meervoudige belichting

meervoudige belichting - het is gewoon meerdere expositie hetzelfde kader. Bij meervoudige belichting wordt de matrix of film meerdere keren belicht. Simpel gezegd, de camera "maakt meerdere keren foto's", en als resultaat wordt slechts één beeld verkregen, terwijl alle afzonderlijke foto's op één worden gecombineerd. Hoe het eruit ziet - zie de voorbeelden.

Meervoudige belichting van twee opnamen

Meervoudige belichting van twee opnamen


Bij het maken van een momentopname met meervoudig blootstellingseffect de belichtingsreeks zelf (de reeks foto's) wordt inderdaad herhaald voor dezelfde opname op de filmcassette. Bij digitale fotografie als zodanig kan er geen "pure" meervoudige belichting zijn, aangezien het bronproduct van elke afbeelding een digitaal afbeeldingsbestand is. Maar tegelijkertijd wordt meervoudige belichting op digitale camera's in software geïmplementeerd en bereikt het bijna hetzelfde effect als op film, en soms veel beter of slechter. In digitale camera's wordt meervoudige belichting geïmplementeerd met behulp van: meerdere foto's samenvoegen tot één, en de camera kan al dan niet enkele aanpassingen aan de beeldoverlay maken. In dit artikel wordt de meervoudige belichting op digitale camera's meer beïnvloed, omdat ik simpelweg geen ervaring heb met film.

Meervoudige belichting over twee frames

Meervoudige belichting over twee frames


excerpt bij meervoudige belichting

Voor film was het moeilijker om de sluitertijd voor het totale uiteindelijke frame te berekenen dan voor elk frame afzonderlijk. Als je gewoon meerdere foto's op film maakt met een normale, voor elk afzonderlijk, belichting, dan wordt het uiteindelijke beeld voor meervoudige belichting overbelicht (overbelicht). Daarom moest elk afzonderlijk frame op de film in een reeks frames voor meervoudige belichting worden gemaakt, rekening houdend met de blootstelling van de film aan andere foto's. Ook was het op de film mogelijk om ME op negatief of positief te doen. Bij digitale fotografie is alles veel eenvoudiger - jij het vereiste aantal opnamen maken met normale belichting (voor elk frame afzonderlijk), en de camera na de laatste opname combineert ze eenvoudig tot een voltooid beeld.


Meervoudige belichting (ME) op CZK (digitale spiegelreflexcamera's)

Veel moderne camera's hebben deze functie, ik heb bijvoorbeeld ME op mijn camera's gebruikt Nikon D90, D80, D200, maar op een kruimel Nikon D40 er is gewoon geen meervoudige blootstelling. Goedkopere camera's zoals de mijne Nikon D90, D80, hebben de mogelijkheid om meerdere belichtingen van slechts twee of drie opnamen te maken. meer geavanceerd Nikon D200 kan een foto maken in de modus voor meervoudige belichting van 10 afzonderlijke foto's. Tijdens de meervoudige belichtingsmodus zal de camera u op de hoogte stellen met een overeenkomstige indicator op het scherm of in de zoeker - op Nikon-camera's - dit is een pictogram met twee rechthoekige opnamen over elkaar heen. Meervoudige belichting kan op elk moment worden uitgeschakeld, als niet alle foto's zijn gemaakt in de modus voor meervoudige belichting, dan is de camera gewoon sla ze apart op. Als de meervoudige belichting volledig wordt uitgevoerd, is het uiteindelijke beeld slechts één opname. Het is nogal vreemd dat de camera een meervoudige belichtingsopname in RAW-formaat kan opslaan, de vraag rijst wat voor RAW (ruwe data uit de matrix) het is als de camera zelf het ene beeld van het andere "hecht".

Het probleem met sommige CZK-camera's is het feit dat: meervoudige belichting wordt na een bepaalde tijd automatisch uitgeschakeld. op de mijne Nikon D90, D200, D80 meervoudige belichting wordt na 30 seconden uitgeschakeld. Door dit nadeel kan ik bijvoorbeeld niet 's ochtends een foto van de stad maken in de DOE en de tweede 's avonds, om een ​​interessant effect te creëren. In dit opzicht zijn filmcamera's en ME's met behulp van software (software zoals Photoshop) veel efficiënter. Hoewel, je kunt vals spelen en gebruiken camera overlay-functie, hoewel niet alle camera's dit kunnen. Vervolgens kun je alles en altijd fotograferen zonder de ME-modus en vervolgens frames over elkaar heen leggen.


Aantal frames in een meervoudige belichting

Over het algemeen vereist meervoudige belichting minimaal 2 frames, daarom is het "multi" - "veel". Het maximum is onbeperkt. Maar op digitale camera's is het meestal de moeite waard om het aantal frames te beperken om een ​​frame met meervoudige belichting te maken. Voor Nikon is dit meestal 3-10 frames. Het aantal frames is slechts een voordeel ten opzichte van de softwaremethode, aangezien elke foto in Photoshop handmatig aan het ME-frame moet worden toegevoegd en de camera alles zelf doet.

Meervoudige belichting van een groot aantal frames

Meervoudige belichting van een groot aantal frames


Meervoudige belichting met behulp van een computer

Het meervoudige belichtingseffect kan heel eenvoudig worden geïmplementeerd in een grafische editor. De methode is heel eenvoudig, je moet verschillende frames maken die in één moeten worden gecombineerd, en dan met behulp van lagen en hun transparantie over elkaar heen leggen. Tegelijkertijd kunt u met de grafische editor de overlay, accenten en andere parameters op de foto flexibeler beheren. Een ander voordeel van de methode voor het maken van een foto met meervoudige belichting is de mogelijkheid om een ​​meervoudige belichting te maken van een willekeurig aantal foto's met behoud van de originelen. Je kunt zelfs een ME maken van oude foto's waarvan je niet van plan was een ME-foto te maken. Bij het maken van een meervoudige belichting op de camera, behoudt de camera niet de originele individuele frames die de meervoudige belichting hebben gemaakt.

Meervoudige belichting met Photoshop

Meervoudige belichting met Photoshop


Waar kan ME voor worden gebruikt?

1. Om interessante artistieke foto's, allerlei leuke foto's, enz. te maken, meer daarover hieronder.

2. Om ruis te verminderen en de kleurverzadiging te verbeteren.

Over het algemeen worden meervoudige belichtingen gebruikt om zeer ongebruikelijke, werkelijk zeer artistieke foto's, foto's met een moeilijk idee of een ongewone foto te maken. Om het volledige potentieel van de ME te ontsluiten, moet je een beetje nadenken over het frame, met een idee komen - gewoon twee frames combineren en een "snoep" krijgen zal niet werken. ME kan ook worden gebruikt om ruis te verminderen en kleuren te verbeteren - landschapsfotografen gebruiken dit. Persoonlijk corrigeer ik kleuren, BB, ruisniveau en andere belangrijke parameters zitten voornamelijk in de RAW-converter, en ik gebruik ME zelden voor landschappen.


Basistechnieken voor het gebruik van meervoudige belichting

1. Eenvoudige meervoudige belichting van hetzelfde onderwerp - kan worden gebruikt voor:

a) verdubbeling van het onderwerp, de reproductie ervan in het frame. Eventuele effecten bij het veranderen van hetzelfde onderwerp in het frame.

b) het creëren van het effect van beweging, evenals het creëren van de zogenaamde film. U kunt bijvoorbeeld meervoudige belichting gebruiken om het effect van de beweging van de maan, een auto of een bewegend object in het frame in het frame te creëren. Het enige nadeel is dat elke afbeelding semi-transparant kan zijn.

Voor het maken van artistieke onderlagen of overlays op het hoofdonderwerp in het kader.


Meervoudige belichting van dezelfde scène met verschillende focusafstanden (punten).

Dit is een zeer populaire truc. De camera moet op dezelfde plek worden vastgezet, meestal met een statief. Het onderwerp van fotograferen in het kader mag ook niet veranderen. Er worden meerdere opnamen gemaakt in de ME-modus bij dezelfde brandpuntsafstand, diafragma, blootstelling en ISO - het verschil zit alleen in het scherpstelpunt. Het resultaat is een "fantastisch" effect.

Cartoon- of sprookjeseffect met meerdere belichtingen

Cartoon- of sprookjeseffect met meerdere belichtingen

Op de forums noemen professionals dergelijke afbeeldingen "tekenfilms" vanwege het feit dat er een ongewoon cartoonachtig effect verschijnt. Als je geïnteresseerd bent, kunnen soortgelijke "fantastische" luchteffecten ook worden verkregen als je monocle voor schieten. Persoonlijk kan ik het niet altijd zeggen monocle van dit soort MIJ.

De eerste opname van 2 in een serie met meerdere belichtingen. Scherpstellen op het vooronderwerp

De eerste opname van 2 in een serie met meerdere belichtingen. Scherpstellen op het vooronderwerp

Na de eerste opname verplaatsen we de scherpstelafstand naar een andere positie en stellen we scherp op een ander onderwerp.

Tweede opname van 2 in een serie met meerdere belichtingen. Scherpstellen op het achteronderwerp

Tweede opname van 2 in een serie met meerdere belichtingen. Scherpstellen op het achteronderwerp

De camera combineert vervolgens beide beelden tot één. Karakteristiek effect op het gezicht.

Meervoudig belichtingseffect met verschillende scherpstelpunten

Meervoudig belichtingseffect met verschillende scherpstelpunten

Deze methode kan op veel manieren worden aangepast, bijvoorbeeld de eerste opname (substraat) kan een normale focus op het object zijn en de tweede opname (overlay) kan een opname zijn van de meest onscherpe ruimte rond hetzelfde object, hiervoor het is voldoende om de scherpstelring in de maximale of minimale stand te draaien.

Meervoudige belichting met overlays op het substraat van de meest onscherpe afbeelding

Meervoudige belichting met overlays op het substraat van de meest onscherpe afbeelding


Meervoudige belichting van dezelfde scène met hetzelfde scherpstelpunt maar verschillende brandpuntsafstanden.

Dit effect is beter bekend als "zoom-play". Het is ook gemakkelijk te doen - in de ME-modus worden meerdere opnames gemaakt vanaf een statief van hetzelfde onderwerp en op hetzelfde scherpstelpunt en met dezelfde instellingen, maar met verschillende brandpuntsafstanden. Kortom, we draaien gewoon aan de zoomring en fotograferen parallel in de ME. Het resultaat is een momentopname zoals hieronder. Een soortgelijk effect kan worden verkregen met een lange uittreksels - bijvoorbeeld sluitertijden van 30s, waarbij het frame 15 seconden wordt belicht bij de groothoek van de lens, en de resterende 15 seconden aan het lange uiteinde van de lens - het belangrijkste is om de zoom scherp te vergroten of te verkleinen. Er zijn ook aanpassingen met zoom, waarbij de nadruk ligt op de soepele verandering.

Eerste opname in meervoudige belichting bij verschillende brandpuntsafstanden

Eerste opname in meervoudige belichting bij verschillende brandpuntsafstanden

Dan veranderen we simpelweg de brandpuntsafstand van de lens, stellen scherp op de juiste plek in het beeld en maken het volgende frame in de serie ME shots.

Laatste opname in meervoudige belichting bij verschillende brandpuntsafstanden

Laatste opname in meervoudige belichting bij verschillende brandpuntsafstanden

Tussen 50 mm en 24 mm werden nog 8 foto's gemaakt in de meervoudige belichtingsmodus op de camera Nikon D200 en lens Tamron 17-50mm F/2.8 XR Di II LD asferisch (IF), waarna de camera dit resultaat gaf:

Meervoudige belichting van 10 opnamen met zoomwijziging

Meervoudige belichting van 10 opnamen met zoomwijziging


Meervoudige belichting met verschillende sluitertijden
Zo maak je bijvoorbeeld een nachtportret met een flitser. De eerste foto in een reeks meervoudige belichtingen is gemaakt vanaf een statief met flits op korte blootstelling, waarna de persoon het frame verlaat, en een tweede frame wordt gemaakt met een lange uithoudingsvermogen om de achtergrond goed te belichten. Met deze methode zijn zowel de persoon zelf als de mooie achterlichten goed zichtbaar. Hetzelfde effect kan in principe worden verkregen in de Slow Sync-flitsmodus.


persoonlijke ervaring

Over het algemeen is ME een creatief proces, je kunt veel andere trucs en trucs bedenken om met ME te fotograferen, ik heb de belangrijkste beschreven. Ik gebruik bijna altijd een statief voor meervoudige belichtingen.. Zonder statief, waardoor een "fantastisch" effect ontstaat, is het effect met een zoom zeer moeilijk te bereiken. Ik werk niet veel met ME in het echte leven, vanwege het specifieke genre van fotografie, daarom moeten de voorbeelden in dit artikel precies worden beschouwd als voorbeelden van ME en enkele van de mogelijkheden van ME. En met de hulp van ME kun je kaders maken in de stijl van "lightpainting", bijvoorbeeld, deze zijn.

Creatief proces bij meervoudige belichting. Het verschil in de foto bij verschillende diafragma's

Creatief proces bij meervoudige belichting. Het verschil in de foto bij verschillende diafragma's


Conclusie:

Meervoudige belichting is een geweldig hulpmiddel in de handen van een fotograaf, maar net als elk ander hulpmiddel, moet de ME leren hoe het te gebruiken. Sommige fotografen brengen hun hele leven door om meesters te worden in ME-fotografie. DOE is voornamelijk gebaseerd op over het effect van het over elkaar heen leggen van afbeeldingen, in veel camera's is er zelfs een aparte functie voor de ME, en als zo'n functie niet bestaat, dan is de ME eenvoudig te implementeren met behulp van lagen in een grafische editor. Met ME kun je behoorlijk interessante en ongewone foto's maken.

Bedankt voor de aandacht. Arkadi Shapoval.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 59, over het onderwerp: Meervoudige belichting

 • Paul

  Ha, ik heb meerdere belichtingen gedaan in de 3e klas. Mijn vader leerde me fotograferen bij de Zenith. En ik kwam bij zijn oude CHANGE, nog geen 6, maar 4 of 3, ik weet het niet meer, en stapte trots op de Pioneer Day. Soms herinnerde ik me echt dat je naast het spannen van de sluiter ook de film terug moet spoelen. Maar ik was zeer verrast dat de film niet zo lang ophoudt. Mijn vader lachte me lang uit toen ik de film zelf ontwikkelde en we zagen dat de vloer van de film smetteloos was en de rest had meerdere shots op elk frame. En een paar frames bleken echt met meervoudige belichtingen en bijna de juiste blootstelling, en toen ze drukten was het erg interessant. Hoewel, waarschijnlijk, de blootstelling verkeerd was ingesteld vanwege het onvermogen om dit de schuld te geven. Vader zette vervolgens zijn doelgerichte experimenten met meervoudige belichtingen voort.

 • Natalia

  Goedemiddag! Help alstublieft - op Nikon D5300 kan ik de meervoudige belichtingsmodus en HDR-modus niet inschakelen - beide balken zijn grijs, wanneer gemarkeerd, schrijft de camera "Deze optie is niet beschikbaar met de huidige camera-instellingen of met de huidige camera-instellingen", M-modus is ingesteld Vertel me wat er nog meer nodig is om te controleren of de modi Meervoudige belichting en HDR werken?

  • B.R.P.

   Ga uit M

   • Natalia

    Ik heb alle modi gewijzigd - M, A, S, P - in geen van hen. Meervoudige belichting, HDR en intervalopnamen werken niet - deze lijnen in het menu blijven grijs, inactief. Wat kan er nog meer veranderd worden?…

  • Valery A.

   Ga naar jeep.

   • Natalia

    Valery, stak de jeep over, veranderde alle modi - M, A, S, P - in geen van hen. Meervoudige belichting, HDR en intervalopnamen werken niet - deze lijnen in het menu blijven grijs, inactief ... Ik doe het niet weet wat je nog moet veranderen...

    • Valery A.

     Welke camera?

    • anonymus

     Schakel bracketing en d-lighting uit. autofocuslens

 • Natalia

  Iedereen heel erg bedankt voor het advies! Het probleem werd opgelost door de lens te vervangen - ik veranderde hem van een vaste 35 mm 1.8 naar Nikon AF Nikkor 35-70 mm 1: 2.8D en de modi Meervoudige belichting en Intervalopname begonnen te werken! :)

 • Мария

  Goede dag!
  Heb ik het onderwerp goed begrepen dat meervoudige belichting voor het corrigeren van de belichting van complexe frames (het object is erg licht, de achtergrond is erg donker, de voorgrond verschilt van het object (nek-romp)) en een bewegend object is onmogelijk?
  Het probleem is, kortom, hetzelfde als de jurk van de bruid (waarschijnlijk). Alleen de bruid kan gevraagd worden stil te staan, de vogel niet. Als de achtergrond wat lichter was, zou er geen probleem zijn. Door de achtergrond ontstond het idee om dit de volgende keer op twee manieren bloot te leggen (
  Zijn er echt geen toepassingen waarbij het mogelijk zou zijn om de uitlijning te extraheren en een bewerking uit te voeren die vergelijkbaar is met meervoudige belichting?

  Je zou natuurlijk de "artistieke" benadering kunnen benaderen om het probleem op te lossen en de achtergrond te doden. Maar het resultaat is niettemin niet helemaal geslaagd.

  • Michael

   Meervoudige belichting is niet voor belichtingscompensatie, maar voor het aan elkaar lijmen van twee verschillende afbeeldingen. Wat je wilt heet belichtingsbracketing en hdr

   • Мария

    Dank je wel!
    Dan begrijp ik de essentie van deze functie niet.
    Wat, de camera maakt het orden van grootte koeler dan de editors.
    Via FS (en soms doe ik dat via AE, omdat het voor mij handiger is om erin te werken), zal ik de twee lagen op 1000 verschillende manieren koppelen, inclusief het exacte pixel-voor-pixel masker.
    Nogmaals, ik ben nieuw in fotografie, dus ik weet het niet zeker. dat ik het voordeel van het in de camera doen volledig begrijp.
    Wat betreft DOF kan ik alleen honderd procent zeggen dat de native beter is.

  • roman

   Nee. De volledige definitie van meervoudige belichting wordt gegeven in de eerste regels van het artikel. Voor film is dit opnieuw belichten met een ander frame, voor digitaal is dit het verlijmen van meerdere lagen in Photoshop. Belichtingsinstellingen voor elk frame kunnen hetzelfde of verschillend zijn, afhankelijk van de situatie.

   Waar je het over hebt is compressie van het dynamisch bereik. Als je naar je bruid kijkt in een witte jurk die naast haar man staat in een zwart pak, comprimeert het oog het beeld meestal stukje bij beetje. Maakt de jurk donkerder en het pak helderder. De camera heeft een redelijk groot bereik, maar kan dit niet in fragmenten.

   Optie twee. Offset van zwarte en witte punten tijdens de ontwikkeling (probeer geen licht en schaduw te gebruiken, alleen zwart en wit tot het laatst). Of maak meerdere foto's met verschillende belichtingen en ontwikkel ze met een masker.

   Op dynamische frames of frames met mensen wordt de eerste methode gebruikt, ze gebruiken de volledige DD van de camera. Je hebt geen tijd om drie keer op de bruid te schieten. Ja, er zijn zelfs zelden die en die verschillen in helderheid, zodat het onmogelijk zou zijn om de jurk en het pak uit te rekken. Voor de jurk kun je het masker ook voorzichtig op zichzelf aanbrengen in een overlay, de details zullen verschijnen.

   Op landschappen met een statief kun je een paar foto's maken om de donkerste schaduwen naar voren te halen en de zon, die meestal zo'n enorme bal in het midden van de lucht wordt, een beetje te dempen. Maar dit alles heeft niets te maken met meervoudige blootstelling, of de relatie is heel indirect. Je belicht hetzelfde frame en kiest alleen de best belichte gebieden uit verschillende opname-opties.

   Als alternatief kunt u deze drie methoden combineren. Neem een ​​overbelicht kader waar je van schaduwen houdt, sla het resultaat op. Onderbelicht, waar u van de highlights houdt - sla het resultaat op. En normaal belicht - sla ook het resultaat op. Vervolgens leg je op dit normale frame de pen en de onderbelichte en ontwikkel je ze met een masker. Waar nodig - een jurk, waar nodig - een pak. Het is niet helemaal eerlijk, maar het is handig om mee te werken.

   • Мария

    Heel erg bedankt, ik ga het in de praktijk proberen te brengen.

   • Мария

    Dat is precies hoe ik dergelijke frames programmatisch combineer in onbewerkte indeling voordat ik ze naar jpeg render, ik begreep het niet. Sorry voor de saaiheid, Google heeft niet opgeslagen)

    • roman

     Echt niet. En photoshop werkt niet met jpeg erin, het werkt met ongecomprimeerde afbeeldingen. Daarom kunt u het frame naar wens in Lightroom of Adobe Camera Raw verwerken, openen in Photoshop en opslaan in PSD-formaat, er een paar woorden naartoe rijden - dit alles gebeurt zonder verlies. En sla in JPEG het eindresultaat op.

     Je kunt op YouTube zoeken naar "niet-destructieve bewerking", zodat je terug kunt gaan naar de egalisaties en hun ontwikkeling indien nodig kunt corrigeren.

    • roman

     Het heeft gewoon geen zin om foto's in de camera te vouwen als dit allemaal in nabewerking kan. Nikon's truc is gemaakt om een ​​film "multi-exposure" te simuleren, maar er zit geen echte betekenis in. U wilt bijvoorbeeld twee frames combineren tot één enkel voor artistieke doeleinden - een doorschijnende kat op een doorschijnende achtergrond. In Photoshop kunt u de overvloeimodus wijzigen, per masker verwerken, de transparantie verkleinen of vergroten - u bepaalt zelf het resultaat. Nikon daarentegen plakt gewoon twee foto's boven elkaar met een transparantie van 50% - het is als photoshop met één instelling. Nou ja, misschien een paar - ik weet het niet, ik heb niet in detail gekozen. Ik doe de nabewerking liever met pennen, een camera voor fixatie, en niet met verwerken.

 • Мария

  Over het algemeen is het probleem enigszins opgelost in de editor, door de belichting te verminderen (om het witte object in detail weer te geven) en de parameter "schaduwbescherming" te verhogen zodat de achtergrond niet doorvalt, maar het resultaat ziet er een beetje onnatuurlijk uit ( Naar mijn mening)

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2012/03/multi-shot/

Versión en español de este artículo https://radojuva.com/es/2012/03/multi-shot/