Wat is vignettering.

Lichtafval is het effect van het donkerder maken van de hoeken van een afbeelding. Lichtafval wordt vaak eenvoudigweg 'vignet'

Lichtafval

Lichtafval

In bredere zin is lichtafval de verandering in helderheid van een afbeelding van het midden naar de randen van de afbeelding. Je kunt ook 'omgekeerde lichtafval' doen, wanneer de randen lichter zijn dan het midden van het beeld.

Een voorbeeld van lichtafval

Een voorbeeld van lichtafval

Hierboven zie je een voorbeeld van de lichtafval die de lens geeft. Nikon 50mm f / 1.8D AF Nikkor bij gebruik op een full frame camera Nikon D700 en bij volle opening, lens scherpgesteld op oneindig, gefotografeerd wit blad statief. Er is een merkbare afname van de helderheid in de hoeken van de afbeelding en het helderste deel van de afbeelding bevindt zich in het midden van de afbeelding.

Gezien het feit dat bij gebruik van full-frame Nikon FX-lenzen, of andere lenzen voor 35 mm film op bijgesneden Nikon DX-camera's, de bijgesneden cameramatrix legt alleen het centrale deel van het beeld vast, waarna het vignetteringseffect in dit geval bijna volledig tot nul wordt teruggebracht.

Diafragmaregeling vermindert vignettering

Lichtafval is direct gerelateerd aan het F-getal: hoe groter het F-getal (hoe meer het diafragma dicht is), hoe minder lichtafval. Omgekeerd, hoe kleiner het F-getal (hoe meer het diafragma open staat), hoe meer lichtafval. Hoe je het getal 'F' bedient lees je onder 'diafragma'.

Afhankelijkheid van lichtafval van diafragma

Diafragmaafhankelijke lichtafval. Vignet is kleiner bij een gesloten diafragma.

Ik heb nergens informatie gevonden die scherpstelafstand heeft ook invloed op de mate van lichtafval. Verschillende lenzen vertonen bij scherpstellen op oneindig en bij MDF (minimale scherpstelafstand) verschillende gradaties van lichtafval. Ik merkte dit effect toen een bijgesneden lens gebruiken op een full-frame camera, toen bij MDF de lens helemaal geen vignet gaf, en bij scherpstellen op oneindig was het vignet gewoon verschrikkelijk. Hieronder ziet u een ongebruikelijk voorbeeld van een foto die de relatie tussen scherpstelafstand en lichtafvalsterkte laat zien bij gebruik van een full-frame camera in de normale modus en een uitgesneden lens.

Ongebruikelijk vignetteringseffect

Ongebruikelijk vignetteringseffect. Een cropped lens geeft bij MDF geen vignet op een volformaat camera.

Afhankelijk van het type lens manifesteert het effect van de relatie tussen lichtafval en scherpstelafstand zich op verschillende manieren. Hieronder ziet u een voorbeeld van verschillende gradaties van lichtafval bij gebruik van een lens. Nikon 28-105 mm f/3.5-4.5D AF Nikkor op camera Nikon D700, bij MDF is de lichtafval sterker dan bij scherpstellen op oneindig.

Lichtafval verschil

Lichtafval verschil

Ook zoomlenzen met verschillende brandpuntsafstanden verschillende gradaties van vignettering worden waargenomen. Meestal is het sterkste vignet waarneembaar bij de extreme waarden van de brandpuntsafstand.

Voor landschapsfotografie is lichtafval bijvoorbeeld vaak uiterst ongewenst, omdat je om beelden te krijgen zonder lichtafval moet fotograferen met afgedekte diafragma's. En bij portretfotografie kan lichtafval vaak alleen maar gunstig zijn.

Licht vignet in een portretopname

Licht vignet in een portretopname

Lichtafval wordt gemeten door de mate waarin de helderheid van een afbeelding afneemt in het midden en de hoeken van de afbeelding. Bijvoorbeeld vignettering -1EV betekent dat de randen van het beeld 1 stop of 1 stop meer donker worden dan het midden van het beeld. Eén stop is gelijk aan een val expositie tweemaal.

Een andere reden voor het optreden van vignettering kan zijn: lichtfilters en melanges. Heel vaak komt vignettering voor op foto's die zijn gemaakt met een lens met slecht geklede kap. Typisch zijn kappen in de vorm van een 'tulp' en de bloembladen van de 'tulpenkap' zijn aan de ene kant kleiner dan aan de andere kant, dit komt door de rechthoekige vorm van de matrix of film. Als je de zijkanten van de zonnekap door elkaar haalt of de zonnekap niet goed op de lens monteert, kun je een hele reeks foto's verpesten. Het vignet compenseren van een lichtfilter of zonnekap is soms gewoonweg niet mogelijk en moet je het beeld bijsnijden.

Lichtafval is heel eenvoudig op te lossen door RAW-bestanden te bewerken. Op dezelfde manier kan het lichtafvaleffect specifiek worden verbeterd om een ​​artistiek effect te bereiken, zoals in de onderstaande afbeelding. Veel camera's hebben een ingebouwde vignetteringscorrectie-engine. Camera's hebben bijvoorbeeld zo'n functie Nikon D700, D5200 enzovoort. Voor Canon-camera's wordt lichtafval geregeld door de 'control' randverlichting'. Vignettering wordt meestal specifiek gedaan om een ​​belangrijk object in een foto te markeren, om de nodige visuele spanning te creëren.

Speciaal toegevoegde sterke lichtafval

Speciaal toegevoegde sterke lichtafval

persoonlijke ervaring

Over het vignet-effect maak ik me helemaal geen zorgen, aangezien ik bijna altijd in RAW fotografeer. Het vignetteringseffect is alleen zeer kritisch bij het gebruik van bijgesneden lenzen op full-frame camera's, bijvoorbeeld zo'n vignet is ongeldig. Meerdere keren heb ik de tulpkap niet helemaal op de lens geschroefd, waardoor ik een vignet op het beeld kreeg. Veel fotografen overdrijven het vaak met vignet, en het effect zelf is terug te vinden in bijna elke tweede portretfoto.

Conclusies:

Vignettering is een fysiek kenmerk van lenzen in termen van de verdeling van de lichtstroom van het midden naar de randen van het beeld. Gewoonlijk wordt lichtafval eenvoudig opgevat als: donker worden van de hoeken van het beeld. Dek het diafragma af om de mate van verduistering van de hoeken van het beeld te verminderen. Ook voor vignet focusafstand beïnvloedt. Lichtafval is eenvoudig te corrigeren automatisch door de cameraOf via software. Bij het fotograferen in RAW kun je de helderheid van de randen van het beeld vrijwel volledig herstellen zonder kwaliteitsverlies. Een vignet kan ook dienen als een goed artistiek effect, vooral voor portretfoto's.

Vind leuk  - wij helpen het project. Bedankt voor de aandacht. Arkadi Shapoval.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 12, over het onderwerp: Wat is lichtafval.

 • Alexey

  bedankt voor het artikel, Arkady! Ik heb zelf vroeger de zonnekap door onervarenheid verkeerd opgerold en het resultaat was een vignet, je moet vooral oppassen met groothoeklenzen die je voor het eerst fotografeert)

 • Eugene

  Om de foto compleet te maken, is het nog steeds de moeite waard om toe te voegen dat vignettering het opleggen van een patroon op de foto is, en een framedefect veroorzaakt door een ongeschikte zonnekap of lensontwerp is een speciaal geval van een dergelijke overlay. De pagina van het schoolafstudeeralbum met ovale portretten is ook een vignet.

  • Arkadi Shapoval

   Bedankt voor de aanvulling.

   • Eugene

    vertel me welke van de Sovjet-portretschilders een hoge mate van lichtafval geeft?

 • Eugene

  vertel me welke van de Sovjet-portretschilders een hoge mate van lichtafval geeft?

 • Igor

  Goede dag, beste Arkady! Ik wil je uit de grond van mijn hart bedanken voor zo'n enorm groot fotomateriaal van uitstekende kwaliteit voor iedereen. Ik heb op mijn oude dag een NikonD800-camera gekocht. Ik heb veel geluk dat je ook met Nikon fotografeert. De kwaliteit van het materiaal is een van de beste in Rusland. De presentatie is zeer duidelijk en eenvoudig van vorm. Er zijn maar heel weinig van zulke uitleggers van het materiaal in het Russisch. Ik ken maar twee anderen: Scott Kelby en de redacteur van The Bully Element. Al het beste voor jou en succes in de meest nobele zaak, de opvoeding van de ploeg.

 • николай

  Dankzij! Kort en duidelijk. Bedankt.

 • Valeria

  Hallo, met wat kun je vignettering bereiken op de 600d canon en is het überhaupt mogelijk behalve? Zo ja, met welke lens?

  • Dmitry

   Sorry, ik heb vanaf het begin op de verkeerde plaats geschreven

   Hallo!!! Voor Valery. Soms is het aanwezig op groothoeklenzen (maar dit is niet goed voor een lens), photoshop zal je helpen

 • Dmitry

  Hallo!!! Voor Valentijn. Soms is het aanwezig op groothoeklenzen (maar dit is niet goed voor een lens), photoshop zal je helpen

 • Pavel VK

  Zoals altijd gekauwd en in de mond gestopt. Heel toegankelijk en interessant. Bedankt Arkady!

 • diamanten

  kun je zien waar in het menu de d700 een functie heeft om het vignet te verwijderen? Bedankt.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2012/12/what-is-vignette/

Versión en español de este artículo https://radojuva.com/es/2012/12/what-is-vignette/