Diafragmaprioriteit voor Nikon-flitsers

Sommige Nikon-flitsers kunnen worden ingesteld op automatisch niet TTL (niet TTL) modus, je kunt nog steeds goede, goed belichte foto's maken. In niet-TTL-modus wordt gereflecteerd licht niet gemeten door de sensor expositie camera, maar met de lichtsensor van de flitser zelf.

Diafragmaprioriteit voor Nikon-flitsers

Diafragmaprioriteit voor Nikon-flitsers

De automatische flitsmodus zonder DDL is een zeer handige functie voor het maken van opnamen in moeilijke omstandigheden. Automatisch flitsen zonder DDL-diafragmavoorkeuze en automatisch flitsen zonder DDL alleen beschikbaar op professionele flitsers NikonSB-800, SB-900, SB-910, SB-5000 in amateurflitsen SB-400,SB-300, SB-600, SB-700 zo'n modus is er niet.

Er zijn verschillende flits-submodi in automatische modus A (auto, niet-ttl):

Flitsstanden in de modus voor diafragmavoorkeuze

Flitsstanden in de modus voor diafragmavoorkeuze

icon bliksem zegt dat wanneer in deze modus wordt gewerkt, een test-pre-flash zal worden uitgevoerd, in de instructies wordt dit een modelleringsachtergrondverlichting genoemd.  diafragma icoon (een cirkel met een sterretje erin) geeft aan dat de flitser rekening houdt met de huidige diafragmawaarde die is ingesteld in het menu van de camera zelf.

De eerste en derde methode werken als volgt: de flitser zorgt ervoor dat test voorflits (modellerende achtergrondverlichting), licht dat door objecten wordt gereflecteerd, raakt de flitslichtsensor en de processor van de flitser berekent zelf het benodigde vermogen van de hoofdpuls. Het blijkt dat de flitser zelf een meting produceert expositie met uw eigen belichtingsmeter.

Menuweergave voor het instellen van niet-TTL-modus op Nikon-flitser

Menuweergave voor het instellen van niet-TTL-modus op Nikon-flitser

De tweede en vierde methode meten eenvoudig de intensiteit van gereflecteerd licht van onderwerpen. en maak niet tegelijkertijd proefflitsen. De tweede methode haalt de diafragmawaarde rechtstreeks van de camera zelf, terwijl de vierde methode handmatige bediening van het diafragma vereist.

Lichtsensor op sb-910

Flitslichtsensor op sb-910

De automatische modus zonder achtergrondverlichting is erg handig:

Lichtsensor op sb-900

Lichtsensor op sb-900

Toegegeven, in de modus zonder testflitsen kunt u geen gebruik maken van hoge snelheid FP-synchronisatie, het is alleen beschikbaar in 'A'-modus bij gebruik van modelleringsachtergrondverlichting.

Bij gebruik van flitsbediening op afstand met Nikon CLS een van de 3 opties voor externe flitsbediening is beschikbaar: TTL, M,AA. AA-modus is dezelfde modus Automatisch diafragma - automatische modus met diafragmavoorkeuze, alleen in plaats van het diafragmapictogram in het cameramenu staat de letter A, daarom wordt de modus 'AA' genoemd. Overigens hebben sommige camera's een aparte AA-modus in hun menu voor externe flitsermaar ik heb er nog nooit mee geschoten.

Belangrijke opmerking

Bij gebruik met oudere Nikon AI-klasse lenzen, AI-S, PRE AI en alle andere niet-autofocusoptieken zonder processorcontacten, kunt u automatisch flitsen in de 'A'-modus. Zelfs op eenvoudige amateurcamera's Nikon D40, D40x, D50, D60, D70, D70s, D80, D90, D3000, D3100, D3200,D5000, D5100, D5200o en geavanceerd D100die niet weten hoe te werken met handmatige optica, flitsers SB-800, SB-900, SB-910, werkt de SB-5000 in de automatische modus met diafragmavoorkeuze. Dit is erg handig bij het werken met handmatige lenzen bij weinig licht, waar bijna allemaal expositie hangt af van hoe de flitser werkt. U kunt bijvoorbeeld bij weinig licht de flitser handmatig instellen op de gewenste brandpuntsafstand en diafragma van de handmatige lens, en de minimale ISO en sluitertijd op de camera instellen op 1\60s, de flitser berekent automatisch de gewenste belichting en de foto wordt correct belicht zonder een lange selectie van de gewenste uittreksels. U kunt deze modus ook in andere lichtomstandigheden gebruiken. Als u op amateurcamera's met een handmatige lens de ingebouwde flitser gebruikt, of flitsen SB-700, SB-600, SB-400, SB-300, moet de flitssterkte handmatig worden ingesteld.

persoonlijke ervaring

De flitsmodus 'A' is erg handig, het ontbreken van FP-modus bij het fotograferen bij weinig licht is een kleinigheid, aangezien sluitertijden tot 1\250 seconden voor mij voldoende zijn. Soms kan de TTL, TTL + BL, TTL + BL + FP-modus erg fout zijn vanwege de complexe specificaties van de belichtingsmeter, die sterk afhankelijk is van de algoritmen van de camera zelf. 'A'-automatische flitsmodus kan moeilijke omstandigheden vaak veel beter aan dan TTL-flitsmodi, bijvoorbeeld bij het fotograferen tegen een spiegel, wanneer TTL-meting de reflectie van de flitser in het frame 'ziet' en een onderbelichte foto maakt, 'A' '-auto mode is gewoon een impuls die wordt berekend op de gelijkstroom verlichting van objecten voor de spiegel. De laatste tijd gebruik ik de A-modus op mijn flitsers veel bij het fotograferen in omgevingen met weinig licht, zoals nachtclubs, cafés, enz.

In plaats van flitscompensatie +- in 'A'-auto zonder diafragmavoorkeuze is het erg handig om een ​​andere diafragmawaarde te gebruiken dan de huidige. Als de camera bijvoorbeeld een diafragma van F / 3.5 heeft, stel ik de flitser in op F / 4.0, waardoor ik een goed verlichte scène krijg, hier moet ik mee experimenteren. Het is jammer dat niet alle flitsers zo'n handige functie hebben en de instructies voor flitsen zijn geschreven in een taal die voor de meeste mensen ontoegankelijk is.

Bevindingen

Kan flitsen maken NikonSB-800, SB-900, SB-910, kan de SB-5000 in de automatische modus werken zonder TTL-ondersteuning, en dat kunt u bereiken geen voorflitsen en alle negatieve punten die verband houden met testflitsen in TTL-modi. Soms kan de automatische 'A'-modus op Nikon-flitsers veel beter presteren dan de TTL-modus. Ik raad aan om deze modus in uw persoonlijke praktijk te proberen.

Нdruk op de knoppen sociale netwerken - Het is belangrijk voor mij. Bedankt voor de aandacht. Arkadi Shapoval.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 66, over het onderwerp: Diafragmaprioriteit voor Nikon-flitsers

 • Vladimir

  Hallo Arkady, vertel me alsjeblieft of de flitser werkt in A-modus op Nikon D40 met Sovjet-lenzen? (Helios 81n en Jupiter 37-a).

  • Arkadi Shapoval

   Ja, dat zal het.

 • Oleg

  Dag Arkadi. Een vraag. Ik heb de D7100 gekocht. Er is een UNOMAT BC 32T (theristor Computer - AUTO-OFF) flitser van filmcamera's. Ik heb zelfs met Kiev-19 met haar samengewerkt. Er is één centraal aanspreekpunt. Is het mogelijk om het op de een of andere manier op deze camera te gebruiken? En toen werd ik gewaarschuwd dat ik de elektronica kon verbranden. Ik wil het gebruiken in combinatie met lenzen uit Kiev en mijn native 18-105.

  • Mark

   Aarzel niet, slaap in een keer!

 • Alexander

  Hallo. Nu ben ik in de instellingen van mijn SB-800 gedoken. In automatische niet-TTL-modus - er zijn geen submodi (zoals beschreven in uw artikel), of ik kon de instructies gewoon niet zelf beheersen (ik heb altijd in TTL-modus geschoten).

 • Dubeshko Andrey

  Hallo Arkady en alle bezoekers van Radozhiva. Er is een vraag: zal de sb-800 (sb-900) flitser werken in niet-DDL automatische modus met diafragmaprioriteit en niet-DDL automatische flitsmodus met niet-d lenzen. Bijvoorbeeld met nikkor 24mm f/2.8 zonder d.
  Dank u)

  • Arkadi Shapoval

   Ja, dat zal het.

 • Dubeshko Andrey

  Dank je wel!

 • Maxim

  Goedemiddag, Arkadi. Vertel me alsjeblieft, is het mogelijk om oude flitsers, zoals sb-22, te gebruiken op digitale spiegelreflexcamera's, met name met de D50. Ze heeft een modus zonder TTL, maar zal TTL werken met een chiplens. Bedankt.

 • Nick

  Hallo Arkadi! Ik las je artikel en besloot meteen te experimenteren met mijn recent aangeschafte sb910 en merkte dat bij gebruik van auto zonder TTL met diafragmaprioriteit zonder voorflitsen, de foto's iets donkerder zijn dan in TTL-modus met dezelfde diafragma- en sluitertijdparameters. Waarom gebeurt dit of zijn het alleen de flitsen die de TTL-modus produceert of het verschil in de lichtmeetsensoren op de camera en op de flitser

  • Vv

   In principe zou de TTL-modus nauwkeuriger moeten zijn, omdat. meet het licht dat direct in het gezichtsveld van de lens komt. De flitser meet de verlichting met zijn eigen sensor, hij "weet niet" precies hoeveel licht de matrix zal raken. In verschillende situaties kan er in de ene of de andere richting een andere fout zijn.

 • Nick

  Bedankt VV, dat dacht ik ook.

 • Leonid

  Arkady, vertel me alsjeblieft waarom ik de TTL BL-modus niet kan inschakelen, maar alleen TTL of TTL BL FP op de nieuw aangeschafte SB 910-flitser? Dank u bij voorbaat.

  • Dmitry

   TTL BL werkt alleen met relatief nieuwe lenzen die de afstand tot het doel kunnen overbrengen (D- en G-serie). Bovendien moet de meting worden ingesteld op matrix.

 • anonymus

  Goedemiddag! Vertel me hoe ik pre-pulsen op de flitser SB-700 kan uitschakelen?

 • Nicholas

  Ik ga ervan uit dat dit een gevecht is tegen het rode-ogeneffect in de camera, zet het uit.

 • Alexey

  Bedankt voor het artikel.
  Met zijn hulp heb ik "vrienden gemaakt" met een niet-native Olympus FL36-flitser in Nikon D90
  Als je hem niet naar het plafond tilt, is de belichting redelijk correct.
  En met de diafragmawaarde op de flitser kun je krachtcorrectie maken - super!

 • NE

  Vraag aan collega's die radiosynchronizers en sb-910 gebruiken: zendt iemand bij gebruik van synchro's de in de camera ingestelde diafragmawaarde in standen 1 en 2 naar de flitser? Zo ja, welke synchro's gebruik je? Helaas wordt in standen 1 en 2, bij gebruik van synchronisatoren, de diafragmawaarde niet naar de flitser verzonden, u moet standen 3 (meestal) of 4 gebruiken en het diafragma op de flitser handmatig instellen. Als je de flitser in de cameraschoen installeert, werkt alles volgens de documentatie. Dus het is niet bijzonder kritisch voor mij, omdat. Ik maak portretten wijd open en trek in de regel niet constant aan het diafragma....

  • NE

   Ik zal eraan toevoegen dat ik natuurlijk geavanceerde ttl-triggers bedoel

 • Dima

  Hartelijk dank voor zulke gedetailleerde beschrijvingen van de flitsbediening!
  Bijna antwoord gevonden op alle vragen!

 • John

  Hallo. Kan iemand alstublieft adviseren? Deze flitser kan niet alleen gaan fluiten tijdens het opladen, maar ook in de standby-modus? Bovendien is het fluiten niet altijd even soepel. Soms luider, soms stiller. Of is dit het einde?

  • John

   Sorry, ik dacht dat ik aan het schrijven was in het gedeelte over de SB800.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2013/01/non-ttl-auto-aperture-modes-nikon-speedlight/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2013/01/non-ttl-auto-aperture-modes-nikon-speedlight/