Foto trucs. Deel 11. Knop AF-L / AE-L

Dit gedeelte met fototrucs van Radozhiva beschrijft de belangrijkste kenmerken van de AF-L / AE-L-knop.

AE-L AF-L. Fototrucs van Radozhiva

AE-L AF-L. Fototrucs van Radozhiva

Knop AF-L/AE-L is beschikbaar op bijna alle moderne digitale SLR-camera's, op Nikon-camera's is het zo nauwkeurig. Ik zal voorbeelden geven specifiek voor Nikon camera's, maar het algemene principe is hetzelfde voor bijna alle camera's.

Knop AF-L/AE-L staat voor Autofocusvergrendeling/Automatische belichtingsvergrendeling - autofocusvergrendeling / autofocusvergrendeling expositie. De hele essentie van de knop is verborgen in zijn naam - de knop is voornamelijk ontworpen om de focus te vergrendelen en expositie, grofweg gezegd, de knop 'bevriest' of 'stopt'bevroor' expositie en de focuspositie op een bepaalde positie.

Waarom is deze blokkering nodig? Heel vaak kan de bediening van de automatisering van de camera het idee van de fotograaf niet 'begrijpen' en moet de fotograaf er zo goed mogelijk uitkomen met behulp van semi-automatische en handmatige instellingen. Om de taak in de instellingen te vergemakkelijken en meteen een goed resultaat te krijgen, is er een snelle overgang van de automatische modus van de camera naar de handmatig vergrendelde 'Lock'-modus voorzien. Situaties waarin automatische meting expositie kan geen goed resultaat geven en er zijn veel situaties waarin autofocus kan mislukken.

AF-L/AE-L-knop

AF-L/AE-L-knop

Knop AF-L/AE-L hoofdzakelijk geconfigureerd voor verschillende bedrijfsmodi:

 1. Blok. AE/AF – in deze modus, wanneer de knop wordt ingedrukt, wordt de blokkering uitgevoerd expositie en autofocusvergrendeling. Terwijl de knop wordt ingedrukt AF-L/AE-L autofocus en meting expositie niet beschikbaar. Deze modus wordt zelden gebruikt.
 2. Blok. Alleen AE - wanneer de knop wordt ingedrukt, wordt alleen de meting geblokkeerd expositie, dit is een van de handigste manieren om met een knop te werken. Dit is een geweldige manier om opnamen te maken met complexe belichting.
 3. Blok. alleen AF – AF-vergrendeling wordt toegepast, een handige modus wanneer u een reeks opnamen wilt maken terwijl u scherpstelt op hetzelfde stilstaande onderwerp. In focusmodus AF S hetzelfde gebeurt - de camera stopt met scherpstellen wanneer de lens correct heeft scherpgesteld. waar, in Blok. alleen AF je kunt de focus in elke positie vergrendelen. Deze functie is handig voor het opnieuw samenstellen van een opname.
 4. Repareren. AE blok Deze modus is hetzelfde als: Blok. Alleen AE met dit verschil dat wanneer de AE-L/AF-L-knop wordt ingedrukt, de belichting wordt bevroren totdat de AE-L/AF-L-knop opnieuw wordt ingedrukt.
 5. AF-AAN - een aantal Nikon camera's heeft geen extra AF-ON knop op de camerabody, daarom de knop AF-L/AE-L kan worden geprogrammeerd om in de AF-ON-modus te werken. Wanneer de AF-ON-modus is ingeschakeld en de AE-L/AF-L-knop wordt ingedrukt, wordt de normale scherpstelling vergrendeld door de ontspanknop half in te drukken. Deze modus is handig in gebruik om een ​​focusval-effect te creëren.
 6. Blok. FV - een zeer handige instelling waarmee u de flitsoutput kunt vergrendelen. FV staat voor Flash-waarde (flitsuitgangswaarde). Op deze manier kunt u de stroomvergrendeling van de flitser krijgen, terwijl de flitser niet verzendt testimpulsen en geeft direct een impuls van het benodigde vermogen. Er is ook nog een andere zeer nuttige flitsvergrendelingsfunctie. Als de camera is ingesteld op: Blok. FV voor knop AF-L/AE-L, en wanneer u voor de eerste keer klikt op AF-L/AE-L een zal gebeuren test puls flitsen en de camera meet de gewenste flitsoutput en zal niet langer testflitsen afgeven.
 7. Andere kenmerken: afhankelijk van camera, knop AF-L/AE-L U kunt vele andere functies toewijzen voor het werken met het focussysteem en voor de meetmethode. U kunt het bijvoorbeeld zo maken dat wanneer u op de knop klikt AF-L/AE-L de camera schakelt over naar een van de belichtingsmeetmethoden: matrix, gewogen gemiddelde, spot. Ook gebruiken sommige camera's in de modus voor het afspelen van foto's de AF-L/AE-L voor vergrendeling voor het verwijderen van afbeeldingen. knop AF-L/AE-L op Nikon D800 kan worden geprogrammeerd voor de virtuele horizon-functie in de zoeker.

Als u de knop instelt op Blok. AE, kunnen we de volgende voorbeelden beschouwen:

Voorbeeld 1: we fotograferen een object met een sterk verschil in helderheid in het kader. Enerzijds schijnt de zon door het gebladerte en probeert het automatische belichtingssysteem zich aan te passen aan de enorme hoeveelheid licht, anderzijds bevindt ons onderwerp zich in het kader, dat in sterke schaduw staat. Als we een foto zouden maken in de automatische belichtingsmodus, zouden we hoogstwaarschijnlijk een donker silhouet van een eekhoorn krijgen. Bij gebruik van de knop AF-L/AE-L je kunt de camera op de boomstam richten, druk op AF-L/AE-Lnaar camera gemeten belichting voor schaduwen, verplaats de camera naar de eekhoorn en maak een foto, in dit geval maakt het ons niet uit wat er met het gebladerte gebeurt, ons hoofdobject zal normaal worden belicht.

Voorbeeld bij gebruik van AF-L/AE-L

Toepassingsvoorbeeld AF-L/AE-L

Zoals je in het bovenstaande voorbeeld kunt zien, hebben we volledig bloot gebladerte gekregen, maar de eekhoorn heeft een goede helderheid. Natuurlijk is dit een primitief voorbeeld, maar in het leven van een fotograaf zijn er veel moeilijke situaties.

Voorbeeld 2: een foto in een tempel, de automatische belichtingsmeter probeerde zich aan te passen aan het felle licht van elektrische kaarsen, maar mijn idee om de schoonheid van de fresco's te laten zien mislukte volledig. Om zo'n donkere foto te voorkomen, volstaat het om de camera op het fresco te richten zodat het licht van kaarsen niet in de lens valt, de camera berekent de belichting, druk op de knop AF-L/AE-L, stel de opname samen met de kaarsen en druk op de ontspanknop. Er zijn natuurlijk nog veel meer manieren om het juiste resultaat te bereiken, bijvoorbeeld met belichtingscompensatie.

Voorbeeld bij gebruik van AF-L/AE-L

Toepassingsvoorbeeld AF-L/AE-L

Voorbeeld 3: als je de knop instelt AF-L/AE-L om scherp te stellen, is het handig om deze functie te gebruiken om een ​​serie op te nemen met dezelfde scherpstelpositie. Ik fotografeerde bijvoorbeeld een brandende koffer. Het object was altijd op dezelfde afstand van mij, dus je kunt op de knop drukken AF-L/AE-L en doe constant de koffer uit en kies vervolgens het beste schot met vuur.

Voorbeeld bij gebruik van AF-L/AE-L

Toepassingsvoorbeeld AF-L/AE-L

Je kunt een groot aantal voorbeelden bedenken, het belangrijkste is om het principe van de werking van de belichtingsmeter en het scherpstellen te begrijpen.

persoonlijke ervaring

Ik gebruik vaak de knop AF-L/AE-L, in de meeste gevallen dient het mij om het flitsvermogen te blokkeren en de belichtingsvergrendeling te herstellen. Het belangrijkste is om niet te vergeten dat er op is gedrukt AF-L/AE-L in AE-vergrendelingsmodus. Voor allerlei focusmanipulaties gebruik ik een eenvoudige handmatige focusmodus.

Conclusies:

Knop AF-L/AE-L kan worden geconfigureerd voor verschillende handige functies en vereenvoudigen het opnameproces. Ik raad je aan om je eigen experimenten uit te voeren met de knop AF-L/AE-L.

Help het project. Bedankt voor de aandacht. Arkadi Shapoval.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 91, over het onderwerp: Fototrucs. Deel 11. Knop AF-L / AE-L

 • Bogdan

  En bij het opnemen van een video kan de focus op geen enkele manier worden geblokkeerd? Ik fotografeer mezelf met een open scherm op de Nikon D5100, en het verandert constant van focus, houdt me niet vast, en het scherpstelgeluid verstoort de opname en het beeld is wazig. Help me alsjeblieft.

  • Ilya

   U kunt scherpstellen en vervolgens overschakelen naar de handmatige scherpstelmodus. Als je niet veel beweegt in de video, werkt het prima. In alle andere gevallen heb je een tweede persoon nodig die achter de camera staat.

  • Vv

   naar mijn mening wordt er in de AF-S-modus niet opnieuw scherpgesteld totdat je half indrukt

 • Vladislav

  Hallo Arkadi! Ik heb gemerkt dat er maar heel weinig discussies zijn over zulke belangrijke artikelen als 'belichting', 'functionele knoppen', 'focusfuncties'. Ik denk dat deze artikelen van u een van de belangrijkste zijn om te begrijpen hoe u foto's van hoge kwaliteit kunt krijgen.
  Het is een beetje onduidelijk wat dat is (decodering op de vingers). Je schrijft dat "Als we een foto zouden maken in de automatische meetmodus, zouden we hoogstwaarschijnlijk een donker silhouet van een eekhoorn krijgen. Bij gebruik van de AF-L / AE-L-knop kunt u de camera op een boomstam richten, op AF-L / AE-L drukken zodat de camera de belichting door schaduwen meet, de camera naar een eekhoorn verplaatsen en een foto maken ”Ik begrijp goed dat je de focus van het middelpunt op een boomstam moet richten, scherp moet stellen en vervolgens op AF-L / AE-L moet drukken om de belichting te bevriezen, het focuspunt naar een eekhoorn moet verplaatsen en een foto moet maken? Begrijp ik de volgorde van handelingen goed?
  Is het in dit geval beter om de belichting in te stellen op "multi", of spot, of geen verschil?

  • Arkadi Shapoval

   Ja, dat kan.

  • Valery A.

   Er is waarschijnlijk een verschil - logischerwijs heb je een punt- of centrumgerichte nodig, zodat de boomstam normaal wordt blootgesteld (en waarom niet meten op eiwit?). Of een andere optie - in RAV, met een belichtingscorrectie van -0,3 - 0,7 (zodat het licht niet doorbreekt), schieten we met de nodige uitsnede op de matrixmeting, en dan tekenen we in de editor de schaduwen en decoreren naar onze smaak.

   • Denis

    In deze situatie zou ik fotograferen met belichtingsbracketing + -1 stap en een HDR-opname maken

  • Yuriy

   En waarom is het allemaal, yakscho є handmatige modus "M"?

 • JulianTew

  Mijn dank voor de snelle antwoorden. Dank aan allen. Speciale dank aan de gebruiker met de bijnaam Moderator

 • azake

  ze zeggen dat 90% van de mensen niet alle toeters en bellen op hun apparaten gebruikt. ten eerste is het niet nodig en ten tweede is het vaak onhandig in gebruik. daarom gebruikt voor mij zelfs 99% van de mensen geen extra functies, zoals in het geval van camera's. Ik ken maar één persoon die verschillende knoppen op zijn camera gebruikte. Ja, ze hebben ze zelfs voor zichzelf geherprogrammeerd. in het geval van de af-l / ae-l-knop, wat is het verschil met de half ingedrukte ontspanknop? wat wordt er geprogrammeerd? halve klik is ook geprogrammeerd op sommige camera's, maar in mindere mate.

  • Denis

   Half indrukken werkt slechts in één, de eerste focusmodus.
   Ik ben het ermee eens dat het menu met camera's van alle fabrikanten oververzadigd is met functies die de gebruiker helemaal niet nodig heeft. En ze maken het werk moeilijker. Het is erg dat je niet alle chips kunt uitschakelen die alleen de zhepeg nodig heeft.

   • B.R.P.

    Als een of andere super-pro (die om wat voor reden dan ook niet genoeg geld heeft voor een geschikte camera, waar geen "extra" functies zijn) deze functies niet nodig heeft, wil dat niet zeggen dat anderen ze niet nodig hebben. Het belangrijkste voor de fabrikant is om zoveel en zo duur mogelijk te verkopen. En de meeste consumenten van amateurcamera's weten niet eens wat RAW is en hebben het ook niet nodig.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2012/11/knopka-af-l-ae-l/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2012/11/knopka-af-l-ae-l/