De afhankelijkheid van de beeldhoek van de lens van de scherpstelafstand

Als je scherpstelt op sommige lenzen, kun je een heel interessant effect opmerken. Veel lenzen veranderen (verkleinen meestal) de beeldhoek bij het scherpstellen van oneindig naar MDF (minimale scherpstelafstand). In de westerse literatuur wordt dit effect 'Focus Breathing' genoemd.

De afhankelijkheid van de beeldhoek van de lens van de scherpstelafstand

De afhankelijkheid van de beeldhoek van de lens van de scherpstelafstand

Dit kan eenvoudig worden gecontroleerd, het is voldoende om autofocus op de lens uit te schakelen en scherp te stellen op alles van oneindig tot MDF, terwijl u zult merken dat de randen van het frame groter en smaller worden en dat de vervaging van de randen niets te maken heeft met ermee doen.

Lenzen die dezelfde beeldhoek geven bij het scherpstellen op oneindig kunnen verschillende beeldhoeken geven bij het scherpstellen op MDF. Hier is een voorbeeld met drie klasse 85 / 1,8 lenzen. Allemaal geschoten vanaf een statief op dezelfde scherpstelafstand.

Dit effect is erg zeer zichtbaar bij het werken met macrolenzen, die verander de maximale diafragmawaarde afhankelijk van de scherpstelafstand. Je leest er bijvoorbeeld over in de review van macrolenzen Nikon 105 mm f/2.8D AF Micro-Nikkor и Tamron SP AF 90mm 1:2.8 Di MACRO 1:1 272E voor Nikon. Voor een eenvoudig begrip kunnen we zeggen dat: focuslens maakt gemakkelijk zoomen. Dit geldt voor zowel prime- als zoomlenzen. Visueel eenvoudig te begrijpen wat het effect is op het voorbeeld van een vaste lens Tamron SP AF 90mm 1:2.8 Di MACRO 1:1, waarbij de romp langer wordt bij het scherpstellen in de macromodus, alsof de lens zoomt, en ook het gezichtsveld verandert.

persoonlijke ervaring

Veranderingen in de beeldhoek tijdens het scherpstellen zijn soms erg zenuwslopend, omdat dit ertoe leidt dat delen van de gewenste compositie uit het beeld vallen en je het onderwerp moet naderen of juist van je af bewegen. Als ik macro fotografeer, is dit effect vooral voelbaar. Visueel lijkt het erop dat de brandpuntsafstand van de lens verandert, terwijl ze zeggen dat de lens de brandpuntsafstand verandert - dit is niet helemaal waar. Brandpuntsafstand wordt gemeten bij scherpstellen op oneindigb, als de stralen evenwijdig lopen aan de optische as, maar bij focussering richting de MDF is het niet meer mogelijk om over de brandpuntsafstand als zodanig te spreken.

Bevindingen

Het hierboven beschreven effect is in de praktijk niet altijd waarneembaar en u hoeft zich hier niet al te veel zorgen over te maken. Wat 'Focus Breathing' is, is bekend bij videografen, die zich veel meer ergeren aan dit effect dan fotografen :)

Reacties op dit bericht vereisen geen registratie. Iedereen kan een reactie achterlaten. Veel verschillende fotoapparatuur is te vinden op AliExpress.


Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Trainingen/consulten | YouTube | Facebook | Instagram | Twitter | Telegram

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 57, over het onderwerp: De afhankelijkheid van de beeldhoek van de lens van de scherpstelafstand

 • николай

  als er een brandpuntsafstand van 135 mm op de lens staat, dan is dat 135 mm op de crop en op het vliegtuig!!! alleen de hoek verandert, de uitsnede snijdt het frame bij vanwege de verkleining van de matrix en visueel lijkt het alsof de lens het dichterbij brengt, de brandpuntsafstand verandert nooit op welke camera je het ook zet.

 • Masha

  Door dit effect werd ik bijna grijs!
  Ik schoot testopnames van 18-105 en van 70-300 (bij brandpuntsafstanden 70 en 105) kreeg ik 4 totaal verschillende opnames!!! Inderdaad, alsof de brandpuntsafstand verandert. Ik dacht al dat de equivalente brandpuntsafstand meteen werd aangegeven op de DX 18-105, maar ik realiseerde me op tijd dat Focus-ademhaling de oorzaak was.

 • Anna

  Hallo, waar zijn dx-lenzen dan voor, als fx zowel op full-frame als crop kan worden gebruikt?

  • Arkadi Shapoval

   Om grootte en kosten te verminderen:

   • Anna

    Bedankt voor je reactie en zo'n nuttig bericht!

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2013/01/interesting-about-f-number-and-focal-length/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2013/01/interesting-about-f-number-and-focal-length/