Foto trucs. Deel 8

In dit deel van de fototrucs nogmaals de kenmerken van het werken met een flitser.

Foto trucs. Deel 8

Foto trucs. Deel 8

Flitsoutput in handmatige modus

Bij gebruik van de flitser in de handmatige flitsbedieningsmodus (ook aangegeven met de letter “M”), is de flitser ingesteld op lichtstroom: in fracties van het maximaal toegestane flitsvermogen. Je kunt experimenteren, op de meeste CZK's is het mogelijk om zelfs het vermogen van de ingebouwde flitser in te stellen in handmatige flitsoutputmodus. Dus een vermogen van 1/4 geeft aan dat de flitser alleen werkt op een kwart van het volledige vermogen, en 1/32, wat een fractie van dertig seconden van het volledige vermogen is. 1\1 is vol vermogen. Hoe groter het aandeel, hoe krachtiger de impuls zal zijn. Ik kom heel vaak tegen dat mensen denken dat de flitser gewoon werkt met een bepaald vermogen en altijd dezelfde "flits" geeft. Maar dit is niet het geval, de flitser regelt zijn vermogen, dit is vooral belangrijk bij TTL-flitsstanden.

Flits in M- en TV (S) cameramodi

Meestal worden de ingebouwde en externe flitser binnenshuis gebruikt in handmatige flitsmodus M. De camera is meestal ingesteld op een van de modi P, S, M, A. In S-modi (TV - Prioriteit) uittreksels) en M (handmatige modus) is erg handig om de flitser te gebruiken, zoals je kunt een korte belichting instellen. Bij slechte lichtomstandigheden, zoals binnenshuis, stellen de meeste camera's de sluitertijd van de flitser in op 1/60 seconde wanneer de diafragmaprioriteitsmodus wordt gebruikt. Dit is niet altijd handig, aangezien je bij het fotograferen met een lens met lange focus, bijvoorbeeld met een 85 mm prime, de achtergrond of bewegende objecten met 1/60 kunt vervagen vanwege hand schudden of de gebruikelijke beweging in het kader van wat we fotograferen. Maar in de standen S (TV) en M kun je de gewenste sluitertijd instellen, en automatisch of de fotograaf zal de flitspuls aanpassen aan de gewenste belichting. Ja, 1/60 is bijna altijd de limiet voor automatisch flitsen in donkere omstandigheden.

Belangrijk: Nikon-camera's kunnen alleen op langer worden ingesteld uittreksels, bijvoorbeeld 1\30 s met flits, maar wie heeft ze nodig? Voor Canon-camera's: u kunt de sluitertijd van de flitser instellen op 1 s en dit ongemak vergeten.

Belangrijk: verwar handmatige flitsvermogensregelingsmodus niet met handmatige camerabedieningsmodus "M". En toch is 1/60 zo'n ongemak alleen bij echt slechte verlichting.

Als je zowel de camera als de flitser in de handmatige modus gebruikt, dan is de camera dezelfde hoeveelheid licht zal ontvangen bij hetzelfde flitsvermogen bij elke normale sluitertijd van 30s tot 1s. Als we in donkere omstandigheden fotograferen met 200/1s met dezelfde flitsoutput, zal het licht dat de camera ontvangt dezelfde hoeveelheid licht hebben als we opnamen maken op 15/1s met dezelfde flitsoutput. Dit effect is te wijten aan het feit dat: de impuls van de flits zelf duurt zeer, zeer korte tijd, ongeveer 1\1000s. Dit is een van de belangrijkste voordelen van het gebruik van zowel de camera als de flitser in de handmatige modus. In S-modus (TV, prioriteit uittreksels) de camera kiest zelf de diafragmawaarde, en vaak is dit de maximaal toegestane waarde voor de lens, die niet altijd geschikt is voor een bepaald idee. De flitser gebruiken bij onderstaande sluitertijden: bepaalde drempel, je moet gebruiken snelle synchronisatie.

Persoonlijke ervaring:

Het probleem van 1/60 seconde in diafragmavoorkeuze is echt een heel onhandig ding. Tegelijkertijd is de S-modus geen wondermiddel, aangezien de automatisering het diafragma maximaal opent. Alleen de M-modus blijft, in de M-modus voor een bepaalde tijd blootstelling en diafragma, past de camera het flitsvermogen precies aan zodat het normaal is expositie (In dit geval zou de flitser in de automatische modus moeten werken). Ik gebruik dit altijd bij het fotograferen in nachtclubs, restaurants, bruiloften enzovoort. Over het algemeen is spelen met belichting een hele goede training voor een fotograaf, ik raad je aan om het artikel te bekijken EXPOSITIE.

Conclusies:

Werken met flits is altijd een goede workout voor de hersenen. Zoals gewoonlijk raad ik je aan om je eigen experimenten uit te voeren, vooral met de flitsoutput in handmatige modus.

 Bedankt voor de aandacht. Arkadi Shapoval.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 97, over het onderwerp: Fototrucs. Deel 8

 • RONIN

  Goedemiddag. Vertel me, nikon d5200 ik wil foto's maken van de sterrenhemel. Ik zet de handmatige modus (m) en ik kan de flitser niet uitschakelen. Het wordt niet uitgeschakeld door software.

  • Schemering_Zon

   Bij 5200 wordt de ingebouwde flitser met een vinger gesloten. Gesloten = uit. Je kunt de gewone verwijderen.

 • ioanych

  Sla gewoon de ingebouwde flitser dicht en installeer geen externe :).

 • Andrew

  Goed artikel!!! En in de gebruiksaanwijzing van de camera staat geschreven: Bij gebruik van een externe flitser in TTL-modus flitst de flitser altijd op vol vermogen!
  En om de een of andere reden, zelfs als ik de camera in handmatige modus en de flitser in TTL gebruik, verandert de sluitertijd in 200 (zelfs als ik deze op 300 zet)

 • Michael

  De camera is ingesteld op stand M. De flitser is extern handmatig - zonder TTL en auto. Hoe werkt de camera-flitsverbinding in dit geval? Doseert de camera zelf de kracht van een externe flitser op basis van de ingestelde ISO, diafragma en afstand tot het object? Of de flitser geeft gewoon het ingestelde vermogen af ​​en de fotograaf moet de belichting selecteren door het vermogen in te stellen, of door het diafragma te veranderen, testopnames te maken, d.w.z. "poke-methode"?

 • Vic

  Ik heb het artikel vele malen gelezen, maar begreep het nog steeds niet helemaal. Dat in TTL-modus de flitser zelf stroom oppikt, is begrijpelijk. En neemt hij in de M-modus ook stroom op binnen het door mij begrensde vermogen, bijvoorbeeld tot 1/4 van het opgegeven maximum, of zal hij altijd precies "afpellen" met 1/4 vermogen? Ik was in de war door de zin van Arkady aan het einde van de eerste alinea, of liever het woord "Vooral" - "Ik kom vaak het feit tegen dat mensen denken dat de flitser gewoon werkt met een bepaald vermogen en altijd dezelfde "flare" geeft. ”. Maar dit is niet zo, de flitser regelt zijn vermogen, dit is vooral belangrijk bij TTL-flitsstanden.” Dus toch: regelt de flitser zijn vermogen in handmatige modus (tot aan het opgegeven vermogen), of niet? Bedankt

  • Arkadi Shapoval

   Het is logisch dat de flitser bij een gegeven vermogen precies met de ingestelde waarde werkt.

   • Vic

    Arkadi, heel erg bedankt!

 • Radik

  Hallo Arkady, ik heb een experiment gedaan met een flitser (Nikon D3200 camera), met als resultaat de volgende resultaten: de flitser in ttl-modus past het flitsvermogen zelf aan; flash in de handmatige modus produceert altijd het vermogen dat is opgegeven in de instellingen. Maar zoals ik uit de tekst begreep, is het in de handmatige (handmatige) modus dat de flitser het vermogen moet regelen, dus ik heb deze vraag: toen je schreef over de handmatige modus, bedoelde je de ttl-modus? Zo niet, leg dan uit waarom de flitser het vermogen niet in de handmatige (handmatige) modus aanpast zoals beschreven in het artikel.

  • Arkadi Shapoval

   TTL

  • Arkadi Shapoval

   Natuurlijk hadden we het over de automatische modus, anders past het zich bij een bepaald flitsvermogen aan :)

   • Radik

    Heel erg bedankt en like VKontakte voor de verduidelijking :)

   • Maxim

    Alleen is dit idee niet helemaal correct geformuleerd in het artikel. Ik was in het begin ook verward...

  • Sergei Akimenko

   Hallo. help, ik kan de sluitertijd niet korter dan 1/200 instellen met de flitser van de nikonD3200 camera.

   • roman

    En niet installeren. Voor snellere sluitertijden hebt u een externe flitser nodig met HSS - ondersteuning voor snelle synchronisatie. Maar de camera zou het ook moeten kunnen, maar de Nikon 3xxx serie (en het schijnt ook 5xxx te zijn) kan het niet.

    In principe zijn sluitertijden van minder dan 200 bij opnamen met flits zelden nodig. Dit is schieten op snel bewegende objecten, opspattend water en dergelijke. Voor alle andere doeleinden kan ofwel het verminderen van de flitsoutput (-1, -2 belichtingsniveaus) ofwel een ND-filter op de lens helpen.

   • Arkadi Shapoval

    Het mag niet korter.

 • олег

  sb 700 geeft me 2 trekjes, de ene aan het begin en de andere aan het einde met een lange sluitertijd (1 sec) - hoe komt dat?

  • Maxim

   Blijkbaar is de flitsmodus TTL op het achterste gordijn. Tegelijkertijd is de eerste trek voor het meten en heeft dit geen invloed op de belichting van het frame, omdat gebeurt voordat de sluiter opengaat, en de tweede trek is de arbeider, op het achterste gordijn!
   Wanneer u aan het voorste gordijn werkt, zullen er ook twee trekjes zijn, alleen aan het begin. De eerste is ook voordat de sluiter opengaat voor meting, en de tweede direct nadat de sluiter opengaat. Tegelijkertijd zullen ze als één trekje lijken, omdat. gebeurt heel snel achter elkaar!

 • santeam

  Mijn Nikon D80 in A, wanneer de flitser aan staat (zowel ingebouwd als extern) en er is een gebrek aan licht, stelt hij 1/60 in ongeacht de min. sluitertijden in autoiso. En abrupt "weigert" 1/60 alleen als er voldoende licht is (bijvoorbeeld in een slecht verlichte kamer, richt de camera op het licht). Die. om binnenshuis te fotograferen met flits en 1/125 en korter, gebruik ik de M-modus, zoals je aanbeveelt.
  En de D5100 kan onder dezelfde omstandigheden in A min. sluitertijd geselecteerd in Auto ISO ! die. 1/125 direct in modus A (maar niet korter dan 1/200, omdat deze geen FP heeft).

  • Dmitriy

   Indien ingesteld op auto-iso, wordt 1/250 gesynchroniseerd met 1/200. Het werkt zelfs als auto-iso is uitgeschakeld, het belangrijkste is om de blootstellingslimiet op deze limiet in te stellen in de iso-instellingen. Je kunt dus 1/200 in diafragmavoorkeuze gebruiken.

 • DARIA

  Arkady, de handleiding voor Sat 910 zegt dat in de TTL-modus het gereflecteerde licht wordt gemeten en dat de trekkracht door de camera zelf wordt geproduceerd op basis van de pre-puffs, dus we hoeven het flitsvermogen in theorie niet aan te passen. in andere niet-DDL-standen zijn dergelijke pre-puffs niet en passen we gewoon zelf het flitsvermogen aan, maar in de auto-stand begrijp ik niet helemaal hoe de flits werkt, op basis waarvan de camera informatie krijgt over de bladerdeeg kracht

 • Мария

  Hallo, ik heb een Nikon 910 puff voor mezelf gekocht (ik zal je meteen vertellen dat ik niet het nieuwste model wilde omdat ik een beginner was, maar ik had geen keus) Ik fotografeer met een flitser in handmatige modus 1/ 4, een 50f1.8-lens op de camera, sluitertijd 1/200 iso 1/200 f van 2.8-4 camera nikon d 90. Zo'n probleem bij het fotograferen, de camera werkt sneller dan puff, dwz puff lijkt te denken en dan alleen de puls respectievelijk het frame loopt weg (bij bewegende objecten) Ik begrijp niet waarom ik niet één instant impuls heb, maar hoe twee? Bedankt niemand anders om naar toe te gaan! Op bladerdeeg op het eerste gordijn staat.

 • Oleg

  Canon 1100D camera, Canon 540EZ flitser. Flash ondersteunt geen A-TTL-modus.
  Is het vermogen in de TTL-modus ingesteld op basis van de camerabelichting?
  Is het mogelijk om op de een of andere manier de A-TTL-modus te activeren in camera's met E-TTL.

 • Serge

  ("Voor Canon-camera's kunt u de flitssnelheid instellen op 1\200 s en dit ongemak vergeten.") .... hoe dan? zelfs in d3100 tune 1/200 !!!

 • anatolië nee.

  Hallo. Ik heb af en toe een soligor TIF340 af zoomflitser gekocht. Maar ik weet niet hoe ik mijn 5100 moet instellen. Hij wil het niet herkennen en de frames zijn allemaal overbelicht. Ik heb het in alle standen geprobeerd. diafragma en maak een normale foto. Maar misschien kun je de camera zelf aanpassen zodat ze op elkaar inwerken. bedankt voor je werk op de site! Het is geweldig!

 • Saint Oleg

  Arkadi, goede dag! zonder overdrijving "graas" ik elke dag in de uitgestrektheid van je blog, waarvoor veel dank aan jou!

  de flitsvraag is als volgt: puff SB-800, TTL-modus, IR-illuminator aan, camera D5100, modus A, glas 50 / 1,8G, focus M / A. AF-C scherpstellen, ontspanprioriteit, dynamische AF-gebiedsmodus, spotmeting, handmatige scherpstelpuntaanpassing. opnameomstandigheden: een kamer overdag, op jacht naar een probleemloze zoon. de indruk is dat de AF mist ... de schijnwerpers uitgezet, het is beter, ik pas de focus handmatig aan en klik ongeveer 10 frames achter elkaar. bij het bekijken op een computer zijn er missers. Ik wil niet zondigen op het backfocusglas. waar zou je nog meer op willen letten? tijdens het schrijven dacht ik aan de focusprioriteit voor AF-C ...

 • anonymus

  Help mij het te begrijpen!? nikon d80 Als je de ingebouwde flitser aanzet! En sluitertijd korter dan 1/200 kan niet worden gewijzigd!?? Hoe en wat te doen!? Bedankt iedereen voor het antwoord!

  • lynx

   1. Koop een externe.
   2. schiet niet korter dan 1/200.
   3. lees over "synchronisatiesnelheid". tenminste in de instructies voor de camera

 • Alma

  Goedemiddag Heeft u tijdens de uitbraak een dergelijk probleem ondervonden? Ik heb een Nikon SB700, ik fotografeer in de M-cameramodus, als ik de flitser aansluit, maakt deze eerst 3 klikken (chk, chk, chk) en flitst dan alleen. Ik heb andere cameramodi geprobeerd, AUTO, U1, U2 in deze modi werkt het prima, met één klik. (Camera Nikon D7100)

  • Victor

   Probeer de TTL-modus uit te schakelen

 • Vladimir

  Hallo, ik kwam zo'n probleem tegen - in de handmatige modus, met het minimaal mogelijke vermogen van 1/128, wordt een sterke overbelichting verkregen, ik schakel over naar TTL en alles is in orde. Hoe kan ik de flitsoutput verminderen tot onder 1/128? ISO, diafragma en sluitertijden veranderden natuurlijk niet

  Flash Godox TT685f (fuji-versie), camera Fuji X T3

 • Tegen Evgeny M.

  Goedemiddag, Arkady, collega's.

  Kunt u mij vertellen of het Nikon-systeem de mogelijkheid heeft om de kracht van een ingebouwde flitser (die geen CLS ondersteunt) handmatig te regelen vanuit het cameramenu? Hoe kun je naar analogie de kracht van de ingebouwde flitser regelen?

  In theorie wordt volgens het TTL-protocol veel informatie van de camera naar de flitser verzonden, er kan worden aangenomen dat er geen specifieke problemen zouden moeten zijn bij het verzenden van de vermogenswaarde. Maar tot nu toe ben ik nog geen beschrijving van zo'n functie tegengekomen. Misschien heeft niemand dit nodig, of Nikon's winstgevender om native flitsers met CLS-ondersteuning te promoten.

  Ik wil foto's op afstand proberen uit te voeren met een programma zoals DslrDashboard, maar ik vond maar twee opties om de flitser te bedienen vanuit het cameramenu: TTL (en de ogen van het model gesloten vanwege de voorflits) of Nikon CSL (de noodzaak om koop flitsers met CLS-ondersteuning).

  • Michael

   Nikon's flitsers op de camera kunnen helemaal niet vanuit het menu worden bediend. Alle controle wordt uitgevoerd op de flitser. Canon kan dit via het menu

 • Alexey

  Nikon d200 + sb-800: voordat u gaat fotograferen, geeft de flitser drie pufjes, dit vertraagt ​​het opnameproces. Kunt u mij vertellen hoe u deze kunt uitschakelen?

  • B.R.P.

   Rode-ogenreductie?

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2012/08/fotoxitrosti-chast-8/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2012/08/fotoxitrosti-chast-8/