Werken met oudere Nikon-lenzen

Nikon staat erom bekend dat het de vatting van zijn spiegelreflexcamera's sinds 1961 niet heeft veranderd. Alle lenzen gemaakt sinds 1961 (soms eerder) mechanisch compatibel met alle Nikon-camera's, ook met moderne Nikon digitale SLR camera's.

Nikon Nikkor-SC Auto 1: 1.4 f = 50 mm op een Nikon D40x camera

Originele (NIET-AI, geen AI-conversie) lens Nikon Nikkor-SC Auto 1:1.4 f=50mm op camera Nikon D40x. Op dergelijke camera's worden dergelijke oude lenzen ongewijzigd geïnstalleerd. Nikon D40x en soortgelijke camera's die in dit artikel worden genoemd, hebben geen diafragma-weerstand en gebruiken een "verzonken" diafragmahendel, waarmee u zonder problemen alle oude Nikon F-lenzen erop kunt gebruiken.

Alle oude reflexlenzen met Nikon F-vatting zijn verdeeld in:

 1. NON AI of PRE AI - lenzen kunnen de diafragmawaarde niet doorgeven aan de camera, meting expositie moeilijk met hen. Dit type kan worden omgezet naar een AI-type. Kan hier worden gebruikt zo'n truc voor automatische meting expositie op afgedekte membranen.
 2. AI (Automatic Indexing - automatisch lezen) - dergelijke lenzen kunnen de diafragmawaarde naar de camera verzenden.
 3. AI-S (Automatische indexeringssluiter - automatisch lezen voor) uittreksels) - een verbeterd, meer lineair diafragmaregelingsschema voor de juiste selectie van het belichtingspaar diafragma/sluitertijd.
 4. AI-P (simpelweg 'P', Automatic Indexing with micro Processor - automatisch uitlezen en regelen met behulp van een microprocessor) - de nieuwste ontwikkelingstak van klassieke lenzen zonder autofocus. Meer details over 'AI-P' Lees hier.

Er is praktisch geen verschil tussen AI, AI-S bij het werken aan moderne CZK. AI-S-lenzen hebben een strikt lineaire afhankelijkheid van de sluitstap van het diafragma van de afwijking van de 'diafragmasprong'. Ook hebben AI-S-lenzen een speciale inkeping naast de vattingvergrendeling en meestal een oranje minimale diafragma-aanduiding. Alle lenzen met de markering AF, D zijn ook AI-S-compatibel.

Nikon Nikkor-SC Auto 1: 1.4 f = 50 mm en Nikon F6 camera

Origineel (niet geconverteerd) Nikon Nikkor-SC Auto 1:1.4 f=50mm en TOP film Nikon F6-camera. Vanwege de diafragma-weerstand kan deze originele lens niet op de camera worden gemonteerd zonder extra lensaanpassing of cameraaanpassing.Alle Pre-AI (Non-AI), AI, AI-S, AI geconverteerde lenzen hebben een knipperend diafragma. Dit betekent dat wanneer de lens op de camera is bevestigd, het diafragma volledig wordt geopend. Het diafragma sluit pas tot de ingestelde waarde als de sluiter wordt ontspannen. De camera zal de iris automatisch sluiten en openen wanneer u op de ontspanknop drukt. Het mechanisme voor het sluiten van het diafragma wordt geïmplementeerd door een "pusher" en een "jump". Alle moderne Nikon-lenzen hebben hetzelfde ontwerp (behalve voor specifieke Nikon E).De diafragmawaarde aflezen

Hoe leest de camera de ingestelde diafragmawaarde op de lens? Alles is heel eenvoudig - oudere Nikon-camera's zijn uitgerust met een speciale ring met een uitsteeksel bij de camerabevestiging. Het uitsteeksel wordt weergegeven in de onderstaande afbeelding. Speciaal uitsteeksel op de lens bij het draaien van de diafragmaring op AI, AI-S, niet-G Op lenzen haakt het aan een uitsteeksel op de camera en roteert het, waarbij de diafragmawaarde naar de camera wordt verzonden.

Diafragmaaflezingsweerstand voor Ai, Pre-ai, AI-S, Non-G lenzen

Diafragmaaflezingsweerstand voor Ai, AI-S, Non-G, Non-E lenzen

Probleem met het installeren van oude PRE-AI-lenzen op moderne CZK's

Oude PRE-AI-lenzen rusten met de diafragmaring op het uitsteeksel van de diafragmaweerstand in de buurt van de camerabevestiging. Hierdoor kunnen oudere PRE-AI lenzen niet worden gemonteerd op camera's die de diafragmawaarde kunnen lezen.

Hier is de exacte lijst met camera's waarop PRE-AI-lenzen niet kunnen worden gemonteerd vanwege het uitsteeksel van de regelweerstand:

D200, D300, D300s, D500, D600, D610, D700, D750D780, D800,D800E, D810, D810a, D850, D7000, D7100, D7200, D1, D1h, D1x, D2x, D2xs, D2h, D2hs, D3, D3x, D3s, D4, D4s, D5, D6 + S5 Pro, IS Pro.

Bij Nikon Df kan de regelweerstand worden verborgen, waardoor er geen installatieproblemen zijn.

Uitsteeksel lensopening

Een uitsteeksel voor het verzenden van de diafragmawaarde op de lens, die aangrijpt op de diafragmaweerstand op de camera. Getoond met een voorbeeldlens Nikon AF Nikkor 28-70mm 1: 3.5-4.5DHendel EE van de uiterste positie van het diafragma

Daarnaast oude PRE-AI lenzen kan niet op camera's worden geïnstalleerd

Nikon D50, D70, D70s, D80, D90, D100 + Fujifilm FinePix S1Pro, S2 Pro, S3 Pro, S3 pro uvir + Kodak DCS PRO 14n (en zijn wijzigingen) en Kodak DCS Pro SLR/n (en de wijzigingen) (dit is de exacte lijst)

из-за membraan eindpositie hendel. De hendel is verantwoordelijk voor het werken met autofocuslenzen die een diafragmaregelring hebben. Dergelijke lenzen worden niet-G. Hieronder ziet u zo'n lens met een uitsteeksel dat uitgelijnd is met de hendel van de maximale diafragmapositie.

Een uitsteeksel voor het aflezen van de uiterste positie van de diafragmaring op een Nikon AF Nikkor 85 mm 1: 1.8D-lens, een lens van het NIET-G-type, dat wil zeggen een lens met een diafragmaregelring.

Uitsteeksel voor het aflezen van de uiterste positie van de diafragmaring op de lens Nikon AF Nikkor 85mm 1: 1.8D, een lens van het NIET-G-type, dat wil zeggen een lens met een diafragmaregelring.

Voor automatische diafragmaregeling moeten dergelijke camera's zeker weten dat de diafragmaregelring in de uiterste stand staat (maximaal F-getal). Als dit niet wordt gedaan, wordt op het cameradisplay weergegeven: foutmelding 'FEE' (Diafragmaring niet in de juiste positie gezet). Wanneer de diafragmaring naar zijn uiterste positie wordt gedraaid, beweegt deze hendel tegen de klok in. Voor camera's met een diafragma-reostaat is zo'n hendel niet nodig, omdat de reostaat zelf zijn functie overneemt. De hendel EE voor het aflezen van de eindpositie van de membraanring is weergegeven in onderstaande figuur.

Hendel EE voor het aflezen van de eindpositie van de openingsring

Hendel EE voor het aflezen van de uiterste stand van de diafragmaring, de hendel beweegt, maar “springt” niet uit

En hier zijn de camera's

Nikon D40, D40x, D60D3000, D3100, D3200, D3300D3400, D3500, D5000, D5100, D5200, D5300, D5500D5600D7500 + spiegelloze camera's Nikon Z5,NikonZ6, Z6 II,NikonZ7, Z7 II, Nikon Z50, Zfc met originele Nikon FTZ-adapter

een ander EE-hendelontwerp hebben. De hendel 'zinkt' in de body van de camera in plaats van te bewegen, zodat deze hendel de uitsteeksels van de diafragmaring op PRE-AI-lenzen niet hindert.

EE-hendel op junior Nikon-camera's

De EE-hendel op jongere Nikon-camera's. Tijdens de installatie van de lens "verzonken" deze en interfereert niet met de installatie van lenzen met een Nikon F-vatting

Sommige camera's houden van Nikon D3400 и D3500 helemaal niet van deze hefboomwerking. Alle PRE-AI lenzen kunnen probleemloos op deze camera's worden gemonteerd.

Gebrek aan hefboomwerking

Gebrek aan EE-hendel op modellen D3400 и D3500.Samenvattend kunnen PRE-AI-lenzen niet op camera's worden gemonteerd:

D200, D300, D300s, D500, D600, D610, D700, D750, D800,D800E, D810, D810a, D850, D7000, D7100, D7200, D1, D1h, D1x, D2x, D2xs, D2h, D2hs, D3, D3x, D3s, D4, D4s, D5, D6, D50, D70, D70s, D80, D90 + Fujifilm FinePix S1Pro, S2 Pro, S3 Pro, S3 pro uvirS5 Pro, IS Pro + Kodak DCS PRO 14n (en zijn wijzigingen) en Kodak DCS Pro SLR/n (en de wijzigingen)

PRE-AI-lenzen zijn eenvoudig te monteren op camera's:

Nikon D40, D40x, D60D3000, D3100, D3200, D3300, D3400, D3500, D5000, D5100, D5200, D5300, D5500, D5600, Df, D7500 + spiegelloze camera's Nikon Z5,NikonZ6, Z6 II,NikonZ7, Z7 II, Nikon Z50  Zfc met originele Nikon FTZ-adapter

PRE-AI-lenzen zijn eenvoudig om te bouwen naar AI, hiervoor wordt meestal een deel van de diafragmaring afgeslepen en wordt een uitsteeksel voor de regelweerstand toegevoegd.Vanwege het ontbreken van een diafragma-reostaat bevroor expositie niet beschikbaar met camera's:

 Nikon D40, D40x, D50, D60, D70, D70s, D80, D90, D3000, D3100, D3200, D3300, D3400D3500, D5000, D5100, D5200, D5300, D5500, D5600, D100D7500 + Fujifilm FinePix S1Pro, S2 Pro, S3 Pro, S3 pro uvir + Kodak DCS PRO 14n (en zijn wijzigingen) en Kodak DCS Pro SLR/n (en de wijzigingen). Maar met modellen D5200, D5300, D5500, D5600, D3500 kan gebruiken hier is een hack.

Meting expositie met oude lenzen is alleen beschikbaar op camera's met een diafragma-weerstand:

D200, D300, D300s, D500, D600, D610, D700, D750D780, D800,D800E, D810, D810a, D850, D7000, D7100, D7200, D1, D1h, D1x, D2x, D2xs, D2h, D2hs, D3, D3x, D3s, D4, D4s, D5, D6, Df+ S5 Pro, IS Pro + spiegelloze camera's Nikon Z5,NikonZ6, Z6 II,NikonZ7, Z7 II, Nikon Z50, Zfc met behulp van de originele Nikon FTZ-adapter (?)Snelle compatibiliteitsoplossing

PRE-AI, NON-AI-lenzen kunnen eenvoudig op elke camera worden gebruikt met macroringen. Deze lenzen zijn eenvoudig te monteren op elke camera door middel van elke macroring voor Nikon-camera's met F-vatting.

Hoe oude Nikon lenzen te gebruiken op moderne CZK- en systeemcamera's, lees de paragraaf 'Oude lenzen gebruiken'.Waar zijn oude lenzen voor, als er moderne autofocuslenzen zijn?

Oude manuele lenzen geven een behoorlijk adequate beeldkwaliteit. Sommigen van hen zijn superieur aan hun moderne autofocus-tegenhangers. Voor sommige objectieven zijn er simpelweg geen autofocus-tegenhangers. Er is bijvoorbeeld geen analoog voor: Nikon 50mm f/1.2 AI-s Nikkor MF met hetzelfde helderheid. Bovendien zijn oudere lenzen meestal veel goedkoper dan hun moderne tegenhangers. Oude handmatige lenzen kregen hun tweede leven na de hausse in CZK-camera's.Als je meer wilt lezen over moderne lenzen en hun verschillen, dan raad ik je aan om naar mijn artikel te kijken Het verschil tussen moderne Nikon-lenzen, evenals interessante observaties die u in het artikel vindt Diafragma en video op de Nikon CZK и Een interessante eigenschap van het diafragma op de Nikon CZK.


Resultaten van

Nikon heeft veel ervaring met het bouwen van lenzen en een zeer grote vloot van optica van oude kwaliteit die u voor weinig geld kunt kopen en geweldige beeldresultaten kunt behalen.

Reacties op dit bericht vereisen geen registratie. Iedereen kan een reactie achterlaten. Veel verschillende fotoapparatuur is te vinden op AliExpress.

Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Trainingen/consulten | YouTube | Facebook | Instagram | Twitter | Telegram

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 215, over het onderwerp: Werken met oude Nikon-lenzen

 • Leonid Nee

  Help me een keuze te maken uit twee opties voor de D7100:

  Nikon Nikkor 50mm f/1.8 AI

  Nikon Nikkor 50mm f/1.4 AI

  Bij 1.4 is de kleurkwaliteit zogenaamd merkbaar en er zijn naar verluidt problemen met het scherpstellen op de D7100.

  De prijs is ongeveer gelijk, 1.8 ziet er "nieuwer" uit.

  Welke moeilijkheden kunnen worden verwacht van 1.4 op gewas?

  Ken Rockwell adviseert in de review om 1.8 te nemen.

  • Arkadi Shapoval

   1.4 is echt moeilijk om mee te werken.
   50 / 1,8 is een meer gebalanceerde optie, het wordt meestal geadviseerd

   • Leonid Nee

    Bedankt voor het antwoord.

 • Olesya

  Help me alsjeblieft, is de nikkor135mm-Q Auto 1:2.8 lens geschikt?
  Op de nikon d850?

  • Arkadi Shapoval

   Past niet, het is een NON-AI lens. Het zou verbeterd moeten worden. Meestal zijn ze al klaar (de rok is geknipt), vraag de verkoper of waar je hem heen gaat brengen.

 • Andrew

  Goden, hoe is Nikon zelf hierin niet in de war geraakt? En hoeveel doorzettingsvermogen was er nodig om één paard een halve eeuw vol te houden met al die toeters en bellen? :D

  • Arkadi Shapoval

   Pentax is nog moeilijker

   • Spitzer

    Wat is dit? Eerste keer dat ik dit hoor

    • Arkadi Shapoval

     Allemaal dezelfde compatibiliteit, vooral met de nieuwste lenzen. Neem bijvoorbeeld de nieuwste HD PENTAX-DA* 1:2.8 16-50 mm ED PLM AW met KAF4-montage, elektromagnetische irisregeling en PLM-motor. Alleen camera's op KAF4 kunnen normaal werken met deze lens. Weet je hoeveel camera's? Twee: PENTAX K-70 en K3 M3, nog een paar moeten worden bijgewerkt (K-1, waarvoor het niet bijzonder geschikt is en alleen K-S2, K-3 II, K-S1).

 • Виталий

  Jongens vertel me wat voor bajonet?

  • Ilya

   Minolta A

 • Nicholas

  over het ijzeren oog (op de diafragmaring) heeft niemand iets geschreven, hoe komt dat?

 • Oleg

  Hallo, ik ben helemaal in de war, vertel het een beginner, weiger niet)) Zal de belichtingsmeting werken op de d90 als Nikon 105 2.5 ai-s is geïnstalleerd? En in het algemeen, is het geïnstalleerd?

  • B.R.P.

   Het slot zal niet werken.

   • Oleg

    Maar je kunt gewoon alles gebruiken wat je moet doen in de handmatige modus?!

    • B.R.P.

     Да.

 • Vladislav

  Hallo Arkadi!
  Op welke Nikon camera's zal de Nikkor 28-85mm f/3.5-4.5 Ai-S lens werken?

  • Arkadi Shapoval

   goedemiddag, op alle digitale spiegelreflexcamera's en systeemcamera's

 • Vladislav

  En adviseren jullie om het te kopen, of is het beter om anderen handmatig te bekijken?

  • Arkadi Shapoval

   Handmatig zoomen heeft niet veel zin. Geef het budget, de doelen en voor welke camera aan - dan komt er advies.

 • Vladislav

  Op de Nikon D200 wilde ik het gewoon proberen met een oude bril, met hun kenmerken op de foto. Toch brengen oude glazen meer natuurlijke kleuren over. Zo wordt de nikon 28mm f/2.8 ai-s geprezen. En jij ?
  Budget - $ 150

  • Arkadi Shapoval

   Oplossingen zijn vaak goed. Zoomen is niet zo goed.

   • Vladislav

    Bedankt Arkady.
    Nu keek ik naar de recensie en die van jou over de oplossing, evenals recensies, voorbeeldfoto's op de lensclub.
    Ik zal op zoek gaan naar goedkope oplossingen, er zijn echt uitstekende oplossingen.

 • Vladimir

  Misschien is de vraag off-topic. Maar geef alsjeblieft advies. Het is noodzakelijk om de Nikon lens (old fix MIR 24) met de Kenon FD vatting op de balg te bevestigen. Welke specifieke adapter is nodig? Wie zal helpen?

 • JAMES

  bonjour, je hebt een D80-boitier met meer objectieven en je kunt meer bereiken met de hybride Nikon Zfc.
  Gebruikt u oude objecten op de Zfc ?

  Merci.
  Van harte.

  • B.R.P.

   Als je objectieven niet pas de moteur integré zijn, kun je niet op de goede weg komen.

 • Sergei

  Hallo
  Ik heb een Nikon 35-70mm f/3.3-4.5 AI-S lens gekocht. Zoals de beoordelingen zeggen, heeft het een maximaal diafragma van f/3.3 bij 35 mm, f/3.8 bij 50 mm, f/4.5 bij 70 mm. Camera Nikon D810, deze heeft een instelling "Lens zonder CPU", d.w.z. als u de brandpuntsafstand en het maximale diafragma van een handmatige lens opgeeft, worden deze parameters naar de camera verzonden, inclusief alle wijzigingen in het diafragma (bepaald door de verschuiving ten opzichte van de maximale waarde). Het blijkt dat ik voor deze lens 3 van dergelijke instellingen in de camera moet instellen voor brandpuntsafstanden 35, 50 en 70 mm. En wat voor elk van hen om het maximale diafragma in te stellen? Het lijkt erop dat ze in de recensies schrijven, d.w.z. f/3.3, f/3.8, f/4.5, respectievelijk. Maar dan gaat de instelling van het lensdiafragmawiel zelf verloren, d.w.z. als het een maximale diafragmawaarde heeft van f/3.3, en in de camera is het gedefinieerd als iets anders (f/3.8 of f/4.5), dan zullen de volgende diafragmawaarden in de camera verschillen van die op de lens. Is dit hoe het hoort, of is het toch nodig om voor elk van de 3 brandpuntsafstanden één maximaal diafragma van f/3.3 in de camera in te stellen? Als het diafragma ingesteld moet worden zoals ze in de reviews zeggen, dan heeft de camera f/3.3 en f/4.5 waarden, maar niet f/3.8, er zijn alleen f/3.5 en f/4. Welke kun je dan beter instellen in plaats van f/3.8?

  • B.R.P.

   Je bent zelf al in de war. De Nikon D810 zou de belichting moeten meten zonder aanvullende instellingen. Lees hierboven aandachtig over de EE-hendel.

 • Alexey

  Hallo. Er is een link naar dit artikel getiteld "Wat is ISO Lo1 op Nikon-camera's".

 • Alex Sosnin

  Goede dag allemaal!
  Bij het werken met niet-ai is het jammer dat de knop voor het bekijken van de scherptediepte, die het diafragma sluit, tegelijkertijd de ae-lock-belichting activeert bij de open. Een optie om dit slot uit te schakelen zou handig zijn.

 • Paulo Cesar Schmaedecke

  Uitstekend artikel. Parabenen. Resolutie veel mensen die een respijt van enkele lentes en kleine camera's hebben.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2012/06/nikon-ai-s-old-lens-about/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2012/06/nikon-ai-s-old-lens-about/