Focusbracketing

Bracketing scherpstellen is een zeer eenvoudige methode om een ​​zo scherp mogelijk beeld te krijgen. Deze functie is vooral handig bij het gebruik van lenzen zonder autofocus.

Focusbracketing

Bracketing focussen

De essentie van elk bracketing - maak verschillende vergelijkbare foto's met verschillende bepaalde parameters. In dit geval bracketing Scherpstellen maakt een reeks opnamen van hetzelfde onderwerp, maar met verschillende scherpstelafstanden van de lens. Bijvoorbeeld een serie bracketing kan uit 3 opnamen bestaan, de eerste opname wordt gemaakt met de focus op het gewenste onderwerp, de tweede opname wordt gemaakt met de focus achter het onderwerp en de derde met de focus verschoven voor het onderwerp. Daarna kun je met deze foto's doen wat je wilt.

Veel camera's hebben geen automatische functie bracketing scherpstellen weet de Nikon CZK bijvoorbeeld helemaal niet hoe ze dit moeten doen. Maar zoals elke bracketing, handmatig doen is niet moeilijk. Het is voldoende om de handmatige scherpstelmodus of de handmatige scherpstelprioriteitsmodus in te schakelen en een reeks opnamen te maken met verschillende scherpstelafstanden.

Een groot aantal vergelijkbare opnamen bij het maken van opnamen in de modus voor focusbracketing

Een groot aantal vergelijkbare opnamen bij het maken van opnamen in de modus voor focusbracketing

Waar is het voor:

 1. Bij het werken met optica zonder automatisch scherpstelsysteem is het erg moeilijk om de eerste keer scherp te krijgen. Soms is alles scherp in de optische zoeker, maar in werkelijkheid zijn sterke focusmissers zichtbaar. In dit geval is het buitengewoon moeilijk om jezelf te beschermen tegen focusmissers. Maar maak je meerdere opnames met verschillende scherpstelling, dan neemt de kans op een scherpe opname toe naarmate het aantal opnames in de bracketingreeks toeneemt. Ik gebruik deze methode heel vaak, focusbracketing wordt vaak 'aansnijden focus'. Ik stel bijvoorbeeld scherp achter het onderwerp en begin de opname grijs te maken terwijl ik aan de scherpstelring op de lens draai totdat het focusgebied zich voor het onderwerp bevindt. Op deze manier rek ik de zone van scherpte uit van onscherp naar pre-focus. Afhankelijk van de specificaties van de lens kan een serie uit 3 opnames of zelfs 50 opnames bestaan. Het is erg handig om focus-slepen uit te voeren met: continu fotograferen.
 2. Bij het werken met snelle autofocusoptieken kan het scherpstelsysteem vaak fouten maken. Dit is vooral merkbaar bij het werken met open diafragma's en lange scherpstelafstanden. Bijvoorbeeld fotograferen met 50 mm F / 1.4 van een object op 30-50 meter van de camera. In dit geval kunt u bracketing gebruiken en ten minste één scherpe opname maken.
 3. Focusbracketing kan worden gebruikt om ongebruikelijke scènes met meerdere belichtingen te creëren, meer details vindt u in de sectie meervoudige blootstelling.
 4. Focusbracketing kan worden gebruikt om: toenemende scherptediepte programmatisch. Om dit te doen, moet je veel opnames maken op verschillende scherpstelafstanden en deze vervolgens samenvoegen in één opname met een behoorlijke scherptediepte. Dit is een zeer nuttige en interessante techniek voor het fotograferen van landschappen, onderwerpfotografie, macrofotografie. Hieronder een voorbeeld van zo'n implementatie op basis van 6 shots.
 5. U kunt ook focusbracketing doen op verschillende scherpstelpunten. Dit is handig wanneer je niet weet wat je precies op de foto wilt laten zien - de voorgrond of de achtergrond, of welk specifiek object er qua scherpte beter uit komt te zien.
We maken verschillende foto's met bracketing. Ik heb 6 foto's gemaakt.

Foto bijvoorbeeld (niet de beste). We maken verschillende foto's met bracketing. Ik heb 6 foto's gemaakt. In Photoshop Bestand -> Scripts -> Bestanden in stapel laden -> probeer de originele afbeeldingen automatisch uit te lijnen. Vervolgens: Bewerken -> Lagen automatisch overlappen -> Afbeeldingen stapelen

Een van de nadelen van focusbracketing bij het werken met niet-autofocusoptieken en continu-opnamen is de snelle slijtage van de sluiter en een heleboel extra 'shots' die je later moet sorteren. Maar met focusbracketing kun je de hoge vuursnelheid van moderne camera's gebruiken voor het beoogde doel, het is jammer dat veel camera's een zeer kleine framebuffer. Persoonlijk maak ik veel gebruik van focusbracketing. Meestal maak ik gewoon een paar foto's door de scherpstelring iets te draaien.

Conclusies:

Focusbracketing is eenvoudig zelf te doen. Dit is een zeer nuttige techniek om in bijna elke moeilijke situatie een scherpe opname te maken.

Help het project. Bedankt voor de aandacht. Arkadi Shapoval.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 62, over het onderwerp: Focus bracketing

 • Trueash

  "Alles ingenieus is eenvoudig." Ik wist van dergelijke bracketing, maar ik realiseerde me niet dat het waar is - niemand verbiedt het draaien van de focusser tijdens het fotograferen!
  Bedankt voor je artikelen en recensies. Ik lees ze al heel lang, ik heb alleen geen commentaar gegeven. Ik hoop dat je je niet verveelt

  • Alexander

   Niet! Verveel je niet.

   • Sergo's

    Sonek in playmemories heeft een professioneel bracketingprogramma met focusbracketing voor de meeste camera's met fase- en hybride focus \ wie het heeft geprobeerd, deel het.

    • Sergo's

     Nou, hoe is het bij 4/3 bij gebruik van een elektronische sluiter binnen de toegestane sluitertijden / elektronische sluiter, verslijt het niet als een mechanische?

 • Dmitry

  Bedankt voor de geweldige site! Zee van waardevolle informatie!

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2013/04/focus-bkt/

Versión en español de este artículo https://radojuva.com/es/2013/04/focus-bkt/