Grootte van de zoeker.

Moderne digitale SLR-camera's worden het meest gebruikt om scherp te stellen optische zoeker. Amateurfotografen noemen hem gewoon 'kijkgat'. afgekort Оoptisch ВIk doeИde rocker heet JVI. JVI verschillen van elkaar in het optische kristal, coating en framevergroting, focusdisplays, verlichting en gebruikte LCD, LED-displays. In dit artikel wil ik precies de maat beschrijven JVI.

Over de kenmerken van de optische zoeker

Over de kenmerken van de optische zoeker

Kan zien hier over hoe het werk werkt JVI op een moderne reflexcamera. Als ik met verschillende camera's fotografeer, kom ik heel vaak tegen dat verschillende camera's verschillende JVI, sommige camera's zijn een plezier om mee te werken vanwege hun goede JVI, andere's JVI klein en 'donker'. Gewoonlijk zijn ze in de kenmerken van camera's verantwoordelijk voor het beschrijven van JVI twee parameters::

Frame dekking – beelddekking, beelddekking (zoekerdekking). Bijvoorbeeld voor een camera Nikon D5200 het is gespecificeerd dat Frame dekking = Ca. 95% horizontaal en 95% verticaal

Frame vergroting – Vergroot het kader (zoom in de zoeker). Bijvoorbeeld voor een camera Nikon D600 er wordt gespecificeerd dat Vergroting van de zoeker = Ca. 0.7x (50 mm f/1.4 lens op oneindig, -1.0 m-1)

Beide parameters zijn erg belangrijk. Framedekking wordt ingesteld als een percentage en geeft aan hoeveel verticale en horizontale ruimte van een echt beeld door zo'n JVI kan worden gezien. Als bijvoorbeeld wordt aangegeven dat de JVI 95% verticaal horizontaal is, dan betekent dit dat je in de JVI slechts 95% van het centrale beeld kunt zien van wat er in beeld komt. Na het maken van de foto komt er aan de randen een extra afbeelding bij, die bij zo'n JVI niet zichtbaar was. Het irriteert me soms dat op sommige camera's delen van wat ik niet van plan was op te nemen, komen in het frame. Meestal is dit de voorlens van de lens van mijn videograaf, een deel van de persoon in het frame, eventuele andere externe details. Zo'n foto moet dan worden bijgesneden.

Een voorbeeld van wat buiten beeld is

Geschat voorbeeld van wat buiten beeld is.

In feite, als de JVI slechts 95% van het beeld verticaal en slechts 95% horizontaal weergeeft, dan geeft de JVI in termen van het gebied zelf slechts 90% weer van wat er op de foto te zien zal zijn. Het blijkt dat met zo'n JVI 10% van het beeld simpelweg niet zichtbaar is. Fabrikanten geven specifiek percentages aan voor de breedte en hoogte van het frame, aangezien het oppervlaktegetal van 90% velen zou kunnen waarschuwen bij het kopen van een dergelijke camera. Weinig mensen letten op de dekking van het frame. Goede camera's zouden 100% dekking van het frameveld moeten hebben, bij dergelijke camera's komt alles wat je in JVI ziet in beeld en komt er zeker niets extra's.

Als je JVI-camera geen 100% beelddekking heeft, kan de Live View-modus altijd te hulp komen, die 100% dekking van het gezichtsveld geeft. Ook moderne camera's met een elektronische zoeker geven bijna altijd 100% dekking. Je kunt er ook gewoon aan wennen en van tevoren berekenen of er iets extra's in het frame kan komen.

Een andere belangrijke indicator van JVI is zijn onmiddellijke waarde.

De waarde van JVI van verschillende kamers

De waarde van JVI van verschillende kamers. Foto genomen van DPreview

De parameter Frame Magnification is meestal verantwoordelijk voor de waarde. Hoe meer JVI, hoe handiger het is om ermee te werken. Het echte verschil in de vergroting van verschillende JVI's kan worden gevoeld bij het vergelijken van bijgesneden en full-frame camera's. Full-frame camera's hebben meestal een veel grotere zoeker met een vergroting van 0,7-0,8x, terwijl bijgesneden camera's worden geleverd met een vergroting van 0,8-0,95x. De afbeelding hierboven laat zien hoeveel de zoeker echt verschilt voor verschillende camera's.

Persoonlijke ervaring:

Meestal hebben 'slechte' JVI's oude bijgesneden spiegelreflexcamera's. In dergelijke kamers, bijvoorbeeld in Canon 350D, Nikon D40,,JVI is erg klein, het is niet altijd zo makkelijk om te zien wat er in het frame doorheen zit. Een goede JVI is vooral belangrijk bij het werken met 'donkere lenzen' en bij een handmatige scherpstelmethode. Na verloop van tijd wen je gewoon aan afsnijdingen van 95%.

Conclusies:

Meestal werken fotografen met een spiegelreflexcamera die met één oog naar de ruimte kijkt door de JVI, dit is een goede, beproefde methode van waarnemen. Bij het kiezen van een camera voor jezelf, is het erg belangrijk om een ​​goede JVI te hebben die zal helpen bij het werk en die de fotograaf niet zal dwingen zo hard mogelijk te turen om de details van de foto te zien.

Klik op de knoppen sociale netwerken - Het is belangrijk voor mij. Bedankt voor de aandacht. Arkadi Shapoval.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 65, over het onderwerp: zoekergrootte.

  • Michael

    Pentax K-50 en K-500, camera's met pentaprisma en JVI met 100% beelddekking. JVI licht, zeer comfortabel.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2013/05/viewfinder-frame-coverage-and-magnification/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2013/05/viewfinder-frame-coverage-and-magnification/