De nuances van de structuur van de spiegel in het moderne CZK

Het algemene werkingsprincipe van een reflexcamera is al heel lang niet veranderd - een lichtstraal gaat door de lens, wordt gereflecteerd door de spiegel, geprojecteerd op mat glas, omgedraaid in een pentaprisma en we zien het beeld in de optische zoeker. Wanneer we een foto maken, gaat de spiegel omhoog en een lichtstraal raakt de matrix of film, en vormt zo het beeld dat we door de zoeker zagen.

De nuances van de structuur van de spiegel in het moderne CZK

De nuances van de structuur van de spiegel in het moderne CZK

Maar in moderne digitale SLR-camera's (CZK) is alles veel gecompliceerder. Moderne camera's hebben een aantal extra apparaten die maar weinig mensen kennen:

 1. Meetsensor expositie, die op het pentaprisma staat
 2. Het pentaprisma kan worden vervangen door een pentamiror
 3. Tussen het matglas en de pentamiror bevindt zich een speciaal transparant LCD-scherm - in meer detail hier
 4. Moderne CZK eigenlijk twee spiegels
 5. De tweede spiegel hangt achter de hoofdspiegel.
 6. De hoofdspiegel heeft een speciale doorschijnend venster
 7. Tussen de spiegel en de matrix zit de camerasluiter
 8. Veel camera's hebben een diafragmacontrolesysteem in de spiegelschacht.
 9. De lichtstroom wordt door de tweede spiegel afgebogen naar het automatische scherpstelsysteem
 10. Wanneer de sluiter wordt ontspannen, verbergt de tweede spiegel zich en kan deze niet worden gezien
 11. Het focussysteem maakt gebruik van een complexe methode van bundelreflecties om faseverschillen te detecteren

Het lijkt erop dat alles eenvoudig is, maar je ziet hoeveel extra complexiteiten. De onderstaande afbeelding toont het algemene werkingsschema van een moderne CZK - het is duidelijk te zien dat de camera beide heeft hoofdspiegel '121a' en extra spiegel '121b'.

Waarnemingsprincipe

Waarnemingsprincipe

Moderne CZK's hebben een speciaal scherpstelsysteem. Een speciale module is verantwoordelijk voor het scherpstellen, die zich onder de hoofdspiegel bevindt. Focusmodule vermeld als '132 AF-sensor'. De lichtstraal die door de lens gaat, wordt gedeeltelijk gereflecteerd in een hoek van 45 graden en gericht op het '126' pentaprisma, en gaat gedeeltelijk door een speciaal doorschijnend raam in hoofdspiegel. De straal die door het raam van de hoofdspiegel ging weerspiegeld in een extra spiegel en naar de autofocussensoren gestuurd. De autofocussensor stuurt de straal door zijn speciale lenzen, bepaalt de fasen en voert de focuscorrectie uit.

Straalpad in het moderne CZK

Straalpad in het moderne CZK

Wanneer de foto wordt gemaakt, wordt de spiegel opgeklapt, de extra spiegel wordt bovenop de hoofdspiegel geplaatst, zodat deze niet zichtbaar is. In dit geval komt een lichtstraal door de geopende sluiter de cameramatrix binnen. De foto hierboven toont: straalpatroon: voor camera Nikon D2h.

Algemeen beeld van de spiegel

Algemeen beeld van de spiegel. Het doorschijnende venster is niet zichtbaar.

Ik heb bijna nooit zo'n uitgebreide beschrijving van de beweging van stralen in de camera gezien, en na het uitvallen van mijn D700 besloot dit artikel te schrijven. De hier getoonde spiegel is met een camera gemaakt. Nikon D700, kan men gemakkelijk de structuur van de hoofd- en extra spiegels beschouwen.

doorschijnend venster

doorschijnend venster

Als je rechtstreeks in de spiegel kijkt, zoals in de afbeelding hierboven, dan is het onmogelijk om de tweede spiegel op te merken. Onderstaande figuur toont de spiegels vanaf de zijkant, het mechanisme voor het bevestigen van de tweede spiegel en de tweede spiegel zelf zijn duidelijk zichtbaar.

tweede spiegel

De tweede spiegel wordt met een speciaal mechanisme achter de hoofdspiegel bevestigd.

De onderstaande afbeelding toont het voor- en achteraanzicht van de spiegels. Een extra spiegel en een doorschijnend venster in de hoofdspiegel zijn duidelijk zichtbaar achter.

Type spiegels

Type spiegels

Afzonderlijk zal ik stilstaan ​​​​bij het feit dat wanneer de spiegel wordt opgeklapt, de extra spiegel dichtslaat. De secundaire achteruitkijkspiegel is bedekt met zwart plastic, net als de rest van de hoofdspiegel. In de verhoogde positie zendt een dergelijk systeem geen licht door dat van de optische zoeker in de tegenovergestelde richting komt (eigenlijk mist).

Vis spiegelt zich omhoog

Zicht op de achteruitkijkspiegel in opgeklapte stand. De tweede spiegel sluit het doorschijnende venster. Alle spiegels laten geen licht door.

Conclusies:

Moderne CZK's hebben een iets ander werkingsprincipe dan oude spiegelreflexcamera's. Kortom, het verschil betreft de aanwezigheid tweede spiegel, die betrokken is bij de werking van het scherpstelsysteem en transparant is LCD scherm voor het projecteren van visuele effecten.

Vind leuk  - wij helpen het project. Bedankt voor de aandacht. Arkadi Shapoval.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 59, over het onderwerp: De nuances van de structuur van de spiegel in moderne CZK

 • Alexey

  interessante informatie, het blijkt dat alles veel gecompliceerder is dan ik tot vandaag dacht. bedankt voor je werk Arkady!

  • Arkadi Shapoval

   Helemaal niet

 • Igor

  welkom
  Bedankt voor het interessante artikel!
  De enige IMHO bij het fotograferen is beter om het hele detail te verscherpen, ik wil niet alleen een deel ervan overwegen

  • Arkadi Shapoval

   ok, laten we het diafragma harder sluiten.

 • Alexander

  Hallo, Arkady, ik leef mee met de storing van uw D700, wat is ermee gebeurd?

  • Arkadi Shapoval

   Het spiegelbedieningsmechanisme is kapot.

   • Alexander

    Ik hoop dat het mogelijk zal zijn om snel en goedkoop te repareren, creatief succes voor jou en bedankt voor de uitstekende artikelen

    • Arkadi Shapoval

     Reparaties zijn duur en duren lang.

   • Анатолий

    Dus dit heeft u gevraagd en gevraagd om deze beoordeling te doen.
    Deskundig, bedankt.

    • Arkadi Shapoval

     Ja, er is ook veel goeds in slecht :)

 • siberisch

  Informatief!
  “De secundaire spiegel aan de achterkant is bedekt met zwart plastic, net als de rest van de hoofdspiegel. In de verhoogde stand laat zo’n systeem geen licht door dat uit de optische zoeker komt in de tegenovergestelde richting.” Het blijkt dat strooilicht door de zoeker een mythe is? Ik heb het over het feit dat er op internet tips staan ​​dat je bij het fotograferen vanaf statief, zeker bij lange sluitertijden, beter de zoeker afdekt.

  • Arkadi Shapoval

   Bij fotograferen vanaf statief blijkt de belichtingsmeting niet juist te zijn, aangezien het licht van het oculair de meting beïnvloedt, omdat hiervoor een speciale sluiter op het oculair zit. Mijn d700 heeft een speciaal diafragma voor het oculair.

   • siberisch

    Aan belichtingsmeting heb ik logischerwijs niet gedacht, aangezien ik bij een statief bijna altijd in het oculair kijk op het moment van meten en dat blijkt afgedekt te zijn. Al zijn de opnamesituaties natuurlijk anders.
    Het advies over "het oculair afdekken" ging specifiek over de belichting bij lange sluitertijden. Dit wordt met name vaak gevonden in artikelen over infraroodfotografie en het fotograferen van "bevroren" water, de lucht.

  • Eugene

   toch, in de praktijk, parasitair licht uit het rijk van de mythen.
   Met voorbeelden leg ik uit waarom dat zo is.

   bij het fotograferen vanuit de hand door de zoeker (VI), is het begrijpelijk dat we het licht dapper met onszelf blokkeren.
   wanneer u overdag vanaf een statief fotografeert, is de zon van de VI-kant - nogmaals, we bedekken het licht met onszelf, de rest zal geen significante rol spelen.
   als je overdag vanaf een statief fotografeert, komt de zon van de zijkant van de lens - des te meer zal er niet zoveel licht in de VI komen (uitzondering - je reflecteert zonlicht in een sneeuwwit T-shirt)
   's avonds fotograferen met een statief en in het algemeen bij weinig licht - waar het verschil in sluitertijd in seconden wordt gemeten, is praten over het effect van belichting over het algemeen al belachelijk.
   Ik heb het niet over de nacht - belichtingsmeting is over het algemeen al nutteloos en opnameparameters kunnen over het algemeen met het oog +/- gedurende enkele minuten worden ingesteld.

   Gevallen waarin ik de camera met succes heb gemaakt, een ernstige fout heb gemaakt met de sluitertijd (minstens drie stops, de aanvankelijk heldere delen waren onherroepelijk overbelicht):
   - reflectie van licht in VI met folie en wit glanzend papier gelamineerd met een badge (die bij de hand bleek te zijn)
   – LED-zaklamp doelbewust in VI geschenen (4 diodes met 10 cm)
   - fotograferen vanaf een statief, de lens is op de grond gericht, het weer is zonnig (minder kritiek geval, lightroom trok de totale overbelichting bijna zonder verlies uit)

   Conclusie - in het algemeen is de invloed microscopisch klein, maar het is beter om het te beschermen tegen duidelijk sterk VI-licht, hoewel het stevig sluiten van de demper ook overdreven is.

 • VALENTIJN

  Ik denk dat de CZK zal uitsterven als dinosaurussen of mammoeten, en plaats zal maken voor spiegelloze camera's met verwisselbare lenzen. PENTAX K-01 is hier een voorbeeld van.

  • Alexander

   Ik weet niet zeker wat je zegt, aangezien spiegelloze camera's een heel ander scherpstelsysteem hebben, veel minder nauwkeurig en langzamer

   • siberisch

    Sony heeft nu een lijn van SLT. Er zijn zeker veel tekortkomingen, maar de technologie staat niet stil. Ik denk dat dit voor professionele camera's een meer veelbelovende richting is, hoewel voor veel amateurs spiegelloos zoals NEX alle behoeften dekt.

    • Arkadi Shapoval

     SLT is een andere zaak.

     • siberisch

      Ik heb een reactie op de verkeerde plaats geplaatst :). In het algemeen wilde ik zeggen dat de CZK niet zal uitsterven zoals mammoeten, ja, ze muteren, maar ze zullen niet uitsterven :). Hoewel in 20-30 jaar ...

     • Arkadi Shapoval

      We zullen zien. Alles verandert heel snel.

   • Andrew

    Een beetje anders - in spiegelloze scherpstelling is nauwkeuriger, er is niet zo'n waanzin als backfocus en frontfocus. Maar de scherpstelsnelheid is tegenwoordig minder, maar fasesensoren zijn al in de matrix ingebouwd, dus de snelheid zal precies hetzelfde zijn

 • Alex de Kairoy

  goed artikel, Arkash, bedankt.

  • Arkadi Shapoval

   Graag gedaan :)

 • Kostya

  Dyakuyu voor garnu statyu. Voor de toespraak liet ikzelf, vipadkovo, de extra spiegel zien en wist niet waar die voor was.

 • Gene JB

  Ik denk dat in de loop van de tijd fasefocussering rechtstreeks in de matrix zal worden ingebouwd en dat er een spiegelloze camera met fasefocus zal zijn. Ja, er kunnen veel dingen in de matrix worden ingebouwd. won tweelaagse matrices met een brede DD. of Foveon. Ik heb de Canon sx20 zo gebruikt, dus naar de tv kijken door de zoeker is niet erg prettig.
  Wat betreft het afdekken van de zoeker bij lange sluitertijden - ja, op mijn scherm gaat hij niet uit en de meting liegt. u moet het scherm uitschakelen of de zoeker sluiten. maar meestal fotografeer ik natuurlijk op M en het maakt niet uit wat de meting daar laat zien.

 • Gene JB

  citaat van wikipedia: Fasedetectie autofocus
  Het werkingsprincipe van de fase-autofocus (patent).

  Fase-autofocus wordt gebruikt in moderne spiegelreflexcamera's en sommige compacte digitale camera's. Het belangrijkste element zijn speciale sensoren, waarvan het aantal in professionele modellen enkele tientallen kan bedragen. De sensoren in de DSLR ontvangen met speciale spiegels fragmenten van de lichtstroom vanuit verschillende punten van het frame. Ook kunnen autofocussensoren met fasedetectie rechtstreeks in de matrix van een digitale camera worden ingebouwd (Fujifilm Hybrid Focus-technologie) [1].

  • Alexander

   Bedankt voor de informatie, ik wist dit niet, maar het pluspunt voor DSLR's is hun grote formaat en gewicht, het is gemakkelijker om van de shake af te komen

   • Gene JB

    integendeel, het is moeilijker. de spiegel rammelt als je een foto maakt.

 • Levani

  op mijn d40 slaat de spiegel zo hard dicht dat het eng is)))

 • Anna

  Heel erg bedankt!

 • Pavel

  Heel erg bedankt voor de informatie. Ik wist niet hoe scherpstellen werkt. Ik heb een D300 en ik dacht altijd dat om van de camera op het object scherp te stellen, de afstand wordt gemeten (met ultrasone of infraroodstralen) en dat de motor (schroevendraaier) de focus op de lens naar de gewenste waarde draait, afhankelijk van op de afstand. En het principe van scherpstellen daarentegen, ik kan me niet eens voorstellen hoe het gebeurt.

 • Kiba

  Arkady, vertel eens, bij welke kilometerstand stierf het spiegelmechanisme?

 • Alex

  Een bijkomend voordeel van DSLR's is naar mijn mening dat de matrix in de normale modus het grootste deel van de tijd inactief is, daarom warmt hij minder op, waardoor de thermische component van ruis afneemt.
  In spiegelloos werkt de matrix constant.
  Rekening houdend met de pixeldichtheid van moderne matrices, kan dit de beeldkwaliteit aanzienlijk verslechteren, wat op zijn beurt de complexiteit van algoritmen voor het verwijderen van ruis vereist.

 • Anatoly

  Gewoon een prachtig artikel. Vooral voor mij, een techneut.

 • Vladislav

  "Moderne CZK's hebben een iets ander werkingsprincipe dan oude spiegelreflexcamera's."

  Niet heel oude filmcamera's met fase AF hebben ook nog een extra spiegel (ik heb bijvoorbeeld een film Nikon F80) :-)

 • Alexander

  Hallo Arkadi.
  Hoeveel ik lees over spiegelreflexcamera's en spiegelloze camera's (ik gebruik NIKON D610). Ik begrijp niet waarom er een SPIEGEL in een moderne camera zit?!
  Je kunt het beeld uit de matrix immers direct in de zoeker weergeven. Waarom is dit mechanisme nodig?
  Of een eerbetoon aan fashion PROF-niveau? Waarom dan in budgetten een spiegel?

  • jury

   Dit doen ze in spiegelloze camera's, alleen de zoeker is niet meer optisch, maar elektronisch, andere scherpstelling, energieverbruik etc. Dit is een andere klasse apparaten die hun niche op de markt innemen. Help artikel https://radojuva.com.ua/2015/11/ovi-i-evi-ovf-and-evf/

   • Alexander

    bedankt Yuri

 • Alexey

  Hallo, de extra spiegel komt niet omhoog op de Canon 1200D? Wat is de reden?

  • anonymus

   Baba Vanga neemt binnenkort contact met je op...

 • Dana Meubels

  Canon EOS camera scherpstelpunten en systemen. Fasefocussysteem van moderne digitale SLR-camera's. U kunt meer zien over de structuur van de spiegel in de sectie 'De nuances van de structuur van de spiegel in het moderne CZK'.

 • Andrew

  Ik heb niet alle opmerkingen gelezen, maar ik zal je vertellen over de mythe over de zoeker, het is genoeg om dit ding één keer uit elkaar te halen om te begrijpen dat, nou ja, niet hoe het de belichtingsmeting niet kan beïnvloeden)))) sensoren zijn zo zijn geïnstalleerd dat ze alleen tegenlicht kunnen opvangen als ze daar doelbewust een schijnwerper laten schijnen

 • Igor

  Arkadi, goedemiddag! Van deze gelegenheid gebruik makend, wil ik u vragen als een professional die een spiegel heeft voor experimenten. Nu ben ik in de VS, ik kocht een D200 op ebay in perfecte staat, het werd verkocht als niet werkend of voor reserveonderdelen, het bleek dat er gewoon geen batterij was en de persoon had geen tijd om het uit te zoeken, 642 opnamen gemaakt, gekocht voor $ 53. De camera is opgeslagen zonder een voorklep en een spiegel die enigszins stoffig is, heeft geen invloed op het beeld in de zoeker, noch op de kwaliteit van de foto. Er is veel informatie op het netwerk over het schoonmaken van de sensor, maar weinig en het is tegenstrijdig over het schoonmaken van de spiegel. Als het het niet moeilijk maakt, vertel het me dan alsjeblieft. Hoe kan ik de spiegel afvegen en is het de moeite waard? Met vriendelijke groet, Igor

 • Constantine

  Ik heb een probleem, backfocus. Canon 650D. Het lijkt vanaf het moment van aankoop. Ik heb deze tekortkoming niet meteen opgemerkt, ik ben een amateur en heb gezondigd op een walvis 18-55. En toen geleidelijk aan mijn eisen voor foto kwaliteit begon te stijgen, ik kocht een 50 mm stm fix. Ook hier was de scherpte niet ideaal. Ik controleerde het "doel" en was overtuigd van het ontbreken van een camera. De garantie verliep. repareer deze stijl zelf. Ik heb niet heb al besloten waarheen te gaan: verplaats de fasesensoren dichterbij, of de matrix naar de vloer van de schroef verder Wie heeft ervaring, vertel het me.

  • Ivan

   Met deze aanpak breek je eindelijk de camera.

  • Arkadi Shapoval

   Zoek een andere dienst, klim niet zelf

  • Vv

   Als de armen gestrekt zijn en niet eng, dan kan dat. Persoonlijk heb ik op de Nikon D5100 de afstelschroeven van de AF-sensor vastgedraaid (voor mij is dit niet zo eng als het scheeftrekken van de matrix). Ik draaide alle drie de schroeven voor hetzelfde aantal omwentelingen, de eerste keer dat er een 'vlucht' was, draaide het terug, het werd goed. Ik controleerde met twee lenzen 50 / 1.4 en 58 / 2.0 (ik nam 50 / 1.4 van een vriend) Daarna werkte alles goed, achterkant / voorkant werd niet waargenomen op andere optica

   • Ivan

    Je weet in ieder geval dat er een autofocussensor is. Konstantin schreef over fasesensoren in het algemeen.

    • Vv

     Eh, misschien begrijp ik iets niet, maar de AF-module zijn de fasesensoren (grofweg vast op één plaat die de mogelijkheid heeft om de positie aan te passen). Toen ik in de camera klom, had ik ook slechts een algemeen idee ... Als een persoon het wil proberen, laat hem het dan op eigen risico en risico proberen. In principe is het met gestrekte armen om het toestel volledig te verpesten nog wel nodig om te proberen.

     • Ivan

      Hier is een typische CZK AF-sensor (in dit geval voor de Canon EOS 50D):

     • Ivan

      En dit is wat erin zit (enkel lichtgevoelig ontwerp):

     • Ivan

      Over Canon kan ik niets zeggen, maar in de service-instructies van Nikon is de AF-sensor niet verstelbaar in zijn stoel. Alleen het spiegelsysteem en de positie van de matrix ten opzichte van de bajonet zijn geregeld.

      • Michael

       De EOS300D was nauwkeurig geregeld, zelfs in de instructies stonden aanbevelingen. Wat staat er op de nieuwe - ik weet het niet

       • Ivan

        Zie de correspondentie hieronder, ik heb mijn fout al toegegeven.

    • Vv

     ... en de lokale 'dienst' (in een stad met een miljoen inwoners) brak toen een slecht bedrag voor het aanpassen van de front / back-focus, en zonder een garantie te geven dat het beter zou worden. Van. Er is geen Nikon-service in de stad. Ik stuur de matrix over het algemeen naar een andere stad om schoon te maken - zelfs als ik de bezorging in aanmerking neem, blijkt het goedkoper dan de lokale bevolking (en nogmaals, de lokale bevolking garandeert niet dat het na het schoonmaken beter zal zijn).
     In Oekraïne kan ik de 'Photoparts'-service in Nikolaev adviseren - ze doen het kwalitatief, relatief snel en tegen een adequate prijs. Ik repareerde hun videocamera en lens, maakte de matrixen van camera's schoon.

   • Ivan

    En dit komt uit de servicehandleiding voor uw D5100. Er staat dat je drie schroeven moet vastdraaien, maar niet hard, en dan elk

    • Ivan

     draai twee slagen terug:

    • Vv

     Ik weet niet meer waar ik het gedraaid heb, maar ik heb het niet helemaal gedraaid en alle drie op dezelfde manier gedraaid. De positie van de sensor is nauwkeurig geregeld, en het is gemakkelijker om dit te doen dan de excentrieken van de spiegels te verdraaien, en nog meer om het vlak van de matrix ten opzichte van de optische as 'omver te werpen', er is veel minder kans iets verpesten

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2012/12/second-mirror/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2012/12/second-mirror/