Stofverwijderingsfunctie voor Nikon-camera's

Als u niet over het juiste gereedschap beschikt om de sensor van de Nikon-camera van stof te reinigen, kunt u een interessante functie gebruiken die artefacten op foto's als gevolg van stof en vuil op de matrix aanzienlijk kan verminderen.

Verwijderen van artefacten door stof en vuil op de sensor van camera's met verwisselbare lenzen.

Verwijderen van artefacten door stof en vuil op de sensor van camera's met verwisselbare lenzen.

Eigenaars van camera's met verwisselbare lenzen krijgen vroeg of laat te maken met vervuiling van de cameramatrix. De beste manier om stof en vuil op het infraroodfilter van moderne spiegelreflexcamera's te verwijderen, is speciale reiniging, maar een dergelijke reiniging kan behoorlijk duur zijn en het is misschien niet zo eenvoudig om de matrix van de camera zelf schoon te maken. Omdat CZK Nikon er is een speciale functie in het cameramenu genaamd 'Voorbeeldafbeelding voor stofverwijdering'. Deze functie moet niet worden verward met de sensorreinigingsfunctie.

De essentie van deze functie is heel eenvoudig: er wordt een testopname gemaakt, met behulp waarvan de camera de positie van de verontreinigende deeltjes op de matrix bepaalt, en met behulp van deze testopname probeert een speciaal programma het gewenste beeld te corrigeren automatisch. Alles moderne centrale besturingssystemen Nikon zo'n functie hebben. Om het te gebruiken, moet je een foto maken van een wit object (vel papier) vanaf een afstand van 10 cm met de lens scherpgesteld op oneindig en het maximale F-getal. Het is beter om de minimaal acceptabele ISO te gebruiken. Tijdens zo'n testopname geeft het informatiepaneel het opschrift 'rEF' weer, de camera stelt zelf scherp op oneindig, het is beter om een ​​telelens te gebruiken om het stof en vuil op de sensor zo goed mogelijk vast te stellen.

Door frequente lenswisselingen had ik niet veel geluk met stof.

Vanwege frequente lenswisselingen had ik niet echt geluk met het stof op de matrix

Soms weet je echt niet wanneer het probleem van een vuile matrix je kan inhalen. Zo heb ik onlangs in een paar dagen een paar honderd foto's gemaakt op vakantie, waarvan de meeste met een afgedekt diafragma, waardoor niet de meest prettige artefacten door stof op de matrix opdoken.

Hier is een stapsgewijze instructie voor het batchgewijs reinigen van afbeeldingen van de invloed van stof en vuil voor de Nikon CZK:

 1. tijdens het fotograferen stel het beeldopnameformaat in op RAWanders werkt de stofverwijderingsfunctie niet. Op een RAW geheugenkaart staan ​​bestanden van Nikon camera's in het '.NEF' formaat. NEF en RAW zijn hetzelfde voor Nikon camera's.
 2. Voor of na het fotograferen verwijder het witte object met de functie 'Stofverwijdering voorbeeldafbeelding' bij maximale brandpuntsafstand, maximale F-waarde, minimale ISO. Hoe je dit doet staat uitgebreid beschreven in de handleiding van de camera, of in het cameramenu als je op de 'vraagteken' knop drukt en tegelijkertijd in het menu van de functie 'Voorbeeld om stof te verwijderen'. Ik maak een testopname in de modus diafragmavoorkeuze. Na een succesvolle test-snapshot wordt een '.NDF'-bestand gemaakt. Lukt het de eerste keer niet om een ​​testopname te maken, dan zal de camera je vragen deze opnieuw te maken. Het is zoiets als de handmatige installatiemethode witbalans op een wit blad.
 3. Na het fotograferen kopieer alle RAW-bestanden naar één map.
 4. Maak overal een map aan waar de 'opgeschoonde' foto's komen te staan. Ik heb bijvoorbeeld een map gemaakt met de naam 'Test' op mijn bureaublad.
 5. Open met Capture NX de map met 'vuile' RAW-bestanden.
 6. Selecteer een bestand en bewerk het met het .NDF-bestand zoals hieronder weergegeven.

  Aanpassing in Capture NX 2

  Aanpassing in Capture NX 2

 7. Aanpassingsinstellingen opslaanzoals hieronder weergegeven. Het blijkt zoiets als een preset of een mini-plugin om snel aanpassingen door te voeren op elke foto.

  Instellingen opslaan

  Instellingen opslaan

 8. ЗBatchproces uitvoeren afbeeldingen met de opgeslagen instelling. Bij batchverwerking moet u een map specificeren met RAW-bestanden die moeten worden opgeschoond. En een aantal extra features naar wens.

  Batchverwerking instellen

  Batchverwerking instellen

 9. Wacht tot de reiniging is voltooid. Het proces zelf ziet er als volgt uit.
Zo ziet batchverwerking eruit

Zo ziet batchverwerking eruit. Voor 1000 bestanden van de camera Nikon D40 mijn 4-core computer werkte ongeveer 8 uur.

nadeel zo'n methode om foto's te 'reinigen' zijn:

 1. Een voorwaarde voor het fotograferen in RAW-formaat. Als u fotografeert in JPEG, TIFF, werkt automatische correctie niet.
 2. Vereist extra Capture NX-software. Capture NX kost bijvoorbeeld behoorlijk geld, Capture NX 2 zal voor bijna $ 200 moeten worden gekocht. - kijk zelf maar. Als het geweten het toelaat, kun je downloaden ergens gehackte versie van het programma :)
 3. Functie kan niet goed tegen zware vervuiling, sommige artefacten van stof en vuil blijven nog steeds, vooral wanneer de vervuiling sterk genoeg is.
 4. Om stof te verwijderen, moet je met de camera zelf en met het programma omgaan. Opgeschoonde foto's exporteren krachtige computer vereist. Het proces zelf duurt heel erg veel tijd, vooral als je een paar honderd foto's moet 'opschonen'.
Resterende vlekken na behandeling met deze methode

Resterende vlekken na behandeling met deze methode

Ik geloof dat voor serieus werk deze methode van stofbeheersing onaanvaardbaar is, het is veel effectiever om de matrixsensor handmatig te reinigen, bijvoorbeeld, zoals dit, of gebruik handmatige correctie van artefacten in meer geavanceerde programma's. Desalniettemin kan zo'n functie de taak soms redelijk goed aan.

Bevindingen

Men kan reinig automatisch foto's met artefacten van stof op de matrix met een speciale functie in Nikon-camera's. Als iemand zoiets gebruikt, meld je dan af in de comments.

Vergeet niet op de knoppen te drukken sociale netwerken - Het is belangrijk voor mij. Bedankt voor de aandacht. Arkadi Shapoval.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 31, over het onderwerp: Stofverwijderingsfunctie voor Nikon-camera's

 • Alexey

  Verdomme, elke keer als ik hier kom en ben verbaasd over hoe weinig ik weet over mijn camera! Maar het handigste is dat ik de captura nx download)

  • Ivan

   Je hoeft alleen maar de instructies aandachtig te lezen, de camera is geen stofzuiger :)

   • Dmitry

    Wat meer! :)

 • Levani

  handig artikel)

 • Demetrius

  Als de omstandigheden het toelaten, veeg ik eerst, voordat ik de lens verwissel, het stof van het gebied rond de vatting af met een borstel en blaas het weg met een peer. Ik verander de lens door het karkas te oriënteren met de bajonet omlaag. Polyuga wordt geleidelijk aan, maar tot nu toe draaglijk. Ik gebruikte automatische stofverwijdering in captcha, maar meestal ontwikkel ik RAW in lightroom of in Capture One Pro. Met voor stofbeheersing is er ook een zeer krachtige toolkit.

 • Tandem_K

  En misschien de zin "in handmatige scherpstelmodus" toevoegen? Omdat in de standen “autofocus” en “focusprioriteit” staat de camera u niet toe een foto te maken.

  • Arkadi Shapoval

   Ik maak een foto in elke modus. De camera beweegt de lens naar oneindig en laat de sluiter los.

   • Tandem_K

    Sorry, ik neem mijn woorden terug.
    Het motto van een gevorderde gebruiker: Lukt iets niet, dan moet je de handleiding maar eens lezen...

 • Nicholas

  Arkady, ben je bang om links naar illegale software te geven? We hebben je problemen niet nodig :-)

  • Arkadi Shapoval

   Deze software bevindt zich niet op Radozhiv.

 • MAX

  Goedemiddag. Het probleem is zeer relevant, althans voor mij. Ik begrijp het niet, ik wil het verduidelijken. Worden testopnames gemaakt met het diafragma zo wijd open of dicht mogelijk?
  “van een afstand van 10 cm met de lens scherpgesteld op oneindig en het maximale diafragma”
  "bij maximale brandpuntsafstand, minimaal diafragma, minimale ISO."

  • Arkadi Shapoval

   Bijgewerkt.

 • Alexey

  Ik las uw artikel en zorgde er nogmaals voor dat u geen digitale camera zou kopen…………

 • Oleg

  Hallo. Gisteren, tijdens het schoonmaken van de matrix, heb ik per ongeluk het matte matglas bekrast. Bij het scherpstellen door de zoeker is deze kras erg vervelend. Hoe kan dat? Is het mogelijk om het in de service te vervangen? Gaat het vervangen ervan gepaard met problemen en problemen voor de camera zelf? iemand alstublieft, anders zou hij de camera naar de dienst brengen en zou graag willen weten waar hij zich op voorbereidt. De camera is nog geen jaar oud. Verdomme !!

 • Анатолий

  Het probleem van stof op het infraroodfilter van de camera is in de eerste plaats het probleem van de fotograaf om te begrijpen wat, waar en hoe te handelen bij het wisselen van lenzen in de camera.
  Velen vertegenwoordigen helemaal niet de essentie van de omgeving om ons heen, daarom vindt het verwisselen van de lens in de meeste gevallen plaats zonder na te denken over de elementaire concepten van waar, hoe en waarom dit stof kan zijn en hoe en onder welke acties het er kan stof in de camera komen.
  Met een blazer rond de lenszitting blazen voordat de lens wordt verwisseld, de camera zelf naar beneden kantelen, de lens zelf langzaam verwijderen en instellen. Er wordt voldoende lucht aan de achterkant van de lens geblazen voordat u deze op de camera bevestigt. Praat niet als de camera zonder lens is en de achterste lens van de lens omhoog staat, microdeeltjes speeksel uit je mond vliegen als regen die neerslaat op de matrix en dit is niet langer stof en vereist alleen natte reiniging. Elementaire en eenvoudige regels zullen uw matrixreiniging vele maanden verlengen.

  Reinigingsmethoden zijn in 99% van de gevallen effectief: dit is een stofzuiger, auto, uitlaat en het filter blazen met een inert gas of een peer als laatste redmiddel, alleen onder bepaalde voorwaarden.
  Deze omstandigheden bestaan ​​​​alleen in een berkenbos, bij rustig weer of een moerassig bos, bij voorkeur na regen, kun je op een matrix blazen met een voorgeventileerde peer, minstens een halve dag, het stof erop zal alleen maar afnemen, zorg van tevoren voor uw kleding. De grootste fout bij het reinigen van de matrix is ​​het gebruik van een stofzuiger in de kamer, deze gaat door het filter en werpt een hoop stof op dat schadelijk is voor de matrix, die weer de camerabody binnendringt en zich op het matrixfilter nestelt .
  Veel geluk voor iedereen.

 • Виталий

  Sovjetstofzuigers kunnen in beide richtingen worden gebruikt, nu verkopen ze een elektrische pomp 400r voor matrassen, enz., Het is goed om ze op te blazen.

  • Анатолий

   Ze blazen in de pijp. en slapen op een matras.

   Een stofzuiger wordt al lang gebruikt om stof van matrices te verwijderen en wordt gebruikt op een afzuigkap om een ​​verdunning van de lucht in de camera te creëren. Natuurlijk wordt lucht uit de omgeving erin gezogen in de camera, schoon na regen, en in de circulatie van luchtturbulentie worden de sensor en de binnenkant zelf op deze manier van de camera gereinigd van opgehoopt stof.
   En pas na een dergelijke reiniging zal natte reiniging van de sensor een positief tijdelijk resultaat geven.
   Het stof dat zich op de matrix nestelt, is van twee soorten, het is het stof dat uit de externe omgeving is gekomen en het stof dat is gevormd door de slijtage van de mechanica van de camera zelf.
   Ja, beste Xvotograf, als je het opgehoopte stof op de juiste manier opzuigt, zuig het dan niet uit de binnenkant van de camera, het nat reinigen van de sensor ziet eruit als een tijdelijke marafet.

 • Dmitry

  Goede dag. Hartelijk dank voor alle artikelen die u schrijft, maar ik wil u hiervoor speciaal bedanken: op uw foto zag ik zo'n dierbare plek voor mij. De foto is genomen in de Autonome Republiek van de Krim, de berg Ai-Petri, op de foto staat een militaire eenheid van het radiotechnische bataljon met dezelfde naam als de berg, onder de witte koepels van het radarstation voor vroege/middelgrote detectie. Hoogstwaarschijnlijk reed de fotograaf in zijn eigen auto (naast de weg met een scherpe bocht). Vroeger woonde ik daar 5-6 jaar. Als iemand op zoek is naar ongewone foto's, dan zijn de landschappen van de bergachtige Krim perfect!

  • Arkadi Shapoval

   Ja, Ai-petri. Vanuit de Grand Canyon zijn we te voet naar boven gegaan. Ik bezoek de Krim-bergen twee keer per jaar.

 • Dmitry

  Verdomme, het lijkt zoveel op Anapa en Utrish!

  • юрий

   Helpen! Geïnstalleerd? test-snapshot van het gemaakte blad Als je het bestand apart opent en een test-snapshot opgeeft, dan wordt de vlek verwijderd Als de hele map is verwerkt, wordt alles verwijderd zoals het was, alle vlekken zijn op hun plaats

 • Alexander Malyaev

  Arkady, is er stof in je zoeker gekomen? Op een matglas of op een prisma. En dan hangt er een wazige stofvlek in de zoeker en verwart... Ze schrijven dat het extreem gevaarlijk is om schoon te maken en dat je het beter kunt laten zoals het is. Maar ineens moet je het karkas verkopen, en dit stofje zal opzij gaan staan ​​...

 • саша

  Verdomme, ik had ook zo'n probleem.Geef iemand advies, wat te doen?Misschien moest iemand de zoeker schoonmaken.

 • Evavista

  Arkady, misschien kun je me vertellen: om de een of andere reden verwerken Nikon-hulpprogramma's mijn ndf-bestanden niet. Die. Ik heb twee versies van NX-D en NX2 en beide bestanden zijn niet te vinden in de map :( Op zoek naar een antwoord op een vraag, kwam ik uw artikel tegen.

  • Arkadi Shapoval

   Ik weet niet wat te zeggen.

 • Victor

  Jongens, hoe bepaal je het stof op de matrix of op de lens?

  • Bato

   Lens wisselen.
   Als het stof er is, dan is het op de matrix.
   Zo niet, of op andere plaatsen, dan op de lens.

 • Eugene

  Houd er rekening mee dat het nog steeds beter is om de automatische reiniging van de matrix ingeschakeld te laten tijdens de aan-uitschakelaar, deze uit te schakelen of andere functies te selecteren. Ze schrijven dat de functie de kwaliteit van de foto's beïnvloedt. ???

  • Michael

   Heeft geen invloed op de kwaliteit.

 • Eugene

  Dank je wel!

 • Sergiy

  Zo'n belangrijk artikel en zo achterhaald. Capture NX is lange tijd gratis geweest. Prote, ze ziet niet dat de grote goed dronk. Virnishe, zovsim niet gezien. Van infecties, denk ik - maak de matrix zelf schoon voor de experts. Ik ga alles zelf proberen.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2013/05/nikon-dust-remove-oceanborn/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2013/05/nikon-dust-remove-oceanborn/