Foto trucs. Deel 13

Deze fototrucs zijn handig voor eigenaren van Nikon-camera's, die heel vaak foto's maken en de sluitertijd- / diafragmawaarden draaien.

Foto trucs. Deel 13

Foto trucs. Deel 13

Ik fotografeer heel vaak en ik moet constant de diafragmawaarde instellen die ik nodig heb en uittreksels. Op mijn camera's Nikon D700, D80, D40, precies zoals in alle andere Nikon CZK's, voor instelling uittreksels en diafragma reageert bedieningsknop voor en achter. Deze schijven heten 'chef'' En 'extra schijf'. De hoofdknop bevindt zich aan de zijkant van het camerascherm en wordt bediend met de duim van de rechterhand. De optionele instelschijf is niet beschikbaar op alle Nikon-camera's, maar alleen op geavanceerde en professionele camera's, bevindt deze zich in de buurt van de ontspanknop en wordt bediend met de wijsvinger van de rechterhand. Gebruikelijk de master drive is verantwoordelijk voor de installatie uittrekselsEn een extra draaiknop is verantwoordelijk voor diafragmaregeling. Bij sommige camera's kunnen schijven voor verschillende taken worden geprogrammeerd.

В modi P, A, S, M wijzigingen beschikbaar uittreksels en diafragma's alleen als de belichtingsmeter is ingeschakeld. Lichtmeter gaat branden wanneer u de ontspanknop half indrukt. Wanneer de belichtingsmeter is ingeschakeld, toont de informatie in het onderste groene veld van de optische zoeker de waarden uittreksels, diafragma en soms ISO. Dezelfde waarden worden gedupliceerd op de extra monochrome weergave van camera's die dit hebben. Wanneer bevroor expositie niet wordt aangemaakt, blijven deze velden leeg, de velden of weergave zijn 'out'.

Heel vaak draai ik de instelschijven lang om de diafragmawaarde in te stellen die ik nodig heb of uittreksels, maar het blijkt dat de belichtingsmeter uit staat, en mijn pogingen tevergeefs. Waarna ik moet de ontspanknop half indrukken, dus inclusief belichtingsmeting, en dan pas de waarden aan die ik opnieuw nodig heb. Dit is niet altijd handig, soms moet ik de waarden wijzigen heel erg snel. De truc is om altijd snel toegang tot beheer uithoudingsvermogen en diafragma, terwijl ik het gewoon in het cameramenu aanpas automatische meetvertraging expositie voor 30 minuten. Dit doe je in het menu 'Vertraging automatisch uitschakelen bevroor.'. Op verschillende camera's kan de functie anders worden aangeroepen. Bevriezen in deze staat expositie werkt constant, en daarmee controle over sluitertijd en diafragma. Deze heel comfortabel. Hierdoor hoef je je geen zorgen te maken over de batterij van de camera. Kan worden ingesteld om te bevriezen expositie geen limiet.

Voorbeeld:

wanneer ik nog een opname moet maken, bijvoorbeeld met een kleiner diafragma, draai ik onmiddellijk aan de diafragma-instelschijf terwijl ik de camera van mijn borst tot ooghoogte breng. Door aanraking weet ik ongeveer hoe vaak ik aan de knop moet draaien, en het is niet nodig om de ontspanknop opnieuw in te drukken om de belichtingsmeter in te schakelen. Dit is een kleinigheid, maar mijn praktijk leert dat ik vroeger vaak negatieve emoties had als ik voor niets aan de bedieningsknoppen draaide.

Op sommige camera's zit ook een functie 'vertraging reset uit expositie' – deze functie activeert de meting expositie door op een van de multi-selectorknoppen (joystick) op de camera te drukken. U kunt de schijven ook in omgekeerde volgorde programmeren - verwissel de hoofd- en hulpschijven op hun plaats en stel de draairichting in.

Conclusies:

Voorbeeldtijdfunctie expositie kan in sommige gevallen erg handig zijn voor het afstemmen van de camera. Elk klein ding kan heel nuttig zijn in het leven van een fotograaf.

Help het project. Bedankt voor de aandacht. Arkadi Shapoval.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 29, over het onderwerp: Fototrucs. Deel 13

 • Alexander Nikitin

  Een heel handig trucje! Bedankt Arkady!

 • Alexey

  Arkady, wat vind je van het schoonmaken van potloden, zoals http://www.sotmarket.ru/product/dicom-dc-k1.html Ik wil het nemen, maar ik weet niet of het het waard is....

  • Arkadi Shapoval

   Ik had er 2, de kant met grafiet slijt heel snel.

   • Ivan

    Ik maak schoon met roet, verwijdert zelfs perfect vingerafdrukken.
    Ik heb ook een potlood (handig als je de lens snel moet afvegen), na 5-7 schoonmaakbeurten was ik het, droog ik het en spuit ik er roet op uit een kaars, nadat ik er eerder een stuk schoon glas mee heb gerookt. Daarna reinigt het potlood beter dan een nieuwe :)

 • Andrew

  ATP Heel handig, 100 pond komt goed van pas.

 • tyomich8080@mail.ru

  Handige kleine truc. Bedankt Arkady!

 • Alexander

  Dank je, Arkady, dit irriteerde me vaak.
  Kun je iets specifieker zijn over de batterij?

  • Arkadi Shapoval

   Er gaan geruchten dat de constant aangezette belichtingsmeter de batterij sneller opvreet, evenals geruchten dat de belichtingsmeter zelf hierdoor verslechtert. In de praktijk heb ik daar niets van gemerkt.

   • Alexander

    Wat betreft het tweede, het zou waarschijnlijk in de instructies zijn aangegeven, maar nu is het duidelijk over het eerste. Bedankt

 • Alexander

  Oeps, de D40 heeft maar één draaiknop...of heb je een exclusieve D40?

  • Arkadi Shapoval

   De Nikon D40 heeft één instelwiel.

 • Alexander

  Dat bedoel ik eigenlijk: "Ik maak heel vaak foto's en ik moet constant de diafragmawaarde en sluitertijd instellen die ik nodig heb. Op mijn Nikon D700, D80, D40 camera's, net als op alle andere Nikon CZK's, zijn de voorste en achterste instelknoppen verantwoordelijk voor het instellen van de sluitertijd en het diafragma.” niet correct ... D40 is hier overbodig ...

  • Arkadi Shapoval

   Verder is er een uitleg dat niet iedereen twee schijven heeft.

 • Анатолий

  Om de belichtingsmeter te activeren is het natuurlijk niet economisch om constant op de ontspanknop te drukken, aangezien deze actie veel batterijstroom verbruikt. Op de D700 heb ik de automatische uitschakelvertraging van de belichtingsmeter ingesteld op 30 seconden, wat voldoende is, en het is erg handig om de belichtingsmeter te activeren met de (MODE) en belichtingscompensatieknoppen (+_) die zich naast de sluiter bevinden knop, terwijl de stroom om de stabilisatorgyroscoop, el.engine en autofocus-achtergrondverlichting te activeren niet wordt verbruikt, kunt u nog steeds de knoppen (OK) of (QUAL) gebruiken die zich onder de vingers van uw linkerhand bevinden.

 • jury

  Ik lees je site met plezier. Een van mijn favorieten.
  Ik heb zo'n vraag, hoewel niet helemaal over het onderwerp (sorry): ik heb een D7000, in A-modus bij het fotograferen met flits, het werkt alleen met een sluitertijd van 1/60. Dit is niet altijd even handig en je wilt niet altijd overschakelen naar de M-stand om een ​​snellere sluitertijd in te stellen. Is het mogelijk om de camera te laten werken met een snellere sluitertijd in de A- en P-standen?

 • Alexey

  Maar hoe zit het met autofocus in AF-C? Is het actief terwijl er belichtingsmeting is, of verwar ik iets? Moet het vanavond even checken. d7000

  • Alexey

   Sorry, stomme breccia. Autofocus is actief wanneer de ontspanknop half wordt ingedrukt...

 • Ivan

  Arkadi goedemiddag. Help mij het te begrijpen. Camera D7000-modus A en M diafragma-instelling. De native lens is in orde, Helios 81N verandert ook wanneer de lensopeningsring wordt gedraaid. Maar als ik een andere handmatige lens plaats, toont de camera slechts één waarde (ingesteld in het cameramenu "lens zonder microprocessor") en reageert niet op de bedieningsring. Vertel me hoe ik mijn instructies in burgerlijk en Spaans moet begrijpen.

  • d.Martyn

   Ik denk dat je andere handmatige lens niet analoog is aan Nikon AI's, wijs anders een ander nummer toe aan de andere en stel de vereiste parameters ervoor in (FR en maximaal diafragma)

  • d.Martyn

   Download de handleiding in elke taal van de officiële website (nokon.ru), nadat je je camera hebt geregistreerd, anders is de download niet beschikbaar.

   • d.Martyn

    Sorry, nikon.ru

 • Ivan

  Bedankt d.martyn voor je antwoord. Ja, andere lenzen zijn geen Nikon-analogen.

 • Alexey

  Goede dag! Bij voorbaat mijn excuses voor de domme vraag. Ik heb de menutak in de d5100 niet gevonden waar de instellingen voor de vertraging van de automatische meting zich bevinden. Kunt u mij dat vertellen?

 • Daniel

  Hallo. Een week geleden kocht ik een D3100 18-55 vr. (ik had niet genoeg financiële middelen voor meer). Vertel me alsjeblieft, is de kwaliteit van de handmatige instelling heel anders en bij het fotograferen in de automatische modus? Alleen vind ik het nog steeds moeilijk om de instellingen te achterhalen ... En nog een vraag, als ik mag: zijn de mogelijkheden van deze camera voor de eerste keer genoeg voor mij? Met dit objectief?

 • Alexander

  Nikon D3300
  Instelmenu -> Automatische timers uit -> Gebruiker instelling -> Slaaptimer -> 30 min

 • Alexander

  Nikon D90
  Menu Persoonlijke instellingen -> Timers vergrendelen/AE -> Vertraging automatisch uitschakelen -> 30min. -> OK

 • anonymus

  Nikolai Erdman.27.09.16 Zeer nuttige truc! Bedankt Arkady!

 • Nikolai Erdman

  27.09.16/XNUMX/XNUMXZeer handige truc! Bedankt Arkady!

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2013/01/about-af-cs-and-metering-time/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2013/01/about-af-cs-and-metering-time/