Afstandsmeteroptiek gebruiken op spiegelreflexcamera's

Afstandsmeteroptiek gebruiken op spiegelreflexcamera's

Het gebruik van meetzoekeroptiek op spiegelreflexcamera's met het voorbeeld van Industar-50 1:3,5 f=5cm P

Tegenwoordig kun je een enorme hoeveelheid oude meetzoekeroptieken vinden. Meetzoekeroptieken zijn in feite lenzen van spiegelloze meetzoekercamera's. SLR- en meetzoekercamera's verschillen in het waarnemingsprincipe, en het ontwerp van camera's en lenzen verandert hiervan. Meetzoekerlenzen hebben een zeer korte werkafstand, ongeveer 28mm, daarom, bij gebruik op spiegelreflexcamera's met een langere werkafstand, ongeveer 45mm, gaat het vermogen om op oneindig scherp te stellen verloren.

Foto op afstandsmeter Industar-50 1:3,5 f=5cm P

Foto op afstandsmeter Industar-50 1:3,5 f=5cm P

Opmerking:

Het gebruik van adapters met corrigerende lenzen kan de situatie verbeteren, maar kan het oneindige niet bereiken. Sommige lenzen kunnen worden omgebouwd tot spiegelreflexcamera's, maar dit vereist inspanning en vaardigheid.

Foto op afstandsmeter Industar-50 1:3,5 f=5cm P

Foto op afstandsmeter Industar-50 1:3,5 f=5cm P

Meestal hebben meetzoekerlenzen een M39-schroefdraad. Voor installatie op moderne camera's zijn er veel adapters. Ik heb bijvoorbeeld de Industar-50 1:3,5 f=5cm P-lens gebruikt met twee adapters M39-M42 en M42-Nikon, of een - M39-Nikon. Hoe Sovjet- en andere oude lenzen te gebruiken, vindt u in de sectie: Sovjet-optica. Hoe oude optica te gebruiken op Canon - u vindt het in de sectie oude Canon lenzen.

Foto op afstandsmeter Industar-50 1:3,5 f=5cm P

Foto op afstandsmeter Industar-50 1:3,5 f=5cm P

nuances:

Bij gebruik op spiegelreflexcamera's, bijna de functionaliteit van de scherpstelring gaat verloren de lens zelf. Dit komt doordat de lens erg ver 'uitgeschoven' is van de sensor of film. Scherpstellen met de scherpstelring geeft een heel klein effect, toen ik bijvoorbeeld Industar-50 1: 3,5 f = 5 cm P op een Nikon camera gebruikte, was er praktisch geen effect van het draaien van de scherpstelring. Het is veel gemakkelijker om een ​​andere primitieve scherpstelmethode te gebruiken - door de camera samen met de lens naar het onderwerp te bewegen, waardoor de scherpstelafstand wordt gewijzigd.

Foto op afstandsmeter Industar-50 1:3,5 f=5cm P

Foto op afstandsmeter Industar-50 1:3,5 f=5cm P

Hoe langer de brandpuntsafstand van de lens, hoe verder de lens kan scherpstellen. Telelenzen van meetzoekercamera's kunnen zelfs middelgrote objecten fotograferen. Hoe korter de brandpuntsafstand van de lens, hoe korter de minimale afstand waarop de lens zal scherpstellen op spiegelreflexcamera's.

Foto op afstandsmeter Industar-50 1:3,5 f=5cm P

Foto op afstandsmeter Industar-50 1:3,5 f=5cm P

Wat kan handig zijn bij het gebruik van meetzoekerlenzen op moderne digitale spiegelreflexcamera's?

Het belangrijkste gebruik van meetzoekercamera's is macrofotografie. Vrijwel alle meetzoekerlenzen op spiegelreflexcamera's en digitale spiegelreflexcamera's kunnen als macrolenzen werken. Het macro-effect wordt meestal verbeterd en supermacro wordt verkregen met behulp van macroringen. Deze applicatie is behoorlijk populair, omdat de oude meetzoekeroptieken erg goedkoop zijn. Ik kocht bijvoorbeeld een Zorkiy-4-camera met een Industar-50 1:3,5 f=5cm P-lens voor slechts 3c.u.

Foto op afstandsmeter Industar-50 1:3,5 f=5cm P

Foto op afstandsmeter Industar-50 1:3,5 f=5cm P

Ook kan meetzoekeroptiek worden gebruikt op moderne spiegelloze camera's, zoals: Samsung NX-serie, Sony NEX-serie, en anderen die ook een zeer korte werklengte hebben. Op dergelijke camera's zal het mogelijk zijn om tot oneindig scherp te stellen met de juiste adapters.

Foto op afstandsmeter Industar-50 1:3,5 f=5cm P

Foto op afstandsmeter Industar-50 1:3,5 f=5cm P

Voorbeelden van foto's op een meetzoekerlens Industar-50 1:3,5 f=5cm P

Alle foto's zijn gemaakt op Nikon D700 en vijftig dollar Industar-50 1:3,5 f=5cm P zonder verwerking. Verkleind formaat en opgedrukte gegevens van EXIF. Bij het maken van testopnames stond de scherpstelring op de lens in verschillende standen, maar de scherpstelafstand bleef nagenoeg ongewijzigd.

U kunt meer voorbeelden van foto's op afstandsmeteroptiek zien in de normale (niet-macro) modus:

 1. JUPITER-3 1,5/50 met houder Contax-Kyiv RF, ZOMZ
 2. JUPITER-8 1:2 F=5cm P met montering Contax-Kyiv RF
 3. JUPITER-8M 1:2 F=5cm P met Contax-Kyiv RF-montage
 4. JUPITER-8M 2/50 met Contax-Kyiv RF-montage
 5. JUPITER-8M 2/53 met Contax-Kyiv RF-montage
 6. JUPITER-11 1:4 F=13,5cm P met montering Contax-Kyiv RF
 7. JUPITER-12 2,8/35 met Contax-Kyiv RF-montage, LZOS
 8. JUPITER-12 1:2.8 F=3.5cm P met montage Contax-Kyiv RF, Arsenal

persoonlijke ervaring

Veel mensen vinden thuis oude meetzoekercamera's met meetzoekeroptiek, er zijn veel meetzoekeraanbiedingen op de secundaire markt voor bijna niets. Je kunt hiervan profiteren als je een spiegelreflexcamera hebt en een goedkope macro-opname maakt. Elke dag vragen ze me op de Radozhiv-website wat ze moeten doen met lenzen zoals Jupiter-8, Jupiter-9, Industar-50, enz. van spiegelloze camera's, kan dit artikel het antwoord zijn.

Foto op afstandsmeter Industar-50 1:3,5 f=5cm P

Foto op afstandsmeter Industar-50 1:3,5 f=5cm P

Conclusies:

Afstandsmeteroptiek op spiegelreflexcamera's kan alleen in de macromodus werken zonder de mogelijkheid om op oneindig scherp te stellen. Oude meetzoekeroptieken, vooral Sovjet-optica, trekken aan met hun lage prijs.

Help het project. Bedankt voor de aandacht. Arkadi Shapoval.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 89, over het onderwerp: afstandsmeteroptieken gebruiken op spiegelreflexcamera's

 • Engel

  Vertel me alsjeblieft de link http://fotomag.com.ua/chk-m39—nikon-opinion.html en Industar-61 f/2.8 52mm, M39 draad kan worden gebruikt als een goede handmatige macrolens?

 • vcherkun

  Mooi zo!
  Vertel het me alsjeblieft, nieuweling.
  Welke meetzoekerlens heeft een M42 aansluitschroefdraad.
  Er staat Canon 650d + paardenbloem op M42.
  Ik wil geen geld uitgeven aan een extra adapter, maar vaak moet ik macro-opnames maken.
  Dank bij voorbaat.
  Met vriendelijke groet, Vitaly.

 • Denis

  Hallo allemaal, jongens, zo'n vraag: ik heb onlangs een lens gevonden van mijn camera Kyiv Helios-103 1,8 / 53. Je kunt het op Nikon 5100 installeren, bestaan ​​​​dergelijke adapterringen in de natuur ??
  Met vriendelijke groet, Dennis.

 • James Beat

  Vertel me alsjeblieft of scherpstellen werkt bij het installeren van Industar-50 op Panasonic Gh2?
  Dank u.

 • Nikolai Pavlovitsj

  Hallo!
  Help de beginnende hobbyist om het probleem op te lossen.
  Er is een NIKON D 3100 met een walvislens en een telefoto 70X300.
  Na het lezen van verschillende artikelen over de aanpassing van Sovjet-lenzen voor "macro", kocht ik een INDUSTAR 61-lens en een adapter voor NIKON M39 en een HELIOS 44M-lens met een M42-adapter.
  Ik heb de adapters pas vandaag ontvangen, op de lenzen geschroefd en één voor één in het karkas gestoken.
  En toen kwam...
  – de camera accepteert niet beide lenzen. Geeft informatie weer "GEEN LENS GEPLAATST".
  - Ik begon nauwkeurig naar native lenzen te kijken ... beide hebben contactgroepen voor autofocus en, volgens mijn veronderstellingen, sluiten deze zelfde contacten het circuit waarop de functie "LENS INSERTED" hangt. Ik vond geen mechanische microfoon in contact met de lens die in de houder was geschroefd.
  - Ik vond een beschrijving van de focusinstelling in de instructies, zette de handmatige modus aan - het hielp niet. De camera zegt "NO LENS INSERTED"....

  Wat en hoe te doen om vrienden te maken M 39, M 42 adapters met een karkas.

  Bij voorbaat dank voor uw antwoord en veel succes aan iedereen!

  • Arkadi Shapoval

   Zet je camera in de M-stand en maak naar hartenlust foto's.

 • Nikolai Pavlovitsj

  Arkadi!

  Heel erg bedankt!

 • Alexander

  Goedendag iedereen…! Arkady, ik heb meer dan een van je artikelen gelezen over oude Sovjet-lenzen ... Ik heb verschillende camera's met verschillende optica in mijn collectie, en een daarvan is Zenit S met een Industar-50-lens 1: 3,5 F = 5 P nr. 5898003, witte kleuren. Ik heb hem aangepast aan mijn Canon 20d, via 2 adapters .. M39-M42 en met M42-Сenon. Maar gek genoeg werkt de lens voor mij als een gewone vijftig dollar..! Ik heb I-61 ingesteld, het bleek macro.. Ik heb "Industar-26" ingesteld. Ook macro.. (prachtig ermee!) Wat is de reden ??? Heeft iemand anders dit ook meegemaakt...?

 • Lana

  Vertel me, ik wil een soort handmatige lens kopen voor de Canon 350D om portretten te schieten. Advies welke Sovjet lens hiervoor het meest geschikt is.

  • anonymus

   Jupiter-9 (duur). Helios-44 (goedkoper).

 • anonymus

  In het jargon van fotografen uit de jaren 60-70 die in Oekraïne woonden, werd dit wonder van de Sovjet-lensbouw "gudzyk" genoemd, wat in een openbare vertaling "knop" betekent.
  Dus allereerst is de "afstandsmeter" I-50 dezelfde Zenitovksy, maar met een 16,4 mm fabrieksadapter. Verwijder de adapter, schroef de afstandsmeter-duwer los (linkse schroefdraad) en je hebt de gebruikelijke "spiegel" I-50 M39. En de adapter kan met groot succes worden gebruikt voor de M39 Zenith-optiek, door hem op meetzoekercamera's te installeren, natuurlijk, ermee in schaalmodus te werken. Ik voer deze actie met succes uit met Mir-1 en pas het aan naar Zorkiy. Maar dat is off-topic. Naar het onderwerp.
  Ik besloot om te zien hoe deze "gudzyk" zich zal gedragen op Sony. Ik heb alleen M39, wat betekent dat we snel het blok eruit halen, er zijn twee stelringen - 0,6 en 1,0 mm. 0,6 we halen en halen alles weer op. Het duurde drie minuten om het instrument te vinden. De overschrijding op de M42 voor oneindig is dus -0,3 mm, maar wat maakt het voor ons uit op een spiegelreflexcamera? We schroeven de M39-on-M42 ring, schroeven deze in de M42-alpha adapter en...
  Na de test een redelijke vraag: “Waarom heb ik de tuin omheind?”. Verrassend genoeg gebeurde het wonder niet. Nou ja, het is wat meer uniform (op het oog) over het hele veld vergeleken met native 18-55 bij dezelfde brandpuntsafstand. Ja, het is iets beter dan de walvis bij diafragma 8-11, maar bij diafragma 3,5-4 is het niet beter dan zijn 5,6. 5,6 -8 is zijn werkgebied.
  Conclusie: als er een verlangen is om met dit item te spelen, dan rechtvaardigt de ophef zichzelf. Als je van plan bent iets voor ze te fotograferen, dan is dit meer voor de verwennerij. Hier Helios-44-2 deze I-50 zal zwijgen bij de riem en zal niet stikken, vooral in termen van het trekken van de rand. Zelfs bij 11-16 gaf de I-50 geen superioriteit ten opzichte van de walvis, en zelfs bij 16 waren de randen besmeurd. Het is onwaarschijnlijk dat het als portret zal worden gebruikt. I-50 is ontworpen, in tegenstelling tot Helios-44 of Jupiter-9, om het vliegtuig over te brengen. Daarom blijkt het volume niet van plastic te zijn, maar Helios-44 van 5,6 - wauw. Als je zachter wilt - Helios-44 bij 2,8. Of zoek een goed exemplaar van Yu-9. En I-50 - op een plank of voor macro. De gerespecteerde auteur van de blog heeft meer dan voorbeelden gegeven. Maar dit is alleen als er niets zinnigers voorhanden is. Ik zie het nut er niet van in om deze lens speciaal te kopen, hoewel hij drie of vijf dollar kost. Hier, met respect en buiging, tot snel!
  PS
  Geef misschien een link naar de tests, anders is het op de een of andere manier ongegrond ... ach, ik denk dat het idee duidelijk is.

 • Ivan

  maar het is gemakkelijker om een ​​Nex te kopen, elk glas kan erop worden geschroefd met behoud van oneindigheid, inclusief afstandsmeter en Canon FD - ja, elke ..

 • Yura ^_^

  en als je een van deze schelpen op de macro schroeft, zal er nog meer "macro" zijn;)

 • anonymus

  Hallo! Ik maak me grote zorgen over het gebruik van meetzoekeroptiek op een full-frame. Een vriend heeft een oude Voighlander Nokton 50 mm 1.5-lens met een Bessa T-afstandsmeter. Is er enige hoop om deze lens op een Canon 5D te installeren met behoud van oneindigheid? En hoe scherp te stellen als er geen scherpstelring op de lens zit (ik ben een theepot ;) )? Mijn excuses als de vragen onjuist zijn, maar ik zal zeer dankbaar zijn voor constructief advies :)

  • Родин

   Kijk naar de brandpuntsafstand. Als het meer dan 38 mm is, zijn er kansen.

 • Arkadi Shapoval

  Meetzoekeroptiek op spiegelreflexcamera's geeft geen oneindigheid. Er is geen hoop.

 • TSerg

  Maar de gerespecteerde Sergey Mironov schiet beroemd met Helios-103. Voorbeelden hier http://www.fujifilm-x.ru/media/albums/gelios-103.706/
  Zoals ik het begrijp, was het Nikolai Kurchavov die de lens transplanteerde. Maar de foto's zijn geweldig. Daarom verschenen er verschillende mensen die kip-afstandsmeter Kievs kippen, en dan verkopen ze afval zonder bajonetvatting bij Aukro.

 • Eugene

  Vertel me, ik heb een Zorki met Industar M39 en Zenit-3M hetzelfde. Met Industar M39 ... Met een lens van een spiegelreflexcamera zal het alleen mogelijk zijn om macro te fotograferen, of zal het in staat zijn om normaal scherp te stellen?

  • Rodion

   Een zenit-lens werkt prima. Het enige dat niet een beetje tot in het oneindige zal afwerken, is een segment van de spiegel. M39 is 0,3 mm kleiner dan het M42-segment.

 • Paul

  Goedenavond heren!
  Er is een voorbeeld - "Helios 103" en "Sony Alpha" met een Sony A / Minolta-vatting.
  Is het mogelijk om het te plaatsen?Welke adapter is beter geschikt?

 • Alexander

  Lens "Industar-50" 1:3,5 F=5 P Nr. 5917982 wit. Ik installeerde het op mijn Nikon D3300 via 2 adapters - M39-M42 + M42-NikonF volgens de methode beschreven op deze site. Ik verwijderde de stelringen en meteen was er een focus op oneindig! Er waren geen extra instellingen nodig. Aan het nummer van de lens te zien, is het bouwjaar 1959. Lenzen zonder zichtbare gebreken, maar nog gewassen in een zeepoplossing van plantaardige oorsprong (geen chemie). Het glas aan de voor- en achterkant heeft een lila kleur. Bij het scherpstellen is een licht gelige tint zichtbaar op het vizier. Misschien is dat hoe het zou moeten zijn. Bij gebruik van "Industar-50-2" 1:3,5 F=5 (zwart) wordt deze tint niet waargenomen. De lens is scherp. De overdracht van contrast is onvoldoende - het wordt gecorrigeerd in de editor. Op de bijgevoegde foto is het metselwerk duidelijk zichtbaar. De horizon is zichtbaar. Banners lezen.

  • Alexander

   Lens "Industar-50" 1:3,5 F=5 P. Foto gemaakt in mei van dit jaar. Het is bloeitijd.
   DSC_5197

 • Nikita

  Waarschijnlijk vanwege de kleine werkafstand, deze lenzen goed zijn voor gebruik met spiegelloze camera's?

  • B.R.P.

   Citaat uit bovenstaand artikel:

   >Ook kan meetzoekeroptiek worden gebruikt op moderne spiegelloze camera's zoals de Samsung NX-serie, Sony NEX-serie en andere, die ook een zeer korte werkafstand hebben. Op dergelijke camera's zal het mogelijk zijn om tot oneindig scherp te stellen met de juiste adapters.

 • gebruiker

  Er staat een typfout in het artikel meetzoekerlenzen Jupiter-8 en Jupiter-3 (en niet Jupiter-9)

  • anonymus

   Yu-9 was ook een afstandsmeter.

 • anonymus

  hallo, ik heb een adapter gekocht voor industriële 61 l \ d voor een sony 6000 digitale camera, maar de foto is maar dichtbij, wat is er mis met mij, vertel het me.

  • anonymus

   Hoe ziet het eruit en hoe heet het?

  • Rodion

   Welnu, u moet L39-NEX nemen, en niet M39-M42 + M42-NEX.

 • Dima

  Wat voor soort adapter is er nodig voor de Canon 77D, vertel het me alsjeblieft, geef een link naar aliexpress, anders ben ik al in de war))

  • B.R.P.

   Op zoek naar welke lens. Meestal bajonet/draad - Canon Eos. Maar meetzoekers op Canon alleen in macro-modus.

 • Spitzer

  Ik heb een afstandsmeter 135 Telisar, en dus de scherpstelling beslist daar - op een MDF DSLR wordt het ongeveer 30-35 cm, en oneindig met een hele 1 meter, als resultaat is macro nogal een macro.

  Toegegeven, het ontwerp van de lens is lastig.. de diafragmaring zit aan de voorkant en draait mee met de scherpsteleenheid, als je het diafragma verandert, dan moet de scherpstelring worden vastgehouden zodat deze niet weggaat, kortom , het is nooit een rapportagesysteem.

 • Artem

  Kameraden, help
  Brak mijn hele hoofd
  Ik kan nergens de info vinden die ik nodig heb.
  Is er een afhankelijkheid van de brandpuntsafstand van de werklengte van de lens?
  ik bedoel
  Camera met m4/3 crop 2
  Meetzoekerlens i61 ld
  Brandpuntsafstand 55
  Vraag
  De EGF van zo'n kit zal 70 zijn? Vanwege het feit dat de lens een afstandsmeter is en de berekening van de FR is gemaakt op basis van de grootte van dit segment
  Of 100 en de grootte van het werksegment heeft geen enkele invloed, aangezien de FR precies het kenmerk is van de lens zelf voor een full frame

  • Andrew

   55*2=70. Nou, in Rusland is het altijd zo geweest.

  • Victor

   De grootte van het segment heeft geen effect.

   Voor een full frame of niet voor een full frame - de brandpuntsafstand van de lens is altijd hetzelfde, dit is een fysieke grootheid.

   EGF (in full-frame equivalent) zal natuurlijk 55 * 2 zijn.

  • B.R.P.

   Waar heb je zelfs 70 vandaan?) I-61 fr 55 mm, efr op m4 \ 3 \u110d XNUMX, pp is volledig irrelevant.

 • Виталий

  Hoe Industar 50, teleconverter MC K-1 en een paar macrolenzen van de Zenit in elkaar te zetten (de snor hing rond tijdens het “smelt” uur), we kunnen ook een sterke macrolens nemen met voldoende grote (tientallen centimeters ) scherpstellens. Ik zal eerst de macrolens plaatsen en dan de converter, het veld van de lens zal 20 mm zijn en dan zal het focusbereik klein zijn. XNUMX min - de structuur is donker.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2012/10/dalnomernaya-optica-na-slr/

Versión en español de este artículo https://radojuva.com/es/2012/10/dalnomernaya-optica-na-slr/