Nikon-lenzen voor Canon EOS-camera's

Dit artikel combineert het onverenigbare.

Nikon Optics gebruiken op Canon-camera's

Nikon Optics gebruiken op Canon-camera's

Het installeren van een Nikon-lens (ook wel Nikkor genoemd) op moderne Canon EOS Digital digitale SLR-camera's is een fluitje van een cent. Alle Nikon-lenzen hebben dezelfde 'F'-vatting. Om een ​​F-lens met Nikon-vatting te monteren, hebt u alleen nodig: Nikon-Canon-adapter. Bij gebruik van een Nikon-Canon-adapter het vermogen om tot oneindig scherp te stellen blijft. Zo ziet mijn adapter eruit:

Nikon AI-adapter - Canon

Adapter Nikon AI - Canon

Ik heb mijn adapter voor $ 15. Let op er zijn adapters met en zonder chip. Een adapter met chip maakt het mogelijk om automatisch de scherpstelling te bevestigen bij het werken met niet-native lenzen. Als uw adapter geen chip heeft, dan kunt u deze zelf op de adapter plakken. Zo'n chip heet Lushnikov's Dandelion.

Type adapter Nikon - Canon zonder chip

Adapter Nikon - Canon zonder chip. Achteraanzicht.

Meestal worden deze adapters Nikon AI - Canon genoemd. Maar dit betekent nietdat alleen oude Nikon AI-lenzen kunnen worden gebruikt. Met deze adapter kun je alle Nikon lenzen uit de jaren 60 van de vorige eeuw gebruiken.

U kunt het diafragma op niet-G-type lenzen regelen met behulp van de diafragmaring

U kunt het diafragma op niet-G-type lenzen regelen met behulp van de diafragmaring

Belangrijk: het is erg handig om Nikon-lenzen te gebruiken op Canon-camera's, die: er is een ring voor diafragmaregeling. Deze lenzen zijn inclusief alle Nikon lenzen Niet-G-type. Bij zo'n lens gebeurt de diafragmaregeling handmatig. Ik gebruikte bijvoorbeeld zonder problemen Nikon 85mm f / 1.8D AF Nikkor op een Canon-camera.

Niet-G-type autofocuslens op een Canon-camera

Niet-G-type autofocuslens op een Canon-camera

Belangrijk: G-type lenzen, dat wil zeggen moderne Nikon lenzen die geen diafragmaregelring hebben, kunnen ook via een dergelijke adapter worden gebruikt. Maar diafragmaregeling is niet beschikbaar. Het diafragma zal altijd zo gesloten mogelijk zijn.

Je kunt vals spelen en zulke lenzen altijd bij een open diafragma gebruiken. Om dit te doen, gewoon vergrendel de transmissiehendel voor de diafragmawaarde (springtouw) in de open stand. Dit gaat heel eenvoudig, het is niet schadelijk voor de lens. Ik heb bijvoorbeeld het diafragma vergrendeld op de maximale open waarde voor een G-type lens Nikon 18-70 mm f/3.5-4.5G ED AF-S DX IF Nikkor met een stuk karton. Hetzelfde kan worden gedaan met alle geïmproviseerde middelen.

Irishendelvergrendeling voor G-type lens

Irishendelvergrendeling voor G-type lens

Daarna is zo'n G-type lens alleen nog te gebruiken bij de maximale diafragmawaarde. Dit kan erg onhandig zijn, aangezien diafragma erg belangrijk is voor verschillende fototaken.

Reacties op dit bericht vereisen geen registratie. Iedereen kan een reactie achterlaten. Veel verschillende fotoapparatuur is te vinden op AliExpress.

Canon camera met Nikon G-type lens

Canon camera met Nikon G-type lens

Overigens moet dezelfde adapter worden gebruikt om oude Nikon F-mount lenzen op Canon EOS-camera's te installeren. Ik heb bijvoorbeeld op de camera geïnstalleerd MS Helios-81N 2/50 dezelfde adapter gebruiken.

Sovjet-lens gemonteerd via Nikon-adapter - Canon

Sovjet-lens gemonteerd via een adapter Nikon - Canon

Hoe op zo'n constructeur te schieten? Het is heel eenvoudig. Alleen handmatig scherpstellen met behulp van de scherpstelring op de lens. Gelukkig hebben alle Nikon FX en DX lenzen een scherpstelring. Foto's maken is een fluitje van een cent in de modus voor diafragmavoorkeuze, terwijl het diafragma handmatig kan worden aangepast op lenzen met een diafragmaregelring. Op objectieven zonder diafragmaring zul je met de maximale of minimale diafragmawaarde moeten fotograferen. Zo'n opnameproces verschilt niet van fotograferen met een oude handmatige lens.

Voorbeeldfoto's

Vraag van mij aan alle kenners Nikon en Canon. Maar wat waren de foto's in de galerij hierboven genomen, Nikon of Canon? Laat je antwoorden achter in de comments.

persoonlijke ervaring

Ik kom wel eens tegen dat bezitters van Canon-camera's goede oude Nikon-lenzen kopen niet-ai, AI, AI-S, AI-geconverteerd voor video-opnamen. De Nikon-Canon-adapter kwam me goed van pas om de lens te installeren MS Helios-81N 2/50 op mijn Canon 350D.

Waar te koop

De goedkoopste adapters zijn te vinden aliexpress.com. Zo'n adapter kan bijvoorbeeld worden gekocht hier.

Conclusies:

Nikon-lenzen kunnen eenvoudig worden gebruikt op Canon-camera's via een Nikon-Canon-adapter. In dit geval verdwijnt de mogelijkheid van automatisch scherpstellen en voor sommige lenzen diafragmaregeling. De scherpstelling blijft op oneindig.

Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Trainingen/consulten | YouTube | Facebook | Instagram | Twitter | Telegram

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 119, over het onderwerp: Nikon-lenzen voor Canon EOS-camera's

 • Roman

  Ik wil een canon 650d nemen, deze heeft een touchscreen en draait. En schroef de Nikon-lens.

  • Victor

   Dan is het makkelijker om een ​​spiegelloze camera en een handmatige macro te gebruiken, het onderwerp loopt nog steeds niet weg.

   Ik zie het nut niet in om pervers te schermen met een reflex Canon en Nikon autofocuslens, waardoor het niet-autofocus is.

 • Anastasia

  Goedemiddag. is er een adapter van canon m50 naar nikon lens?

  • Gregor_S

   AI-EOS M

 • Max

  Bedankt voor het artikel.
  Er is een vraag.
  Canon 760D-apparaat.
  Lens Nikon SD 11-16 F2.8 (IF) DX II
  Als ik hem aansluit, verandert de focus niet (daar ben ik het mee eens). Maar de waarde wordt door het apparaat geregistreerd als F1.4 in plaats van 2.8. De vraag is: waarom is dit zo en welk nummer heeft prioriteit?
  Logica dicteert dat 2.8, omdat De lens is verantwoordelijk voor het diafragma.

  • Arkadi Shapoval

   Tokina-lens.
   Een adapter met een chip met daarin 1.4. Je moet handmatig scherpstellen

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2013/05/nikon-canon-eos-adapter/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2013/05/nikon-canon-eos-adapter/