Overzicht MS Helios 44-3 2/58

Deze review presenteert een vrij zeldzame versie van de Helios-44-3 2/58 MS uit de Helios-44-X serie lenzen.

MS Helios 44-3 2/58

MS Helios 44-3 2/58. Lens getoond op een filmcamera Nikon EL-2 geïnstalleerd met een conventionele adapter M42-Nikon F

In een notendop

MS Helios 44-3 2/58 is een van de beste lenzen van alle 'Helios-44' lenzen met handmatige diafragma-instelling. Dit is de enige lens in deze serie met multicoated optiek.

Over het algemeen is het vergelijkbaar met veel voorkomende opties. Helios-44-2 2/58 (HELIOS-44-2 2/58).

Een algemene lijst van HELIOS-44 lenzen is te vinden in de 'Duizend-en-een-nacht met HELIOS-44'.

MS Helios 44-3 2/58

MS Helios 44-3 2/58

Belangrijkste technische kenmerken van MS Helios 44-3 2/58:

De naam van de instantie uit de review (zoals geschreven op de lens zelf) MS Helios 44-3 2/58 met het VOMZ logo, twee lenzen hebben meegedaan aan de review: 8619437 en 9167912
Belangrijke eigenschappen
 • M42х1/45.5 – Gemeenschappelijke landingsdraad 'M42'.
 • alleen handmatige scherpstelling
 • diafragma controle ring
 • diafragma ring
 • MS – meerlaagse coating van optica.
 • lens geschikt voor full frame camera's
 • metalen hoes
Diameter voorfilter 52 mm
Brandpuntsafstand 58 m
Zoomverhouding 1 X
Ontwikkeld door voor filmcamera's met een framemaat van 36 mm X 24 mm
Aantal diafragmalamellen 8 ronde bloemblaadjes. De bloembladen vormen een ongeveer regelmatige achthoek
Tags
 • scherpstelafstand alleen in meters
 • scherptediepteschaal voor F/2, 4, 5.6 (alleen streepje), 8, 11 (alleen streepje), 16
 • pijl op diafragmaring
 • diafragmawaarden F/2, 4, 5.6, 8, 11, 16
diafragma Van F/2 tot F/16.0, instelbare diafragmaring, er is een vooraf ingestelde diafragmaring. Het diafragma is traploos te verstellen, zonder klikken.
MDF (minimale scherpstelafstand) 0.5 m
Gewicht 250 g
Optisch ontwerp 6 elementen in 4 groepen
Blenda in het voorfilter geschroefd, de markering van de originele kap werd niet gevonden.
Land van fabrikant USSR, gemaakt in de Vologda Optical and Mechanical Plant
Instructie Mijn scan
periode Ongeveer van 1983 (?) tot 1995 (?)

MS Helios 44-3 2/58 is goed gemonteerd, maar van de voor de hand liggende tekortkomingen kan ik het volgende opmerken:

 • lensafschuiningen worden niet zwart gemaakt, wat een slecht effect heeft op het beeldcontrast
 • diafragmalamellen worden niet zwart gemaakt, wat een slecht effect heeft op het beeldcontrast op afgedekte diafragma's
 • micro-speling van de diafragmaring, maar dit heeft geen invloed op de prestaties of het gemak van het werken met de lens
 • de zonnekap wordt in de schroefdraad van het voorfilter geschroefd en is niet geïnstalleerd in de bajonetopeningen, zoals bij moderne lenzen. Hoewel ik voor die tijd geen vergelijkbare lens ken met een zonnekap van het bajonettype
 • het ontwerp van de focusring is slecht compatibel met adapters. Dit probleem wordt hieronder in detail beschreven en verwijst meer naar adapters/adapters dan naar lensfouten.
 • bij F/4-F/16 vormen de diafragmalamellen een onvoldoende rond gat
 • voor Sovjet-lenzen is een kenmerkend kenmerk de aanwezigheid van een schaal voor scherpstelafstand alleen in meters (metrisch systeem). Sommige gebruikers uit westerse landen kunnen hierover klagen
 • de scherpstelring zit te dicht bij de bajonet, het is niet altijd even handig om te werken, zeker niet bij gebruik op sommige moderne camera's die bijvoorbeeld zijn uitgerust met een batterygrip
MS Helios 44-3 2/58

MS Helios 44-3 2/58

De scherpstelring is van metaal, niet van rubber, draait ongeveer 270 graden, de ring beweegt soepel. Tijdens het scherpstellen roteert het voorste intrekbare deel van het lichaam niet. Scherpstellen gebeurt door het hele lensblok te verplaatsen.

MS Helios 44-3 2/58 heeft een ring voorinstellingen diafragma. Hiermee kun je een van de vaste waarden selecteren: F / 2, 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16. In tegenstelling tot de vooraf ingestelde ring draait de diafragmaring soepel en kun je elke tussenwaarde instellen. De vloeiende beweging van de diafragmaring is handig bij het opnemen van video. Het diafragma bestaat uit 8 bloembladen, die een gat vormen in de vorm van regelmatige octaëders.

MS Helios 44-3 2/58 heeft een rood-gele markering van het diafragma en de scherpstelafstand, ongebruikelijk voor lenzen uit de Helios-44 serie.

Het verschil tussen de lenzen van de Helios-44-X-serie en de Helios-44-serieМ-X zijn die versies zonder de letter 'М' in de naam van de lens hoeft niet te springen ('М'opening) diafragma, daarom werkt het diafragma op dergelijke lenzen alleen in de handmatige modus. Dergelijke lenzen zijn handiger in gebruik op moderne digitale camera's (het is niet nodig om het mechanisme van het springende diafragma-apparaat te blokkeren voor handmatige bediening). Lenzen met een 'M' in de naam, zoals HELIOS-44M 2/58, een springend (knipperend) diafragmamechanisme hebben en geen handmatige diafragmaregelingsmodus hebben (het diafragma is altijd open totdat de diafragmapin aan de bajonetzijde wordt ingedrukt).

MS Helios-44-3 is interessant omdat het: meerlaagse optiek, wat wordt aangegeven door de letters MC in de naam van de lens (МultraproСvertakking). MS-versies zijn zeldzaam, en meestal zijn dit lenzen uit de Helios-44-serieМ-X, niet de Helios-44-X-serie.

MS Helios 44-3 2/58

MS Helios 44-3 2/58

Moeilijkheden bij het gebruik van adapters

MS Helios-44-3 2/58 heeft een zeer karakteristieke en onaangename eigenschap. Bij gebruik van een adapter die op de native M42-schroefdraad wordt geschroefd, rust deze tegen de focusring en blokkeert deze (de focusring kan niet worden gedraaid). Bij gebruik van een 'M42-vereiste montage'-adapter, zullen er ernstige focusproblemen zijn. Ik zie dit ontwerp van de scherpstelring alleen op de Helios 44-3 2/58 MS. Om deze aandoening te behandelen, moet je ofwel de achterkant van de focusring een beetje afsnijden, of een zelfgemaakte dunne pakking tussen de focusring en de adapter gebruiken.

Het is belangrijk: Alle lenzen die vóór 1991 zijn geproduceerd, hebben last van deze aandoening. Na 1991 werd de lens gefinaliseerd en het gebruik met adapters/adapters geeft geen problemen.

Belangrijk: MS Helios-44-3 2/58 bij gebruik van een conventionele adapter M42-Canon EOS kan zich vastklampen aan een spiegel Canon EOS full frame camera's. Dus MS Helios-44-3 2/58 vangt de spiegel van mijn Canon EOS 5D-camera terwijl hij scherpstelt van oneindig tot 6 meter. VAN bijgesneden Canon EOS-camera'sevenals spiegelloze camera's Canon M, Canon GOEDKOOP er zullen geen problemen zijn.

MS Helios 44-3 2/58

MS Helios 44-3 2/58

Beeldkwaliteit

In verband met het gebruik van multicoating is de kleurweergave van de Helios-44-3 2/58 MC beter dan die van sommige andere lenzen van de Helios-44-familie, die de kleurweergave kunnen bederven met een parasitaire groenachtige of gelige tint. Ook gedraagt ​​MS Helios-44-3 2/58 zich iets beter bij achter- en zijlicht en creëert over het algemeen een meer contrasterend beeld dan het zou zijn zonder multi-verlichting. Helaas, vanwege het feit dat de lensafschuiningen niet zwart zijn en de diafragmalamellen ook niet zwart, kan overmatige reflectie het beeldcontrast verminderen, vooral bij hetzelfde tegenlicht en zijlicht. In echte opnameomstandigheden moet je soms contrast toevoegen aan de foto's.

De lens is in het midden van het frame al scherp genoeg bij F/2.0. Er is een merkbare daling van de resolutie naar de randen en hoeken van het frame. Door het diafragma met 1-2 stappen te sluiten, worden de randen en hoeken van het beeld enigszins uitgelijnd.

Veel gebruikers houden van lenzen van de Helios-lijn voor het optische ontwerp van het type Biotar / Biotar met 6 elementen in 4 groepen, wat in sommige gevallen een beeld oplevert dat een lust voor het oog is. Het belangrijkste kenmerk van alle Helios-44-lenzen is het speciale karakter van de vervagingszone - gedraaide (gedraaide) bokeh. Technisch gezien is dit een optische fout, namelijk geometrische vignettering, maar vanuit artistiek oogpunt kan het fungeren als een extra techniek om een ​​aangenaam beeld te creëren.

MS Helios 44-3 2/58

MS Helios 44-3 2/58

Voorbeeldfoto's

Foto's op Nikon D40 geen verwerking, JPEG L Basic. Op Nikon-camera's heb ik een lens gebruikt met een gewone adapter M42-Nikon F.

Foto's op Canon EOS 5D geconverteerd met Canon Digital Photo Pprofessioneel 4 (Canon DPP) met kleine aanpassingen. Op Canon EOS-camera's heb ik een lens gebruikt met een gewone adapter M42-Canon EOS.

Originele foto's op de Canon EOS 5D kunnen downloaden via deze link. Meer foto's zijn te vinden hier.

MS Helios 44-3 2/58

MS Helios 44-3 2/58. Op een Canon EOS 5D full-frame DSLR gebruikte ik deze lens met een eenvoudige adapter M42-Canon EOS

mijn ervaring

Van alle beproefde lenzen van de Helios-44-familie is deze MC Helios-44-3 2/58 persoonlijk het meest in mijn ziel gezonken. Ik had verschillende exemplaren die ik in verschillende jaren van mijn fotografiepraktijk gebruikte, ze waren allemaal goed. Zelfs problemen met het gebruik van adapters konden niet voorkomen dat ze sympathie kregen voor de Helios-44-3 2/58 MS. Tegelijkertijd heb ik jarenlang een hele emmer Helios-44-2 geprobeerd (ongeveer 10 verschillende exemplaren, verschillende fabrieken, verschillende productiejaren) en geen van hen schoot bij mij wortel.

Persoonlijk vind ik de Helios-44-3 2/58 MC de beste lens in de Helios-44 lijn zonder knipperend diafragma. Dit is mijn persoonlijke mening, deze mag niet samenvallen met de mening van andere gebruikers. Als de MC Helios-44-3 2/58 13 bloembladen had, zoals de eerdere versies van Helios-44, dan zou er geen prijs voor zijn.

Meestal is MS Helios-44-3 2/58 aanzienlijk duurder dan Helios 44-2 2/58. Ondanks hun liefde voor de MS Helios-44-3 2/58 is het niet de moeite waard om hem te achtervolgen. U kunt veilig kennis maken met Sovjet-optica, te beginnen met Helios-44-2 2/58.

Reacties op dit bericht vereisen geen registratie. Iedereen kan een reactie achterlaten. Veel verschillende fotoapparatuur is te vinden op AliExpress.

MS Helios 44-3 2/58

MS Helios 44-3 2/58

Reviews van lenzen uit de serie 'Helios-44 2/58':

 1. Helios-44 2/58 [KMZ, 13 bloemblaadjes, M39, zilver, #0220423]
 2. Helios-44 2/58 [KMZ, 8 bloemblaadjes, M39, zilver]
 3. Helios-44 1:2 F=5,8 cm П [KMZ met vervangen lenzen, nr. 0007220, lensreview van lezer Radozhiva]
 4. HELIOS-44M 2/58 [KMZ, 8 bloemblaadjes, serienummer 7843528]
 5. HELIOS-44M 2/58 [plant 'Jupiter', Valdai, 8 bloemblaadjes, serienummer 8027170]
 6. HELIOS-44-2 2/58 [plant 'Jupiter', Valdai, 8 bloemblaadjes, serienummer 83052779] + review van de autofocusversie
 7. MS Helios 44-3 2/58 [MMZ, 8 bloemblaadjes, 8619437, 9167912]
 8. MC Helios-44M-4 2/58
 9. Helios-44K-4 58mm 1:2 [KMZ, 6 bloemblaadjes, Pentax K]
 10. MC Helios-44M-4 58mm 1:2 [plant 'Jupiter', Valdai, 6 bloemblaadjes] + review van de autofocusversie
 11. MC Helios-44M-5 58mm 1:2 [plant 'Jupiter', Valdai, 6 bloemblaadjes]
 12. MC Helios-44M-6 58mm 1:2 [plant 'Jupiter', Valdai, 6 bloemblaadjes]
 13. MC Helios-44M-7 58mm 1:2 [plant 'Jupiter', Valdai, 6 bloemblaadjes]
 14. Een artikel over de meeste van de belangrijkste wijzigingen van de Helios-44-serie
 15. Afbeeldingengalerij op MC Helios-44M-4
 16. Kijk naar modern lenzen 'Helios' kan Op deze pagina
 17. Veel Helios van alle soorten zijn te vinden op ebay via deze link

Origineel'Carl Zeiss Jena Biotar 2/58':

 1. Carl Zeiss Jena Biotar 1:2 f=5,8cm T [17 diafragmalamellen, M42]
 2. Carl Zeiss Jena Biotar 2/58 T [12 diafragmalamellen, M42]
 3. Veel Biotaren van alle soorten zijn te vinden op ebay via deze link

Kijk naar modern lenzen 'Zenitar' и 'Helios' kan Op deze pagina.

MS Helios 44-3 2/58

MS Helios 44-3 2/58

MS Helios 44-3 2/58

MS Helios 44-3 2/58

MS Helios 44-3 2/58

MS Helios 44-3 2/58

MS Helios 44-3 2/58

MS Helios 44-3 2/58

MS Helios 44-3 2/58

MS Helios 44-3 2/58. Lens getoond op een filmcamera Nikon EL-2 geïnstalleerd met een conventionele adapter M42-Nikon F

Bevindingen

MS Helios 44-3 2/58 is een standaard (qua brandpuntsafstand) snelle lens. Sommige exemplaren zijn moeilijk te gebruiken op moderne digitale camera's vanwege het ongebruikelijke ontwerp van de focusring, wat het gebruik van adapters bemoeilijkt. Veel amateurfotografen gebruiken lenzen van de Helios-44-familie voor een zeer breed scala aan fotografische taken, maar ze worden voornamelijk gekocht voor creatieve opnamen, en met name voor het creëren van het effect van verwrongen bokeh.

Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Trainingen/consulten | YouTube | Facebook | Instagram | Twitter | Telegram

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 227, over het onderwerp: Herziening van MS Helios 44-3 2/58

 • Michael

  Hallo! En niemand heeft MS HELIOS 44M gebruikt? Misschien is dit hetzelfde?

  • B.R.P.

   Gebruikt. De 44's zijn over het algemeen allemaal vergelijkbaar.

   • Sergo

    Niet echt. Ik had 2 44-3's en ze waren beter dan andere 44m-7's die ik heb gezien. zeker 44-3 is de beste helios uit de 44-serie

    • B.R.P.

     Je bent goed thuis in de variëteiten van Helios)

  • Michael

   MS HELIOS 44M, het lijkt mij dat de foto iets beter is. Maar ik hou ook van het ontwerp.

  • Denis

   Plus en min zijn allemaal hetzelfde. Het schema is hetzelfde. Het verschil zit alleen in de verlichting en de toestand van een bepaalde instantie. Wat mij betreft, het is beter om Jupiter 8 2/50 te nemen. Dit is een kopie van de zonar. Maar dit is als je een spiegelloze camera hebt.

 • Гамлет

  Hallo. Arkady, klampen alle helio's zich vast aan de full-frame Canon-spiegel? En hoe ermee om te gaan, niet om het tot in het oneindige te verdraaien?

  • Alex Duloglo

   Ja, ik ben ook geïnteresseerd in dit moment. Vertel me hier meer over, alsjeblieft.

  • Joe

   Niet alles.
   https://www.panoramaplanet.de/comp/

   • Гамлет

    Dit alles zou kunnen werken op nieuwe lenzen, en toen, onder de USSR, was de spreiding in parameters op dezelfde lenzen groot. Ik had bijvoorbeeld 2 identieke Gelika 44-2, ik heb de slechts uit één verwijderd. ring en alles was normaal, en de andere, na het verwijderen van de afstelring, liep de diafragmaring vast. Ook hier heb ik 4 objecten in mijn adapter geschroefd en met een schuifmaat gemeten hoe ver de achterlens uit de adapter steekt. 44-3 kwam uit met 1.2 mm, 44 m met 1.1 mm, 44-2 met 1.1 mm, Zeiss met 1.3. Het blijkt dat als Arkady en volgens tabel 44-3 de spiegel aanraakt, al degenen die door mij worden gecontroleerd, ook pijn zullen doen.

    • Гамлет

     Is het trouwens mogelijk om een ​​ring van 1 mm dik tussen de adapter en de lens te plaatsen?

     • Гамлет

      Zelfs als oneindigheid verdwijnt, heeft bijna niemand het nodig op Helios. Het zal zelfs focussen op 10-20 meter en OK.

    • Joe

     De tabel bij de link is voor een algemeen idee, alles hangt echt af van het specifieke exemplaar van de lens. Als uit de meetresultaten blijkt dat de achterkant van de lens de spiegel kan raken, kunt u proberen niet verder dan 2-3 meter scherp te stellen, of de lens niet helemaal in de adapter schroeven (een sluitring kan hierbij helpen), of slijp het metalen deel van de lens dat van achteren uitsteekt eraf. U kunt ook proberen eerst de LiveView-modus in te schakelen en na het optillen van de spiegel de lens in te schroeven, maar u moet zeker weten dat op het moment van fotograferen alleen de sluiter wordt ontspannen, zonder de deelname van de spiegel - het mechanisme werking verschilt voor verschillende cameramodellen. En in dit geval moet u de energiebesparende functies van de camera uitschakelen, zodat LiveView zelf niet na een bepaalde tijd wordt uitgeschakeld. Vergeet niet eerst de lens los te draaien voordat u LiveView uitschakelt. Over het algemeen zijn er ongemakken.

     • Гамлет

      Bedankt. Het is het beste en meest betrouwbare om een ​​sluitring uit iets tussen de lens en de adapter te snijden.

 • Seladir

  En hoe zit het met de Canon 6D, raakt deze lens de spiegel erop?

  • Seladir

   Ik heb het geprobeerd, geen vreemde geluiden bij het scherpstellen op oneindig of bij het fotograferen.

 • Sergei

  Kun je het probleem met adapters en het klemmen van de focusring nader toelichten? Hoe is deze ziekte na 91 jaar precies genezen en hoe visueel te onderscheiden? De lens uit de test is pas 91 jaar oud, heeft hij dit probleem nog steeds of niet?

 • SERGEY

  Goed glas.

 • Sergei

  Ik ontdekte het zogenaamde "probleem" van het klemmen van de focusring met een adapter. Delov voor 10 minuten, niets bijzonders, zelfs draaiers zijn niet nodig. Draai de 3 bevestigingsschroeven los, verwijder de focusring. Schuur de achterkant (verwijder ongeveer 1-2 mm, het belangrijkste is om de zijkant niet volledig af te slijpen). Ik gebruikte een banale grinder en bracht de achterkant van de ring in het midden van de cirkel aan. Maar u kunt ook gewoon schuurpapier gebruiken en het op een plat oppervlak leggen.

  • Nicholas

   Op 81n heb ik de rok gewoon afgeslepen met een platte vijl en een beetje. Ik heb hem gepolijst met een zero polish. Toen vond mijn schoonvader een nul 44-3, hij gaf hem weg, hij gebruikt hem niet, ik zal proberen hem niet te slijpen, ik heb een koperen plaat van ongeveer 1 mm dik, ik zal proberen hem te snijden Haal de pakking eruit, we zullen zien...

 • С

  Ik zal helpen met het aanpassen (verfijnen) aan moderne camera's gerkon55@bk.ru

 • Vladimir

  WAAROM BEGON JE GEEN BRIL MET MC ENLIGHTENMENT OP TAIR 11A, de lens is duurder dan deze helios, de kwaliteit van ms lighting, het proces is erg ingewikkeld en als de coating niet correct is, zal het uiteindelijk alleen maar pijn doen, plus de slijtvastheid van de coating, de auteur heeft zoveel foto's gemaakt, maar er is geen enkel front- of borstportret om praktisch te laten zien hoe goed hij is

  • B.R.P.

   Er is weinig zin van de Sovjet-ms.

 • ba3lur

  het is vreemd dat niemand, beginnend bij de auteur en commentaar, heeft opgemerkt dat dit ontwerp en het logo van de Minsk MMZ of Belomo in Vologda totaal anders is en niet werden geproduceerd zoals ze beschikbaar zijn met dit ontwerp Helios 44-2 zonder MS 1989 en 44-3 met MS 1993 slaat nergens op ... Ik ben het ermee eens dat dit de beste in serie is 44

 • ba3lur

  ... dit is MS Helios 44-3 Belomo

 • Lera

  hallo, misschien kun je helpen. Ik ben een complete nieuweling. Ik heb 44-3 + van mij gekregen fuji xt 200, en zonder statief is het volkomen onmogelijk om een ​​foto te maken, het bepaalt een vreemde langzame sluitertijd (en zelfs nadat ik het heel erg heb aangepast, zie ik dat bokeh niet erg (hoe om te begrijpen wat ik verkeerd doe? (

  • B.R.P.

   God! Ik huil 4 hulp!

 • Daniel

  Er was een 93 jaar oude lens, die was gekocht in een set met een ander glas en al thuis ontdekte ik dat de schroeven bruin (roest) waren, en van binnen voelde het aan als schimmel langs de randen van de lenzen. De scherpstel- en diafragmaringen werden heel soepel aangestuurd, niets wreef ergens, de diafragmaring speelde ook. De foto was treurig, een zeepachtig beeld bij daglicht. Pas 's avonds met de zonsondergang richting de horizon verscheen de kwaliteit op de gesloten exemplaren.
  Ik hoop dat ik een betere optie kan uitproberen, evenals een interessante lens qua formaat.

 • Joe

  Absoluut prachtige weergaven van uw “voorbeeldopnamen”. Ik denk dat ik er met Kerstmis een van deze ga laten aanpassen voor een Nikon F-vatting, dus ik hoop dat de mijne net zo goed zal zijn als die van jou.

 • Maxim

  Er zijn adapters voor vroege 44-3. De rok sluit niet.

  • Maxim

   .

   • Bina Eliora

    Ja, de K+F Concept Pro-adapter werkt prima. Het is duurder dan de Fotasi-adapter, die niet werkte voor mijn exemplaar van de 44-3 (niet de schuld van de adapter). Het is niet nodig om met de lens te rommelen.

 • Nicholas

  Als lens is hij qua scherpte inferieur aan de Helios 81n, maar als portretlens vond ik hem prima. Ik heb de rok twee uur lang geslepen, maar nu is alles in orde!

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2012/07/obzor-ms-gelios-44-3-2-58/

Versión en español de este artículo https://radojuva.com/es/2012/07/obzor-ms-gelios-44-3-2-58/