Nikon D800 Review

voor de gelegenheid camera test Nikon D800 body veel dank aan Vitaliy.

Nikon D800 Review

Nikon D800 Review

Nikon D800 is professionele full-frame DSLR-camera. Op internet zijn veel berichten te vinden over het feit dat de Nikon D800 een amateur- of semi-professionele camera van Nikon is. Dit komt door het feit dat de professionele camera's van Nikon voorwaardelijk kunnen worden onderverdeeld in professionele vlaggenschipcamera's (Nikon D3x, D3s, D4 enz.) en gewoon professioneel (Nikon D300, D700, D800). Persoonlijk ben ik van mening dat de Nikon D800 is een professionele camera.

Foto op Nikon D800

Foto op Nikon D800

De Nikon D800 is goed gemaakt, de hele body van de camera is gemaakt van een magnesiumlegering, de handgrepen en instelknoppen zijn van rubber voorzien. De camera heeft weer- en stofbescherming. Het is waar dat de bescherming tegen het weer compleet is als u de juiste lenzen gebruikt.

Voorbeeldfoto op Nikon D800

Voorbeeldfoto op Nikon D800

Volledig frame

Nikon D800 is een full-frame camera in zijn soort, Nikon voor 2012 heeft slechts 2 camera's van dit niveau - dit Nikon D700 en Nikon D800E. Nikon D600 - dit is een amateur full frame. Nikon D800 heeft maar liefst 36.8 MP (CMOS-matrix) aan boord. 36.3MP is verantwoordelijk voor de beeldvorming, waarmee u foto's kunt maken 7360 bij 4912 pixels. Vanaf de herfst van 2012 is de D800 de camera in smal formaat met het hoogste aantal pixels. Bij Nikon D800 14 keer meer MP dan de eerste Nikon D1 Nikon D1h. Het gaat natuurlijk niet om de kwantiteit van MP, maar om de kwaliteit. En de kwaliteit van deze bijna 40MP wordt bepaald door het dynamisch bereik en ruisniveau, kleurweergave, etc.

Voorbeeldfoto op Nikon D800

Voorbeeldfoto op Nikon D800

Dynamisch bereik

De D800 is niet alleen de meest 'megapixel'-camera, maar heeft ook de grootste DD (dynamisch bereik) tussen alle digitale spiegelreflexcamera's. Met zijn enorme DD trekt de camera het meeste aan. De Nikon D800 is een goede kanshebber voor digitale over film, die ook een zeer grote speelruimte heeft.

Voorbeeldfoto op Nikon D800

Voorbeeldfoto op Nikon D800

Schieten snelheid

Het is grappig, maar de opnamesnelheid van de Nikon D800 is maximaal 4 fps. In feite is 4k / s de aangegeven snelheid, de camera zelf schiet iets sneller, sommigen beweren dat de snelheid is 4.6 fps. Nog eenvoudiger bijgesneden camera's op type Nikon D7000, D90 kan sneller klikken voor een gloednieuwe Nikon D800. Een hoge opnamesnelheid is zelden belangrijk. Voor mijn taken speelt bijvoorbeeld een lage opnamesnelheid geen enkele rol. Bovendien, na een lange tijd van fotograferen op Nikon D700, met zijn 5 fps voelde ik heel weinig verschil tussen 4 fps op de Nikon D800. Trouwens, in DX-modus kan de camera op 5 fps draaien, en een beetje subtiliteit, als je de MB-D12 gebruikt, dan zal de snelheid in DX-modus toenemen tot 6 fps.

Voorbeeldfoto op Nikon D800

Voorbeeldfoto op Nikon D800

Buffer

Buffer is de tweede zeer belangrijke indicator van cameraprestaties. Nikon D800 kan houden

 • 16 RAW (NEF)-beelden met alle geavanceerde functies uitgeschakeld, zoals ruisonderdrukking bij hoge ISO, ruisonderdrukking bij lange sluitertijd, ADL, automatische ISO en vignetteringscontrole. Wanneer het verandert instellingen voor compressieniveau en kleurdiepte, verandert het aantal opnamen dat wordt gebufferd niet. Symbolisch, maar in een lijn Nikon D100 – Nikon D800E de grootste buffer blijft bij de oude vrouw Nikon D200 met haar 21 RAW's.
 • 22 JPEG L Fijn, 37 JPEG L Norm, 56 bij JPEG L Basic en alle geavanceerde functies uit en in JPEG-beeldkwaliteitprioriteitmodus.
 • 15 afbeeldingen in TIFF-formaat
 • Als u alle extra functies inschakelt, dan: framebuffer wordt 12 RAW, 14 TIFF, 21 JPEG.

Als je het maximale uit de camera haalt en in RAW fotografeert, dan zou continu fotograferen met een langzame geheugenkaart voldoende moeten zijn voor minimaal 4 seconden bij 4 beelden per seconde. Dit is een goede indicator, maar voor serieuze opnamen van dynamische scènes is dit erg weinig.

Voorbeeldfoto op Nikon D800

Voorbeeldfoto op Nikon D800

De Nikon D800 heeft een zeer zware bestandenDus als je in RAW fotografeert met 14 bit kleurdiepte en zonder compressie, dan passen er maar 32 opnames op een 400GB geheugenkaart. De bestanden wegen:

 • 75 MB RAW ongecomprimeerd, 14 bit. Er zijn veel geruchten op internet over de grootte van afbeeldingen, de aantallen kunnen verschillen, omdat met verschillende compressie en kleuren diepte het bronbestand kan anders wegen.
 • 8-30 MB in JPEG L-formaat, kwaliteitsprioriteit.

Als we het over prestaties hebben, dan is dat naar mijn mening prestatieplaatje van alle NIKON CZK's, Nikon D800 voor het najaar van 2012 staat op de tweede plaats, wat al veel zegt. Hoogstwaarschijnlijk zijn er vanwege de grote bestandsgroottes twee slots voor geheugenkaarten.

Voorbeeldfoto op Nikon D800

Voorbeeldfoto op Nikon D800

Ik vraag me af:

 1. Ze zeggen dat je lenzen nodig hebt met een enorme resolutie, dat wil zeggen met een enorme scherpte, om het potentieel van de Nikon D800 te ontsluiten. Dit bleek niet helemaal waar te zijn. De scherpte verandert niet zo veel bij gebruik van dezelfde lens, bijvoorbeeld op Nikon D700 met enorme pixels en de D800 met kleine pixels. Welnu, als er niet genoeg scherpte is, dan kun je de scherpte in Picture Control of in Nikon View NX hoger instellen.
 2. Na aanschaf van een Nikon D800 kun je direct een goed resultaat op de foto krijgen. Dit is ook een mythe. De camera helpt alleen om een ​​foto te maken, de fotograaf en andere fotografische apparatuur zijn verantwoordelijk voor al het andere. Het is belangrijk hoe je foto's maakt. Je hoeft niet te denken dat een goede DD en een enorm aantal megapixels je foto's op de een of andere manier serieus zullen helpen verbeteren.
 3. Door het grote aantal MP's is het shake-effect meer uitgesproken dan bij camera's met minder MP's. grof gezegd, met de hand foto's maken op Nikon D800 is bijvoorbeeld moeilijker dan op Nikon D700, aangezien een groot aantal MF's gevoeliger is voor microshears. Ik moest testopnames maken met een 90 mm-lens met uithoudingsvermogen niet meer dan 1 \ 200s om het effect van roeren volledig te elimineren. In dit geval speelde het aantal MP een wrede grap
 4. Een groot aantal MP's vereist een krachtige computer en veel vrije schijfruimte. Mijn Core Quad kan bij het werken in Lightroom amper zware RAW bestanden aan.
 5. De Nikon D800 heeft een zeer grote heldere zoeker die 100% van het frame beslaat, iets wat ontbreekt in Nikon D700.
 6. NikonD800E - dit is een complete kopie van de Nikon D800, die eenvoudigweg is verwijderd anti-aliasingfilter (in feite is alles daar een beetje ingewikkelder), waardoor de scherpte van het resulterende beeld toeneemt en tegelijkertijd een groter risico op het krijgen van een moiré-effect op foto's en video's.
Voorbeeldfoto op Nikon D800

Voorbeeldfoto op Nikon D800

Video op Nikon D800

De camera kan schieten full HD video, 1920*1080 30 fps. In de standen P, A, S, M zijn handmatige en automatische ISO-regeling en -correctie mogelijk expositie. U kunt verschillende opties voor videokwaliteit kiezen. U kunt ook kiezen op welke geheugenkaart de video wordt opgenomen. Het geluid is alleen mono. De camera heeft een HDMI-uitgang en de mogelijkheid om een ​​externe microfoon aan te sluiten. Het belangrijkste kenmerk van de Nikon D800 is: diafragma controle tijdens het opnemen van video. Dat wil zeggen, ten slotte heeft Nikon de mogelijkheid geïmplementeerd om de belangrijkste parameters volledig te beheersen bij het opnemen van video. Bijvoorbeeld, Nikon D7000, D600, D3s, Nikon D7100 weet niet hoe u het diafragma moet regelen tijdens het opnemen van een video.

Voorbeeldfoto op Nikon D800

Voorbeeldfoto op Nikon D800. Zonder bewerking.

Дисплей

Het beeldscherm van de camera is enorm groot, met een diagonaal van 3.2 inch. Maar de Nikon D800 gebruikt nog steeds dezelfde 921,000 dots als oudere schermen. Nikon D700, D300, D300s, D7000, D90, D3 enzovoort. Het beeldscherm is uitstekend, het is erg prettig om ermee te werken.

Voorbeeldfoto op Nikon D800

Voorbeeldfoto op Nikon D800

ISO

50 ('Lo1') – 25,600 ('Hi2'). Het bereik zonder extensie is 100-6400. Bijna hetzelfde als Nikon D700. Het ruisniveau van de Nikon D800 is iets beter dan de Nikon D700. ISO 50 erg handig bij gebruik van snelle optica bij goed licht. Over het geluidsniveau van alle Nikon full-length camera's lees je in mijn artikel 'Beeldkwaliteit van alle Nikon FX-camera's'.

Voorbeeldfoto op Nikon D800

Voorbeeldfoto op Nikon D800.

Focus systeem

Camera Nikon D800 toepassingen 51 stippen scherpstelsysteem met 15 kruispunten Multi-CAM3500FX. De 15 middelste scherpstelpunten kunnen werken van F/5.6 tot F/8.0 en de 11 scherpstelpunten kunnen werken op F/8.0. Werken met grote F-getallen is erg belangrijk bij het gebruik van lenzen met teleconverters. Het is jammer dat de camera naast het verfijnen van het scherpstellen op kleine diafragma's een nogal oude Multi-CAM3500FXdie nooit door iets nieuws is vervangen. Alle Nikon full-frame camera's gebruiken Multi-CAM3500FX behalve camera Nikon D600. Alle scherpstelpunten van de Nikon D800 bevinden zich in het DX gebied van het beeld. Meer over scherpstelsystemen lees je in mijn artikel 'Scherpstelsystemen op Nikon-camera's'. Nikon D800 heeft verschillende modi en scherpstelmethoden: 3D-tracking, automatisch, één punt, enz. Dezelfde bijgewerkte focusmodule gebruikt Nikon D4.

Voorbeeldfoto op Nikon D 800

Voorbeeldfoto op Nikon D800

Twee geheugenkaarten

Nikon D800 kan twee soorten geheugenkaarten CF (UDMA) en gebruiken SD (SDHC, SDXC, UHS-I)-kaarten. Het zou mooi zijn als beide slots voor CF-kaarten zouden zijn. U kunt opnamen op verschillende manieren instellen met behulp van twee geheugenkaarten. Video wordt altijd op slechts één kaart opgenomen, die kan worden geselecteerd in het cameramenu.

Voorbeeldfoto op Nikon D 800

Voorbeeldfoto op Nikon D 800

Meting expositie

Meet Systeem expositie gebaseerd op 3D-kleurenmatrixmeting met 91.000 punten. De bediening van de belichtingsmeter van elke camera is even wennen. De belichtingsmeter werkt vrij nauwkeurig. blootstelling bijna altijd zoals ik had verwacht. Over meetsystemen expositie alle Nikon camera's lees je in mijn artikel'Methoden voor het meten van de belichting in Nikon-camera's'.

Voorbeeldfoto op Nikon D 800

Voorbeeldfoto op Nikon D 800

flash

Nikon D800-flitser ondersteunt Creatief Verlichtingssysteem Nikon CLS en kan andere flitsers op afstand bedienen in de TTL-automodus. Dit is een heel handig ding. Minimum uittreksel De ingebouwde flitssynchronisatie is 1\320s. Bij gebruik van externe flitsers ondersteunt de Nikon D800 snelle synchronisatie en kan werken met flitser met sluitertijden tot 1\8000s.

Voorbeeldfoto op Nikon D800

Voorbeeldfoto op Nikon D800

batterij

De camera maakt gebruik van een nieuwe lithium-ionbatterij NL-EL15. De batterij gaat meer dan 1500 opnamen mee, het aantal opnamen per lading varieert sterk afhankelijk van de opnamemethode, lens, etc. De batterij is best goed, jammer dat je hem niet kunt gebruiken met eerdere camera's. Bijvoorbeeld batterijen van mijn D700s, D200, D80, D90 waren helemaal hetzelfde.

Voorbeeldfoto op Nikon D800

Voorbeeldfoto op Nikon D800. Foto bij hoge ISO

De camera heeft een miljoen extra handige instellingen

 1. Functie HDR. De functie kan worden geprogrammeerd om te worden geactiveerd via een knop. bracketingwat erg handig is.
 2. meervoudige belichting. De functie kan worden geprogrammeerd om te worden geactiveerd via een knop. bracketing.
 3. Een virtuele horizon die beschikbaar is in Live View en in de zoeker. Het is erg handig om de virtuele horizonfunctie te programmeren voor weergave in de optische zoeker, bijvoorbeeld met de AE-L/AF-L-knop.
 4. Programmeerbare scherptediepte preview-knop
 5. Mogelijkheid om met handmatige optica te werken. U kunt de parameters van 10 handmatige lenzen instellen. De fotograaf die mij een camera ter review bezorgde maakt zonder problemen foto's met de Helios-81N manuele lens. Meer details in de sectie AI-S и Sovjet-optica... Natuurlijk, Nikon D800 heeft een ingebouwde focusmotor.
 6. De mogelijkheid om alles aan te passen wat mogelijk is bij het bekijken van afbeeldingen
 7. De camera heeft een interessante 25 MP 1.2x crop-modus en een standaard 15.3 MP 1.5x crop-modus
 8. De camera heeft een USB 3.0-interface
 9. Nikon D800 heeft een matrixreinigingssysteem. Reiniging kan worden uitgeschakeld of u kunt het inschakelen om de camera in of uit te schakelen.
 10. Camera Nikon D800 heeft de mogelijkheid om de focus (afstelling) voor verschillende lenzen te verfijnen. Dit is een zeer handige functie. Alle foto's in deze review zijn gemaakt met de lens Tamron 90mm F2.8SP, voor mijn exemplaar is een focusaanpassing van '-15' vereist. Ook zie je voorbeeldfoto's van Nikon D800 zonder bewerking in de review MS Wave-3-lens en in de recensie Tokina AT-X 235 PRO 20-35 mm 1:2.8.

Persoonlijke ervaring:

Bij het fotograferen in HDR laat de camera de spiegel niet zakken, maar maakt alle foto's tegelijk met de spiegel omhoog, terwijl in de camera naast de sluitergordijnen nog iets anders geluid maakt, leek mij ongebruikelijk. Persoonlijk, mijn camera Nikon D800 vond het leuk. Je moet niet bang zijn of vertrouwen op een enorm aantal megapixels. 36MP is niet zo opvallend als waarover wordt geschreven. Over het algemeen is de Nikon D800 een camera waar je eindeloos over kunt schrijven. Ik voelde nauwelijks verschil bij het werken met Nikon D800 и Nikon D700, alleen de foto's komen iets anders uit. Verschil tussen Nikon D800 и Nikon D700 beschreven in recensie D700. Als ik de keuze zou hebben tussen Nikon D700 en D800, zou ik nooit beslissen wat ik zou kopen, maar ik zou naar de D800 neigen vanwege de geweldige verwerkingsmogelijkheden.

Voorbeeldfoto op Nikon D800

Voorbeeldfoto op Nikon D800

Prijzen voor moderne Nikon-camera's in populaire winkels kunnen zie deze link.

Reacties op dit bericht vereisen geen registratie. Iedereen kan een reactie achterlaten. Veel verschillende fotoapparatuur is te vinden op AliExpress.

Conclusies:

Nikon D800 - excellent professionele full frame camera met zeer hoog dynamisch bereik en daardoor zeer goede beeldkwaliteit. Ik raad aan.

Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Trainingen/consulten | YouTube | Facebook | Instagram | Twitter | Telegram

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 507, over het onderwerp: Nikon D800 review

 • Dima

  En dit is ook d800 en 16-35 maar dan al uit de hand. ISO 2500. De camera is, samen met deze breedte, gewoon een bom.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2012/10/obzor-nikon-d800/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2012/10/obzor-nikon-d800/