Wat is een framebuffer in camera's

Een artikel over de framebuffer.

Wat is een framebuffer?

Wat is een framebuffer?

Moderne digitale camera's hebben, in tegenstelling tot filmcamera's, één belangrijke parameter die een grote invloed heeft op continue burst-opnamen. Moderne digitale camera's hebben een zogenaamde framebuffer.

framebuffer (soms slechts een buffer) in moderne digitale camera's is een speciaal type geheugen waar foto's worden opgeslagen voordat ze naar een geheugenkaart worden geschreven of naar een andere beeldopslag worden overgebracht.

De buffer werkt heel eenvoudig, wanneer een signaal (beeld) van de matrix (sensor) wordt gelezen, wordt het niet direct naar het databestand op de geheugenkaart geschreven, maar komt het in de geheugenbufferzone. De tussenliggende zone komt doordat het beeld door de verschillende snelheden van de ADC en de geheugenkaart niet direct naar de geheugenkaart kan worden geschreven. Er kan een heel eenvoudige analogie worden getrokken: tussen de buffer en het RAM-geheugen van de computer, en tussen de geheugenkaart en de harde schijf van de computer.

De framebuffer voor elke individuele camera heeft een andere waarde. Ontvangen meten framebuffer in het aantal foto's dat daar past. Ja, voor de camera. Nikon D700 bij het fotograferen in RAW-formaat passen er maximaal 18 frames. Dit betekent dat de camera, nadat hij 18 opnamen heeft gemaakt, stopt met fotograferen en wacht tot er minimaal één opname van de buffer naar de geheugenkaart is geschreven. De buffer heeft een wachtrij-principe - de eerste foto kwam daar, de eerste foto vanaf daar en aangemeld op de kaart.

Gewoonlijk is het aantal frames dat in de framebuffer past te zien op het camerascherm wanneer de ontspanknop half wordt ingedrukt.

Resterend aantal opnamen in de framebuffer

Resterend aantal opnamen in de framebuffer voor de Nikon D600 camera

Veel camera's kunnen fotograferen zonder geheugenkaart in de zogenaamde demonstratie modus, wordt de resulterende momentopname in deze modus gewoon in de buffer opgeslagen. Nikon-camera's kunnen bijvoorbeeld tot 40 foto's in de buffer opslaan bij gebruik van de demomodus. Deze functie wordt gewoonlijk 'opnamen maken zonder geheugenkaart' genoemd.

De capaciteit van de framebuffer is erg afhankelijk van de camera-instellingen. Zo is in het RAW-formaat de framebuffer meestal veel kleiner dan in het JPEG-formaat, al kan het ook andersom zijn. Het compressieniveau en de grootte van de JPEG-bestanden hebben ook een grote invloed op de buffercapaciteit.

Nog steeds erg sterk op de framebuffer aanvullende instellingen zijn van invloed op, 'verbeteren' afbeeldingen:

 • ruisonderdrukking bij hoge ISO-snelheden
 • ruisonderdrukking bij lange uittreksels
 • automatische correctie aberraties
 • automatische correctie vervorming
 • automatische vignetteringscorrectie
 • software-uitbreiding van het dynamisch bereik (bijvoorbeeld D-verlichting voor Nikon)
 • met een uitgebreid ISO-bereik (bijv. ISO HI0.7 voor Nikon)

Opmerking: fabrikanten zijn terughoudend om de capaciteit van de framebuffer aan te geven, omdat meestal magere cijfers dienen als capaciteitsindicator, bijvoorbeeld 4 frames in RAW-formaat, of in het algemeen een ellendige 2 frames in RAW + JPEG-modus voor een camera Nikon D40. In plaats daarvan kunnen fabrikanten de duur specificeren serie opnamen, die ze als buffer doorgeeft. In feite kan een reeks opnamen eindeloos zijn (totdat de geheugenkaart leeg is), maar nadat de framebuffer overloopt, is er een vertraging in de camera voor de volgende opname. Ze zeggen dat nadat de buffer vol is, de camera begint te vertragen. Inderdaad, de camera dumpt foto's van de buffer naar de geheugenkaart, en totdat ten minste één bestand is gedumpt, weigert de camera foto's te maken. Belangrijk: hoe sneller de geheugenkaart, hoe minder tijd het kost om foto's van de buffer naar de geheugenkaart te schrijven en hoe minder merkbaar de 'traagheid' van de camera. Overigens lost het gebruik van camera's met meerdere geheugenkaartslots het probleem van een kleine buffer niet op.

Attentie: Wanneer u de bovenstaande functies gebruikt om het beeld te verbeteren, omgaan met een kleine framebuffer met een snelle geheugenkaart werkt niet. De cameraprocessor besteedt veel tijd aan het verfijnen van het beeld dat in de buffer is opgeslagen, terwijl hij veel buffergeheugen in beslag neemt voor tussentijdse resultaten. Er kan dus op geen enkele manier een nieuwe momentopname worden verkregen totdat de verwerking is beëindigd. Hierdoor kan het zelfs voorkomen dat de camera in de RAW-modus een veel grotere framebuffer heeft dan in de JPEG-modus. Dit wordt precies verklaard door het feit dat onbewerkte RAW-bestanden niet worden verwerkt en geen processortijd nodig hebben, en tegelijkertijd een grotere hoeveelheid toegewezen geheugen. Zo'n situatie kan bijvoorbeeld op een camera worden waargenomen Canon 1200D.

Bovendien schrijven verschillende camera's op verschillende manieren gegevens naar een geheugenkaart en kan de situatie ontstaan ​​dat zelfs bij gebruik van de snelste geheugenkaart foto's langzaam van de buffer naar de kaart worden geüpload vanwege de functies van de camera.

mijn ervaring

Voor mij is de capaciteit van de framebuffer veel belangrijker dan de vuursnelheid van de camera. Ik fotografeer vaak in RAW-formaat en de lengte van de reeks opnamen is niet direct afhankelijk van de vuursnelheid van de camera, maar van de framebuffer, dus ik raad aan om op deze parameter te letten voordat je een camera koopt.

Conclusies:

Een buffer is een tussengeheugen voor het opslaan van foto's voordat ze naar een geheugenkaart worden geschreven. Buffer is erg belangrijk als het snel gaat continu fotograferen. Met een grote framebuffer gebruik je gemakkelijk langzame geheugenkaarten voor fotografie. Meestal is een buffer van 10-15 frames met een kop voldoende voor eenvoudige fototaken. Het aantal frames dat in de buffer past, wordt sterk beïnvloed door de instellingen voor de beeldkwaliteit.

Nog een opmerking over het onderwerp hier.

Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Trainingen/consulten | YouTube | Facebook | Instagram | Twitter | Telegram

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 53, over het onderwerp: Wat is een framebuffer in camera's

 • Denis

  Ja, ik dacht altijd dat de buffer alleen van toepassing is op continu-opnamen (in de "machinegeweer" -modus). Totdat ik in RAW begon te fotograferen en tegenkwam dat de camera na meerdere opnames achter elkaar blijkt te schieten, zelfs met een interval van enkele seconden. Eerst begreep ik niet wat er gebeurde, de camera stopte met het maken van foto's en ging ook uit :) Toen drong het al door (door de brandende LED voor toegang tot de geheugenkaart) dat het in RAW-formaat was ...

 • Constantine

  Kleine verduidelijking. "De buffer heeft een stapelprincipe - de eerste foto kwam daar, de eerste foto vanaf daar en schreef zich in op de kaart." - Dit is het principe van de wachtrij. Stapel - eerst erin, laatste eruit.

  • av1981

   Het oneens zijn. De wachtrij is FIFO (first in, first out). En de stapel is LIFO (last in, first out) - een stapel borden op tafel. Verwar wachtrij en stapel dus niet. En hoe het in een bepaalde camera is georganiseerd - u kunt erachter komen door een reeks opnamen te maken totdat de buffer vol is (bijvoorbeeld een foto van een lopende stopwatch) en de camera midden in het opnameproces uit te schakelen. Kijk dan naar de foto's en hun ontstaanstijd.

 • Denis

  Het is niet helemaal duidelijk waarom je met de buffer amper in serie kunt schieten. Digitale technologieën gaan met grote sprongen per dag, en vrij dure camera's hebben een van de remmen op een kleine buffercapaciteit. Of hangt de prijs van een camera direct (en heel sterk) af van de buffercapaciteit?

  • Gene JB

   Het probleem is dat snel geheugen duur is, dus om de kosten ervan te verlagen, zetten ze een beetje. Bovendien, hoe groot de buffer ook is, geheugenkaarten zijn erg traag, dus je zult nog steeds te maken krijgen met bufferoverloop en schrijfwachtrijen. een goede optie zou zijn om een ​​harde schijf in de camera te gebruiken. Ik herinner me dat er in Nokia een echte ijzeren harde schijf was. kleine waarheid ... maar blijkbaar is er weinig betrouwbaarheid.

   • anonymus

    Dit wordt een microdrive genoemd, het werd ooit gebruikt in camera's, de vormfactor is vergelijkbaar met die van CF, maar verliest aan snelheid door de aanwezigheid van een mechanisch onderdeel (de verminderde schijf van de pc is korter)

  • Oleg

   Niching goederen. Als goedkope camera's snel en goed schieten, wie koopt dan dure camera's? Als dure camera's snel en goed schieten, wie koopt dan het volgende model dure camera's?

  • Arkadi Shapoval

   Het is mij ook een raadsel. Het meest onbegrijpelijke is waarom wanneer extra functies worden ingeschakeld, de buffer afneemt. Het is immers niet eenvoudiger om 100 "ruwe" frames in de buffer te rijden en ze vervolgens met de processor te verwerken, ook al duurt het lang. Nu zie ik dat reeds bewerkte beelden in de buffer terechtkomen en dat de buffer zelf niet kleiner wordt, maar dat het aantal beelden dat de cameraprocessor kan verwerken wel kleiner wordt. Het is immers vreemd dat dezelfde Nikon D700 17 frames van elk 25 MB plaatst, dat wil zeggen dat er 425 MB geheugen verbruikt wordt, en tegelijkertijd, wanneer je allerlei ADL aanzet etc. de buffer wordt verlaagd. Hoogstwaarschijnlijk liggen de beperkingen juist in de mogelijkheden van de processor, dit is heel duidelijk te zien bij het fotograferen op de Nikon D300 met 14-bits kleurdiepte, wanneer de camera door processorbeperkingen slechts 2.5 beelden per seconde kan produceren.

   • Gene JB

    Het hele probleem is dat het geheugen van een computer van het merk Nikon er één is. En wanneer hij een foto verwerkt, doet hij dat in hetzelfde geheugen, en hij verwerkt RAW, niet JPEG, en voor JPEG zit er respectievelijk een soort hardware-eenheid in de processor, hoe meer functies je met de afbeelding moet doen, hoe meer ruimte er nodig is voor tussenresultaten en misschien wat tabellen, ik weet niet hoe ze het daar verwerken. Daarnaast werkt het programma van de processor zelf hoogstwaarschijnlijk ook vanuit het RAM, zoals bij Canon. Het is sneller. Vandaar de remmen. Het wordt zoiets als dit: Matrix->RAW->Process->(processing)->RAWwriteToFlash of de laatste actie RAW->JPEG->WriteToFlash

   • av1981

    Een foto in RAW wordt sowieso in de buffer gedreven, ook als je deze in JPEG opslaat. Na verwerking (ADL, etc.) wordt het resultaat ook opgeslagen in de buffer, ook in RAW (de vorige RAW wordt verwijderd, anders is er helemaal niet genoeg ruimte bij meervoudige in-camera verwerking), enzovoort. Pas dan wordt het gecomprimeerd tot JPEG (eventueel in dezelfde buffer) en naar de kaart geschreven. Over het algemeen is een buffer een analoog van het RAM-geheugen van een computer.

 • Leonid

  Beste Constantijn, je vergist je een beetje in de definitie van de stapel (stack), het wordt ook wel FIFO (first input first output) genoemd, dat wil zeggen, de eerste erin, de eerste eruit. De stack in computing is het principe van een wachtrij, de FILO-technologie - Eerste invoer De laatste uitvoer is een zeer dure operatie in termen van computerbronnen en vereist een driedubbele geheugengrootte voor het indexeren van arrays.
  Wat betreft het artikel viel me echt op hoe de camera soms vertraagt, en dan vooral op gelijken (RAW, NEF). Maar meestal bespaart een smartcard, dus ik bespaar niet op kaarten, en in extreme nood schakel ik over op burst-opnamen. Ik ben geen pro, ik ben een amateur, dus je artikelen zijn erg belangrijk voor zowel professionals als mensen zoals ik, zoals altijd een zeer uitgebreide analyse, kortom zeker. Bedankt

  • Constantine

   Leonid, kategoricheski nesglasen! Stack - eto kak raz LIFO / FILO (Last-In-First-Out), een okerkleurige (Queue) naoborot - FIFO (First-In-First-Out).

 • Denis

  In de STACK is de ingang-uitgang aan de ene kant: de laatste kwam - de eerste ging weg, om de eerste te krijgen, moet je eerst degenen krijgen die na hem kwamen in omgekeerde volgorde. IN DE WACHTRIJ ingang aan de ene kant en uitgang aan de andere kant, d.w.z. als eerste erin, als eerste eruit. De framebuffer is een typische wachtrij zonder lussen.

  • Alexander

   Je bent duidelijk geen programmeur.

   • Denis

    Ik ben maar een programmeur. Ik ben begonnen met assembler (nog steeds op het spectrum), ik weet wat push en pop zijn
    op een pc heb ik natuurlijk ook in assembler geprogrammeerd
    microcontrollers AVR, 8051, PIC, AVR32, ARM
    Ik heb zelfs ooit een artikel in een radiomagazine geschreven, alles is zoals het hoort - een programma voor een controller, voor een computer en een printplaat :)

 • Sasha

  En hoe haal je foto's uit de buffer op Nikon?

  • Arkadi Shapoval

   Precies hetzelfde als op Canon.

   • Sasha

    Kun je het proces vertellen?

    • Arkadi Shapoval

     Alles is heel eenvoudig. Installeer een geheugenkaart in de CZK of een systeemcamera, maak een foto en wacht tot het toegangslampje van de geheugenkaart stopt met knipperen.

     • av1981

      Dunne grappen? ))))))

      • Arkadi Shapoval

       ja, zonder enthousiasme voor dergelijke vragen meteen en zal geen antwoord geven :)

 • kozig

  Dus de camera moet alleen professioneel zijn.)

  • av1981

   Nee. De buffer is overal - zelfs in de goedkoopste zeepbakjes. Grootte is alleen van belang voor continu-opnamen op hoge snelheid.

 • Joeri75

  Waarom alleen prof. voor amateurs of voor beginners kun je Canon Powershot G15. De vuursnelheid is niet zo hoog, maar het diafragma is behoorlijk in termen van beeldkwaliteit, zoals amateur-DSLR's, EGF 28-140 mm, f1.8-2.8 diafragma, zelfs HDR-modus (zoiets als bracketing, alleen de camera zelf lijmt de foto in één, en met de selectie van optica hoeft het niet te lijden.

  • Joeri75

   Trouwens, het zou niet slecht zijn om beoordelingen van dergelijke apparatuur van Radozhiva te zien en de mening van Arkady erover te horen.

  • Denis

   Met een 1 / 1.7-matrix heeft zo'n diafragma maar één voordeel: het is gemakkelijker om te fotograferen bij weinig licht. Je kunt een kleine scherptediepte vergeten, en dus goede portretten.
   En dus, als je geen rekening houdt met de kleine matrix, dan is hij als tweede camera "voor elke dag" erg goed, gezien de afmetingen.

 • Eugene

  Gisteren, tijdens het fotograferen, stelde de camera scherp, maar de sluiter weigerde om de andere keer te werken wanneer de ontspanknop volledig werd ingedrukt, en de camera ging niet tegelijkertijd uit. Toen was het probleem verdwenen. Vertel eens, lijkt dit op een bufferprobleem? (anders stond ik op het punt om voor diagnostiek te gaan, omdat ik dit in mijn oude d5100 nooit ben tegengekomen.

 • Some0neAnders

  Evgenia, wat je beschreef is een volledig normale modus van de camera. De buffer in je CZK (D5100) is vol, dus de CZK-firmware heeft de ontspanknop geblokkeerd. het ontvangen frame zou eenvoudigweg nergens naar het RAM kunnen schrijven (CZK-buffer). De camera ging pas uit als al uw foto's op de geheugenkaart waren opgeslagen. Ik raad je aan om een ​​snellere SDHC klasse 10 of UHS-I geheugenkaart te kopen. Of schakel voor burst-opnamen over naar JPG in plaats van RAW. Het is ook mogelijk om de instellingen voor de kwaliteit van het JPG-bestand te verlagen naar standaard, waardoor de grootte van de gegenereerde bestanden wordt verkleind en de bufferlegsnelheid dienovereenkomstig wordt "verhoogd".

 • jury

  Jongens, waarom overweegt niemand de mogelijkheid van een banale aankoop van 10+ geheugen? Dat klopt, als je klasse 4 geheugen hebt, dan zijn er remmen. Ik koop een vrij dure DSLR om geheugen te besparen, dit is een perversie!

 • Pauline

  vertel me alsjeblieft. ik heb een nikon d5100. en hij neemt soms (buffer 27) een paar frames, en stelt dan alleen scherp, maar maakt geen foto. wat is het? soms duurt het 16 frames, soms 6, en soms één voordat er enkele seconden geen foto's worden gemaakt

  • anonymus

   Het is mogelijk dat als focusprioriteit is ingesteld, bij het opnemen van een serie, de focus verloren gaat en de camera opnieuw scherpstelt voordat hij verder gaat met fotograferen.

 • Alexey

  Op de D7100 worden met een opnamesnelheid van 90 Mb/s en het schieten van Fine Jpeg formaat L op maximale snelheid 12 beelden in de buffer geplaatst (waarvan negen door het toestel aangegeven). In crop-modus x1.3, met dezelfde parameters, passen 16-17 opnamen in de buffer (met de gespecificeerde 12). Bij het fotograferen in RAW in welke modus dan ook, verschilde het volume van de serie met maximaal 1-2 frames. Dus. Als je een kaart neemt met een schrijfsnelheid van 280 Mb/s (ruim drie keer sneller), hoeveel zal de buffer dan toenemen bij het fotograferen in RAW?

 • Tom

  Alexey, eerst moet je ervoor zorgen dat je camera de UHS-II-interface ondersteunt om een ​​kaart met een schrijfsnelheid van 280 Mb/s te kunnen gebruiken. Het heeft twee rijen contacten, anders werkt het op normale snelheid.

 • Dmitry

  Als ik een paar foto's heb gemaakt zonder geheugenkaart, en ik heb goede foto's die ik wil bewaren, maar ze blijven in de buffer hangen, is er dan een manier om ze van daaruit naar een geheugenkaart of naar een pc over te zetten?

 • anonymus

  Ik heb dezelfde vraag als Dmitry, help me alsjeblieft, ik wil echt goede foto's herstellen die zijn gemaakt met een camera zonder flashstation

 • Diana, Samara, 1995

  Ik heb dezelfde vraag als Dmitry, help me alsjeblieft, ik wil echt goede foto's herstellen die zijn gemaakt met een camera zonder flashstation

 • Sergei

  Hallo! Laat het me weten als iemand dit kan doen. Ik wil graag besparen op flashdrives, maar ik weet niet of het mogelijk is. Ik wil een high-speed x1000 CF 32GB en een heleboel goedkope 32GB SD 10-klasse kopen, de hoofd-CF instellen en deze reserveren voor SD, en wanneer de SD vol is, deze vervangen, de CF formatteren en doorgaan met fotograferen. Alle foto's zijn gemaakt op SD en CF voor snelle burst-opnamen. Ik weet alleen niet of het aantal frames in de serie voor het stoppen hetzelfde zal zijn als alleen met een CF-kaart, of zal de camera nog steeds vertragen en wachten tot ze worden gedupliceerd op SD?

 • Helena

  Hallo! Ik heb een Nikon D700. Tijdens het fotograferen wordt één bestand naar de geheugenbuffer geschreven en dat is het (hoewel het display aangeeft dat er nog 15 kunnen worden opgenomen!). Ik kan de serie niet aan! Vertel me wat het probleem zou kunnen zijn.

  • Pastoor

   Is de burst-opnamemodus de moeite waard?

   • Helena

    De moeite waard.

    • Pastoor

     Schiet hij een serie zonder kaart? Hoewel, in theorie, de buffer nog steeds verstopt zou moeten zijn, zelfs als de kaart slecht is. Werkt de serie in geen enkele autofocus- en belichtingsmodus? Heeft u hiervoor gewerkt?

     • Helena

      Bedankt voor antwoorden. Ik reset alle instellingen opnieuw en de serie verscheen. Er is iets in de instellingen tussengekomen.

      • Pastoor

       Godzijdank)

 • Виталий

  Beveel een geheugenkaart aan voor Nikon D90

  • NeustrDm

   Aangezien nieuwe SDXC-kaarten niet worden ondersteund door Nikon D90, neem dan een 32 gig class 10 van het merk.

   • Ivan

    Volgens het paspoort - ja, ze worden niet ondersteund, maar in feite heb ik een 64 GB-kaart geplaatst en de D90 nam het perfect op en toonde de juiste framecapaciteit.

    • Arkadi Shapoval

     Nee, niet alles is geweldig. Hij zal helemaal geen video schrijven op 64 GB.

 • Ivan Ivanov

  Een heel handig artikel. Anders herschrijven sites blijkbaar de cameragegevens uit de instructies, en de gegevens daarin verschillen soms van de werkelijkheid. Overal schrijven ze op de Nikon D750 camera dat in Ch-modus (high-speed burst-opnamen in RAW, de max. buffer zou 21 frames moeten passen. Hoe hard ik ook vecht, meer dan 12 komen er niet uit. Het lijkt erop dat ik alle modi in het menu al heb doorlopen. En nog een ding, waarom, wanneer je de camera instelt op C l (lage snelheid serieel) voor 4 frames / sec in de zoeker, dezelfde 12 frames, het lijkt erop dat er meer zou moeten zijn om in te voeren - het interval tussen opnamen is meer of zal het aantal opnamen hetzelfde zijn?

  • Arkadi Shapoval

   Het buffergeheugen verandert op geen enkele manier. Daarom, als de geheugenkaart traag is, worden ze ernaar geschreven nadat de buffer is gevuld. Ze schrijven 21 met een specifieke geheugenkaart, meestal snel, terwijl 12 frames in de buffer worden gevuld, de eerste 6 frames hebben tijd om naar de geheugenkaart te worden geschreven. Dan wordt er geremd.

 • Olesya

  Dus, wat is de stroomvoorziening als het aantal frames in raw verandert in de camera, maar als ik meer frames nodig heb voor verwerking, kan ik ze dan omdraaien? Meer?

  • Arkadi Shapoval

   Beschrijf uw probleem in meer detail, met vermelding van het model van de camera en de instellingen ervan

 • Valery

  Wie zal u vertellen waarom, wanneer ik foto's naar een geheugenkaart op mijn computer kopieer, de camera ze niet ziet?

  • B.R.P.

   Omdat Windows niet op de fotik is geïnstalleerd :)

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2013/06/buffer-size-slr/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2013/06/buffer-size-slr/