Polarisatiefilter

De essentie van het polarisatiefilter is heel eenvoudig - zo'n filter kan: gereflecteerd gepolariseerd licht blokkeren. Zo is het mogelijk om gereflecteerd licht van water, glas etc. te blokkeren, waardoor het water en glas transparant worden. Maar het vermogen van het filter is hier niet toe beperkt.

Polarisatiefilter

Polarisatiefilter

Het polarisatiefilter zelf bestaat uit twee delen - beweegbaar en vast. Het vaste deel van het filter wordt in de lensfilterschroefdraad geschroefd. Het bewegende deel kan 360 graden vrij draaien. Via front-end rotatie polarisatiefilter, het filter wordt aangepast aan een bepaald type gepolariseerd licht, en tegelijkertijd met zijn vertraging door zo'n filter. Door de rotatie van de voorkant van het filter is dit filter het beste te gebruiken op lenzen met een intern scherpstelsysteem. Als de lens de frontlens van de lens meedraait met het frame, dan levert dit ongemak op bij het werken met een polarisatiefilter.

Het polarisatiefilter kan worden vastgeschroefd beschermende filter. Je kunt de lensdop op het polarisatiefilter plaatsen, of je kunt een ander filter toevoegen. Het enige is dat hoe meer filters in elkaar worden geschroefd, hoe groter de kans is dat er lichtafval in de hoeken van het beeld ontstaat. Sommige polarisatiefilters hebben mogelijk geen schroefdraad aan de voorkant.

Dat kies een polarisatiefilter voor de lens, moet u de diameter van de lensschroefdraad voor het filter weten. Bijvoorbeeld een standaardlens voor de Nikon CZK Nikon 18-55 mm f/3.5-5.6G VR heeft een diameter van 52mm en vereist een polarisatiefilter met een diameter van 52mm. Het lijkt misschien belachelijk, maar veel mensen kiezen niet voor een filter juist omdat ze niet weten of het op hun lens past. Het effect van een polarisatiefilter is op elke lens te zien.

екоторые особенности:

 1. Een polarisatiefilter blokkeert gereflecteerd gepolariseerd licht. Dit is de belangrijkste eigenschap van het filter, het kan in een groot aantal situaties worden gebruikt. Met een polarisatiefilter kun je bijvoorbeeld waterschittering (licht weerkaatst door het water) verwijderen en de bodem fotograferen.

  Zeebodem met verschillende PL-CIR-filterposities

  Zeebodem met verschillende PL-CIR-filterposities

 2. Het filter verwijdert ook blauwe luchtreflecties van de grond, het gras en de bladeren. De lucht voegt extra koude tinten (blauw, cyaan) toe aan de foto. Bij gebruik van een polarisatiefilter wordt alles warmer en natuurlijker. Long kleurveranderingen is te zien in andere voorbeelden.

  Verschillende kleuren op verschillende posities van het polarisatiefilter

  Verschillende kleuren op verschillende posities van het polarisatiefilter

 3. Bij gebruik van een polarisatiefilter voor productfotografie kan verblinding op onderwerpen worden verminderd.
 4. Met zo'n filter bereik je een aangename blauwe lucht met witte wolken. Door kleine deeltjes in de lucht is het licht uit de lucht enigszins gepolariseerd. Over het algemeen is het effect meer rijke kleuren.

  De lucht bij gebruik van een polarisatiefilter

  De lucht bij gebruik van een polarisatiefilter. Met het filter kunt u de helderheid van de lucht egaliseren en zorgt het voor een iets andere weergave van de groene kleur.

 5. Over het algemeen werkt een polarisatiefilter als een filter met neutrale dichtheid, waardoor er minder licht doorlaat. Met een polarisatiefilter kun je bijvoorbeeld gemakkelijk schieten op een heldere daggebruik makend van helderheid F/1.4 met een sluitertijd van 1/4000 s en ISO 100 is voldoende voor een correcte belichting zonder overbelichting. Veel mensen zien over het hoofd dat in ieder geval een polarisatiefilter de lichtopbrengst vermindert. Bij weinig licht raad ik aan om een ​​polarisator te fotograferen, zodat de lens meer licht kan krijgen. Zeer interessant om te gebruiken zijn een aantal ND- en PL-filters.

  Lange blootstelling

  lang uittreksel. Bij gebruik van een polarisatiefilter kun je de sluitertijd merkbaar verhogen, wat bijvoorbeeld kan dienen voor het effect van de gladheid van water in foto's.

 6. Als je het circulaire polarisatiefilter naar achteren draait, kun je een neutraal filter krijgen, als je om zijn as draait, kan zo'n filter worden verschoven witbalans in warme en koele tinten, terwijl het polarisatiefilter stopt met het blokkeren van gepolariseerd licht.

  Kleur van gras en bladeren bij gebruik van een polarisatiefilter op een zonnige dag

  Kleur van gras en bladeren bij gebruik van een polarisatiefilter op een zonnige dag

 7. Bij gebruik van polarisatiefilters met een lineair polarisatietype op moderne digitale spiegelreflexcamera's kunnen ernstige meetfouten optreden. expositie en focusnauwkeurigheid. Dit wordt behandeld door handmatig de focus aan te passen en expositie. Maar bij het gebruik van filters met circulaire polarisatie zijn er enkele speciale problemen met de meting expositie en scherpstelnauwkeurigheid observeer ik niet.
Watertransparantie

Transparantie van water door het filteren van waterschittering door het filter

De werking van het polarisatiefilter is goed te zien op een gewone computermonitor. De displayverlichting is altijd in een bepaald vlak gepolariseerd en met behulp van een polarisatiefilter is deze eenvoudig te verwijderen, zoals in onderstaand voorbeeld:

Een voorbeeld van de werking van een polarisatiefilter

Een voorbeeld van de werking van een polarisatiefilter

Polarisatiefilters zelf zijn van twee typen - met lineaire en circulaire polarisatie. Over het algemeen zijn circulair gepolariseerde filters beter. Ik wil mezelf niet herhalen, dit is bijvoorbeeld al vaak geschreven hier.

Een polarisatiefilter wordt kortweg een 'PL-filter' of gewoon een 'polarisator' genoemd. Een goede polarisator is niet goedkoop. Zoals gebruikelijk, hoe duurder het filter, hoe beter het is. Toegegeven, goedkope polarisatoren zijn ook geschikt voor amateurfotografie. Ik gebruik bijvoorbeeld Hoya 58 mm PL-CIR Made in Japan. Mijn collega's zeggen dat zeer hoogwaardige polarisatoren B+W en Rodenstock zijn, maar heel vaak is het erg moeilijk om het verschil te voelen tussen de goedkopere Hoya, Marumi, Kenko.

Conclusies:

Het polarisatiefilter is een interessant en handig apparaat om unieke effecten in foto's te bereiken. Zo'n filter is onmisbaar bij het fotograferen van landschappen, buiten werken in zonlicht, etc.

Reacties op dit bericht vereisen geen registratie. Iedereen kan een reactie achterlaten. Veel verschillende fotoapparatuur is te vinden op AliExpress.

Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Trainingen/consulten | YouTube | Facebook | Instagram | Twitter | Telegram

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 154, over het onderwerp: Polarisatiefilter

 • azake

  Vitacon 58 mm cpl gekocht Gemaakt in Japan. Bij sommige frames gaat de beeldkwaliteit sterk achteruit door het filter. De positie van het filter lijkt te worden beïnvloed. Alles is zo modderig en besmeurd. Ik controleerde het filter op het scherm van de smartphone. Alles lijkt te werken zoals beschreven in het artikel. Lijkt helder tot zwart. Als je het van zacht geelachtig naar blauwachtig verandert.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2013/05/cpl-filter/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2013/05/cpl-filter/