Nikon D1H Review

Ja, in deze review staat een van de eerste digitale spiegelreflexcamera's van Nikon - Nikon D1H. De camera is ongeveer 12 jaar oud, het is erg interessant om met zo'n zeldzaamheid te schrijven en te werken. Nikon D1h is een upgrade van de eerste Nikon D1, die de burstsnelheid verhoogde.

Nikon D1H review van Radozhiva

Nikon D1H review van Radozhiva

1. De camera heeft een APS-C sensor, met cropfactor 1.5x. Wat het is en wat het beïnvloedt, wordt beschreven in mijn artikel over cropfactor. Matrix grootte (sensor) gebied is hetzelfde als in modern Nikon D7000, D5100 etc. Matrix grootte CZK is een van de belangrijkste parameters die de beeldkwaliteit beïnvloeden. Alle APS-C camera's hebben dezelfde fysieke matrixgrootte:.

Bekijk Nikon D1H

Bekijk Nikon D1H

In de dagen van de Nikon D1H domineerde film, en de Nikon D1-serie liep voorop op de markt voor digitale fotografie. In die tijd was het onmogelijk om een ​​volformaat digitale sensor van het APS-type te maken die zou passen in de afmetingen van 35 mm-film. Daarom moesten de professionals de oogst slikken, of doorgaan met filmen. De situatie veranderde niet met de release van de D2-serie, en pas 8 jaar later (sinds de release van Nikon D1 in 1999) kwam er een full-frame digitale camera uit Nikon D3.

Bekijk Nikon D1H

Bekijk Nikon D1H

2. Het gewicht van de camera is erg groot,  meer dan 1 kg. Voor onvoorbereide mensen kan het werken met een camera al snel leiden tot vermoeidheid in de handen. De ergonomie van de camera is goed. Ik zou zeggen uitstekend, maar de menutoegangsknoppen zijn erg klein en verborgen achter een beschermende schuifregelaar. Bijna de hele body van de camera is van rubber voorzien. De camera kan zowel in de standaard landschapsmodus (horizontaal) als in de verticale portretmodus worden gebruikt. Hiervoor worden enkele knoppen gedupliceerd. Helaas heeft de selector maar 4 richtingen en geen middelste knop. Aan de andere kant heeft de camera twee monochrome displays, die erg handig zijn om de meest noodzakelijke parameters in te stellen. Ik heb de programmeerbare knop geconfigureerd om de beeldkwaliteit te wijzigen. Er is een scherptediepte preview-knop aan de voorkant van de camera die niet opnieuw kan worden geprogrammeerd.

Bekijk Nikon D1H

Bekijk Nikon D1H

3. Het scherpstelsysteem is gebaseerd op de Nikon Multi-CAM1300 sensor met 5 scherpstelpunten (zones). Ja, 5 focuspunten nu - het is verdomd klein, maar een professional in die tijd zou met één focuspunt kunnen werken. Toen ik de Nikon D1H camera testte, bleek dat de scherpstelling nogal hardnekkig is, maar inferieur aan elke moderne camera. Er zijn slechts enkele focusinstellingen beschikbaar - AF-C (tracking), AF-S (enkel), AF M (handmatig). In modus AF-C en AF-S altijd actieve focus-tracking. En de camera heeft altijd twee modi met focusgebieden: één punt en automatisch (bij het dichtstbijzijnde object). Niets overbodigs - alles wat je nodig hebt voor het "overleven" van de fotograaf.

Weergave van Nikon D1H. Batterijcompartiment

Weergave van Nikon D1H. Batterijcompartiment

4. Nikon D1H ondersteunt: CF-kaarten  (I, II, Microdrive), maar de camera werkt alleen met kaarten tot 4GB. Ik heb zonder problemen een 2GB kaart gebruikt. Een kaart van 2 GB bevat meer dan 1200 foto's in JPEG Fine-modus en ongeveer 500 RAW-foto's zonder compressie. Nikon D1H weigerde te werken met mijn 32GB-kaart. In 2001 werd zelfs 512 MB als een enorme luxe beschouwd. Geheugenkaarten schreven zelfs Digital Film (digitale film). Aangezien JPEG-bestanden erg klein zijn, is 2 GB voldoende.

Voorbeeldfoto op Nikon D1H

Voorbeeldfoto op Nikon D1H

5. De batterij van de camera is Ni-MH Battery Pack EN-4 (7.2V DC) - dit betekent dat hij erg zwaar is en een "geheugen"-effect heeft. Om het "geheugen"-effect op de oplader te verwijderen, is er een Refresh-knop. Helaas, ondanks zijn grote parameters en gewicht, batterij gaat erg snel leeg. Er worden nu veel betere lithium-ionbatterijen gebruikt. Mijn batterijen halen tot 100 schoten. Ter beoordeling kreeg ik maar liefst 3 stuks.

Voorbeeldfoto op Nikon D1H

Voorbeeldfoto op Nikon D1H. ISO 400 is redelijk draaglijk

6. framebuffer en de opnamesnelheid is gewoonweg prachtig. In Tiff kan JPEG-indeling (bij elke gewenste kwaliteit en kleurruimte-instellingen) plaats buffer 40 schoten. Met opnamesnelheid 5 кадров в секунду je kunt een serie van 8 seconden opnemen. Dit is een chique figuur, zelfs naar de huidige maatstaven. Toegegeven, in RAW-indeling houdt de buffer alleen stand 27 frames, maar dit is meer dan Nikon D300, D200, D7000. Als je in RAW fotografeert, kun je 5 seconden ononderbroken fotograferen. Het RAW-formaat is ongecomprimeerd en gecomprimeerd beschikbaar. Dergelijke indicatoren van snelheid en buffer zijn zeer aantrekkelijk. Grofweg is de buffer en continu-opnamen de belangrijkste graadmeter voor de snelheid van de camera.

Gemiddeld ongecomprimeerd RAW: 3.9 MB, gecomprimeerd RAW: 1.7 MB, Tiff 7.6 MB, JPEG L 1 MB.

Voorbeeldfoto op Nikon D1H. Dezelfde blauwe Nikon

Voorbeeldfoto op Nikon D1H. Dezelfde "blauwe" Nikon

7. excerpt de camera werkt binnen 30s tot 1/16000s. Ja, de kortste uittreksel is 1/16,000s. Werkelijk, expositie bij ISO 200 is 1/16.000s hetzelfde als ISO 100, 1/8000s. U kunt een snelle sluitertijd instellen met de volgende waarden: 1/8000s, 1/10000s, 1/13000s en 1/16000s. Zo kort uittreksel zal helpen om de beweging te "bevriezen". Moderne camera's hebben bijvoorbeeld een limiet van 1/8000s. Dit is een van de weinige parameters die zelfs in moderne camera's wint. kort uittreksel erg handig bij het fotograferen bij fel licht met bijvoorbeeld een diafragma van F1.2-F1.8 om een ​​goed portret te maken.

Voorbeeldfoto op Nikon D1H

Voorbeeldfoto op Nikon D1H

8. Nikon D1H heeft: ISO-200 1600 uitbreidbaar tot 3200 (Hi1), 6400 (Hi2). Hetzelfde ISO-bereik gebruikt Nikon D100. De ISO-uitbreiding is niet beschikbaar via de ISO-selector en -knop. Geavanceerde modi zijn alleen beschikbaar via het cameramenu en wanneer ingeschakeld, wordt het wijzigen van ISO-waarden niet meer beschikbaar. Ja, de matrix is ​​​​naar de huidige normen erg luidruchtig. Maar bij lage ISO wordt een redelijk goed resultaat behaald. Jammer dat de camera geen ISO 100 heeft. Hoogstwaarschijnlijk is door het ontbreken van een ISO 100 waarde een sluiter ontwikkeld met uithoudingsvermogen in 1/16000s. Grappig, maar zelfs Nikon D300 heeft een uitgebreid bereik van 6400.

Voorbeeldfoto op Nikon D1H

Voorbeeldfoto op Nikon D1H. Foto bij hoge ISO 1600

9. Het display van de camera is erg klein - 2.3 inch, met 130.000 punten. Het is erg moeilijk om er beelden op te bekijken. Het display wordt voornamelijk gebruikt voor het instellen van menuparameters. Het menu is erg klein en zeer gemakkelijk te navigeren. 0,8× zoeker met 96% beelddekking. De zoeker is erg mooi. De zoeker heeft een ingebouwde elektronische afstandsmeter die uitstekend werkt met handmatige scherpstelling, zelfs met handmatige lenzen.

Opmerking: Het menu ondersteunt geen Russisch.

Voorbeeldfoto op Nikon D1H

Voorbeeldfoto op Nikon D1H. Een foto wordt meer beïnvloed door de lens dan door de camera.

10. Nikon D1H heeft een ingebouwde scherpstelmotor waarmee je met AF-lenzen (zonder scherpstelmotor) kunt werken. Dit zal helpen besparen op optica met behulp van goede oude lenzen per type. Nikon 50 mm F1.4D, Nikon 85 mm F1.8D etc.

Voorbeeldfoto op Nikon D1H

Voorbeeldfoto op Nikon D1H

11. Meting expositie met oude lenzen centrumgericht of alleen ter plaatse.

Attentie: Nikon D1H ondersteunt geen matrixmeting expositie met oude niet-chip lenzen. Hoogstwaarschijnlijk komt dit doordat de lensparameters (brandpuntsafstand en diafragma) niet in de camera kunnen worden ingevoerd. De camera heeft een ring om de diafragmawaarde van de lens af te lezen, maar op het display wordt altijd F– weergegeven. De camera meet de belichting met AI-S lenzen correct (gecontroleerd op AI-S compatibele Helios-81N). Geen matrixmeting expositie geëlimineerd in Nikon D200.

Voorbeeldfoto op Nikon D1H

Voorbeeldfoto op Nikon D1H

12. Matrix CCD-type met 2.74 MP (in feite alleen) 2.6mp). Het maximale schot heeft X 2000 1312 pixels. Ja, je leest het goed - slechts 2.6 megapixels. Verrassend genoeg zien de foto's er vrij normaal uit, op mijn Full HD-monitor 1920 * 1080 pixels neemt het beeld alle ruimte in beslag, je kunt het zelfs als screensaver op het bureaublad van je computer plaatsen. Ja, voor bijsnijden is 2000 x 1312 catastrofaal klein. Maar in het CZK is de camera belangrijk matrixgrootte:, niet het aantal megapixels. Met 2000 x 1312 print je prints tot A4 met verdriet in de helft. Ik jaag niet op megapixels - lees de sectie strijd van megapixels. Grappig, om 36mp . te krijgen Nikon D800 (E) - u moet 14 Nikon D1H 2.6MP-matrices verzamelen. Trouwens, Nikon D1 heeft nog een wijziging - NikonD1X met 6mp, maar veel langzamer burst-opnamen. D1, D1h, D1x - de eerste van de eerste, D1x uitgebracht tot 2004.

Voorbeeldfoto op Nikon D1H

Voorbeeldfoto op Nikon D1H. Expo freeze doet het goed.

13. De minimale flitssynchronisatiesnelheid is: 1/500s. Helaas werkt de Nikon D1H niet in i-DDL modus met moderne flitsers. SB-400, 600, 700, 800, 900, 910, omdat het is ontworpen om te werken met SB-28DX, SB-50DX, enz. Van mijn Nikon SB-900 de camera is echt waardeloos uittreksels tot 1/500 inclusief. Dit is een zeer goede indicator zonder snelle FP-synchronisatie. Nikon SB-900 kan werken met D1H in modus A. Alle andere modi, zoals handmatige modus, gordijnsynchronisatie, rode ogen werken ook.

Opmerking: camera Nikon D1H heeft geen ingebouwde flitser, zoals alles de opstelling vlaggenschip professionele camera's Nikon D1, D2, D3, D4.

Voorbeeldfoto op Nikon D1H

Voorbeeldfoto op Nikon D1H

14. Meer kleine dingen: camera ondersteunt sRGB- en Adobe 1998-kleurruimten, 3D-witbalans (gecorrigeerd +-3), GPS-ingang, IEEE 1394-poort, video-uitgang. Voor meting expositie reageert op een 3D-kleurenmatrixmeting met een CCD-sensor van 1,005 pixels.

Voorbeeldfoto op Nikon D1H

Voorbeeldfoto op Nikon D1H

Persoonlijke indrukken:

Ik raad Nikon D1H niet aan voor commerciële opnamen kan de camera alleen worden gekocht voor persoonlijk gebruik, creatieve opnamen. Dit komt door het feit dat 2.6 MP voor vandaag erg klein is. Ook heeft de camera een zeer kleine marge van het aantal frames op een enkele batterij. Ondanks alle nadelen - ik heb met veel plezier met de Nikon D1H gewerkt - ligt de camera erg goed in de hand, de portretmodus is erg handig, je raakt snel gewend aan de ergonomie.

Het is interessant om de vraag te stellen - wat deden gebruikers van Nikon-filmcamera's in 1999, aan wie de digitale mode de overgang naar Nikon D1, D1h dicteerde, D1X? Ze deden niet moeilijk over de keuze, en zelfs op D1 maakten ze verdomd prachtige foto's.

Belangrijk: Nikon heeft een serieus probleem met het opzwellen en loslaten van elastiekjes van de camerabody. Nikon D1H heeft geen last van dergelijke ziektes, haar tandvlees blijft lang in goede conditie. Mijn exemplaar is daar een perfect voorbeeld van.

Aanzicht van Nikon D1H en Nikon D40 - verschil in grootte

Weergave van Nikon D1H en Nikon D40 - grootte verschil

Voorbeeldfoto's

Alle foto's zonder bewerking, origineel maximaal formaat met Nikon D1H. Allemaal gefilmd op Nikon 50 mm F1.4G AF-S, RAW ongecomprimeerd, geconverteerd naar JPEG Q=80% met Lightroom + ingeprinte gegevens van EXIF voor een snel begrip van de opname-instellingen.


Prijzen voor moderne Nikon-camera's in populaire winkels kunnen zie deze link.

Voor reacties op dit bericht is registratie niet vereist. Iedereen kan een reactie achterlaten.

Conclusies:

Nikon D1H is een interessante vintage professionele camera met een grote buffer en snelle burst-opnamen tot 5 fps. Tegenwoordig zijn een aantal cameraparameters achterhaald, omdat er veel betere camera's zijn verschenen.

Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Als dit materiaal nuttig voor u was, help mijn project. En vergeet niet dat iedereen dat kan Schrijf je beoordeling voor een of andere fotoapparatuur.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 31, over het onderwerp: Nikon D1H Review

 • Sergei

  De camera is oud, maar de foto's zijn geweldig geworden !! Bedankt voor de beoordeling.
  Het lijkt mij dat deze review zal benadrukken dat het belangrijkste onderdeel van fotografie de fotograaf is, en niet de camera, zoals veel mensen denken.

  • Arkadi Shapoval

   Ja precies.

 • Vasil

  Een beetje beter naar de camera kijken (: het viel me op hoe vasthoudend de camera is (: waarschijnlijker, je weet wat voor soort run het was op deze dag, het zou beter zijn geweest om te herkennen hoe oud de oude vrouw was ( :

  • Arkadi Shapoval

   Zal moeten kijken.

 • Vasil

  Zo niet voor een uur, gooi me dan een RAW, en ik zal je vertellen wat een run (: vasia.hvesick@yandex.ru
  Ik heb je ook gevraagd voordat ik sneller een soort camera vroeg en de belangrijkste van Canon en Nikon koos en Pentax Km kocht. Met een camera van tevredenheid vervaagt een alektiv lens smc pentax dal 18-55 mm AL de HA, lage scherpte en de voorste scherpstelring (handmatig) voor een uur autofocus draaien, wat onhandig is. Ook zijn decals kleiner dan autofocus (geen problemen met handmatige bediening) (: De as van de decal foto is zo goed mogelijk.

  http://fastpic.ru/view/43/2012/0623/182b56b16fe1441389f10f5cbeec3192.jpg.html

  http://fastpic.ru/view/42/2012/0623/5b14bee24aef41ba96116ae256aa1317.jpg.html

  • Arkadi Shapoval

   Verstuurd.

   • Vasil

    Na ontvangst (: ik was verrast om de binaire code te vinden van het aantal keren dat de sluiter werd gebruikt. Na het decoderen van de editor toont 52428 (: het is niet genoeg voor mij. mijn editor faalt nul inkіntsi:)

    • Arkadi Shapoval

     In feite ondersteunt dit model het aantal ontspanknopen niet.

     • Vasil

      Het is duidelijk (: En het is jammer dat de cіkavo skilki het hele uur heeft gewonnen (:

 • Nicholas

  Een goede camera was voor zijn tijd en is nu alleen als zeldzaamheid interessant. Bedankt voor de recensie en de mogelijkheid om het verleden te bezoeken! Hoe snel gaat de vooruitgang - 2,6 MP, en in slechts 12 jaar - al 36 MP !!! Om nog maar te zwijgen over alle andere camera-opties.
  Over de ontwikkeling van de DSLR lees ik momenteel een interessant boek van Chris Weston "Digital SLR Camera", dat al voor de tweede keer is herdrukt. Een zeer informatief boek.

 • Aleksey

  Arkady, als je 1Ds (mk2) tegenkomt, doe dan een recensie. Ik zou ook graag wat meer over Canon voor je willen schrijven. :)

  • Arkadi Shapoval

   Natuurlijk zal ik. Meestal mogen dergelijke camera's zelden worden getest.

 • Egor

  Geweldige recensie! Zeer zeldzaam, net als de camera zelf! Ik heb het gelezen - ik kon het niet wegleggen! De nodige informatie, het was erg interessant om te lezen) Bedankt!

  • Arkadi Shapoval

   Het is mij een genoegen)

 • Yang

  Arkady, bedankt voor de beoordelingen. Ik wil vragen over digitale compactcamera's. Spiegelreflexcamera's zijn groot. Er zijn veel digitale compactcamera's. Ik overweeg tussen de nieuwe nikon 1 v1, nikon j1 ​​​​en Panasonic Lumix GF3 en anderen . Dank u!

  • Arkadi Shapoval

   Ik had deze twee niet in mijn handen, maar de Sone NEX met een grote matrix is ​​best goed!

 • Az0t

  Filmgeluid. Een heel mooi plaatje.

 • Ivan

  Nikkor 50 mm 1:2 lens AI of niet-AI?
  Nikkor 50mm 1: 2 Lens geschikt voor Nikon D1h?

  • Arkadi Shapoval

   ai omgezet, ai, ai-s zal doen, non-ai, pre-ai zal niet werken

 • Ivan

  dank u
  hoe definieer je ai geconverteerd, ai, ai-s, non-ai, pre-ai?

 • Ivan

  Ik heb het gelezen, ik heb het begrepen.
  Ik kocht dit monster (Nikon D1H) voor $ 50 + 15 verzending naar Rusland - tenzij je weigert, sluit je aan bij Nikon en scoor lenzen voor goedkoop.

 • Yarkie

  Nastenka is een jongen, haar naam is Sergey.

 • Andrew

  Een dode Nokon D1 viel in mijn handen.
  Ik kon het niet laten, ik haalde het uit elkaar: in een Motorola programmeerbare controller, een processor met de Nikon-inscriptie en de meest interessante 10-bit analoog-naar-digitaal converter AD7171. Blijkbaar wordt 12-bits RAV door de processor geïnterpoleerd vanuit een 10-bits bron.
  Ik denk dat met D1H en D1X dezelfde peper is.

  • Виталий

   onzin. Waarom een ​​ADC voor een digitale matrix?

   • KalekseiG

    En ja, ja, ja. Echt waarom.

  • Andrew

   Andrey, je hebt gelijk, er zijn 10 mega. ze hebben ze teruggebracht tot 2.7 zodat ze geen lawaai maken

 • Andrew

  Niet ad7171 maar adv7171

  • Виталий

   Ofwel de AD7171 ADC, of ​​de ADV7171 videodecoder - u bent in de war in de metingen. Kun je datasheets lezen? Wat hebben de videodecoder en de bitdiepte van de matrix ermee te maken?

 • Dhr. drassig

  Digitale camera's waren toen oprecht, echte hardware, hardcore koffers en een 100% filmbeeld ... Ik had in die tijd niet genoeg rommelmarkten, zoals in de hoofdsteden, ik pakte 400d en spuugde toen uit zijn krakende zeepbakje en pentaspiegel ...

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2012/06/obzor-nikon-d1h/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2012/06/obzor-nikon-d1h/