Twee macrolenzen koppelen

Er is een gemakkelijke manier om macro-opnamen te maken - dit is om te gebruiken omgekeerde ringenEn. Omgekeerde ringen worden ook wel wikkelringen.

keerring

Omgekeerde ring. De fotoposter is gemaakt met een macro-stelletje lenzen.

Omgekeerde ringen moeten niet worden verward met: omkeerbare macro-adapter. Met de omkeerbare adapter kunt u één lens achterstevoren op uw macrocamera monteren. Omkeerbare ringen mogelijk koppel twee lenzen met hun voorste schroefdraad.

Bij zo'n docking kun je met de omkeerring eenvoudig twee lenzen aansluiten, de ring wordt met de ene kant in de ene lens in de schroefdraad van het filter geschroefd, en de andere kant in de andere lens, waarna zo'n bundel wordt vastgemaakt aan de camera. Het blijkt dat één lens op de camera werkt in zijn gebruikelijke positie, en de tweede lens werkt in de omgekeerde positie, omdat deze achterstevoren aan de eerste is bevestigd. Grofweg is de tweede lens een soort van macrolens voor de eerste lensop de camera geïnstalleerd.

Met zo'n verbinding kan men bereiken zeer hoge vergroting. Gebruik gewoonlijk, als een lens die in de normale modus werkt, telelens, en als tweede lensbevestigingsgebruik snelle short-throw-lens.

In dit artikel heb ik de Jupiter-37A 135 mm F/3.5-lens als telelens en de Helios-44-2 als tweede bevestigingslens gebruikt. Om lenzen te docken, hoeft u alleen maar een speciale omkeeradapter te kopen. Zo'n adapter kan eenvoudig zelf te doen met twee filters. Hieronder geef ik een voorbeeld hoe ik zelf zo'n adapterring heb gemaakt.

Om te beginnen moest ik het glas uit het lichtfilter trekken, dat diende als een docking-onderdeel voor de Helios-44-2-lens, waarvan de schroefdraad 49 mm is.

Draadfilter 49mm

Draadfilter 49mm

Het tweede lichtfilter was een standaard filter van 52 mm, aangezien de Jupiter-37A een filterdiameter aan de voorkant heeft van 52 mm.

Beschermfilter met een draaddiameter van 52 mm

Beschermende filter met draaddiameter 52mm

Type filter met gebroken glas:

Lensweergave met gebroken glas

Lensweergave met gebroken glas

Aanzicht filters na glasverwijdering:

Twee filters, één 49 mm, de andere 52 mm

Twee filters, één 49 mm, de andere 52 mm

Daarna zijn twee lichtfilters heel eenvoudig met superlijm in het afgewerkte te lijmen keerring:

Omkeerbare adapter

Omkeerbare adapter

Zo heb ik een omkeerbare adapter gemaakt om lenzen op de voorste filterdraad aan te sluiten 52 mm en 49 mm.

Belangrijk: bij het kiezen van een keerring moet je de diameter van de voorschroefdraad weten van de twee lenzen waarmee je een bos gaat maken voor macrofotografie. In dit geval heeft de Jupiter-37A-lens bijvoorbeeld een voorfilterdiameter van 52 mm en de Helios-44-2-lens een voorfilterdiameter van 49 mm, dus voor de bundel die u nodig hebt keerring 49-52.

Nadat je je eigen omgekeerde ring hebt gekocht of gemaakt, is het geschroefd in een en in de tweede lens - het is heel gemakkelijk om te doen. Ik heb bijvoorbeeld de Jupiter-37A-lens op de camera geïnstalleerd, de omkeerring erin geschroefd en vervolgens eenvoudig de Helios-44-2-lens zelf op de Jupiter-37A geschroefd.

Daarna kun je beginnen met fotograferen. Toegegeven, schieten heeft een aantal subtiliteiten:

 • Het scherpstellen wordt uitgevoerd met behulp van de scherpstelring van de lens die in de normale positie op de camera is gemonteerd. Als een autofocuslens als primaire lens wordt gebruikt, is autofocus nog steeds mogelijk. In dit geval is de aanwezigheid van interne focussering zeer wenselijk.
 • De scherptediepte wordt geregeld door een lensopeningsapparaat dat aan de camera is bevestigd. Als je het diafragma van de opzetlens sluit, kun je de sterkste lichtafval krijgen.
 • Zo'n stelletje geeft sterke lichtafval, diafragma helpt misschien niet, maar versterkt alleen het vignet.
 • Bij gebruik van handmatige lenzen is meting niet beschikbaar op sommige camera's expositie en/of focusbevestiging.
 • Deze combinatie van lenzen is erg handig in gebruik vanaf een statief in de scherpstelmodus Live View.
Bundel van twee lenzen

Het ziet eruit als een stel van twee lenzen Jupiter-337A en Helios-44-2

Dit gebeurt er als je op zo'n bundel fotografeert:

Achterkant van een dollarbiljet, stralende delta.

een dollarbiljet

een dollarbiljet

Met supermacrofotografie kun je veel verbazingwekkende details vinden, hieronder is de symboliek van de Oekraïense twee hryvnia's.

Twee Oekraïense hryvnia's, symbolen

Twee Oekraïense hryvnia's, symbolen

De scherptediepte bij zo'n opname is erg, erg klein, de onderstaande foto is gemaakt met een diafragmawaarde van F/11.0

Toenemen. Zeer ondiepe scherptediepte

Toenemen. Zeer ondiepe scherptediepte

Als je het diafragma sluit van een lens die als macrolens fungeert, krijg je het volgende cirkelvormige effect:

Een voorbeeld van een opname met een gesloten diafragma op Helios-44-2

Een voorbeeld van een opname met een gesloten diafragma op Helios-44-2. grapefruit schijfje

In de macro-modus ziet alles er heel anders uit, de onderstaande foto toont rijstkorrels.

rijstkorrels

rijstkorrels

Als in zo'n bundel de hoofdlens niet lang is scherpgesteld, neemt de kracht van lichtafval dramatisch toe. Hieronder is een voorbeeld van een foto waar een stel Helios-81n en Helios-44-2 zijn gebruikt, de eerste lens is standaard, geen telefoto.

vignettering

Lichtafval bij gebruik van short throw lenzen voor het koppelen.

Conclusies:

Met de omkeerring maak je zeer voordelig macrofotografie met een uitstekende vergroting. Bij het gebruik van een omgekeerde ring zijn er enkele problemen die in dit artikel worden beschreven. Ik vind macrofotografie handiger met omkeerbare macro-adapter.

Help het project. Bedankt voor de aandacht. Arkadi Shapoval.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 84, over het onderwerp: een stel van twee lenzen voor macrofotografie

 • Vladislav

  Arkady, landbouwer bedankt voor je werk !!! help ons alsjeblieft twee amateurs. Mijn vriend is een grote fan van macrofotografie en ik wil zelf een mug op de neus klikken! Helios-44" en "Granit-11N"? Bedankt u zeer bij voorbaat!Met respect voor uw werk!Vlad en Alekha Perm regio.

 • BRP

  Gefilmd op zo'n stelletje (Jupiter + Helios). Inderdaad, op film.

 • anonymus

  http://photographers.ua/photo/portret-muhi-206228/
  hier is een voorbeeld genomen op een bos Jupiter met Helios

 • Alexey

  Stront! hoe krijg je zulke scherpe foto's van een stel Yu37 en G44-2?
  ik krijg het niet goed.. ;(
  http://cs622317.vk.me/v622317583/904f/mpPcfx_ULaw.jpg
  http://cs619123.vk.me/v619123583/19ca5/u9yA7tqU_-A.jpg

 • Igor

  waar is mijn opmerking gebleven?

 • Alexander

  Ik probeerde macro-opnamen te maken met Nikon 50 1.8 en Jupiter 37A gebruikte een zonnekap van Jupiter als adapter zodat er een draad in zit, eerlijk gezegd was ik niet erg tevreden met de foto's, het is veel interessanter door macroringen)))

 • Igor

  Goedendag aan iedereen !

  Is er iets dat ik niet kan begrijpen? In leerboeken fotografie hebben ze hun hele leven geleerd dat goedkope M42-verlengringen voor deze doeleinden worden gebruikt? En dan wordt er iets nieuws uitgevonden?
  Een soort lenscombinatie? Misschien begrijp ik iets niet? Eerlijk…

  • Arkadi Shapoval

   In normale leerboeken werden andere opties voor het maken van macro-opnames beschreven, zoals omkeeradapters, lensbundels, enz.

  • Vv

   Ten eerste heeft niet iedereen macroringen en ten tweede zijn M42 macroringen niet voor iedereen geschikt en zijn "native" macroringen niet zo goedkoop als een omkeeradapter, bovendien zul je op goedkope macroringen voor Nikon moeten "porren" het diafragma leiband met iets Nikon bril. Autofocus-macroringen zijn over het algemeen als een goede gebruikte lens.
   Ten derde kun je met een succesvolle selectie van lenzen soms een grotere toename krijgen dan met één set macroringen.
   En ten vierde: als je twee lenzen hebt, dan kun je macro al proberen zonder iets te kopen :)

   • Igor

    Iets wat ik niet zag dat ze in studieboeken zouden schrijven over het plaatsen van lenzen met een tinnen klem... of met een kapotte lichtfilter?
    Wie heeft er een stel handmatige lenzen Helios, Jupiter, etc. van Zenith zijn er waarschijnlijk verlengringen voor Zenith, die op elke rommelmarkt 50 roebel kosten. per set, via adapters naar elke digitale SLR.
    Het was interessant voor mij om je technische hoogtepunten te lezen - maar hiervoor moet je een fan zijn van dit bedrijf en weinig ervaring hebben met het demonteren en monteren van optica. Als je dat bent, respecteer ik je. Bedankt voor de dialoog.

    • Vladislav

     We zijn niet op school om schoolboeken te onthouden :)
     Uitdaging: Een persoon wil macrofotografie PROBEREN. Voor de SAMPLE wordt een structuur geassembleerd - ja, zelfs van karton, en de persoon krijgt het resultaat en beslist dan of hij het nodig heeft of niet, of het de moeite waard is om omgekeerde adapters, macroringen, enz. te kopen of te maken.
     Trouwens, er zijn ook macrolenzen als optie, maar goedkope hebben niet eens verlichting, maar echt hoogwaardige - ze kosten niet minder dan tussenringen, terwijl ze toch de beeldkwaliteit een beetje verslechteren, en voor een DSLR is het ding bijna nutteloos (ik heb goedkope gekocht, lieg, stof verzamelen), maar voor een apparaat met een kleine matrix - ja. Op mijn Panasonic FZ50 op een 420 mm EGF, kun je met de macrolens fotograferen vanaf een afstand van ongeveer 40 cm, en er is geen bepaald kwaliteitsverlies (een 10 MP-matrix, als er iets is), en wanneer de Sovjet-vijftig kopeken het terug "aanspannen" en weer in plaats van een macrolens, het bleek een supermacro te zijn, je kunt kijken naar de vezels van de stof))
     Op de foto Nikon_D5100 + Jupiter 37a + twee sets macroringen ertussen

    • Vladislav

     Maar de Panasonic FZ 50 met een +2 macrolens
     (Ik vind niet iets super macro met een shifter...)

    • Vladislav

     En hier is de Panas.FZ50 + scheve helios-44 (onderaan zijn de geschatte randen van het frame groen gemarkeerd, vel A4)

     • Vladislav

      En de meest gewone sluier, op dezelfde manier verwijderd

 • Igor

  Vladislav, ik ben blij voor je! Trouwens, wat voor statief gebruik je voor macro?
  Wat is het beste budgetstatief?

  • Vv

   Omdat het systeem lang blijkt te zijn, worden alle ellendige trillingen gesmeerd, dus de triggerkabel, of de zelfontspanner + voorspiegellift, zal je helpen.Idealiter moet je het bevestigingspunt van het systeem naar de zwaartepunt.
   Op de foto een goedkoop statief Velbon C440 is mijn eerste statief, het is niet geschikt voor macro en zware apparatuur. Later kocht ik een Velbon Sherpa 250R, in die tijd kostte het ongeveer $ 100, ik kocht het in de uitverkoop voor ongeveer $ 70 - dit is al een goed statief, het is ook leuk om macrorails te krijgen - de Chinezen produceren redelijk betaalbare producten. Met een voldoende lengte van de macrorail (ik heb bijvoorbeeld 300 mm), kun je het karkas bevestigen aan het uiteinde dat het verst van het onderwerp ligt, en iets onder de lens plaatsen, dit zal ook trillingen verminderen.

 • Igor

  macrorails - Bedoel je accordeonrails? Een goed ding…
  In de jaren 80 schoot ik allerlei kleine dingen met Zenit, dus ik bevestigde de camera op een statief van de Niva-vergroter, een zeer stijve constructie werd verkregen.

  • Vv

   Nee, met een "accordeon" - dit is een macrobont - in feite - een vervanging voor macroringen (ook een goede zaak).
   Ik bedoel macrorails die op een statief zijn gemonteerd, het apparaat zit eraan vast. De macrorail heeft een mechanisme voor een soepele beweging van het apparaat ten opzichte van het statief, waardoor scherpstelling mogelijk is door het apparaat ten opzichte van het onderwerp te bewegen.

 • Igor

  Ik herinner me dat er in de jaren 70 een algemene hobby was - holografie op Duitse fotografische platen
  Agfa-gevert. Degenen die laserapparatuur hadden, installeerden speciale massieve platen (beton, enz.) om schudden te voorkomen en maakten er foto's van.
  Ik weet niet hoe het nu is met de komst van 3d 4d 5d enz....?

 • Pavlo

  Goede dag, zatsіkavivsya vastgemaakt door de omgekeerde ring van twee lenzen.
  Kunnen
  * Nikkor AF D 85 mm. f1/8 (62 diameter)
  * AF D 70-210 mm f.4 -5.6 (diameter 62)
  * AF S 50 mm f1.4 G (diameter 67)
  * Tamron 28-75mm. f2.8 A09NII (67 diameter)
  Wat is een betere manier om lenzen uit de stilte te halen, wat is het bewijs voor communicatie en een prachtig resultaat?
  Begrijpen wat je op de camera moet zetten met een lange focus en het vastschroeven aan een nieuwe. Om de achterlens zonder risico te monteren, is het mogelijk om een ​​eenvoudige handmatige te kopen met een dubbele schroefdraad en een reg-kraag van het diafragma voor aansluiting.
  Macro minder heeft minder nodig, voornamelijk onderwerp http://wilgon.ucoz.ru/novyj_risunok-84.png.

 • Pavlo

  Goedemiddag, zatsіkavivsya vastgemaakt door de omgekeerde ring van twee lenzen camera Nikon D700
  Kunnen
  * Nikkor AF D 85 mm. f1/8 (62 diameter)
  * AF D 70-210 mm f.4 -5.6 (diameter 62)
  * AF S 50 mm f1.4 G (diameter 67)
  * Tamron 28-75mm. f2.8 A09NII (67 diameter)
  Wat is een betere manier om lenzen uit de stilte te halen, wat is het bewijs voor communicatie en een prachtig resultaat?
  Begrijpen wat je op de camera moet zetten met een lange focus en het vastschroeven aan een nieuwe. Om de achterlens zonder risico te monteren, is het mogelijk om een ​​eenvoudige handmatige te kopen met een dubbele schroefdraad en een reg-kraag van het diafragma voor aansluiting.
  Macro minder heeft minder nodig, voornamelijk onderwerp http://wilgon.ucoz.ru/novyj_risunok-84.png.

 • Alexander

  De eenvoudigste manier is om twee Helios aan te sluiten - draai de borgmoer een beetje los voor de frontlens en hij komt omhoog als een native !!!

 • Kristina

  En ik steek Helios gewoon in de Jupiter-kap: D Beide lenzen houden perfect vast, en als je flitser en lightroom gebruikt, gebeurt er niets.

 • KAMERFO

  Hier wil ik mijn versie delen van het maken van een macro-ring roomfo.livejournal.com/2687.html (Schrik Arkady niet uit voor de link) :)

 • anonymus

  Ik bestelde "vader-vader" verbindingsringen van verschillende diameters op aliexpress (ik heb geen zin om filters te draaien en te klooien met aan elkaar lijmen), ik zal experimenteren. Ik fotografeer statische platte objecten en probeer de hoogste vergroting te bereiken. Het is duidelijk dat hier speciale microscopen voor zijn, maar op de een of andere manier wil ik over het algemeen voor een half duizend dollar niet opgeven om voor hen te spelen, maar er zijn al lenzen.
  Ik hoop op een stel Konica Hexanon AR 200mm f/3.2 + Olympus Pen-F 40mm f/1.4, en de hele telescoop zal op een NEX-6 (APS-C spiegelloos) staan. Ik kan niet wachten tot alles binnen is. Laten we afwachten wat er gebeurt :)

 • anonymus

  waarom filters breken en "het wiel opnieuw uitvinden" kap van Jupiter-37A verbindt perfect Jupiter-37A en Helios-44-2

 • Alex Anders

  En het is niet nodig om het glas in de filters te breken. Daar zit een borgmoer, en die blijkt perfect te zijn... Hoewel ik eerlijk gezegd nog steeds het glas van het eerste filter eruit heb geslagen... en pas daarna vond ik de borgmoer... :(

 • Julia

  Hallo, vertel het me alsjeblieft. Op Nikon d700 sluit ik twee lenzen aan (Jupiter 37a + Helios 81h), ik bevestig Jupiter aan het karkas en al Helios bovenop, het blijkt dat 90% van het beeld wazig is en alleen de lijn in het midden is scherp. Waarom is dat? Daarvoor maakte ik verbinding (Nikkor 50 1.8d + Helios 81h), er was een vignet, maar het hele beeld was scherp. Hoe het zo te maken dat het op een stel Jupiter en Helios hetzelfde was?

 • Mikhailo

  Hallo, ik nam Jupiter 37a en bevestigde Helios 44th eraan via de omgekeerde ring. Scherptediepte is slechts een paar millimeter, hoe vergroot u deze? Alleen door uitzetten via een acc. Software (waar ik net over heb gelezen)? Terwijl insecten worden gefilmd, zullen ze niet zitten wachten tot ik een statief heb opgesteld, vijf tot zeven foto's maken om ze vervolgens te lijmen.

  • B.R.P.

   Kortom, deze insecten zijn niet-levend.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2012/12/reverse-ring-for-macro/

Versión en español de este artículo https://radojuva.com/es/2012/12/reverse-ring-for-macro/