Is het mogelijk om foto's te maken in de kou?

Het antwoord ligt voor de hand: dat kan. Maar dit moet verstandig worden gedaan - zorgvuldig. Lees meer over wat en hoe je in de winter moet fotograferen in een ander artikel - hoe foto's te maken in de winter. Hier zullen we het puur hebben over de technische aspecten van fotograferen in de winter.

Ja, dit is mijn spiegelreflexcamera. Ja, er is niets met haar gebeurd. Ja, ik heb er in de kou op geschoten. Ja ik ben het.

Ja, dit is mijn spiegelreflexcamera. Ja, er is niets met haar gebeurd. Ja, ik heb er in de kou op geschoten. Ja ik ben het.

Batterijverwerking

In de kou zijn batterijen erg leeg, vooral NI-MH-batterijen. Voor mij is dit van cruciaal belang bij het gebruik van een flitser die 4 van dergelijke batterijen verbruikt. En het probleem is niet eens dat ze worden ontslagen, maar dat ze kan niet snel herladen bieden. Vaak is het nodig om de batterijen op de flitser te vervangen door warmere. Degenen die in het midden van de flits "bevroren" kunnen worden opgewarmd in een kofferbak of zak en ze kunnen er nog steeds een paar honderd frames uittrekken. ik sterk Ik raad aan om ten minste twee sets batterijen te hebben.

Conventionele batterijen hebben ook last van een tijdelijk stroomverlies in de kou. Probeer het eens, hoe uw camera en flitser zullen leiden en trek uw eigen conclusies.

Wat betreft lithium-ionbatterijen, de situatie is eenvoudiger, ze zijn niet zo bang voor de kou. Bijna alle digitale spiegelreflexcamera's werken op lithium-ionbatterijen. U hoeft zich niet al te veel zorgen te maken over hun ontslag. Uit persoonlijke ervaring zal ik zeggen dat op mijn spiegelreflexcamera's Nikon D90, Nikon D200 het aantal opnamen neemt bij vorst ergens met niet meer dan 30% af. Om geen extra batterijvermogen te verspillen, raad ik je aan om niet heel lang naar de ontvangen foto's op het display te kijken. Het is voldoende om een ​​of twee opnamen uit de serie en de algehele kwaliteit van het resultaat te controleren. Echter, ik sterk Ik raad aan om een ​​reservebatterij te hebben..

Foto bij koud weer op een spiegelreflexcamera

Foto bij koud weer op een spiegelreflexcamera

Camera-acclimatisatie

Toen ze veel foto's op straat maakten en de kamer binnengingen... de camera moet acclimatiseren. Dit betekent dat het 10-20 minuten in je tas moet zitten. En je hoeft je niet al te veel zorgen om haar te maken. Ik raad je af om de camera op de batterij te zetten, enz. Het probleem is dat wanneer de camera van de kou naar de hitte gaat, er veel condensaat op neerslaat. Condensatie is vooral zichtbaar op de lens, die mistig wordt. Als dit een spiegelreflexcamera is, verschijnt condensatie op zowel de zoeker als de spiegel en kan verschijnen op de sluiter, en erger nog, op de matrix. Condensaat kan niet worden afgewassen. Je hoeft alleen maar methodisch een paar minuten te wachten tot hij verdwijnt. Het enige is dat de ingebouwde stofschudfunctie de matrix kan beschermen tegen stof, maar de matrix beschermen tegen lichte condensatie is zeer problematisch. Daarom verschijnen er op bijna elke camera kleine vlekken op de matrix. Dit wordt behandeld door de matrix met speciale middelen te reinigen, of eenvoudigweg in een servicecentrum. Persoonlijk reinig ik de sensoren op mijn camera's alleen vanwege de donkere strepen die na verloop van tijd verschijnen.

winterfotografie

winterfotografie

Lastige beslissing

Vaak moet ik persoonlijk in de koude-warmte-koude modus werken. Tegelijkertijd is het praktisch onmogelijk om met de hulp van één camera om te gaan. Laat het me uitleggen, ik schiet het losgeld van de bruid bij de ingang, dan gaat het plezier naar een huis of appartement of een limousine, en de condensatie op de lens blokkeert de mogelijkheid om foto's te maken volledig. Daarom haal ik snel de tweede warme camera uit de hoes en ga verder met fotograferen. Hetzelfde gebeurt de hele dag van het filmen. De slechtste optie is wanneer de camera uit de hoes ook zweet. Dit gebeurt ook. Een keer beslaat mijn tweede camera tijdens het fotograferen in een tropische botanische tuin. Ik kwam in deze situatie niet op de meest succesvolle manier uit, haalde een andere lens uit de kofferbak, waarschuwde dat er maar een paar frames waren, en totdat de lens de tijd had om een ​​minuut te beslaan, maakte ik een serie en de situatie gered. Ik begrijp dat een tweede camera een dure oplossing is voor zo'n klein probleem, maar soms krijg je gewoon geen foto zonder, en de klant maakt het niet uit, hij eist het resultaat.

Winterfotografie met een digitale spiegelreflexcamera

Winterfotografie met een digitale spiegelreflexcamera

Voorzichtig! Sneeuw!

Doe voorzichtig. vallen sneeuw smelt op camera. Het resulterende smeltwater wordt tussen de knoppen gegoten en kan tot kortsluiting leiden. Ik had een geval waarin de sneeuw smolt op een warme camera, water stroomde in de groeven tussen de knoppen en daar bevroor. Daarna werden de knoppen niet meer ingedrukt. De oplossing voor dit probleem is simpel: koel de camera op je balkon voordat je naar buiten gaat. De tas werkt als een thermoskan. Kou blijft koud, warm blijft warm. En als er sneeuw op de camera komt, blaast u het er gewoon af of veegt u het weg.

Ik ben aan het filmen. Let op, geen zonnekap.

Ik ben aan het filmen. Let op de zonnekap.

Als het sneeuwt (zoals in de afbeelding hierboven), hoef je alleen met een capuchon te fotograferen. Het probleem is dat sneeuw op de frontlens valt en er vaak dik aan blijft plakken, en erger nog, het smelt. Ik had gevallen waarin de sneeuw op de frontlens smolt en vervolgens bevroor, waarna ik moest draaien beschermende filterom door te gaan met fotograferen. Ik raad zelfs met de kleinste sneeuw of regen aan om met een capuchon te fotograferen en beschermende filter.

Foto in de winter

Foto in de winter

Minimale beweging in de kou

Indien mogelijk zetten we de hoofdinstellingen in warme thuisomstandigheden. Maken van de ISO-instelling, opnamesnelheid, beeldkwaliteit en scherpstelmethode. Met ervaring zal er onmiddellijk inzicht komen in wat er moet worden geconfigureerd. Controleer ook andere instellingen. Is autofocus ingeschakeld, hoeveel frames zijn er nog op de geheugenkaart en wat is de batterijlading. Als de batterij bijna leeg is, moet u de batterij vervangen of opladen. Dit alles wordt thuis gedaan, om geen tijd te verspillen in de kou. Bij strenge vorst is elke seconde belangrijk voor zowel de camera als de fotograaf.

Foto genomen in de kou op een spiegelreflexcamera

Foto genomen in de kou op een spiegelreflexcamera

Persoonlijke ervaring:

Als ik geen commerciële opnamen hoef te maken, probeer ik te fotograferen met mijn goedkope lenzen, ze zijn snel Nikon 50 mm F1.8D, Helios-81, set 18-55. Persoonlijk fotografeer ik het liefst op fixes in de winter. Zoomen hebben meer bewegende delen, meer smering, waardoor de kans op beschadiging van de lens bij lage temperaturen groter is. In de kou bevriest het smeermiddel en soms wordt het onmogelijk om te focussen. Toch raad ik je in de kou aan om een ​​minimum aan apparatuur te gebruiken, een camera is voldoende. Zelfs de flitser probeer ik niet te gebruiken als ik in de kou fotografeer. Alle onnodige fotoapparatuur vereist aandacht en tijd, en gedurende deze tijd bevriezen de fotograaf, camera en mensen in het frame (indien aanwezig).

Winterfotografie.

Winterfotografie.

Display en vorst

Bij koud weer begint het LCD-scherm langzamer te worden, net als op een mobiele telefoon of op een elektronisch horloge. Dit is goed. Ik werd altijd weer normaal na acclimatisatie.

Winterfotografie. Foto tijdens sneeuwval

Winterfotografie. Foto tijdens sneeuwval

We verwarmen onze handen

Ik had een geval toen ik een bewegende set in de sneeuw fotografeerde, en ik had het zo koud dat ik de ontspanknop niet kon indrukken. Daarom raad ik ten zeerste aan om te leren werken met een camera met handschoenen aan. Met de gebruikelijke digitaal apparaat is niet handig, maar op een spiegelreflexcamera met zijn grote knoppen en groot formaat slaag ik erin om perfect te fotograferen met goede warme handschoenen. Het enige serieuze probleem met handschoenen is dat je niet voelt of je op de scherpstelknop drukt of niet, maar je kunt perfect navigeren door het geluid van de lens of cameramotor. Mocht je iets moeten aanpassen in het menu, dan raad ik je aan om je handschoenen uit te doen.

Winterfotografie. Foto tijdens sneeuwval

Winterfotografie. Foto tijdens sneeuwval

Nou, echt?

Sterker nog, ik had vroeger medelijden met mijn "dure" spiegelreflexcamera, die stofdeeltjes eraf blies. Met ervaring kwam het inzicht dat in de kou, kou en hoge vochtigheid haar niets ergs overkomt. Daarom is het beter om een ​​goede foto te maken dan om een ​​winterwandeling te maken zonder camera. En eigenlijk zijn alle foto's in dit artikel gemaakt op de eenvoudigste Nikon D40 и Tamron 17-50 F2.8 en vrijwel onbehandeld. Speciale dank Natalia Romanenko voor backstage en heldhaftigheid tijdens het filmen. Bewerkte winterfoto's kun je zien in de galerij Winterfotoshoot op mijn andere site.

Bevindingen

Om ervoor te zorgen dat de camera en de fotograaf zo goed mogelijk kunnen fotograferen bij koud weer, volstaat het om deze regels te volgen:

 • laat de camera afkoelen voordat u gaat fotograferen
 • batterijen inslaan
 • we verspillen geen extra tijd tevergeefs aan instellingen en het controleren van de beelden op het camerascherm
 • laat de camera (vooral de lens) acclimatiseren in warme omstandigheden
 • schieten met een kap en beschermende filter, voor gewone digitale camera's proberen we geen sneeuw op de lens te krijgen
 • leren schieten met handschoenen

Bedankt voor de aandacht. Arkadi Shapoval.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 65, over het onderwerp: Is het mogelijk om foto's te maken in de kou?

 • Ivan

  Dank je wel!

 • Nicholas

  Een paar zakjes silicagel in een koffer zijn een must, en niet alleen in de winter! Indien nodig kunnen ze periodiek worden gedroogd, bijvoorbeeld op een batterij.

 • Olga

  Arkady, via de link op uw website http://wedding-photographer.tv/photosessions/set-48/winter-foto-kiev-snow.html, hoe heb je de 8e foto van bovenaf tegen de zon genomen, met zo'n mooi effect: en de zon is niet besmeurd met een witte vlek en schaduwen op de sneeuw met highlights? Vereist dit een speciale lens of speciale instellingen?

  • Arkadi Shapoval

   Alles is heel eenvoudig, de minimaal toegestane ISO, het maximale diafragma en de verlichting van het model met een flitser. De lamellen van de gesloten opening geven zelf het effect van een ster.

 • Dima

  Ik weet het niet, ik heb je artikel waarschijnlijk laat gelezen (eigenlijk ben ik gaan zoeken hoe alles al was gebeurd)
  De frontlens is van binnenuit beslagen, moet ik wachten tot hij vanzelf opdroogt of moet ik iets doen? Het is gewoon niet zichtbaar, en als je door de lens kijkt, hem dicht bij het oog houdt en zodat het licht schuin op de frontlens valt, zie je kleine druppeltjes. Verdomme, ik zag het puur bij toeval.

 • "buisloos"

  volgens de wetten van de fysica zou een gekoelde matrix minder geluid moeten maken. interessant, heeft iemand het geluid van een "bevroren" matrix vergeleken met een warme ??? tot de winter voorbij is.

 • Mikhail Rybak

  Bedankt voor het artikel, het is interessant om te weten over filters, welke (UV, polarisator, gradiënt), wanneer (vorst, winterzon, sneeuw) en betekenis (niet nodig, indien mogelijk, noodzakelijk) bij het fotograferen in de winter?

 • alex

  Ik kocht een Nikon d 600-camera en ging fotograferen in de kou -15, alle foto's zijn gebroken paarse ruis op alle foto's. Alles is in orde in de kamer, maar niets werkt in de kou. Vertel me wat ik moet doen?

 • Andrew

  Ik fotografeerde vroeger in de bergen bij -30 op mijn Nikon D80 en alles werkte prima in de lens, naar mijn mening is er geen smering maar rollagers !!! en van vocht kun je zakken silicagel in de kofferbak gooien - er wordt ook zo'n waterafstotende bizon verkocht in het epicentrum - ten slotte, als je je niet schaamt voor de eenvoudige uitgang, print een damespakking - toen we in waren het leger, we wierpen ons in de regen - misschien is wat advies voldoende -

 • Andrew

  Trouwens, na het absorberen van vocht wordt silicagel onbruikbaar en kun je het niet op de batterij drogen !!! alleen in een oude koekenpan maar op lage temperatuur!!! als de ballen transparant zijn, dan is het nat - als het wit wordt, dan is het droog!!!!!!

  • Victor

   Droge silicagel - blauw

   • Vodichkin

    droge silicagel wit
    misschien is de jouwe een soort van blauw geverfd

 • Andrew

  Op het penseel van heldere opnamen in de winter - vergeleken met de zomer - is het je ooit opgevallen dat in de winter de lucht zelf veel transparanter is, er geen waas is en de hitte van het oververhitte zeil niet verdwijnt - trouwens, bij -30 de frame is schoner dan bijvoorbeeld op 0 graden !!!!!

 • Alexey

  Ik weet niets van de CZK, maar Zenit ET (ik gebruik het) met temperatuurveranderingen (straat-kamer-straat), condensaat vormt zich in de kamer en kan bevriezen, waardoor de werking van bewegende elementen wordt geblokkeerd. Ik had problemen met de bediening van het gordijnluik, onderopening....

  Interessant is dat de Centrale Controlecommissie hier last van heeft?

 • Sergei

  Bedankt voor de handige tips! Ik fotografeer ook op Nikon D40, ik wil proberen te fotograferen op 55-300 mm, maar ik denk dat bij min 25 om over te schakelen naar 35 mm (ik ren), ik wilde gewoon een skimarathon schieten :).

 • Michael

  Gefilmd op een Canon 650d in de koude -35 natuur tijdens een skireis. In het begin hield ik de camera in mijn rugzak en haalde hem er elke keer uit om een ​​foto te maken, maar al snel werd ik het beu en hing de camera gewoon om mijn nek. Dus ik rende meer dan een uur met hem mee. Alles werkte perfect, alleen de batterij was voor de helft ontladen. Toen ik de hitte betrad, verstopte ik de camera in een rugzak en haalde hem er pas na een uur uit, maar het condensaat zat er nog steeds op. En ik zal er zelf aan toevoegen: probeer niet te ademen tijdens het fotograferen, de stoom condenseert snel op de camera en lens en bevriest.

 • polina

  Hallo. Misschien staat de vraag niet in het topic, maar ineens kwam iemand dit tegen. Camera Nikon D700, er zaten batterijen in: origineel, acme en lexand, het schijnt zo'n naam te zijn. Het hoogtepunt was de eerste die stopte met het vasthouden van een lading, als je een week niet fotografeert, is de batterij tot nul ontladen. De oplader is niet origineel. Er zijn twee vragen: zitten er chips in accu's van andere fabrikanten en kan een niet-originele oplader deze niet volledig opladen? Waardevermindering van de batterijen zelf is niet uitgesloten.

 • Alim Bekirov

  Prachtig artikel Arkady!Is het mogelijk om in de winter een flitser te gebruiken, de lamp zal niet barsten van verwarming?!

 • Dmitry

  Hallo! Vertel me hoe ik de camera het beste kan isoleren, als het lange tijd (volgens het plan - een jaar) nodig is om hem in autonome omstandigheden te laten. Het apparaat zal worden aangedreven door een zonnebatterij, maar hoe zit het met de kou. Misschien zijn er beschermende dozen voor dergelijke gevallen? Of moet er verwarmd worden?

 • Sergei

  Ik heb een video gemaakt bij ijzig weer min 12 met twee videocamera's \ warm-koud \ op de bruiloft, aan het einde ontspande ik en zonder de camera uit te zetten, schoot ik vuurwerk met een warme camera op straat, en toen ik de warme kamer Ik constateerde condensatie en na 30-50 seconden ging de camera uit ... bij het analyseren van al het materiaal had M2TS een rekenfout en konden de gegevens niet worden opgenomen, maar de camera bleef werken! Dank aan de Japanners voor hun betrouwbaarheid... Canon HF M 406 Ik ben nog steeds aan het werk!

 • anonymus

  Panasonic GH3 met een walvis 14-140, 2 uur in de kou - 20, geen problemen, zelfs het touchscreen werkte zoals gewoonlijk ...

 • anonymus

  Hallo, wij ... Op de nieuwe rivier hebben we een paar foto's gemaakt vóór de yalinka 's nachts. d10 lens bula tokina 800-11. nadat we later zonder lens hadden geprobeerd een foto te maken, verschenen die risico's, maar er waren geen problemen toen Ik heb het filmpje ontvangen....

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2012/01/winter-photo-camera/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2012/01/winter-photo-camera/