Foto trucs. Deel 9

Vandaag weer over de uitbraak.

Foto trucs. Deel 9

Foto trucs. Deel 9. Geschoten met I-TTL BL FP SB-900

Ik zal even uitleggen hoe de flitser werkt in de automatische modus. Meestal heeft de automatische flitsmodus het voorvoegsel TTL in zijn naam. Het staat voor heel eenvoudig - Through the lens - through the lens (through the lens). Dit houdt in dat de flitssterkte wordt aangepast met behulp van het licht dat door de lens is gegaan.

Dit is heel interessant gedaan: de flits geeft een testpuls van licht. Typisch is het vermogen van een dergelijke puls 1/128 van het volledige vermogen van de flitser. Het licht van de flits weerkaatst op wat we fotograferen, gaat door de lens en raakt de lichtmetersensoren. De sensor geeft de waarde van de lichtstroom door aan de cameraprocessor. De processor denkt lang na, analyseert en berekent wat de kracht van de hoofdflitspuls zou moeten zijn. De processor weet dat de eerste puls een vermogen had van bijvoorbeeld 1\128, terwijl de belichtingsmeter waarden ontving die niet voldoen aan de belichting in 3 stappen, daarom maakt de processor de flitser duidelijk dat de hoofdpuls moet 3 stappen krachtiger zijn en overeenkomen met 1 \ 16 flitsvermogen. Zo krijgen we een mooie foto met de juiste belichting.

Het meest interessante: in moderne CZK's is de testpuls praktisch niet zichtbaar. Het lijkt erop dat de flitser meteen de gewenste lichtpuls geeft. Maar dit is niet zo, in TTL-modi gaan de pulsen heel, heel snel achter elkaar in een reeks in stroboscoopmodus. Het menselijk oog en de menselijke reactie merken de testpuls nauwelijks op.

De testpuls wordt vaak aangeduid als “voorflits“. Er kunnen heel veel voorflitsen zijn, niet slechts één, en hun kracht kan anders zijn. Eerlijk gezegd weet ik niet hoeveel vermogen mijn Nikon flitsen voorflitsen hebben. SB-910, SB-900. Voor Nikon is de vertraging tussen sonde en hoofdpuls in de orde van grootte van 0.4 p.

Met flits

Met flits. TLL door paraplu, lichte vervaging door commandopulsen

Belangrijk: in conventionele digitale camera's is het belichtingsmeetsysteem niet zo goed doordacht, en de processors zijn niet zo krachtig, en flitsen kunnen niet een groot aantal "volleys" tegelijkertijd geven, daarom merk ik gemakkelijk voorflitsen op gewone digitale camera's (zeepbakjes). Ook zijn de test- of stuurpulsen van de ingebouwde en externe flitsers van mijn camera's en flitsers heel duidelijk zichtbaar bij het werken in een creatief verlichtingssysteem. Nikon CLS.

Terwijl ik in TTL-modus aan het werk was, kwam ik een paar interessante functies:

 1. Veel mensen hebben zeer snelle reacties en wanneer ze met een flits worden gefotografeerd, beginnen ze bij de eerste impuls te loensen, en de belangrijkste "schildert" ze op de foto met samengeknepen ogen.
 2. Voorflitsen vullen de achtergrond met extra licht, dit geeft vaak een onscherpte (vervaging) in de ogen van mensen. Niemand heeft extra reflecties nodig.
 3. De flitser warmt dus sneller op en verbruikt meer batterijvermogen.

Om zo'n kwaal te overwinnen, is TTL voldoende om een ​​flitser te gebruiken handmatige flitssterkteregeling. Met handmatige flitssterkteregeling zijn er geen proefflitsen en flitst de flitser onmiddellijk de hoofdflits. Het mooie van deze modus is dat:

 1. Oogknipperen wordt volledig geëlimineerd. De polsslag van mijn Nikon-flitser SB-910 heeft een duur van 1\800 tot 1\40.000, gedurende deze tijd zal geen enkele persoon tijd hebben om te knipperen. Ja, een persoon knippert, maar na de flits, en het licht van de flitslamp "tekent" op de foto van een persoon met open ogen.
 2. Wazigheid in de ogen wordt verminderd. In studio's werkt iedereen met flitsers met handmatige stroomregeling, er is praktisch geen probleem van onscherpte in de ogen. Toegegeven, er is nog een ander probleem, de verlichtingsapparaten zelf zijn duidelijk zichtbaar in de ogen, vaak met een rechthoekige vorm, waardoor de ogen van een persoon op de ogen van katten lijken (niet natuurlijk).
 3. Opladen gaat sneller, er wordt geen extra energie verspild. Misschien neemt het richtgetal zelfs toe, aangezien de hele dosis licht in één keer wordt geleverd.

Dit zijn de voordelen van handmatige flitssturing.

Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Trainingen/consulten | YouTube | Facebook | Instagram | Twitter | Telegram

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 58, over het onderwerp: Fototrucs. Deel 9

 • felix

  Ik wilde duidelijk maken dat de flitser altijd op vol vermogen werkt! in haar princepe kan ze niet op een kwart of de helft van haar vermogen werken, dit is een gasontladingslamp, ze heeft spanning en stroom nodig, constante waarden die je niet kunt veranderen! daarom vindt controle alleen plaats in de tijd (ontladingsduur) Nikon SB-910 heeft een duur van respectievelijk 1\800 tot 1\40.000, 1\800 is vol vermogen (de lamp brandt langer) en 1\40.000 is een klein vermogen ( de lamp brandt minder) regeltijd is eenvoudiger dan vermogensregeling (qua elektronica is het tijdregelcircuit heel anders dan het vermogensregelcircuit, de laatste omslachtige creatie van transformatoren en condensatoren, geen echt onderwerp, moet je aantrekken een flitscamera !!! verder verschillende vermogensniveaus, verschillende lichttemperaturen zijn niet goed Het vermogen is een constante waarde op de flitser, alleen de ontladingstijd verandert !!!!

 • Zhenya

  Hallo! Ik maak foto's op de D5100 met deze flitser, in handmatige modus! Ik gebruik geen synchronisatieprogramma's. En om de een of andere reden worden 3 voorbereidende pulsen geactiveerd (alsof het TTL is) en pas op de 4e wordt de ontgrendelingsknop geactiveerd. Ik begrijp niet hoe ik dit moet oplossen. Vertel het me alsjeblieft.

  • Arkadi Shapoval

   Schakel rode-ogenreductie op de camera uit.

   • Zhenya

    Gevonden! Bedankt! :)

  • Zhenya

   *SB700 flitser

 • Alexey

  Hallo!
  Waarom moet je het flitsvermogen überhaupt regelen? Immers, bij het maken van een foto op straat, ongeacht de huidige verlichting, selecteert de camera zelf de gewenste belichting met behulp van de interne belichtingsmeter. De noodzakelijke aanpassing van ISO, diafragma, sluitertijd vindt automatisch plaats. Ik geloofde dat de flitser altijd het maximale uit zijn licht moest geven - laat de camera de rest doen. Inderdaad, bij fel zonlicht vragen we de zon niet om zijn helderheid te verminderen tot de waarde die we nodig hebben, maar we gebruiken wat we hebben (dankzij de belichtingsmeter). Er is contact tussen de flitser en de camera (via de flitsschoen). Maar bedieningscommando's moeten niet van de camera naar de flitser gaan, maar omgekeerd: de flitser moet de camera informatie geven over zijn vermogen. Misschien is hier een preflash nodig. Waarom hebben TTL-flitsers deze modus niet?
  Wat is hier het punt?

  • Vv

   Stel dat een flitser de camera informatie kan geven over zijn vermogen. Maar de flitser kan de camera geen informatie geven over wat er in het frame zit, welke muren, plafond, etc. zich in de buurt bevinden. Als de flitser rechtstreeks in de lens scheen, kun je de benodigde belichting berekenen als je de flitssterkte kent.
   Maar we fotograferen gereflecteerd licht en objecten in het beeld kunnen een mate van reflectie hebben die duizenden keren verschilt, daarom is een 'voorflits' nodig: deze geeft precies de verlichting die de hoofdflits zal geven (rekening houdend met rekening houden met alle reflecties van licht van objecten). Dit is TTL. Bij het fotograferen op straat "ziet" de camera onmiddellijk precies de verlichting die zal zijn op het moment dat de sluiter wordt ontspannen, nog voordat de sluiter wordt ontspannen, en berekent de benodigde belichting. Als we enkele seconden met een flits zouden kunnen "ontsteken" en "schijnen", dan zouden we ons niet bezig houden met voorflitsen, maar dit is een zeer groot energieverbruik, en niet erg prettig voor de ogen van de persoon die wordt neergeschoten :) De flitsfunctie heeft in korte tijd veel energie - het is zeer energiezuinig.
   Als u het "maximum" wilt gebruiken, moet u de "M" -modus gebruiken en handmatig het belichtingspaar op de camera selecteren. Als de objecten in het frame niet veel veranderen, is het voor één opnamescène voldoende om de parameters één keer te selecteren.

 • Анатолий

  Vertel me, wie begrijpt, ik gebruik de SB600 in TTL-modus op nikon D3300 + 50 mm-1,8 - het eerste frame is uitstekend, de volgende zijn zeep, er is geen flits in de eigenschappen, de sluitertijd toont 1/2c in plaats van 1/60c

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2012/08/flesh-ttl-how-it-works/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2012/08/flesh-ttl-how-it-works/