Test Nikon ED AF Nikkor 80-200mm 1: 2.8D (MKII)

voor de gelegenheid lens test Nikon ED AF Nikkor 80-200mm 1: 2.8D (MKII) Veel dank aan Vadim Jadan.

Test Nikon ED AF Nikkor 80-200mm 1: 2.8D (MKII, piston, trombone)

Test Nikon ED AF Nikkor 80-200mm 1: 2.8D (MKII, piston, trombone)

Nikon ED AF Nikkor 80-200mm 1: 2.8D (MKII) is een old school professionele snelle telezoomlens.

Nikon Nikkor professionele telelenzen

Nikon Nikkor professionele telelenzen

Er is veel water onder de brug doorgestroomd sinds de release van de eerste professionele 80-200/2.8-klasse autofocuslens. Gedurende deze tijd is de 70 (80) -200 / 2.8-lijn geëvolueerd, wat heeft geleid tot vele versies.

Een volledige en nauwkeurige lijst van alle Nikkon Nikkor klasse 70(80)-(180)200/2.8 professionele autofocuslenzen:

 1. Nikon ED AF Nikkor 80-200mm 1: 2.8 (MKI) - van november 1987 tot september 1992, 16 elementen in 11 groepen (met 3 ED-elementen)
 2. Nikon ED AF Nikkor 80-200mm 1: 2.8D (MK II) - van september 1992 tot 1997, 16 elementen in 11 groepen (met 3 ED-elementen)
 3. Nikon ED AF Nikkor 80-200mm 1: 2.8D (MK III) - van januari 1997 tot heden, 16 elementen in 11 groepen (met 3 ED-elementen)
 4. Nikon ED AF-S Nikkor 80-200mm 1: 2.8D Silent Wave Motor (MKIV, AF-S) - van december 1998 tot 2003, 18 elementen in 14 groepen (met 5 ED-elementen). Er zijn twee kleuren: zwart en grijs.
 5. Nikon ED AF-S VR-Nikkor 70-200mm 1: 2.8G vibratiereductie SWM IF (MKV, VRI) van februari 2003 tot januari 2009, 21 elementen in 15 groepen (met 5 ED-elementen). Er zijn twee kleuren: zwart en grijs.
 6. Nikon AF-S Nikkor 70-200mm 1: 2.8GII ED N VR Nano Crystal Coat SWM IF (MKVI, VRII) - van juli 2009 tot heden, 21 elementen in 16 groepen (met 7 ED-elementen).
 7. Nikon AF-S Nikkor 70-200mm 1: 2.8E FL ED N VR Nano Crystal Coat (MKVII, E) - van oktober 2016 tot heden, 22 elementen in 18 groepen (6 ED, 1 FL, 1 HRI-element). Er is een zeldzame subversie Nikon AF-S Nikkor 70-200mm 1: 2.8E FL ED N VR Nano Crystal Coat Nikon 100-jarig jubileum (100e verjaardag) - van april 2017 tot heden, te herkennen aan een metaalgrijze afwerking op de behuizing met het Nikon 100-jarig jubileumlogo).
 8. Nikon Nikkor Z 70-200mm 1: 2.8 VR S (MK VIII, Z, S-serie) - van januari 2020 tot heden. Versie voor Nikon Z spiegelloze camera's, 21 elementen in 18 groepen (6 ED, 2 ASP, 1 FL, 1 SR)
 9. Nikon Nikkor Z 70-180 mm 1:2.8 (MK IX, Z) - van juni 2023 tot heden. Versie voor Nikon Z spiegelloze camera's, 19 elementen in 14 groepen (5 ED, 3 ASP, 1 SUPER ED), diagram van Tamron 70-180mm F/2.8 Di III VXD-model A056

Sommigen voegen nieuwe toe aan deze lijst. Nikon N AF-S Nikkor 70-200 mm 1:4G ED SWM VR IF Nano Crystal Coat.

lens ID Nikon ED AF Nikkor 80-200mm 1: 2.8D (MKII) op een moderne camera

lens-ID Nikon ED AF Nikkor 80-200mm 1: 2.8D (MKII)

De versie die in deze recensie wordt gepresenteerd is de tweede op rij, deze wordt vaak de 'versie' genoemd MK II' zodat je snel kunt onderscheiden wat er wordt gezegd. Alle drie de eerste versies MKI, MKII, MKIII hebben hetzelfde optische ontwerp. Grofweg kunnen alle drie de versies een niet van elkaar te onderscheiden beeld geven (maar in feite is de eerste versie merkbaar slechter dan de andere). Natuurlijk werd elke volgende versie verbeterd en kreeg nieuwe functies. De Nikon ED AF Nikkor 80-200mm 1: 2.8D (MKII) versie kreeg uit deze test de mogelijkheid om de scherpstelafstand over te dragen aan de camera, waardoor je met een aantal camera's ook 3D Matrix Metering matrixmeting kunt toepassen. D-versie vereenvoudigt de flitsbediening. Natuurlijk is elke volgende versie optisch verbeterd.

Nikon ED AF Nikkor 80-200mm 1: 2.8D (MKII)

Nikon ED AF Nikkor 80-200mm 1: 2.8D (MKII)

Nikon ED AF Nikkor 80-200mm 1: 2.8D kan ook op oude filmcamera's als lens gebruikt worden AI-S type, en op autofocus filmcamera's, op full-frame camera's en op Nikon cropped camera's. Op camera's in APS-C-formaat (Nikon DX) EGF lens zal overeenkomen 120-300 mm. Nikon ED AF Nikkor 80-200mm 1:2.8D heeft een buitengewoon solide constructie, je voelt direct een goed gemaakt ding in je handen.

Nikon ED AF Nikkor 80-200mm 1: 2.8D (MKII)

Achteraanzicht Nikon ED AF Nikkor 80-200mm 1: 2.8D (MKII)

Autofocus op de lens langzaam. De scherpstelsnelheid kan worden verhoogd door gebruik te maken van focus begrenzerdie aan de lens is bevestigd. De limiter kan de lens naar een van de standen schakelen Volledig/Limiet. In de 'Full'-modus kan de lens scherpstellen van 1.4 m tot oneindig, en in de 'Limit'-modus alleen vanaf 1.8 m. Als je normaal gebruikt beschermende filter, dan merkt u mogelijk de beweging van de frontlenzen niet. Ook verandert de lens tijdens het zoomen niet van fysieke afmetingen, wat erg handig is - de lens heeft interne zoom. De lens heeft een Nikon focussysteem CRC (korte bereikcorrectie - correctie voor korte scherpstelafstanden). Ook heeft de lens een 'M-A' focusmodus-schakelring, de ring heeft een speciale vergrendelknop, om de lens naar handmatige scherpstelling te schakelen, volstaat het om alleen de schakelaar op de lens te gebruiken.

Nikon ED AF Nikkor 80-200mm 1: 2.8D (MKII)

Nikon ED AF Nikkor 80-200mm 1: 2.8D (MKII)

Belangrijk: de zoomring en de handmatige scherpstelring van de lens worden gecombineerd, daarom wordt de lens vaak 'enkele ring'. De scherpstelring draait ongeveer 45 graden in de handmatige scherpstelstand. De scherpstelring is gewoon enorm, scherpstellen is erg handig. De lens heeft een scherpstelafstandsschaal, maar geen scherptediepteschaal. In autofocusmodus, scherpstelring vrij om te roteren en heeft geen invloed op het scherpstelproces.

Nikon ED AF Nikkor 80-200mm 1: 2.8D (MKII) met zonnekap op ZK

Nikon ED AF Nikkor 80-200mm 1: 2.8D (MKII) met zonnekap op ZK

Belangrijk: de lens gebruikt een ongebruikelijke methode om de brandpuntsafstand te veranderen, de zogenaamde zuiger methode: (ook wel genoemd 'duwen trekken'). Om de brandpuntsafstand te veranderen, hoef je alleen maar de 'zuiger' naar je toe of van je af te trekken. Bovendien is de maximale brandpuntsafstand beschikbaar wanneer de piston zich het dichtst bij de camera bevindt en het minimum wanneer de piston zo ver mogelijk van de camera verwijderd is. Deze 'back to front'-methode is even wennen. Bij het transporteren van de lens kan de piston onder zijn eigen gewicht spontaan de brandpuntsafstand veranderen. Heel prettig is dat zowel bij het veranderen van de brandpuntsafstand als bij het scherpstellen, achterlens blijft stationair.

Nikon ED AF Nikkor 80-200mm 1: 2.8D (MKII)

Nikon ED AF Nikkor 80-200mm 1: 2.8D (MKII)

Het is belangrijk: Autofocus is beschikbaar bij deze lens alleen bij gebruik hem op camera's ingebouwde motor focus.

exacte lijst Nikon DSLR's met een ingebouwde scherpstelmotor waarop deze lens automatisch scherpstelt:

exacte lijst Nikon DSLR camera's zonder ingebouwde scherpstelmotor, waarop deze lens niet automatisch scherpstelt:

Alleen autofocus en hoorbare focusbevestiging werken niet met deze camera's, alle andere belangrijke functies zoals automatische meting en automatische diafragmaregeling werken goed.

U vindt er veel nuttige informatie over de soorten Nikon-camera's en -lenzen hier.

Verlichting Nikon ED AF Nikkor 80-200mm 1: 2.8D (MKII)

Verlichting Nikon ED AF Nikkor 80-200mm 1: 2.8D (MKII)

Belangrijk: de lens heeft een diafragma-regelring. Om ervoor te zorgen dat de lens normaal gaat werken op moderne CZK's, moet u de f / 22-waarde op de lens instellen en een speciale schakelaar in de buurt van de diafragmaregelring klikken. Na een dergelijke manipulatie zal het mogelijk zijn om het diafragma vanaf de camera te regelen, in meer detail in de sectie over Type lens zonder G.

Nikon DX AF-S Nikkor 55-200mm 1: 4-5.6G ED VR IF en Nikon ED AF Nikkor 80-200mm 1: 2.8D (MKII)

Nikon DX AF-S Nikkor 55-200mm 1: 4-5.6G ED VR IF en Nikon ED AF Nikkor 80-200mm 1: 2.8D (MKII)

De lens heeft een maximale opening van F/2.8, die over het gehele bereik aan brandpuntsafstanden beschikbaar is. Gezien de grote brandpuntsafstand van de lens moet je rekening houden met het onscherpte-effect bij lange sluitertijden. Meer details in de sectie over hoe de handen uit de mouwen steken.

Nikon ED AF Nikkor 80-200mm 1: 2.8D (MK2) met gemonteerde transportkap

Nikon ED AF Nikkor 80-200mm 1: 2.8D (MK2) met gemonteerde transportkap

Beeldkwaliteit

Op Nikon DX camera's is het objectief bij F/2.8 al scherp over het hele bereik aan brandpuntsafstanden, op 200 mm na. Bij 200 mm is het wenselijk om de opening af te dekken. De lens geeft uitstekend contrast, heeft een lichte vervorming. Aberraties zijn aanwezig, maar zeer gering. Het is ook grappig dat de lens bij 200 mm de achtergrond sterk verdraait, het lijkt erop dat de foto's vergelijkbaar zijn met Sovjethelios, die dol zijn op achtergrondwervelingen. Bij fotograferen op F/4 wordt de lens erg scherp :).

Bij een open diafragma verdraait Nikon ED AF Nikkor 80-200mm 1: 2.8D (MKII) de achtergrond zeer merkbaar

Bij een open diafragma verdraait Nikon ED AF Nikkor 80-200mm 1: 2.8D (MKII) de achtergrond zeer merkbaar

Over het algemeen staat de beeldkwaliteit bovenaan. Bokeh verdient speciale aandacht, wat best goed is bij open diafragma's. Jammer, maar ondanks het 9-bladige diafragma zie je 'nootjes' op afgedekte diafragma's in de onscherpe zone. De beeldkwaliteit kan worden verbeterd door een zonnekap te gebruiken, zoals de native HB-7.

Meer voorbeelden van foto's op deze lens vind je in de reviews. Fujifilm FinePix S2Pro и Nikon D300s.

Reacties op dit bericht vereisen geen registratie. Iedereen kan een reactie achterlaten. Veel verschillende fotoapparatuur is te vinden op AliExpress.


persoonlijke ervaring

Moderne lenzen met een piston design vind je tegenwoordig niet meer en dat is best handig, aangezien de focusring direct een zoomring is. De lens mist een beeldstabilisator, bij 200 mm trilt het beeld veel in de zoeker, en uittreksel bij het fotograferen moet minimaal 1 \ 200s zijn. Ik schoot op een bewolkte dag en bij ISO 200 maakte F/2.8 diafragma het nauwelijks mogelijk om op 1\200s te fotograferen, omdat ik erop wil wijzen dat F/2.8 geen wondermiddel is. Als je echt nodig hebt helderheid, dan kunnen snelle oplossingen uitkomst bieden. In principe kan één 80 mm fast fix de taken van een zware Nikon ED AF Nikkor 200-1mm 2.8:135D (MKII) aan. 135 mm is slechts het midden tussen 80-200 mm, (200+80)\2=140.

Bijsnijden 1 op 1, zonder bewerking

Bijsnijden 1 op 1, geen bewerking, alleen opnameparameters toegevoegd (een van de lezers vroeg om de maan)

Nieuwer model Nikon ED AF Nikkor 80-200mm 1: 2.8D (MKIII) heeft precies hetzelfde optische ontwerp als de MKII en MKI, dus je kunt niet bang zijn en geld besparen met de MKII of MKI, hoewel de MKIII een sneller scherpstelsysteem en een statiefaansluiting heeft, en niet iedereen zal comfortabel zijn met het gebruik van een 'trombone '. Een 80-200 \ 2.8 klasse lens fungeert meestal als een goede portretlens, professionele trouwfotografen houden van dit bereik, en de snelle 80-200 zoom zelf is een van de drie klassieke sets 14 (16) -24 (28), 24 (28) -70 (80), 70(80)-200. Een goed alternatief voor lenzen uit de 80-200\2.8-serie kan een oude hoogwaardige zijn Nikon 70-210 mm f/4 AF. Ook kunt u voor weinig geld oude versies van dergelijke lenzen van externe fabrikanten vinden: Sigma 70-200mm 1:2.8 APO EX HSM, Tokina AT-X AF SD 80-200 mm 1:2.8, Tamron SP AF LD 70-210mm 1:2.8 67DN, Tokina AT-X PRO 80-200 mm 1:2.8 , Sigma AF-zoom APO 70-210mm 1:2.8 etc.

Belangrijkste kenmerken Nikon ED AF Nikkor 80-200mm 1: 2.8D (MK2)

Belangrijkste kenmerken Nikon ED AF Nikkor 80-200mm 1: 2.8D (MK2)

Bevindingen

Nikon ED AF Nikkor 80-200mm 1: 2.8D (MKII) - legendarische lens, die na vele jaren kan behagen met zijn uitstekende beeld. Aanbevolen voor full frame camera's.

Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Trainingen/consulten | YouTube | Facebook | Instagram | Twitter | Telegram

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 285, over het onderwerp: Review Nikon ED AF Nikkor 80-200mm 1: 2.8D (MKII)

 • Denis

  Er staat geschreven dat trage autofocus. Wat voelt sneller aan in vergelijking met Nikon AF-s 50 mm 1,4?

  • Arkadi Shapoval

   Vijftig is een beetje sneller. Maar bij 80-200 hangt het nog een beetje af van de gebruikte camera en de scherpstelafstandsbegrenzer.

 • Vasily

  En ik vraag me af of iemand mij kan vertellen, kan ik er een statiefring op zetten?

  • Michael

   Er is geen fulltime personeel, het is ook onwaarschijnlijk dat het zal werken vanwege het ontwerp.

 • Usta FritZZZ

  Vertel me alsjeblieft, is het de moeite waard om het voor crop (D7200) te nemen? Doel - portretten, bloemen, katten

  • Dmitry

   Als een goedkope optie voor sport - ja. Voor een portret zal het veel beter zijn voor hetzelfde geld of zelfs goedkoper als een gebruikte nikkor 50 1.4g. Ik heb beide lenzen. IMHO 80-200 2.8 is weer goed als goedkope optie als je een lange focus en een snelle sluitertijd nodig hebt. Ook goed voor gewas 17-50 2.8 (bijvoorbeeld sigma). Niet zo artistiek, maar toch kun je portretten maken, maar voor landschappen en straat is het over het algemeen super.

  • Dmitry

   En nog een ding: de onderwerplens zal je matrix zeker niet oplossen.

  • Pokemon

   Voor de D7200 is hij te groot en te zwaar. En zoals ze hieronder correct schreven, zal 24 MP bij crop hoogstwaarschijnlijk niet worden beheerst.

 • Eugene

  Goedendag aan iedereen. Het werd mogelijk om deze lens te nemen, maar dan de eerste versie. Van de stijlen stopt de autofocus van tijd tot tijd (na het opnieuw installeren van de lens is alles in orde) - zoals ik begrijp hebben ze allemaal een zweer met autofocus.
  Meer geïnteresseerd in de kwestie van de beeldkwaliteit aan het maximale einde, zijn er kwaliteitsverschillen tussen de versies?
  De prijs voor deze MK1 is 190 USD. willen.
  terwijl ik de d5300 zal gebruiken, maar ik ben van plan om te vertrekken naar ff

  Ik ben erg benieuwd naar je antwoorden :)

  • B.R.P.

   U weet waarschijnlijk - er zal geen AF op de D5300 zijn.

   • Eugene

    Ja, bedankt, we weten het. Maar het belangrijkste is de aanwezigheid van meting)
    In de toekomst zijn er plannen om over te stappen op de d750.
    Hoe zit het met de beeldkwaliteit? Is het de moeite waard om versie 1 te nemen?
    Of u kunt voor 35 USD TV (200 3,5) nemen.
    Geïnteresseerd in precies een segment van ongeveer 200 mm

  • Artem

   Zo heb ik laatst gekeken naar zo'n lens en ook na montage op het karkas werkte autofocus niet. Na sjamanistische acties met het opnieuw installeren van de lens en het wisselen van de volledige limiet, werkte alles. Maar het sediment bleef. En zo'n lens kopen is eng.

   • Pokemon

    U moet uw camera controleren op het moment van aankoop.
    Dingen kopen zonder ze te passen is een risico. Zeker als het om fotografie gaat.

 • Gregory

  Goede tijd van de dag!
  Arkady - het diepste respect voor het gigantische en zeer nuttige werk.
  Vraag aan de eigenaren van Nikon d600. Voor zover het onderwerp zijn matrix oplost?

  • Peter Sh.

   Wat bedoel je met matrixresolutie?

  • jury

   hoeveel mensen, zoveel meningen kunnen er over deze kwestie zijn, ik heb deze lens op de D800 gebruikt voor portretten, hij heeft functies om met verschillende brandpuntsafstanden te werken, die worden beschreven in het artikel en in de opmerkingen. Voor portretten is het geschikt met een open, heeft zijn eigen patroon. En als je het koopt om bakstenen muren te fotograferen, zul je zien dat de randen van het frame van zeep zijn, en zelfs op afgedekte openingen, wie heeft wat nodig. Afgaande op de opmerkingen bij deze review, zijn er ronduit "armoedige" exemplaren die de indruk van de lens kunnen bederven.

  • Anton

   Kan er goed mee omgaan

 • Denis

  Goedemiddag! Kun je me vertellen wat dit gat is?
  https://ibb.co/RDvYq4N

  • Dmitry

   Op mijn exemplaar is in dat gat een boutkop voor een rechte schroevendraaier zichtbaar.

  • Roman

   Er is een pen (af fabriek overgeschilderd) voor een platte schroevendraaier, deze bevestigt de voorste "moer" (zo'n smalle rand rond de voorste lens) die ervoor zorgt dat de helicoïde niet los kan draaien.

 • anonymus

  Goed uur! Vertel me of het zal werken en hoe de 80-200 2.8D (MKII) lens met de Nikon AF-S TC-20E teleconverter || 2 (Gemaakt in Japan)?

  • Dmitry

   Hoogstwaarschijnlijk nee. MK2 is een AF-D-type lens. Deze teleconverter werkt alleen met AF-S of AF-I lenzen. Ik lees het hier: https://kenrockwell.com/nikon/tc20e.htm
   “... De 70-300 mm AF-S VR-, 80-200 mm f/2.8 AF-D- en 80-400 mm VR-lenzen kunnen bijvoorbeeld niet eens op deze converter worden gemonteerd. Nikon heeft ze zo ontworpen…”

 • Eugene

  Vertel me alsjeblieft. Ik sta voor de keuze van deze lens (mk2) en Tamron 70-200mm F / 2.8 SP AF Di LD IF Macro
  karkas d610
  Welk advies?

  • Eugene

   Ik heb mk1 genomen. Ik hield in mijn handen MK1 (na een val / reparatie) en MK 2 in perfecte staat.
   Ik nam een ​​foto op d610 daarop en daarop - geen verschil aan de lange kant op 2,8)
   Maar de MK4 trekt behoorlijk in scherpte.
   MK1 MK2 MK3 zijn allemaal zacht op 200 f2,8

 • Ксения

  Hallo! Past deze lens op de Nikon D5300?

  • Pokemon

   Je hebt een budget camera zonder een “schroevendraaier” motor in de camera.
   In jouw geval zal autofocus niet werken, omdat de lens motorloos is.
   Alleen de 4e versie 80-200/2.8D heeft een motor en is de enige die het bekijken waard is in je camera.
   Een ander punt voor de 4e versie van de Mk IV) is ongeveer twee keer zo duur en er is een niet erg betrouwbare motor.

  • Pokemon

   Als je een lens van deze klasse nodig hebt, zijn er 70-200 / 2.8 van Sigma en Tamron met motoren.

 • Ike

  Vertel me alsjeblieft... Ik heb deze lens maar met backfocus. gevonden tamron 70-200 2.8 g1. Welke is beter qua beeldkwaliteit?

  • Alexey

   Tamron is beter. En in scherpte, en in autofocussnelheid, en in nauwkeurigheid. Het enige nadeel is de prijs.

  • Alexey

   Ja, en meer + hij heeft een stomp.

   • Ike

    Bedankt Alexey, om eerlijk te zijn, ik vond bijna nieuw voor $ 320, is het de moeite waard om te nemen?

    • Koba

     dit is een van de beste lenzen in het algemeen ... voor 320 is het een geschenk, ik ben er zelf naar op zoek en zelfs in China voor zo'n prijs heb ik het nog nooit gezien. Neem het zonder na te denken - het heeft een beter beeld dan deze Nikon, autofocus is erg snel, de stabilisator is zeer effectief, er zitten al 21 lenzen in, maar op de een of andere manier is het microcontrast hoog ... Kortom, de lens is van een zeer hoge klasse.

 • Sergei

  Goedemiddag. Na het lezen van veel bewonderende reviews over deze lens, heb ik toch besloten om hem te kopen. Verworven op een veiling in Japan in uitstekende staat: visueel als nieuw, glas zonder schimmel, stof, krassen. Ik heb zelfs een UV-filter gekregen.
  Gisteren nam en installeerde ik Nikon D7000 op mijn camera. Vandaag nam ik mijn vrouw en nam wat foto's aan zee. Zeggen dat ik van streek was, is niets zeggen. bijna 90% van de foto is onscherp. Uiteraard stelt de lens bijna een halve meter achter het object scherp. Ik heb voornamelijk het diafragma van F2.8 gebruikt (waarom zou je anders dan zo'n lens nemen). Toen ik het in meer detail probeerde uit te zoeken, ontdekte ik dat er bij een brandpuntsafstand van 80 mm bij open diafragma een monsterlijke backfocus is die niet kan worden gecorrigeerd door de maximaal toegestane AF-aanpassing (-20) in de camera. wanneer de brandpuntsafstand wordt vergroot, wordt de situatie gecorrigeerd, maar niet volledig. fotograferen via LView corrigeert natuurlijk de situatie. Vertel me alsjeblieft, is dit gedrag van glas acceptabel op mijn camera? Over het feit dat de lens van filmcamera's - ik weet dat ze een probleem hebben met backfocus op 200 mm - weet ik. En misschien geeft iemand praktische instructies en tips voor het fotograferen met deze lens. Ik zou erg dankbaar zijn, want ik ben in een gefrustreerde bui... Bij voorbaat dank.

  • Dmitry

   Onverbeterlijke fijnafstemming van AF in de camera bef / front focus natuurlijk - dit is niet normaal. Op mijn D7000 en D750 geeft deze lens, zelfs met de fijnafstelling reset, een acceptabele focus op alle brandpuntsafstanden. Ja, natuurlijk is er een verschil in de verschuiving van de scherpstelafstand van de fase-AF aan de korte en lange kant, maar het kan waarschijnlijk alleen voor perfectionisten van belang zijn. Controleer de lens op een andere camera, als het AF-gedrag hetzelfde onaanvaardbaar is, dan zit het probleem waarschijnlijk in de lens. In mijn D7000 heb ik het scherpstelvlak een beetje aangepast (degene die met 3 schroeven is afgesteld). Daarna had ik geen vragen meer over het scherpstellen op al mijn lenzen (Sigma 17-50 f/2.8, Nikkor 50 1.4g, Nikkor 55-200 vr g2). Maar beslis eerst waar het probleem zit: in de fasedetectie-AF-module van de camera of nog steeds in de lens. Het is aan te raden om AF-camera's te testen op andere lenzen die ook lichtsterk zijn, idealiter op 1.8-1.4 fixes met brandpuntsafstanden vanaf 50mm, daar zal het meteen opvallen. Mijn D7000 stelt nauwkeurig scherp, zelfs op 50 mm bij f/1.4. En niet eens op de centrale punten.

   • Sergei

    Dankje voor het antwoord. Een collega heeft een d7100. Ik zal het nog eens proberen te controleren. Naast deze lens is er ook nog een oude 18-70. Ook daar moest ik de backfocus in de camera aanpassen. Maar er was een korte vlucht. Ik denk dat er een reden is om te proberen de schroeven een beetje te draaien, aangezien beide lenzen door elkaar komen.

    • Denis

     een paar 18-70's die ik heb gezien, hadden een backfocus. voordat u de camera-instelling omverwerpt, controleert u op 18-55 (het smeert niet uit) of fixeert u zoals 50 mm 1.8G

  • jury

   van wat u thuis kunt doen: 1. Zoek op internet servicesoftware voor de D7000 en verschuif de scherpstelling in de camera meer, maar dit kan interfereren met het werken met andere lenzen en kan de fout op 80 mm corrigeren, maar voeg frontfocus toe tot grotere brandpuntsafstanden. U kunt de lens verkopen of proberen contact op te nemen met de service.

   • Sergei

    Software gevonden. Maar het wil er geen tegenkomen, vloekend op de verkeerde versie van het besturingssysteem (ik heb Win 10). Ik zal proberen een virtuele machine op XP te doorlopen. Misschien komt dat nog uit. Ik zag veel mensen op het internet de backfocus van hun 7000 karkassen met software corrigeren. Als het niet lukt, zoals Dmitry schreef, zul je de schroeven moeten draaien ... Er is natuurlijk geen wens om glas te verkopen. Die foto's die in focus vielen waren erg prettig.

    • jury

     Ik werkte met software voor een andere camera, ik heb het op win7x64 gedraaid, je hebt misschien nog de oudste firmware voor de camera nodig (zoek ook op internet). In mijn geval maakte de software geen verbinding met de camera, ik moest hem upgraden met de allereerste firmware, werken met de software en de camera opnieuw upgraden met moderne firmware.

    • NeustrDm

     En wat voor software is dit? Kun je delen?

 • deynart

  Mocht iemand interesse hebben, ik verkoop momenteel zo'n lens. Ik kocht het dankzij de recensie van Arkady, toonde zich heel goed, maar na een jaar moet ik vertrekken (ik heb geld nodig voor andere niet-fotobehoeften)

 • Daniel

  Uit persoonlijke ervaring zal ik zeggen dat de lens prachtig is (voor het geld natuurlijk), vooral als de eerste dergelijke telelens.
  Ik vond het pistonsysteem erg leuk, het is jammer dat ze het nu niet gebruiken.
  Betreffende F2.8: (geschoten op d7100)
  2.8 schuim, er is niets te verbergen, maar hoeveel hindert het? - Zeer situationeel. Voor het fotograferen van mensen hoef je het soms niet te sluiten, wanneer er geen doel is om "uit het niets" scherpte te krijgen, wanneer je een evenement fotografeert waarbij de onderwerpen geen vereiste voor een perfect kader hebben.
  Maar wil je scherpte, dan moet je dekken, bijvoorbeeld bij het fotograferen van dieren, vogels, of studio- en/of individuele opnames van een model, vanaf F4 is de scherpte al erg prettig, bij F8 een eekhoorn die in de hele scherpteband op 200 mm kan bijna alle haartjes zien

 • Oleksandr

  Nikon 80-200 2.8 mark 2. Niet altijd scherp. Is de lens defect of is er zo'n specificiteit in de werking van schroevendraaierapparatuur?

  • Victor

   Op basis van de ervaring met het gebruik van schroevendraaieroptieken (andere modellen in het algemeen), kan ik zeggen dat als ze in principe in beeld komen, dit niet minder stabiel gebeurt dan bij motorlenzen.
   Dus hoogstwaarschijnlijk een functie van dit model of een storing van een bepaald exemplaar.

  • Dmitry Kostin

   "Of zo'n specificiteit van het werk van schroevendraaierapparatuur?"
   De specifieke kenmerken van de schroevendraaiertechniek zijn dat deze veel vaker in focus komt dan motorlenzen, die back/front focus kunnen hebben.
   Zelfs de armoedige budgetlenzen van de jaren 90 van de vorige eeuw stellen bijna altijd precies scherp op full frame Nikons. Op gewassen, op niet-native lenzen, kunnen er problemen zijn.
   Schrijf op wat voor camera je hebt.
   Misschien is de lens (trombone) versleten, maar er kan ook een probleem zijn in de camera.
   Voor zover ik me herinner, hadden sommige van Nikon's budget FF-camera's (d600-610-750) problemen met Nikon 80-200/2.8. Zoals bij de d750.

   • Alexey68

    je zult hardop lachen, zoals ik toen ik dit voor het eerst zag, maar op mijn D50 (ik heb veel verschillende camera's) is het 80-200 2.8D die 10 van de 10 haalt.
    wauw, ik zeg het echt! :)

    • Dmitry Kostin

     Voorkant / achterkant op een schroevendraaier, ik ontmoette hier en daar 35 / 2D en 50 / 1.4D open, maar dit gebeurde een paar keer, waarschijnlijk bij slechte verlichting.
     Dat is degene die zich vaker vergiste - Fuji Protroika. Maar dit is haar reactie op de GP 2700mAh. De camera houdt er niet van. Alles werkt veel beter met Panasonic Eneloop Pro 2500mAh :)

     • Alexey68

      op D2Xs was er een probleem met vijftig dollar, en soms ook met wat. Ik heb de kabel gesoldeerd, aangesloten op de computer, de software gestart en rustig de focus in de camera ingesteld volgens de testkaarten. De camera begon precies op elke optiek te raken.

      • Oleksandr

       Welke software?

       • Ivan

        Dienst.

     • Alexey68

      Welnu, met batterijen is alles eenvoudig - je hebt een kleine interne weerstand nodig, anders zal er tijdens het gebruik een grote spanningsval zijn.

   • Oleksandr

    Ik heb een nikon d610. De camera is nieuw.

    • Alexey68

     en op welke FR is de focus niet nauwkeurig?
     over het algemeen is dit een amateurcamera, deze heeft in principe matige AF.

     • Oleksandr

      Op alle trucs. Ik kan testfoto's sturen.

      • jury

       deze lenzen hebben een "functie" - ze vervagen de focus bij 200 mm brandpuntsafstand en korte focusafstanden. Als het op alle brandpuntsafstanden uitsmeert, probeer dan de scherpstelling in de camera te verfijnen.

       • Alexey68

        afhankelijk van welke camera. op D50 - precies, op D300s - bijna precies, op D3s - ja, het is beter om niet op 200 te schieten, ongeveer 175-180 te snijden. maar dit is niet altijd het geval. soms zelfs 200. Het hangt ook af van het onderwerp en het licht.

     • Oleksandr

      Probeer op een foto https://ru.files.fm/u/t7xxnvmc7

      • Ivan

       Roman, je favoriete kazerne met pijpen staat al in de studio.

       • Oleksandr

        Wat kun je zeggen over de fotovoorbeelden?

       • Ivan

        Bedoel je focusfouten? Ik kan niets zeggen. Ik kijk niet naar foto's met een vergrootglas op zoek naar wazige pixels, chromatische aberraties en andere vervormingen. Ik ben meer geïnteresseerd in de foto's zelf en de verhalen. Ik ken veel voorbeelden waarin de beste en interessantste foto's werden gemaakt met defecte fotoapparatuur.

      • Victor

       Wat kan er gezegd worden? De lens smeert zeker uit als het niet te opvallend is, als het teveel is.
       Een andere vraag is of je dit zult accepteren, zoals Ivan, of de kwestie zal beslissen (door de camera / lensbundel, indien mogelijk, op één lijn te brengen, of radicaal te vervangen door een ander exemplaar) - alleen jij kunt beslissen.
       Naar mijn mening is dergelijk werk van technologie (van een vergelijkbaar niveau) onaanvaardbaar.

       • Oleksandr

        Ik heb de service gebeld, ze zeiden dat de oude lenzen uit de film niet waren afgesteld.

      • Alexey68

       1. De server met testfoto's is niet beschikbaar voor mij.
       2. Is de scherpstelling nauwkeurig met een andere schroevendraaierlens?
       3. Vergist 80-200 zich door te focussen op verschillende FR's in dezelfde richting of niet?
       4. 80-200 is, zoals elke schroevendraaierlens, niet programmatisch scherpgesteld, maar kan mechanisch worden aangepast. hiervoor worden pakkingringen gebruikt tussen de vatting en de body en wordt de positie van de frontlens veranderd. dit alles wordt beschreven in de servicehandleiding en elk normaal servicecentrum kan dit doen.

       • Oleksandr

        Ik ging. De dienst is beschikbaar.

       • Oleksandr

        Sorry. Server.

       • Oleksandr

        Er is geen manier om een ​​andere schroevendraaierlens te testen. De camera is nieuw.

       • Oleksandr

        Er is een fout op verschillende brandpuntsafstanden.

       • Oleksandr

        Er is een fout op verschillende brandpuntsafstanden. In principe vliegt de focus naar voren. Ik heb het aan de achterkant gecontroleerd - het raakt het midden normaal.

       • Oleksandr

        In principe vliegt de focus naar voren. Ik heb het aan de achterkant gecontroleerd - het raakt het midden normaal.

  • Alexey68

   Op een werkende camera zijn er geen problemen met dit glas. helemaal niet. het beste glas van vroeger. Canon heeft dezelfde.

 • Alexey68

  2Oleksandr
  begreep niets.
  als de focus tijdens de controle juist was, onder welke omstandigheden treedt er dan een fout op? je kunt stap voor stap duidelijk opschrijven wat en hoe je hebt gedaan, wat er is gebeurd. tot nu toe is er een vermoeden dat u op de een of andere manier verkeerd scherpstelt. (Ik hoop dat de AF-instelling in de camera op nul wordt gezet?) en het controleren van de camera met een andere lens is een must.

  • Oleksandr

   De camera heeft na de reset de focusaanpassing nog niet aangeraakt. op verschillende focusbereiken, van de 10 foto's zijn er slechts 2 in focus. Ik gebruik centrumfocus. Aan de achterkant controleerde hij de focus-inzet op het doel.

   • Alexey68

    begrijp het nog steeds niet. als het controleren van de voor- en achterfocus aantoonde dat de scherpstelling nauwkeurig is, onder welke omstandigheden is deze dan NIET nauwkeurig? hij zei, schrijf DUIDELIJK - hoe de controle werd uitgevoerd, en hoe het schieten later wordt gedaan. Wat fotografeer je, welk licht enzovoort. het is onmogelijk om advies te geven zonder duidelijke gegevens.

    • Oleksandr

     Ik schoot een portret, een landschap overdag, 's avonds bij zonnig weer. Ik focus bijvoorbeeld op het oog en de focus viel op het oor, of zelfs ver achter het hoofd.

     • Alexey68

      dus. er wordt iets opgehelderd. fotograferen bij fel licht. uit handen. op elke FR, een misser in één richting?
      Hoe waren de testen toen? moet ik je martelen? waarom kan niet alles duidelijk beschreven worden, zoals in het leger, om te schilderen?

    • Oleksandr

     Er is een link naar de foto. U kunt naar de opnameparameters gaan.

     • Alexey68

      nogmaals - deze server is niet beschikbaar voor mij.

      • Oleksandr

       En via een andere browser?

      • Oleksandr

       Als het niet beschikbaar is, upload ik het later naar een andere site.

      • Oleksandr

       Ik heb een foto gemaakt, bijna alles is onscherp.
       https://i.postimg.cc/NFn6j4BR/DSC-0254.jpg

      • Oleksandr

       https://postimg.cc/SYW2ZcXK

      • Oleksandr

       https://postimg.cc/xqRbb3Ss

      • Oleksandr

       https://postimg.cc/K3ZkHRtr

      • Oleksandr

       https://postimg.cc/ygh3jF38

      • Oleksandr

       https://postimg.cc/Sn59xQpk

      • Oleksandr

       https://postimg.cc/MX8yBGfG

      • Oleksandr

       https://postimg.cc/BXnP5PSJ

      • Oleksandr

       Gericht op het middelpunt. Probeerde een punt in het oog te krijgen.

       • jury

        op de eerder geplaatste foto was backfocus zichtbaar. Ik heb enkele van de nieuwe foto's bekeken, ik denk dat er een probleem is met de lens zelf. Bij 80 mm en 1/160 zal er geen onscherpte zijn en bij f/5 moet de lens erg scherp zijn (behalve de uiterste rand van het beeld). Een voorbeeld is zeep. Geen "links" filter op de lens geschroefd? Als de foto een camera-jpeg is, probeer dan de scherpte op de pc maximaal in te stellen of upload onbewerkte bestanden.

       • Oleksandr

        jpeg-foto. Ja, er is een filter.

       • Victor

        Backfocus op alle opnamen, ergens voor de hand liggend, ergens niet zozeer, maar in totaal.

        Een bruikbaar filter dat niet tot nul is afgeveegd, zelfs een goedkope, kan de scherpte natuurlijk niet bederven.

        Probeer in-camera tuning.

       • Oleksandr

        Ik zal het proberen met LV. Er zijn vermoedens dat het autofocus kan uitsmeren door een beschermend filter. Ik kijk naar de draad op de lens voor het filter en het filter was een beetje scheef.

       • Victor

        Probeer het, maar het zal waarschijnlijk niet werken.

       • Oleksandr

        Vertel me alsjeblieft. Focussen op 9,21,39 punten werkt niet. Alleen op het middelpunt en de automatische modus. Moet er misschien iets aangezet worden in de instellingen?
        Af-s, af-c Ik heb 9 punten, 21 punten, 39 punten. En scherpstellen gebeurt alleen op het centrale punt en dat is alles.

       • Victor

        Waarschijnlijk de moeite waard om automatische focuspuntselectie te activeren, niet?

        https://radojuva.com/2012/05/nikon-autofocus/

        Maar waarom heb je dit nodig voor ongehaaste portretten?

       • Oleksandr

        Zo werkt de autofocusmodus op het middelpunt.

       • Oleksandr

        Door 9,21,39 werkt niet

       • Oleksandr

        Ik schreef hierboven. Werkt op het middelpunt en autofocus.

       • Oleksandr

        Automatische puntselectie.

       • Oleksandr

        Ik begrijp het niet. Hoe zit het met Nikon 80-200 2.8. Ik heb het filter eraf gehaald en het werkt net zo goed. Op f4 zou het scherp moeten raken, maar ik heb het mooi. Ik heb de scherpstelling in plus en min gedaan, de scherpstelling vegen.

       • jury

        het is mogelijk dat beschadiging van de schroefdraad voor het filter een gevolg is van de impact. Als dat zo is, dan is de lens duur voor onderhoud.

       • Oleksandr

        Zo draaide de slaande eigenaar scheef.

       • Oleksandr

        Ik verwijderde het beschermende filter, maakte een focuscorrectie van -11 en de nikon 80-200 2.8 begon wit te worden.

       • Victor

        Natuurlijk begon ik te slaan, omdat (aanvankelijk merkte ik dat) er een backfocus was, en het gaat niet om het filter.

       • Oleksandr

        En vanwege wat zou een backfocus kunnen worden? Slijtage van het mechanisme? Er zijn geen tekenen van verbranding.

 • Sergei

  Groet aan iedereen. $ 100 vraag - heeft iemand dit glas op een Z-serie gezet? Het is duidelijk dat alles met de hand wordt gedaan, het schrikt niet af. Hoe zal het anders werken? Ik wil de Z50 aantrekken. Ik denk dat er voor $ 300 een heel mooi plaatje moet zijn.

  • Arkadi Shapoval

   Het zal zijn als een handmatige 80-200 / 2,8 op een gewas. Dit heeft geen specifiek punt, het is beter dan $ 300 te investeren in iets interessanter handleidingen, zoals 135/2, 85/1,4, enz.

 • Nicholas

  Kun je me alsjeblieft vertellen welke mod dit is? 1 of 2? Dank je.

  • Victor

   1

 • Nicholas

  Vertel me alsjeblieft, deze lens wordt verkocht met een defect - ,, heeft geen AM-focusmodus-schakelring. Is het mogelijk om dit defect te verhelpen?
  Dank u.

  • B.R.P.

   De dienst zal u dit vertellen. En de prijs. Het is moeilijk om dit te nemen.

 • Dmitry

  Arkady, had deze versie problemen met scherpstellen, zoals in de eerste versie, waar de scherpstelling handmatig moest worden aangepast op de kortst mogelijke afstand?

 • Paul

  Dag Allemaal! Vertel me wat ik moet kiezen? Deze lens, of Tamron SP AF 70-200mm f/2.8 Di LD Macro

  • Arkadi Shapoval

   Tamron

 • Eva

  Goedemiddag.
  Heeft iemand deze lens op de Fuji x-t4 gezet?
  Op Nikon is het met 2.8 niet scherp, maar ik heb geleerd er het maximale uit te halen. En op de spiegelloze crop zal fuji via de adapter opstaan ​​​​en hoe zal het werken?

  • Arkadi Shapoval

   werkt alleen met de handmatige scherpstelstand, de rest is + - zoals bij Nikon

 • Oleksandr

  Kunt u mij vertellen welke kleinere, goedkope lenzen (20-40 mm) erg op deze lens lijken?

  • Arkadi Shapoval

   Elke autofocus Tamron/Tokina/Sigma met autofocusklasse 70(80)-200(210)/2.8 type Tamron 70-210 / 2.8

   • Oleksandr

    jaja. Ik respecteer lenzen met een korte focus en een kleine lens met dezelfde helderheid

 • CheBe

  Op de Z5-camera werkt alles prima via FTZ, behalve het autofocuswiel zelf. We draaien de handvatten.
  Uiteraard kan AF-tracking niet worden gebruikt.
  Maar als het niet voor rapportage is, dan heb ik geen AF nodig, en voor rapportage heb ik een 24-120 F4.
  Maar in tegenstelling tot alleen een “ijzeren handmatige” lens, AF-D-lenzen, 50, 85 1.4, 20-35, 35-70, 80-200, 105 2.8 (waarschijnlijk anderen, hebben het nog niet geprobeerd :-)) op FTZ toestaan ​​gebruik het “groene vierkant” van autofocus, wat vele malen sneller is dan het inschakelen van het “vergrootglas” met een eenvoudige handmatige lens.
  Met de 80-200 2.8 AF-D-trombone is het absoluut vuur - ik gebruik de joystick om het gebied in te stellen waarop ik wil scherpstellen, bijvoorbeeld de ogen, draai de focus en het kader met één beweging van de ring. Tegelijkertijd is het vierkant duidelijk zichtbaar, het is geen “groene stip” in de hoek van de zoeker bij DSLR’s, waar je bij het scherpstellen je ogen moest samenknijpen, en ook mensen met een bril moeten hun gezicht draaien om te kunnen zien: -). Op de Nikon BZK is een handmatig scherpstelvierkant HANDIG. Zowel in de zoeker als op het scherm, en we bewegen het over het hele veld.
  Wat een respect voor de ingenieur die deze SO heeft bedacht. Na zo'n handige bevestiging van de focus met AF-D-lenzen, lijkt het verzenden van informatie naar de camera over de afstand tot het object voor het werken met de puff en een normaal werkend springtouw al een leuke bonus.
  Maar dit is op de FF, op de crop 80-200 2.8 is de oplossing over het algemeen zo-zo, net als een koffer zonder handvat, veel "lekker" uit het frame, dat wil zeggen, het voordeel van deze lens wordt weggenomen uitgeschakeld door het gewas, maar de nadelen - gewicht en grootte zullen niet verdwijnen.
  Ik heb er ooit een voor mezelf gekocht op de D7000, maar heb hem snel verkocht en weer alleen op de D610 gekocht, en nu ben ik overgestapt op de Z5.

  • Dmitry

   Is het zacht op de BZK op 200 mm 2.8 bij handmatige scherpstelling?

   • CheBe

    Over “softit voor 200 2.8”.
    Ik had twee exemplaren van deze lens. Ik heb de nieuwere achtergelaten. Ja, beide zijn “zacht” op korte afstand, als je ze zoekt in overeenstemming met de tests.
    Hangt niet af van de camera, dit is de specificiteit van de lens.
    Maar als je een pauze neemt van de ‘bakstenen muur’-tests en terugkeert naar het echte leven, heb ik van de duizenden frames die met deze lenzen zijn gemaakt, deze ‘software’ nog nooit gezien.
    Het maakt absoluut niet uit. MDF 1.4 m, ook al is het 2 m. Dit is een scherptediepte van ongeveer 2 mm. Dat wil zeggen, het is niet langer DOF, maar ZUPR (Zone of Confident Drawing of Eyelashes :-)). Het zal sommige mensen misschien storen, maar ik niet.
    Al bij 3.2 verdwijnt de software, wordt scherp, maar de torsie a la Helios blijft bestaan. Op 4K is het al vlijmscherp en zit de onscherpte nog steeds in de prullenbak, maar zonder torsie.

 • Victor

  Ik heb dit glas onlangs in zeer goede staat gekocht. Mijn camera is een Nikon D600. Voordat ik de aankoop deed, las ik erover hier op uv. Arkadi Sjapovalov. Er was natuurlijk geen mogelijkheid om grondig te controleren op het postkantoor (je weet het zelf)). Wat mij blij en verraste was de scherpstelsnelheid, omdat... er stond “langzaam”. Het gat bij 2.8 bij brandpuntsafstand 200 werkt voorwaardelijk - het beeld is te zacht. Ja, 80-200 is erg handig voor portretten en op bruiloften, waar de opnametijd altijd erg beperkt is (ik heb er nog niet mee gefotografeerd). Ik was ervan overtuigd dat de trambone inderdaad comfortabel zat, en dat maakte mij blij. Wat een eerste indrukken. Ik heb een vraag: min. schietafstand (zoals hier geschreven staat) 1.4 m. Hoe kun je dan controleren op backfocus?

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2012/11/obzor-nikon-ed-80-200-mm-2-8-d-af-mkii/

Versión en español de este artículo https://radojuva.com/es/2012/11/obzor-nikon-ed-80-200-mm-2-8-d-af-mkii/