Scherpstellen op Nikon-camera's

Bij het fotograferen, samen met de instellingen uittreksels, diafragma, ISO en beeldkwaliteit, een van de belangrijkste parameters voor een spiegelreflexcamera is de juiste instelling van de scherpstelstand en -methode.

Focus op Nikon

Focus op Nikon

Nikon heeft verschillende opties voor de manier waarop scherpstelling werkt met verschillende combinaties van scherpstelstanden en scherpstelgebieden. Het scherpstellen op moderne digitale spiegelreflexcamera's van Nikon vindt doorgaans plaats wanneer: de ontspanknop half indrukken, of door op de speciale AF-ON-knop te drukken.


Focus modi:

'AF-S' of 'S' (Autofocus enkel) - focus modus камеры, waarop de camera scherpstelt wanneer de ontspanknop half wordt ingedrukt, en wanneer succesvol scherpstellen is bereikt, stopt hij met scherpstellen. Eén keer drukken, één keer scherpstellen. In camerahandleidingen wordt de modus vaak vertaald als 'Enkele servo AF'. Om de richtnauwkeurigheid te wijzigen, moet u de knop loslaten en opnieuw indrukken. De modus is geschikt voor statische scènes.

Scherpstelmodusschakelaar op Nikon D700

Scherpstelmodus inschakelen Nikon D700. Hetzelfde staat op de camera's Nikon D300, D300s, D200, D1, D2, D3 etc.


'AF-C' of 'C' (Autofocus Continu) - continue (continue) autofocusmodus van de camera volgen (vaak vertaald in instructies als 'Continue servo-AF'). Wanneer de ontspanknop half wordt ingedrukt, probeert de camera constant correct scherp te stellen. Druk op de knop - en de camera houdt constant de focus in de gaten. Een zeer handige modus wanneer onderwerpen bewegen of de compositie verandert.

Dit is hoe de focusmodus wordt geselecteerd op camera's zoals D800, D600, D4

Zo wordt de scherpstelmodus op camera's geselecteerd op type D800, D600, D4


AF-A (automatische scherpstelling) - automatische selectie van focusmodus камеры. In deze modus kan de camera ervoor kiezen om in de AF-S- of AF-C-modus te werken. In principe schieten alle amateurs in de AF-A-modus en weten ze vaak niet eens van de aanwezigheid van andere modi. Ik heb gemerkt dat de modus AF-A gedraagt ​​zich vaak als de AF-S-modus.

AF-A, AF-C, AF-S-modusschakelaar op Nikon D90-camera

AF-A, AF-C, AF-S-modusschakelaar op Nikon D90-camera


AF (autofocus) - algemene autofocusmodus. De modus is ingeschakeld op de camera zelf, niet te verwarren met de 'A'-modus op de lens zelf.

AF-focusmodusschakelaar op de camera

AF-focusmodusschakelaar (hendel) op de camera


MF (handmatige scherpstelling) - handmatige scherpstelling камеры. De modus wordt geactiveerd via het cameramenu. Meestal is deze modus alleen beschikbaar voor camera's zonder focusmotor. In deze modus moet u handmatig aan de scherpstelring op de lens draaien om de juiste scherpstelling te krijgen. Aan de ene kant: handmatig scherpstellen kan moeilijk zijn voor beginners, aan de andere kant: het Een essentiële scherpstelmethode voor gevorderde fotografen en professionals. Handmatig scherpstellen op de CZK is een van de grote voordelen ten opzichte van conventionele digitale camera's (zeepbakjes). Heel vaak kan de automatisering van de camera en de lens niet bepalen hoe correct moet worden scherpgesteld, en om een ​​optimale scherpstelling te bereiken, volstaat het om over te schakelen naar de handmatige modus en vertel de camera om handmatig scherp te stellen.

Scherpstelmodusschakelaar met Nikon D500 cameramenu

Scherpstelmodusschakelaar met Nikon D5100 cameramenu


M (M - handmatig scherpstellen) - handmatige scherpstelling op de lens of op de camera. Hetzelfde als MF. Attentie: Niet alle lenzen hebben een schakelaar voor de scherpstelmodus, zoals de lens Nikon 50mm f / 1.8D AF Nikkor heeft helemaal geen focusschakelaars. Het is belangrijk: om over te schakelen naar handmatige scherpstellingsmodus MF met een lens die geen scherpstelmodusschakelaar heeft, moet u de scherpstelhendel naar modus M schakelen op een camera met een scherpstelmotor; op een camera zonder focusmotor zal altijd alleen de MF-modus met zo'n lens beschikbaar zijn. Over verschillende soorten lenzen en camera's worden in detail beschreven in de sectie Nikon-lensverschillen.

Lens met focusmodusschakelaar en lens zonder focusmodusschakelaar

Lens met focusmodusschakelaar en lens zonder focusmodusschakelaar


A (Automatisch) - autofocusmodus lens. In deze stand van de focusschakelaar op de lens is alleen automatisch scherpstellen met de lens mogelijk. Attentie: niet alle lenzen hebben zo'n schakelaar voor scherpstelling, de schakelaar op de lens wordt bijvoorbeeld hieronder weergegeven: Nikon 85mm f / 1.4D AF Nikkor.

Een voorbeeld van een handmatige of autofocuslens

Een voorbeeld van een handmatige of autofocuslens


M/A (autofocus met handmatige uitschakeling) - automatische focus lens met handmatige bediening. Attentie: niet alle lenzen hebben deze scherpstelstand, onderstaand voorbeeld toont de schakelaar op de lens Nikon 85mm f/1.4GN AF-S Nikkor. Deze modus omvat automatisch scherpstellen. met onmiddellijke handmatige scherpstelling, en de lens hoeft niet te worden ingesteld op de scherpstelmodus 'M'. U kunt meer lezen over deze modus hier.

Zo ziet de focusmodusschakelaar eruit op een lens die de MA-M-modus ondersteunt

Zo ziet de focusmodusschakelaar eruit op een lens die de MA-M-modus ondersteunt


AF-F (Fulltime servo-autofocus) - continue focusmodus voor het opnemen van video. Attentie: Deze scherpstelmodus is alleen beschikbaar op moderne camera's met video-opnamemogelijkheden. Deze modus werkt niet bij het maken van foto's. Normaal gesproken kun je de modus niet vinden in het menu AF-F, het is alleen beschikbaar in Live View bij het openen van het infomenu. Dit is een zeer handige modus, waarmee u video kunt opnemen met fulltime autofocus. Deze modus is alleen beschikbaar in camera's van Nikon D3100.

AF-F-modus voor video-opnamen

AF-F-modus voor video-opnamen


Belangrijk: vanwege het feit dat alle Nikon CZK's verschillende bedieningselementen en verschillende menu's hebben, schakelt elke camera op zijn eigen manier van scherpstelmodus. In het algemeen is de keuze van de scherpstelstand M, AF, S, C verantwoordelijk schakelaar in de buurt van lensbevestiging voor camera's met een scherpstelmotor en instellingen in het menu van de camera zelf. Voor niet-gemotoriseerde camera's is de scherpstelmodus geselecteerd alleen via het cameramenu. In de bovenstaande diagrammen worden verschillende combinaties van instellingen voor verschillende cameratypes weergegeven.


Verdomd belangrijk: als je een camera gebruikt met een focusmotor, en er zit een lens op met autofocus maar zonder focusmotor en zonder een focusmodusschakelaar op de lens zelf, bijvoorbeeld een stel Nikon D90 (camera met motor) en lens Nikon 85mm f / 1.8D AF Nikkor (zonder focusmotor en zonder focusmodusschakelaar) - voor handmatig scherpstellen is het noodzakelijk om de hendel bij de camerabevestiging in de 'M'-positie te zetten, anders bij handmatig scherpstellen kan de camera beschadigen.


Een aantal camera's van Nikon hebben een ingebouwde meetzoeker (focusindicator in de zoeker). De meetzoeker in de zoeker kan je vertellen in welke richting je de scherpstelring op de lens moet draaien om de juiste scherpstelling te krijgen. De afstandsmeter werkt met zowel automatische als handmatige scherpstelling. De afstandsmeter zit in de camera's Nikon D3100, D5100, D700 etc. Over het algemeen is er bij oude lenzen die niet automatisch konden scherpstellen een speciale scherpstelschaal waarop de afstanden tot het scherpstelobject worden aangegeven. Het is jammer bij het gebruik van de oude AI-S optica op jongere Nikon camera's, de afstandsmeter weigert te werken. Bij handmatige optiek werkt de meetzoeker alleen op oudere Nikon camera's.

Het werkingsprincipe van de elektronische afstandsmeter

Het werkingsprincipe van de elektronische afstandsmeter


Op elke Nikon CZK-camera is een groene cirkel in de zoeker in de linkerbenedenhoek van de zoeker verantwoordelijk voor de nauwkeurigheid van het scherpstellen op het geselecteerde scherpstelpunt. Als het brandt, betekent dit dat de scherpte van het geselecteerde punt normaal is. De groene stip (focus bevestigingspunt) is een onmisbare hulp bij het werken met oudere klasse lenzen. AI-S en dergelijke, zoals Nikon 100 mm F/2.8 serie E MF

Groene stip, die de juiste scherpstelling bevestigt

Groene stip, die de juiste scherpstelling bevestigt


Geavanceerde camera's hebben fijnafstemming hoe focus werkt: vrijgaveprioriteit en focusprioriteit in AF-C- en AF-S-modus.

Meestal is de keuze in de AF-C-modus:

 1. FPS-frequentie - het ontspannen van de sluiter is belangrijker voor de camera dan de nauwkeurigheid van de scherpstelling, dit heet prioriteit vrijgeven
 2. FPS + AF-frequentie - sluiter is belangrijker voor de camera, maar houdt ook rekening met scherpstelnauwkeurigheid (niet beschikbaar op alle camera's)
 3. Focus - Focus is belangrijker voor een camera dan de opnamesnelheid.

Met behulp van de prioriteitsinstelling kunt u instellen wat belangrijker is bij het fotograferen - scherpstellen en vervolgens de sluiter loslaten, of de sluiter loslaten en de focus negeren. Ik heb AF-S-prioriteit ingesteld op scherpstelprioriteit, AF-C op sluiterprioriteit.

Focusprioriteiten stellen

Focusprioriteiten stellen


Belangrijke notitie:

Nikon-camera's van het lagere segment ondersteunen de modus voor sluiterprioriteit niet (prioriteit vrijgeven). Een exacte lijst van camera's, evenals andere nuttige informatie over het beperken van prioriteiten, is te vinden in de "Een onaangename beperking van Nikon's instapcamera's en de oplossing ervan“, evenals in de rubriek “De AF-S-, AF-C-modi opnieuw configureren bij het werken met een externe flitser. Functies voor focusverlichting'.


Liveweergave (liveweergave)

Live View stelt u in staat om van een complexe spiegelreflexcamera een gewoon zeepbakje te maken, dat wil zeggen dat u kunt scherpstellen (foto's maken) via het grote display van de camera zelf, en niet via de optische zoeker (kijkgaatje). In de Live View-modus is scherpstellen in contrast. Deze methode is veel langzamer dan normaal scherpstellen via de optische zoeker. Bovendien kan het verschil in scherpstelsnelheid in de Live View-modus en door de optische zoeker tientallen keren zijn. Sommige camera's hebben twee scherpstelstanden in Live View. De eerste is "statief"-focussering, het wordt gedaan zoals bij conventionele digitale camera's (dichotoom, in contrast). De tweede is dat je het frame via Live View kunt kadreren, maar wanneer je op de ontspanknop drukt om scherp te stellen, schakelt de camera Live View uit, stelt scherp via het normale scherpstelsysteem en schakelt vervolgens Live View weer in of maakt een foto. Een eenvoudige beschrijving van hoe Live View werkt, vindt u in: Dmitry Evtifeev's blog.

Hoe Live View werkt

Hoe Live View werkt


Belangrijk:

камеры Nikon D700 и Nikon D300 stel in de Live View-modus en de submodus 'Statief' alleen scherp als de AF-ON-knop wordt ingedrukt.


Focuspunten en focusgebieden

Elke camera heeft een ander aantal punten en zones waarop hij kan scherpstellen. Een speciale module is verantwoordelijk voor het scherpstellen in de camera, die zich aan de onderkant van de cameraspiegel bevindt. De scherpstelmodule berekent alleen de fasewaarden, op basis waarvan hij het commando geeft om scherp te stellen. In feite hebben moderne CZK's twee spiegels, de tweede spiegel wordt gebruikt om scherp te stellen via de focusmodule, in meer detail hier. Gewoonlijk bestaat de focusmodule uit een bepaald aantal punten (zones) waarop de focusanalyse wordt uitgevoerd. Voor 2012 heeft Nikon camera's met 3, 5, 11, 39, 51 scherpstelpunten. Het aantal punten is van invloed op de bruikbaarheid en scherpstelnauwkeurigheid van de camera. U kunt meer lezen over focussystemen op Nikon camera's.

De afbeelding laat zien op welk scherpstelpunt is scherpgesteld

De afbeelding laat zien op welk scherpstelpunt is scherpgesteld


Instellingen zijn verantwoordelijk voor het werken met focuspunten AF-veldstand (scherpstelveldstand).

 • Automatisch (automatisch veld-AF), aangegeven als een witte rechthoek. Stelt scherp op het dichtstbijzijnde onderwerp met gebruikmaking van alle beschikbare punten.
 • Dynamisch (dynamic-area AF), scherpstellen werkt slechts op één punt, maar houdt rekening met informatie van nabijgelegen punten
 • Enkelpunts AF, er wordt slechts op één punt scherpgesteld.
 • Extra: 3D-tracking, of keuze uit meerdere zones. Deze instellingen zijn niet op alle camera's beschikbaar en zijn vaak subfuncties van de dynamische selectie van het scherpstelgebied.
Punten en scherpstelmethode: AF-S enkelpunts

Punten en scherpstelmethode: AF-S enkelpunts


Belangrijk:

Het is erg handig om de selectie van de focusgebiedmethode voor amateur- en geavanceerde amateurcamera's in te stellen met behulp van een softkey (zoals ik deed op Nikon D90). Hiermee kunt u zeer snel schakelen tussen scherpstellen op één punt, automatische gebiedsselectie, dynamische modus, 3D-tracking, enz. Nikon professionele en vlaggenschipcamera's hebben een speciale zoneschakelaar, wat het werk met professionele apparatuur vereenvoudigt.


Opmerking:

in de handmatige scherpstelstand (M, MF) kan slechts op één scherpstelpunt worden scherpgesteld.


Belangrijk:

Een aantal camera's kan op de foto laten zien welk punt of welke groep punten scherp was. Wanneer u een foto bekijkt, kunt u een modus activeren waarin de focuspunten worden aangegeven door vierkanten. Deze modus wordt per type alleen ondersteund door professionele camera's. D200, D300 en alles fullframe. Dit is handig omdat bij het opzetten van een snelle preview van het beeld op een schaal van 1 op 1, wordt ingezoomd precies op het focuspunt dat is genomen. Hierdoor kun je snel goede scherpe opnames controleren en selecteren. Op geavanceerde amateur- en amateurcamera's moet u, om de juiste scherpstelling te zien, de zoomknop ingedrukt houden en vervolgens de selector gebruiken om het gebied in de foto te vinden waarop is scherpgesteld. Als je camera geen functie heeft die laat zien op welk punt was scherpgesteld, kun je de ViewNX-software gebruiken die bij je camera is geleverd. De focuspunten kunnen worden weergegeven op het computerscherm. Soms is dit erg handig. In de fotovoorbeelden heb ik zojuist het werk van het ViewNX 2-programma gekopieerd.


Belangrijk:

ViewNX toont alleen scherpstelpunten op de computer als de foto is gemaakt in AF-A, AF-S, AF-C met scherpstelprioriteit. Als AF-S, AF-C met sluiterprioriteit is geselecteerd, toont het programma alleen scherpstelpunten als de camera zeker weet dat de scherpstelling correct is bereikt.


Belangrijk:

Niet bij alle Nikon-camera's kunt u het scherpstelgebied en het type wijzigen wanneer u de automatische modi (groene modus) gebruikt. In de standen P,A,S,M is alles naar eigen smaak in te stellen.

Focussen op één punt. Scherpstelmodus AF-C

Focussen op één punt. Scherpstelmodus AF-C


Functie "cirkel focuspunten"

Met deze functie kunt u het focuspunt eenvoudig in een cirkel verplaatsen, waardoor het in een lus wordt geplaatst. Wanneer het uiterst rechtse punt is geselecteerd, zal door op de selectieknop rechts te drukken het scherpstelpunt naar uiterst links worden verplaatst. Met deze functie kunt u het werk eenvoudig versnellen wanneer u op een enkel punt scherpstelt.


Breed en standaard scherpstelgebied

Bij sommige camera's kunt u een breed scherpstelgebied selecteren, in tegenstelling tot een normaal scherpstelgebied. Een breed scherpstelveld reduceert het aantal scherpstelpunten (zones). Bijvoorbeeld voor Nikon D200 met 11 scherpstelpunten ontstaan ​​7 brede zones. Optisch in de zoekers zullen de zones groter zijn dan de stippen. Dit maakt het soms makkelijker om met de camera te werken.


Focus aanpassing (aanpassing)

Soms kan de lens defect raken en scherpstellen achter het onderwerp (achter) of voor het onderwerp (voor) waarop is scherpgesteld. In de volksmond wordt zo'n gebrek aan lenzen backfocus, frontfocus (back- en frontfocus) genoemd. Sommige camera's kunnen zich aanpassen aan de "verkeerde" lens. Om dit te doen, moet u een focusaanpassing in de camera vinden en de focus corrigeren. Alleen hebben aanpassing Nikon D300, D300s, D500, D7000, D7100, D7200, D7500, D700, D750, D780, D800e, D800E, D810,D810a, D3, D3s, D3x, D4, D4s, D5, Df, D600, D610.


Scherpstellen met "donkere" lenzen

Vrijwel alle Nikon camera's kunnen alleen zonder problemen automatisch scherpstellen bij gebruik van lenzen met diafragma's tot F/5.6. Dit staat in de handleiding van de camera. Bij gebruik van lenzen met een kleiner diafragma, zoals de Tamron 28-300mm F/3.5-6.3 XR Di VC LD Asph (IF) Macro, kunnen er scherpstelproblemen optreden bij F/6.3. Ook bij gebruik van teleconverters, die het effectieve diafragma van de "converterlens" verlagen, kunnen zich ook focusproblemen voordoen. Slechts een paar camera's kunnen zonder problemen scherpstellen met F/8.0-lenzen. Beperkingen zijn gerelateerd aan het aantal scherpstelpunten dat normaal kan werken bij F/5.6-F/8.0. Je vindt meer details over welke camera's en welke scherpstelpunten (zones) worden gebruikt om met 'donkere' lenzen te werken. hier.

focus

Scherpstellen op één punt met Nikon D2Xs-camera


Kruisvormige scherpstelpunten (sensoren) versus gewone scherpstelpunten

Hoeveel ik ook gebruikte om op één punt scherp te stellen, ik vond geen verschil in de kwaliteit van scherpstellen op een kruisvormig punt en op een regulier scherpstelpunt. Kortom, ze zeggen dat kruisvormige scherpstelpunten (sensoren) veel beter kunnen scherpstellen dan gewone punten. Het is algemeen aanvaard dat kruisvormige scherpstelpunten beter zijn voor 'wire-on-the-sky'-scènes.


Focus verlichting

Nikon-camera's hebben een speciale gloeilamp die helpt bij het scherpstellen in donkere omstandigheden. De gloeilamp verlicht eenvoudig het onderwerp waarop is scherpgesteld en autofocus is gemakkelijker om scherp te stellen. In de AF-C-modus wordt de achtergrondverlichting mogelijk niet ingeschakeld. Het focuslicht wordt vaak een "spotlight" genoemd en het wordt aanbevolen om het uit te schakelen. Persoonlijk heb ik de achtergrondverlichting uitgeschakeld, maar bij slechte lichtomstandigheden gebruik ik een flitser die een eigen "rode schijnwerper" heeft met een groot bereik. Meer details over flitslicht in sectie fototrucs.

Focus verlichting

Focus verlichting


Belangrijk:

Sommige Nikon CLR's verlichten om de een of andere reden het onderwerp niet met het AF-hulplicht in de enkelpunts scherpstelstand als een niet-middelpunt is geselecteerd. Voor zover ik weet, bieden alle Nikon-camera's lamphulp in de scherpstelmodus met één punt, zolang het middelste scherpstelpunt is geselecteerd.


Belangrijk:

Niko vlaggenschip camera'sn zoals Nikon D1, Dh, D1x, D2h, D2x, D2hs, D2xs, D3, D3s, D3x, Df, D4, D4s, D5 hebben helemaal geen focushulplamp.


Ik vraag me af:

in Nikon-camera's is het heel eenvoudig te implementeren focus val.

Scherpstelstand AF-S enkelpunts

Scherpstelstand AF-S enkelpunts


Je kunt mijn ervaring en aanbevelingen vinden voor het focussen op Nikon-camera's hier.


Alles is ingewikkeld en weinig is duidelijk?

Zet dan gewoon AF-A aan en het icoontje met een rechthoekig scherpstelveld. Automatisering doet goed werk met basistaken. Voor "thuis" gebruik raad ik volautomatisch scherpstellen aan. Soms loont het niet om de scherpstelpuntmodi te verfijnen.


Welke Nikon camera heeft de beste focus?

Nikon D5 en Nikon stellen het beste scherp D500 met de meest geavanceerde focusmodules.


Reacties op dit bericht vereisen geen registratie. Iedereen kan een reactie achterlaten. Veel verschillende fotoapparatuur is te vinden op AliExpress.

Conclusies:

Door te leren hoe u de focusmodi kunt beheren, kunt u het gewenste resultaat nauwkeuriger en sneller bereiken. Ik raad ten zeerste aan om te experimenteren met de modi en focusgebieden op je camera.

Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Trainingen/consulten | YouTube | Facebook | Instagram | Twitter | Telegram

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 647, over het onderwerp: De focus op Nikon-camera's aanpassen

 • Victoria

  Vertel me hoe je het scherpstelpunt in de Nikon D700 instelt, zodat je het zelf in de zoeker kunt verplaatsen?

  • Arkadi Shapoval

   Selecteer in het menu één scherpstelpunt, de instellingen in het menu onder de naam 'a8', draai de zone selectie hendel naar de laagste stand (bij de INFO knop), en draai de hendel bij de joystick naar de stand van het punt (positie tegenover het 'L'-teken). Gebruik vervolgens de joystick om het punt te verplaatsen.

   • Victoria

    bedankt voor het snelle antwoord Maar er gaat iets mis, heb de bestanden bijgevoegd

   • Victoria

    ging het naar rechts?

   • Victoria

    niet werkt, is het punt op zijn plaats ((wat zou het probleem kunnen zijn?

    • Marseille

     Je moet eerst “focussen” (de ontspanknop half indrukken), zodra de stip oplicht, probeer deze te bewegen met de joystick. Hier is enige tijd voor, waarna het als het ware weer wordt geblokkeerd.

 • shufryga

  Hallo Arkadi! Dankzij jou is er in de loop van het jaar al een vrij grote collectie lenzen en camera's verzameld. Er is één probleem. De Sigma 50mm 1.4 lens wil niet dat autofocus werkt op de Nikon d4. En dit koppel is het enige probleem. Firmware voor de laatste datum waarop de camera is geproduceerd. Als je dezelfde lens in de D40, D200, D5200 stopt, werkt autofocus. Zet je lenzen van Nikon 4mm 50, Sigma 1.8-17, 50-50, 200, 85, Yongnuo 105mm, Tamron 35-24 etc. in D70, dan hebben ze allemaal autofocus. Ik heb niet dezelfde vaardigheden en ervaring als jij. Waar moet u zoeken naar inconsistentie met D4 & Sigma 50 mm? Allemaal alvast bedankt voor jullie antwoorden. Dit alles is gekocht met bespaard geld bij het stoppen met roken voor 10 jaar en voor 2.5 jaar volledig van alcohol.Weliswaar, alles is gebruikt, maar het werkt prima.

 • Michael

  De d7000 heeft een focusaanpassing. Camera's jonger dan zevenduizendste, namelijk de d5300 is interessant nee. Vertel eens, kom je nikon, nikkor, tamron, sigma lenzen met front/back focus vaak tegen? Het blijkt dat zevenduizendsten hierin veel beter zullen zijn, maar van de jongere komt niets goeds?

  • B.R.P.

   Fabrikanten van derden hebben natuurlijk vaker een back-front. U kunt proberen het jongere karkas samen met de lens in de service uit te lijnen.

   • Michael

    Maar de camera-aanpassing wordt alleen voor deze lens verkregen en alleen gebruikt? Dankzij.

    • Alexey

     1. AF in de camera kan worden aangepast volgens de referentielens in de ACS.
     2. als er daarna een lens ontbreekt, kan deze afzonderlijk worden aangepast.
     3. als dit een schroevendraaierlens is, kan deze alleen worden afgesteld door het aantal en de dikte van de pakkingen onder de houder te wijzigen.
     4. als dit een lens is met een ingebouwde focusmotor, dan kan deze programmatisch worden aangepast in de SC.

  • Vasily

   Ja, bijna alle lenzen van derden moeten worden afgesteld in een servicecentrum.

 • Sergei

  Hallo. Er is een Nikon D600 kilometerstand onder de 200 duizend km. kozijnen. Onlangs begon ik vaak terug te gaan naar de focus. Die. backfocus is niet constant, maar gebeurt ergens in 15-20% van het totaal aantal frames. Dit is niet eerder waargenomen. Vertel me, wat kan het zijn?

 • Vladimir

  Alle gezondheid!
  Wilde vragen. Ik heb een Nikon D5600. Is het mogelijk om de Focus Trap-functie op deze camera te gebruiken?
  Ik heb alles volgens de instructies gedaan, maar de val wil niet werken. Als je op de ontspanknop drukt, maakt de camera een foto en is er geen val meer als zodanig.

  • B.R.P.

   Citaat uit het artikelhttps://radojuva.com/2012/12/focus-trap/): "Opmerking: sommige nieuwere Nikon-camera's kunnen niet worden ingesteld op de modus Focus catcher. Een betrouwbare lijst is niet bekend.” Misschien is dit bij jou het geval.

   • Arkadi Shapoval

    Hoogstwaarschijnlijk zoals het is.

  • Michael

   Welke lens? Met handleiding zal niet werken

 • Still

  Vraag over het scherpstellen van de D7100 in LiveView-video. Bij het scherpstellen in LiveView zal de camera, als er niet genoeg licht is, het beeld op het scherm "highlighten". Dit gebeurt echter niet wanneer video-opname is ingeschakeld. Die. er wordt scherpgesteld zonder de helderheid van het beeld te verhogen. Vraag. Is het mogelijk om het zo te maken dat zonder de video-opname in te schakelen, het scherpstellen zich op dezelfde manier gedraagt, de foto niet "markeert". Laat me uitleggen waarom dit nodig is. Op zichzelf is 7100 nutteloos bij het opnemen van video op een kaart. Maar het voert 1080p uit bij 4:2:2 via HDMI, en bij het opnemen op een recorder is het een heel ander verhaal. Maar AF met springende helderheid is, zoals je begrijpt, geen optie, maar het indrukken van de REC-knop op de camera zelf is een beperking van 20 minuten.

 • Mariana

  Hallo! Ik heb een probleem met mijn Nikon D7500, ik kan geen AF-modi selecteren. De handleiding zegt: "Om de AF-modus te selecteren, drukt u op de AF-modusknop en draait u met de hoofdinstelschijf." Na het scrollen op de hoofdschijf, veranderen alleen de belichtingsinstellingen. Ik zou erg blij zijn met alle informatie! Ik ben net de camera onder de knie)

  • Alexey

   De AF-modusknop moet ingedrukt worden gehouden tijdens het scrollen met de bedieningswielen.

 • Andrew

  Hallo! VRAAG, ik heb een 7500 camera, Tokina SD 11-20F2,8 DX lens. In de LIVE VIEW-modus is scherpstellen alleen mogelijk in de handmatige modus. Er is geen autofocus! Wat is het?

  • Victor

   Dit is een kenmerk van het werk van nieuwe nikn-camera's met optica van derden. Sommige werken zo, andere helemaal niet. Zet je er overheen en leef ermee :(

   Gelukkig is autofocus voor 11-20 niet helemaal een prioriteit.

  • B.R.P.

   Te nieuwe camera

 • Rasjit

  Hallo. Ik heb zo'n probleem, ik heb een Nikon d5000 uit mijn handen gekocht. Er zijn geen scherpstelpunten in de zoekers en een bewolkt beeld, en aan de onderkant van de zoeker toont alles zowel het scherptepunt als het sluitertijd-diafragma. Vertel me wat de reden is? Het focusscherm eruit getrokken alsof alles in orde is. De camera van de vorige eigenaar lag zonder lens op de spiegel, er was stof en een vingerafdruk. Nikon bijna nieuwe kilometerstand 800 fps

  • B.R.P.

   Dienen. Het is noodzakelijk om te controleren voordat u koopt (alleen van hand tot hand). Ga niet zelf naar binnen.

   • Rasjit

    Natuurlijk heb ik me aangepast om te focussen op het geluidssignaal en de knipperende stip onder in de zoeker. Als de reden in het matglas ligt, kost het 950 roebel op AliExpress. Vervang het in 2 minuten. Ik dacht dat iemand misschien met zo'n probleem te maken had. Hier is een foto.

    • Rasjit

     Een matglas geplaatst. Het hielp niet, de scherpstelpunten kwamen niet tevoorschijn.

     • 11283

      scherpstelpunten onder de spiegel
      preciezer gezegd: de stippen zelf zijn LED's van bovenaf, geprojecteerd op een prisma in het oculair, en het licht wordt gemeten door een spiegel die achter de spiegel staat en naar beneden wordt gericht naar een rij sensoren

      redenen 3
      1. de spiegel is omgevallen, deze wordt vaak vastgedraaid met schroeven aan de zijkant - alleen service
      2. Een troebele spiegel die de stroom naar de sensoren leidt - reinigend
      3. Sensoren van onderaf blazen stof af of klimmen omhoog om van onderaf aan te passen

      Maar dit zijn AUTOfocussensoren

      Het scherm heeft er niets mee te maken
      probeer eerst met je handen te draaien

      verwijder vervolgens de tafel
      in handmatige en autofocusmodus

      als de focus consequent ergens heen gaat, draai dan aan de schroeven onder de camera

      • Andrud

       probeer dit eens voor de kolf

 • ronica

  Ik heb een nikon d7200. Vroeger was er een Nikon d3200 (de focus was daar super. Ik heb zelf een punt verplaatst waar ik moet scherpstellen). Dat heeft de Nikon d7200 niet. hij heeft er veel en ze bepalen zelf waar ze op willen focussen. dit is erg vervelend. Ik gebruik geen handmatige focus, omdat ik een slecht oog heb en één vijg helemaal in zeep is. dus je hebt een auto nodig. maar hoe kan ik het automatisch laten focussen waar ik wil????

  • Alexey68

   handmatige AF-puntselectie inschakelen. Alles staat beschreven in de handleiding van de camera.

 • Ledogor

  Hallo allemaal Vertel eens, wie kent de Nikon D2x-camera en heeft deze gebruikt en gebruikt: heeft dit apparaat een goede bevestiging van scherpstellen? Het menu is in het Engels, waarbij ik niet met mijn voet in de tand zit, ik begin de eenheid langzaam te begrijpen.

  • Arkadi Shapoval

   Ja, dat is er, maar alleen in de AF-S-modus

 • Anton

  Hallo. Ik heb een D3300 en een Sigma 18-250mm lens. Autofocus werkt niet. In het menu op het scherm knippert het focus- en zonemoduspictogram constant. Schakelt de lens naar de handleiding, dan licht mf op het scherm op en kun je fotograferen. Wat te doen, hoe te zijn?

  • Victor

   Draai de firmware op de d3300 terug.

   • Anton

    Teruggedraaid naar 1.01 - heeft niet geholpen
    Ik kan 1.00 . niet vinden

  • US6IBD

   Standaard zijn de instellingen van de machine ingesteld op focusprioriteit en wordt de sluiter vergrendeld totdat autofocus is bereikt. Overschakelen naar handmatig, op lens of camera, negeert scherpstelling. Alles is hier logisch.
   Misschien is de focusmotor afgedekt of is het apparaat niet compatibel met deze lens.
   Soms gebeurt dit met niet-native lenzen.

   • Anton

    Op de D90 is de lens volledig functioneel

  • Andrij

   Jij bent het niet die de d3300 heeft, integendeel.
   Leer je gedachten correct te verwoorden.

 • Galina

  Goedemiddag. Probleem met Nikon d 750 autofocus. Het werkt niet (alsof het in één positie is vastgezet) - de hendel zit erop, ik druk op de knop en draai aan de draaiknop om bijvoorbeeld de AF - S, Af - C-modus te selecteren, maar er zijn geen wijzigingen aan het scherm voor selectie en autofocus werkt niet – alsof het bevroren/geblokkeerd is. Manul werkt goed bij het overschakelen ernaar (in de camera en in de lens). Waarschijnlijk mechanische interne storingen? binnenbrengen voor reparatie? Of blokkeert iets in het menu?

 • Marseille

  Hallo allemaal, ik zag in dit artikel over de “pijlen” ​​van de Rangefinder. Aangezien de d700 zeker iets heeft en de d300 zou het moeten hebben.. Ik heb het hele menu doorgespit, 2 instructies d300 en d700 gelezen, maar vond het niet om dit item aan en uit te zetten. Zit dit niet op de d300?

  • Arkadi Shapoval

   Werkt automatisch in handmatige scherpstelmodus, pagina 72 voor instructies in het Russisch d300

 • Ivan

  Het beste.
  Is het mogelijk om de scherpstelpunten op de Nikon d810 precies punten te maken, en niet zulke heerlijke rechthoeken dat wanneer je op afstand probeert scherp te stellen op de ogen, het vaak mist en "schiet" in het algemeen voor een persoon?
  Op de Nikon d3300 is er bijvoorbeeld geen probleem, daar is het "punt" precies het punt.
  Foto van internet voor begrip.

  • Victor

   op mijn d500 kun je één punt selecteren dat kan worden verplaatst met pijlen of een joystick, een groep van 5 of een automatische machine wanneer veel punten worden ingeschakeld, afhankelijk van de scène. Deze rechthoeken in het zoekerbeeld zijn stippen en de gevoeligheid van elk ervan op de d810 zou veel sterker moeten zijn dan op de d3300. Wellicht is het nodig om een ​​specifieke lens uit te lijnen met een camera, zeker omdat de pixel in de d810 klein is en fouten beter zichtbaar zijn.

 • Bryan

  Hallo,

  Dit is een moment waarop je een moment van je carrière kunt maken en een wissel kunt maken van de kleur van het carré op een punt op z5, pour qu'il passe en vert, alors qu'a la base le carré et rouge.

  Is het mogelijk?

  • Dmitry

   Carre rouge veut dire que votre photo n'est pas dans le focus parfaitement. Essayes-vous focus manuel pour verifier si votre camera peut focuser par n'importe quel moyen.

 • Igor

  Goedenmiddag. Mijn D90 had een probleem met autofocus bij het fotograferen door de zoeker. De motor draait de lens naar beide extreme scherpte-instellingen en stopt.De scherptebevestiging knippert en de camera reageert niet. Fotograferen in de handmatige modus is geweldig. In de Live View-opnamestand werkt autofocus feilloos.
  Ik heb alle opties voor autofocusinstellingen geprobeerd op vijf geteste lenzen. Niets hielp.
  Stel mogelijke redenen voor. Alvast bedankt voor uw hulp!

  • B.R.P.

   Problemen met een kleine spiegel. Dienen.

 • Виталий

  Arkadi, goedemiddag. Er is een vraag. Er is een Nikon D7500 camera en een Nikkor 24mm 1:2.8 AI lens. Als er handmatig wordt scherpgesteld via Lv, is er dan een bevestiging van de scherpstelling? Het kader van het scherpstelgebied licht altijd rood op, of het onderwerp nu scherpgesteld is of niet. Ook als de ontspanknop half wordt ingedrukt, is de situatie hetzelfde. Is het mogelijk om via Lv bevestiging te krijgen van het focussen op zo'n groep?

  • Arkadi Shapoval

   geen
   alleen paardebloem en overzetten naar AF-S

   • Виталий

    Voortbordurend op het onderwerp, er is een Samyang 10 mm f / 2.8 voor Nikon, er is een chip, handmatige scherpstelling. Via Lv zie ik ook geen focusbevestiging. Wat zou het probleem kunnen zijn? Komt het door de lens van derden of ondersteunt de D7500 deze functie niet? Of doe ik iets fout?

    • Arkadi Shapoval

     daar is de chip niet dezelfde als de paardenbloem van Lushnikov.
     Samyang-chips zijn zo bedraad dat de lens altijd in handmatige scherpstelmodus staat en bevestiging wordt niet verwacht.
     Het kan in een paardebloem worden geprogrammeerd dat de lens in autofocusmodus staat en met nauwkeurige scherpstelling zal de camera denken dat hij zichzelf heeft scherpgesteld.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2012/05/nikon-autofocus/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2012/05/nikon-autofocus/