antwoorden: 144

 1. Kuvyat
  02.05.2016

  Hallo Arkadi. Allereerst bedankt voor je werk, voor dit hele blok. Ik heb deze vraag. Stel er is een vaste lens met een brandpuntsafstand van 50mm. Er is een scherpstelafstandsschaal van oneindig tot 0,7 m. Door het naar 0,7 te draaien, beweegt de lens een beetje naar voren en het blijkt dat de brandpuntsafstand toeneemt, dat wil zeggen niet 50 mm, maar meer?

  antwoord

  • anonymus
   02.05.2016

   Welnu, of vice versa, op oneindig minder dan 50 mm, nadert 0,7 nadert 50

   antwoord

  • lynx
   02.05.2016

   Afhankelijk van het optische schema van de lens, verandert bij sommige lenzen de kijkhoek

   antwoord

  • Alex
   06.08.2020

   Als dit visueel wordt waargenomen, "ademt" deze focus, dit gebeurt niet bij hoogwaardige lenzen.

   antwoord

 2. Anton
  07.10.2016

  50 mm D viel op de grond met het voorvlak en nu is er geen oneindigheid. Nu komt de schaal op de lens niet overeen met de werkelijkheid, als op een schaal van 6 meter, dan is het in werkelijkheid ongeveer 3. Noch de kwaliteit van de foto's, noch iets anders had er onder te lijden. Is het mogelijk om de gevolgen van de val zelf te corrigeren, is het realistisch zonder contact op te nemen met de dienst? Ik kan niet vinden waar ik erover kan lezen.

  antwoord

 3. Alexander Smolko
  23.09.2017

  “Hyperbrandpuntsafstand heeft één eigenschap: als je de lensfocus niet op oneindig, maar op hyperbrandpuntsafstand instelt, kun je op deze manier de maximale scherptediepte krijgen van een bepaalde waarde op de voorgrond tot oneindig. Dit is een zeer belangrijke functie bij het fotograferen van landschappen en daarbuiten.”

  Maar hoe het te doen? Hoe stel je de focus in op hyperfocale afstand?

  antwoord

  • anonymus
   21.03.2019

   Stel bijvoorbeeld scherp op elk object dat zich van hyperfocale afstand tot oneindig bevindt. U hoeft niet specifiek op het hyperfocale scherp te stellen, omdat alle objecten van hyperfocaal tot oneindig scherp zijn.

   antwoord

   • Valery A.
    21.03.2019

    Vraag in het programma “DOF calculator” vooraf op welke brandpuntsafstand en met welke diafragma’s de HFR begint.

    antwoord

 4. anonymus
  10.01.2019

  De uitleg is erg verwarrend en vaak onjuist.

  antwoord

 5. Alexander
  22.03.2019

  Goede middag vrienden. De Mir24N 35 mm lens is uit de hand gekocht. Hij past perfect op mijn Nikon D80, maar helaas is mij tijdens de aankoop niets opgevallen. Er is helemaal geen oneindigheid op een open gat. De maximale scherpstelafstand is 15 m. Als je het gat tot 8 en hoger afdekt, verschijnt oneindig. Zeggen dat het goed is? Of trouwen? En is het mogelijk om de lens zelf af te stellen, of in Kiev in een soort master.

  antwoord

  • Michael
   22.03.2019

   Het is niet normaal, je kunt het aanpassen, zoals ik je niet zal vertellen.

   antwoord

  • Dmitry
   22.03.2019

   Ja, onderschrijding tot in het oneindige, een bekende zweer van schepglazen.
   Je kunt het zelf repareren, meestal moet je de bouten losdraaien die de buitenste ring van de focuser bij de helicoïde vasthouden, een paar mm in de goede richting verplaatsen en weer vastzetten. Kijk op YouTube voor een filmpje van het demonteren van zo'n lens.

   antwoord

  • Andrew
   09.10.2019

   Drie dagen geleden werd ik eigenaar van MIR24N 35 2. Hetzelfde verhaal op de d300s. Ik denk dat dit zijn normale werk is op een open diafragma. Kijk naar de lens op de FLU-schaal bij diafragma 2, zoals beschreven in dit artikel hierboven. Normale (min of meer) scherpte verschijnt bij diafragma vanaf 4. Ik vergeleek het met mijn sigma 17-70 bij gaten van 5,6 en bij een brandpuntsafstand van 35 - de opnames zijn moeilijk te onderscheiden. Focusbevestiging werkt op mijn d300s en bij een open diafragma, vooral op korte afstand, is het erg moeilijk om scherp te stellen. En als je een portret maakt met een licht gedraaid hoofd, kan het blijken: - dat ene oog is in focus, en het andere in zeep. Bekijk de foto's op internet van deze lenzen. Bij open diafragmawaarden is slechts een klein deel van het beeld scherp. Indrukken van de lens zijn niet eenduidig. Glas voor artistieke foto's (sneeuwvlokken, bloemen, bladeren krijgen een wazige achtergrond en bokeh (prachtig :)), maar niet geschikt voor portretten. In ieder geval op KROP.

   antwoord

   • roman
    09.10.2019

    Wat bedoel je met "portret"? Een portret ten voeten uit is ook een portret. En een brandpuntsafstand van 50 mm voor een taille-lengte is best geschikt, maar op een crop zal het precies 50 zijn.

    Hier is 35 / 1.4, geperst tot twee op volledig frame: https://www.flickr.com/photos/152693076@N06/48862115166/in/pool-2064616@N24/

    Typische trouwplot, typische brandpuntsafstand. Elke lens heeft zijn eigen taken.

    antwoord

   • Andrew
    09.10.2019

    Dus schreef ik specifiek over Mir24, en niet over brandpuntsafstanden voor portretten. En ik bedoelde dat MIR24 35mm 2, in full frame, zich anders zou kunnen gedragen.

    antwoord

   • roman
    09.10.2019

    Nou, neem 35 / 1.8 voor de test, klem het op 2.0 en kijk hoe het zich gedraagt. De fysica is hetzelfde, de scherptediepte is hetzelfde, ik denk niet dat de Mir24 in dit opzicht op de een of andere manier verschilt van andere lenzen met dezelfde brandpuntsafstand en hetzelfde diafragma.

    Wat je "zeep" noemt, is het onscherptegebied op de lens. ELKE snelle lens. En hoe schieten mensen portretten op 50/1.2 op full frame? Knijp het middenrif onder de taak - dat is alles. Of plaats je onderwerp zo dat alle belangrijke delen van het kader scherp zijn. Focus op de ogen.

    Bij volledig beeld zal de scherptediepte kleiner zijn met equivalente uitsnede, dus het zal moeilijker zijn om te fotograferen, maar mensen kunnen het aan. 2.0 - 2.2, nou ja, 2.8 als laatste redmiddel.

    antwoord

 6. Still
  08.01.2020

  En waar kan ik zien hoe het diafragma de scherptediepte beïnvloedt? Het is om de fysica van het proces te begrijpen. Het is begrijpelijk met verslaving.

  antwoord

 7. Peter Sh.
  28.02.2020

  Voor wie graag leest over bolvormige paarden in een vacuüm. Die. over het fotograferen van zwarte en witte strepen en vierkanten op de muur, met daaropvolgende belichting van de resultaten, zeggen ze welke lens het beste is.

  Hier, wees nieuwsgierig. Vervormingen van de scherptedieptezone. Op de meest voor de hand liggende manier. Daarom betekenen al die paarden in een vacuüm niets voor een simpele leek.

  antwoord

 8. Peter Sh.
  28.02.2020

  probeer er twee

  antwoord

 9. Peter Sh.
  28.02.2020
  • Arkadi Shapoval
   28.02.2020

   Dank

   antwoord

 10. Peter Sh.
  28.02.2020

  Meteen, om niet twee keer op te staan. Verstrooiing in scherpte onder professionele toplenzen.
  Nogmaals, over het onderwerp paarden in een vacuüm en welke lens het meest interessant is.

  antwoord

 11. Michael
  02.03.2020

  Er is een zeer significante onnauwkeurigheid in de definitie van het concept zelf. Geen vergissing, want de betekenis van het verband tussen de scherptediepte en de hyperfocale afstand (HR) is vrij duidelijk. GR - dit is het punt waarop we de maximale scherptediepte krijgen. En niet per se, daarvoor moet de lens op oneindig staan. En hier heeft alleen de FR van de lens rechtstreeks invloed op. Uit welke overwegingen de auteur aangeeft dat de RF kan worden genegeerd of verwaarloosd, is niet duidelijk. Voor GR is de verhouding van het kwadraat van de FR van de lens tot het product van de relatieve opening, vermenigvuldigd met de waarde van de toelaatbare verstrooiingscirkel. Voor 35 mm-film is deze waarde hetzelfde - 0,03 mm, en kan als constant worden beschouwd en worden gebruikt om de GR met FX-camera's te bepalen, zij het met een voorbehoud bij het aantal pixels. Voor andere camera's zijn er speciale tabellen waarmee u de daarin vermelde cijfers in de berekeningen kunt gebruiken. (Nr, http://www.dofmaster.com/digital_coc.html).

  antwoord

 12. Vladimir Lvov
  04.02.2021

  Hallo Arkadi!
  Ik citeer u: "Hoe langer de telelens, hoe groter de hyperfocale afstand." Het is een leugen! Hoe langer de lens, hoe verder de hyperfocale afstand begint, hoe korter deze zal zijn ten opzichte van de lens met een kortere brandpuntsafstand. Hyperfocale afstand is niet de waarde in meters waarop het begint, het is de werkelijke afstand die begint na dat merkteken. En als het, voorwaardelijk, voor een telelens van 135 mm bij F/8 begint vanaf een afstand van ongeveer 125-130 meter, dan voor sommigen bijvoorbeeld. Heliosa-44-2 58mm / 2.0 bij f/8, deze afstand begint bij 23 meter. Dienovereenkomstig zal voor Helios met 58 mm deze afstand, Hyperfocal Distance, groter zijn dan voor een fix van 135 mm.

  antwoord

  • Victor
   04.02.2021

   Beste Vladimir, lees alstublieft de elementaire definitie van hyperfocale afstand nog eens zorgvuldig door, en u zult begrijpen dat er geen fout in de tekst van Arkady staat.

   antwoord

   • Vladimir Lvov
    04.02.2021

    En wat te lezen, ik citeerde letterlijk (COPY-PASTE) wat daar staat. Of zeg je ook dat hoe langer de brandpuntsafstand, hoe groter de hyperbrandpuntsafstand? Of hoe?

    antwoord

   • Victor
    04.02.2021

    >> Of zeg je ook dat hoe langer de brandpuntsafstand, hoe groter de hyperbrandpuntsafstand?

    Dat klopt, met een constant relatief diafragma van de lenzen.

    antwoord

   • Vladimir Lvov
    04.02.2021

    Nou ... tot vandaag dacht ik dat de Hyperfocale afstand de afstand is waarop alles scherp is bij het scherpstellen op oneindig, oftewel: de diepte van de scherpe ruimte bij het scherpstellen op oneindig. De Hyperfocale afstand blijkt de grens te zijn tussen de zone van scherpte en onscherpte bij scherpstellen op oneindig?

    antwoord

   • Victor
    04.02.2021

    Na zorgvuldiger de definitie op de Radozjiv-website te hebben gelezen, werden er ook een aantal onnauwkeurigheden in aangetroffen.

    Arkady geeft de volgende definitie van hyperfocaal:

    "Hyperfocale afstand is de minimale afstand waarop objecten in een foto scherp worden wanneer de lens op oneindig is scherpgesteld"

    De juiste definitie zou zijn:

    "Hyperfocale afstand is de scherpstelafstand waarbij de scherptediepte maximaal is, van de HELFT van deze afstand tot oneindig"

    antwoord

  • Seladir
   04.02.2021

   U benaderde deze kwestie op een eigenaardige manier, maar dit betekent niet dat uw interpretatie de enige juiste is. De meeste mensen zijn gewend om het anders te definiëren, dat wil zeggen, om de kortste scherpstelafstand waarbij er op oneindig al acceptabele scherpte is, te beschouwen als een hyperbrandpuntsafstand.
   Om de een of andere reden heb je besloten het te definiëren als het segment tussen de kortste scherpstelafstand met scherpte op oneindig iiiiii ... het lijkt op oneindig.
   Ten eerste is het zelfs puur wiskundig niet mogelijk om te zeggen welke lens volgens uw interpretatie een grotere hyperbrandpuntsafstand heeft. Omdat er in beide gevallen oneindig zal zijn.
   Ten tweede is zo'n definitie een paard in een vacuüm en lost het geen praktische problemen op. Een praktische taak is meestal om de dichtstbijzijnde scherpstelafstand tot het hyperfocale te kennen, zodat de nabije limiet van de scherptediepte zo dicht mogelijk is.

   antwoord

 13. Seladir
  04.02.2021

  Wat mij interesseert aan hyperfocale afstand en scherptediepte is de interpretatie van de verstrooiingsvlek voor verschillende camera's. Alle rekenmachines die ik heb ontmoet, nemen bijvoorbeeld het beroemde één nummer voor alle 1.6x cropped camera's, een ander nummer voor een volledig frame. Maar de fysica van het fenomeen suggereert dat de grootte van de matrix niets beïnvloedt, maar de grootte van de pixel wel. En als zo'n grove aanpak 10 jaar lang nog steeds plus of min werkte, nu niet meer: ​​Canon 10D zal een veel grotere pixel hebben dan Canon 5Ds. Dit betekent dat de hyperbrandpuntsafstand eerder zal komen, hoewel de rekenmachine het tegenovergestelde zal zeggen.
  Ik wil nu al een correctere rekenmachine nemen en maken in de vorm van een Android-applicatie. Maar misschien heb ik het mis? En de subjectiviteit van het begrip acceptabele scherpte leidt ertoe dat het helemaal niet duidelijk is wat te nemen als de grootte van de verstrooiingsvlek.

  antwoord

  • Vv
   04.02.2021

   Een paar jaar geleden ontmoette ik online rekenmachines die rekening hielden met pixelgroottes. Maar je hebt terecht opgemerkt over de subjectiviteit van het concept onscherpte.

   antwoord

 14. B.R.P.
  04.02.2021
 15. Arkadi Shapoval
  12.02.2021

  Bedankt, ik ga studeren

  antwoord

 16. Arkadi Shapoval
  12.02.2021

  Bedankt, ik heb de definitie aangepast. Het is vreemd dat je mijn site nog steeds gebruikt

  antwoord

  • Victor
   12.02.2021

   "Hyperfocale afstand is de afstand waarop alle objecten in een afbeelding scherp genoeg zijn voor een lens die op oneindig is scherpgesteld" is een verkeerde benaming.

   Waarom - ik schreef een paar berichten hierboven.

   antwoord

   • Arkadi Shapoval
    12.02.2021

    Ik hoop dat je het niet erg vindt als ik je beschrijving achterlaat? Andere gevonden opmerkingen zijn ook welkom. Misschien bent u niet tevreden met mijn presentatie, maar ik hoop dat u begrijpt dat deze site slechts een simpele blog is en geen serieuze fotopublicatie. Maar er is maar één manier: alles kwalitatief en correct doen, fouten corrigeren en leren van degenen die wijzer en slimmer zijn.

    antwoord

   • Victor
    12.02.2021

    Ik wil niet verkeerd begrepen worden, ik heb artikelen op uw site gelezen, gelezen en zal ze lezen, waarbij ik er vaak waardevolle informatie uit haal, soms zelfs uniek, maar ik zou graag willen dat de inhoud van de site de werkelijkheid zo goed mogelijk weerspiegelt, voor het geval een nieuweling het leest :) Natuurlijk bent u vrij om de definitie naar eigen inzicht te verlaten.

    antwoord

   • Arkadi Shapoval
    12.02.2021

    Ik ben veranderd. Bedankt. Radozhiva heeft veel problemen. Een daarvan: ik weet nu iets meer dan voorheen, in 2008, toen ik begon met het runnen van deze site. En er is niets moeilijker - om het materiaal opnieuw te maken, te herschrijven. En om helemaal opnieuw te schrijven - dan is er niet langer een verlangen, dan is er tijd. Dit geldt heel erg voor oude recensies over verschillende "saaie" lenzen. In die tijd stond ik mezelf veel vrijheden toe. Nu kan ik fysiek niet bij die beoordelingen komen.

    antwoord

 17. Ltd
  24.05.2022

  Bedankt, erg handig voor een beginner

  antwoord

 18. Laad meer reacties...

antwoord

 

 

boven
mobiel computer