Hoe automatische ISO-regeling werkt op digitale spiegelreflexcamera's van Nikon

Dit artikel is nuttig voor eigenaren van digitale spiegelreflexcamera's van Nikon. Automatische ISO-gevoeligheidsregeling is een zeer interessant iets, ik zal zelfs zeggen dat dit een van de belangrijkste dingen is in moderne Nikon digitale SLR-camera's. Als u begrijpt hoe automatische ISO-gevoeligheidsregeling werkt, kunt u: maak je werk heel gemakkelijk met een camera en let bij het fotograferen meer op andere belangrijke punten. Het is heel vreemd, maar ik heb nergens een gedetailleerde uitleg gezien van het werkingsprincipe van automatische ISO-gevoeligheidsregeling.

Hoe automatische ISO-gevoeligheidsregeling werkt op Nikon-camera's

Hoe automatische ISO-gevoeligheidsregeling werkt op Nikon-camera's

Om de uitdrukking 'Auto ISO-gevoeligheidsregeling' niet lang te schrijven, gebruik ik de kortere en begrijpelijkere uitdrukking Auto ISO (in het Russisch wordt het gelezen als 'auto ISO'). Deze functie vind je in het cameramenu, onder de instelling 'ISO instellingen'. In elke afzonderlijke Nikon-camera is de Auto ISO-functie op verschillende manieren verborgen.

De essentie van Auto ISO is heel eenvoudig. De camera selecteert zelf de gewenste ISO-gevoeligheid voor de juiste expositie.

De instellingen van het 'Auto ISO'-instelmenu maximale ISO-waarde и максимальная uittreksel. De functie 'Auto ISO' kan worden in- of uitgeschakeld. Houd er rekening mee dat automatische ISO-regeling op camera's op de CZK alleen in modi plaatsvindt P, A, S, M. In de toekomst zal ik schrijven over het werk van Auto ISO in deze modi.

De maximale ISO waarde maakt het voor de camera duidelijk dat je de ISO niet boven deze waarde kunt zetten. Vaak wordt de maximale ISO-waarde genoemd drempelwaarde, waar de camera-automatisering niet overheen kan. Als u bijvoorbeeld de maximale waarde van ISO 3200 instelt (de ISO-drempel is 3200 eenheden), dan zal de camera bij het werken met de Auto ISO-functie deze drempel niet overschrijden. Automatisering zal in geen geval ISO hoger dan 3200 kunnen gebruiken. Maximale ISO - Dit is een zeer belangrijke parameter voor het instellen van de Auto ISO-functie, omdat u hiermee het ruisniveau kunt regelen. Bij hoge ISO's hebben foto's last van digitale ruis. Voor elke camera raad ik aan om de specifieke ISO-waarde te berekenen waarbij je een goed beeldresultaat kunt krijgen, waarna deze waarde moet worden ingesteld voor de Auto ISO-functie.

Als je de ISO-waarde hoger forceert dan het maximum dat is ingesteld voor de Auto ISO-functie wanneer de Auto ISO-functie is ingeschakeld, werkt de camera alleen op de geforceerde ISO-waarde. Als ik bijvoorbeeld fotografeer in de Auto ISO-modus en ik mis de maximale ISO, forceer ik een hogere waarde en gebruikt de camera alleen deze geforceerde ISO. Belangrijk: dit principe werkt niet op alle camera's.

U kunt ook instellen minimaal aanvaardbare ISO-waarde. Het is klaar niet helemaal duidelijk en niet voor alle camera's. Wanneer u handmatig een ISO-waarde op de camera instelt, wordt dit onmiddellijk de minimale automatische waarde. Als de camera bijvoorbeeld handmatige ISO-regeling had en de ISO-waarde was gelijk aan 800 eenheden, dan werkt de camera wanneer u de Auto ISO-functie inschakelt met een maximale ISO-waarde van 3200 alleen bij waarden van 800 tot 3200 eenheden. Dit is erg handig in gebruik bij slechte lichtomstandigheden, met telelenzen, etc.

Een ander belangrijk punt bij de automatische ISO-instelling is: het maximum instellen uittreksels. maximaal uittreksel belangrijk voor de standen A (diafragmaprioriteit) en P (programma). Met de parameter 'Maximale sluitertijd' kun je de sluitertijd voor de camera specificeren, waaronder de ISO-waarde moet worden aangepast. Het is moeilijk om dit te achterhalen zonder een voorbeeld.

Automatische ISO-werking in de modus Diafragmaprioriteit (modus A)

In de 'A'-modus wordt de diafragmawaarde (F-getal) ingesteld, waaronder deze wordt aangepast uittreksel en ISO. In de Auto ISO-modus probeert de camera geen langere sluitertijd te gebruiken dan gespecificeerd in de instellingen van de Auto ISO-functie, en de ISO zelf wordt alleen ingesteld in het geselecteerde bereik (van minimum tot maximum).

Voorbeeld. Stel Auto ISO als volgt in: de minimale ISO-waarde is 800, de maximale ISO is 6400 en de maximale uittreksel 1/100 seconde, stel diafragma in op F/5.6. Het camera-algoritme ziet er ongeveer zo uit:

 1. Op F / 5.6 wordt berekend uittreksel minimaal ISO 800.
 2. als berekend uittreksel bij ISO 800 langer dan 1/100 van een seconde, verhoogt de camera de ISO met de minimale stap.
 3. Bij de nieuwe hogere ISO de sluitertijd wordt opnieuw berekend, als deze gelijk is aan 1/100s, dan heeft de camera de optimale ISO kunnen kiezen. De camera heeft bijvoorbeeld ISO 2500 geselecteerd. Dan wordt er gefotografeerd met ISO 2500, F/5.6, 1/100c.
 4. Als de camera alle ISO-waarden van 800 tot 6400 heeft doorlopen en de berekende sluitertijd was constant langer dan 1/100s, dan zal de opname worden gemaakt bij ISO 6400, F / 5.6 en de berekende sluitertijd bij deze parameters. In dit geval wordt het verbod op de minimale sluitertijd opgeheven en stelt de camera de sluitertijd langer in dan 1/100s, bijvoorbeeld 1/40s. In dit geval wordt de foto gemaakt met ISO 6400, F / 5.6, 1 / 40c. De camera kan in 99% de gewenste sluitertijd kiezen, aangezien het sluitertijdbereik erg groot is. Hierdoor krijg je bijna altijd een correct belicht frame.
 5. Als de berekende sluitertijd bij ISO 800 korter is dan 1/100 seconde, bijvoorbeeld 1/250 seconde, dan verhoogt de camera de ISO niet en wordt de foto gemaakt bij F/5.6, ISO 800, 1/250 van een seconde.

Eigenlijk zoekt de camera de ISO-waarde niet uit, maar berekent alles op zijn eigen manier, maar het effect is precies hetzelfde als ik beschreef. In woorden, dit bleek een heel lang algoritme van werk, maar in de praktijk is het gemakkelijker te begrijpen. Het is erg handig om de diafragmaprioriteitmodus te gebruiken met de Auto ISO-functie, probeer het gewoon een paar keer.

Automatische ISO-werking in programmamodus (P-modus)

In de P-stand bepaalt de camera zelf het optimale diafragma, sluitertijd en ISO-waarden. Het algoritme voor Auto ISO in P-modus is vrij moeilijk te schrijven. De betekenis ervan is in een paar woorden deze: de camera probeert de ISO te verlagen om in de minimale sluitertijd te 'passen' en helderheid lens. Als het maximale diafragma van de lens niet voldoende is, verhoogt de camera de ISO. Als zowel het maximale diafragma als de maximale ISO niet voldoende zijn, dan verlaagt de camera de sluitertijd tot onder de ingestelde. Is er daarentegen veel licht, dan kan de camera elke sluitertijd en diafragma op de minimale ISO-waarde instellen. Auto ISO in P-modus is intuïtief na een paar testopnames.

Automatische ISO-werking in de modus Sluiterprioriteit (modus S)

In de S-modus (Shutter Priority) stelt de fotograaf de sluitertijd in terwijl de camera het optimale diafragma en de optimale ISO bepaalt. Laten we dezelfde initiële gegevens hebben: de minimale ISO-waarde is 800, de maximale ISO is 6400 en de maximale helderheid lens zal f / 2.8 zijn. Stel de sluitertijd in op 1/320 seconde en maak opnamen bij weinig licht. Het camera-algoritme ziet er ongeveer zo uit:

 1. Bij een sluitertijd van 1/320 seconde wordt ISO 800 ingesteld en wordt de gewenste diafragmawaarde berekend.
 2. Als de gewenste diafragmawaarde kleiner is dan F / 2.8, bijvoorbeeld F / 7.1, dan wordt de opname gemaakt bij ISO 800, 1/320 s, F / 7.1
 3. Als de gewenste diafragmawaarde meer dan F/2.8 nodig is, dan verhoogt de camera de ISO. Laat de camera ISO 4000 selecteren en de foto wordt gemaakt met ISO 4000, 1/320 s, F2.8. Zodra de camera de ISO gaat verhogen, zal de diafragmawaarde altijd maximaal zijn.
 4. Als de camera de juiste ISO niet kon vinden, dan wordt de opname gemaakt bij ISO 6400, 1/320 s, F2.8 en wordt de opname niet goed belicht.

Automatische ISO-werking in handmatige modus (M-modus)

In de M-modus (handmatige camerabediening) bepaalt de fotograaf zelf de sluitertijd en diafragmawaarde en berekent de camera alleen de optimale ISO-waarde. Het algoritme hier is heel eenvoudig. Stellen we bijvoorbeeld F / 16.0, 1/1000 s in, de camera zal gewoon proberen om zo'n ISO-waarde op te halen uit het gegeven bereik waarop we de juiste belichting kunnen krijgen. De modus is erg handig bij weinig licht. Wanneer er veel licht is, is de Auto ISO-modus nutteloos bij het werken in de M-modus.

Belangrijk: moderne Nikon-camera's hebben de mogelijkheid om automatisch de maximale sluitertijd voor elke afzonderlijke lens te bepalen. Hiervoor dient u in het veld minimale sluitertijd instellingen de waarde 'Auto' op te geven. Slechts enkele Nikon CZK's hebben deze functie: D3200, D800, D5200, D7100 etc.

Hoe selecteert de camera de maximale sluitertijd voor de Auto ISO-instelling? Heel eenvoudig, de camera past de maximale sluitertijd aan op de brandpuntsafstand van de lens. Laten we als voorbeeld een camera nemen. Nikon D3200 met lens Nikon 50mm f/1.4G AF-S Nikkor. Bij een brandpuntsafstand van 50 mm kiest de camera automatisch een maximale sluitertijd van 1/80 seconde.

Een sluitertijd van '1/x seconde' wordt ruwweg berekend als: x=mm*1.5, waarbij mm de numerieke waarde is van de brandpuntsafstand van de lens. In ons geval x=mm*1.5=50*1.5=75, wat ongeveer 1/80 van een seconde is. De camera kan de sluitertijd niet instellen op 1/75 seconde omdat dit niet de standaard sluitertijd is.

Als uw camera geen automatische maximale sluitertijd heeft bij het instellen van de Auto ISO-functie, dan vraag het zelf makkelijk. Je moet een sluitertijd van ongeveer 1 / x nemen, waarbij x numeriek gelijk is aan de brandpuntsafstand vermenigvuldigd met een bepaalde factor. Dit doe ik bijvoorbeeld als ik een lens heb Nikon 28-200mm f/3.5-5.6D AF Nikkor en een FX-type camera, dan neem ik een groter aantal, dat verantwoordelijk is voor de brandpuntsafstand van de lens - 200, en zoek naar een sluitertijd gelijk aan 1/200 seconde in de instelling. Als ik een DX camera heb, dan neem ik 200 * 1,5 (mm * factor) en krijg 1/300 seconde, 1/300 s vind je niet in het cameramenu, dus zet ik 1/320 seconde.

Belangrijk: bij het werken met lenzen met een stabilisator moet de waarde van de coëfficiënt worden gekozen op basis van de situatie. Hetzelfde geldt voor het gebruik van een statief.

De maximale sluitertijd is erg belangrijk wanneer een persoon fotografeert terwijl hij de camera vasthoudt. Ik heb hier een apart artikel over, die kun je vinden hier.

Auto ISO heeft een aantal interessante eigenschappen.

 • Auto ISO kan elke gemiddelde ISO-gevoeligheid in zeer kleine stappen vanaf het gespecificeerde interval nemen. Dit zal helpen om de maximale kwaliteit uit het huidige verlichtingsniveau in de foto's te persen. Wanneer u bijvoorbeeld met Auto ISO werkt, kan de camera onafhankelijk de waarden instellen van ISO 110, ISO 360, ISO 1400, enz. Deze ISO-waarden zijn niet beschikbaar bij het handmatig selecteren van de ISO-gevoeligheid. Sommige amateurcamera's hebben een ISO-gevoeligheidsstap van 1 stap. Dit betekent dat alleen ISO 100, 200, 400, 800, 1600, 3200 en dergelijke handmatig kunnen worden ingesteld, dat wil zeggen dat de ISO-gevoeligheidswaarden van dergelijke camera's een factor twee verschillen, en iets daartussenin kan niet worden ingesteld. Deze camera's bevatten: Nikon D40. Op geavanceerdere Nikon-camera's zoals: Nikon D90, D7000 enzovoort. u kunt de ISO-gevoeligheidsstap instellen op 1/2 en 1/3 stappen, hierdoor kunt u handmatige ISO-instellingen gebruiken met tussenliggende waarden. Bijvoorbeeld, Nikon D80 kan het zich veroorloven om het volgende bereik van ISO-waarden in te stellen: 100, 125, 160, 200, 250, 320, 400, 500, 640, 800, 1000, 1250, 1600, 2000 (hi0.3), 2500 (hi0.7) , 3200 (hi1). Wanneer bijvoorbeeld bij slechte lichtomstandigheden ISO 1250 te laag is voor de sluitertijd en het diafragma die de fotograaf nodig heeft, en ISO 1600 al onaanvaardbaar is voor het verkrijgen van fotografie met weinig ruis, dan kan automatisering de fotograaf helpen en een compromisgemiddelde waarde van ISO 1400 voor het belichtingspaar. Met deze ISO krijgt u de maximale kwaliteit foto, gebruik geen ISO-waarde die hoger is dan nodig.
 • Automatische ISO is gewoon erg handig omdat de camera de laagste ISO kan oppikken waarmee je een foto kunt maken.

Elke afzonderlijke Nikon-camera heeft: een heleboel subtiliteiten bij het werken met Auto ISO. Dit zijn degene die ik ben tegengekomen:

 • camera Nikon D1x, Nikon D1h, Nikon D1 ondersteunt de automatische ISO-regelfunctie niet.
 • Nikon D100 ondersteunt de functie alleen in de S-, M-modi.
 • Nikon D2H, D2H ondersteunt de functie alleen in de modi S, M. Voor de modi A en P moet u de firmware bijwerken.
 • Op de meeste camera's, in automatische cameramodi (Auto, portret, sport, macro, schattige kat met een bloem), werkt Auto ISO altijd en kan de werking ervan niet worden gecontroleerd. Dat wil zeggen, u kunt de drempel of sluitertijd niet instellen. Meestal stelt de camera de laagst mogelijke ISO-waarden in en gebruikt de ingebouwde flitser.
 • Sommige camera's, zoals: Nikon D100 niet toestaan ​​dat u de maximale ISO-waarde voor de auto-ISO-functie instelt en tegelijkertijd het volledige bereik van basis ISO-waarden gebruikt. In het geval van Nikon D100het is bijvoorbeeld ISO 200-1600.
 • Auto ISO gebruikt vaak geen lagere ISO-waarden, zoals: Nikon D90, D700 in de automatische ISO-modus, kan de ondergrens van ISO 100 niet worden gebruikt (lo1). Ook sommige camera's, bijvoorbeeld Nikon D80, kunnen geen hogere ISO-instellingen gebruiken, zoals Hi1 voor Auto ISO.
 • Bij de meeste camera's kun je alleen de limieten van de ISO-waarde instellen, die één stap (twee keer) verschillen. U kunt bijvoorbeeld geen plafond selecteren voor ISO 5000, maar alleen voor ISO 3200 of ISO 6400.
 • Het is heel vreemd, maar voor verschillende Nikon CZK's bevindt de Auto ISO-instelling zich in verschillende menu-items. Dit is niet altijd even handig, ik heb bijvoorbeeld meerdere camera's en raak soms in de war in de menu's van verschillende camera's.
 • Op veel camera's is er een zeer mager bereik aan minimale sluitertijden voor de Auto ISO-instelling. Bijvoorbeeld voor Nikon D80 u kunt een maximale sluitertijd voor Auto ISO selecteren van 1 seconde tot 1/125 seconde. Voor Nikon D200 – van 1 seconde tot 1/250 seconde. Geloof me, 1/125 van een seconde is in veel gevallen veel, bijvoorbeeld voor handig afstellen bij het werken met telelenzen, zo'n sluitertijd ontbreekt nu eenmaal. Tegelijkertijd kunnen veel Nikon-camera's bijna het hele bereik van maximale sluitertijden gebruiken, bijvoorbeeld Nikon D700 kan een maximale sluitertijd hebben van 1 seconde tot 1/4000 seconde - het is verdomd handig om met telelenzen te werken.
 • Auto ISO gedraagt ​​zich vaak onvoorspelbaar met flits. Meestal, wanneer een externe of ingebouwde flitser is ingeschakeld, selecteert de camera de minimaal ingestelde of beschikbare ISO-waarde, maar soms pakt de camera bij het fotograferen met een flitser de ISO-waarde automatisch veel op. ISO-verhoging vindt doorgaans plaats bij de maximale brandpuntsafstand van een zoomlens en bij een grote scherpstelafstand.
 • Veel camera's hebben een of meer programmeerbare knoppen. Het is erg handig om een ​​programmeerbare knop in te stellen om de Auto ISO-functie in te schakelen en/of te bedienen. Dit is soms moeilijk of helemaal niet te doen.
 • Sommige camera's tonen 'ISO AUTO' in de optische zoeker, en sommige camera's tonen ook de waarde waarbij de opname gemaakt zal worden. Dit kan heel goed gebruikt worden om bijvoorbeeld direct de sluitertijd/diafragma te wijzigen en de laagste ISO waardes te behalen.
 • Auto ISO werkt niet op low-end Nikon-camera's bij gebruik van niet-chiplenzen zoals: AI-S-lenzen type.
 • Bij het werken met externe flitser, de flits toont afstand van je werk (GN) alleen voor de maximale ISO die is geselecteerd voor de Auto ISO-functie. Dit is niet altijd handig.
 • Sommige Nikon CZK's kiezen bijvoorbeeld zelf de drempel voor de minimale ISO-waarde Nikon D7000, D5100, D3200 wanneer Auto ISO is ingeschakeld, wordt altijd het ISO-bereik van 100 - ISO maximum gebruikt.
 • In de M-camerabedieningsmodus kan de Auto ISO-functie: negeer de ingestelde minimale ISO-waarde en gebruik ISO 100 (of 200) tot het gespecificeerde maximum.
 • Bij het bekijken van gegevens voor foto's die zijn gemaakt met automatische ISO, de ISO-waarde is rood gemarkeerd (meestal rood gemarkeerd als de ISO groter is dan de minimumwaarde voor deze functie, maar er zijn nuances voor verschillende camera's).

Als u enkele nuances van Auto ISO voor uw Nikon-camera kent, laat ze dan achter in de opmerkingen.

persoonlijke ervaring

Ik begrijp dat hier veel saaie tekst staat, maar als je eenmaal begrijpt hoe Auto ISO werkt op Nikon camera's, wordt alles extreem duidelijk. Ik adviseer in plaats van de algoritmen die ik heb beschreven opnieuw te lezen, gewoon op je camera te experimenteren. Stel uw indrukken en vragen in de opmerkingen.

Bevindingen

Automatische ISO- zeer handige functie, toegang tot Auto ISO op Nikon camera's is alleen beschikbaar in de standen P, A, S, M. De functie werkt vrij specifiek, maar intuïtief.

Reacties op dit bericht vereisen geen registratie. Iedereen kan een reactie achterlaten. Veel verschillende fotoapparatuur is te vinden op AliExpress.com.

Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Trainingen/consulten | YouTube | Facebook | Instagram | Twitter | Telegram

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 156, over het onderwerp: Hoe automatische ISO-gevoeligheidsregeling werkt op Nikon digitale SLR-camera's

 • Valery

  Ik ben geen fan van hoge ISO's, maar op mijn nikon D7000 heb ik het beperkt tot 1600, ik fotografeer alleen in de handmatige modus. Heel behoorlijke foto's om af te drukken tot A4, om nog maar te zwijgen van sociale netwerken. Bij het maken van reportages moet je soms inleveren op detail, vooral bij het fotograferen in een club. Om de clubsfeer over te brengen met zijn veelkleurige verlichting, enz., moest ik fotograferen met ISO 3200 en 6400 zonder flits, ik gebruik voornamelijk een Nikon-lens 35 f1,8, soms een fifty-fifty 1,4. En natuurlijk fotografeer ik alleen in raw, met nabewerking in Lightroom, veelal in batches, vanwege het grote aantal opnames en korte deadlines. Maar ik gebruik de maximale sluitertijd van meer dan 1/100 - 1/125 praktisch niet vanwege smering. Over het algemeen helpt auto ISO veel bij het maken van reportages, waar efficiëntie nodig is, ik heb deze functie altijd ingeschakeld, alleen in de U1- en U2-modi zijn verschillende grenswaarden ingesteld.

 • anonymus

  het is vreemd waarom de auteur zo'n belangrijke vraag omzeilde - heeft de keuze van belichtingsmeting invloed op het werk van autoISO.

  • lynx

   een heel vreemde vraag .. het is alsof je vraagt ​​"heeft ISO invloed op auto - schieten we zwart of wit". - het hangt af van de specifieke situaties,

 • Sergei

  Goedenavond, vertel me alsjeblieft hoe ik ISO op 100 kan zetten? Het begint met ISO 200, hoewel de instructies 100 zeggen, waar is het? Nikon 3200

  • anonymus

   alles op één plek

 • Timur

  Hartelijk dank voor je site en artikel Nikon d5200, 50 1.8 af-s lens en sb-910 flitser, in ttl en ttl bl autoiso flitsstanden, de camera zet 400 koppig in A, P, S standen en reageert niet op wat voor manier dan ook voor lichtveranderingen (ik probeerde het pikkedonker in te gaan en bedekte het met mijn handen), in de diafragmaprioriteitsmodus op de flitser stelt het iso in op 100 en reageert op veranderingen in licht. Kun je me vertellen wat dit zou kunnen zijn verbonden met? Ik zou ook heel graag gedetailleerde informatie willen over ttl-flitsstanden, ttl bl, op diafragma, begingetal, enz., wanneer en welke modus het beste is om te gebruiken. Er was ook een vraag over het gebruik van de ingebouwde diffusor- kaart en een plastic externe draagbare diffuser, wanneer en welke van toepassing zijn Ik heb uw artikelen over flitsen gelezen, maar helaas begreep ik niet wanneer en wat ik moest toepassen.

  • Timur

   Het autoiso-bereik is 100 tot 1600 waard

  • Igor

   Ik merkte een interessante functie van auto-ISO en flits op. Als de flitser is geïnstalleerd (max. ISO-waarde is 1600), als het wiel is ingesteld op ISO 100, wordt auto-ISO ingesteld op 400, 125-500, enz. stap iso-auto-iso krijgen we 4 keer meer dan de eenheden die handmatig door het stuur worden ingesteld. Deze situatie doet zich voor totdat de maximale ingestelde waarde in auto-iso is bereikt, d.w.z. in mijn geval 400-1600.
   Hier is een truc die ik per ongeluk ontdekte.

 • anonymus

  Vertel me alsjeblieft of het mogelijk is om snel over te schakelen van de auto-iso-modus naar de handmatige iso-selectiemodus. Ik heb een Nikon d5300 en daarvoor moet ik in de wildernis van het menu klimmen. Heel handig gedaan in canon - er is tussen alle iso-waarden aan het begin een auto-item. Als je bijvoorbeeld statische objecten vanaf een statief fotografeert, komt de camera bij weinig licht iso omhoog, hoewel ik weet dat 100 genoeg zal zijn. En natuurlijk is auto-iso in de meeste situaties erg handig in gebruik.

  • Vv

   U kunt toevoegen aan 'mijn menu', anders niets.

 • Alexey

  Hallo! Zoals altijd - een zeer gedetailleerd artikel, bedankt, Arkady!
  De laatste tijd gebruik ik vaak de LV-modus op de d7000, en ik merkte het volgende op. In LV, in de "A"-modus, kan automatische ISO worden in- of uitgeschakeld. Maar in de "M"-modus is auto ISO gedeactiveerd, alleen handmatige aanpassing is mogelijk, ondanks de instellingen in het menu. Ter vergelijking: in de d800 wordt automatische ISO in- en uitgeschakeld in LV, ongeacht M of A ...
  Vertel eens, is dit zo'n functie van de d7000?

  • Arkadi Shapoval

   Het is zeer waarschijnlijk dat daar ergens iets niet is opgenomen.

 • Alexey

  :)

 • Darina

  Hoe Auto ISO uitschakelen?

  • anonymus

   google hulp

 • anonymus

  Ter informatie, laten we het trieste feit vermelden dat populaire camera's als de Canon 5D en 5D Mark 2 Auto ISO kunnen gebruiken in het bereik van 100-400, niet meer, en Auto ISO niet in handmatige modus kunnen gebruiken. In combinatie met een zeer langzame autofocus, evenals met een enkel scherpstelpunt (met een kruissensor!) Voor deze camera's, evenals een grote sluiter- en spiegelretourvertraging, is het gebruik van deze twee camera's met min of meer snelle opnamen bijna onmogelijk. Dus Kenon-marketeers hebben 8 jaar lang geld afgepakt van gedrogeerde gebruikers van hun camera's, en alleen in de 5D Mark 3 en ook in de 6D verscheen deze functie die de bijnamen lange tijd hadden, en de Pentax in het algemeen sinds de vorige eeuw . We moeten ook niet vergeten dat de intervalmeter ook pas in het derde merk verscheen. Maar kijk eens naar de prijzen van het derde merk! De Nikon D700 is naar mijn mening nog steeds de meest uitgebalanceerde en betaalbare camera voor professioneel werk, inclusief reportage (met een butblock natuurlijk). Er is één punt - vandaag kan een Nikon D3 in uitstekende staat iets duurder worden gekocht dan de Canon 5D2, ondanks het feit dat ze niets gemeen hebben wat betreft het maken van foto's (geen video!) Bedankt voor het artikel en alle reacties hier.

 • anonymus

  Fout - het derde merk van Kenon heeft geen intervalmeter !!!! Hij verscheen pas op de vierde plaats!!!!

 • Dmitry

  Nikon 3100 heeft een goed idee - stel de minimale ISO (100) in - stel de maximale sluitertijd (1/60) en max. ISO-limiet (1600) en dan moet de camera vanaf 100 dansen
  het kiezen van een sluitertijd niet langer dan 1/60. Maar in de praktijk haalt de camera vaak de maximale ISO (1600) met een extreem snelle sluitertijd (1/2000)!! (modus A). Kasjak.

  • Vitaly Nee

   En dit systeem maakt soms woedend. Je stelt de maximale ISO in op 800, maar als je die moet verhogen, kan dat niet met de extra knop, alleen met het menu.

 • Vitaly Nee

  “Als je de ISO-waarde hoger forceert dan het maximum dat is ingesteld voor de Auto ISO-functie wanneer de Auto ISO-functie is ingeschakeld, werkt de camera alleen bij de geforceerde ISO-waarde. Als ik bijvoorbeeld fotografeer in de Auto ISO-modus en ik mis de maximale ISO, forceer ik een hogere ISO en de camera gebruikt alleen die ene geforceerde ISO.”
  Het werkt niet op de D3200, wat razend maakt. Om de ISO te verhogen, moet je naar het menu gaan en de maximale waarde wijzigen. Het instellen van een hogere ISO met Fn of "i" heeft geen invloed op de opnamemodus.

 • Paul

  Dus de vraag bleef onbeantwoord, hoe het uit te zetten (en vervolgens weer aan te zetten)
  automatische ISO-functie.

  • Arkadi Shapoval

   Het cameramenu gebruiken. Geef het cameramodel op en hoogstwaarschijnlijk zal ik het exacte menu-item vragen. In sommige gevallen (groen opnamegebied) is deze functie niet uitgeschakeld.

 • Andrew

  Een van de beste artikelen op de site. Zelfs met de stabilisator op de lens ingeschakeld, selecteert de Sony a6000-camera de maximale sluitertijd: 1 / (brandpuntsafstand * 1,5 (bijsnijden)); en iso is al in het opgegeven bereik. Er zijn slechts 2 gevallen waarin ik auto-iso uitschakel - dit is werken vanaf een statief en werken met een externe flitser. Hoewel zelfs in deze gevallen, auto-iso je toelaat om redelijk acceptabele resultaten te krijgen.

 • Igor

  Bedankt. Erg nuttig. Zeer goed geschreven en vooral met voorbeelden.
  Het was een instapmodel DSLR. Menu-instellingen zijn minimaal. Daar zet ik de ISO op "auto" en ga "shoot". Nu heb ik een DSLR van een hoger niveau en er is meer in het instellingenmenu.
  Lange tijd heb ik niet kunnen begrijpen hoe het werkt. Nu is het duidelijker, ik ga het in de praktijk proberen.

 • Igor

  En nogmaals bedankt. Nu begrijp ik waarom bij het bekijken van een foto op een cameramonitor de ISO-waarde rood gemarkeerd is.

 • draak307

  Een gedetailleerde beschrijving van de werking van ISO auto op NIKON-camera's kan ook hier worden bekeken:
  https://www.youtube.com/watch?v=8qhQ6wxPIdE

 • Tatiana

  Bedankt, handig artikel, ik zal het in de praktijk proberen.

 • vadym

  "Als u enkele nuances van Auto ISO voor uw Nikon-camera kent, laat ze dan achter in de opmerkingen" -
  vertrekken... :)
  flits Metz 50 AF-1 + Nikon D750: de camera stelt ISO 400 in wanneer de Auto ISO-modus is ingesteld en u kunt deze op geen enkele manier wijzigen - ISO niet verlagen of verhogen. Het helpt ALLEEN om de ISO-automodus uit te schakelen en handmatig in te stellen op de gewenste ISO. Ik ben nu thuis een foto aan het maken in het licht van lampen. Deze shnyaga met een maximale ISO-limiet met een externe flitser staat je niet toe om MET FLITS te fotograferen bij korte sluitertijden :( Het lijkt erop ....

  • Arkadi Shapoval

   Dank

 • Vv

  Nikon D7100, D7200, D750: Auto-ISO werkt niet vanaf de ingestelde waarde. Die. de handmatig ingestelde ISO-waarde heeft geen invloed: auto-ISO werkt van 100 tot het maximaal toegestane. En soms zou ik het minimum willen instellen ...

 • GadgetPost

  Nikon D3200. In de standen S, A, M, P werkt de Auto ISO-stand vanuit de "kale". Overschat vaak de ISO dom tot de maximale waarde.
  Maar zet je de standen Children, Portrait, Landscape, etc., dan loopt de ISO soepel op van de minimale naar de maximale waarde.
  We concluderen: automatische modi werken het meest correct, handmatige modi werken onvoorspelbaar.
  Een wazige achtergrond nodig - stel de portretmodus in, heb scherpte nodig - Landschapsmodus, snelle objecten - Sport.

  • Pokemon

   Waarschijnlijk doe je iets niet goed.
   Heb je de hele handleiding van de camera gelezen?

 • Still

  Ik heb misschien iets verkeerd begrepen, maar de minimale ISO is niet ingesteld op de D7100. Dat wil zeggen, laten we zeggen dat ik (in M-modus) 500 heb ingesteld, daarna overschakelde naar auto en als er veel licht is, dan is ISO lager dan 500. Leg uit of iemand het weet plz.

  • Still

   Het spijt me, dwaas, ik zal het repareren))) De lagere drempel werkt alleen in een halfautomatisch apparaat.

 • Andrew

  De P-modus "klom" op de een of andere manier in de gebruikersinstellingen - ik kan het vanaf daar niet resetten.

  • Alexey

   Ik gebruik bijna nooit nikons, maar "twee groene fluitjes" :) niet alle instellingen resetten?

 • Vadim

  Hallo. Weet iemand misschien waarom de Canon mark 3 met een externe flitser (of een synchronisator voor een externe flitser) in auto ISO modus de ISO waarde op 400 zet? In dit geval kunt u handmatig bijvoorbeeld ISO 800 instellen, maar door terug te schakelen naar de auto ISO-modus (met een bereik van 100-800), stelt de camera opnieuw ISO 400 in. Schakel de synchronisatie (of flitser) en auto ISO werkt weer in het geselecteerde bereik.

  • Arkadi Shapoval

   Dat is de logica van werk. Blijkbaar acht de fabrikant deze waarde optimaal voor het werken met een flitser.

   • Vadim

    ja, bedankt, ik vond het in de handleiding - met een flitser vaste iso (400)

 • limes3

  bardzo przydatny artykuł, dzieki

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2013/03/nikon-auto-iso/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2013/03/nikon-auto-iso/