Foto trucs. Deel 7

In dit deel zal ik een paar trucs beschrijven bij gebruik van flits.

Foto trucs. Deel 7

Foto trucs. Deel 7

Flitsbereik vergroten

Het flitsbereik is sterk afhankelijk van ISO, diafragma, brandpuntsafstand van de lens, uittreksels en richting van de flitskop. Om een ​​onderwerp te verlichten dat ver genoeg weg is, is de beste optie een "frontflits" (de flitskop is rechtstreeks gericht op wat we fotograferen). De ingebouwde flitser werkt altijd in deze modus. Als in slechte omstandigheden, bijvoorbeeld bij het fotograferen met een telelens, de flitser niet "klaar kan zijn met licht" voordat u fotografeert, dan kunt u de ISO verhogen of het diafragma vergroten. Diffusers daarentegen verminderen het flitsrichtgetal (maximaal flitsbereik).

Meestal geavanceerde externe flitsers toon de afstand op het displaywaarop de flitser kan worden gebruikt. Deze afstand neemt sterk af (valt) wanneer de flitser in gaat hoge snelheid synchronisatiemodus. Alleen externe flitsers hebben snelle synchronisatie. Op camera's wordt snelle synchronisatie meestal automatisch ingeschakeld wanneer een bepaalde sluitertijddrempel wordt overschreden. Laat me het uitleggen met een voorbeeld, mijn camera Nikon D80 bij sluitertijden van bulb, 30s tot 1\200s, werkt het in de normale modus met een flitser, maar wanneer de camera nodig heeft uittreksel korter dan 1\200s, wordt de high-speed synchronisatiemodus automatisch geactiveerd. In dit geval daalt het richtgetal voor flare sterk. De daling van het richtgetal is duidelijk zichtbaar op de displays van mijn flitsers. SB-900, SB-910. Tegelijkertijd kan de flitser vaak niet verlichten wat ik nodig heb, of is de achtergrondverlichting onvoldoende.Het richtgetal herstellen, moet u ofwel het diafragma afdekken in modus A, Av (diafragmaprioriteit) of overschakelen naar modus S, Tv (prioriteit uittreksels) of M (handmatige modus), en stel daar de sluitertijd in op 1s of sneller. En je kunt ook de ISO verlagen, maar vaak is er gewoon nergens om de ISO te verlagen.

Laat me je een echte situatie als voorbeeld geven: bij het fotograferen van een groepsportret overdag met een diafragma van F5.6, ISO 100 heeft de camera nodig uittreksel ongeveer 1\320. In de 1\320-modus schakelt mijn camera al over naar de snelle synchronisatiemodus en neemt het vermogen drastisch af, gezichten van mensen worden slecht gemarkeerd. Daarom zet ik de camera in de S-modus, stel de limiet in op 1 \ 200, het diafragma wordt ongeveer F / 6.3 en ik maak de gewenste foto.

Wat uittreksel is "grens" kan gemakkelijk worden geïdentificeerd met behulp van de ingebouwde flitser. Het is voldoende om over te schakelen naar modus S en te proberen de sluitertijd tot een minimum te beperken. Dus, in S-modus met ingebouwde flitser, mijn camera Nikon D40 heeft een limiet van 1\500s, camera D80 de limiet is 1\200s, en D200 1\250s, en D700 ongebruikelijke 1\320s. In de praktijk zul je het verschil tussen 1\200, 1\250 en 1\320 helemaal niet voelen. Nou, als je camera geen flitser heeft, dan is het of een heel goedkoop zeepbakje of een heel dure professionele camera.

Opmerking: dergelijke games met diafragma / sluitertijd vereisen ervaring, omdat je moet begrijpen dat alle parameters gerelateerd zijn en in feite onmiddellijk rekening moet houden met hun invloed op de foto. Voor een aantal gevallen radicaal anders uittreksels, diafragma's, enz. Ik heb hier net een voorbeeld uit het echte leven gegeven.

Werkafstand indicatie

Externe flitsers geven ongeveer de afstand aan waarop ze kunnen werken, en markeren het onderwerp met de opgegeven instellingen. Dit helpt me, omdat ik ongeveer weet welk effect ik zal krijgen, of het doet me gewoon denken aan de high-speed sync-modus. Maar met auto ISO aan op Nikon camera's geeft de flitser de maximale actieradius weer. In feite heeft dit nummer heel weinig betekenis en is het erg moeilijk te navigeren. Dit is nog een reden waarom ik aanraad om automatische ISO uit te schakelen bij gebruik van flitser.

Conclusie:

Het richtgetal van de flitser is ook een zeer belangrijke parameter die de fotograaf in de gaten moet houden. Ik raad je aan om je eigen experimenten uit te voeren.

Help het project. Bedankt voor de aandacht. Arkadi Shapoval.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 31, over het onderwerp: Fototrucs. Deel 7

 • Lera Pavlov

  Goede dag Arkady. Ik zal proberen een heldere gedachte achter te laten of het te vragen. Ik heb een Nikon d3100 en een sb700-flitser. Ik fotografeer meestal niet in het voorhoofd, maar met een zelfgemaakt visitekaartje van een rechthoekige schuimschotel die is uitgesneden voor de flitser reflecteert het licht trouwens heel goed en is groter dan de oorspronkelijke op de flitser. Zoals ik heb gemerkt, neemt het flitsgebied toe naarmate de ISO toeneemt en tegelijkertijd kun je de sluitertijd een beetje langer dan 1/125 1/160 en niet 1/200. Je schrijft een lagere ISO en een kortere sluitertijd of het werkt alleen voor het gebruik van een flitser in het voorhoofd wanneer snelle synchronisatie nodig is. Met een externe flitser fotografeer ik alleen in M ISO, niet automatisch F5.6-8, terwijl ISO binnenshuis 400 straat 200 is. Heel erg bedankt voor de artikelen, je site is interessant.

  • Arkadi Shapoval

   Ik schreef dat het vermogen zal toenemen als je de FP-modus naar normaal verlaat. Licht van een flits die op 1/125 staat, die op 1/160 krijgt dezelfde hoeveelheid, maar van andere bronnen natuurlijk een andere hoeveelheid.

 • Lera Pavlov

  Bedankt, alles is duidelijk, ik heb niet goed gelezen.

 • Alex de Kairoy

  Dank u.

 • Dimitri

  Hallo. Er is zo'n probleem Canon 350d + Zenitar M + Yongnou 560, het gebeurt dat wanneer ik met een flits fotografeer, de vloer van de foto wordt verlicht, maar de vloer niet (dat wil zeggen, donkerder), voor zover ik begrijp, komt dit doordat de sluitertijd te lang is? Hoewel de flits een beruchte limiet van 1/2000 heeft, heb ik iets langer geschoten, maar het blijkt nog steeds dat een deel overbelicht is, een deel niet, het probleem manifesteert zich meestal in de felle zon. Of is het probleem misschien dat de lens en de flitser handmatig zijn en de automatisering van de camera het niet aankan? Geef advies over wat te doen in dergelijke gevallen.

  • Arkadi Shapoval

   Het is eenvoudig genoeg, uw camera Canon 350D niet ondersteunen snelle synchronisatiemodus. De sluitertijdlimiet waarbij de camera zonder strepen werkt, is slechts 1 \ 200s. Meer details hier https://radojuva.com.ua/2011/05/flesh-dnem-kak-ispolzovat/

   • Alexander

    Goede dag, Arkady en de rest van de deelnemers aan de discussie, deze flitser (YN560) ondersteunt ook geen HSS (FP)-modus, alleen de onlangs aangekondigde YN568 van deze fabrikant ondersteunt HSS (FP), maar de prijs ervoor zal niet langer net zo lekker zijn als eerdere modellen, en om eerlijk te zijn, YN handmatige flitsers zijn erg goed om binnenshuis te werken, vanwege de zeer lage kosten kun je er meerdere kopen, ze op verschillende plaatsen in de kamer rangschikken en markeren wat je nodig hebt met behulp van radiosynchronisatoren en verschillende modifiers, en als de flitser nog EX in de naam bevat, dan ontsteekt hij heel goed met Nikon CLS en een vergelijkbaar Canon-systeem (ik herinner me de naam niet), maar het is beter om familieleden te nemen om in de camerapositie te werken, dit is mijn IMHO, bedankt voor je aandacht

 • Dimitri

  Dank u zeer. Voor zover ik het begrijp, kun je, om het diafragma niet te bedekken, gewoon een neutraal grijsfilter gebruiken, maar heeft dit invloed op de kwaliteit van de foto?

  • Arkadi Shapoval

   Ja, dat kan. Een goed ND-filter doet niets af aan de kwaliteit.

 • Maxim

  Hallo Arcadië. Na het lezen van je artikel krijg je de indruk dat de high-sync-modus vergelijkbaar is met de video op de d90, maar dat het weinig nut heeft. En zo'n indruk ontstond doordat je overdag een groepsportret aan het fotograferen was en het flitsvermogen niet voldoende was. Geef commentaar op mijn mening aub.
  PS Ik ben een beginnende fotograaf en werkte niet in high-sync-modus, maar ik begrijp waarom het nodig is. Bedankt voor de website.

 • Maxim

  Arkady, ik las een artikel over fotograferen in de zon met een flitser, maar de inhoud van het artikel was voor mij geen openbaring, aangezien ik al meer dan eens had gelezen over synchronisatie bij korte sluitertijden. En overal wordt gezegd dat het leidende aantal van de uitbraak aanzienlijk daalt, maar ze schrijven niet hoeveel het valt. Dus de vraag is, met welk bedrag het eerste getal daalt, of voor verschillende flitsen met een ander aantal, vertel me dan hoe dit aantal valt voor de SB-900. Of misschien wordt deze waarde uitgedrukt in meters of voet vanaf het maximale richtgetal van de flitser. Ik zou graag een soort van adequaat idee hebben van de daling van het flitsrichtgetal bij korte sluitertijden. anders begrijp je zelf het woord "aanzienlijk" onderaan, het geeft geen enkel wiskundig of imperiaal idee over het vallen van het voorhoofd van de flitser bij korte sluitertijden. Bij voorbaat dank voor het antwoord. Met vriendelijke groet, Maxime.

  • Arkadi Shapoval

   In de FP-modus is het flitsbereik afhankelijk van de sluitertijd - hoe sneller de sluitertijd, hoe kleiner het richtgetal. In de normale modus, tot aan de FP-limiet, is het bereik praktisch onafhankelijk van de flitser, maar hangt het alleen af ​​van de brandpuntsafstand, diafragma, ISO. Daarom bij verschillende sluitertijden - een andere val. Als op de SB-900 en scherpstellen op oneindig op 1/200, kan de flitser de lens op 20 m verlichten, dan kan hij op 1/8000 het object slechts op 4 meter verlichten, een val op het gezicht 5 keer. Als de sluitertijd wordt verhoogd van 1/8000 naar 1/1000, dan zal het bereik ook toenemen, omdat de flitser in FP-modus meer subpulsen kan geven.

 • Maxim

  Bedankt Arkady. Nu is het duidelijk waar u op kunt rekenen in de FP-modus. En het is duidelijk dat deze modus niet is zoals video in de D90, en als het flitsvermogen in die gangpaden daalt terwijl je schrijft, dan heeft de FP-modus een vrij breed bereik.

 • Maxim

  Hallo, ik heb een vraag over het minimale flitsbereik. Ondanks de primaire voor de hand liggende van het concept, kan ik gewoon niet ingaan op wat het is, waar deze beperking vandaan komt en waarom het voorkomt in de tabellen van de afhankelijkheid van het bereik van diafragma en ISO. Op het eerste gezicht is dit de afstand die in ieder geval door het licht van de flitser wordt verlicht, welke instellingen er ook zijn ingesteld. Maar ik heb persoonlijk geprobeerd ISO = 100 in te stellen, het diafragma op 32 te sluiten, het vermogen op 1/32 te zetten. Volledig zwart frame. Welke 0.6? Maximale lenslengte. Ik begrijp het niet. In de tabel die ik hierboven noemde, geven ze in ieder geval 0.6 aan voor diafragma's van 16-2.8, dan stijgt het op magische wijze naar 0.7 en 1.0 bij diafragma's van 2-1.4. Ik wil gewoon begrijpen hoe je de werking van de flitser in handmatige modus kunt voorspellen en uiteindelijk deze tabellen begrijpen, die helemaal niet kunnen worden begrepen zonder contact op te nemen met een professionele fotograaf.

  Op dit punt heb ik onlangs één hypothese bedacht. Wat als de waarden "1,0-8,5", "0,6-2,1", "0,7-0,6" in de afstandstabel niet de afstanden zijn die de flitser kan raken bij verschillende vermogens, maar de verlichtingsdiepte (vergelijkbaar met de scherptediepte ) op maximaal vermogen? Die. dit is het bereik waarbinnen alle objecten een acceptabele verlichting hebben. Het concept van acceptabele verlichting is erg voorwaardelijk. Van wat ik in de praktijk zie, kan ik aannemen dat het mogelijk is op basis van de capaciteit in het dynamisch bereik. Maar dan nog een vraag - wat is de praktische betekenis van de minimale straal? Ik vermoed dat een kleinere minimale straalwaarde een sleutelrol kan spelen bij macroflitsen, waardoor u waarschijnlijk meer controle kunt krijgen over de mate van verlichting van objecten die zich dichtbij bevinden, terwijl met conventionele flitsers op dergelijke afstanden het vermogen wordt verminderd zal leiden tot scherpe sprongen verlichting. Dit is slechts mijn theorie, maar ik heb nergens een antwoord op deze vraag gevonden (inclusief Engelstalige), maar ik heb nergens een antwoord op deze vraag gevonden.

  • Maxim

   Na een reeks extra tests kwam ik tot de eindconclusie dat de waarde die wordt aangegeven als “minimum flitsbereik” naast de aanduiding van het richtgetal specifiek gerelateerd is aan de belichting door analogen met het richtgetal. Zoals het richtgetal de maximale afstand bepaalt tot waar een correcte belichting mogelijk is bij maximaal vermogen, zo bepaalt het minimum de minimale afstand waarboven een correcte belichting mogelijk is bij maximaal vermogen. Daarom verschijnen deze twee min/max-getallen naast elkaar in de afstand versus diafragma- en ISO-tabellen. En daarom groeit hij met toenemende ISO en bij een constant diafragma.

   Er is geen praktische betekenis in het min-getal, omdat zelfs als ik frontaal fotografeer, moet je er natuurlijk voor zorgen dat er niets tussen mij en het onderwerp is, anders is het frame 100% rotzooi. Dit is 0.6 - zo heet het, ter informatie. Dit is gewoon iets om rekening mee te houden, evenals het richtgetal, evenals lichtafval, lensschaduw, enzovoort. Dit alles manifesteert zich anders op verschillende instellingen.

  • Анатолий

   Ja, ik heb nog nooit zulke onzin gelezen :(

 • Nikita

  Geconfronteerd met de volgende situatie:
  binnen gefotografeerd met raamverlichting (bewolkt weer) + flits op Nikon sb700. Tijdens het fotograferen heb ik de volgende parameters ingesteld in de "M" -modus op de D90: sluitertijd 1/4000, diafragma f5.6, auto ISO was tot 800. Flits omhoog + kaart, TTL-modus, FP-modus Aan. Het resultaat is de sterkste overbelichting van het frame.
  En ik begrijp niet waarom dit is gebeurd. Diafragma gesloten, minimale sluitertijd. ISO was ingesteld op 800, maar het is niet 25600). De flitser in FP-modus flitst met een lager vermogen. Het lijkt erop dat alle elementen, afzonderlijk of samen, zeggen dat het donker moet zijn op het frame.

 • Danil

  waarschijnlijk zal 1/200c en langer correcter zijn?

 • Danil

  ofwel overschakelen naar modus S, Tv (sluitertijdvoorkeuze) of M (handmatige modus), en de sluitertijd daar instellen op 1 \ 200s of sneller

  waarschijnlijk zal 1/200c en langer correcter zijn?

 • Valery

  Op de Nikon d300 tekent de YN468-II-flitser bij sluitertijden van 1/4000 en tot 1/8000 alleen de bovenkant van het frame en de rest van het gebied is zwart, hoe komt dat?

  • Taras

   De YN468-II heeft geen high-speed sync-modus. De drempelwaarde voor de D300, waarna de flitser overschakelt van normaal naar FP/HSS, is een sluitertijd korter dan 1/320. De sluiter slaagt erin om slechts een kleine opening aan de bovenkant van het toekomstige beeld te openen, aangezien de niet-inheemse Yongnuo zonder FP-modus vuurt. Als de sluiter bij een sluitertijd van 1/4000-1 / 8000 de tijd zou hebben om in één keer over de volle breedte te openen, zou zo'n band niet bestaan. Maar dit is onmogelijk in deze kamer - de bewegingssnelheid van de gordijnen is altijd constant en wordt bepaald door het ontwerp van het sluitermechanisme, de mechanische sterkte die erin is verwerkt door ingenieurs.

 • Alexey

  Ik ben altijd verbaasd als iemand iets koopt van een derde partij en dan vraagt; waarom werkt het niet zo.

  ja, hier kun je het nauwelijks uitvinden met de merkrookwolk, en met allerlei soorten budgetten - het is goed, zelfs als het überhaupt rookt.

  • gast

   En het verbaast me altijd wanneer ze apparatuur kopen zonder de kenmerken te begrijpen, zonder de instructies te lezen, en de forums vervuilen met domme vragen, maar over externe fabrikanten, dit is een leugen, mijn puff MATS werkt geweldig, je hoeft alleen maar te lezen de instructies en zet je hersens aan, pak een camera en maak een foto

  • gast

   Het verbaast me ook als ze geavanceerde bladerdeeg kopen voor een karkas zonder FP en hier onzin schrijven, internet is nu voor iedereen beschikbaar, en voordat je iets koopt, zie reviews, specificaties, etc.

  • Анатолий

   Ik ben verrast door zulke opmerkingen. Eerlijk gezegd is het juist gemakkelijker om met een handmatige flitser te fotograferen, deze is gewoon langzaam, in tegenstelling tot een automatische flitser waarbij je snelheid nodig hebt. Ik lees de reacties en vraag me af waarom iemand een hoofd krijgt? En hoe ik als kind met handmatig flitsen omging🤣

 • anonymus

  YN468-II heeft geen hoge timing. En de flitser brandt hoe helderder hoe meer iso In donkere kamers is de sluitertijd 1/500 F / 5.6 iso minimaal 400 wanneer het diafragma gesloten is, verhogen we de iso, anders is er mogelijk niet genoeg pulskracht - er zijn verschillende van ze met high-speed synchronisatie en batterijen spelen een belangrijke rol, ik gebruik 2500mAh eneloop

 • anonymus

  Als je de Multi mode selecteert op de yn568ex krijg ik een beeld op het flitsscherm waar de flitser op de camera zit, op de Debao Su800 camera wil ik graag een slave. Waar zit ik fout in de instellingen? Dank je, Oleg.

  • Vv

   Ik kan het mis hebben, maar Multi-mode is niet bedoeld voor bediening op afstand. Radiosynchronizer of lichtsynchronizer + ingebouwde flitser zal de situatie redden.

 • anonymus

  Vergeten te melden: Debao su800 op Nikon d90.

 • Eugene

  voor het maken van een reportage in een ruimte waar altijd weinig licht is, gebruik ik de volgende parameters: S mode, auto-ISO van 400 tot 3200, flits TTL mode. Hoge ISO is verantwoordelijk voor de achtergrond, de flitser belicht het onderwerp zelf. Wanneer de verlichting toeneemt, verlaagt de camera automatisch eerst de ISO, weg van "gevaarlijke" waarden in termen van beeldkwaliteit, de lagere drempel van 400 maakt het niet mogelijk om een ​​beeld te krijgen waar er een zeer licht onderwerp is op een zwarte achtergrond. Bij een grotere toename van de verlichting wordt het diafragma afgedekt, zoals het hoort in de S-modus.
  Camera d5200, flitser sb700.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2012/08/flesh-distance/

Versión en español de este artículo https://radojuva.com/es/2012/08/flesh-distance/