Flitser en hoge ISO-snelheden

Er is een geweldige aanbeveling voor het regelen van de ISO-gevoeligheidswaarde. Het klinkt ongeveer als volgt: 'Probeer' altijd fotograferen met de laagste ISO'. Maar soms zijn er uitzonderingen op deze regel.

Flash- en ISO-waarden

Flash- en ISO-waarden

Hoge ISO-snelheden zijn meestal nodig wanneer u iets wilt fotograferen zonder onscherpte bij slechte lichtomstandigheden. Als het gaat om het fotograferen van mensen, dan is het meestal onmogelijk om onder 1/60 van een seconde te fotograferen, dit komt doordat de persoon in het beeld meestal beweegt, de camera in zijn handen beweegt en gedurende een lange tijd uittreksels het beeld is wazig.

onder slechte lichtomstandigheden Ik begrijp ongeveer die waarbij, met het maximale diafragma van je lens en met de maximaal toelaatbare ISO-waarde, uittreksel langer dan 1/60 seconde. Dit is mijn subjectieve definitie. Voor een zwakke camera zijn de gewone avondomstandigheden in huis met de lampen bijvoorbeeld al slecht.

Soms is het gewoon niet mogelijk om de juiste foto te maken met een short uithoudingsvermogen en lage ISO. In dit geval kunt u:

 1. Open de opening zo veel mogelijk. Maar bijna altijd helpt het openen van het diafragma weinig om de situatie te redden. Als ik bijvoorbeeld fotografeer met snelle zoomlenzen, kan ik een F-getal van minimaal F2.8 hebben, dit komt door: zoomlens beperking. Wat betreft fixes, met hun hulp kun je het aantal F1.2 en F1.4 hebben, maar met dergelijke openingen wordt de scherptediepte erg klein en nemen de focusfouten enorm toe, de efficiëntie gaat ook enorm verloren bij het fotograferen met een vast lens.
 2. ISO verhogen. Bij het verhogen van de ISO wordt na een bepaalde waarde het ruisniveau kritisch en zijn de foto's onbruikbaar.
 3. Gebruik flits. Maar de flits 'doodt' vaak de sfeer van de foto, waardoor onnodige schaduwen, highlights en rode ogen ontstaan.

Veel fotografen stellen de minimale ISO bij het gebruik van een flitser in, waardoor een absoluut geruisloze opname wordt bereikt. Enerzijds heeft dit principe zijn eigen logica, want waarom hoge ISO-waarden als er een flitser is? Maar in de meeste gevallen worden foto's bij weinig licht verkregen met een onontwikkelde achtergrond. Dit komt doordat De flitser verlicht alleen objecten in de buurt goed tijdens het fotograferen. De flitser verlicht grofweg alleen wat zich in het scherpstelgebied bevindt. Veel camera's laten zich bij het berekenen van de flitsoutput leiden door de scherpstelafstand tot het onderwerp, die wordt berekend met behulp van de lensprocessor. De flitser trekt zich niets aan van de rest van de elementen in het frame.

Laat me uitleggen wat niet is uitgewerkt (verdronken, gedood) afstandsschot in het onderstaande voorbeeld:

De achtergrond (voorgrond) is helemaal donker.

Foto met flits. De achtergrond (ver) is helemaal donker, niet belicht. En de voorkant daarentegen is fel gemarkeerd. Hierdoor ontstaat een soort hard beeld.

Hieronder ziet u een voorbeeld van dezelfde opname zonder flits:

Foto zonder flits

Foto zonder flits bij hoge ISO. Het beeld is levendiger, met een gedetailleerde achtergrond en voorgrond.

Het is goed als je het kunt redden met het gebruikelijke verhogen van de ISO en het uitschakelen van de flitser. Maar in veel gevallen moet je toch de flitser gebruiken. Naar bewaar de achtergrond je kunt de ISO-waarden eenvoudig verhogen met de flitser aan. Hierdoor krijg je een goed belicht onderwerp in het scherpstelgebied met een flitser en een min of meer evenwichtige, niet verzonken achtergrond.

Foto met flits.

Foto met flits. De persoon in focus wordt goed belicht door de flitser en doordat ISO 640 is gebruikt was ook de achtergrond herkenbaar.

Dit effect treedt op vanwege het feit dat bij het werken met een flitser bij slechte lichtomstandigheden, uittreksels van 1/60 seconde tot 1/200 seconde. Bij deze sluitertijden is onscherpte niet toegestaan ​​bij het fotograferen uit de hand. Voorbeeld: fotografeer je bij ISO 100 en 1/60c met een flitser, dan zal het licht van de achtergrond niet goed op de foto kunnen komen (verschijnen). Tegelijkertijd, als je de ISO verhoogt naar 800 eenheden, met dezelfde 1/60 seconde en de flitser aan, zal het licht van de achtergrond 8 keer meer raken, waardoor het sterker wordt.

Als u opnamen maakt met flitser bij hoge ISO, kunt u ook:

 1. Spaar de batterij van de flitser omdat de flitsoutputs minder krachtig worden
 2. De flitser warmt minder op, gaat langer mee
 3. Flitsbereik neemt toe naarmate ISO wordt verhoogd
 4. Bij het werken aan reflecties van muren en plafonds is het flitsopvuleffect meer uitgesproken

Ik fotografeer met flitser in automatische standen (TTL, Automatisch zonder TTL) in de diafragmavoorkeuzemodus (A, AV) en in de handmatige modus (M) bij ISO 500 - ISO 1000 om een ​​mooi beeld te krijgen en sterke ruis te voorkomen.

Voorbeeld foto

Voorbeeldfoto met flits bij hoge ISO. Als ik met een lage ISO zou fotograferen, zou de clown op een zwarte achtergrond uitkomen.

Als de achtergrond zelf zwart is, is er hier weinig hulp. Als het mijn wil was, dan zou ik alles fotograferen zonder flits, het is interessanter, het vereist meer vaardigheden en beheersing bij het fotograferen, snellere lenzen, betere cameraprestaties bij het werken met hoge ISO's. Externe flitser, geïnstalleerd op de camera, doodt alle genoemde voordelen. Maar ik hou van de verlichtingssystemen op externe flitsers. Maar bijna altijd is de eerste vraag die mensen stellen bij het bestellen van een fotoshoot bij weinig licht: 'heb je een flitser?'. Soms is het moeilijk om aan een persoon uit te leggen dat foto's zonder flits de sfeer veel beter kunnen overbrengen, emotioneler, zachter, artistieker kunnen zijn. En in sommige gevallen is het gewoon dom om een ​​flitser te gebruiken.

Goed gemaakte achtergrond

Een goed ontworpen achtergrond, maar de flits doodt de sfeer, geeft schittering van het glas van de pictogrammen.

persoonlijke ervaring

Als ik voor mezelf fotografeer met een externe flitser, doe ik een klein trucje. Wanneer externe flitser uitgeschakeld op de camera, ik probeer de flitskop naar rechts of naar het gezicht te draaien, het herinnert me er altijd aan dat de flits uit staat en mensen kijken niet zo aandachtig naar het feit dat de flitser niet knippert wanneer de sluiter wordt geklikt. Over het algemeen vereist het werken met een flitser een zekere subtiliteit en zijn er veel beperkingen, ongemakken, etc. bij het werken met een flitser. Ik had nooit gedacht dat veel opnamen met een flitser de minimale ISO-waarde instelden, dus besloot ik hier wat gedachten over te schrijven. Ik raad aan om je eigen experimenten te doen bij het fotograferen bij weinig licht met flitser en verschillende ISO-waarden.

Bevindingen

Hoge ISO-flitsontvangst wordt heel vaak gebruikt. Voor elke camera moet je je eigen ISO-drempel berekenen, waardoor je met een flitser een ruisarme foto kunt maken.

Reacties op dit bericht vereisen geen registratie. Iedereen kan een reactie achterlaten. Veel verschillende fotoapparatuur is te vinden op AliExpress.

Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Trainingen/consulten | YouTube | Facebook | Instagram | Twitter | Telegram

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 87, over het onderwerp: Flitser en hoge ISO-snelheden

 • Eugene

  Dank u!!! Ik heb net mijn ogen geopend voor vele momenten!

 • Azat

  Alles ingenieus is eenvoudig!Zodra ik niet probeerde de achtergrond te benadrukken, kreeg ik niet zo'n resultaat. Ik zal wat waardevol advies in mijn arsenaal opnemen. Veel dank aan de auteur! De site is gewoon geweldig! Wees gezond!

 • Oleg

  Een nuttig artikel, ik ben een fotograaf die bruiloften fotografeert en merkte dat mensen met uitgebreide ervaring in fotografie geluiden opnemen zonder de ISO te verhogen, enz., Ze geven gewoon prioriteit aan de flits, waar ik het niet mee eens ben, ik denk dat als de camera je toestaat om maximaliseer het toegestane ISO-nummer en krijg een waarheidsgetrouw beeld en als je echt moet puffen om de schaduwen in te vullen.

 • Marie

  Arkadi, hallo!
  Ik kwam je artikel tegen, waar ik erg blij mee was .. aangezien er weinig informatie te vinden is, of als dat zo is, dan kan het erg moeilijk zijn voor beginners.
  Je hebt alles begrijpelijk!!! Bedankt!
  Ik heb een vraag.
  Het is niet mogelijk om 's avonds met een externe flitser op straat te werken.
  Het probleem is waarschijnlijk hetzelfde als je beschrijft..de gezichten zijn overbelicht, de achtergrond is helemaal zwart en alles is zwart rond de cirkel. Heel zwart en contrastrijk.
  Ik keek naar de fotobeschrijvingen: 1/60 f 4 ISO 400
  Zoals ik het begrijp zou het resultaat beter zijn als de iso hoger stond en de sluitertijd korter was?.. En waarschijnlijk niet te veel f openen zodat de focus op alle gezichten valt (als een groep mensen)
  En nog een vraag .. is het mogelijk om de flits op het plafond te richten, als het plafond niet wit is, maar glanzend .. dat wil zeggen, van een materiaal dat lijkt op folie, en de muren rood zijn .. er is niets wits. Flash in dit geval alleen in het voorhoofd?

  • Doe_Oraemon

   Het resultaat op straat in de avond is acceptabel als je de synchronisatie op het tweede gordijn op langzaam zet. Met deze modus kunt u de achtergrond voldoende belichten zonder deze te doden, en een zwakke flits zal de voorgrond perfect verlichten en bevriezen. Zo werk je de achtergrond goed uit en overbelicht je mensen niet, en ben je tegelijkertijd af van het probleem van onscherpte bij lange sluitertijden. Vergeet alleen niet een negatieve flitscompensatie in te stellen, anders krijg je witte maskers in plaats van gezichten op de foto's.

 • Val

  En als 2 trekjes voor mij werken. Een aan het plafond op de achtergrond?

 • Orlando

  De situatie is als volgt, fotograferen in een taverne, banketten, ik zou graag willen dat de achtergrond beter uitgewerkt werd, lichter. Ik fotografeer in de M-modus, puff canon 580EX2, puff in het plafond, verhoog de ISO voor beter werk, sluitertijd 1\100 of 1\200 (afhankelijk van de situatie tijdens het dansen, enz.) Soms wordt het beter, maar het helpt niet altijd als het donker is of hoge plafonds.

  Adviseren welke andere trucs kunnen worden aangezwengeld? Ze zeggen dat je het tweede gordijn kunt gebruiken en de sluitertijd met 1/60 kunt verlagen, maar ik ben bang dat wat actie op het banket met een schok kan aflopen. Wat zijn in het algemeen uw gedachten?

 • Alexey

  Het artikel is erg nuttig. Zelf fotografeer ik al heel lang met een flitser sb 900 met ISO 400 (stond als maximale waarde). Vandaag besloot ik opnieuw te experimenteren bij weinig licht.
  Ik heb de maximale waarden van iSO 800 ingesteld - op d7000 en iSO 1600 op d800.
  Beide apparaten "beschouwen" dus de optimale waarde van iSO 400.
  Die, alleen als de flitser het vermogen niet meer kan verhogen, verhogen de toestellen de ISO boven de 400.
  Maar als er voldoende licht is en het mogelijk zou zijn om met iSO 100 te fotograferen, "houden" ze ISO 400 "tot de laatste", waardoor de flitsoutput afneemt.
  Handig.

 • Виталий

  Arkady, vertel me wat van invloed is op de belichting op de flitser in de min?
  En de belichtingscompensatiewaarde op de camera en op de flitser compenseert één-één, of heeft de flitser meer invloed op de voorgrond, en de camerabelichtingscompensatie op de achtergrond of algemeen?
  Dank je wel!

 • Zarina

  Maar ik gebruikte nooit een flitser en ging altijd in tegen alle kanonnen van pseudo-fotografen - ik fotografeerde met hoge ISO. Een ander ding is dat dit een zeer goede camera vereist ... Ik heb met verschillende karkassen gewerkt, van de Fed-3 tot de D500 ... en dit is wat ik zal zeggen: deze camera's zijn gemaakt op basis van het feit dat de gebruiker op op zijn minst wat rechte handen en heeft op zijn minst een druppel fantasie. Flash doodt naar mijn mening al het geroezemoes. En bovendien raakt de krachtigste "trektocht" maximaal 10 meter.
  Probeer een landschap met een diepte van tien kilometer 'in brand te steken'! "steek de zeebaai in brand", of probeer het spel van maanlicht op algen op een diepte van 15 meter vast te leggen...
  Toen ik met 6D werkte, kwam ik bijna een dag niet uit het water! Het is gewoon een sprookje - wat deze DSLR naar de gemiddelde noot in de Rode Zee wijst!
  MAAR! Ik heb geen enkele foto met een ISO lager dan 51200 in die verzameling.
  Dan was er de D500 ... nou, dit is al best gaaf! 400 kilo volgens ISO is niet alleen cool... het is GEWELDIG!!! Weet je nog dat Jake en Neytiri in Avatar door de gloeiende jungle lopen? Hier is iets soortgelijks dat ik heb gefilmd op een diepte van 45 meter in de buurt van Dubai!
  Duikinstructeurs vloekten en waren lang onbeleefd toen ze erachter kwamen dat ik voor vijftig kopeken zou duiken zonder cilinders ... Ik heb lang naar ze geluisterd, en toen stond ik in een pose en verklaarde dat ze hun Taliban moesten laten sheriat zette iemand anders... En nu ga ik duiken... En niet meer UIT! Dat wil zeggen, absoluut.
  En ze zullen onder het artikel gaan. Met hun pronkstukken ... En dat aangezien ik HEN geld betaal, dus laat ze hun testosteron breeuwen en alleen spreken als ze worden gevraagd.
  En ze gorgelen niet.
  Het werkte.
  Hoge ISO's openen de deur naar een ander. universum. Maar voor een volwaardige studie van nachtlandschappen zijn dure en zeer dure camera's nodig ... En geen zeepbakjes zoals mark2 ...
  Eos 6D, D4s en D500 zijn camera's voor de engelen van de nacht. En je moet ermee kunnen werken ... En geen foto's maken van de stralen in de bovenstraat ...

  • Victor

   En waar heb je het over? Oh ja, ik ren haastig om een ​​appartement te verkopen, een auto, een lening aan te gaan en de coolste nieuwste camera van Nikon te kopen. Ze heeft zulke werkende esos. Ja, en nadat ik de donkerste nacht heb gekozen, ga ik naar ons lokale moeras om kikkers onder water te fotograferen. Hoe goed de foto's ook moeten worden, ik tuur zelfs in afwachting van een geslaagde fotoshoot. Ik dring er bij alle beginners en professionele fotografen op aan om mijn voorbeeld te volgen.

  • anonymus

   bedankt voor de eerlijke feedback. Ik vermoedde dat de uitbraak was uitgevonden door charlatans

  • Ashot

   >Duikinstructeurs zwoeren en waren lang onbeleefd toen ze erachter kwamen dat ik vijftig kopeken zou duiken zonder ballonnen... Ik heb lang naar ze geluisterd, en toen stond ik in een pose en zei dat ze hun Taliban sheriat heeft iemand anders gezet... En nu ga ik duiken... EN MEER ZAL IK NIET OPZETTEN! Dat wil zeggen, absoluut.

   Waarom heb je het verpest, toch?

   • Pastoor

    Wai Ashot, verheugde me vroeg in de ochtend! :)

  • Oleg

   Zarina, kun je je epische creaties vanuit de diepte zien?

   • Yarkie

    Het lijkt erop dat Zarina toch niet boven water is gekomen.

  • Passer

   Het is beter om niet te voorschijn te komen, de ponto-cutter is goedkoop.

  • gast

   Minder pathos, jongedame! Iets zegt me dat je een complete nul bent in fotografie, goedkope pronkstukken zijn hier nutteloos

   • Alexey

    Ze is waarschijnlijk al heel lang met zwangerschapsverlof, na 2016. Vaughn en Bright zijn lang geleden verdwenen. Naar wie schrijf je?

 • Alexander

  Ik fotografeer de laatste tijd de D90 op de D7000, afwisselend de een of de ander. Soms draag ik beide met verschillende lenzen. Ik gebruik een in-camera flitser. Zoals je zegt, op het voorhoofd. Op het tweede gordijn, ISO 200-400 Op zichzelf - alleen in TTL Het grootste nadeel zijn de schaduwen, maar dit kan worden verholpen. Plaats Photographed niet dicht bij de muren en van alles waar de schaduw zichtbaar zal zijn. De rugleuningen van banken, enz. Er zullen geen schaduwen zijn als u met tegenlicht fotografeert. Terug naar de ramen en gewoon naar een lichtere achtergrond. De foto's zijn vaak mooi ... De cameraflitser is uitgewerkt, geverifieerd door experts en er niet mee te spotten ... Meer oefenen, vrienden, leren foto's maken ...

  • anonymus

   “Meer oefenvrienden, leren fotograferen.”
   Arme pro's, met hun professionele camera's... Ze zullen nooit leren foto's te maken. Deze camera's hebben immers GEEN ingebouwde flitser)))

   • Peter Sh.

    We gebruiken een zaklamp in een smartphone.

 • Alexey

  Over de clown: de schaduw op de achtergrond doodt de foto volledig.

 • Ivan

  Bedankt !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

 • Vera

  Vertel me alsjeblieft waarom de Nikon D3300 in A-modus en ISO-auto staat, alsof hij de flitser helemaal negeert bij het berekenen van de belichting? ISO gaat omhoog, zowel met als zonder flits aan. Is dit een eigenschap van de camera of doe ik iets verkeerd?

  • Arkadi Shapoval

   Goedemiddag. Hoogstwaarschijnlijk is de logica van de functie niet helemaal gemakkelijk te begrijpen. Auto ISO kan soms een wrede grap zijn bij het werken met een flitser.

   • Valentijn

    Het lijkt mij dat de belichtingsmeetmodus hier een belangrijke rol speelt. Het is waarschijnlijk geen toeval dat u met flitsers zoals de SB700 niet de standaardmodus met matrixmeting kunt gebruiken en de flitser in de vulmodus kunt forceren. Ik denk dat auto ISO met matrixmeting plus of min hetzelfde zal zijn als voor een scène zonder flits, als voor een scène met een flitser (een simpele flitser zou in dit geval de hele scène moeten vullen, wat moeilijk is zonder de ISO te verhogen). En waarschijnlijk kunnen de waarden bij spotmeting verschillen. Hoewel ik het niet heb getest. Op de D90 werkt auto ISO op een heel andere manier.

  • Vitaly Nee

   En wat is de maximale ISO instelling die in de instellingen staat? Het wordt gebruikt door de camera en door de flits wordt de sluitertijd verkort tot de waarde die is opgegeven in de instellingen. En als er dan nog een auto- of scene-stand is, dan dekt deze desnoods ook het diafragma af. Een van de kenmerken van budgetkarkassen, waardoor ik mijn NS semi-professional wil veranderen. De kwaliteit van de foto's voldoet, maar het aanpassen en schakelen van de lichtgevoeligheid gaat alleen via het menu.

   • Valentijn

    ISO-aanpassing is mogelijk niet via het menu, de functie is toegewezen aan de FN-knop. Maar auto ISO met flits werkt naar mijn mening anders voor jongere camera's dan voor oudere.

    • Vitaly Nee

     Als autoISO is ingeschakeld, kan de knop alleen de onderste bereikwaarde regelen. Zelfs als je 800 met de knop instelt, en het menu heeft een maximale waarde van 400, zal het foto's maken bij 400. Ofwel klim je constant in het menu, of weiger automaten en selecteer handmatig. Schakel ook de automatische modus uit, alleen via het menu. Marketing.

     • Valentijn

      Op een groot aantal modellen verloopt de overgang van handmatige ISO-modus naar auto-ISO via het menu. Op oudere modellen wordt dit versneld door een menu-item te koppelen aan de knop die verantwoordelijk is voor deze functie. Over het algemeen zie ik dit niet als een probleem, omdat het overschakelen van handmatige ISO naar automatisch niet voor elk frame nodig is, maar eigenlijk voor bepaalde opnameomstandigheden, bijv. tenminste voor een bepaalde reeks frames. Waarom het nodig is om de truc van marketeers hierin te zien, begrijp ik ook niet.

      • Vitaly Nee

       Ik heb het over het feit dat als het in de automatische modus maximaal 400 kost, het onmogelijk is om meer met de knop te doen. Ik zet hem in ieder geval op 3200, maar de foto zal op 400 staan. Het was logisch om het op de ISO-set met FN te doen als het verder gaat, maar dit is niet het geval. Gemaakt door één plek en er zijn genoeg van dergelijke kleinigheden op budgetcamera's. Niets belet je immers om een ​​hint te maken bij het scherpstellen met een afstandsmeter met lenzen zonder chips, maar dat deden ze niet expres. Het is duidelijk om budget- en geavanceerde camera's te scheiden. Dit is marktwerking.

       • Valentijn

        Uit ervaring met de Nikon D3300 herinner ik me het volgende:
        1) Auto-ISO werkt binnen de limieten die zijn gedefinieerd door de menu-opties: ISO-gevoeligheid - ondergrens; De maximale gevoeligheid is de bovengrens.
        2) Knop + wiel kan de huidige ISO regelen, die de ondergrens bepaalt.
        Voorbeeld 1. U heeft ISO-gevoeligheid = 200, Maximale gevoeligheid = 1600 ingesteld. Dit betekent dat ISO wordt geselecteerd uit het bereik van 200-1600.
        Voorbeeld 2. Met de knop + wiel heb je een nieuwe ISO gevoeligheid = 100 ingesteld. Nu wordt de ISO geselecteerd uit het bereik 100-1600.
        Voorbeeld 3. Met de knop + wiel stel je een nieuwe ISO gevoeligheid in = 3200. Nu wordt de ISO precies op 3200 gezet en verder niets. ISO 400 zal er niet zijn.
        Voorbeeld 4. Met de knop + wiel stel je een nieuwe ISO gevoeligheid in = 12800. Maar de ISO wordt zo ingesteld dat deze bij dit diafragma de sluitertijd van 1/4000 niet overschrijdt. Dat wil zeggen, als 1/4000 voldoende is ISO 6400, dan is het ISO = 6400 en niets anders.
        De logica is mij heel duidelijk, en als ik me niet vergis, gaat het niet om marketing en niet om het niveau van de camera.

       • Vitaly Nee

        Voorbeeld 3 en 4 zijn niet correct. Blijft 1600. Misschien hebben ze het op 3300 vastgesteld, alleen de onderste drempel kan op 3200 worden gewijzigd. De maximale gevoeligheid komt uit de autoiso-instellingen. Dit interfereert. Ik stel meestal 400 of 800 zo in dat er geen situaties zijn zoals bij een topikstarter, maar als je het moet verhogen, moet je naar het menu gaan - je kunt het niet verhogen vanaf het wiel. Heel oncomfortabel.

       • Valentijn

        Werkt op D3300.

       • Valentijn

        Handleiding D3300 van internet, pagina 227: “houd er rekening mee dat als de door de gebruiker geselecteerde ISO-gevoeligheid hoger is dan die geselecteerd voor Max. gevoeligheid, wordt in plaats daarvan de door de gebruiker geselecteerde waarde gebruikt. En het is niet alsof marketing er iets mee te maken heeft.

       • Vitaly Nee

        Hoe noem je het dan, als de 3200 precies is zoals ik beschrijf? En wat brengt de nieuwste firmware uit na de release van 3300. Als in 3300 zoals u beschrijft, waarom is dit dan niet in 3200?

       • Vitaly Nee

        Ik vond een instructie voor 3200. Alles is precies zoals ik heb beschreven - de waarde die is ingesteld door het maximum in het menu wordt geaccepteerd. Nikon's logica is mij nog steeds niet duidelijk.

       • Valentijn

        Vitaly, nu heb je gelijk: twee camera's van dezelfde lijn (D3200 en D3300) hebben verschillende logica voor het regelen van de maximale ISO-waarde. Ja, te oordelen naar de instructies voor de twee camera's, is het anders. En dit is waarschijnlijk niet gedaan door marketeers (ik zag het tenminste niet als een functie van de nieuwe camera worden gepresenteerd). Om eerlijk te zijn, ik zie niets verschrikkelijks in wat er in de D3200 is gedaan, ik denk niet dat een verandering in de ISO-logica van de D3300 hem significante voordelen biedt. Als ik auto-ISO gebruik in de D90, stel ik het bereik in dat bij mij past, en verder ga ik niet meer. Dan veranderen de omstandigheden, ik stap over op handmatige ISO en ga ermee aan de slag.

       • Vitaly Nee

        Geeft grote voordelen. Op de D90 hoef je niet naar het menu om autoISO uit te schakelen. Op de 3300 hoeft u dit ook niet te doen - om de gevoeligheid te verhogen, gebruikt u gewoon Fn om de gevoeligheid boven het auto ISO-bereik in te stellen. Om de ISO te verhogen, moet ik het bereik wijzigen of autoISO uitschakelen. Alles gaat via het menu. Het wijzigen van de gevoeligheid via Fn doet niets.

 • Vladimir Solovyov

  Ik dacht vandaag ook, waarom kan je niet fotograferen met een flitser bij hoge ISO's?
  Heb je artikel gevonden. Het blijkt mogelijk en nodig te zijn. En het is waar - weinig mensen spreken het uit op internet, en dit is een goede manier om de mogelijkheden van bestaande technologie uit te breiden.

  Bedankt voor het artikel, Arkady!

 • Stanislaus

  Bij het werken met flitser en hoge ISO is er meer ruis dan bij fotograferen zonder flits bij dezelfde ISO. En het geluid in de lichten. Hetzelfde stond trouwens op film. Gevoelige film met flits gaf nog meer korrel dan zonder flits.

  • Vv

   umm, zie je het verlichte stof?

 • Michael

  Oh, ik ben bang dat ze pantoffels naar me zullen gooien, maar ik zal zeggen dat al deze kwelling met een flitser bij weinig licht met een hoge iso alleen maar bevestigt dat optische fotografie alleen zin heeft overdag. In slechte omstandigheden presteren moderne smartphones helaas met hun computercapaciteiten beter dan optica, vooral bij het bestuderen van de achtergrond. De onhandige foto's die in dit artikel zijn geplaatst bevestigen dit nog maar eens.
  Persoonlijk gebruik ik al mijn handen voor de optiek, maar ik denk dat de flitser alleen nuttig is in een primitieve situatie bij het fotograferen tegen een felle zon. In andere gevallen moet je meteen denken aan de 5 nanometer processors van het moderne Huawei of Apple.

  • B.R.P.

   De eerste slipper ging!

   • Michael

    +1
    Ze houden het niet vol, noch onder goede omstandigheden, noch onder slechte. De meeste mensen geven er gewoon niets om

  • Roman

   De eigenaren van fotostudio's sluiten ze massaal, verkopen studioverlichting en gaan naar de natuur, naar het smalspoor en hun eigen katten. Het Grondwettelijk Hof van Oekraïne erkent het opnemen van een kunstmatige film als ongrondwettelijk, de paviljoens van de Dovzhenko-studio worden gesloopt. Godox en Yongnuo gaan failliet.

  • Roman

   *onder kunstlicht

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2013/03/high-iso-and-flash/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2013/03/high-iso-and-flash/