Test Nikon Nikkor 20mm 1: 2.8 AI-S

voor de gelegenheid lenstest Nikon Nikkor 20mm 1: 2.8 AI-S speciale dank aan Alexander. Trouwens, Alexander heeft veel interessante handmatige lenzen, zijn contacten zijn te vinden in de sectie handmatige optica.

Test Nikon Nikkor 20mm 1: 2.8 AI-S

Test Nikon Nikkor 20mm 1: 2.8 AI-S

Nikon Nikkor 20mm f/2.8 AI-S - groot kleine groothoek prime-lens met handmatige scherpstelling voor full-frame camera's. De lens is geproduceerd sinds 1984, in 1989 is deze aangevuld met een autofocus versie van Nikon 20mm 1: 2.8 AF Nikkor MKI (zonder de letter 'D'). Meestal zeggen ze dat 20 mm is supergroothoeklens (ultragroothoeklens). Het volledige potentieel is alleen voelbaar bij gebruik op full-frame camera's, zoals: Nikon D3s, D800 enz., bij gebruik op Nikon DX uitgesneden camera's, EGF lens zal zijn 30mm. Voor eigenaren van bijgesneden camera's is het veel handiger om een ​​walvis te gebruiken Nikon 18-55mm f/3.5-5.6G VR AF-S DX Nikkor

Zijaanzicht van de Nikon Nikkor 20mm F / 2.8 AI-S lens

Lensweergave Nikon Nikkor 20mm F / 2.8 AI-S zijaanzicht

Hoe native oude handmatige Nikon-lenzen te gebruiken op moderne camera's vind in mijn artikel over AI-S. Ik heb deze Nikon Nikkor 20mm F/2.8 zonder problemen gebruikt AI-S op Nikon D700 и Nikon D80.

Zicht op een moderne camera Nikon Nikkor 20mm 1: 2.8 AI-S

Zicht op een moderne camera Nikon Nikkor 20mm 1: 2.8 AI-S

De lens heeft alleen handmatige scherpstelling. Bij het scherpstellen wordt de romp van de lens ongeveer een halve centimeter langer. Bij het scherpstellen frontlens draait niet. Lensgebruik CRC (Close Range Correction) - een scherpstelsysteem met correctie op korte scherpstelafstanden (zwevend scherpstelsysteem). De scherpstelring is van rubber en draait 90 graden van oneindig naar 25sm. De diafragmaregelring heeft vaste waarden van F / 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16, 22. Voor scherptediepte heeft de lens speciale meerkleurige strepen, waarvan de kleur overeenkomt met een bepaalde kleur van de diafragmawaarde. De lens maakt gebruik van filters met een diameter van 62mm. Het diafragma van de lens is 7-bladig.

Beeldkwaliteit

De lens toonde een zeer scherp beeld bij alle diafragma's, zelfs bij f/22 bij gebruik op mijn Nikon D700 de daling van de scherpte door diffractie is praktisch niet voelbaar. Bij F/2.8-F/4 is er een afname in scherpte aan de randen en hoeken van het beeld. De lens geeft een vrij sterke tonvormige vertekening van een complex type. Houdt tegenlicht goed vast. Bij F / 2.8 is er een vignet, dat verdwijnt bij F / 5.6-F / 8.0. Er zijn tastbare chromatische aberratie.

Voorbeeldfoto's

Alle foto's zijn gemaakt met een Nikon Nikkor 20 mm 1:2.8 lens AI-S en camera Nikon D700 JPEG L, FIJN, VI. Foto's zonder bewerking, verkleind tot 3 MP (2048 * 1536) en opgedrukte gegevens van EXIF.

Toepassing Nikon Nikkor 20mm 1: 2.8 AI-S

De lens is geschikt voor: fotograferen van architectuur, landschappen, creatief fotograferen. Omdat de lens een zeer kleine MDF heeft en een zeer brede hoek vastlegt, kan perspectiefvervorming perfect worden toegepast voor creatieve opnamen. Omdat lensvervorming bijna onherstelbaar is in grafische editors, moet je de foto heel voorzichtig bijsnijden, omdat 'bulten' meestal aan de randen van het frame verschijnen. Dit objectief vervaagt de verte en voorgrond zeer weinig en is niet geschikt voor portretfotografie. Door handmatige scherpstelling zal het ook lastig zijn om de reportage te fotograferen.

persoonlijke ervaring

Nikon Nikkor 20mm F / 2.8 AI-S bleek een vrij klein objectief te zijn. Het gebruik ervan is heel eenvoudig, bijna altijd is de lens op oneindig scherpgesteld. Deze jongen kan zelfs wedijveren met giganten als Nikon 14-24, trouwens, een brandpuntsafstand van 20 mm is slechts het midden van 14-24. Ik raad het gebruik van de Nikon Nikkor 20mm F/2.8 AI-S af op bijgesneden Nikon DX-camera's, maar de lens kan het goed doen op full frame. Voor wie het moeilijk vindt om handmatig scherp te stellen, is er een analoge autofocus - Nikon 20mm f/2.8 NIKKOR AF of AF-D met precies hetzelfde optische ontwerp van 12 elementen in 9 groepen.

Reacties op dit bericht vereisen geen registratie. Iedereen kan een reactie achterlaten. Veel verschillende fotoapparatuur is te vinden op AliExpress.

Bevindingen

Nikon Nikkor 20 mm F / 2.8 AI-S is een goede groothoeklens van het type AI-S met handmatige fixatie voor Nikon FX-camera's, geschikt voor groothoekliefhebbers.

Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Trainingen/consulten | YouTube | Facebook | Instagram | Twitter | Telegram

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 57, over het onderwerp: Review van Nikon Nikkor 20mm 1: 2.8 AI-S

  • Larry

    GEEN KLACHTEN OVER DEZE LENS.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2013/01/obzor-nikon-20-mm-2-8-ai-s/

Versión en español de este artículo https://radojuva.com/es/2013/01/obzor-nikon-20-mm-2-8-ai-s/