Nikon belichtingsmeetmethoden

Om de camera de juiste instellingen voor het fotograferen te laten bepalen, moet hij allereerst weten hoe fel of zwak de verlichting is in de ruimte die je wilt fotograferen. De belichtingsmeter in de camera is verantwoordelijk voor deze bepaling. Nodig zijn expositie voor een foto - dit is een van de belangrijkste taken van elke camera-automatisering.

Nikon belichtingsmeetmethoden

Meetmethoden: expositie Nikon

Alle Nikon CZK's gebruiken meting expositie door gereflecteerd licht, de zogenaamde TTL-modus. TTL betekent 'Door de lens' - door de lens (lens), dat wil zeggen, bevroor expositie wordt berekend met behulp van het licht dat wordt gereflecteerd door het object dat wordt gefotografeerd, door de lens (lens) gaat en de sensor van de belichtingsmeter raakt.

Op de onderstaande foto bijvoorbeeld, werd het licht van de zon dat door de bloem werd gereflecteerd, door de lens ging, door de spiegel weerkaatst en de lichtmeter raakte. U kunt zien hoe een moderne digitale spiegelreflexcamera werkt hier, en waar de belichtingsmeter zelf zich bevindt, kunt u zien hier.

Matrixbelichtingsmeting

Matrixmeting expositie. Automatisering gaat goed om met meten expositie.

De sensor zelf expositie - dit is een nogal complex apparaat, in feite is het een lichtgevoelige matrix van het CCD- of CMOS-type, die gelijkmatig of ongelijk verdeeld is in een groot aantal cellen. Elke cel ontvangt licht van de lens en berekent de sterkte ervan in elk afzonderlijk gebied van het beeld. In feite berekenen deze cellen niet alleen de helderheid zelf, maar ook de verzadiging van individuele kleuren, de kleurverschuiving. Verder wordt informatie over elke sectie van het toekomstige beeld overgebracht naar de cameraprocessor voor verwerking. De cameraprocessor ontvangt meer informatie van de scherpstelsensoren om de scherpstelafstand tot het onderwerp dat wordt gefotografeerd te achterhalen. Daarna berekent de processor, volgens complexe algoritmen die afhankelijk zijn van de geselecteerde opnamemodus, de parameters voor de gewenste belichting - sluitertijd, diafragma en soms ISO.

Nu zijn de algoritmen zo geavanceerd dat veel camera's de van de sensoren ontvangen informatie eenvoudigweg vergelijken met de meetbasis voor enkele honderdduizenden opnamen, een vergelijkbare vinden en direct 'uit het geheugen' de optimale instellingen bepalen. Bijvoorbeeld, Nikon D70s houdt rekening met de basis van 30.000 afbeeldingen, Nikon D700 basis op 300.000.

sensor Camera
180.000 pixelmeter sensor D5, D6, D500,D850, D780, D7500
91.000 pixelmeter sensor D4, D4's, D800,D800E, D810,D810a, D750
2.016-pixel RGB-sensor D600, D610, Df, D7000, D7100, D7200, D5200, D5300, D5500, D5600
1.005-pixel-CCD RGB D1, D1h, D1X, D2h, D2hs, D2x, D2xs, D70, D70s, D200, D3, D3s, D3x, D700, D300, D300s, Fujifilm FinePix S5Pro, ISPro
420-segment RGB-sensor D50, D40, D40x, D60, D80, D3000, D90,D5000, D3100, D5100, D3200, D3300, D3400, D3500
10 segmenten SPD-sensor D100, Fujifilm FinePix S2Pro, S3 Pro, S3 Pro-UVIR, Kodak Professional DCS Pro 14n (en zijn aanpassingen), Kodak Professional DCS Pro SLR/n (en zijn modificaties)
6 segmenten sensor Fujifilm FinePix S1Pro
5 segmenten sensor quasi-full-formaat digitale SLR-camera's Nikon E2, E2S, E2N, E2NS, E3, E3S, Fujifilm Fujix DS-505, DS-515, DS-505A, DS-515A, DS-560, DS-565

Nadat ik zo'n plaat had gemaakt was ik verrast dat Nikon maar 5 belichtingssensoren in de CZK gebruikt. Alle Nikon camera's (behalve D100) RGB-kleursensoren gebruiken voor meting, zodat u de belichtingsinstellingen nauwkeurig kunt afstemmen. De tabel bevat Fujifilm FinePix digitale SLR-camera's, die zijn gebouwd op basis van Nikon-camera's met Nikon F-vatting en veel interne onderdelen van Nikon-camera's hebben, waaronder sensoren voor belichtingsmeting.

In tegenstelling tot RBG-sensoren kunnen de monochrome sensoren van veel andere camera's meetfouten hebben vanwege verschillende gevoeligheid voor spectrale componenten, ze zijn bijvoorbeeld gevoeliger voor rood.

Weergave van de belichtingsmeter

Type belichtingsmeetsensoren. Top 1005 pixel, onderste 420-segment

Voor digitale SLR-camera's van Nikon wordt automatische belichtingsmeting op 3 manieren uitgevoerd:

 1. Matrixmeting - Matrixmeter, multisegment- of 3D RGB-kleurenmatrixmeter
 2. Centrumgerichte meter (werkt alleen in P, A, S, M)
 3. Spot - Spot

Matrixmeting heeft een aantal aanpassingen, bijvoorbeeld 3D Color Matrix Metering II, III maar de betekenis blijft overal hetzelfde. De camera probeert de juiste belichting te bepalen door de parameters van bijna het gehele toekomstige beeld te evalueren. Dat wil zeggen, in deze modus wordt de helderheid van bijna alle details over het hele gezichtsveld geschat. De modus is erg handig als er een compositie is met uniforme verlichting in het frame, maar zelfs bij complexe scènes gaat matrixmeting redelijk goed.

Centrum gewogen houdt ook rekening met gegevens van bijna de hele afbeelding, maar de belangrijkste informatie die de berekeningen het meest beïnvloedt, wordt genomen vanuit het midden van het frame. De diameter van het centrale deel van het frame, dat het meest verantwoordelijk is voor de meting, kan worden gewijzigd in de camera-instellingen. De standaardwaarde is 8 mm. Persoonlijk heb ik deze instelling nooit geconfigureerd. Aangezien het grootste deel van de compositie die van belang is voor de fotograaf zich meestal in het midden van het beeld bevindt, kan centrumgerichte meting worden gebruikt voor scènes met sterke verschillen in verlichting aan de zijkanten van het beeld.

Spotmeting belichtingsmeting op slechts één punt uitvoert, is de puntgrootte ongeveer 2.5% van het gehele beeld. In deze modus krijgen we nauwkeurig een correct belicht element in de foto waar het meetpunt zich bevindt, de rest van het frame kan onder- of overbelicht worden, zoals in het voorbeeld met het horloge te zien is. In verschillende bedrijfsmodi autofocus:

 • Het meetpunt is hetzelfde als het focuspunt wanneer enkelpuntsfocus wordt gebruikt. Door in deze modus het scherpstelpunt te verplaatsen, kun je zien hoe de belichtingsmeters veranderen.
 • Het meetpunt voor spotmeting bevindt zich bij gebruik altijd in het midden van het frame autofocus (rechthoekpictogram) of een andere methode dan scherpstellen op een enkel punt.
 • Dot-modus werkt niet TTL+BL met Nikon SB-flitsers.
Belichtingsmeting

Belichtingsmeting is centrumgericht.

In de Live View-modus werkt de belichtingsmeting precies hetzelfde, alleen informatie over helderheid en kleurverdeling wordt rechtstreeks van de sensor van de camera gehaald.

Belichting wijzigen bij het kiezen van verschillende meetmethoden

Belichtingsverandering wanneer verschillende meetmethoden zijn geselecteerd. Door spotmeting was het horloge goed belicht, maar de totale belichting stond in de '+'

Persoonlijke ervaring:

Grof gezegd, nauwkeurige algoritmen voor belichtingsmeting elke kamer is anders, aangezien elke camera zijn eigen belichtingsmeetmodule en zijn eigen matrix gebruikt, die verschillende DD- en ISO-waarden heeft en een aantal extra instellingen per type ADL. De werking van de belichtingsmeter van elke individuele camera moet wennen aan. Mocht de on-camera belichtingsmeter voor gereflecteerd licht niet bij je passen, dan kun je altijd een belichtingsmeter voor verlichting kopen. Persoonlijk weet ik ongeveer hoe de camera zich in verschillende omstandigheden gedraagt.

Automatische belichtingsmeting

Automatische belichtingsmeting

Ik maak bijna alle foto's in matrixmodus met passende belichtingscompensatie, wanneer de omstandigheden erg moeilijk zijn, gebruik ik spotmeting, en wanneer de bediening van de automatisering niet bij mij past, gebruik ik gewoon de handmatige camerabedieningsmodus, waarin ik de belichtingsparameters met het oog of door het histogram instel. In automatische modi is het erg handig om toe te passen belichtingscompensatie. Ook al heb ik de gewenste belichting niet bijgehouden op het display van de camera, ik kan de niveaus altijd corrigeren bij het verwerken van het RAW-bestand. Meting is vooral moeilijk bij het fotograferen met meerdere flitsers in de i-DDL-modus. In dat geval gebruik ik nog steeds matrixmeting, maar handmatige flitssturing met Nikon CLS.

Over het algemeen kan hetzelfde gezegd worden, niet alleen over Nikon, maar ook over andere systemen.

Automatische belichtingsmeting

Automatische belichtingsmeting werkt redelijk goed

Bevindingen

Belichtingsmeting begrijpen is de basis voor een goed belichte foto. Als leren managen met verschillende meetmodi kun je gemakkelijk fotograferen in elke situatie met moeilijke verlichting. Ik raad je aan om zelf experimenten uit te voeren op je CZK.

Help het project. Bedankt voor de aandacht. Arkadi Shapoval.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 62, over het onderwerp: Nikon-belichtingsmeetmethoden

 • сергей

  Hallo. Arkady, ik fotografeer een d7000 in de modus A. Onderaan het scherm verscheen de inscriptieflare. overschakelen naar RGB geschakeld, helpt niet, hoe dit probleem op te lossen?

  • Arkadi Shapoval

   Display type instellingen, de gemakkelijkste manier is om de joystick omhoog / omlaag te duwen.

 • сергей

  Alles geregeld, heel erg bedankt! Bedankt voor je artikelen hierover, ik heb geleerd hoe ik met de D7000 moet omgaan.

 • inkeping

  Goedemiddag! Ik heb hetzelfde probleem als Sergey, ook d7000. Zou je in meer detail kunnen beschrijven hoe je deze RGB-flare kunt elimineren (het verschijnt in absoluut alle foto's, zelfs in donkere). Help me alsjeblieft!

 • Vladimir

  De vraag is bijvoorbeeld dat ik een persoon fotografeer bij zonsondergang en ik wil dat de ondergaande zon de gelaatstrekken van de persoon die wordt gefotografeerd benadrukt, in welke modus moet ik de belichting meten en indien puntsgewijs gemeten, door wat dan, door de heldere gebied in de lucht, of op de reflectie op de persoon zelf?

  • Vv

   Als je een normaal blootgesteld persoon wilt, meet dan bij hem.

  • lynx

   met vallen en opstaan, maar in het algemeen - op het eerste gezicht met belichtingscompensatie in de min.

 • Jurassic

  Vertel me alstublieft wat de parameter centrumgerichte belichtingsmeting betekent?

  • lynx

   door de diameter van de gemeten zone, als mijn geheugen me iets van 5, 8 en 12 mm op de zoeker dient.

   • Jurassic

    Specifieke waarden zijn duidelijk, de betekenis van "gemiddeld" is niet duidelijk

    • Roman

     En ik begrijp deze betekenis niet.

 • lynx

  misschien 8?

 • Vladimir

  Ik heb een Nikon D750. Dit is mijn 4e Nikon, maar de eerste die bij de belichting ligt: ​​om de juiste opname te maken, moet ik eerst een test doen in A, dan naar zijn histogram kijken, en pas dan corrigeren voor ~ +1 (afhankelijk van F.R.), ik maak een foto in M. Dit ben ik alleen, en wat moet ik ermee als ik snel en met hoge kwaliteit een foto wil maken?

  • Michael

   Dit is een bekende pijnlijke D750. U in de service, Nikon heeft de stijl herkend en deze wordt gratis gerepareerd.

 • Julia

  Bedankt voor de informatie!

 • Andrew Super

  Ik zal mijn 5 cent inleggen. Ik heb een Nikon D300, centrum gewogen meetgebied 6, 8, 10, 13 mm en medium. Zoals ik het begrijp, het gemiddelde tussen deze zones, of 9,5 mm in diameter of ongeveer 9,6 mm in oppervlakte. Ik denk dat het gebied correcter is.
  Bezet frameoppervlak 6 mm - 7,5%, 8 mm - 13%, 10 mm - 20%, 13 mm - 35%, 9,6 mm - 25%.

  • Andrew Super

   Er kan slechts één foto tegelijk worden toegevoegd.(

  • Andrew Super

   Ik corrigeer de fout van 9,6 mm - 19%, d.w.z. de middelste zone verschilt praktisch niet van 10 mm. Wie heeft hier ideeën over?

   • Sergei

    Ik denk dat het gemiddelde niet de gemiddelde grootte van het gebied betekent, maar de gemiddelde grootte van de blootstelling van de periferie. Er kan rekening worden gehouden met meer, medium, minder ... In bijvoorbeeld zeepschalen, waar deze (CV) modus de belangrijkste is, wordt de zone buiten het centrum onbeduidend in aanmerking genomen. NAAR MIJN BESCHEIDEN MENING.

 • Dmitry

  Vertel me waar ik dit histogram kan vinden waarmee je het belichtingspaar in Nikon D5100 kunt instellen? Ik vond alleen histogrammen na het fotograferen, toen de foto al was gemaakt, op het moment van fotograferen zie ik het histogram niet en ik weet niet waar ik het kan vinden.

  • Denis

   Er is geen histogram, er is een lichtmeter. zichtbaar op het scherm en in de zoeker

 • Yuri Vostrukhin

  Ik wilde het trouwens corrigeren, Nikon schrijft in de handleiding dat correcties bij matrixmeting niet worden aangeraden, omdat de camera in deze stand zelf correcties aanbrengt!!

  • Valery A.

   Het is vreemd, hoe weet de camera dat ik donkerder-lichter wil? Ik voer vaak belichtingscompensatie in A-modus in met matrixmeting, het werkt.

 • Igor

  сем ивет!!
  Bedankt voor het artikel!!
  Nu begrijp ik bijna waarom op mijn Nikon D7200 camera de belichtingsschaal in het oog en op het scherm in Lv modus verschillende waarden laat zien.
  Met dank aan de makers van deze internetbron!!

 • Still

  En hier is de vraag. Is het in de d7100 (in het bijzonder) echt mogelijk om de echte belichting weer te geven in de Live View-fotomodus? Niet op de belichtingsmeter, maar zodat het vanaf de foto te zien is.

 • Alexander

  Goedemiddag. Ik heb een Nikon D7200. Ik heb onlangs een Tamron 17-50 2.8 lens met stompje gekocht ter vervanging van de standaardlens. De lens is goed, maar wat mij echt van streek maakte, was dat er bij het fotograferen in de zon in modus A met matrixmeting sprake was van sterke overbelichting. Centrumgerichte meting is iets beter, maar niet altijd. Je moet voortdurend esp-correctie uitvoeren op -1. Bij mijn andere lenzen heb ik dit niet gemerkt. Een zoektocht op internet leverde een aantal resultaten op van precies hetzelfde probleem met dezelfde Tamron. Er was daar geen oplossing. Ik denk: misschien kan ik wat advies van je krijgen? Het vreemdste is dat ik binnenshuis de belichtingscompensatie op nul zet en alles in orde is, net als bij bewolkt weer buiten. Ik denk al, misschien komt het omdat mijn camera geen laagdoorlaatfilter heeft? Zou dit op de een of andere manier met elkaar te maken kunnen hebben? Kan een UV-filter in deze situatie helpen?

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2012/12/exposure-methodnikon/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2012/12/exposure-methodnikon/