Wat is een monopod?

Een kleine opmerking over de monopod.

Hoe ziet een monopod eruit?

Hoe ziet een monopod eruit?

monopod - Dit is een eenvoudig statief met slechts één poot. Tijdens het fotograferen kun je met de monopod het trillen ('shake') van de camera gedeeltelijk verminderen. Typisch heeft de poot van een monopod een driedelige telescopische structuur. De poot van de monopod kan een plastic punt hebben om de vloer niet te beschadigen, of een scherpe punt.

De monopod zelf is meestal erg klein en gemakkelijk te vervoeren. Mijn monopod past gemakkelijk in een kleine rugzak. Monopods onderscheiden zich ook door hun hoofd - er zijn monopods zonder hoofd en met een hoofd. De kop draait en geeft je meer vrijheidsgraden bij het werken met de camera, hij kan waterpas staan ​​en kan gemakkelijk van de 'poot' van de monopod worden verwijderd. Over het algemeen is het voor het hoofd dat je betaalt bij het kopen van een dure monopod. Hoofden kunnen van alles zijn, ik werk er zelden mee, dus ik kan het niet in detail beschrijven. Wie een wens heeft, schrijft zich hiervoor uit in de comments.

De monopod is zeer comfortabel in gebruik.. In tegenstelling tot een statief de camera met een monopod is gemakkelijk te verplaatsen van plaats naar plaatsdoor de opnamelocatie te wijzigen. Als ik overdag erg moe word van een zware bos camera + lens + flitser, is het erg fijn om mijn handen te ontlasten met behulp van een monopod. Ik werk graag met een monopod in verschillende situaties, hiermee kun je de verticale beweging van de camera volledig compenseren en fotograferen met lange sluitertijden. En als je eraan gewend raakt en kiest juiste houding met een monopod kun je niet slechter fotograferen dan met een statief bij voldoende lange sluitertijden. Het enige wat ik niet leuk vind, is dat je met headless monopods de camera niet in portretmodus kunt gebruiken. Ik verloor mijn eerste monopod zonder hoofd op een bruiloft. De monopod geeft een goede mate van vrijheid bij het werken met de camera, wat niet gezegd kan worden van een statief (statief).

Heel vaak wordt een monopod gebruikt als assistent bij het werken met zware lenzen. In zo'n bundel is het de lens die op de monopod zit. Deze manier van gebruik van een monopod is gebruikelijk voor jagers en sportfotografen met forse en zware lenzen.

Ik gebruik vaak een monopod in plaats van een speciale. boomhouder voor flitsers. Zo kan de monopod zowel als monopod als als verrijdbaar statief werken. Mijn assistent draagt ​​meestal een monopod met een flitser gemonteerd met een paraplu in het licht, zoals te zien is op de onderstaande foto:

Monopod als mobiele verlichtingsstandaard

Monopod als mobiele verlichtingsstandaard

In de meeste gevallen gebruik ik hiervoor een monopod. Door de hoogte van de monopod aan te passen, kan mijn assistent er ongelooflijk nuttige dingen mee doen.

De monopod wordt niet alleen gebruikt door fotografen, maar ook door videografen (videografen). Gewoonlijk is een camcorder veel zwaarder dan een fotocamera. Videografen gebruiken monopods voor soortgelijke doeleinden. De keuze voor een monopod hangt in het algemeen alleen af ​​van de diepte van de portemonnee van de eigenaar en van het geplande gewicht van de lading.

Conclusies:

Monopod - een zeer eenvoudig en zeer nuttig apparaat om het effect van schudden te verminderen bij het fotograferen uit de hand. De kleine monopod is erg licht en compact en stabiliseert de camera goed. De monopod kan ook gebruikt worden als houder voor externe flitser.

Arkadi Shapoval.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 40, over het onderwerp: Wat is een monopod?

 • Michael

  Ik heb geen topic gevonden over statieven. Vertel me welk statief ik moet kiezen, D 700 met een gewicht van 1 kg. en de zwaarste lens die ik heb is 680 g. Een statief met een mac is voldoende. lasten van 5 kg.?

  • Victor

   Afhankelijk van wat voor statief. Als uit het assortiment van wat dnsA, en zelfs in de prijscategorie van maximaal twee of drieduizend, zou ik voorzichtig zijn :)

  • Michael

   Vergeten interesse in manfrotto toe te voegen.

   • Michael

    Niet genoeg, ongeveer 7 kg is beter. En afhankelijk van welke lenzen - televisies zijn gevoeliger voor trillingen.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2013/06/chto-takoe-monopod/

Versión en español de este artículo https://radojuva.com/es/2013/06/chto-takoe-monopod/