Adapter M42-Nikon met corrigerende lens

Vanwege de verschillende werklengtes die worden gebruikt voor optica met M42 en M39 montageschroefdraad (spiegel) en voor optica met een Nikon F-vatting, is er een probleem bij het gebruik van M42/M39-optieken bij montage op Nikon-camera's. De moeilijkheid zit hem in het feit dat het met dergelijke lenzen onmogelijk is om oneindig scherp te stellen op Nikon camera's.

Oorlog voor oneindig

Oorlog voor oneindig

Als u een gewone M42-Nikon-adapter (ook wel KP-42 \ N genoemd) gebruikt die op een M42-lens is gemonteerd, werkt het scherpstellen op verre objecten met Nikon-camera's niet. Gebruik bijvoorbeeld een M42-Nikon-adapter zonder lens met een lens Helios-40-2 1.5/85, zal het mogelijk zijn om op maximaal 1.5 meter van de camera scherp te stellen. Om deze incompatibiliteit te verhelpen en het werken met oude optica op Nikon-camera's gemakkelijker te maken, is er een speciale adapter met corrigerende lens. Door de dioptriekracht van de lens kun je scherpstellen op oneindig.

Verschillen tussen de twee adapters. Links - zonder lens, rechts - met lens

Verschillen tussen de twee adapters. Links - zonder lens, rechts - met lens

Elke lens in het optische ontwerp, zelfs het ND-filter op de frontlens, kan allemaal een negatieve invloed hebben op de beeldkwaliteit die de lens creëert. De vraag 'hoeveel beïnvloedt de lens de beeldkwaliteit' is best belangrijk.

Andrey Kuryanov gaf me een adapter met een lens. Mijn adapter heeft niet alleen een corrigerende lens, maar ook Paardebloem Lushnikov.

De adapter die ik voor dit artikel heb gebruikt

De adapter die ik voor dit artikel heb gebruikt

Ik heb deze adapter gebruikt om te testen op 3 lenzen:

 1. Helios-44-2 58mm F2.0 M42
 2. Industar-50-2 50mm F3.5 M42
 3. Industar-50 50mm F3,5 P M39 afstandsmeter

Zo ziet de adapter met lens eruit op een Helios-44-2 2/58 lens:

Adapter met lens en chip voor Helios-44-2

Adapter met lens en chip voor Helios-44-2

Ik heb de beelddegradatie getest die lenzen geven bij gebruik van een lensadapter. Tijdens de test gebruikte ik een statief, een camera Nikon D700, laat de kabel los Nikon MC-30. De foto's zijn gemaakt in de handmatige camerabedieningsmodus met dezelfde sluitertijden, diafragmawaarden en dezelfde ISO-gevoeligheid. Het scherpstellen gebeurde met behulp van Live View in het centrale gebied met maximale vergroting. Er zijn drie foto's gemaakt en het beste resultaat is geselecteerd. Opname in JPEG L, Fijne modus, SD.

Uitsnede, 1 op 1 (720*480), lensadapter:

Helios-44-2 met lens

Helios-44-2 met lens

Zonder lens:

Helios-44-2 zonder lens

Helios-44-2 zonder lens

Te zien is dat het beeld met de lens minder scherp is dan het beeld zonder de lens.

Industar-50-2 met lensadapter

Industar-50-2 met lensadapter

Hetzelfde met de Industar-50-2 lens:

Industar-50-2 met lens

Industar-50-2 met lens

Zonder lens:

Industar-50-2 zonder lens

Industar-50-2 zonder lens

In het geval van Industar-5-2 is het verschil minder opvallend. Hieruit kunnen we enkele conclusies trekken:

 • Hoe meer de lens helderheid - hoe meer de lens de beeldkwaliteit zal beïnvloeden.
 • Op gesloten diafragma's of bij gebruik van lenzen met een laag diafragma is het kwaliteitsverlies moeilijk met het oog te onderscheiden.
 • Het gebruik van een lens leidt tot een afname van de beeldhoek van de lens, ruwweg verandert de werkelijke effectieve brandpuntsafstand enigszins.
 • Een corrigerende lens is volkomen nutteloos bij gebruik met meetzoekeroptiek. Over het algemeen verandert het niets, en de meetzoekerlens kan nog steeds alleen in de macro-modus worden scherpgesteld, dit werd bevestigd door het gebruik van een dergelijke lens op de Industar-50 P-lens.

Koop trouwens alle adapters met Lushnikov's Dandelion voor Nikon, Canon, Olympus 4/3 en Dandelions zonder adapters van de enige officiële vertegenwoordiger van de uitvinder van Dandelion, Viktor Lushnikov in Oekraïne, Andrey Kuryanov. Andrey's pagina op de website van Lushnikov: http://filmprocess.ru/oduvanchik/ukr.htm schrijven dat ze uit Radozhiva kwamen. U kunt bij Andrey ook handmatige lenzen voor Canon-, Nikon- en Olympus-camera's kopen. Naast al het bovenstaande finaliseert Andrey lenzen voor Nikon camera's (met Nikon F-vatting) en installeert Dandelion daarop, je krijgt een lens die helemaal klaar is voor gebruik. Andrey verfijnt ook de adapter zodat de lens tot in het oneindige kan worden geschroefd en programmeert Dandelion onmiddellijk voor eventuele parameters van de brandpuntsafstand en het hele bereik van vereiste diafragmawaarden, de adapters die hij verkoopt zijn altijd van dezelfde kwaliteit, aangezien ze worden genomen van dezelfde fabrikant. Overigens zit er ook geen borgschroef in deze adapters, hij boort zelf een gat en plakt de borgschroef

persoonlijke ervaring

Ik hou niet van lensadapters. Natuurlijk zijn lenzen er in verschillende productie, verschillende verlichting. Hoe een goedkope Chinese lens te onderscheiden van een betere - ik weet het niet. Ook is het voor mij moeilijk te zeggen in hoeverre de verlichting van de lens zal helpen om de situatie met kwaliteitsverlies te corrigeren. Veel lensadapters zijn erg ernstig defect - wanneer ze op bepaalde lenzen zijn geïnstalleerd, rust de achterste lens van de lens op de corrigerende lens en kan niet tot oneindig worden scherpgesteld. Mijn exemplaar van de adapter maakte het mogelijk om zonder problemen scherp te stellen op oneindig met zo'n 'problematische' lens als de Helios-44-2.

Als je echt een oude M42-lens met schroefdraad wilt gebruiken, wilt genieten van de vintage kwaliteit en andere voordelen, dan kun je hem het beste op een ander systeem gebruiken, bijvoorbeeld Canon, Pentax, Sony Nex, enz. Als werken aan Nikon camera's erg belangrijk is, dan kun je de lens ter revisie aan de meester overhandigen of zelf opnieuw doen. Veel lenzen kunnen probleemloos tot oneindig worden scherpgesteld, terwijl andere moeizame verfijning vereisen.

Conclusies:

Met een adapter met een lens kunt u op oneindig scherpstellen bij gebruik van optica met een M42-Nikon-montageschroefdraad, maar dit kan verslechterde beeldkwaliteit. U vindt veel nuttige informatie over het werken met oude lenzen op Nikon-camera's hier.

Waar te kopen?

Een vergelijkbare adapter kopen in onze tijd is de gemakkelijkste manier op Aliexpress: met een chip zonder lens hier, met lens en chip hier.

Reacties op dit bericht vereisen geen registratie. Iedereen kan een reactie achterlaten. Veel verschillende fotoapparatuur is te vinden op AliExpress.

Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Trainingen/consulten | YouTube | Facebook | Instagram | Twitter | Telegram

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 121, over het onderwerp: M42-Nikon-adapter met corrigerende lens

 • @f_e_d_2

  Ik zal mijn conclusie toevoegen :) Toen ik wilde fotograferen op Carl Zeiss 135 f3.5 (dit is degene die is gemaakt van de tekeningen die door de Duitsers zijn gestolen - Jupiter 37 B)))) realiseerde ik me dat vanwege de pin, alleen een adapter met een lens is geschikt voor mij. Ter vergelijking: ik kreeg precies dezelfde scherpte in het midden, maar in de hoeken - de lens maakte de "tekening zacht en plastic" :)))

  • @f_e_d_2

   en ik zal eraan toevoegen dat de lens een kleine brandpuntsafstand heeft toegevoegd

 • SERG

  Groeten. Ik heb een Nikon d200 camera, er is een 20m wereldlens (er is een a/m schakelaar). Wilde het gebruiken voor landschappen. Ik heb de paardenbloem van Lushnikov niet nodig. De vraag is, heb je een lens nodig,

  • B.R.P.

   Zonder landschapslens werkt het niet.

 • Анатолий

  Vertel me, wees aardig, hoe kun je Sonnar opnieuw maken onder Nikon, zo ja, wie kan er dan werken?

  • Rodion

   Dit is een zeer waardevolle lens. Het moet zorgvuldig worden aangepast. Hoogstwaarschijnlijk zal het nodig zijn om de gehele schacht te vervangen door Nikon's, met behoud van de diafragma-aandrijving. Niet de gemakkelijkste taak voor de eerste keer.

   • Анатолий

    Dyakuyu, zrozumiv ... het is beter om het niet te overdrijven

 • Анатолий

  Vertel me, wees aardig, hoe kun je Sonnar opnieuw maken onder Nikon, zo ja, wie kan er dan werken?

 • Gregory

  Bedankt voor het artikel, informatief en duidelijk. Na het bekijken van de foto besloot ik uiteindelijk dat ik het zonder lens moest doen.
  Vandaag heb ik een adapter zonder lens per post ontvangen en mijn Valdai 44-2, productiejaar - 1985 opnieuw gemaakt.
  Heb de stelring eruit gegooid. Ik heb de diafragma-instelring een slag dieper gedraaid.
  Bij het monteren van de lens zonder stelring heb ik met een vijl wat aluminium verwijderd van de delen die vastgeklemd zitten. En ik kreeg een gemakkelijke OVERRUN VOOR ONEINDIGHEID. Over het algemeen zonder enige bewerking om het optische schema te wijzigen.
  Nu zal ik een dezer dagen de eliminatie van de speling van de eindschakelaar behandelen, en dan zal ik experimenteren met de vervaardiging van ultradunne afstelringen)))

 • Jaroslav

  Ik zou nog verder gaan. Namelijk: aangezien de lens gemakkelijk van de adapter kan worden verwijderd, zou ik proberen er een vervanging voor te vinden om meetzoekerlenzen met de L39-vatting te kunnen gebruiken.

  Het zou interessant zijn als een divergerende brillenlens van de juiste dioptrie zou kunnen worden gebruikt.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2013/02/adapter-m42-nikon-with-lens-quality/

Versión en español de este artículo https://radojuva.com/es/2013/02/adapter-m42-nikon-with-lens-quality/