Hyperfocale afstand en DOF

hyperfocale afstand is de afstand waarop de lens is scherpgesteld wanneer het achterste uiteinde van het gezichtsveld op 'oneindig' ligt voor een gegeven geometrische relatieve opening.

hyperfocale afstand. Artikel uit Radozhiva

hyperfocale afstand. Artikel uit Radozhiva

Wanneer de lens tot oneindig heeft scherpgesteld, zijn niet alleen objecten die zich op oneindige afstand van de lens bevinden scherp, maar ook veel objecten die dichterbij zijn dan de voorwaardelijke oneindigheid van de lens. In dit geval het concept van oneindigheid is voorwaardelijk, het is niet nodig om te denken dat de lens zich moet concentreren op de echte oneindigheid, die ver buiten de maan en de sterren ligt, aan de uiterste rand van ons heelal. Voor veel lenzen wordt een scherpstelvlucht van enkele meters al oneindig genoemd. Elke lens heeft: je eigen hyperfocale afstand, wat zijn eigen afstand betekent van waaruit alle objecten scherp in het beeld zullen zijn.

Lensindicatoren

Lensindicatoren

Nu vinden veel gebruikers van digitale en digitale spiegelreflexcamera's, spiegelloze camera's en camera's met verwisselbare lenzen het moeilijk te begrijpen de betekenis van de breedte van de scherptezone, die gewoonlijk IPIG wordt genoemd - гhol рabrupt иafgebeeld пruimte. Op moderne camera's en lenzen zijn belangrijke indicatoren van scherpstelafstand en scherptediepte vaak verwijderd. Oude lenzen, en sommige moderne, hebben speciale schalen waarmee je kunt bepalen op welke scherpstelafstand de lens is ingesteld. Scherpstelafstand, bijvoorbeeld bij een waarde van 2 meter, geeft aan dat alleen die objecten op een afstand van 2 meter van de camera scherp zullen zijn. Toegegeven, vanwege het feit dat de scherptezone een bepaalde lengte heeft, toont de scherptediepteschaal de afstand tot het object en achter het object, die ook scherp zal zijn.

IPIG is sterk afhankelijk van:

 • F-nummer, daarom wordt de scherptediepte alleen voor bepaalde diafragmawaarden aangegeven. In het bovenstaande voorbeeld is het diafragma ingesteld op F/11 met behulp van de diafragmaregelring. De lens is scherpgesteld op ongeveer 1.5 meter, de scherptediepteschaal laat zien dat alle objecten op een afstand van 1 tot 2 meter scherp zullen zijn. Als we de waarde van F / 22 instellen, krijgen we de scherptediepte van 0.7 m tot oneindig.
 • Scherpstelafstanden. Hoe korter de scherpstelafstand, hoe kleiner de scherptediepte. En omgekeerd, hoe groter de scherpstelafstand, hoe groter de scherptediepte.
 • Heeft indirect invloed op de scherptediepte matrixgrootte: camera (lichtgevoelig element). Meer matrixgrootte:, hoe groter de kijkhoek en hoe dichter je bij het onderwerp moet komen, dat in feite op het tweede punt rust. Daarom zeggen ze dat full-frame camera's de achtergrond sterker vervagen dan bijgesneden. Om het botweg te zeggen, hoe meer cropfactor, hoe groter de scherptediepte.

Belangrijk: brandpuntsafstand heeft weinig effect op scherptediepte, maar door het sterke visuele effect lijkt het erop dat de brandpuntsafstand ook grote invloed heeft op de scherptediepte. Ik zou zeggen dat de brandpuntsafstand van invloed is op op de kracht van onscherpte voorgrond / achtergrond (zijn visuele waarneming), maar het beïnvloedt de breedte van de scherptediepte zeer zwak (met dezelfde opstelling van hetzelfde frame met lenzen met verschillende brandpuntsafstanden). Met dezelfde opnameschaal verandert de scherptediepte praktisch niet bij het gebruik van lenzen met verschillende brandpuntsafstanden.

Heel belangrijk: IPIG is een relatief begrip. Het hangt samen met wat als scherp wordt beschouwd en wat als niet scherp wordt beschouwd, en daarom zijn de grenzen van de scherptediepte voorwaardelijk, net als de markeringen voor de scherptediepte op de lensschaal.

Het basisconcept van IPIG

Het basisconcept van IPIG

Vanwege het feit dat bij het scherpstellen op afstanden kleiner dan voorwaardelijke oneindig, slechts een deel van de objecten in het frame scherp zal zijn, de rest niet scherp, in dit geval zeggen ze dat het voorste (nabije) en verre (achterste) plan is wazig. Stel je scherp op de hyperbrandpuntsafstand, dan kan alleen de voorgrond niet scherp zijn, en de achtergrond 'leunt' tegen de oneindigheid van de lens en wordt scherp.

hyperfocale afstand

Hyperfocale afstand, wanneer de lens tot oneindig is scherpgesteld - alle objecten worden na een bepaalde limiet scherp. Dit is de essentie van hyperfocale afstand.

De hyperbrandpuntsafstand heeft één kenmerk: als u de lensfocus niet op oneindig maar op de hyperbrandpuntsafstand instelt, kunt u op deze manier maximale scherptediepte van een bepaalde waarde op de voorgrond tot oneindig. Dit is een zeer belangrijke eigenschap bij het fotograferen van landschappen en niet alleen.

Scherptegebied

Scherptegebied

DOF is gemakkelijk voor te stellen als twee vlakken die een volume vormen waarin alles scherp wordt. We leven in een driedimensionale wereld en daarom is het gemakkelijker om ons een echte driedimensionale situatie voor te stellen. De scherptediepte vormt zo'n scherp gebied dat is ingesloten tussen verticale vlakken, niet alleen de sneeuw wordt scherp, maar ook de klok (niet alleen het gras, maar ook de raaf in de vorige foto's).

Belangrijk kenmerk: wanneer we scherpstellen op extreem korte afstanden (op MDF), neemt de scherptediepte af. Dit is gemakkelijk voor te stellen door de afstand tussen de vlakken, die in de afbeelding hierboven worden weergegeven, te verkleinen. Wanneer we de lens gaan scherpstellen op afstanden dichtbij oneindig, neemt de scherptediepte toe. Dit is eenvoudig weer te geven door de afstand tussen de vlakken te vergroten. Wanneer we de hyperfocale afstand bereiken, zal het vlak dat het verst van ons verwijderd is verdwijnen, naar oneindig gaan en zal het beeld scherp zijn van de hyperfocale afstand tot oneindig.

Belangrijk kenmerk: om een ​​beeld te krijgen van objecten op oneindig is het niet altijd nodig om de focuswaarde op de lens in te stellen op de grenswaarde oneindig. Je kunt wegkomen met hyperfocale afstand. Met gesloten diafragma's kan de hyperbrandpuntsafstand sterk worden verkleind.

Belangrijk kenmerk: veel lenzen, zowel nieuwe als oude, hebben een vlucht voorbij oneindig, wat betekent dat de lens kan scherpstellen op oneindig, en als je de scherpstelring verder draait, wordt oneindig niet scherp. Dit is een speciaal idee in het ontwerp van de lens, die is ontworpen om het uitrekken van de helicoïde bij verschillende temperaturen te compenseren en het mogelijk maakt om zowel in de winter als in de zomer tot in het oneindige scherp te stellen. Ook hebben veel lenzen infinity flight, zodat ze zonder problemen kunnen worden gebruikt op verschillende camera's met verschillende werkafstanden, en ook vanwege de ontwerpkenmerken van sommige zoomlenzen.

GR bij 90 mm lens

De GR op een 90mm lens begint op zo'n 40m, in dit geval blijft, zelfs bij een gesloten diafragma, de achtergrond met bomen enigszins onscherp.

Sommige lensfuncties

 • Hoe langer de telelens, hoe groter de hyperfocale afstand. Bijvoorbeeld een telelens Nikon ED AF Nikkor 300 mm 1:2.8 heeft GR voor F / 2.8 gelijk aan enkele honderden meters.
 • Hoe korter de brandpuntsafstand van een lens, hoe minder GR. Bijvoorbeeld een supergroothoeklens Zenitar 16mm F2.8 MC Fisheye heeft GR voor F / 2.8 gelijk aan ongeveer 1,5m.
 • Hoe meer het diafragma is gesloten, hoe minder GR. Grofweg kun je bij afgedekte diafragma's met supergroothoeklenzen het scherpstellen helemaal vergeten.
 • Bereik kleine telefoto GR best moeilijk.
Praktische toepassing van hyperfocale afstand

Praktische toepassing van hyperbrandpuntsafstand - in deze landschapsopname zijn zowel de voorgrond met een bloeiende boom als de achtergrond met bergen goed scherp. De lens is zo opgesteld dat alles achter de boom haarscherp is.

persoonlijke ervaring

Hyperfocale afstand kan gemakkelijk worden gevoeld bij het werken met groothoeklenzen en ultragroothoeklenzen. Hoe breder het gezichtsveld van een lens, hoe korter de hyperfocale afstand. Dit effect is zelfs zichtbaar bij gebruik van een 18 mm kitlens. Op de 18mm stand draait de autofocus de scherpstelring maar een klein beetje rond, aangezien de lens in de meeste gevallen 'hyperfocaal' werkt en alles voorbij een paar meter al scherp is en de camera niet opnieuw hoeft scherp te stellen. Ik gebruik geen griepcalculators, het is voor mij gemakkelijker om op het oog of uit persoonlijke ervaring in te schatten hoe de lens zich zal gedragen. Door de korte hyperbrandpuntsafstand van ultragroothoeklenzen is het erg handig om met deze laatste te werken in de handmatige scherpstelstand.

Bevindingen

Begrijpen hoe de focusmethode werkt, DOF en hyperfocale afstand kunnen helpen om het gewenste effect in foto's te creëren, de overdracht van volume te verbeteren en helpen bij het kiezen van een lens. Over het algemeen moet je je eigen experimenten met oneindig uitvoeren om alles te 'onderzoeken' en te begrijpen.

Reacties op dit bericht vereisen geen registratie. Iedereen kan een reactie achterlaten. Veel verschillende fotoapparatuur is te vinden op AliExpress.


Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Trainingen/consulten | YouTube | Facebook | Instagram | Twitter | Telegram

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 144, over het onderwerp: Hyperfocale afstand en DOF

 • Kuvyat

  Hallo Arkadi. Allereerst bedankt voor je werk, voor dit hele blok. Ik heb deze vraag. Stel er is een vaste lens met een brandpuntsafstand van 50mm. Er is een scherpstelafstandsschaal van oneindig tot 0,7 m. Door het naar 0,7 te draaien, beweegt de lens een beetje naar voren en het blijkt dat de brandpuntsafstand toeneemt, dat wil zeggen niet 50 mm, maar meer?

  • anonymus

   Welnu, of vice versa, op oneindig minder dan 50 mm, nadert 0,7 nadert 50

  • lynx

   Afhankelijk van het optische schema van de lens, verandert bij sommige lenzen de kijkhoek

  • Alex

   Als dit visueel wordt waargenomen, "ademt" deze focus, dit gebeurt niet bij hoogwaardige lenzen.

 • Anton

  50 mm D viel op de grond met het voorvlak en nu is er geen oneindigheid. Nu komt de schaal op de lens niet overeen met de werkelijkheid, als op een schaal van 6 meter, dan is het in werkelijkheid ongeveer 3. Noch de kwaliteit van de foto's, noch iets anders had er onder te lijden. Is het mogelijk om de gevolgen van de val zelf te corrigeren, is het realistisch zonder contact op te nemen met de dienst? Ik kan niet vinden waar ik erover kan lezen.

 • Alexander Smolko

  “Hyperbrandpuntsafstand heeft één eigenschap: als je de lensfocus niet op oneindig, maar op hyperbrandpuntsafstand instelt, kun je op deze manier de maximale scherptediepte krijgen van een bepaalde waarde op de voorgrond tot oneindig. Dit is een zeer belangrijke functie bij het fotograferen van landschappen en daarbuiten.”

  Maar hoe het te doen? Hoe stel je de focus in op hyperfocale afstand?

  • anonymus

   Stel bijvoorbeeld scherp op elk object dat zich van hyperfocale afstand tot oneindig bevindt. U hoeft niet specifiek op het hyperfocale scherp te stellen, omdat alle objecten van hyperfocaal tot oneindig scherp zijn.

   • Valery A.

    Vraag in het programma “DOF calculator” vooraf op welke brandpuntsafstand en met welke diafragma’s de HFR begint.

 • anonymus

  De uitleg is erg verwarrend en vaak onjuist.

 • Alexander

  Goede middag vrienden. De Mir24N 35 mm lens is uit de hand gekocht. Hij past perfect op mijn Nikon D80, maar helaas is mij tijdens de aankoop niets opgevallen. Er is helemaal geen oneindigheid op een open gat. De maximale scherpstelafstand is 15 m. Als je het gat tot 8 en hoger afdekt, verschijnt oneindig. Zeggen dat het goed is? Of trouwen? En is het mogelijk om de lens zelf af te stellen, of in Kiev in een soort master.

  • Michael

   Het is niet normaal, je kunt het aanpassen, zoals ik je niet zal vertellen.

  • Dmitry

   Ja, onderschrijding tot in het oneindige, een bekende zweer van schepglazen.
   Je kunt het zelf repareren, meestal moet je de bouten losdraaien die de buitenste ring van de focuser bij de helicoïde vasthouden, een paar mm in de goede richting verplaatsen en weer vastzetten. Kijk op YouTube voor een filmpje van het demonteren van zo'n lens.

  • Andrew

   Drie dagen geleden werd ik eigenaar van MIR24N 35 2. Hetzelfde verhaal op de d300s. Ik denk dat dit zijn normale werk is op een open diafragma. Kijk naar de lens op de FLU-schaal bij diafragma 2, zoals beschreven in dit artikel hierboven. Normale (min of meer) scherpte verschijnt bij diafragma vanaf 4. Ik vergeleek het met mijn sigma 17-70 bij gaten van 5,6 en bij een brandpuntsafstand van 35 - de opnames zijn moeilijk te onderscheiden. Focusbevestiging werkt op mijn d300s en bij een open diafragma, vooral op korte afstand, is het erg moeilijk om scherp te stellen. En als je een portret maakt met een licht gedraaid hoofd, kan het blijken: - dat ene oog is in focus, en het andere in zeep. Bekijk de foto's op internet van deze lenzen. Bij open diafragmawaarden is slechts een klein deel van het beeld scherp. Indrukken van de lens zijn niet eenduidig. Glas voor artistieke foto's (sneeuwvlokken, bloemen, bladeren krijgen een wazige achtergrond en bokeh (prachtig :)), maar niet geschikt voor portretten. In ieder geval op KROP.

   • roman

    Wat bedoel je met "portret"? Een portret ten voeten uit is ook een portret. En een brandpuntsafstand van 50 mm voor een taille-lengte is best geschikt, maar op een crop zal het precies 50 zijn.

    Hier is 35 / 1.4, geperst tot twee op volledig frame: https://www.flickr.com/photos/152693076@N06/48862115166/in/pool-2064616@N24/

    Typische trouwplot, typische brandpuntsafstand. Elke lens heeft zijn eigen taken.

    • Andrew

     Dus schreef ik specifiek over Mir24, en niet over brandpuntsafstanden voor portretten. En ik bedoelde dat MIR24 35mm 2, in full frame, zich anders zou kunnen gedragen.

     • roman

      Nou, neem 35 / 1.8 voor de test, klem het op 2.0 en kijk hoe het zich gedraagt. De fysica is hetzelfde, de scherptediepte is hetzelfde, ik denk niet dat de Mir24 in dit opzicht op de een of andere manier verschilt van andere lenzen met dezelfde brandpuntsafstand en hetzelfde diafragma.

      Wat je "zeep" noemt, is het onscherptegebied op de lens. ELKE snelle lens. En hoe schieten mensen portretten op 50/1.2 op full frame? Knijp het middenrif onder de taak - dat is alles. Of plaats je onderwerp zo dat alle belangrijke delen van het kader scherp zijn. Focus op de ogen.

      Bij volledig beeld zal de scherptediepte kleiner zijn met equivalente uitsnede, dus het zal moeilijker zijn om te fotograferen, maar mensen kunnen het aan. 2.0 - 2.2, nou ja, 2.8 als laatste redmiddel.

 • Still

  En waar kan ik zien hoe het diafragma de scherptediepte beïnvloedt? Het is om de fysica van het proces te begrijpen. Het is begrijpelijk met verslaving.

 • Peter Sh.

  Voor wie graag leest over bolvormige paarden in een vacuüm. Die. over het fotograferen van zwarte en witte strepen en vierkanten op de muur, met daaropvolgende belichting van de resultaten, zeggen ze welke lens het beste is.

  Hier, wees nieuwsgierig. Vervormingen van de scherptedieptezone. Op de meest voor de hand liggende manier. Daarom betekenen al die paarden in een vacuüm niets voor een simpele leek.

 • Peter Sh.

  probeer er twee

 • Peter Sh.

  ..

  • Arkadi Shapoval

   Dank

 • Peter Sh.

  Meteen, om niet twee keer op te staan. Verstrooiing in scherpte onder professionele toplenzen.
  Nogmaals, over het onderwerp paarden in een vacuüm en welke lens het meest interessant is.

 • Michael

  Er is een zeer significante onnauwkeurigheid in de definitie van het concept zelf. Geen vergissing, want de betekenis van het verband tussen de scherptediepte en de hyperfocale afstand (HR) is vrij duidelijk. GR - dit is het punt waarop we de maximale scherptediepte krijgen. En niet per se, daarvoor moet de lens op oneindig staan. En hier heeft alleen de FR van de lens rechtstreeks invloed op. Uit welke overwegingen de auteur aangeeft dat de RF kan worden genegeerd of verwaarloosd, is niet duidelijk. Voor GR is de verhouding van het kwadraat van de FR van de lens tot het product van de relatieve opening, vermenigvuldigd met de waarde van de toelaatbare verstrooiingscirkel. Voor 35 mm-film is deze waarde hetzelfde - 0,03 mm, en kan als constant worden beschouwd en worden gebruikt om de GR met FX-camera's te bepalen, zij het met een voorbehoud bij het aantal pixels. Voor andere camera's zijn er speciale tabellen waarmee u de daarin vermelde cijfers in de berekeningen kunt gebruiken. (Nr, http://www.dofmaster.com/digital_coc.html).

 • Vladimir Lvov

  Hallo Arkadi!
  Ik citeer u: "Hoe langer de telelens, hoe groter de hyperfocale afstand." Het is een leugen! Hoe langer de lens, hoe verder de hyperfocale afstand begint, hoe korter deze zal zijn ten opzichte van de lens met een kortere brandpuntsafstand. Hyperfocale afstand is niet de waarde in meters waarop het begint, het is de werkelijke afstand die begint na dat merkteken. En als het, voorwaardelijk, voor een telelens van 135 mm bij F/8 begint vanaf een afstand van ongeveer 125-130 meter, dan voor sommigen bijvoorbeeld. Heliosa-44-2 58mm / 2.0 bij f/8, deze afstand begint bij 23 meter. Dienovereenkomstig zal voor Helios met 58 mm deze afstand, Hyperfocal Distance, groter zijn dan voor een fix van 135 mm.

  • Victor

   Beste Vladimir, lees alstublieft de elementaire definitie van hyperfocale afstand nog eens zorgvuldig door, en u zult begrijpen dat er geen fout in de tekst van Arkady staat.

   • Vladimir Lvov

    En wat te lezen, ik citeerde letterlijk (COPY-PASTE) wat daar staat. Of zeg je ook dat hoe langer de brandpuntsafstand, hoe groter de hyperbrandpuntsafstand? Of hoe?

    • Victor

     >> Of zeg je ook dat hoe langer de brandpuntsafstand, hoe groter de hyperbrandpuntsafstand?

     Dat klopt, met een constant relatief diafragma van de lenzen.

   • Vladimir Lvov

    Nou ... tot vandaag dacht ik dat de Hyperfocale afstand de afstand is waarop alles scherp is bij het scherpstellen op oneindig, oftewel: de diepte van de scherpe ruimte bij het scherpstellen op oneindig. De Hyperfocale afstand blijkt de grens te zijn tussen de zone van scherpte en onscherpte bij scherpstellen op oneindig?

    • Victor

     Na zorgvuldiger de definitie op de Radozjiv-website te hebben gelezen, werden er ook een aantal onnauwkeurigheden in aangetroffen.

     Arkady geeft de volgende definitie van hyperfocaal:

     "Hyperfocale afstand is de minimale afstand waarop objecten in een foto scherp worden wanneer de lens op oneindig is scherpgesteld"

     De juiste definitie zou zijn:

     "Hyperfocale afstand is de scherpstelafstand waarbij de scherptediepte maximaal is, van de HELFT van deze afstand tot oneindig"

  • Seladir

   U benaderde deze kwestie op een eigenaardige manier, maar dit betekent niet dat uw interpretatie de enige juiste is. De meeste mensen zijn gewend om het anders te definiëren, dat wil zeggen, om de kortste scherpstelafstand waarbij er op oneindig al acceptabele scherpte is, te beschouwen als een hyperbrandpuntsafstand.
   Om de een of andere reden heb je besloten het te definiëren als het segment tussen de kortste scherpstelafstand met scherpte op oneindig iiiiii ... het lijkt op oneindig.
   Ten eerste is het zelfs puur wiskundig niet mogelijk om te zeggen welke lens volgens uw interpretatie een grotere hyperbrandpuntsafstand heeft. Omdat er in beide gevallen oneindig zal zijn.
   Ten tweede is zo'n definitie een paard in een vacuüm en lost het geen praktische problemen op. Een praktische taak is meestal om de dichtstbijzijnde scherpstelafstand tot het hyperfocale te kennen, zodat de nabije limiet van de scherptediepte zo dicht mogelijk is.

 • Seladir

  Wat mij interesseert aan hyperfocale afstand en scherptediepte is de interpretatie van de verstrooiingsvlek voor verschillende camera's. Alle rekenmachines die ik heb ontmoet, nemen bijvoorbeeld het beroemde één nummer voor alle 1.6x cropped camera's, een ander nummer voor een volledig frame. Maar de fysica van het fenomeen suggereert dat de grootte van de matrix niets beïnvloedt, maar de grootte van de pixel wel. En als zo'n grove aanpak 10 jaar lang nog steeds plus of min werkte, nu niet meer: ​​Canon 10D zal een veel grotere pixel hebben dan Canon 5Ds. Dit betekent dat de hyperbrandpuntsafstand eerder zal komen, hoewel de rekenmachine het tegenovergestelde zal zeggen.
  Ik wil nu al een correctere rekenmachine nemen en maken in de vorm van een Android-applicatie. Maar misschien heb ik het mis? En de subjectiviteit van het begrip acceptabele scherpte leidt ertoe dat het helemaal niet duidelijk is wat te nemen als de grootte van de verstrooiingsvlek.

  • Vv

   Een paar jaar geleden ontmoette ik online rekenmachines die rekening hielden met pixelgroottes. Maar je hebt terecht opgemerkt over de subjectiviteit van het concept onscherpte.

 • Arkadi Shapoval

  Bedankt, ik ga studeren

 • Arkadi Shapoval

  Bedankt, ik heb de definitie aangepast. Het is vreemd dat je mijn site nog steeds gebruikt

  • Victor

   "Hyperfocale afstand is de afstand waarop alle objecten in een afbeelding scherp genoeg zijn voor een lens die op oneindig is scherpgesteld" is een verkeerde benaming.

   Waarom - ik schreef een paar berichten hierboven.

   • Arkadi Shapoval

    Ik hoop dat je het niet erg vindt als ik je beschrijving achterlaat? Andere gevonden opmerkingen zijn ook welkom. Misschien bent u niet tevreden met mijn presentatie, maar ik hoop dat u begrijpt dat deze site slechts een simpele blog is en geen serieuze fotopublicatie. Maar er is maar één manier: alles kwalitatief en correct doen, fouten corrigeren en leren van degenen die wijzer en slimmer zijn.

    • Victor

     Ik wil niet verkeerd begrepen worden, ik heb artikelen op uw site gelezen, gelezen en zal ze lezen, waarbij ik er vaak waardevolle informatie uit haal, soms zelfs uniek, maar ik zou graag willen dat de inhoud van de site de werkelijkheid zo goed mogelijk weerspiegelt, voor het geval een nieuweling het leest :) Natuurlijk bent u vrij om de definitie naar eigen inzicht te verlaten.

     • Arkadi Shapoval

      Ik ben veranderd. Bedankt. Radozhiva heeft veel problemen. Een daarvan: ik weet nu iets meer dan voorheen, in 2008, toen ik begon met het runnen van deze site. En er is niets moeilijker - om het materiaal opnieuw te maken, te herschrijven. En om helemaal opnieuw te schrijven - dan is er niet langer een verlangen, dan is er tijd. Dit geldt heel erg voor oude recensies over verschillende "saaie" lenzen. In die tijd stond ik mezelf veel vrijheden toe. Nu kan ik fysiek niet bij die beoordelingen komen.

 • Ltd

  Bedankt, erg handig voor een beginner

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2012/11/hyperfocalnoe-dof-main/

Versión en español de este artículo https://radojuva.com/es/2012/11/hyperfocalnoe-dof-main/