Review van MC Soligor Wide-Auto 1:2.8 F=28mm

voor de gelegenheid review MC Soligor Wide-Auto 1: 2.8 F = 28 mm met dank aan Alexander van de sectie handmatige optica.

Overzicht Soligor 28mm F2.8

Overzicht Soligor 28mm F2.8

De MC Soligor Wide-Auto 1:2.8 F=28mm lens is gemaakt in Japan, zoals blijkt uit het opschrift op de body. Volgens niet-geverifieerde gegevens zijn dergelijke Coligors gemaakt door Tokina.

Weergave van MC Soligor Wide-Auto 1:2.8 F=28mm van verschillende kanten

Weergave van MC Soligor Wide-Auto 1:2.8 F=28mm van verschillende kanten

TTX MC Soligor Wide-Auto 1:2.8 F=28mm
Brandpuntsafstand: 28mm vast (vaste lens)
gewicht: ongeveer 200g, niet precies bekend
Diameter inschroeffilter voorzijde: 49mm
Aantal diafragmalamellen: 6 stuks, niet afgerond
Diafragma: F2.8-F2 vast F2.8, F4, F5.6, F8, F11, F16, F22
Optisch ontwerp: onbekend
MDF: 0.3 m, alleen handmatige scherpstelling.
Montage: Nikon F-vatting (ai-s type), ontworpen voor FX- en DX-camera's

MC Soligor Groothoek-Auto 1:2.8 F=28mm werd geproduceerd voor bijna alle bekende populaire filmcamerasystemen. Mijn exemplaar heeft het nummer nr. 9990861, de lens is in perfecte staat en gemaakt voor de Nikon vatting (bajonet versie).

Weergave van MC Soligor Wide-Auto 1: 2.8 F = 28 mm op een moderne CZK

Weergave van MC Soligor Wide-Auto 1: 2.8 F = 28 mm op een moderne CZK

Deze review presenteert een variant van de lens MC Soligor 2.8/28 voor Nikon-systeem met native Nikon F-vatting, AI-S type. Dit betekent dat diafragmaregeling beschikbaar is in de halfautomatische modus en de camera "begrijpt" welke diafragmawaarde is ingesteld. Zo'n lens verschilt niet van moderne, behalve het ontbreken van autofocus en diafragmaregeling, niet via de camera, maar via de diafragmaring. Belichtingsmeting werkt alleen op de oudere modellenreeks van de Nikon CZK: D1, D2, D3, D4, D200, D300, D700, D800, D7000. Op jongere camera's is lensbediening alleen beschikbaar in handmatige bedieningsmodus M. Een groene stip in de hoek van de zoeker geeft nauwkeurige scherpstelling aan. Bij gebruik met Live View zijn er helemaal geen problemen met scherpstellen.

Als er behoefte is aan automatisering op jongere camera's, dan: Paardebloem Lushnikov voor Nikon kan dit veel helpen - belichtingsmeting en een pseudo-autofocusmodus verschijnen.

Voorbeeldfoto op Soligor F2.8 28mm

Voorbeeldfoto op Soligor F2.8 28mm

kort over MC Soligor 2.8/28:

1. MC Soligor Groothoek-Auto 1:2.8 F=28mm Dit is een handmatige groothoeklens. Scherpstellen is alleen handmatig. De minimale scherpstelafstand is slechts 30cm, de lens geeft aan dat de maximale beeldvergroting bij MDF 1:6 is. De scherpstelring draait slechts 45 graden, wat voor een groothoeklens geen probleem is. Scherpstellen is fijn en gemakkelijk. Ergens is de helft van de lens gereserveerd voor de scherpstelring. De scherpstelafstand wordt aangegeven in meters en feet, na 2 meter begint oneindig. Bij het scherpstellen schuift de romp van de lens een halve centimeter naar voren, draait de voorste groep lenzen niet mee en is het mogelijk om verschillende soorten filters te gebruiken. Bij het scherpstellen bewegen alle lenzen in de helicoïde. MC Soligor Groothoek-Auto 1:2.8 F=28mm - heeft niets ongewoons in de scherpstelmethode, alles gebeurt zoals de meeste andere handmatige oude vaste lenzen.

De helderheid faalt niet. Foto bij Soligo 2.8/28

De helderheid faalt niet. Foto bij Soligo 2.8/28

2. Het maximale diafragma van F2.8 maakt deze lens tot een snelle lens. Het is erg lastig om een ​​goede groothoeklens te maken, omdat bijvoorbeeld gloednieuwe 28mm F1.4 groothoeklenzen een fortuin kosten. Met zulke helderheid geen probleem uit de hand fotograferen bij weinig licht. Het diafragma heeft slechts 6 bladen, en zelfs die zijn niet afgerond. In de vervagingszone kun je "noten" krijgen. Het is niet gebruikelijk om voor groothoeken over bokeh te praten, maar op F2.8 in mijn exemplaar hebben de schijven in de onscherptezone niet de juiste vorm. De scherptediepteschaal wordt aangegeven voor F5.6, F11, F22.

Foto op MC Soligor Wide-Auto 1:2.8 F=28mm

Foto op MC Soligor Wide-Auto 1:2.8 F=28mm

3. Op DX-camera's verandert deze groothoeklens in een normale lens met EGF 42mm. Meer details in het artikel over cropfactor. Over het algemeen is het moeilijk om een ​​goede oude snelle lens te vinden op DX-camera's en op andere camera's van andere fabrikanten met een cropped matrix. Ben je geïnteresseerd in een groothoek op een cropped sensor voor weinig geld, kijk dan naar de Samyang 14mm f/2.8 IF ED UMC Aspherical, die je wellicht op full frame zal bevallen. Persoonlijk gebruik ik autofocuszoom voor een groothoek op een uitsnede Tamron 17-50 mm F2.8. Als je op zoek bent naar een groothoeklens om je kitlens te vervangen tussen de oude niet-autofocusoptieken, volg dan mijn advies - een kit of superzoom zoals 18-55, 18-70, 18-105, 16-85, 18-135 , 18-200 is de beste gewasbreedte. Nou, als je echt een groothoeklens wilt, kijk dan naar MS Mir-73N en MS Mir-47.

Bokeh op MC Soligor Wide-Auto 1:2.8 F=28mm

Bokeh op MC Soligor Wide-Auto 1:2.8 F=28mm op MDF

4. De lens is meervoudig gecoat. Lensopbouw is goed. De body is van metaal, de focuserring is van rubber. Ik heb ergens ontmoet dat de lenzen van deze lens van plastic kunnen zijn - dit is een waanidee, omdat er in die tijd geen technologieën waren die het mogelijk zouden maken om plastic met glas te combineren. En het gewicht van de lens zegt nog zo ongeveer iets anders.

Foto op MC Soligor Wide-Auto 1:2.8 F=28mm

Foto op MC Soligor Wide-Auto 1:2.8 F=28mm

5. Beeldkwaliteit is niets bijzonders. Bij F2.8 en scherpstellen op oneindig is het lastig om een ​​goede scherpte te halen, bij een kortere scherpstelafstand is de scherpte bij F2.8 normaal, iets zachter. Sluit je het diafragma tot F8 dan neemt de scherpte enorm toe, nadat F11 diffractie het overneemt en de scherpte daalt. De lens kan niet bogen op een uitstekende scherpte bij F2.8. Het beeldcontrast neemt ook toe naarmate het diafragma gesloten is. Het contrast is goed. Kleurweergave is neutraal. Het belangrijkste is dat op mijn DX-camera de vervorming erg klein is voor een groothoek. Deze MC Soligor Groothoek-Auto 1:2.8 F=28mm op het oog dezelfde vervorming als de langere Nikon 35mm F1.8G. De lens, hoewel met MS, vangt nog steeds hazen in het achter- en zijlicht. Lichtafval op een cropped matrix verdwijnt bij F4.0, bij F2.8 is het nauwelijks waarneembaar.

Voorbeeldfoto op Soligor F2.8 28mm

Voorbeeldfoto op Soligor F2.8 28mm

Reclame: als u geïnteresseerd bent in deze lens, kunt u deze kopen door contact op te nemen met de sectie handmatige optica.

Voorbeeldfoto op Soligor 2.8 28mm

Voorbeeldfoto op Soligor 2.8 28mm

Voorbeeldfoto's op MC Soligor Groothoek-Auto 1:2.8 F=28mm.

Alle foto's zijn met de camera gemaakt Nikon D200, zonder verwerking, RAW-naar-JPEG-conversie met 80% kwaliteit, verkleining tot 1600*1200 en gegevensafdruk van EXIF snapshot-module.

Van persoonlijke indrukken PENTACON auto 2.8/29 MC Ik vond het veel interessanter. IN MC Soligor Groothoek-Auto 1:2.8 F=28mm Ik hield van het gebruiksgemak, de compactheid. Ik hield niet van de kijkhoek op de uitsnede.

Voorbeeldfoto op Soligor 2.8 28mm

Voorbeeldfoto op Soligor 2.8 28mm

Reacties op dit bericht vereisen geen registratie. Iedereen kan een reactie achterlaten. Veel verschillende fotoapparatuur is te vinden op AliExpress.


Conclusies:

MC Soligor Groothoek-Auto 1:2.8 F=28mm zal interessant zijn voor mensen die full-frame camera's gebruiken. De lens geeft een normaal beeld, niets bijzonders is anders.

Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Trainingen/consulten | YouTube | Facebook | Instagram | Twitter | Telegram

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 16, over het onderwerp: Review van MC Soligor Wide-Auto 1:2.8 F=28mm

 • Roman

  Nou, als je echt een groothoeklens wilt, kijk dan naar de MC Helios-73N en MC Helios-47. en wat voor lenzen zijn dit??? misschien is de wereld 73N???

  • Arkadi Shapoval

   Gecorrigeerd. Tegelijkertijd heb ik een recensie van Helios-123

   • anonymus

    de lens heeft 5 diafragmalamellen

 • Volodya

  en gisteren viel ik in de handen van een soligor 28mm 1:2.5 op de contacten/doos, het diafragma zonder springtouw, glad..

 • ор

  Laten we zeggen dat er een verschil is in de kwaliteit van de foto om deze lens te vergelijken met de Soligor 28mm F2.8 lens op de M42 schroefdraad.
  En hoe denk je dat de stank van de Nikon Nikkor AI 28mm 2.8 jou opvalt?
  Kun je je het verschil in kwaliteit (helderheid) herinneren wanneer je een video\foto maakt?

  • Arkadi Shapoval

   Schroefdraad en bajonet moeten dezelfde kwaliteit Nikon 28 geven, hoogstwaarschijnlijk zal het beter zijn.

 • Gleb

  Is het heel anders dan MS HANIMAR 2,8 / 28?

 • Alexander

  Anderen, ik had deze Lens, ik zeg dit Scherpte Nee, de tweede achtergrondverlichting vindt het niet leuk, en in het algemeen als je een landschap met de lucht tegenkomt, is het duisternis en geen foto, ze schieten alleen gebouwen en straten

 • anonymus

  goede lens goed contrast randscherpte is niet slecht, je kunt de frontlens aanpassen door hem in te schroeven of omgekeerd.

 • anonymus

  Arkadi, hallo. Ik wil Soligor vrouw-auto 35mm 2.8 kopen. Er is Wereld 1B. Heb je deze lens gebruikt? Denk je dat de Duitse tegenhanger sowieso beter zal zijn?

  • Arkadi Shapoval

   We moeten naar de staat kijken. De wereld De wereld is ook anders. Misschien iets beters om naar te kijken?

   • anonymus

    Wat kan er bijvoorbeeld beter?

    • Arkadi Shapoval

     Naar welke camera/systeem ben je op zoek?

     • anonymus

      Sony A

      • B.R.P.

       Iets van Minoltovsky.

 • Jurassic

  De walvis is niet altijd beter dan de handmatige 28 en 35 mm op het gewas, hij heeft geen 2.8 bij 28 mm (4+) en nog meer bij 35, en er is geen handig handmatig scherpstellen, wat ook belangrijk is, vooral detailopname. In het bos voor paddenstoelen is het zinloos, zoals barbecue.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2012/04/mc-soligor-wide-auto-28-f-2-8/

Versión en español de este artículo https://radojuva.com/es/2012/04/mc-soligor-wide-auto-28-f-2-8/