Brandpuntsafstand van de lens

Brandpuntsafstand van de lens - Dit is een van de belangrijkste parameters van de lens. De brandpuntsafstand van een lens geeft aan hoe 'ver' of 'dichtbij' (groothoek) de lens kan 'zien'.

Brandpuntsafstand van de lens

Brandpuntsafstand van lenzen - een artikel uit Radozhiva

De brandpuntsafstand wordt gemeten in millimeters, centimeters en meters. Bijvoorbeeld de aanduiding van een vaste lens Nikon 85mm F/1.8D AF Nikkor zegt dat de brandpuntsafstand vast is en 85 millimeter is. En de aanduiding Tamron 28-200mm 1:3.8-5.6 Macro AF Asferisch XR (IF) A03 geeft aan dat de brandpuntsafstand van de lens kan variëren van 28 millimeter tot 200 millimeter. Lenzen waarvan de brandpuntsafstand kan worden gewijzigd, worden Zoom lens (zoomlens, zoomlens). De zoomfactor wordt berekendIk deel het grotere getal door het kleinere, in dit voorbeeld 200 mm \ 28 mm \u7d XNUMX keer.

Gewoonlijk geldt: hoe langer de brandpuntsafstand van de lens, hoe groter de afmetingen van de lens zelf, vooral de lengte.

Brandpuntsafstand - dit is het eerste waar je op moet letten bij het kiezen van een lens. Het laat zien welke beeldhoek de camera vastlegt bij het werken met een bepaalde lens.

Opmerking: De brandpuntsafstand van een lens is de fysieke grootte van de lens zelf. het verandert niet en is niet afhankelijk van het type camerawaarop de lens wordt gebruikt. Maar voor bijgesneden camera's en voor camera's met verschillende fysieke afmetingen van matrices, kwamen ze met een parameter EGF (Equivalente brandpuntsafstand), het toont de werkelijke beeldhoek voor 35 mm-film, die wordt verkregen bij gebruik van een of andere lens op camera's met verschillende sensorformaten. Meer details in de sectie cropfactor.

Hier is een voorbeeld van hoe de ruimte die de camera kan bestrijken verandert bij het gebruik van lenzen met verschillende brandpuntsafstanden.

17mm

Brandpuntsafstand 17 mm

Brandpuntsafstand 17 mm

24mm

Brandpuntsafstand 24 mm

Brandpuntsafstand 24 mm

35mm

Brandpuntsafstand 35 mm

Brandpuntsafstand 35 mm

50mm

Brandpuntsafstand 50 mm

Brandpuntsafstand 50 mm

70mm

Brandpuntsafstand 70 mm

Brandpuntsafstand 70 mm

85mm

Brandpuntsafstand 85 mm

Brandpuntsafstand 85 mm

100mm

Brandpuntsafstand 100 mm

Brandpuntsafstand 100 mm

135mm

Brandpuntsafstand 135 mm

Brandpuntsafstand 135 mm

200mm

Brandpuntsafstand 200 mm

Brandpuntsafstand 200 mm

300mm

Brandpuntsafstand 300 mm

Brandpuntsafstand 300 mm

Voor voorbeelden gebruikte ik de camera Nikon D200gemonteerd op een statief. Alle foto's zijn gemaakt met f/5.6 met de volgende lenzen:

Er wordt vaak gezegd dat een fotograaf een set lenzen moet hebben die het gewenste bereik aan brandpuntsafstanden dekt en daarmee alle mogelijke situaties in het werk van de fotograaf afdekt. Een van de meest klassieke sets voor full-frame camera's kan worden overwogen: 14-24mm, 24-70mm, 70-200mm, 200-400mm. Voor bijgesneden camera's bestaat een goede set meestal uit 11-16 mm, 16-50 mm, 50-135 mm lenzen. Het is niet de moeite waard om het hele bereik aan brandpuntsafstanden na te jagen, met één vaste lens kom je over het algemeen wel uit. De indeling in verschillende soorten lenzen is te vinden hier.

Naast de beeldhoek (het gezichtsveld) zelf, heeft de brandpuntsafstand invloed op het perspectief van het beeld (vanwege het verschil in afstand tot het onderwerp met gelijke verhoudingen van het onderwerp dat wordt gefotografeerd). Bij verschillende brandpuntsafstanden correleren de afmetingen van objecten op foto's anders. Lenzen met lange focus brengen niet alleen het onderwerp zelf dichterbij, maar ook de hele ruimte achter het object en voor het focusobject. En groothoeklenzen nemen het gemiddelde van alle elementen op foto's. Ook hebben verschillende brandpuntsafstanden invloed op om de achtergrond te vervagen.

17mm

Grootteverhouding bij 17 mm

Grootteverhouding bij 17 mm

24mm

Grootteverhouding bij 24 mm

Grootteverhouding bij 24 mm

35mm

Grootteverhouding bij 35 mm

Grootteverhouding bij 35 mm

50mm

Grootteverhouding bij 50 mm

Grootteverhouding bij 50 mm

70mm

Maatverhouding bij 70 mm

Maatverhouding bij 70 mm

85mm

Maatverhouding bij 85 mm

Maatverhouding bij 85 mm

100mm

Maatverhouding bij 100 mm

Maatverhouding bij 100 mm

135mm

Maatverhouding bij 135 mm

Maatverhouding bij 135 mm

200mm (195)

Maatverhouding bij 195 mm

Maatverhouding bij 195 mm

300mm

Maatverhouding bij 300 mm

Maatverhouding bij 300 mm

Persoonlijke ervaring:

Ik hou er niet van om de brandpuntsafstand van millimeters naar graden van het gezichtsveld te vertalen, voor degenen die geïnteresseerd zijn, is er een artikel over Radozhiv'Relatie tussen brandpuntsafstand, beeldhoek en scherpstelafstand'. In de praktijk is het voldoende om één keer te begrijpen wat voor hoeken een lens met een bepaalde brandpuntsafstand geeft om intuïtief te weten hoe een andere lens met een langere focus of een groothoeklens op de camera zich zal gedragen. ik adviseer experimenteer met lenssimulator. Er is ook een interessant artikel over afhankelijkheid van de brandpuntsafstand van de lens op de scherpstelafstand.

Conclusies:

De keuze van de lens omvat allereerst het bepalen van het gewenste bereik aan brandpuntsafstanden. De brandpuntsafstand geeft aan hoe wijd of smal de lens 'ziet'. Brandpuntsafstand maakt een groot verschil tot het vervagingsniveau van de vervagingszone en perspectiefbeeld.

Nuttige informatie op de foto: abonneer op het kanaal и toevoegen aan FB.

Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Trainingen/consulten | YouTube | Facebook | Instagram | Twitter | Telegram

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 125, over het onderwerp: Brandpuntsafstand lens

 • Katya

  Goedemiddag, de vraag van de d5100 met de dx af-s 18-55 lens is niet ingesteld op een brandpuntsafstand groter dan 24 (de ring draait niet), wat kan ik doen?

  • Igor

   Goedemiddag. Er is mogelijk iets in het zoommechanisme terechtgekomen. Het kan een klein fragment zijn van een intern deel van de lens, zoals een plastic hoes, of een vreemd voorwerp. Ga ermee naar de reparatiewerkplaats, zij lossen een soortgelijk probleem vrij snel op.

 • Dmitry

  dus de afstand tussen wat en wat heb ik nooit gevonden.

  • anonymus

   Tussen een konijn en een goochelaar, vandaar de naam "focal"

 • Vitaly Nee

  Arkady stel ik de tekst "Let op: de brandpuntsafstand van de lens is de fysieke waarde van de lens zelf, deze verandert niet en is niet afhankelijk van het type camera waarop de lens wordt gebruikt." maak 3, nee 5 keer meer en verdeel dikker. Misschien zien ze het daarna. Ook al zal het sommigen niet helpen.

  • Vitaly Nee

   Arkady, onanims gaan niet in op dit onderwerp en lezen het niet. Wat te bespreken dan?

   • Alexander

    Arkady, is het mogelijk om de trollen op de een of andere manier te verbieden en hun obscene taal te verwijderen?
    Nou, het is onmogelijk om je forum te lezen zonder te struikelen over grofheid zoals een andere Vitaly N met zijn "masturbatie".

    • Arkadi Shapoval

     langzaam schoonmaken

 • Ira

  Heel interessant. Hier leggen ze goed uit wat brandpuntsafstand is en laten ze zien hoe dit de vervorming beïnvloedt bij het fotograferen van portretten: http://linkphoto.ru/fokusnoe-rasstoyanie-obektiva/

  • Vitaly Nee

   Hoeveel kreeg je betaald voor advertenties? Hier is een orde van grootte meer informatie over FR en EGF.

  • Sergei

   Irina, bedankt. En dan geeft het artikel geen antwoord op deze vraag, ook al heet het “12. Wat is de brandpuntsafstand van lenzen https://radojuva.com/o-fotografii/
   Er is alleen: "De brandpuntsafstand van de lens is een van de belangrijkste parameters van de lens." En toen ging het over wat het beïnvloedt, enz. enzovoort. Het concept zelf is niet gedefinieerd. Overigens zijn er maar weinig sites op internet die echt uitleggen wat brandpuntsafstand is.

   • Vitaly Nee

    Het zou beter zijn als ze daar niet schreven ... Maar je hebt niet gelezen ... Wikipedia is in dit geval nuttiger als je geen natuurkunde op school hebt gestudeerd.

    • Sergei

     Dit artikel bespreekt wat de brandpuntsafstand beïnvloedt, maar er is geen concept van de brandpuntsafstand zelf.
     Hier kun je zeggen wat is de brandpuntsafstand van de lens?

     • Roman

      Sergey, Ira heeft een goed artikel aanbevolen, alles is daar verstandig geschilderd.

     • Vitaly Nee

      De afstand van het optische centrum van een lens of lensgroep tot het focuspunt. Maar niet naar de matrix of film. Deze afstanden vallen alleen samen bij scherpstellen op oneindig. Anders blijkt dat door de lens opnieuw scherp te stellen, op een andere camera te installeren of afstandhouders te plaatsen, we de brandpuntsafstand veranderen. Dit komt uit dezelfde opera dat de brandpuntsafstand afhangt van de grootte van de matrix. Zo worden waanideeën geboren. Over het EFG daar is het over het algemeen verfrommeld en besmeurd, wat ook erg slecht is. Het artikel is puur reclame met informatie die van verschillende plaatsen is gescheurd. Plus - het effect van de kijkhoek op het portret, maar dit is ook plagiaat van een andere site. Het laat ook de invloed van de kijkhoek op het perspectief zien, wat veel belangrijker is. En geen copypaste.

      • Alexander

       Sergey, we lezen de bron - de mening van Nikon (fabrikant!):
       De brandpuntsafstand van de lens is de afstand tussen de lens en de beeldsensor wanneer het onderwerp in focus is, meestal uitgedrukt in millimeters (bijv. 28 mm, 50 mm of 100 mm). Bij zoomlenzen worden zowel de minimale als de maximale brandpuntsafstand vermeld, bijvoorbeeld 18–55 mm.
       https://imaging.nikon.com/lineup/dslr/basics/19/01.htm

       De brandpuntsafstand van de lens is de afstand tussen de lens en de framesensor (!!!) wanneer het object in focus is, meestal aangegeven in mm (28mm, 50mm, 100mm). Bij zoom wordt de minimale en maximale afstand aangegeven, bijvoorbeeld 18-55mm.
       En dan is er nog een directe relatie tussen de brandpuntsafstand, het frameformaat (sensorgrootte) en de beeldhoek.

       • Vitaly Nee

        De Engelse taal is erg slecht en de betekenis van de woorden wijkt af van de zin. Ze noemen een lens een lens. Schakel nu de logica in, onthoud de werklengte van de DSLR en hoe de lens moet worden geplaatst, zodat deze 18 mm of minder van de lens naar de matrix is. Waar is de spiegel? Of 300 mm - ik heb een tele met zo'n brandpuntsafstand van in totaal 170 mm. De Nikon-website is ook geschreven voor degenen die geen natuurkunde hebben gestudeerd, als er maar iets was. Wie het nodig heeft, weet hij.

       • Vitaly Nee

        En trouwens, sinds wanneer is Nikon de primaire bron geworden? Heeft hij in de middeleeuwen ook optica gemaakt en natuurkunde gestudeerd? Of is het gewoon gebruik maken van de kennis van die jaren?

       • Arkadi Shapoval

        In dit geval is Nikon's website niet de primaire bron, en puur fysiek is Nikon's definitie van brandpuntsafstand onjuist. De brandpuntsafstand is niet de afstand tussen de lens en de sensor. Afhankelijk van het type lens (retrofocus, telelens of groothoeklens) zijn dit fysieke grootheden tussen bepaalde punten in de ruimte, terwijl deze punten zich zowel langs de lengte van de lens als daarbuiten kunnen bevinden. De lens is immers niet één convergerende lens, maar een complex.

       • Michael

        Nou, het begon. DF is de afstand van het optische centrum van de lens tot het focuspunt van de bundel van evenwijdige bundels. Vitaly had gelijk. FR is een eigenschap van de lens, of er nu een filmmatrix achter zit of niet. Het is beter om natuurkunde te leren uit een natuurkundeboek, en niet uit de website van Nikon

      • Alexander

       De Engelse term FOCAL LENGTH is in het Russisch vertaald als FOCAL DISTANCE, of je het nu leuk vindt of niet. In het artikel van Arkady wordt specifiek verwezen naar de brandpuntsafstand van de lens, het is deze waarde in mm die op de lenzen staat aangegeven.
       visueel van de nikon-website
       https://imaging.nikon.com/lineup/dslr/basics/19/img/1902_07.jpg
       Een voorbeeld van een beschrijving van Kenon naar een 16-35/4 lens
       De EF 16-35mm f/4L IS USM, die een bruikbaar groothoekbrandpuntsafstandbereik biedt, is een objectief uit de L-serie van Canon
       Het frameformaat wordt aangegeven - Formaatcompatibiliteit Full-Frame en de beeldhoek bij een bepaalde brandpuntsafstand op het volledige frame Beeldhoek 108 ° 10 ′ tot 63 °

       waarover nog meer ruzie?
       Arkady, kun je op de een of andere manier informatie van Nikon's website in een artikel plaatsen om de eindeloze stroom over niets te stoppen?

       • Vitaly Nee

        Hier wordt correct weergegeven wat de brandpuntsafstand is https://www.exler.ru/likbez/fotografiya-dlya-chajnikov-chto-takoe-fokusnoe-rasstoyanie-obektiva.htm

       • Arkadi Shapoval

        Ja, ik zal je nu een verbod opleggen wegens overstromingen. Want jij begrijpt het zelf niet en bracht hier een vlam.
        Als tegenvoorbeeld: Nikon's werkafstand is 45mm, dit is precies de afstand van de sensor tot de lens (tot zijn body of achterlens). Tegelijkertijd werkt met de 18-55 lens die je aangaf de 18 mm afstand van de sensor tot de lens op geen enkele manier, aangezien er nog een werkafstand van 45 mm tussen zit.

       • Alexander

        Dus, behandeld met de service van een bekend merk.
        verkeerd was, geloofde Nikon - daar is het fout, en heel erg fout.
        Kenon gaf nauwkeuriger aan, niet zonder details. Vitaly N heeft ook een niet helemaal juiste definitie.
        van de meest nauwkeurige definities:
        Dit is de afstand tussen het secundaire hoofdpunt en het achterste brandpunt wanneer de scherpstelling is ingesteld op oneindig. Het secundaire hoofdpunt is een van de 6 hoofdpunten die worden gebruikt als referentiepunten in optische lenzen: voor- en achterpunten, secundaire (2) en primaire punten (2). Omdat er geen vooraf bepaalde positie is voor de secundaire hoofdpunten in een samengestelde lens, kunnen ze overal zijn, afhankelijk van het ontwerp. En vandaar de simpele conclusie: er is geen manier om de brandpuntsafstand van de lens onafhankelijk te meten.

      • roman

       Nou, eerlijk gezegd veranderen de meeste lenzen de brandpuntsafstand bij het opnieuw scherpstellen (de beruchte focus-breathing). Voor cine-optiek is het ontwerp meestal ingewikkelder en wordt dit effect daar geëlimineerd.

       • Vitaly Nee

        In werkelijkheid, niet echt. De kijkhoek verandert, terwijl het lijkt alsof de brandpuntsafstand verandert.

       • Alexander

        focus-breathing - wijzigt de afstand tussen het secundaire hoofdpunt en het achterste focuspunt.

       • Alexander

        Vitaliy N, in dit geval heeft Roman helemaal gelijk. Het is de brandpuntsafstand die iets verandert - tussen het secundaire hoofdpunt en het achterste brandpunt. De kijkhoek verandert als een GEVOLG van het veranderen van de brandpuntsafstand.

       • Vitaly Nee

        Alexander, neem een ​​eenvoudig systeem met scherpstellen door het hele lensblok te verplaatsen. Focus kan per definitie niet veranderen, maar focus-ademhaling is erg sterk. Het verschil is dat de focus zelf het focuspunt van parallelle bundels bepaalt, wat niet het geval is bij het scherpstellen op een afstand kleiner dan oneindig. Daarom wordt bij het scherpstellen op kortere afstanden de kijkhoek kleiner. De verandering in focus is in dit geval denkbeeldig, maar dat is het echt. Vooral bij eenvoudige telezooms.

       • Vitaly Nee

        Oeps, de hoek moet groter worden. Schuimend…

       • Alexander

        Vitaly N,
        nogmaals, zie de exacte definitie van het brandpunt hierboven.
        focus-breathing - wijzigt de afstand tussen het secundaire hoofdpunt en het achterste focuspunt.
        en deze afstand KAN veranderen in een complexe lens, waardoor de kijkhoek verandert.
        en in filmoptiek is dit probleem geëlimineerd, waar de brandpuntsafstand star vast is.

       • Vitaly Nee

        En natuurlijk zijn er lenzen waarvoor de echte FR ook verandert bij het scherpstellen - de optische punten in moderne lenzen zijn niet statisch.

 • Paul

  Verlicht me alstublieft.
  Is de werkafstand (afstand tussen de sensor en de achterkant van de lens) anders voor FF-camera's en bijgesneden camera's?
  Als het anders is, verschilt het dan in cropfactor-tijden?
  Dank u.

  • Arkadi Shapoval

   Identiek (indien dezelfde gespiegelde of spiegelloze systemen).

 • jury

  Hallo. Ik wilde vragen in hoeverre de brandpuntsafstand de kwaliteit van fotografie beïnvloedt?
  Bijvoorbeeld: bij 18 mm bij f8, 35 mm bij f8 en 50 mm bij f8: zal de fotokwaliteit anders zijn op een kitlens? Diafragmaprioriteitmodus.
  Om de een of andere reden lijkt het mij dat het bij 18 mm en f8 beter is. Of lijkt het alleen maar?

  • Arkadi Shapoval

   op zichzelf heeft geen effect. Maar als het een zoomlens is, dan is de optische kwaliteit bij bepaalde waarden gewoon beter, bij sommige waarden slechter, bij andere

   • jury

    Dank u.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2012/10/lens-mm/

Versión en español de este artículo https://radojuva.com/es/2012/10/lens-mm/