staafdiagram

staafdiagram - Dit is een diagram van de toonverdeling van pixels in de afbeelding.

Staafdiagram. Artikel uit Radozhiva

Staafdiagram. Artikel uit Radozhiva

Van links naar rechts (horizontaal) wordt de helderheid aangegeven, en van onder naar boven (verticaal) de hoeveelheid oppervlakte van de foto van een of andere toets. Er wordt vaak gezegd dat de verticale kolommen simpelweg de verhouding van het aantal pixels van een bepaalde sleutel weergeven. Dat wil zeggen, het diagram laat zien hoeveel lichte of donkere tinten de afbeelding overheersen, hoeveel groen of rood of andere tinten de afbeelding meer heeft. Histogrammen zijn anders. In de fotografie worden hoofdzakelijk drie soorten gebruikt:

 1. Algemeen histogram expositie (die op de foto hieronder staat).
 2. Een histogram voor elk van de drie primaire kleuren, zo'n histogram wordt vaak RGB genoemd - rood, groen, blauw - rood, groen, blauw (zoals in andere voorbeelden)
 3. Hybride histogram voor algemeen expositie en voor primaire kleuren (vaak alleen op een histogram van expositie overlappen met het RGB-histogram).

Hoe het histogram te gebruiken

staafdiagram

staafdiagram

Het histogram laat zien hoeveel donkere of lichte gebieden er in de foto zijn, wat is de algehele balans expositie momentopname.

Een foto met een enorm donker gebied. Het histogram wordt naar links "verschoven".

Een foto met een enorm donker gebied. Het histogram wordt naar links "verschoven".

Het histogram is vaak verdeeld in 3-4 delen. Het meest linkse deel van het histogram wordt "schaduwen" of donkere tinten genoemd, omdat dit gebied laat zien hoe sterk de donkere delen van het beeld zijn. Het uiterst rechtse deel met "lichten" of lichte tonen, dus dit deel laat zien hoeveel highlights er op het histogram staan. Het midden - "penumbra" of middentonen. Het meest rechtse deel wordt soms het hooglichtgebied genoemd, als er een piek in het histogram helemaal rechts in de hoek zit, is de foto hoogstwaarschijnlijk overbelicht.

Er zijn meer lichte delen op de foto dan donkere. Histogrampiek naar rechts verschoven

Er zijn meer lichte delen op de foto dan donkere. Histogrampiek naar rechts verschoven

Waarom is een histogram nuttig?

 1. Met zijn hulp is het eenvoudig om onderbelichting (onderbelichte afbeelding) en overbelichting (overbelichte afbeelding) te regelen. Bij overbelichting zal de piek (boven in het diagram) zichtbaar zijn aan de rechterkant van het histogram, en bij onderbelichting zal de piek aan de linkerkant van het histogram worden waargenomen.
 2. Verfijn de belichting
 3. Beheer kleurkanalen in een foto. Het histogram kan worden gebruikt om de kleurverzadiging van een afbeelding te bepalen.
 4. Regel het contrast. Uit het histogram kunt u gemakkelijk raden hoeveel contrast de afbeelding heeft.
Er zijn meer donkere delen op de foto dan lichte. Histogrampiek naar links verschoven

Er zijn meer donkere delen op de foto dan lichte. Histogrampiek naar links verschoven

Wat moet het histogram zijn?

Er is niet één antwoord op deze vraag. Idealiter zou het histogram er als volgt uit moeten zien: belvorm (toen ik aan het instituut studeerde, heette deze vorm een ​​Gaussiaans). In theorie is deze vorm het meest correct - er zullen immers weinig zeer heldere en zeer donkere objecten in de afbeelding zijn en middentonen in de foto zullen de overhand hebben. Maar zoals de praktijk laat zien, hangt alles sterk af van het type en het idee van de foto zelf. Een histogram is een puur wiskundige beschrijving van fotografie (kunst), en zoals je weet, is het heel moeilijk om mooie dingen wiskundig te beschrijven, vooral met behulp van zo'n eenvoudige methode als een histogram. Daarom is het niet nodig om de afbeelding naar een sjabloonweergave te brengen volgens het histogram. Het histogram moet gewoon als extra hulpmiddel worden gebruikt bij het maken van een foto.

Foto histogram

Foto histogram. De toon wordt verschoven naar het gebied van lichte tonen. Het contrast is niet hoog.

Wanneer gebruik ik een histogram?

Persoonlijk gebruik ik het histogram slechts in twee gevallen - wanneer je de belichting van het beeld bij fel licht moet controleren, wanneer het beeld zelf bijna onzichtbaar is op het camerascherm. Het kunnen de omstandigheden zijn van een zomerstrand of felle zon in de bergen. Onder dergelijke omstandigheden is het gewoon niet zichtbaar wat er op de foto staat, daarom kijk ik naar het histogram om de afwijkingen grofweg in te schatten expositie. En ten tweede gebruik ik het histogram bij het bewerken van foto's, het is erg handig om de sleutel te bepalen waarin de foto is gemaakt door het histogram, en soms pas de foto aan door een deel van de histogramcurve aan te passen. Soms neem ik bijvoorbeeld gewoon de "highlights" in het histogram en verplaats ze naar links met de schuifregelaar - ik beweeg in de schaduwen, de foto wordt verkregen zonder overbelichting. Zo'n histogram, zoals in de voorbeelden in dit artikel, geeft ViewNX 2.

Foto met klassieke histogramweergave

Foto met klassieke histogramweergave

Bevindingen

Het histogram is een handig hulpmiddel voor fotografie. Het is aan jou om te beslissen of je een histogram gebruikt of niet, je kunt prima zonder, of nog steeds de eigenschappen ervan begrijpen en het gebruiken bij het verwerken van een foto of het aanpassen van een nauwkeurig beeld. expositie.

Bedankt voor de aandacht. Arkadi Shapoval.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 55, over het onderwerp: Histogram

 • Кирилл

  En ja, de belangrijkste vraag - wat gebeurt er als je de schuifregelaars op het histogram in Photoshop verplaatst? Niet in de zin dat de foto donkerder of lichter wordt - dit is begrijpelijk, maar fysiek. Nou ja, of wiskundig - ik weet niet hoe ik het correcter moet noemen.

  • Sergei

   Ja, het zou interessant zijn om te weten.

 • Mitya

  Eenvoudig en begrijpelijk over het histogram. Met dank aan de auteur! Een van de beste bronnen voor een educatief fotoprogramma. :-))

 • Alexander

  Het histogram is handig: naast onderbelichting-overbelichting helpt het om het licht correct over het frame te verdelen, zwakke plekken in het frame te identificeren en deze tijdig te corrigeren.
  Ik ben de laatste tijd bezig met digitale fotografie, daarvoor was ik in mijn jeugd bezig met filmfotografie op amateurniveau, want nu ik met pensioen ben, besloot ik mijn hersens te downloaden om het leven interessanter te maken.
  Het is goed dat er sites zoals die van u zijn. U kunt veel nuttige en interessante dingen leren. Dank u!

 • Tatiana

  Het beste artikel over het histogram en duidelijk, bedankt.

 • emir

  op zoek naar het artikel een interessant feit
  er is een ETTR-opnamemodus, bijvoorbeeld in MagicLanter-firmware van derden
  dit is wanneer de foto een beetje overbelicht is, maar dan wordt het histogram naar het midden getrokken
  het blijkt een iets breder histogrambereik (geen HDR natuurlijk) maar een frame dat schoner is qua ruis

  ze zeggen dat de methode uit de film is verwijderd, daar zijn de hoogtepunten informatiever dan op de digitale
  op een figuur, als een frame overbelicht is, dan is het gewoon wit, dus het punt in ETTR is om een ​​reeks frames te maken om de meest extreme tot volledige belichting te berekenen, en hetzelfde frame te maken

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2012/02/gistogramma/

Versión en español de este artículo https://radojuva.com/es/2012/02/gistogramma/