Optische zoeker. Kenmerk van sommige Nikon-camera's

De optische zoeker van spiegelreflexcamera's is een heel lastig iets. Enerzijds bestaat het in de klassieke weergave alleen uit mat glas, een pentaprisma of pentamiror en het zoekeroculair zelf. Eigenlijk is alles veel ingewikkelder doordat er in moderne spiegelreflexcamera's visuele toevoegingen aan de zoeker zijn, een belichtingsmeetsysteem en een dioptrie aanpassing van de zoeker aan het zicht van de fotograaf.

In het algemeen kan het principe van de zoekerstructuur in moderne camera's worden beschreven door de volgende afbeelding.

Zoekerapparaat op moderne camera's

Zoekerapparaat op moderne camera's. Canon 7D camera-ontwerp als voorbeeld genomen

Houd er rekening mee dat boven het matglas dat het beeld vormt, zich in moderne camera's een speciaal transparant vloeibaar kristal bevindt LCD-scherm (doorlatend LCD). De essentie van het doorlatende LCD-scherm is het creëren van informatieve visuele effecten in de zoeker, zoals weergegeven in de onderstaande afbeelding.

Optische zoeker met een aantal extra visuele effecten

Optische zoeker met een aantal extra visuele effecten op het voorbeeld van de Nikon D700 camera

Zoals je kunt zien, kunnen we met het transparante Transmissive LCD-scherm in de optische zoeker elementen waarnemen zoals focuspunten en gebieden, kaderlijnen, actieve focuspuntverlichting, een actieve onderste en soms zij-informatiebalk. De informatiebalk of zijbalk brandt meestal groen en toont de belangrijkste camera-instellingen, zoals opnamemodus, diafragmawaarde, ISO, sluitertijd en vele andere. Dit is erg helpt veel bij het fotograferen, omdat u de camera niet van uw gezicht af hoeft te bewegen om de instellingen op het hoofd- of secundaire display van de camera te controleren. Moderne camera's kunnen zelfs een virtuele horizon in de optische zoeker laten zien.

Doorlatend LCD-scherm heeft een speciale LED-achtergrondverlichting waardoor het gloeit informatie visuele indicatoren tijdens werk. Ik heb gemerkt dat de LED-achtergrondverlichting van intensiteit verandert in verschillende lichtomstandigheden.

Waarnemingsprincipe

Waarnemingsprincipe

Sommige Nikon-camera's zijn erg vreemde eigenschap: Wanneer de batterij uit de camera wordt gehaald, wordt de zoeker erg donker, 'vies' en korrelig. Dit is in strijd met het gezond verstand, omdat de zoeker een volledig mechanisch apparaat is dat geen cameravermogen mag verbruiken en het echte beeld moet laten zien dat de lens vormt. Maar camera's houden van Nikon D80, D90, D700, D3 wanneer de batterij of het batterijpakket wordt verwijderd, verliezen ze alle normale gezichtsvermogen door de optische zoeker.

Dit is wat er in de instructies voor de camera staat: Nikon D80 (pagina 18)

'Als de batterij helemaal leeg is of niet is geplaatst, wordt het zoekerscherm donker. Na het plaatsen van een volledig opgeladen batterij, keert het zoekerscherm terug naar normaal.'

Hetzelfde is te vinden in de instructies voor andere camera's, bijvoorbeeld Nikon D90, D700. In de instructies voor Nikon D700, in de sectie probleemoplossing, staat het volgende:

'Donkere zoeker - Installeer een volledig opgeladen batterij'

Hoogstwaarschijnlijk is deze omstandigheid te wijten aan het feit dat wanneer de stroom wordt uitgeschakeld, een transparant vloeibaar kristal LCD scherm gaat uit en verliest zijn normale vermogen om licht door te geven vanwege de specifieke eigenschappen van vloeibare kristallen. U hoeft zich geen zorgen te maken over het opladen van de batterij, het transparante display verbruikt heel, heel weinig energie. De LED-achtergrondverlichting werkt hoogstwaarschijnlijk alleen als de camera is ingeschakeld. Wanneer u de batterij weer in de camera plaatst en door de zoeker kijkt, kunt u zien hoe alle visuele elementen van het LCD-scherm worden geïnitialiseerd en weer worden uitgeschakeld, waarbij alleen het kaderraster overblijft, als dit laatste was ingeschakeld in het cameramenu.

Welke Nikon-camera's deze functie hebben, kan ik niet zeggen. Maar ik merkte een kenmerk op dat camera's met een pentamiror deze eigenschap niet hebben. Ik geloof dat de ontwikkelaars niet konden uitschakelen LCD scherm achter het matglas en de op batterijen werkende systeemtimer gebruiken, maar hoogstwaarschijnlijk hadden ze goede redenen om hun toevlucht te nemen tot dergelijke maatregelen. Ik raad je ook aan om naar de pagina te kijken waar het wordt beschreven de structuur van de spiegel van het moderne CZK.

Bevindingen

optische zoeker is een interessant apparaat. Sommige Nikon-camera's hebben een specifieke zoekerfunctie die onbruikbaar wordt wanneer de batterij wordt verwijderd. Dit effect is te wijten aan het ontwerp van de optische zoeker zelf.

Help het project. Bedankt voor de aandacht. Arkadi Shapoval

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 63, over het onderwerp: Het apparaat van de optische zoeker. Kenmerk van sommige Nikon-camera's

 • Vv

  Repareren
  '...D3 met verwijderde batterij...' = 'batteryE'

 • anonymus

  Mijn zoeker wordt korrelig (witte stippen) als de batterij eruit wordt gehaald, een nikond5500 camera. Ik wist niet of dit de norm was of niet, het artikel stelde me gerust, bedankt voor de nuttige informatie.

 • Michail Ilyin

  Toen de Nikon d90-camera in de hoes van de riem viel, werkte het mechanisme voor het omhoog en omlaag brengen van de spiegel niet meer (de motor in de camera zoemde), de spiegel ging omhoog en viel niet, de lussen van de scherpstelmotor en de scherptesensor werden losgekoppeld de lens (bevestigd door vijf bouten van het uiteinde van de lens los te draaien in een sleuf van 5 mm met geslepen lucifers). Wanneer je op de diafragma-spanknop drukt (rechtsonder), de spiegel spannen en bovenaan bleef, de motor in de camera zoemde toen de "ontspanknop" werd ingedrukt, "Err" werd weergegeven op het display aan de linkerkant, de sluitertijd en diafragma parameters werden niet aangegeven. Ik boog de staaf van de diafragma-spanhendel met mijn vinger (ik raakte hem sterk aan, boog hem bijna naar mezelf toe in de lens, tegenover de externe spanhendel, de beweging was aanvankelijk gemakkelijk) en bleef licht - misschien als gevolg daarvan viel de staaf goed op zijn normale plaats (nikkor 18-20), althans zo leek het mij. Het is alleen dat ze na de val het middenrif niet spande, nu spant ze het. Nadat hij naar de meester was getransporteerd (misschien trillingen op de weg of de invloed van de kamer van de meester), verdiende hij het zelf - de spiegel begon te spannen en te zakken vanaf de "diafragma" -knop en begon foto's te maken vanaf de "start" -knop . Alleen het actieve (maar brandde niet voor de val) onderste informatiepaneel in de zoeker licht niet op. Het licht gewoon helemaal niet op, het raster en de focuszones zijn aanwezig in de zoeker, de focuszones zijn actief en worden gemarkeerd met rood rood licht als de opnameomstandigheden niet overeenkomen met de ISO-belichting, als er wordt scherpgesteld, er klinkt een pieptoon en het kader wordt zwart - wanneer u op "start" drukt, werkt de sluiter. Ik moest kijken naar de opnameparameters op het kleine scherm rechtsboven (er is verdomd niets zichtbaar) of op het grote scherm vanaf de achterkant om de ISO en belichting in te stellen, wat erg onhandig is. Wat is het probleem, de achtergrondverlichting van de zoeker werkt, misschien zijn het andere LED's? Kunnen de LED's worden vervangen? Ik heb de camera niet uit elkaar gehaald, ik vrees dat ik hem niet meer in elkaar zal zetten...! het vervangen van de LED's in de monitor is goedkoper of een LCD-monitor in de zoeker bestellen?, toch het mechanisme voor het opklappen van de spiegel herzien. Ik denk niet dat het probleem bij de lens ligt. Bij bevestiging via de adapterring van de Sovjet-lens schoot ik zonder problemen, stel gewoon de diafragma-focus in. Ze zetten lenzen onder een schroevendraaier - zonder commentaar.

 • Michail Ilyin

  Nikon D90?, Nikkor 18-200 lens

 • Michail Ilyin

  Het actieve (maar brandde niet voor de val) onderste informatiepaneel in de zoeker licht niet op. Het licht gewoon helemaal niet op, het raster en de focuszones zijn aanwezig in de zoeker, de focuszones zijn actief en worden gemarkeerd met rood rood licht als de opnameomstandigheden niet overeenkomen met de ISO-belichting, als er wordt scherpgesteld, een er klinkt een pieptoon en het kader wordt zwart - wanneer u op "start" drukt, werkt de sluiter. Ik moest kijken naar de opnameparameters op het kleine scherm rechtsboven (er is verdomd niets zichtbaar) of op het grote scherm vanaf de achterkant om de ISO en belichting in te stellen, wat erg onhandig is. Wat is het probleem, de achtergrondverlichting van de zoeker werkt, misschien zijn het andere LED's? Kunnen de LED's worden vervangen? Ik heb de camera niet uit elkaar gehaald, ik vrees dat ik hem niet meer in elkaar zal zetten...! Is het goedkoper om de LED's in de monitor te vervangen of een LCD monitor in de zoeker te bestellen?

 • Paul

  Vertel me alsjeblieft. We hebben de D5100. In de zoeker stof en pluisjes. De matrix is ​​schoon. Na het losmaken van de veer en het laten zakken van het focusglas, is deze LCD uit het artikel erboven zichtbaar en daarachter zie ik dezelfde stofdeeltjes nog dieper en dichter bij het pentaprisma. Hoe kom je bij hen? Hoe dit LCD-scherm te verplaatsen om daar doorheen te blazen, omdat zelfs na het verwijderen van het matte focusglas worden stofdeeltjes nog steeds niet weggeblazen en blijven ze onder het doorlatende LCD-scherm. Is er een filmpje op youtube. Heb het zelf niet gevonden.

  • Michael

   Er is een peta-spiegel, maar niet de essentie. Hoogstwaarschijnlijk niet. Verwijdering van de zoekerschacht is noodzakelijk met daaropvolgende demontage

  • Vv

   In een goede dienst zeiden ze dat als er stof in de pentamiror is gekomen, dit onherstelbaar is (of de pentamiror vervangt).

  • Dima

   Absoluut niet, de twee d5100's die ik in mijn handen hield zijn hetzelfde afval, zelfs met een minimale kilometerstand zit er vuil in de zoeker. Maar het allerbelangrijkste is dat de matrix ook na 2 jaar schoon blijft, geen stofje. Het lijkt mij dus dat het beter is om niet te klimmen, om de boel niet te verpesten. De matrix is ​​schoon en uitstekend.

 • Dima

  De D80 en de D90 hebben zeker zulke rotzooi, de D5100 niet. Het blijkt dat zelfs als je de camera gewoon uitgeschakeld laat, de batterij langzaam leegraakt. Nou ja, zelfs hier was Nikon "verrast", niet in de beste zin van het woord. Nou, ze kunnen het niet doen, zoals mensen geen brood geven)

  • Victor

   Wat is er “niet zoals mensen”?)

   Hoe lang zal het duren voordat deze rotzooi de batterij opvreet?)) Drie jaar?))

   • Dima

    Grapje)

 • Dima

  Zoals ik het begrijp, is er geen verband met de cameraklasse; op de d5000, als ik me goed herinner, en zoals ze hier schrijven, was het op de d3000 hetzelfde. En op de d5000 zat er een rooster in de zoeker waardoor precies hetzelfde werd geframed als op de d90 en d80. Zoals ik het begrijp is de grille een kenmerk van camera's met deze functie, want bij de D5100 en D3300 gaat de zoeker niet uit als je de batterij verwijdert en helaas zit daar geen grille, maar het is een zeer nuttige functie .

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2012/10/viewfinder-nikon/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2012/10/viewfinder-nikon/