, voor degenen die dat willen)

       • Valery A.

        Nou, ik maakte grapjes met humor. Laat het me zien, wees niet bang.

      • wijnstok

       Voor degenen die willen - hier zijn bijvoorbeeld sportfoto's ... gemaakt door Nikon D7100 - Sportmodus, iets in Jpeg, iets in RAW. Lichtjes verwerkt in het standaard Nikon programma
       Lens - Nikon 70-200 VR II
       http://volley-foto.ru/zareche-odincovo-vs-dinamo-krasnodar/

       • Valery A.

        Welnu, de Sport-modus deed het goed met dynamische scènes - diafragma tot vol: 2,8, sluitertijd 1/500, auto ISO tot 1600, je zou zelf zoiets hebben ingesteld, misschien zou je het diafragma kleiner maken voor scherpte. Het is niet duidelijk waarom VR aan staat, met een FR van 70mm en 1/500 iets?

       • wijnstok

        Bedankt voor de opmerking - VR is ingeschakeld - omdat ik op dat moment niet wist dat het beter is om het uit te schakelen - experts hebben later geïnformeerd))) Ik zal proberen dergelijke instellingen handmatig in te stellen, omdat. Morgen fotografeer ik in dezelfde kamer en onder dezelfde verlichting. Hoe het diafragma aan te spannen - verminderen?

       • Valery A.

        Nou ja, verminder bijvoorbeeld naar 3,5. Toegegeven, zo'n lens heb ik niet :(, ik ken de eigenschappen niet, maar meestal neemt de scherpte toe naarmate het gat bedekt is (en de scherptediepte ook). Kan de sluitertijd worden verhoogd tot 300-250 om ergens beweging laten zien?Eerlijk gezegd, ik weet het niet, ik ben niet van de sport, dus meneer Pastor, als hij had gereageerd, had hij het duidelijk gemaakt.

       • vinib63

        Ja, ik fotografeer in serie - stel in op CH-modus en selecteer vervolgens de beste foto's ... bedankt voor de reacties

       • anonymus

        е охо

 • Helena

  Ik gebruik ook vaak continu-opnamen, maar wie kan me vertellen wat ik met de flitser moet doen?Hij heeft niet zo snel de tijd om op te laden en het blijkt dat één frame goed is, de rest is donker.

  • Dmitry

   Externe flits gebruiken

 • anonymus

  Hallo. Arkady (of iemand die het weet), vertel me alsjeblieft waarom in de "frame-by-frame"-modus soms een reeks frames wordt opgenomen. Nikon-camera's.
  Dank

 • Vv

  "een. S-standaard modus”
  "Enkel", niet standaard
  -Hoge snelheid…
  -Lage snelheid...

  • Arkadi Shapoval

   vast

 • Dmitry

  Dank u zeer. Verklarend, alleen jij hebt gevonden hoe je de continu-opnamemodus op de D90 . kunt inschakelen

 • Vladimir.

  Arkadi Ik heb een vraag. Een fotoshoot gefilmd met serieopnamen. Het model maakte 5 afbeeldingen van elk 150 frames. Toen deed hij het volgende model uit en toen het derde. in dezelfde modus. En toen je plotseling op de ontspanknop drukte, stopte het met werken. Fotic uitgeschakeld. Na een paar minuten weer aangezet. Werken. Begint weer te mislukken. Het werkt in de modus voor één frame. Wat was het? Vertellen. Is de camera Nikon D-7100 kapot?

 • Paul

  Hallo, bedankt voor weer een nuttige post!
  Wilde vragen.
  Is de "vuursnelheid" van continu fotograferen in richtmodi via JVI en via LiveView hetzelfde? Subjectief gezien lijkt het erop dat bij gebruik van LV het klikken van de sluiter minder vaak voorkomt dan bij het richten via JVI, en dat de eerste klik met LV optreedt na een langer tijdsinterval. Bij gebruik van JVI is de eerste klik direct zichtbaar. Maar dan kijk je naar de foto's - en je ziet dat alles wat beweegt ook succesvol is gefilmd met LV ... Een soort paradox.
  Uw mening is interessant.
  U kunt als voorbeeld de Nikon d3500 / d3400 gebruiken.
  Dank u.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2013/06/s-cl-ch-mode-nikon/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2013/06/s-cl-ch-mode-nikon/