Wat is een diafragma?

Diafragma is eenvoudig. In een notendop, Diafragma is een apparaat in de lens dat de hoeveelheid licht regelt.

Diafragmabladen Nikon Nikkor 105mm 1: 1.8 (AI-S) op ZK

Lens diafragma apparaat Nikon Nikkor 105 mm 1: 1.8 (AI-S)

Voor een beter begrip van de werking van zo'n apparaat zal ik een voorbeeld uit het leven geven. Als mensen naar de zon kijken, knijpen ze hun ogen dicht, dat wil zeggen, ze verkleinen de opening waardoor het licht valt. Als mensen niet tuurden, zou de zon het netvlies verbranden met zijn sterke licht. 'S Nachts moet je het tegenovergestelde doen - open je ogen verder om meer licht op te vangen, terwijl de pupillen ook groter worden. Ogen met grote pupillen hebben veel dieren die 's nachts goed moeten zien.

Vaak wordt het middenrif ook wel 'helderheid' of 'opening' of 'relatief diafragma' of 'nummer F'. Deze begrippen zijn sterk verwant en voor veel fotografen synoniem. Maar onder hen zijn er kleine verschillen, die hieronder worden beschreven.

Lens diafragma is de verhouding van de effectieve opening van de lens tot de brandpuntsafstand van de lens. Het omgekeerde van het relatieve gat heet diafragmawaarde of diafragma nummer.

De relatieve opening van een lens wordt numeriek uitgedrukt als een verhouding of fractie. Laten we bijvoorbeeld een lens nemen met een relatief diafragma dat 16 keer kleiner is dan de brandpuntsafstand, waardoor het relatieve diafragma op de volgende manieren numeriek kan worden geschreven: 1:16 of f1 / 16 of f = 1:16 of F 1:16, enz. d. Er is geen specifiek verschil in de opname en elke fotograaf zal altijd begrijpen wat er op het spel staat.

Als we het omgekeerde van de relatieve opening nemen, krijgen we het diafragmagetal. Gebruikelijk het is door dit aantal dat fotografen de algemene term 'diafragma' direct begrijpen. Als we dezelfde lens nemen, die een relatief diafragma heeft dat 16 keer kleiner is dan de brandpuntsafstand, dan is de diafragmawaarde gelijk aan 16. En numeriek kan het op de volgende manieren worden geschreven: F16, F / 16, 16 ( zo'n 'kale' getalsopening wordt aangegeven op de lenscilinder). Er is geen significant verschil in het record.

Sommige lenzen hebben een ring op hun lichaam die het diafragma regelt. De ring heeft meestal markeringen die uitsluitend uit openingsnummers bestaan ​​(weergegeven in de onderstaande afbeelding). Vrijwel alle moderne objectieven hebben zo'n ring niet en het diafragma wordt aangestuurd door elektronica en camerabediening.

Diafragmaregelring op een Nikon ED AF Nikkor 80-200mm 1: 2.8D (MKII) lens

Diafragmaregelring op de lens Nikon ED AF Nikkor 80-200mm 1: 2.8D (MKII). Met behulp van de ring kunt u de waarden F / 2.8, F / 4, F / 5.6, F / 8, F / 11, F / 16, F / 22 instellen.

Meestal zijn de begrippen 'apertuur' en 'diafragma' synoniem, maar in feite zit er een zekere sacristie tussen. Het diafragma is dus alleen verantwoordelijk voor: geometrisch helderheid (de verhouding van lineaire geometrische indicatoren). En niet alleen het diafragma, maar ook vele andere factoren zijn verantwoordelijk voor het totale "echte diafragma" van de lens: het optische ontwerp van de lens, het percentage reflectie en lichttransmissie door de lens, de daling van het f-getal wanneer scherpstellen op verschillende afstanden, het percentage lichtabsorptie door het fotofilter, enz. Details over het verschil tussen de begrippen 'diafragma' en 'diafragma' vindt u in het gedeelte over 'T-stops'.

Het diafragma wordt soms ook wel de 'Lens Aperture' (lat. 'Apertura' - 'Hole') genoemd. Daarom is bij veel camera's de meetmodus expositie с diafragma voorkeur genaamd 'A' of 'AV'-'Aeigenwijs Value' – 'Diafragmawaarde'. Details over deze modus worden beschreven in de sectie 'P, A(AV), S(TV), M'.

Houd er rekening mee dat de grootte van de frontlens van de lens en in feite de grootte van het frontfilter geen directe relatie heeft met de diafragmaverhouding van de lens. Verschillende lenzen met dezelfde brandpuntsafstand en hetzelfde maximale diafragma kunnen totaal verschillende diameters van hun frontlens hebben. Laten we bijvoorbeeld twee 50 mm F/1.4-klasse lenzen nemen: Nikon AF Nikkor 50mm 1: 1.4D и Sigma 50 mm 1:1.4 DG HSM EX. De eerste heeft een kleine filterdiameter - 52 mm, de tweede heeft een enorme - 77 mm. Maar hun helderheid (praktisch - het maximale diafragma) zal hetzelfde zijn.

Wat is het diafragma?

Het mechanische deel van het diafragma-apparaat wordt opgevat als een veranderend rond gat in de lens. Meestal wordt het gat geopend en gesloten met bloembladen. Bloemblaadjes worden in dit geval genoemd diafragmabladen, en het diafragma zelf - 'iris' (uit het Engels 'iris' - 'iris'). Het aantal en de ronding van de diafragmalamellen bepalen hoe rond het gat wordt gevormd. Hoe sterker de diafragma-afronding, hoe beter. Diafragma wordt door professionals vaak simpelweg aangeduid als 'gat'omdat het een echt, soort gat is dat van grootte verandert en de hoeveelheid licht doseert.

Wat heeft diafragma invloed?

 1. De hoeveelheid licht die een lens in een bepaalde tijd kan doorlaten.
 2. Om de scherptediepte te regelen (GRIP)
 3. Over de helderheid van het beeld in de optische zoeker
 4. Over beeldkwaliteit, vooral over de scherpte, aberraties, lichtafval, bokeh en diverse visuele effecten.

Impact op IPIG

Het bleek dat het diafragma niet alleen de hoeveelheid licht beïnvloedt, maar ook de scherptediepte. Hoe kleiner het F-getal, hoe kleiner de scherptediepte. Hoe groter het F-getal, hoe groter de scherptediepte. Dit is een van de basistechnieken in de fotografie om het aandachtspunt in een foto te beheersen. Het is erg belangrijk om te kunnen managen GRIP voor portretten waarbij u op de persoon moet scherpstellen. Macrofotografen zijn zich terdege bewust wat is GRIP, moeten ze met zeer grote diafragmaopeningen fotograferen om de scherptediepte te vergroten. Over het algemeen, waar? schrijf over IPIG, schrijven ze ook over een wazige achtergrond. Hoe je het beste foto's maakt met een onscherpe achtergrond, lees je in mijn artikel - Fotograferen met een onscherpe achtergrond.

De achtergrond onscherp maken bij verschillende diafragmawaarden

De achtergrond onscherp maken bij verschillende diafragmawaarden

Voorbeeld scherptediepte

Moderne camera's hebben doorgaans de mogelijkheid om bij volle opening scherp te stellen. Bij het maken van een foto sluit de camera automatisch het diafragma tot de ingestelde waarde. Om te zien hoe afbeeldingen eruitzien als het diafragma gesloten is, kunt u soms de diafragma-repeater gebruiken. Hierdoor kun je zonder foto door de zoeker (optisch of elektronisch) kijken hoe de foto eruit komt te zien als de camera het diafragma sluit. U kunt meer lezen over scherptediepte voorbeeld.

Diafragma om het beeld te verbeteren

Diafragma is gewoon een verandering in de diafragmawaarde. Door het diafragma te regelen, krijg je een scherper beeld van de lens. In principe wordt het scherpste beeld ergens bij het gemiddelde diafragma van een bepaalde lens bereikt. Bij hun grootste diafragma hebben lenzen last van chromatische aberratie en vignettering. Bij het sluiten van het diafragma HA en vignettering is bijna weg. Bij hele kleine diafragma's hebben objectieven last van scherpteverlies door diffractie. Ook bij het sluiten (verkleinen van het diafragma) neemt niet alleen de scherpte toe, maar ook het contrast van het beeld. Het grote diafragma maakt het mogelijk zonder problemen door de optische zoeker te kijken, aangezien de lens veel licht geeft en het hele frame duidelijk zichtbaar is door het kijkgaatje. Alleen bij goede verlichting is het mogelijk om met een diafragma onder F5.6 door de optische zoeker te kijken. Ook kunnen foto's met een groter diafragma helderder en meer verzadigd lijken, een effect dat gepaard gaat met vloeiendere overgangen in foto's van donkere gebieden naar heldere gebieden.

Bokeh en diafragma zijn voor altijd met elkaar verbonden

Diafragma heeft een zeer sterk effect op het bokeh-patroon. Meestal wordt de beste bokeh voor een lens bereikt bij het grootste diafragma. Tegelijkertijd is het fysieke gat zelf zo rond mogelijk. Wanneer het diafragma gesloten is, vormen de diafragmabladen verschillende veelvlakken in plaats van een cirkel. Deze veelvlakken zijn duidelijk zichtbaar in de vervagingszone. Heel vaak worden dergelijke veelvlakken genoemd moeren, ringen en cirkelzagen.

Omdat goedkope lenzen een klein aantal diafragmalamellen hebben, meestal niet meer dan 5-6, verschijnen er figuren die precies op "moeren" lijken in de vervagingszone. Die lenzen worden gewaardeerd die bij gesloten diafragma's regelmatig ronde lichtvlekken geven in de onscherpe zone, ze omvatten bijvoorbeeld Nikon AF DC-Nikkor 105 mm 1:2 D Defocus Image Control of Tair-11A 2,8/135. Het is zeer zeldzaam om een ​​groot aantal diafragmalamellen in nieuwe lenzen te vinden, maar nu maken ze meer afgeronde lamellen, die zelfs met een klein aantal een rond gat geven.

Hieronder staan ​​mijn foto's gemaakt met verschillende camera's en lenzen en genomen bij verschillende waarden van het F-getal.EXIF) voor elke foto worden in de onderste regel aangegeven.

Diafragma in telefooncamera's en andere kleine apparaten

Het diafragma is het mechanische deel van de lens, het kan niet programmatisch worden gedaan. Bijna alle telefoons hebben geen fysiek diafragma. Veel "zeepbakjes" hebben ook geen diafragma. Hoe te zijn? Meestal doseert de camera in dergelijke apparaten alleen de hoeveelheid licht uithoudingsvermogen en variatie van de ISO-waarde, en de diafragmawaarde zelf wordt constant op de maximale waarde vastgesteld. Op mijn Nokia 7610 wordt bijvoorbeeld aangegeven dat F2.8, omdat de camera altijd op F2.8 schiet.

Hoe pas je het diafragma in de camera aan?

In camera's is het verantwoordelijk voor het diafragma f-getal (diafragmagetal). Het laat zien hoe vaak de diameter van het relatieve diafragma kleiner is dan de brandpuntsafstand van de lens, op de lens staat geschreven als f1 / 1.4 of f1 / 5.6, soms vind je de spelling f = 1: 6.3 of 1: 5.6, of f/16, f/3.2. Vaak zijn lenzen of camera's gemarkeerd met slechts één f-getal, zoals '1.4' of '16.0'. Meestal wordt het diafragmanummer geschreven met een hoofdletter 'F' zonder breuken, bijvoorbeeld F 8.0, en het relatieve diafragma wordt vaker geschreven met een kleine letter 'f', bijvoorbeeld f 1:11 (elke spelling kan worden gebruikt ). De eenvoudigste manier om het diafragma aan te passen, is door de camera in de modus diafragmaprioriteit te zetten. Op het hoofdbedieningswiel van de camera of in het cameramenu wordt deze modus aangegeven met 'A' of 'AV'. Om het gemakkelijk te onthouden, kun je gewoon zeggen: diafragma - dus je moet de 'A'-modus inschakelen. Details over de creatieve modus voor diafragmavoorkeuze zijn geschreven hier.

'Lichte' en 'donkere', 'snelle' en 'langzame' lenzen

De maximale diafragmawaarde bepaalt hoeveel de lens kan worden gebruikt bij slechte lichtomstandigheden. 'Snelle' of 'heldere' lenzen zijn lenzen met een groot diafragma, meestal moet de F-waarde lager zijn dan 2.8. Dat wil zeggen, lenzen met maximale diafragma's van F1.4, F1.8, F2.0, F2.2, F2.5, F2.8 worden genoemd opening of gewoon licht. Alles onder F1.4 wordt genoemd Super snel. Supersnelle lenzen omvatten: Nikon 50 mm f / 1.2 AI-S Nikkor of Canon-lens FD 55 mm f / 1.2 SSC. Lenzen met een diafragmawaarde van F / 2.8 tot F / 5.6 worden gewoon genoemd medium diafragma lenzen, dergelijke lenzen omvatten: Nikon 24-85mm f / 2.8-4DAFIF Nikkor of Nikon 300 mm f / 4.5 Nikkor-H Nippon Kogaku Japan Auto Niet-AI. Lenzen met een maximaal diafragma van minder dan F / 5.6 worden een laag diafragma genoemd of 'donker'. Deze lenzen bevatten: MS MTO-11 1000mm F10.0. Het is trouwens heel moeilijk om snel in meer detail te zoomen hier.

Verschillende gaten voor verschillende F-nummers

Verschillende gaten voor verschillende F-nummers

Omdat het diafragma de snelheid beïnvloedt uittreksels, dan zijn de lenzen nog onderverdeeld in snel en langzaam. Onder een snelle lens wordt verstaan ​​dat hiermee een beeld kan worden vastgelegd met een korte uithoudingsvermogen (met 'snel' uithoudingsvermogen). En onder de langzame, het feit dat je met zijn hulp een foto kunt maken met een lange ('langzame' uithoudingsvermogen). Als je de ISO-waarde vastlegt, hangt dat af van het diafragma uittreksel, en hoe helderder de lens, hoe sneller deze is. En hoe donkerder de lens, hoe langzamer hij is.

Het verschil in helderheid

Het verschil in diafragmawaarden en andere fotografische variabelen wordt meestal gemeten in stops. Bij het wijzigen van het diafragma met één stop uittreksel zal veranderen in tweemaal. Als u het diafragma met één stop wijzigt, kunt u in plaats van de sluitertijd ook de ISO twee keer wijzigen. Een heel belangrijke opmerking is dat het verschil in diafragmawaarden niet lineair is, maar kwadratisch. Laten we twee openingen F / 5.6 en F / 2.8 nemen, het lijkt erop dat het verschil in geometrische diafragmaverhouding 5.6 keer 2.8 / 2 \uXNUMXd is, maar dit is niet waar. Op de helderheid het gebied van de cirkel gevormd door het diafragma wordt beïnvloed, niet de diameter. Het F-nummer heeft alleen betrekking op de diameter. Om het verschil in oppervlakte te berekenen, moet je de vierkanten van de diameters nemen. Daarom blijkt dat het verschil in diafragmaverhouding tussen F / 5.6 en F / 2.8 (5,6 * 5,6) / (2,8 * 2,8) \u4d XNUMX keer is. Hier is zo'n truc. Hoe het te onthouden? Er zijn twee manieren om eruit te komen, ofwel de vierkanten van de getallen F delen, of eerst de getallen F delen en dan het resultaat kwadrateren. Waarom ben ik saai met berekeningen - maar omdat amateurfotografen vaak geen idee hebben hoe vaak een lens 'lichter' of 'donkerder' is dan een andere lens.

Ook kennen ervaren fotografen de zogenaamde diafragmareeks van getallen, waarbij elke twee aangrenzende F-nummers één stop van elkaar verschillen.

Nummerreeks F: 1, 1.4, 2, 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16, 22, 32, 46, etc.

Gouden regel:

Diafragma en sluitertijd zijn gerelateerd aan de gouden regel. Om de juiste te houden expositie bij dezelfde ISO moet je ofwel het diafragma sluiten en de sluitertijd verhogen, of, omgekeerd, het diafragma openen en de sluitertijd verlagen.

Sluiten, openen, verhogen, verlagen - u hoeft niet in de war te raken

Alles is heel eenvoudig. Het diafragma sluiten of verkleinen betekent het verhogen van het F-getal. Er was een diafragma van F2.8, toen het gesloten was, werd het F5.6, het werd nog sterker gesloten, het werd F16.0, enz. Als bijvoorbeeld de uitdrukking 'het gat met twee voet bedekt' wordt gevonden, wordt het als volgt ontcijferd: 'het getal F groot gemaakt en de oppervlakte van het gat met 4 keer verkleind'. Het belangrijkste is om niet in de war te raken, wanneer het diafragma opent, neemt het F-nummer af. En als het diafragma sluit, neemt het F-getal toe. Er was bijvoorbeeld een diafragma van F32.0, toen het werd geopend, werd het F8.0, toen het nog sterker werd geopend, werd het F5.6.

Wat te doen - niets is duidelijk

Als je een DSLR hebt, draai de camera dan naar achteren zodat je naar de lens kijkt, druk op de ontspanknop (maak een foto) en je zult zien hoe het gat in de lens sluit en opent - zo werkt diafragma. Als je in je lens tuurde en niets zag, dan is hieronder een slow motion-video die duidelijk laat zien hoe het diafragma werkt tijdens het fotograferen. In de video komen de bloembladen dicht bij F/16 en vormen ze een heel 'klein gaatje':

Ik fotografeer voornamelijk op het Nikon-systeem, dus ik heb een paar interessante artikelen op de site over de fijne kneepjes van het diafragma op Nikon-camera's:

 1. Werkwijze van het diafragma-apparaat op Nikon digitale SLR-camera's en het effect ervan op video-opnamen
 2. Nikon 'E'-lenzen met elektromagnetische irisregeling
 3. Een interessante eigenschap van het diafragma op digitale spiegelreflexcamera's van Nikon
 4. G-type en niet-G-type lenzen (met en zonder diafragmaring)
 5. Werk met oude Nikon-lenzen zoals AI, AI-S, NON-AI, PRE-AI, AI-Converted die de diafragmawaarde wel of niet doorgeven aan de camera

Voor reacties op dit bericht is registratie niet vereist. Iedereen kan een reactie achterlaten.

Bevindingen

diafragma is een lichtstroomdispenser die invloed heeft op expositie, GRIP, optische zoekerhelderheid en beeldkwaliteit. Over het algemeen, als je niet op verschillende waarden van het F-nummer schiet, weet je niet echt wat het is :)

Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Als dit materiaal nuttig voor u was, help mijn project. En vergeet niet dat iedereen dat kan Schrijf je beoordeling voor een of andere fotoapparatuur.


Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 256, over het onderwerp: Wat is een diafragma?

 • Verkeerd begrepen, toch

  Er was geen lens met een constant diafragma bij de hand.
  De verandering in de 70-300 mm zoom gaf geen volledig antwoord op de vraag (hoewel visueel het gat groter wordt). Blijkbaar moet je een zoomlens kopen met een constant diafragma en deze demonteren)))
  Arkady, er is nog steeds een vraag gedeeltelijk over het onderwerp. Ze bieden een 70-210 f4 ai-s e-serie lens, maar er is een minimum aan informatie op het netwerk (zelfs oom Rockwell negeerde het). Geïnteresseerd in mening in het algemeen als lens en hoe het diafragma op de D7100 daarop zal werken?

  • Arkadi Shapoval

   diafragma 4.0 is niet genoeg voor 7100, dit is een reeks goedkope "E" -lenzen, ze zeggen dat de optische vergelijkbaar is met 70-210 / 4 AF, met een prachtig patroon. Wat betreft het diafragma - nou, aangezien je het gat met je eigen ogen hebt zien veranderen, wat heb je nog meer nodig?

   • Begrijpen (waarschijnlijk)

    Dankje voor het antwoord!
    Alleen is de prijs verleidelijk, de conditie is vijf plus, en het is interessant om een ​​handmatige trombosaurus op een moderne camera te proberen. Al is er ook een gezond voorstel voor 70-210/4 AF. Blijkbaar is er een consumentenaanval binnengekomen en ben ik op zoek naar iets.

    Wat betreft het diafragma, ik kan het nog steeds niet achterhalen (blijkbaar hebben de feestdagen een onomkeerbare klus geklaard met de hersendenker) - als het diafragma aan de lange kant breder kan zijn, dan zal er een begrenzer zijn op de korte zodat deze ook niet opengaat (wat niet goed is).

    • strijd hater

     Overdag kunnen statische scènes normaal worden opgenomen. Maar dynamisch op een bewolkte dag is erg moeilijk.

 • Valery

  Als je Nikkor op Kiev-19 zet en hoe het diafragma te regelen?

 • Az

  Mijn vriend en ik kregen een kleine ruzie. Laten we zeggen dat er een fifty-fifty fix f/1,4 zit op een full frame camera. Het diafragma was bijvoorbeeld afgedekt tot 5,6. En zoom, laten we zeggen 28-300 mm f/3.5-5.6 ingesteld op dezelfde brandpuntsafstand van 50 mm. Diafragma is ook ingesteld op 5,6. Het geschil is dit: zal de fysieke diafragmadiameter in beide gevallen hetzelfde zijn, of zal de diafragmadiameter kleiner zijn bij zoomen?

  • Arkadi Shapoval

   Het ingangsgat zal hetzelfde zijn.

   • Az

    Ik begrijp dat de diafragmadiameter verandert met een verandering in brandpuntsafstand? Dat wil zeggen, diafragma 5,6 voor 100 mm brandpuntsafstand kleiner is dan diafragma 5,6 voor 18 mm?

    • Arkadi Shapoval

     Voor een grotere brandpuntsafstand een groter diafragma. Er wordt ook aangegeven dat dit de verhouding is tussen de effectieve opening van de lens en de brandpuntsafstand van de lens. Het omgekeerde van het relatieve diafragma wordt f-getal of f-stopgetal genoemd.

 • Lion0608

  Ik heb gelezen, het materiaal is zeer goed samengesteld. Alles is duidelijk en toegankelijk. Voor mij is een van de meest waardevolle uitspraken dat het nodig is om bij het fotograferen een parallel te zoeken met de fysiologie van de menselijke waarneming (zoals bij bokeh was er dezelfde observatie als het effect van de achtergrondonscherpte zich manifesteert).
  Het lijkt mij dat hoe dichter het werk bij de menselijke waarneming komt (bijvoorbeeld op een foto is het onbelangrijke minder duidelijk. De nadruk ligt op het belangrijkste op de foto), hoe meer positieve emoties het zal veroorzaken.
  Dit betekent niet dat klassieke benaderingen niet mogen worden geschonden, de kunstenaar kan altijd pronken met het feit dat hij "het zo ziet". Maar om recht te hebben op zo'n moed, moet men natuurlijk eerst de klassieke eisen beheersen. Zoals echter in het algemeen in de kunst (in de schilderkunst, in de bioscoop (comfortabele montage, de gulden snede in compositie, plot), in ballet, enz.).
  Veel geluk en succes.

 • Lion0608

  Antwoord de nieuweling, begrijp ik het goed dat zelfs met de minimaal mogelijke waarde (maximaal) diafragma op de camera 3,5, ik deze beruchte 3,5 niet ZELFS in de diafragmaprioriteitsmodus kan instellen bij bepaalde ISO-waarden (\u3,5b\u4,8b( in donkere scènes). Het overkomt me gewoon wanneer ik de optimale ISO-waarden probeer te selecteren in modus A, stelt de camera zelf de maximale drempel in (dat wil zeggen niet 5, maar XNUMX en XNUMX)? Is het mogelijk om dit te omzeilen en zal het praktisch zinvol zijn. Of is het gewoon mijn onvermogen om met deze instelling te werken?
  Dank

  • Vv

   Als je een 'zoomlens' hebt zoals 18-55 f / 3,5-5,6, dan is het maximale open diafragma van 3,5 alleen mogelijk bij de minimale FR, bij 'zoomen' zal het diafragma 'automatisch bedekken' tot de maximaal mogelijke waarde op gegeven FR.

   • Lion0608

    Heel erg bedankt! Ik begon het probleem over variabel en constant diafragma langzaam te begrijpen. Ja, ik heb net zo'n walviszoom.

 • anonymus

  Wat is een "werkopening"?

  • Arkadi Shapoval

   werkdiafragma - het diafragma waarvan de lens voldoet aan de beeldkwaliteitseisen, of
   werkopening - degene waarop de opname momenteel plaatsvindt.

   • anonymus

    Dank u.

 • Alexey

  Arkadi, goed!
  Een interessante vraag: is het op de een of andere manier mogelijk op nikon-lenzen zonder diafragmaring (met name op nikon af-s 35 1.8, stel een diafragmawaarde in, bijvoorbeeld 8 en bevestig deze duidelijk mechanisch via de hendel op de lens? camera nikon d60 .
  De vraag heeft betrekking op macrofotografie.
  Bedankt Bo.

  • Yarkie

   Als je het niet erg vindt, zal ik antwoorden, 35 mm 1,8 is niet de meest geschikte lens voor een flip-schema. 18-55 is meer geschikt. U kunt geen exacte waarde bepalen, alleen met een zeer, zeer geschatte waarde. Je kunt het repareren met lucifers, stukjes papier en in het algemeen met alle rommel bij de hand, kleine elastiekjes, plasticine, een druppel hete lijm. Fotografeer alleen in handmatige modus en alleen met flitser.

 • Alexander

  Hallo. Maak alsjeblieft mijn hoofd leeg. Zo gaan we het hebben over de Canon 18-55 f3.5-5.6 kitlens. Mijn hele leven dacht ik dat bij de maximale kijkhoek tijdens het fotograferen bij een brandpuntsafstand van bijvoorbeeld 18 de lens een diafragmawaarde aanneemt van 3,5 en bij maximale zoom een ​​waarde van 5,6. Het addertje is dat bij een groothoek het diafragma moet sluiten en bij inzoomen moet het openen, maar hier blijkt het andersom? Verklarend alstublieft. Bedankt

  • KalekseiG

   lees het artikel opnieuw en begrijp het concept - de relativiteit van het brandpunt tot de grootte van het gat.

  • Pastoor

   Eerlijk gezegd begreep ik de hapering niet. Waarom "bij een groothoeklens zou het diafragma moeten sluiten en bij een vergroting zou het moeten openen." Hoeveel lenzen met variabel diafragma ik ken, ik heb nog nooit gezien dat het bij een groothoek minder was dan bij tele. Het diafragma wordt altijd kleiner met toenemende brandpuntsafstand - de wetten van de optica. Ze kunnen worden omzeild door een duurdere en grotere lens te maken met een constant diafragma.

   • Yarkie

    Alleen verwart Alexander het gewenste met het werkelijke. Ik zou bijvoorbeeld ook zo'n magische lens willen hebben, je zoomt hem bijvoorbeeld in tot 200 mm in een portret, en hij maakt zo een gaatje voor je open van 5,6 naar 1,4. :)))

    • Pastoor

     Ja, dat zou pas geweldig zijn. Bij 18 of 24 mm f5.6 een grote scherptediepte en alles is scherp voor het landschap, en bij 200 mm 1.4 en oren in bokeh :) Als ze zo'n lens loslaten, hoeveel kun je ons dan voeden met allerlei optische onzin! :)

 • anonymus

  Maak je een diafragmawaarde van 200 bij 1.4 mm, dan moet het diafragma 200 zijn: 1.4 = 142,8 mm. Wat voor sensor moet het zijn?

  • Nicholas

   elke sensor, zelfs crop

 • Oleg

  typo: "maar in feite is er een zekere sacristie tussen hen"

 • anonymus

  als je de diafragmalamellen van de Nikon AF-S18-135mmf / 3.5-5.6ED-IF DX zoom-nikkor verwijdert en in handmatige videomodus fotografeert, blijft dan hetzelfde diafragma behouden? immers, zoals je weet, sluit bij een werkende lens het diafragma bij zoomen, waarom wordt dit gedaan?

  • KalekseiG

   Het sluit niet, het relatieve diafragma verandert. Dat wil zeggen, de grootte van het gat gedeeld door de brandpuntsafstand van de lens.

   • anonymus

    hoe sluit het niet, het beeld wordt donker van 3.5 naar 5.6 bij zoomen

    • KalekseiG

     Verdomme….. Stom!

    • Rodion

     Het vorige redneck-antwoord onthullend: geachte meneer, als u wilt, neem dan 5 minuten de tijd om de diversiteit van lensontwerpen te bestuderen, en dan nog eens 10 voor de schoolopticacursus.
     Dan bereik je zen en begrijp je waarom het niet sluit tijdens het zoomen, hoewel het relatieve diafragma verandert.

  • Виталий

   Zoals reeds beantwoord - sluit niet. Om zeker te zijn en te controleren, hoeft u niets te verwijderen - blokkeer gewoon de membraanbedieningshendel met iets.

   • anonymus

    het is gewoon dat er een lens is zonder een paar bloembladen, en ik dacht alles te verwijderen zodat het altijd f3.5 zou zijn, ik heb het niet nodig voor video, het belangrijkste is dat bij het zoomen het diafragma niet verandering.

 • anonymus

  het is gewoon dat er een lens is zonder een paar bloembladen, en ik dacht alles te verwijderen zodat het altijd f3.5 zou zijn, ik heb het niet nodig voor video, het belangrijkste is dat bij het zoomen het diafragma niet verandering.

 • Lena

  Heel erg bedankt! Het meest interessante, gedetailleerde, begrijpelijke artikel, zelfs voor een beginner - een meisje !! ) in slechts een half uur ontdekte ik alle momenten die ik niet begreep!

 • Alexey

  “De relatieve opening van een lens wordt numeriek uitgedrukt als een verhouding of breuk. Laten we bijvoorbeeld een lens nemen met een relatief diafragma dat 16 keer kleiner is dan de brandpuntsafstand, waardoor het relatieve diafragma op de volgende manieren numeriek kan worden geschreven: 1:16 of f1 / 16 of f = 1:16 of F 1:16, enz. d. Er is geen specifiek verschil in de opname en ELKE FOTOGRAAF ZAL ALTIJD BEGRIJPEN WAT ER OVER GAAT.” - Arkadi! Het is duidelijk dat je geen artikel schrijft over het diafragma voor fotografen.. Je kunt het op de een of andere manier gemakkelijker uitleggen, relatief beginners lezen het. Bedankt!

  • Arkadi Shapoval

   Daar volgt een eenvoudigere uitleg, bijvoorbeeld in de paragraaf "Wat is het, een diafragma?"

 • jachthaven

  Goed artikel! Bedankt! Ik vond de uitleg hier ook leuk http://hobbiphoto.ru/diafragma-obektiva-obyasneniya-dlya-novichkov/ kan iemand van pas komen

 • Catherine

  Heel erg bedankt Arkady! Uw artikelen zijn een opslagplaats van informatie, en u bent een geboren Leraar! alles is duidelijk, makkelijk en toegankelijk (stijlvol-modieus-jeugd :) )

 • Irene

  wat een mooie foto's!!!

 • Dana

  Hartelijk dank voor een zeer interessant en informatief artikel.

 • Мария

  Beste ervaren auteurs. Vertellen.
  Er is een aanpak voor degenen die landschappen fotograferen - om het diafragma iets meer te sluiten om meer scherpte door het hele frame te krijgen.
  Een voorbeeld wanneer je in de schemering foto's probeert te maken zonder statief. Over het algemeen kun je zonder onscherpte tot 1/5-1/3 sluitertijden maken (volgens mijn gevoel), respectievelijk, als andere dingen gelijk zijn (geen statief genomen), is het moeilijk om langer dan één in te stellen, omdat u zelf het proces niet kunt beheersen, zal er een vervaging zijn. Laat je bij deze sluitertijd (maximaal één) het diafragma dicht, dan zul je de ISO hoger moeten instellen. In de D800, wat ze ook zeggen, het geluid wordt gevoeld als mijn oude camera, alleen in mindere mate. In plaats van ruis probeerde ik te fotograferen met een open diafragma.
  Heeft iemand dit gedaan? ) Het resultaat beviel me, hoewel de foto waarschijnlijk scherper had kunnen zijn als ik een statief had gehad en de mogelijkheid had gehad om de sluitertijd te verhogen en het diafragma te bedekken.

  • Michael

   Ten eerste impliceert het landschap nog steeds een statief en lage ISO) Maar als je echt wilt ... De camera heeft een bepaalde gevoeligheidslimiet, waarboven het beeld degradeert en het zal niet werken om ruis te onderdrukken zonder detail te verliezen. Dus eerst verhogen we de ISO tot een acceptabel niveau, zo niet, dan openen we het diafragma, de sluitertijd is op de limiet. Ten tweede wordt het diafragma niet alleen (en niet zozeer) gesloten om de scherpte te vergroten, maar ook om de scherptediepte te vergroten. Als er geen voorgrond in het frame is of je hebt een over-wide, dan kun je in de open lucht fotograferen)

   • Мария

    Dank je wel!

   • Мария

    Nogmaals bedankt)
    Ja, ik zie "degradatie", helaas, zelfs op moderne camera's, is lage ISO beter. Ik weet het niet zeker. wat volgens mij in de goede richting is, maar dat komt ook door het grote aantal details in de landschappen die verloren gaan.

  • jury

   Het hangt heel erg van de lens af hoe scherp het beeld kan zijn bij een open diafragma. In ieder geval is het beter om het diafragma te stoppen. Bijvoorbeeld 20
   mm, f2.2 DSC7955

   • Мария

    Dank je wel!
    20 is in dit geval fr? (EXIF is niet opgeslagen in de eigenschappen).
    Ja, ik heb maar 28 mm 2, het voelt alsof 2,8 genoeg is, maar het is niet helemaal duidelijk met een grote toename van het resulterende beeld, omdat het in eerste instantie een zachter beeld heeft dan moderne lenzen.

    Uiteindelijk betaalt de vrek dubbel. Ik moet een statief gaan kopen

    • roman

     Koop gewoon niet de lichtste of de meest compacte. Omdat het weer een "gierige betaalt twee keer" zal zijn.

     • Мария

      Bedankt) Ik moest erover nadenken, ik heb in ieder geval iets nodig dat 2,5 +1 kg kan bevatten

      • roman

       Als 2,5 een lens is, dan zeker een statiefvoet. Niet alleen zal de belasting van de camera worden bevestigd, het zal ook onhandig zijn om te fotograferen, het zal constant naar voren vervormen.

      • Michael

       Koop alleen niet de zwaarste en grootste. Deze aanbeveling is net zo belangrijk als de vorige. Anders ligt hij thuis. Een eenvoudig statief van een normaal (geen HAMA, ERA, etc.) bedrijf is best geschikt. Een statief van meer dan 2 kg is al belastend om te dragen

       • Мария

        Ergens hoorde ik een aanbeveling dat het in eerste instantie gemakkelijker is om een ​​eenvoudige te kopen (niet meer dan 3k). Over een jaar zal hij worden gedood, en je zult de ervaring en het begrip krijgen dat je nodig hebt)
        Ik kan het mis hebben. maar lichtheid wordt vaker bereikt door het gebruik van aluminium, en het heeft de neiging om te buigen
        https://www.yarkiy.ru/goods/18818-cullmann-neomax-240-shtativ-s-sharovoy-golovoy

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2012/02/diafragma/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2012/02/diafragma/