Test Nikon AF-S Nikkor 50mm 1: 1.4G SWM

Nikon AF-S Nikkor 50mm 1: 1.4G SWM (afgekort als Nikon 50 / 1.4G) is een van Nikon's snelste autofocuslenzen. Het is klassiek halve roebel (een lens met een brandpuntsafstand van 50 mm), die geschikt is voor enorm veel fotografische taken, met name met zo'n lens kun je fotograferen bij weinig licht, gebruik hem als gewone vaste lens op Nikon FX camera's, de lens is geschikt voor portret- en artistieke opnamen. Met een enorme helderheid F / 1.4 kunt u creëren en genieten van het resultaat.

Nikon Nikkor 50mm f/1.4g

Nikon Nikkor 50mm f/1.4g

Alle autofocuslenzen Nikon 50-58 / 1.4 / 1.2

 1. Nikon 50mm 1: 1.4 AF Nikkor (eerste versie, MK I) - de lens werd alleen in Japan geproduceerd van 1986 tot 1991
 2. Nikon 50mm 1: 1.4 AF Nikkor (tweede versie, MK II, ook bekend als de 'N'- of 'NEW'-versie) - de lens werd alleen in Japan geproduceerd van 1991 tot 1995
 3. Nikon 50 mm 1: 1.4D AF Nikkor (derde versie, MK III, beter bekend als 'D'-versie) - de lens is geproduceerd sinds 1995 tot op de dag van vandaag. Er zijn twee subversies die op geen enkele speciale manier van elkaar verschillen.
 4. Nikon 50 mm 1: 1.4G AF-S Nikkor SWM (vierde versie, MKIV, beter bekend als 'G'-versie) - de lens wordt van 2008 tot op de dag van vandaag alleen in China geproduceerd.
 5. Nikon N AF-S Nikkor 58 mm 1: 1.4G Nano Crystal Coat SWM asferisch (versie beter bekend als '58/1.4') - de lens is vanaf 2013 tot op de dag van vandaag alleen in Japan verkrijgbaar.
 6. Nikon Nikkor Z 58mm 1:0.95 S Noct - de lens is geproduceerd sinds 2019 tot op de dag van vandaag. Premium lens voor spiegelloze camera's Nikon Z. Heeft geen autofocus, maar wel een recordsnelheid. Verfijnd optisch ontwerp met 17 elementen in 10 groepen, met 4 ED-elementen en 3 asferische elementen.
 7. Nikon Nikkor Z 50/1.2S - De lens is geproduceerd sinds 2020 tot op de dag van vandaag. Professionele S-line lens voor spiegelloze camera's Nikon Z. Complex optisch ontwerp met 17 elementen in 15 groepen, met 2 ED-elementen en 3 asferische elementen

Nikon Nikkor-SC Auto 1: 1.4 f = 50 mm en Nikon AF-S Nikkor 50 mm 1: 1.4G SWM

Nikon Nikkor-SC Auto 1:1.4 f=50mm en Nikon AF-S Nikkor 50 mm 1: 1.4G SWM

Belangrijkste technische kenmerken van Nikon AF-S Nikkor 50 mm 1: 1.4G SWM:

Instantienaam uit recensie Nikon AF-S Nikkor 50mm 1:1.4G SWM 309536
Belangrijke eigenschappen
Diameter voorfilter 58 mm, kunststof filterschroefdraad
Brandpuntsafstand 50 mm EGF voor Nikon DX camera's is 75 mm, EGF voor Nikon CX-camera's is 135 mm
Zoomverhouding 1x (dit is een vaste lens, deze heeft geen zoom)
Ontwikkeld door voor digitale en filmcamera's
Aantal diafragmalamellen 9 stuks, afgeronde bloemblaadjes
Tags scherpstelafstand in meters en voet, scherptedieptemarkeringen voor F/11- en F/16-waarden, bajonetvatting en lenskapbevestiging / bevestigingsmarkering
diafragma F/1.4 tot F/16, geen diafragmaring.
MDF 0.45 m, maximale vergrotingsverhouding 1:6.7
Gewicht 280 g
Optisch ontwerp 8 elementen in 7 groepen. De lens gebruikt geen speciale optische elementen in zijn ontwerp.Nikon 50 1.4g optisch ontwerpDe afbeelding van het diagram is klikbaar.
Blenda plastic zonnekap Nikon HB-47 met de mogelijkheid van herinstallatie, dezelfde zonnekap wordt gebruikt door lenzen Nikon AF-S Nikkor 50 mm 1: 1.8G SWM asferisch en Nikon AF-S Nikkor 50 mm 1: 1.8G SWM asferische speciale editie
Land van fabrikant GEMAAKT IN CHINA
periode Vanaf september 2008 ->
Inductie Bekijk ->
Prijs

De Nikon 50 / 1.4G lens zal geweldig werken op elke Nikon digitale SLR camera. Tussen broers vijftig dollar, deze Nikon 50 / 1.4G is de beste. Op een gegeven moment werd hij een vervanger voor zijn oudere broer Nikon 50mm f/1.4D AF Nikkor. Eigenlijk werd Nikon 50/1.4G al in 2008 geïntroduceerd en ik denk dat we binnenkort een vijftig (50 mm lens) van Nikon zullen zien met serieuzere prestaties.

Toevoeging: mijn voorspelling kwam uit, en naast de 'niet-professionele' Nikon 50/1.4G bracht Nikon een 'professionele' uit van ongeveer vijftig dollar Nikon N AF-S Nikkor 58mm 1: 1.4G SWM. Toch is het jammer dat Nikon geen professionele vijftig dollar heeft. Tegelijkertijd heeft Canon er al twee - Canon-lens EF 50 mm 1:1.2 L USM en Canon-lens EF 50 mm 1: 1.0 L USM.

Nikon Nikkor 50mm f/1.4g

Nikon Nikkor 50mm f/1.4g

Scherpstellen op Nikon 50 / 1.4G

De Nikon 50 / 1.4G lens zal scherpstellen op elke moderne digitale spiegelreflexcamera. Als je je camera in Nikon CZK geneologie plaat, dan weet je zeker dat Nikon 50 / 1.4G er prima mee zal werken. De Nikon 50/1.4G heeft een ingebouwde scherpstelmotor, de AF-S aanduiding geeft dit aan. Bij het scherpstellen maakt de lens praktisch geen geluid, een speciale Nikon SWM (Silent Wave Motor) ultrasone motor helpt daarbij. Na twee jaar gebruik van my Nikon 50 mm 1: 1.8D AF Nikkor (MKIII), die veel geluid maakt bij het scherpstellen, is het gebruik van de nieuwe Nikon 50 / 1.4G een plezier.

Bij het scherpstellen beweegt de voorste lensgroep in het midden van het bodyframe. Ik kan niet zeggen dat de lens interne scherpstelling heeft. Maar tijdens het scherpstellen verandert de lens niet van grootte en wordt het filter op het vaste buitenste deel van de lens geschroefd, dat niet roteert tijdens het scherpstellen. Dit type focus is ook te vinden in: Nikon 50mm f/1.8G AF-S Nikkor. De minimale scherpstelafstand is 45 cm.

In focusmodus 'M/A'' Autofocus met handmatige focusprioriteit is beschikbaar. Dit betekent dat je in de autofocus modus direct handmatig kunt scherpstellen. De 'M/A'-modus is erg handig, bijvoorbeeld voor het maken van focus val effect. In de 'M'-modus is alleen handmatige scherpstelling beschikbaar. De scherpstelring is van rubber voorzien.

Nikon Nikkor 50mm f/1.4g

Nikon Nikkor 50mm f/1.4g

Focus snelheid

Nikon 50 / 1.4G een van de langzaamste scherpstelsnelheden onder alle vijftig dollar Nikon Nikkor. De scherpstelsnelheid is gemiddeld. De rest van de vijftig dollar Nikkon Nikkor, zelfs de oudste Nikon 50 mm 1: 1.8 AF Nikkor MKI, presteren beter dan de Nikon 50 mm F1.4G in scherpstelsnelheid. Het zou natuurlijk verkeerd zijn om te zeggen dat de snelheid laag is, maar ik zou graag een snellere lensrespons willen voor het geld.

Nikon Nikkor 50mm f/1.4g

Nikon Nikkor 50mm f/1.4g

Waarschuwing! Er wordt vaak geschreven dat lens is erg snel. Deze term wordt niet zozeer toegepast op de scherpstelsnelheid, maar meer op de beschrijving van de diafragmaverhouding van de lens, waarbij sluiter is erg sneldoor blootstelling te verminderen. De verwarring kwam van het Engelse Fast Lens (snelle "snelle" lens).

Nikon Nikkor 50mm f/1.4g

Nikon Nikkor 50mm f/1.4g

De scherpstelring is van rubber, in de actieve stand draait hij maar liefst 180 graden. Doordat de lens nogal mollig is, is zo'n scherpstelringafstand ruim voldoende voor comfortabel werken met handmatige scherpstelling. Tijdens autofocus blijft de ring stil staan. In de handmatige scherpstelmodus, wanneer de ring zijn uiterste posities bereikt, rust hij niet, maar blijft hij draaien, wegglijden, zoals bij veel native Nikon-lenzen.

De lens heeft een venster met een schaal voor scherpstelafstanden en een scherptediepteschaal. Mijn Nikon 50 mm F1.4G mist zelden scherpstelling, zelfs niet bij F1.4.

Nikon Nikkor 50mm f/1.4g

Nikon Nikkor 50mm f/1.4g

Diafragmaregeling

De lens heeft geen diafragma-instelring, aangezien het een G-type lens is. Deze vijftig dollar heeft een zeer grote helderheid F/1.4, hiermee kun je een zeer kleine scherptediepte bereiken, de sluitertijd verkorten en zonder de ISO te verhogen. Met zo'n lens is het heel simpel de handen uit de mouwen steken. De lens heeft een diafragma met 9 lamellen - dit is een goede indicator. De bloembladen zijn afgerond en geven een mooie egale bokeh zonder noten en andere artefacten.

Nikon Nikkor 50mm f/1.4g

Nikon Nikkor 50mm f/1.4g

Compatibel met FX- en DX-camera's

De lens zal geweldig werken op Nikon FX full-frame camera's. Op Nikon DX-camera's, vanwege: cropfactor, EGF lens zal 75 mm zijn. Hierdoor is de Nikon AF-S 50mm F/1.4G probleemloos te gebruiken als portretlens op DX camera's. Het gerucht gaat dat Nikon AF-S 50mm F/1.4G de beste portretlens is voor crop, persoonlijk vind ik de mijne veel leuker voor crop portrait Nikon 85mm F/1.8D AF Nikkor.

Filterdiameter en zonnekap

De lens heeft een filterdiameter van 58 mm. De lens wordt geleverd met een prachtige zonnekap en een etui. De zonnekap kan achterstevoren worden gemonteerd, in deze stand is het objectief gemakkelijk mee te nemen en neemt de zonnekap geen extra ruimte in beslag in de koffer.

Nikon Nikkor 50mm f/1.4g

Nikon Nikkor 50mm f/1.4g op camera Nikon D40x

Beeldkwaliteit geproduceerd door de Nikon 50 mm F1.4G-lens

De lens liet, zoals verwacht, een uitstekend beeld en optische prestaties zien. Het grootste probleem met de Nikon 50 mm F1.4G is: HA op openingen F1.4-F2.0. Het meest interessante is dat HA verdwijnen al bij F2.0 - wat een zeer goede indicator is. Eenheden hebben een volledig werkend diafragma van F2.0, bijvoorbeeld Nikon 50mm F1.2 MF. De lens produceert de beste beeldkwaliteit bij diafragma's binnen F2.0-F8.0. Tot F2.0 heeft de lens HA. Na F8.0 treedt diffractie in werking. Over scherpte: Nikon 50 mm F1.4G bij F1.4 is het beeld al behoorlijk scherp, door aberraties is er een licht zacht effect. Met F1.4 maak je portretten van hoge kwaliteit, waarbij een sterke lensscherpte niet altijd nodig is. lens geeft enigszins warme afbeelding. Lens biedt: goed contrast. Op mijn uitgesneden camera verdwijnt lichtafval al bij F2.8, bij F1.4 is de lichtafval licht waarneembaar. Lichtafval maak ik me niet druk om, het is makkelijk op te lossen in de editor. De lens tolereert normaal gesproken zij- en tegenlicht. Een sterk nadeel van het beeld van een lens van deze klasse is een lichte tonvormige vervorming (gebogen beeldgeometrie). Vele vijftig dollar hebben veel minder of helemaal geen vervorming. Op de crop is de vervorming nauwelijks waarneembaar. De bokeh van de lens verdient speciale aandacht. De lens geeft erg mooi, egaal bokeh. Zelfs bij gesloten diafragma's hebben de schijven in de vervagingszone de juiste ronde vorm. Heel grappig, maar bij F1.4 zijn de schijven in de vervagingszone ovaal van vorm en creëren ze een verwrongen bokeh. Globaal genomen: beeldkwaliteit is top.

Nikon AF-S Nikkor 50mm 1: 1.4G SWM op Nikon F6 TOP filmcamera

Nikon AF-S Nikkor 50mm 1: 1.4G SWM op een TOP filmcamera NikonF6

Voorbeeldfoto's op Nikon D40 (APS-C, DX)

Alle foto's in de galerij hieronder zijn gemaakt door Nikon D40. Ik heb specifiek gefilmd Nikon D40om te laten zien dat zelfs op de eenvoudigste DSLR, de lens Nikon 50 mm F1.4G werkt prima en je kunt er goede resultaten mee behalen.

Voorbeeldfoto's op Nikon D80 (APS-C, DX)

Alle foto's in de galerij hieronder zijn gemaakt door Nikon D80. Alle foto's zonder verwerking. RAW -> JPEG Q80%. Verkleind tot 1600*1200 en ingeprinte gegevens van EXIF.

Voorbeeldfoto's op Nikon D3200 (APS-C, DX)

Alle foto's in de galerij hieronder zijn gemaakt door Nikon D3200. Alle foto's zonder verwerking. RAW -> JPEG Q80%. Verkleind tot 1600*1200 en ingeprinte gegevens van EXIF.

Ruwe bronbestanden ('.NEF') kunnen downloaden via deze link (28 bestanden, 350 MB).

Op mijn blog kun je meer voorbeelden van foto's zien. hier и hier.

Persoonlijke gebruikservaring

ik lens Nikon 50 mm F1.4G Ik vond mijn foto leuk (beeldkwaliteit). Ik werk vaak met optica die alleen handmatige scherpstelling ondersteunt, dus de gemiddelde scherpstelsnelheid is Nikon 50 mm F1.4G maakt mij helemaal niets uit. De lens in de handen is vrij zwaar, maar het buitenste plastic deel is gevoeld. En het opschrift Made in China wekt niet bepaald vertrouwen. Ik gebruik het al twee jaar Nikon 50mm f / 1.8D AF Nikkor waarna ik overstapte naar Nikon AF-S 50mm 1: 1.4G en daar heb ik absoluut geen spijt van. In het algemeen, als je een fix nodig hebt na een walvislens, dan Nikon 50mm f / 1.8D AF Nikkor of Nikon 50mm f/1.8G AF-S Nikkor zou de beste optie zijn. Gebruikelijk helderheid F / 1.4 is zeer zelden vereist en het is vrij moeilijk om ermee te werken. Vaak wordt F/1.4 ingenomen door professionals die precies weten wat ze nodig hebben. Mijn exemplaar mislukte bij een lichte aanrijding vanaf de stoel van een limousine. De focusmotor ging kapot, de reparatie kostte 150 USD, na 3 maanden ging de motor weer stuk tijdens een lange opname op een van de frames. Na reparatie heb ik deze lens verkocht. Een jaar later kocht ik een nieuwe en verkocht hem weer. Toen kocht ik dezelfde lens opnieuw. Maar op de een of andere manier heeft deze lens geen wortel geschoten voor mij.

U kunt aanvullende informatie over andere autofocus lezen vijftig dollar hier. Daarnaast is er ook een analoog van Nikon AF-S 50mm 1: 1.4G van een derde fabrikant - .

U kunt de echte prijzen voor de lens in online winkels zien hier, of in het prijsblok hieronder:

Reacties op dit bericht vereisen geen registratie. Iedereen kan een reactie achterlaten. Veel verschillende fotoapparatuur is te vinden op AliExpress.

Videobeoordeling

Videobeoordeling kan worden bekeken hier (op mijn nieuwe YouTube-kanaal) of in het vak hieronder. Veel dank aan Vladimir Morgunov voor hulp bij het maken van een videoreview.

Conclusies:

Nikon 50 mm F1.4G - een prachtige lens. Heeft weinig nadelen. Het is de beste Nikon Nikkor vijftig dollar. Ik raad aan.

Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Trainingen/consulten | YouTube | Facebook | Instagram | Twitter | Telegram

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 465, over het onderwerp: Review Nikon AF-S Nikkor 50mm 1: 1.4G SWM

 • Mark

  Het is een slechte traditie van moderne fabrikanten om apparatuur te maken van slijtvaste materialen, het snel gewiste "vergulding" ziet er bijzonder dom uit. Om deze reden wil ik helemaal geen moderne ambachten kopen, vooral niet voor hun prijs, die duidelijk te duur is.

  • Eugène O

   Hangt ervan af of je geblokt of gereden hebt. Mijn 28mm f/1.8G heeft de vergulding volledig afgesleten, maar ik ben meer dan tevreden met hoe hij met zijn eigen geld fotografeert.

 • Stas

  "En nu de vraag, collega-experts: wat verenigt een kat, Santa Barbara en witbalans?" Ik zou antwoorden - ze zijn verenigd door het Nikkor 50 mm 1.4G review-artikel.

 • Bohdan

  Hallo Nikon D5000 + Nikon AF-S Nikkor 50mm 1: 1.4G Vertel me, is dit normaal scherpstellen of moet je opnieuw uitlijnen?

 • Bohdan

  * Hallo Nikon D5000 + Nikon AF-S Nikkor 50 mm 1: 1.4G Vertel me, is dit normaal scherpstellen of moet ik opnieuw uitlijnen?

  • B.R.P.

   ???

 • Dmitry

  Subjectief gezien vind ik de tekening van deze Nikor niet mooi. Op de een of andere manier is hij te correct, te scherp, te saai. Is bokeh moeilijk? Bokeh lijkt soms op Nikon-glas van walvissen, maar de onscherpte is natuurlijk sterker. Het is alsof er geen ziel in deze lens zit, pure techneut. De foto van de minder scherpe Nikon 50/1.4D vind ik veel mooier.

 • Alexey

  In vergelijking met de Sigma 50 f/1.4 EX DG HSM, wat is beter om te nemen als de prijs hetzelfde is, kunt u mij adviseren?

  • Dmitry Kostin

   Beter dan Nikkor.
   Sigma's hebben last van back-front focus. Ik had dezelfde Sigma, zij het onder Canon.
   Ik stuurde het ter aanpassing en de fouten stopten op digitale camera's, maar op de filmcamera bleven ze hetzelfde.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2012/04/obzor-nikon-af-s-50mm-f-1-4-g/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2012/04/obzor-nikon-af-s-50mm-f-1-4-g/