Beoordeel Carl Zeiss Jena Biometar 2.8/80

voor de gelegenheid lenstest Carl Zeiss Jena Biometar 2.8 / 80 Veel dank aan Oleg Shutyak.

Beoordeel Carl Zeiss Jena Biometar 2.8/80

Beoordeel Carl Zeiss Jena Biometar 2.8/80

Er is een nieuwere zwarte versie CZJ Biometar 2.8/80 meervoudig gecoat en gelabeld Carl Zeiss Jena DDR MC Biometar 2.8/80. In dezelfde review wordt de oude versie van Biometar 2.8/80 met enkellaagse verlichting gepresenteerd.

Vanwege het gestreepte zwart-wit ontwerp van de focus- en diafragmaringen wordt deze versie van de Biometar meestal een 'zebra' genoemd. Ik wil je er ook aan herinneren dat er een nog langere brandpuntsafstand is Biometar - Carl Zeiss Jena DDR Biometar 2.8/120.

Lensweergave Carl Zeiss Jena Biometar 2.8/80

Lensweergave Carl Zeiss Jena Biometar 2.8/80

Het Biometar 2.8 / 80-schema werd enigszins herberekend in de Sovjet-Unie en het bleek een zeer goede Sovjet-lens te zijn Vega-12B 2.8/90... Trouwens, Vega-12B leek mij een interessantere lens dan deze Biometar 2.8 / 80.

Aanzicht van de Carl Zeiss Jena Biometar 2.8 / 80 lens met een adapter naar Nikon

Aanzicht van de Carl Zeiss Jena Biometar 2.8 / 80 lens met een adapter naar Nikon

TTX Carl Zeiss Jena Biometar 2.8/80 (Gemaakt in DDR)

Brandpuntsafstand: 80 mm
Diafragma: F / 2,8-F / 22.0 met tussenliggende waarden 4, 5.6, 8, 11, 16
Aantal diafragmalamellen: 8 stuks
Optisch ontwerp: 5 lenzen in 4 groepen (ontwerp van het type Biometar)
Bajonet/draad: Pentacon Six, P6, Bajonet B
Diameter voorfilter: 58 mm
Gewicht: ongeveer 260g
MDF: ca. 1m

Carl Zeiss Jena Biometar 2.8 / 80 - lens van middenformaat camera met de Pentacon Six-montage, die identiek is aan de Sovjet 'B'-montage. Lenzen met deze vatting zijn eenvoudig te gebruiken op moderne digitale camera's.

Weergave van de Carl Zeiss Jena Biometar 2.8 / 80 lens met een adapter op een moderne Nikon camera

Weergave van de Carl Zeiss Jena Biometar 2.8 / 80 lens met een adapter op een moderne Nikon camera

Ik gebruikte Biometar 2.8 / 80 op Nikon SLR-camera's met een Pentacon-Nikon-adapter (ook bekend als KP-6 \ N), meer details in de sectie Sovjet lenzen. Canon heeft ook een Pentacon-Canon EOS-adapter, meer details in de sectie oude Canon lenzen.

Voorbeeldfoto op Carl Zeiss Jena Biometar 2.8/80

Voorbeeldfoto op Carl Zeiss Jena Biometar 2.8/80

Over het algemeen hou ik erg van middelgrote lenzen, ze hebben hun eigen unieke charme. Op een fullframe camera EGF zal 80 mm zijn, en op de crop Nikon DX 120 mm, en op Canon 1.6x EGF zal gelijk zijn aan 128 mm. Met zo'n brandpuntsafstand is het best handig om portretten te schieten, plus de lens geeft een interessant bokeh-patroon en heeft ondiepe scherptediepte.

Voorbeeldfoto op Carl Zeiss Jena Biometar 2.8/80. Portret

Voorbeeldfoto op Carl Zeiss Jena Biometar 2.8/80. Portret

De lens heeft een hele mooie scherpstelring die overal op draait 360-graad, terwijl de frontlens niet roteert en de lensromp met één centimeter wordt verlengd. De minimale scherpstelafstand is iets minder dan een meter. Bij het scherpstellen op de camera Nikon D700 het was moeilijk voor mij om in scherpte te komen, de groene stip, die nauwkeurig scherpstellen aangeeft, wilde op geen enkele manier oplichten, ik werd geconfronteerd met het feit dat het moeilijk was om op de groene stip scherp te stellen, niet alleen op mijn Biometar .

Voorbeeldfoto op Carl Zeiss Jena Biometar 2.8/80. bokeh

Voorbeeldfoto op Carl Zeiss Jena Biometar 2.8/80. bokeh

Het diafragma van de lens is opgebouwd uit 8 bloemblaadjes en geeft een redelijk gelijkmatig diafragma. De lens heeft een diafragmaregelingsmodusschakelaar. Diafragmawaarden zijn alleen vast van F/2.8 tot F/22.0.

Voorbeeldfoto op Carl Zeiss Jena Biometar 2.8/80. bokeh

Voorbeeldfoto op Carl Zeiss Jena Biometar 2.8/80

Voorbeeldfoto's

Alle foto's in de galerij hieronder zijn gemaakt met een Carl Zeiss Jena Biometar 2.8/80 lens en camera Nikon D700, JPEG L Fijn, VI-beeldbedieningsmodus. Foto's zonder bewerking, alleen verkleind formaat en afgedrukte gegevens van EXIF.

persoonlijke ervaring

Een goede portretlens is een echte aanwinst voor een fotograaf. Carl Zeiss Jena Biometar 2.8/80 is een enigszins specifieke lens die fijne scherpstelling vereist. De laatste tijd hou ik van het tekenen van biometars. Lens volledig metaal, jammer dat ze in onze tijd niet zulke autofocuslenzen maken. Vergeleken met Carl Zeiss Jena DDR Biometar 2.8/120 de 80 mm-versie is veel lichter. Aangezien de lens verdomd oud is en tegelijkertijd een prachtig beeld geeft, kan ik geen klachten vinden over de lens.

Voorbeeldfoto op Carl Zeiss Jena Biometar 2.8/80. bokeh

Voorbeeldfoto op Carl Zeiss Jena Biometar 2.8/80. Scherpte.

Catalogus van moderne lenzen die Carl Zeiss kan zie deze link.

Reacties op dit bericht vereisen geen registratie. Iedereen kan een reactie achterlaten. Veel verschillende fotoapparatuur is te vinden op AliExpress.


Bevindingen

Carl Zeiss Jena Biometar 2.8/80 is een goede middenformaat lens. Nieuwere versie aanbevelen Carl Zeiss Jena DDR MC Biometar 2.8/80.

Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Trainingen/consulten | YouTube | Facebook | Instagram | Twitter | Telegram

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 42, over het onderwerp: recensie van Carl Zeiss Jena Biometar 2.8/80

 • Sergei

  Arkady, bedankt voor de recensie, alles is eerlijk. Ik gebruik de MS-versie. Wijd open scherpstellen, zelfs door Sony's elektronische zoeker, is moeilijk. Ik wil wel opmerken dat de resolutie in het centrum van het frame hoger is en daarom geeft de combinatie van het middenformaat van deze lens en de cropfactor van 1,5 een best goed resultaat.

 • George

  Ik heb nooit begrepen waarom ik een ongeformatteerde ... SF-bril zou moeten plaatsen voor SF, op een smal frame krijgen we een losse, trage, niet-spontane foto. Jedem das seine, elk formaat heeft zijn eigen glazen.

 • gonvuur

  In de Sovjet-Unie was er nog een zeer interessante industriële 29 2.8 / 80 lens

  • Rodion

   Hier staat een review over, maar niet erg objectief - door testen op een camera met een grote pixel werd geconcludeerd dat de lens scherp was in een klein formaat. In werkelijkheid is de resolutie alleen voldoende voor deze 12 megapixels oude full-frame kleinformaat DSLR's ...
   Industar-29 is uiterlijk veel beter dan optisch goed. Daarom heb ik een oude Zeiss Tessar 80 / 2.8 1939 in de body van zo'n lens met slechte lenzen geplaatst - het resultaat was niet alleen slechter, maar misschien wel veel beter dan de originele lens.

   • Peter Sh.

    Radion, wat betekent dat de lens de matrix niet oplost? Eventueel met voorbeelden.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2012/12/carl-zeiss-jena-biometar-2-8-80/

Versión en español de este artículo https://radojuva.com/es/2012/12/carl-zeiss-jena-biometar-2-8-80/