effect van sterrenstralen op foto's

Wanneer er tijdens het fotograferen een felle lichtbron in het frame komt, kun je een interessant effect krijgen met lichtstralen. Een dergelijk effect wordt gewoonlijk het stereffect genoemd.

sterstraal effect

sterstraal effect

Dit effect is heel gemakkelijk te krijgen. Hiervoor is het voldoende een heldere lichtbron fotograferen met een gesloten diafragma. Hoe ver het diafragma moet worden gesloten, hangt af van de lens waarmee u fotografeert. Elke lens heeft een bepaald F-nummer, waaruit blijkt uitgesproken effect met stralen. Als u digitale camera's gebruikt die geen mechanische irisregeling met diafragmalamellen hebben, kunt u het effect meestal niet bereiken met de bundels.

Het effect wordt niet altijd verkregen

Het effect wordt niet altijd verkregen

Toegegeven, zelfs als je een felle lichtbron in het frame opvangt, hoeft deze niet in een ster met uitgaande stralen te veranderen. In de bovenstaande foto werd bijvoorbeeld de zon gefotografeerd bij een gesloten f/22-diafragma, maar werd geen stereffect verkregen. Het is in dit geval dat de aanwezigheid van wolken de schuld is, die het harde licht verzachten. Om zeker een uitgesproken effect van de stralen van een ster in een foto te krijgen, moet je felle lichtbronnen fotograferen met het zogenaamde 'punt' of 'hard licht'.

ster effect

ster effect

Bovenstaand voorbeeld toont een foto met een uitgesproken effect van sterstralen van lantaarns.

Interessant feit dat aantal stralend afkomstig van lichtbronnen is gelijk aan het aantal diafragmalamellen van de lens, als de lens er een paar heeft, en het dubbele aantal diafragmalamellenals er een ongepaard aantal is. Op de onderstaande foto heeft de zon bijvoorbeeld 14 sterrenstralen en is de foto gemaakt met een lens Tamron AF 17-50mm f/2.8 XR Di II LD die heeft 7 diafragmalamellen.

ster stralen

ster stralen

Als het diafragma op de lens niet gesloten is, werkt dit effect niet en kan een lichtbron in het frame vervagen in de vorm van een heldere bol of een bol met langwerpige 'staarten'.

Geen stereffect

Geen stereffect

Bij het creëren van een dergelijk effect verschijnen vaak strooilicht, schittering, zonnestralen in het frame. Bovendien kunnen onnodige artefacten worden versterkt bij het gebruik van eenvoudige goedkope beschermende filters.

ster effect

ster effect

Soms is het effect met stralen overbodig en moet je het vermijden, omdat het de echte sfeer in de foto niet goed weergeeft. Het menselijk oog ziet immers geen stralen en bij het fotograferen kunnen ze blijken.

In deze atmosfeer is het effect van de stralen overbodig

In deze atmosfeer is het effect van de stralen overbodig

In de uitverkoop vindt u speciale sterfilters (filters om een ​​stereffect te creëren), die de mogelijkheid om stralen in het frame te krijgen aanzienlijk vergroten. Met zo'n filter kun je een ster maken met een strikt gedefinieerd aantal stralen, hun intensiteit en verschillende typen.

Een voorbeeld van een foto met stereffect

Een voorbeeld van een foto met stereffect

Bevindingen

Het effect van sterstralen is heel gemakkelijk te bereiken en kan een foto soms zijn eigen pit geven.

Laten we het leuk vinden. Bedankt voor de aandacht. Arkadi Shapoval.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 31, over het onderwerp: Het effect van sterstralen op foto's

  • Wantoh

    De mooiste en meest brede, niet met breinaalden, de sterren worden gegeven door de oude DX Sigma 30 1.4 al met F2.2 (verder, meer)
    En mensen met auto's en sterren op één foto.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2013/02/effekt-luchej-zvezdy-na-fotografiyax/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2013/02/effekt-luchej-zvezdy-na-fotografiyax/