Flash-opdrachtmodus. Nikon CLS

Een van de belangrijkste kenmerken van Nikon-camera's is het Nikon CLS (Nikon Creatief Verlichtingssysteem - Nikon Creatief Verlichtingssysteem). Met dit systeem kunt u flitsers op afstand bedienen.

Nikon CLS - artikel uit Radozhiva

Nikon CLS - artikel uit Radozhiva

Belangrijk: Nikon CLS kan flitsen regelen in de automatische TTL-modus. De goedkoopste trigger voor TTL-afstandsbediening kost bijvoorbeeld ongeveer $ 200. De eenvoudigste methode om een ​​externe flitser te laten flitsen wanneer de sluiter op afstand wordt ontspannen, is door de ingebouwde flitser in de Master-modus te gebruiken.

Een Nikon SpeedLight SB-910 werd op afstand geactiveerd met behulp van de ingebouwde flitser op een Nikon D700

Flitser Nikon SpeedLight SB-910 werd op afstand gelanceerd met behulp van de ingebouwde flitser op de camera Nikon D700. De flitser bevond zich rechts van het model.

Camera's die Nikon CLS automatische flitsopdrachtmodus met ingebouwde flitser ondersteunen

Nikon D70, Nikon D70s, D80, D90, D200, D300, D300s, D7000, D7100, D7200, D7500, D700, D600, D610, D750, D800,D800E, D810, D810a+ Fujifilm FinePix S5Pro, IS PRO (dit is de exacte lijst)

Houd er rekening mee dat Nikon D70, Nikon D70s ze kunnen slechts één groep flitsers en slechts één kanaal besturen (groep A, kanaal 3), terwijl de rest van de lijst die ik heb gegeven twee groepen van 4 kanalen kan besturen.

Nikon CLS-voorbeeld

Nikon CLS-voorbeeld

Wat is een flashgroep

Groepen betekenen de verdeling van gebruikte flitsers. Groepen hebben de namen van Latijnse letters: "A", "B", "C". Nikon ondersteunt automatische flitssturing, die uit maximaal 3 groepen bestaat. Je hebt bijvoorbeeld 2 flitsers, deze verdeel je in twee groepen met elk één flitser. De camera berekent het vermogen voor elk van hen afzonderlijk. Ook zal het voor elk van hen afzonderlijk mogelijk zijn om zijn eigen werkingsmodus en vermogenscorrectie in te stellen. Eén flitser in groep A kan bijvoorbeeld flitsen in de handmatige M-modus met 1/4 vermogen om de achtergrond op te vullen, en de tweede kan flitsen in de automatische TTL-modus om de gewenste verlichting te creëren. Groeperen is erg handig. Er kan een onbeperkt aantal flitsen in een groep zijn. Het is waar dat de camera voor elke flitser in de groep dezelfde opdrachten verzendt en dat alle flitsers in dezelfde groep op dezelfde manier werken.

Er is een externe flitser afgevuurd met behulp van de ingebouwde flitser op de camera. Gefotografeerd met een paraplu in het licht

Externe flitser werd gelanceerd met behulp van de ingebouwde flitser op de camera. Gefotografeerd met een paraplu in het licht

Wat is een flitskanaal

Kanalen betekenen de mogelijkheid om gecontroleerde pulsen van een commandoflits te kruisen. Dit is erg belangrijk als er meerdere fotografen tegelijk aan het werk zijn. Ik fotografeer bijvoorbeeld met mijn collega, ik werk op het eerste kanaal met mijn eigen flitsinstellingen en hun nummer, en mijn collega zit op het tweede kanaal. Tegelijkertijd werken "zijn" en "mijn" flitsen niet vanaf het kanaal van iemand anders.

Externe flitsverlichting met Nikon CLS

Externe flitsverlichting met Nikon CLS

Om de flitserregeling in te stellen, moet u een groep en kanaal selecteren voor de commanderflitser en dezelfde groep en hetzelfde kanaal voor de flitser die wordt aangestuurd.

De stuurflits heet Master (master, commandant, commandoflits) en de flitser die wordt aangestuurd heet Slave (slave). Er wordt vaak gezegd dat de Master de slave-flitser afvuurt, dit komt door het feit dat de slave-flitser pas flitst na de commando-impulsen van de Master, het lijkt erop dat de Master het "licht" echt ontsteekt in de tweede flits.

Een voorbeeld van het werk van Nikon CLS. De flitser werd overdag gebruikt om het model te verlichten.

Een voorbeeld van het werk van Nikon CLS. De flitser werd overdag gebruikt om het model te verlichten.

Een flitser op de camera instellen voor bediening op afstand van een slave-flitser

Zoek de flitsinstelling in het cameramenu. Selecteer C-modus (Commander-modus). Selecteer in deze modus een groep (A of B), bedieningsmodus (TTL, AA, M, –), kanaal (1, 2, 3, 4) en vermogenscorrectie. Op de externe flitser activeer de Slave-modus, stel daar dezelfde groep en hetzelfde kanaal in als in de camera.

Belangrijk: voor elke camera zijn de menu's en instellingen iets anders, zoek daarom de instructies specifiek voor uw camera en lees wat is wat.

Aandacht 1: wanneer u de ingebouwde flitser als master ("C"-bedieningsmodus) gebruikt, kunt u de ingebouwde flitser zelf uitschakelen om het onderwerp te verlichten (de ingebouwde flitsmodus moet "–") zijn. De ingebouwde flitser geeft dus alleen commandosignalen en neemt niet deel aan het algehele verlichtingsplan.

Voorbeeldfoto gemaakt met flitsbediening op afstand

Een voorbeeld van een foto gemaakt met een flitsbediening op afstand. Flash SB-900.

Aandacht 2: zelfs bij gebruik van de commandomodus van de ingebouwde flitser en wanneer de flitsfunctie is uitgeschakeld, produceert de flitser nog steeds een teveel aan licht dat het verlichtingsschema van de algehele compositie kan verstoren. Kortom, toch licht de ingebouwde flitser een beetje op tijdens het fotograferen.

Een zeer belangrijke toevoeging, verkregen door ervaring. Als u echt helemaal af wilt van het extra licht dat de ingebouwde flitser creëert (zelfs als deze zich in de ingebouwde flitsmodus “–“ bevindt), gebruik dan korte uittreksels (korter) uittreksels camerasynchronisatie). Hiermee maak je opnamen in de snelle synchronisatiemodus, waarbij het licht wordt geëlimineerd dat wordt gegenereerd door de ingebouwde flitser. Bijvoorbeeld bij gebruik van de camera Nikon D700 bij sluitertijden van 1/400 sec. of sneller, of bij gebruik van een camera Nikon D80 met sluitertijden van 1/250 sec en korter zullen er geen schitteringen of highlights van de ingebouwde flitser in de foto's te zien zijn :)

Ook kan een speciaal opzetstuk helpen om interferentie met de belichting van de ingebouwde flitser volledig te elimineren. Nikon SG-31R. Het zet het zichtbare licht van de flitser om in infrarood, wat niet zichtbaar is op de foto. Hiermee kunt u eenvoudig het Nikon CLS-systeem gebruiken en hoeft u zich geen zorgen te maken over het licht van de ingebouwde flitser.

Aandacht 3: tenzij u de ingebouwde flitser uitschakelt om te flitsen (de ingebouwde flitsmodus moet zijn ingesteld op "–"), kunt u niet opnamen maken met korte sluitertijden in FP (high-speed sync-modus). De ingebouwde flitser op een camera kan niet werken met sluitertijden korter dan 1\500 sec.

Voorbeeldfoto gemaakt met flitsbediening op afstand

Een voorbeeld van een foto gemaakt met een flitsbediening op afstand. De locatie van de flitser om te fotograferen en de foto zelf.

Aandacht 4: u hoeft slave-flitsers alleen in het gezichtsveld van hun master-flitser te plaatsen. Om de flitshoek van de Wizard te vergroten, kunt u verschillende soorten reflecterende oppervlakken gebruiken. Het is gewoon een veld om te experimenteren. Automatische flitscontrole op afstand vindt plaats door middel van lichtpulsen die flitsen veroorzaken. Dit is geen radiobesturing. Daarom moeten master- en slave-flitsers elkaar visueel 'zien'.

Interessante functie: externe flitsers kunnen niet alleen op afstand worden bediend in de TTL-automodus, maar ook in niet-DDL automatische flitsmodus met diafragmaprioriteit. Selecteer hiervoor de 'AA' (Auto Aperture) modus.

CLS in zijn puurste vorm

CLS in zijn puurste vorm

Wat moet ik doen als de ingebouwde flitser op mijn camera geen externe flitsers op afstand kan bedienen?

Er zijn drie simpele oplossingen:

 1. Gebruik een externe flitser die op de camera wordt gemonteerd en andere op afstand gemonteerde externe flitsers bedient.
 2. Gebruik de SU-800-module.
 3. Gebruik WR-R10/WR-T10/WR-A10 en SB-5000 modules
 4. Gebruik de SU-4-modus.
Paraplu verlicht, parapluflits geactiveerd door CLS

Paraplu verlicht, parapluflits geactiveerd door CLS

Een externe flitser gemonteerd op een camera die in Commander-modus werkt:

Als u bijvoorbeeld een amateurcamera heeft die geen flitsopdrachtmodus heeft, volstaat het om een ​​flitser op de camera te installeren die in de mastermodus kan werken om andere flitsers op afstand te bedienen met Nikon CLS. Op deze manier "stuurt" de flitser op de camera andere flitsers die op afstand kunnen worden geplaatst.

De exacte lijst met camera's waarvan de ingebouwde flitser de Commander-modus niet ondersteunt:

D40, D40x, D60, D3000, D3100, D3200, D3300, D3400,D5000, D5100, D5200, D5300, D5500, D5600, D100 + Nikon Z50 + camera's D500, D850, D1, D1h, D1x, D2x, D2h, D2xs, D2hs, D3, D3s, D3x, D4, D4s, D5, D6, Z6, Z7, Df die geen ingebouwde flitser hebben.

Exacte lijst van externe Nikon-flitsers die in de Commander-modus kunnen worden gebruikt:

NikonSB-700, SB-500, SB-800, SB-900, SB-910SB-5000

Op dezelfde manier als bij de ingebouwde flitser, kan een externe flitser die op de camera is bevestigd en wordt gebruikt om andere flitsers te bedienen, alleen worden ingesteld om "controle"-signalen te geven. Natuurlijk kan hij zowel bedienen als tegelijkertijd werken als een gewone flitser op de camera. Een serieus voordeel van de flitser op de camera in de commanderstand is het feit dat de flitskop in elke richting kan worden gedraaid en flitsen bestuurt die zelfs achter de rug van de fotograaf (achter de camera) zitten. Met de ingebouwde flitser in de commandostand zal zo'n scherpstelling niet werken.

De externe flitser bevond zich op de standaard rechts van het model. De flitser werd afgevuurd met behulp van de ingebouwde flitser van een Nikon D700-camera. FP-modus werd gebruikt tijdens het fotograferen

Externe flitser bevindt zich op het rek rechts van het model. De flitser is geactiveerd met de ingebouwde flitser van de camera Nikon D300s. FP-modus werd gebruikt tijdens het fotograferen

SU-800-module

De SU-800 is een speciale flitsafstandsbediening. Dit is een van de beste wondermiddelen voor flitsbediening op afstand. De voordelen zijn:

 1. De module kan drie groepen flitsers aansturen, in tegenstelling tot de on-camera flits van een aantal camera's, die slechts twee of één groep flitsers kunnen aansturen.
 2. Voor de besturing wordt het infraroodspectrum gebruikt. Wanneer commandopulsen worden gegeven, produceert de module geen zichtbare flitsen voor het menselijk oog. Zo krijgt het beeld geen licht van de module, in tegenstelling tot de command control van de ingebouwde flitser.
 3. In vergelijking met een externe flitser die als Master wordt gebruikt, is de module kleiner en lichter. In feite is de SU-800-module de onderste eenheid van de flitser.
 4. De module heeft infraroodverlichting voor autofocus.
 5. De module raakt niet oververhit bij het aansturen van flitsen. De ingebouwde flitser raakt vaak oververhit bij veelvuldig gebruik of heeft geen tijd om op te laden, en de ontspanknop is uitgeschakeld.
 6. Ondersteuning voor I-TTL en een handig menu voor het aanpassen van de stroom- en flitsmodi per groep.
 7. Dit is de native oplossing van Nikon.

Nadelen van de Su-800

 1. Toch moeten de slave-flitsers zich in het gezichtsveld van de module bevinden.
 2. De modulekop roteert niet, in tegenstelling tot: externe flitser op camera. Een externe flitser in opdrachtmodus kan in elke richting worden gericht en bediend door externe flitsers, die zich zelfs achter de fotograaf bevinden.
 3. Prijs. De regelmodule kost ongeveer hetzelfde als een conventionele externe flitser. De vraag rijst constant "of je nog een flitser met commandomodus moet kopen".
Verlichting door middel van een conventionele lichtdiffusor. Statiefflitser in FP-modus

Verlichting door middel van een conventionele lichtdiffusor. Statiefflitser in FP-modus

Lichtval in SU-4-modus.

Let op deze modus, bijna alle externe Nikon flitsers hebben het. In deze modus kan de slave-flitser worden "ontstoken" met elke flitser, inclusief de ingebouwde flitser van elke camera. De modus ondersteunt geen TTL, maar flitst gewoon op een andere flitser.

De exacte lijst van moderne Nikon externe flitsers die de SU-4-modus ondersteunen:

SB-700, SB-800, SB-900, SB-910SB-5000

De SU-4-modus ondersteunt geen snelle FP-synchronisatie en werkt als een gewone lichtval. Om de SU-4 in te stellen, moet u:

 • Ga op de camera naar het flitsbedieningsmenu. Selecteer de bedieningsmodus 'M' (Handmatige flitssturing). Stel het vermogen in op 1/128 of 1/64 of wat je maar wilt of nodig hebt. De ingebouwde flitser flitst gewoon de externe flitser. Instellingen opslaan.
 • Ga naar het menu externe flitser, zoek daar de SU-4-modus en schakel deze in.
 • Stel de flitser in op 'Slave'/'Remote'-modus, meestal gedaan met de flitshendel.
 • Op externe flitser selecteer de bedieningsmodus 'M' (handmatig, meestal gedaan met de knop 'Mode'). Stel het gewenste vermogen in om te fotograferen. Met deze kracht externe flitser zal werken met afstandsbediening.
 • Plaats een externe flitser binnen het gezichtsveld van de camera.
 • Tijdens het fotograferen zendt de ingebouwde flitser één lichtflits uit, waardoor de externe flitser wordt ontstoken.

In ieder geval zul je bij dergelijk werk aan sommige features moeten wennen. In detail heb ik al geschreven over het instellen van de SU-4 in foto trucs.

Flash-opdrachtmodus. Nikon CLS

Flash-opdrachtmodus. Nikon CLS

persoonlijke ervaring

Ik gebruik de gebruikelijke flitsopdrachtmodus met de ingebouwde flitser op de camera (op mijn camera's Nikon D90, D200, D80, D700). De TTL-modus is voor mij erg belangrijk bij het werken met flitsers, aangezien ik voornamelijk met dynamische scènes werk, waarbij er geen tijd is om de flitsoutput handmatig aan te passen. Ja, commando's komen niet altijd bij de slave flitsontvanger en dit moet worden afgehandeld, maar in de praktijk stel ik het "licht" zo in dat ik geen besturingsproblemen heb. Als er wat tijd is, "beveel" ik de slave-flitsen in handmatige modus met het vereiste vermogen, of ik combineer de optie die ik nodig heb. De besturing van slechts 2 groepen is voldoende, omdat de zoompositie en oriëntatie in de ruimte ook van invloed zijn op de kracht van de flitsen. Over het algemeen is het gebruik van flitsers op afstand een ongelooflijk opwindende ervaring, daarom raad ik iedereen camera's aan die flitsers op afstand kunnen bedienen - dit zal veel geld besparen en alle geneugten van Nikon CLS benutten. Toegegeven, alle schoonheid van het werken met creatieve verlichting wordt alleen onthuld als je met een assistent werkt. En toch is het erg handig om een ​​grote externe flitser van de camera te verwijderen, deze in Slave-modus te zetten, de ingebouwde flitser op de camera in de bedieningsmodus omhoog te brengen en geen frontale flitser te krijgen, maar iets interessanters. Met triggers, een Su-800 module, een sync kabel zal zo'n snelle focus niet werken.

Foto gemaakt met Nikon CLS. Een externe flitser is op afstand gemonteerd om het model bij tegenlicht te verlichten.

Foto gemaakt met Nikon CLS. Externe flitser op afstand geïnstalleerd om het model in de achtergrondverlichting te verlichten. De camera stond in de handmatige bedieningsmodus. expositie, en aan voor een externe flitser, automatische TTL-modus met stroomcompensatie.

Conclusies:

Nikon CLS is onmisbaar bij het werken met flitsers op afstand. Het creatieve verlichtingssysteem is heel eenvoudig te gebruiken met de ingebouwde flitser van uw camera.

U kunt kijken naar het gerelateerde onderwerp - Welke externe flitser kiezen voor Nikon camera's?.

Reacties op dit bericht vereisen geen registratie. Iedereen kan een reactie achterlaten. Veel verschillende fotoapparatuur is te vinden op AliExpress.

Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Trainingen/consulten | YouTube | Facebook | Instagram | Twitter | Telegram

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 171, over het onderwerp: Flash-opdrachtmodus. Nikon CLS

 • Timur

  Heel erg bedankt voor je advies. Ik heb de su-4-modus geprobeerd, het is erg interessant, nu wil ik er graag mee werken met twee lichtbronnen. Is het mogelijk om tegelijkertijd 4 externe flitsers te flitsen in de su-2-modus? Voor bijvoorbeeld nikon sb-910 en Viltrox JY680N (lees recensies erover, ik ben geneigd hem als tweede te kopen) in slave-modus gezet? Begrijp ik het goed dat in het geval van de Nikon d5200 camera, voor correcte automatische i -ttl werking van beide flitsers, ik heb synchronisatoren nodig zoals Yongnuo YN-622N-TX + 2 stuks YN622N, of probeer beter de camera te veranderen naar d7100 om Nikon CLS en FP volledig te ondersteunen.Help, ik ben helemaal in de war.

 • Виталий

  Voor mij is de commandomodus een echte ontdekking.
  Het is verrassend dat dit niet wordt beschreven in de officiële handleiding van de D90

  • Jeka

   Bladzijde 188. Besturingsmodus

 • ilya

  Goede dag voor jou, ik vraag om advies, hulp. Vertel me hoe u de externe flitsers SB 910 en sb 5000 instelt, zodat ze reageren op de flitser sb 910 op de camera's Nikon d 700 en d 610. Externe flitsers zijn ingesteld op Remote in handmatige modus en reageren op elk licht. Zo voorkomen ze dat andere fotografen op evenementen werken. Hoe kanalen in te stellen, hoe het te doen. Huil van de ziel Je kunt gedetailleerde informatie krijgen van a tot z. Het gaat over nikon.Bedankt
  Ik heb de opties geprobeerd die hierboven in de tekst zijn beschreven. Er doet zich nog steeds een probleem voor. Vertel het me alstublieft

 • Ruslan

  hallo Arkadi. vertel me alsjeblieft, ze hebben een Nissin MG5200-flitser van ons gekocht met een camera, het werkt, maar het werkt niet apart, ze hebben een Fujimi FJRTJ-8000 radiosynchronisator op de flitser gezet en een zender van hetzelfde bedrijf op de camera
  wil niet werken in de flitsinstellingen, zet hem op handmatig in de camera, hij werkt niet, op de zender drukken we op de knop, het signaal gaat naar de synchronisator en de flitser gaat niet af
  dank u

 • Anatoly

  Hey there!
  Ik kijk met een flits naar de foto en het lijkt alsof de auteur in alle foto's opzettelijk te sterk licht van de flits heeft ingesteld, waarschijnlijk iets dat mensen graag meer zouden willen fotograferen zonder flits?

 • Lara

  Hallo! Ik was volledig teleurgesteld in alles - de D5300 weet helemaal niet hoe hij externe flitsers op afstand moet bedienen, en de andere drie opties zijn ook niet geschikt, behalve de aanschaf van een hoofdflitser, te oordelen naar het artikel?
  Flitser SB-700. Het werkt prima op de schoen, maar wil niet op afstand.
  Roy tyrnet - uw artikel is het enige adequate, bedankt!
  En nog een ding - help me erachter te komen - zal het gebruik van de Nikon SG-3IR infraroodsluiter voor de ingebouwde flitser mijn probleem oplossen of is het gewoon om het licht van de ingebouwde flitser af te sluiten? Ja, ik ben een theepot, maar leergierig))) Ik zal leren omdat ik dat wil!
  Bij voorbaat hartelijk dank voor enig advies!

  • soks13

   Ja, de D5300 weet helemaal niet hoe hij externe flitsers op afstand moet bedienen. het gebruik van een Nikon SG-3IR infraroodsluiter voor de ingebouwde flitser zal uw probleem NIET oplossen. Wat is beter te doen? ... Ik zou kunnen adviseren de D5300 te verkopen en D300, D300s of D7000 te kopen - ze kunnen flitsers bedienen en ze accepteren optica met een schroevendraaier, die toegankelijker is dan die met de motor erin. De D5300 kan dit niet :(. en zelfs geld en wat coole gebruikte lens of puff zal blijven :) Veel succes!

  • Roman

   Herhaal van een andere auteur.
   Ja, de D5300 weet helemaal niet hoe hij externe flitsers op afstand moet bedienen. het gebruik van een Nikon SG-3IR infraroodsluiter voor de ingebouwde flitser zal uw probleem NIET oplossen. Wat is beter te doen? ... Ik zou kunnen adviseren de D5300 te verkopen en D300, D300s of D7000 te kopen - ze kunnen flitsers bedienen en ze accepteren optica met een schroevendraaier, die toegankelijker is dan die met de motor erin. De D5300 kan dit niet :(. en zelfs geld en wat coole gebruikte lens of puff zal blijven :) Veel succes!

 • soks13

  Super! Bedankt voor het artikel!

 • Michael

  Vertel me alsjeblieft, als ik het goed begrijp, kan de SB-600 flitser niet als master werken?

 • Alexander

  Goedemiddag! Vertel me alsjeblieft of de Nikon D50 ingebouwde flitser als leider zal werken met een goedkope Chinese flitser Viltrox JY610 II?

  • Valery A.

   Nee. Lees er hier over: https://radojuva.com/2015/03/viltrox-jy610n-i-ttl/

   • Alexander

    Ik heb de recensie gelezen, maar dit is het niet (waarschijnlijk de vorige versie) Viltrox JY610 II hier: https://ibb.co/c7dT4w. Het lijkt een slave-modus te hebben, maar zal de d50-flitser hem in brand steken?

    • Valery A.

     Sorry, ik was onoplettend. Heeft het een slave-modus - de d50 kan het niet (en andere) op afstand bedienen, omdat het zelf geen flitsopdrachtbesturingsfunctie heeft (lees: https://radojuva.com/2012/06/nikon-cls-master-slave-mode/). Als er een cameraval op de vitrox zit, kan deze met een bepaalde kracht van de flits van de telefoon puffen.

  • Arkadi Shapoval

   Ja, dat zal wel, er zijn S1, S2-modi die vergelijkbaar zijn met de originele SU-4.

 • Sergei

  Hallo Arkadi! Heel erg bedankt voor het artikel. Alles is duidelijk en begrijpelijk. Ik heb D5100 en SB-910. Ik heb SU-4 geprobeerd, alles is gelukt. Een eerdere reactie op dit artikel noemde de Nikon SG-3IR infrarood sluiter voor de ingebouwde flitser. Werkt dit apparaat in SU-4? Zal de flits ontsteken?

  • Arkadi Shapoval

   Dit is een apparaat om de impuls van de ingebouwde flitser weg te werken. SU-4 zou met hem moeten werken.

 • Alexander

  Goedemiddag. Vertel me, ik liep tegen een probleem aan bij het gebruik van CLS op de Nikon d90 - de slave-flitser van de ingebouwde flitser werkt niet en stel eventuele instellingen in. Het werd de eerste keer in brand gestoken vanaf een ander apparaat. Ik vraag om hulp in welke richting te graven.

  • Arkadi Shapoval

   Wat is een flits?

   • anonymus

    Meike mk910. Slave-modus van een andere machine werkt. Werkt niet op de mijne. Ik heb alle instellingen al geprobeerd. En Falcon ice 910 werkt ook niet vanaf mijn toestel. De flitser in mijn Nikon regelt het vermogen, er is ook een impuls in de commandostand, maar de slaves worden niet in brand gestoken. Hulp advies.

    • Valentijn

     Als de flitsinstellingen van de camera zijn ingesteld op normale TTL of M, en niet op CLS, gaat de flitser dan af?

     • Alexander

      Ja. Wanneer de flitser is ingebouwd in een andere modus dan commando, dan verandert het vermogen en al het andere. En als er een impuls is in het commandoteam, maar er is geen resultaat.

      • Hopen

       Hallo, laat het me weten als je een oplossing voor het probleem hebt gevonden. Aangezien ik hetzelfde probleem heb

 • Daniel

  Hallo! Zo'n vraag is het mogelijk om een ​​flitser van canon op een nikon systeem als slave op een statief te gebruiken, zoals ik het begrijp werkt het alleen in handmatige modus?

  • Arkadi Shapoval

   Ja, dat kan. Als alles correct is ingesteld, werkt het, maar alleen in de handmatige modus.

 • Daniel

  Arkady, en een andere vraag is erg belangrijk) binnenshuis werkt de commandomodus heel goed, maar binnenkort zal er een fotosessie op straat zijn bij zonsondergang bij de zee, er zullen twee softboxen zijn, hier ben ik bang dat er zal wees een misfire en de flitsen zullen niet werken, ze zeggen dat je een radiosynchronisator moet nemen, dat is het, ik pijnig mijn hersens, bestel YONGNUO yn622n-tx TTL

 • Alexey de Paris

  Wat een prachtig artikel! Alles is duidelijk en duidelijk uitgelegd! Erg bedankt !

 • Ludmila

  Hallo! vertel me alsjeblieft hoe ik de sb910-flitser en de D3100-camera kan synchroniseren? Ik ben van plan om de flitser afzonderlijk te gebruiken met een softbox voor het fotograferen van voedsel, ik ben geïnteresseerd in het vermogen om te werken met een impuls om beweging te bevriezen. kan het voor dergelijke doeleinden worden gebruikt?

  • Arkadi Shapoval

   Ja het is mogelijk. Gebruik de SU-4-modus https://radojuva.com/2011/11/photo-idea-set-1/

   • Alexander

    Je antwoordde Lyudmila dat je een flitser in een softbox kunt gebruiken, maar hoe zal deze dan het licht opvangen? Ze zit in de softbox

    • Arkadi Shapoval

     De doos is niet volledig bedekt met zwarte stof

 • Виталий

  hallo ik heb nikon d750, d610 en SB5000 flitser
  Kan flitser niet instellen op afstandsbediening vanwege kanaalprobleem
  op de camera's zijn er kanalen 1, 2, 3, 4, maar op de flitser, kanalen 5, 10, 15.
  Hoe kan ik de flitser op afstand aansluiten? Help me alsjeblieft

 • Alexander

  Bedankt voor het artikel! Ik lees al meer dan een jaar
  Verplaats DF naar de lijst met camera's zonder flits in de lijst met camera's waarvan de ingebouwde flitser de Commander-modus niet ondersteunt.

  • Arkadi Shapoval

   vast

 • Denis

  Camera Nikon D5600, soezen SB700 en SB900. De opdrachtmodus is niet meer onder controle🤗🤨. SU-4 is natuurlijk goed, maar ik zou graag de commandomodus proberen. Waar en wat te drukken, uitleggen hoe een theepot

  • Roman

   De exacte lijst met camera's waarvan de ingebouwde flitser de Commander-modus niet ondersteunt:

   D40, D40x, D60, D3000, D3100, D3200, D3300, D3400, D5000, D5100, D5200, D5300, D5500, D5600, D100 + Nikon Z50 + camera's D500, D850, D1, D1h, D1x, D2x, D2h, D2xs, D2hs, D3, D3s, D3x, D4, D4s, D5, D6, Z6, Z7, Df die geen ingebouwde flitser hebben.

   D5600 ondersteunt de opdrachtmodus niet, het artikel zegt erover.
   Probeer radiosynchronisatoren te gebruiken voor besturing.

 • Sergey

  Hallo allemaal, help me jongens ... ik heb een Nikon D500 (er is geen ingebouwde flitser)
  en er is ook een flitser SB 700. Vraag: Wat moet ik nog meer kopen (goedkoop en vrolijk) zodat ik het creatieve verlichtingssysteem kan gebruiken? Bedankt en groeten

  • NeustrDm

   er is alleen de SU-800 of de tweede flitser (SB-600 of SB-600) als opdrachtflitser.

 • Eva

  Mijn taak is nu hoe ik de oude Nikon sb600 in brand kan steken met nikon z6ii, zodat i-ttl behouden blijft ... welke synchronisatie zal werken? Moet ik een flitser op de ontvanger plaatsen? Of meteen overstappen naar hetzelfde flitser- en ontvangerbedrijf? Wie zou het mij vertellen?

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2012/06/nikon-cls-master-slave-mode/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2012/06/nikon-cls-master-slave-mode/