Blootstelling. Belichtingscompensatie.

Belichting is de hoeveelheid licht die nodig is om een ​​foto te maken. Niets ingewikkelds.

Blootstelling. Belichtingscompensatie

Blootstelling. Belichtingscompensatie

De blootstelling wordt gedoseerd op de belangrijkste manieren:

 1. Blootstelling
 2. Opening
 3. ISO-gevoeligheidswaarde
 4. Flash (of andere verlichtingsarmaturen)

Kortom, in digitale fotografie is het gebruikelijk om te zeggen dat de belichting alleen afhangt van: uittreksels, diafragma en ISO, maar in feite laat iedereen die dit zegt de flitsbediening achterwege.

De belichting wordt gemeten in EV-eenheden (Exposure Value).

Fotobelichting ongewijzigd +-0

Fotobelichting ongewijzigd +-0

Belangrijk: als je de ISO-waarde en het flitsvermogen vastlegt (zoals bijvoorbeeld op oude filmcamera's), dan is het mogelijk om alleen de sluitertijd van de camera en het diafragma van de lens te wijzigen. In dit geval, sluitertijd en diafragma worden belichtingskoppel genoemd. Ze zijn een stel, want als de een verandert, past de ander zich aan de tweede aan. Deze aanpassing wordt gewoon door de camera uitgevoerd.

Het belangrijkste: Als u een van de parameters van de vier belangrijkste verandert, moet u een van de andere drie wijzigen om de huidige belichting te behouden. Dus als u de sluitertijd wijzigt, moet u ofwel de diafragmawaarde of de ISO-waarde wijzigen om de huidige belichtingswaarde te behouden.

Belichting is 1.33 stops naar links verschoven omdat er veel donkere delen op de foto zijn

Belichting is 1.33 stops naar links verschoven omdat er veel donkere delen op de foto zijn

De belichtingsmeter is verantwoordelijk voor de juiste belichting in de camera. De belichtingsmeter is een speciale sensor in de camera die de hoeveelheid licht "opgenomen" door de lens meet en de "juiste" parameters berekent. uittreksels, diafragma en ISO-waarde, en soms flitsvermogen om de "juiste" belichting te creëren.

Correcte belichting betekent meestal een evenwichtige vulling van het beeld met lichte en donkere gebieden, meestal probeert de belichtingsmeter een "juist" histogram te maken. Over het algemeen is hoe de belichtingsmeter dit doet erg moeilijk uit te leggen aan de vingers.

De belichting is 1.33 stappen naar links verschoven, hoewel deze volgens het idee hier naar rechts had moeten worden verschoven.

De belichting is 1.33 stappen naar links verschoven, hoewel deze volgens het idee hier naar rechts had moeten worden verschoven. Dit is specifiek voor de camera zelf.

Belichting meten in automatische standen

In automatische modi, in alle modi behalve P, A, S, M, bepaalt de camera de parameters volledig zelf uittreksels, diafragma en ISO. Als de flitser aanstaat, wordt ook het vermogen voor de flitser berekend. Afhankelijk van de opnamemodus worden de prioriteiten van een of andere parameter in de belichting berekend.

geen belichtingscompensatie

geen belichtingscompensatie

Belichtingscompensatie

Gewoonlijk heeft de camera (camera) de mogelijkheid om de algehele belichting van de foto naar links of rechts langs het histogram te verschuiven (ofwel meer licht toevoegen of de hoeveelheid licht verminderen). Hiervoor is een speciale knop verantwoordelijk, die heel gemakkelijk te vinden is, deze heeft de aanduiding "+ -". Op Nikon-camera's kan de "+-"-correctie bijvoorbeeld alleen worden gebruikt in de creatieve standen P, A, S, M, in alle andere standen is de correctie niet beschikbaar.

Belichtingscompensatie

Belichtingscompensatie. Je kunt duidelijk zien wat er is veranderd. -1, 0, +1

Belichtingscompensatie met flits uit en auto ISO uit:

1. In A (Diafragmaprioriteit) Mode - Bij gebruik van "+-", zal de camera de sluitertijd wijzigen om de belichting te compenseren

2. In S-modus (prioriteit uittreksels) - bij gebruik van "+-", zal de camera het diafragma wijzigen om de belichting te compenseren

3. In de M-modus (handmatige modus) - de camera reageert niet op de "+-"-correctie als de AUTO ISO-functie is uitgeschakeld. Als de AUTO ISO-functie is ingeschakeld, zal de camera de ISO-waarde wijzigen.

4. In P-modus (programmamodus) - de camera kan zowel de sluitertijd als het diafragma wijzigen

Als de flitser aan is, vindt compensatie plaats bij een verandering in het flitsvermogen en andere parameters. Vooral wanneer de flitser is ingeschakeld (in TTL automatische flitsoutputmodus), is de "+-" correctie in handmatige modus M sterk voelbaar.

Bij sommige taken doet de belichtingsmeter van de camera het goed.

Bij sommige taken doet de belichtingsmeter van de camera het goed. En het amendement hoeft niet te worden gebruikt

Flitscompensatie

Een andere complicatie bij het werken met “+-” is een aparte flitscompensatiefunctie. Deze functie heeft hetzelfde pictogram als "+-" maar met een bliksemschichtpictogram toegevoegd. Deze functie is direct van invloed op de flitssterktecompensatie. Verandert precies hetzelfde, met een bepaalde hoeveelheid EV Het is erg moeilijk om zowel het flitsvermogen als de belichtingscompensatie tegelijkertijd te berekenen. Als bijvoorbeeld de normale belichtingscompensatie “+-” met een waarde van +0.3 EV en “bliksem +-” met een waarde van +0.7 EV zijn ingeschakeld, dan zal de totale belichting een verschuiving van +1 EV hebben.

Fotograferen in moeilijke mistige omstandigheden vereist belichtingscompensatie

Fotograferen in moeilijke mistige omstandigheden vereist belichtingscompensatie

En erger nog, de flitsoutput bij gebruik van externe flitsers verandert op twee plaatsen - op de camera en op de flitser zelf. De camera heeft mogelijk een flitscompensatie van +1E.V., en op de externe flitser er kan uiteindelijk een vermogenscorrectie van -0.7EV zijn, de foto krijgt een +0.3EV-correctie van de totale belichting van de standaard die de automatische camera zal bieden.

En als u alle drie de belichtingscompensatiewaarden opwindt: knippert in het cameramenu, externe flitser en de totale blootstelling, dan zal het je been breken om het eindresultaat te berekenen.

Sterke belichtingscompensatie naar links (in de richting van de schaduwen) om het beeld het gewenste effect te geven

Sterke belichtingscompensatie naar links (in de richting van de schaduwen) om het beeld het gewenste silhoueteffect te geven.

Waarom u belichtingscompensatie nodig heeft

Correctie is nodig om de belichting van de afbeelding te creëren die de fotograaf nodig heeft. De camera probeert altijd iets er tussenin te doen, wat helemaal niet geschikt is om het gewenste effect in een foto te creëren. Daarom maakt de fotograaf een aanpassing en krijgt hij of een iets lichtere foto, of een iets donkerdere.

Zou het niet handiger zijn om de handmatige modus te gebruiken in plaats van belichtingscompensatie?

Nee, het is niet handiger wanneer actieve opnamen worden gemaakt, het is het beste om in de halfautomatische P, A, S te werken en correcties aan te brengen, in plaats van willekeurig foto's te maken. In mijn ervaring is de volledig handmatige modus alleen goed voor langzame scènes, foto-experimenten, studio-opnamen. Fotografeer je in halfautomatische P, A, S, dan maakt de camera meestal een min of meer normale belichting, die bij het fotograferen in RAW goed te bereiken is.

Waarom überhaupt handmatige modus M belichtingscompensatie?

 1. Met de flits aan, meten moderne camera's nog steeds de belichting en proberen met behulp van het flitsvermogen de "juiste opname" te maken, rekening houdend met de correctie van de gemeten norm. De correctie werkt alleen als de scène volgens de camera onderbelicht is.
 2. Ook met auto ISO ingeschakeld, meten moderne camera's nog steeds de belichting en proberen met behulp van ISO-aanpassing de "juiste opname" te maken, rekening houdend met de correctie van de gemeten norm.
 3. In de zoeker is het handig om belichtingsafwijkingen te bekijken met de opgegeven correctie van de norm, die de camera laat zien.
 4. Bij het overschakelen naar een andere modus, bijvoorbeeld P, A, S, begint de "+-" correctie te werken, soms is dit erg handig.
Sterke belichtingscompensatie links

Sterke belichtingscompensatie naar links om de huidtextuur te beschermen tegen overbelichting, een veelgebruikte techniek bij het fotograferen van mensen

Wanneer moet u belichtingscompensatie gebruiken?

In feite is het de fotograaf die beslist wanneer en waarom hij belichtingscompensatie moet toepassen. Er zijn algemene aanbevelingen:

 • Compensatie verhogen bij het fotograferen van wit op wit
 • Zoom uit bij zwart op zwart fotograferen (zwarte kat op zwarte achtergrond)
 • De gebruikelijke belichtingscompensatie wanneer de belichtingsmeting van de camera "liegt".

Maar elke moderne digitale spiegelreflexcamera heeft zijn eigen meting, die meet volgens zijn eigen criteria. U moet aan uw camera wennen, om precies te weten in welke scènes de camera zal "overbelichten" of "onderbelichten". Laat me je een concreet voorbeeld geven: mijn simpele camera Nikon D80 heeft de slechte eigenschap om de belichting te verschuiven naar felle kleuren, waardoor de scène overbelicht wordt.

persoonlijke ervaring

Ik gebruik vaak belichtingscompensatie. In principe niet meer dan + -2 ev Alle moderne centrale besturingen hebben deze functie, en het is erg handig en praktisch. Ik geef geen advies over het instellen van de belichting, aangezien iedereen voor zichzelf moet beslissen hoe hij met behulp van belichting precies de gewenste sfeer in de foto benadrukt.

Soms, zelfs met een flitser, bepaalt de camera normaal gesproken de belichting

Soms werkt de camera zelfs met een flits de belichting normaal uit.

Niets is duidelijk en moeilijk

Als je niet weet hoe, is het beter om de belichting te corrigeren, probeer het met bracketing escoties. En nog makkelijker: fotografeer in RAW en pas de belichting aan in een RAW-converter zoals Adobe Camera Raw, Adobe Lightroom en native cameraprogramma's. Vanuit RAW kun je genieten van belichtingscompensatie van + -2 LW met vrijwel geen kwaliteitsverlies

Zaklamplicht met belichtingscompensatie

Zaklamplicht met belichtingscompensatie

Conclusie:

Belichtingscompensatie helpt u het gewenste effect bij fotografie te bereiken en past eenvoudig de automatische belichtingsmeting in de camera aan. Belichtingscompensatie is een creatief element dat altijd bij elke opname afzonderlijk moet worden aangepast. Als je vragen hebt over belichtingscompensatie, stel ze dan in de comments, want het onderwerp is behoorlijk ingewikkeld. Ik raad je aan om vertrouwd te raken met een gerelateerd onderwerp - methoden voor belichtingsmeting.

Help het project. Bedankt voor de aandacht. Arkadi Shapoval.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 149, over het onderwerp: Expositie. Belichtingscompensatie.

 • Vv

  Repareren
  'Over het algemeen is hoe de belichtingsmeter dit doet heel moeilijk uit te leggen op de vingers'

 • Lion0608

  Trouwens, is het niet iets schandelijks, of is het onder fotografen dat parameters zoals belichting op een computer kunnen worden aangepast?)) Feit is dat ik heb gemerkt dat ik ofwel last heb van onderbelichte frames, of het RAW-formaat heeft zo'n eigenaardigheid?

  Foto's in A-stand lijken altijd donker en de converter bevestigt dit duidelijk, bij bijna elk diafragma en sluitertijd (ik heb een maximum van 3.5). Al zijn er soms situaties waarin het moment voor een foto (niet-geposeerd) direct plaatsvindt en met totaal andere lichtparameters dan de fotograaf had verwacht en gemeten. Wat moet ik doen als de foto met de verkeerde belichting is gemaakt? Bedankt.

  • Denis

   Ik heb ergens gelezen dat Nikon dit expres doet zodat er later geen overbelichting ontstaat. misschien een verhaal)

   • Lion0608

    Mijn fout gevonden! Belichtingscompensatie kan in de 90e in twee modi worden uitgevoerd (op de ingedrukte + - knop op het bovenpaneel van het lichaam (altijd) of zonder in de automatische modi). Blijkbaar speelse handen. Ik had aanvankelijk min 2ev, het amendement verwijderd).
    Dus in mijn geval zijn het meer verhalen over fotografen zonder armen.
    Bedankt voor de hulp

    • jury

     Menu-item b2: Eenvoudige belichtingscompensatie. Indien ingesteld op Aan, kan belichtingscompensatie worden ingesteld door aan een van de instelschijven te draaien. Indien ingesteld op Uit, kan belichtingscompensatie alleen worden ingesteld door op de knop "+/-" te drukken en aan de hoofdinstelschijf te draaien.

    • helder

     Wees niet bang voor belichtingscompensatie, in sommige gevallen is het beter om het frame te "onderbelichten" en vervolgens uit te rekken in de editor dan overbelichting en weg te gooien, of de juiste belichting te krijgen en scherpte te verliezen door een lange sluitertijd , en als gevolg daarvan ook een weggegooid frame.
     Het is gemakkelijker om informatie uit schaduwen te halen dan uit hooglichten. "knock-out" kleuren, dit is eigenlijk een gebrek aan informatie.

     • Lion0608

      Bedankt, alleen was er de laatste tijd net genoeg belichting, en het maken van eentonige bewerkingen in de RAW-converter was een beetje deprimerend. Maar ik zal het onthouden voor de toekomst

  • jury

   "Wat te doen als de foto met de verkeerde belichting is gemaakt?" Als je in RAW fotografeert - bewerk de belichting in de editor, als de camera dit toelaat - pas de belichtingsmeting in de camera aan.

  • jury

   Ja, het hele punt is dat geen enkele automatisering, op de meeste camera's, in staat is om adequaat, volgens de taken die voor een bepaalde scène zijn ingesteld, de juiste belichting in te stellen. Daarom zijn camera's met een hoog dynamisch bereik zo waardevol - zodat later u kunt het licht en de schaduwen handmatig corrigeren. Hier is een geweldig persoon die alles heeft geschetst over het falen van automatische en semi-automatische belichtingsmodi -
   http://photo-element.ru/book/exposition/exposition.html (Arkady, bij voorbaat mijn excuses voor het linken naar het artikel van iemand anders vanaf de vergelijkbare site van iemand anders, ik hoop dat u mij hiervoor niet "uitlegt")). Alleen u kunt de belichting nauwkeurig zelf instellen, bijvoorbeeld met een dure spotmeter met de modus van meerdere meetpunten middeling (er is Sekonik met een gemiddelde van meer dan 9 meetpunten) of met behulp van de in de camera ingebouwde belichtingsmeter in de spotmeetmodus , na vooraf het punt van maximale licht en het punt van maximale schaduwen te hebben bepaald, gevolgd door de keuze van de middelste stop. Dat wil zeggen, u moet 2 punten met maximaal licht en maximale schaduwen vinden, waartussen u het volledige dynamische bereik gelijkmatig moet verdelen, dat maximaal toegankelijk is door de technische mogelijkheden van de camera, en niet de noodzakelijke delen van de scène (bijvoorbeeld , het falen van een raamopening - je hoeft niet vast te leggen wat er in de kamer achter de opening is, of hier is een ander voorbeeld - een helder verlichte lantaarn in de scène kan zo'n onderbelichting geven dat je later geen schaduwen kunt tekenen met eventuele correctors) zodat ze in onderbelichting of overbelichting vallen. Richt de camera op één punt, meet, richt de camera op het tweede punt, meet door het aantal geschakelde stappen te tellen en draai het wiel naar de eerste meting los met de helft van alle getelde stappen - dit is de meest nauwkeurige, handmatige belichting meting - drie omwentelingen van het sluitertijdwiel, en u overtreft de meetnauwkeurigheid elke automatische en halfautomatische (ik bedoel halfautomatische "A" en "P" modi, of volledig automatische modus "M"), het belangrijkste is om het maximale punt van Hooglichten en het maximale punt van schaduwen te kiezen, en nog belangrijker, zodat de toon en reflectiviteit van de gemeten punten ongeveer gelijk zijn (nou ja, zodat één punt op het spiegeloppervlak niet wordt gemeten, en de andere in het falen van een soort grot - hier krijg je natuurlijk de verkeerde interpolatie). Maar het enige is dat u bij zo'n handmatige multimeting niet in het genre van "reportage" -opnamen kunt werken - dit is alleen voor ongehaast, niet gehaast nadenkend werk, en in "reportage", fotograferen, kunt u zal nog steeds moeten vertrouwen op de drie hoofdmodi van automatisch en semi-automatisch fotograferen ... Ik heb hierboven in de opmerkingen meer in detail beschreven. Met Uv.

 • Vv

  Nee, jouw methode is me duidelijk.
  Maar een interessante kans om een ​​landschap met een grote scherptediepte te fotograferen, meerdere frames te fotograferen met een relatief open diafragma, gericht op verschillende afstanden, gevolgd door frames te 'stitchen', vergelijkbaar met macro-stacking.

 • Ruslan

  Hallo! Vertel me alsjeblieft!? Als je in de zoeker kijkt en ziet dat de belichtingsmeter het aantal krasjes in een plus aangeeft! Betekent dit dat je de tekeningen moet aanpassen aan de min integendeel ??? Ik ben een beetje in de war sorry!

 • Dmitry

  Hallo Arkadi.
  Kunt u uw mening delen over belichtingscompensatie bij het fotograferen in de mist? Veel internetartikelen bevelen +(1-2)ev aan, maar in de literatuur heb ik aanbevelingen gezien van min (1-2)ev.

 • Sergei

  Nikon F75 stelt automatisch de filmgevoeligheid in volgens de DX-code, die niet handmatig kan worden gewijzigd. Bij gebruik van een cassette zonder DX-code wordt ISO 100 ingesteld. Als een film in een cassette zonder code wordt geplaatst, met een gevoeligheid van 250 ISO, welke belichtingscompensatie moet dan worden ingesteld voor de juiste belichting?

  • Arkadi Shapoval

   -1 1/3

  • Dmitry

   Op de F75 zal het slechts - 1.5 EV blijken te zijn, omdat de belichtingscompensatie in dit karkas slechts in stappen van 0.5 stop verandert. U zult waarschijnlijk het verschil tussen -1.33 en -1.5 niet merken.

 • Sergei

  Hartelijk dank voor de hulp.
  Dat wil zeggen, u kunt de GOST-schaal op het derde niveau gebruiken (GOST 10691-84).

 • anonymus

  Het wordt ook gemist om het te gebruiken door de belichtingsmeetknop te selecteren waarbij de sensor naar het gewenste deel in het frame wijst, in punt- en centrumgerichte modus, naar het gebied van het frame zonder licht. de correctie met een minpuntje, omdat het heldere gebied van het frame een voordeel heeft bij het meten van de belichtingsmeter, en een voordeel voor zichzelf krijgt bij een kortere sluitertijd, en de rest van de gebieden niet worden verlicht, dwz donker en met grote korrel. Bijvoorbeeld nachtopnamen van een verlicht gebied dat wordt omlijst door gebouwen met meerdere verdiepingen met donkere ramen. In de regel is de belichtingsmeting in de camera vaak ingesteld op matrixmodus en het verlichte gebied van nachtverlichting en auto's krijgt exposure voor zichzelf, d.w.z korter zijn dan de omringende donkere objecten, daarom zullen muren met ramen en verschillende kolommen niet genoeg licht ontvangen en slecht zichtbaar zijn, het blijkt dat glanzende rails, asfalt, felle stippen van lampen op palen en autokoplampen je aandacht trekken. theorie van optellen plus exlocorrectie wanneer we een gedeelte in het frame willen opfleuren.Misschien begreep ik dit, als machinist die korsten kreeg na het voltooien van cursussen, stelde hij de commissie de laatste vraag: "waar verstopten de ossen zich in de locomotief, waarom gaat het, maar de ossen zijn niet zichtbaar".

 • anonymus

  Bij de Nikon D200 vindt, zodra je de camera aanzet en geen knop indrukt, automatische meting plaats, die constant verandert, afhankelijk van de hoeveelheid licht die door de lens valt. Deze camera-acties zijn zichtbaar op het bovenste scherm. Hierdoor lijkt het mij dat dit model veel energie verbruikt, wat de batterij erg snel aantast.
  Vraag: Is het mogelijk om deze geforceerde functie uit te schakelen? Op andere modellen is er geen dergelijk eigen risico.

  • KalekseiG

   U kunt de tijd van zijn werk verminderen

  • Arkadi Shapoval

   U kunt de meetduur instellen van 1 seconde tot oneindig. Instellen in het menu.

 • Yana

  Hallo! Vertel me alsjeblieft waarom, elk dievenframe blijkt onderbelicht te zijn. is het lichter dan de eerste, de derde is normaal, de vierde is lichter?

  • Виталий

   Misschien de belichting waard op een gegeven moment?

  • Artem

   Misschien is bracketing ingeschakeld.

 • anonymus

  máár. geen handmatige bediening van de camera... in de meeste gevallen helpt het zeker.
  Hoe verwijder, (onscherp) de voorgrond en selecteer de achtergrond? In handmatige modus? Ik kan niet vinden….

 • Alexander

  máár. geen handmatige bediening van de camera... in de meeste gevallen helpt het zeker.
  Hoe verwijder, (onscherp) de voorgrond en selecteer de achtergrond? In handmatige modus? Ik kan niet vinden….

  • Artem

   Op de camera zit een knop. Kijk links van de knop "meesterwerk".

  • Valery A.

   Kijk naar de scherptedieptecalculator, hyperfocaal FR - scherp, ruwweg gesproken, van het tot oneindig, en de voorgrond is wazig. De modus is natuurlijk niet automatisch, maar A of M (diafragmaregeling).

   • Artem

    Fout antwoord! Scherp alles van half hyperfocaal. De rekenmachine voor de telefoon kan dit natuurlijk duidelijk laten zien, maar je moet je concentreren op het geaccentueerde object. Gebruik het membraan om de griepzone te controleren.

 • Tatiana

  Bedankt, zeer nuttig artikel.

 • Мария

  Ik kom steeds terug op dit artikel, maar sommige punten zijn twijfelachtig.
  Een eenvoudig voorbeeld, een heldere maar bewolkte dag. In 90% van de gevallen blijkt de lucht, die meestal onderdeel wordt van de achtergrond, gewoon wit te zijn (enigszins overbelicht). Hoewel het oog het visueel allemaal hetzelfde waarneemt als een beetje blauwachtig of een beetje grijsachtig.
  Ik gebruik auto ISO (ik noem deze instelling "Zya automatisch, omdat de camera zich op de een of andere manier aanpast aan mijn keuze van sluitertijd en diafragma").

  Over het algemeen kun je in raw zeker bereiken dat de lucht te onderscheiden tonen heeft.
  Maar is de reliëfhemel in dergelijke gevallen een grove fout en is het de moeite waard om ermee te vechten (ceteris paribus) op het moment van fotograferen.

  • Arkadi Shapoval

   Het zijn eerder de beperkingen van fotografische apparatuur. Als de opname er compleet uitziet en de lucht met reliëf geen afleiding is, dan is dit heel acceptabel.

   • Мария

    Dank je wel!

  • roman

   Als de lucht belangrijk is, schiet dan in de lucht en haal dan al het andere eruit met de Darks-schuifregelaar. Als het belangrijk is wat zich in de schaduwen bevindt, fotografeer dan in de schaduwen en maak vervolgens de lucht strakker met de Whites-punt. Je kunt niet alles in één keer eruit halen. Vooral op een bewolkte dag wordt de lucht melkachtig en zonder details.

   • Мария

    Dank je wel!

 • Roman

  Ja, de auteur heeft gelijk, het onderwerp is echt heel ingewikkeld. Voor mij tot nu toe. En gezien de verschillende opnameomstandigheden en wat we in elk geval willen benadrukken of juist verbergen, kan het behoorlijk moeilijk zijn om de richting van de belichtingscompensatie te begrijpen. Op de tweede pagina met opmerkingen dacht een van de lezers, net als ik, dat Arkady zich vergiste door de belichtingscorrectie links met 1,33 aan te wijzen. Inderdaad, volgens de logica, inderdaad, om donkere gebieden niet te verliezen, moeten ze meer worden verlicht, maar het blijkt integendeel dat in dit geval juist minder licht de camera zou moeten binnenkomen .... Maar als dat zo is, betekent dit dan dat deze donkere gebieden nog donkerder worden? Het blijkt van niet. De auteur schrijft dat de camerameting een middel blijkt te zijn. Ik heb het verschillende keren opnieuw gelezen, maar begreep de logica van deze acties niet ...

 • Igor

  Op Nikon-camera's kan de "+-"-correctie bijvoorbeeld alleen worden gebruikt in de creatieve standen P, A, S, M, in alle andere standen is de correctie niet beschikbaar. WELKE ANDERE MODI bedoel je - CARTOON?

  • Arkadi Shapoval

   Op amateurcamera's zijn er automatische modi of scenariomodi

 • Carrièrevragen2022

  Este sitio web utiliza cookies para mejorar tu experiencia mientras navegas por el. Las cookies que se clasifican como necesarias se almacenan en tu navegador ya que son esenciales para las funcionalidades basicas del sitio. Tambien se utilizan cookies de terceros que ayudan and analizar y comprender como utilizas esta web; estas cookies se almacenaran en tu navegador solo con tu consentimiento. Tambien heeft een opcion de no recibir estas cookies, pero la exclusie voluntaria de algunas de ellas puede afectar a tu experiencia de navegacion.

  • B.R.P.

   Por que está aquí?

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2012/07/exposure-compensation/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2012/07/exposure-compensation/