Wat is ISO en hoe stel je het in?

ISO-waarde is een van de belangrijkste parameters bij het fotograferen, samen met bijvoorbeeld waarden uittreksels, diafragma's en witbalans. ISO wordt ook vaak aangeduid als ISO-gevoeligheid, ISO-niveauof gewoon lichtgevoeligheid van de matrix of film.

Affiche voor het artikel. Wat is ISO

Affiche voor het artikel. Wat is ISO


Maar wat is ISO in camera-instellingen?

ISO is een parameter die het niveau aangeeft gevoeligheid voor licht van het lichtvangende element (matrices of films). Geef in principe ISO-limieten voor camera's (camera's) aan. Hoewel dezelfde parameter niet alleen op de camera te vinden is, maar bijvoorbeeld ook op de flitser. Voor flitser wordt het richtgetal meestal gegeven bij gebruik van een van de ISO 100- of 200-waarden. ISO-gevoeligheid aangegeven in speciale eenheden van het ISO-systeem. De numerieke ISO-uitdrukking zelf kan elke integer-uitdrukking van 1 tot oneindig hebben. Bijvoorbeeld op mijn flits SB-900 je kunt de ISO instellen van 1 (één) tot 12,500, en op mijn camera Nikon D40 u kunt de ISO-waarde instellen van 200 tot 1.600.


Minder is beter!

Hoe hoger de ISO-waarde, hoe lichtgevoeliger de matrix. Het is erg belangrijk om te begrijpen dat hoe hoger de ISO-waarde, hoe minder tijd de matrix of film nodig heeft om het beeld van de lens te scannen. Voor de duidelijkheid zal ik een voorbeeld geven: we fotograferen 's avonds, er is weinig licht, de camera staat op 100 ISO, terwijl de camera in diafragmavoorkeuze (of in een andere modus) laat zien dat de foto gemaakt zal worden met uithoudingsvermogen 1/20s. Dit is erg lang uittreksel, en tegelijkertijd kunnen we een wazig kader krijgen. Dat is waarom, om blootstelling te verminderen je moet de ISO verhogen. We hebben bijvoorbeeld de ISO verhoogd naar 800 en tegelijkertijd uittreksel neemt 8 keer af en wordt 1/160s (honderdzestigste van een seconde). Als er geen ruis was, zou je altijd met hoge ISO kunnen fotograferen en je nooit zorgen hoeven maken over de sluitertijd, vanwege ruis moet je de ISO verlagen en de sluitertijd verhogen en je bovendien zorgen maken dat je geen wazig frame krijgt.


Verhogen, sluiten, verlagen!

Parameters uittreksels, diafragma en ISO-waarden zijn uitwisselbaar. De hoeveelheid licht die de camera nodig heeft om een ​​afbeelding op te bouwen, kan voor verschillende drie waarden hetzelfde zijn uittreksels, diafragma en ISO. Dus bij 1/60s, F2.8, ISO 100, ontvangt de camera evenveel licht als bij 1/30s, F2.8, ISO 50 of 1/60s, F5.6, ISO 400. Om verhoging te compenseren de ISO, moet u het diafragma sluiten of de sluitertijd verkorten. Het tegenovergestelde is ook waar. Je kunt de sluitertijd verhogen, het diafragma openen en de ISO verlagen.


ISO beïnvloedt ruis

In feite is de ISO-waarde ook verantwoordelijk voor het verschijnen van ruis in de foto.. Ruis is parasitaire vervorming in een foto. Meestal wordt het zo genoemd - ruis, graan, enz. Hoe hoger de ISO, hoe meer ruis.. En hoe lager de ISO, hoe minder ruis. Om de hoogst mogelijke kwaliteit foto van de camera te krijgen, moet je fotograferen met de laagst mogelijke ISO. Heel vaak zijn dit ISO 200, 100, 50, soms kunnen ze worden aangeduid als lo1.

Ruisverschil bij verschillende ISO-waarden

Ruisverschil bij verschillende ISO-waarden


Superhoge en superlage ISO

Veel camera's hebben uitgebreid ISO-bereik - meestal is dit ISO-software cheat, en ze worden aangeduid als Hi1, Hi2, enz. Bijvoorbeeld voor een camera Nikon D200 HI1 is gelijk aan ISO 3200 en de camera Nikon D90 HI1 komt overeen met ISO 6400. Onthoud altijd dat bij het fotograferen met dergelijke uitgebreide ISO's er bijna altijd een zeer sterk effect van beeldruis zal zijn. Ik raad met alle camera's ten zeerste af om in het uitgebreide hoge ISO-bereik te fotograferen. Het bereik kan ook kleiner worden als de camera Nikon D90, D300, D700 materie zie 1, zie 0.3, zie 0.7 als equivalenten voor ISO 100, 160, 130. Wat is het voordeel van uitbreiden naar een laag ISO-bereik, lees in mijn ISO-artikel lo1. Sommige camera's hebben in feite geen hardware-implementatie van ISO, ik maakte een dergelijke conclusie door het uitvoeren van ISO-experiment.

Ruis bij verschillende ISO's. Voorbeeld 1 op 1 verhoging

Ruis bij verschillende ISO's. Voorbeeld 1 op 1 verhoging


Met welke ISO kies je een camera?

Kijk bij het kiezen van een camera altijd naar de minimale en maximale ISO-waarden en bedenk ook dat je in 90% van de gevallen niet met extreem hoge ISO's hoeft te fotograferen, omdat ze vaak gewoon geen normale beeldkwaliteit kunnen bieden. Omdat professionele fotografen hebben werkend ISO-concept. Met werkende ISO wordt bedoeld de maximale ISO waarde waarbij de camera een acceptabel resultaat kan geven. De truc is dat, in tegenstelling tot het diafragma en uittreksels, die op alle camera's exact dezelfde waardes geven, kan dezelfde ISO op verschillende camera's een verschillende ruiswaarde geven. Daarom is in de ene camera de werkende ISO 800 en in de andere de werkende ISO 3200. Bijvoorbeeld op de camera Nikon D700 u kunt foto's van acceptabele kwaliteit krijgen bij ISO 3200, terwijl u bij Nikon D200 in ISO 3200 (Hi1) stand is het geen foto meer, maar complete onzin. Een zeer sterk verschil in ISO-ruis is voelbaar op digitale zeepbakjes, waar al bij ISO 400 digitale ruis vaak goed zichtbaar is, en tegelijkertijd is ISO 400 behoorlijk werkend op spiegelreflexcamera's.


Wat beïnvloedt ruis bij hoge ISO's?

Het ruisniveau bij hoge ISO wordt sterk beïnvloed matrixgrootte: camera. Hoe groter de matrix, hoe minder ruis. Aangezien de matrix in compactcamera's erg klein is, produceert deze ook een enorm geluidsniveau. Je kunt het heel eenvoudig uitleggen aan de grootte van de pixel. Een grote sensor heeft grote pixels die veel meer licht kunnen absorberen en zo een sterk elektrisch signaal afgeven. Het is logisch dat 12MP uit een zeepkist en 12MP uit Nikon D3s geeft een ander ruisniveau bij hoge ISO. Meer informatie in mijn artikel matrixgrootte: имеет ачение.


Hoe wordt ISO gemeten?

ISO evenals sluitertijd en diafragma worden geaccepteerd tel in de voetsporen, bijvoorbeeld ISO 100, ISO 200, ISO 400, enz. Het verschil tussen ISO 800 en ISO 400 is precies twee keer of één stop, en tussen ISO 100 en ISO 1600 is precies 16 keer of 4 stops. Het is heel erg dat ISO-wijzigingen bij camera's voornamelijk alleen beschikbaar zijn door de hoeveelheid stop. Ja voor Nikon D40 het is mogelijk om alleen ISO 200, 400, 800, 1600, HI1 handmatig in te stellen en je kunt geen tussenliggende waarde instellen zoals ISO 250, 320, 500, enz. Op meer geavanceerde camera's kun je tussenliggende waarden instellen, maar nog steeds prima ISO controle is praktisch niet in een cel. Het meest interessante is dat in de automatische ISO-modus de ISO-gevoeligheid elke waarde kan aannemen, zoals 110, 230, 1400, enz.


Automatische ISO

Beschikbaar op bijna alle camera's automatische ISO. Dit betekent dat de camera zelf de optimale ISO waarde kiest. Automatische ISO erg handig bij het fotograferen bij weinig licht, bij gebruik kan de camera de maximale kwaliteit eruit persen. Kortom, bij het gebruik van auto ISO, u moet de maximale sluitertijd en de maximale ISO-waarde opgeven. Sommige camera's passen de ISO aan de brandpuntsafstand van de lens aan om onscherpte te voorkomen bij het fotograferen uit de hand. Voor de geinteresseerden kan je lezen hoe de automatische ISO-gevoeligheidsregeling werkt op moderne Nikon CZK's.


Auto ISO voorbeeld

We besloten thuis een foto te maken van een kat in het schemerige licht van een lamp. We hebben een 60 mm lens, om handbewegingen te voorkomen, je moet fotograferen met een sluitertijd die niet langer is dan 1/60, dus laten we de maximale sluitertijd instellen op 1/60 in de automatische ISO-parameters, evenals de maximaal toegestane ISO 800 om de maximale beeldkwaliteit te krijgen. Bij het maken van een foto zal de camera proberen de ISO te verlagen en de sluitertijd aan te passen. Als de sluitertijd korter is dan 1/60 en de ISO lager is dan het minimum, dan zal de camera automatisch de sluitertijd verlengen en de ISO verlagen en dit doen totdat hij de ingestelde limiet van 1/60 seconde bereikt, terwijl we haal de maximaal toegestane sluitertijd en de minimaal mogelijke ISO voor het fotograferen van een kat. Als er voldoende licht is, stelt de camera ISO 100 (of een minimaal acceptabel) in en een eventuele gewenste sluitertijd niet langer dan 1/60. Als het licht catastrofaal klein is, zal de camera de maximaal mogelijke ISO instellen en de sluitertijd geforceerd verhogen voor de juiste expositie. Over het algemeen, ik Ik raad ten zeerste aan te experimenteren met automatische ISO in de modus voor diafragmaprioriteit, aangezien het werk van automatische ISO vrij specifiek is.


Weinig trucje

Bij gebruik van auto ISO en flits is het beter om auto ISO uit te schakelen, omdat de camera vaak uit zijn dak gaat en waar je de ISO echt kunt verlagen, stelt de camera het maximum in en maakt een foto met flits. En in het algemeen, als er een flitser is, kun je veilig de laagst beschikbare ISO gebruiken.


Nog een klein trucje

Bij een aantal digitale spiegelreflexcamera's in de auto ISO stand kun je in het menu zowel de maximale als de minimale ISO instellen. Soms moet je om de minimale ISO in te stellen gewoon de gewenste ISO-waarde met een selector instellen, bijvoorbeeld 800. En dan, met de maximaal ingestelde ISO 1600, krijg je een bereik van werkende ISO 800-1600 waarop de camera zal werken - een zeer, zeer nuttig ding.


De gouden regel van ISO-instellingen

Onthoud altijd de gouden regel: je moet fotograferen met de laagst mogelijke ISO-waarden. Zodra je de mogelijkheid hebt om de ISO te verlagen, doe het dan. Verhoog de ISO alleen wanneer dat nodig is, bijvoorbeeld wanneer de sluitertijd bij lage ISO te lang is voor normaal fotograferen uit de hand. Om de ISO zo laag mogelijk te verlagen - open het diafragma zo veel mogelijk. Als er flits is, gebruik dan geen hoge ISO. Hoewel je soms met een flitser kunt fotograferen met hoge ISO-waarden (details hier).


 Bevindingen

Waarde ISO direct verantwoordelijk voor lichtgevoeligheid en geluidsniveau. Hoe hoger de ISO, hoe meer ruis en hoe slechter de foto. De lagere ISO - hoe beter de foto, maar ook hoe langer de sluitertijd.


 Heb je een vraag? U kunt vragen in de opmerkingen. Bedankt voor de aandacht. Arkadi Shapoval.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 150, over het onderwerp: Wat is ISO en hoe stel je het in?

 • Maxim

  Ik bedoelde gewoon niet Lo. Hier heb ik ISO van 100 tot 3200 op mijn camera.Ze adviseren om te fotograferen op 200, omdat ze zeggen dat 100 al vals speelt. Nikon V1-apparaat, als er iets is.

  • jury

   Er zijn camera's waarbij ISO 100 Lo1 is, maar er zijn ook camera's waarop ISO 100 eerlijk is, dat wil zeggen hardware, en die doen geen "vals" of verlagen het dynamisch bereik. Nikon D5100 heeft bijvoorbeeld geen ISO 200-basis, maar alleen ISO 100, het is geen uitbreiding van ISO 200.

 • Geweldige superfotograaf

  schrijft TS terecht. Heeft me een beetje geholpen om het uit te zoeken. Ik heb 6400 de grootste. Het is helemaal niet duidelijk waarom. Ik ben het eens met Maxim - 200 is goed. Al vergeleken met 400, is het duidelijk dat bij 400 met een toename van fotoruis er meer is. En 64 met flits is prima.

  Bedankt TS.

 • […] nog niet zo lang geleden dacht ik niet veel na over ISO (lichtgevoeligheid). Ik zal nu niet in details treden. […]

 • Sergei

  Hallo
  Vertel me waarom dan grote iso's op camera's maken, als je er nog steeds niet op kunt schieten met hoge kwaliteit, maar er zal alleen ruis zijn? Is het niet makkelijker om direct in de fabriek de maximale iso op de camera in te stellen waarbij de kwaliteit op deze camera acceptabel is.
  Dank u.

  • grootvader Fedor

   Verschillende fotografen streven verschillende doelen na. Binnenshuis legt iemand stillevens vast in het licht van drie flitsen, waarbij in een watermeloen elk botje van een boog te onderscheiden is. En iemand repareert de overdracht van drugs op een afstand van honderd meter in een somber steegje zonder de mogelijkheid om een ​​verlichtingsapparaat te gebruiken. Dus voor de tweede fotograaf is een gladde huid op de gezichten van "modellen" helemaal niet nodig.

  • Даша

   Omdat de camera niet altijd wordt gebruikt om esthetisch mooie foto's te maken. Er zijn fotografen die werken op hotspots, met misdaad, enz. En het is belangrijk voor hen om geen schoonheid aan hun foto's te geven, maar om vast te leggen wat er gebeurt. En soms wordt dit juist niet gedekt door de studio-softbox. Daarom, om op zijn minst een soort foto te maken bij bijna geen verlichting, moet je de ISO verhogen.

 • Lion0608

  Trouwens, ik wilde de auteur van het artikel vragen (volgens zijn ervaring, of uit communicatie met collega's). Wat te doen als alles "tegen" de kwaliteit is. De verlichting is bijvoorbeeld laag - in de winter springen freestylers vaak in al volledige duisternis (je moet ISO verhogen), terwijl de beweging snel is (sport, kinderen) en de sluitertijd klein moet zijn (direct tegenover het doel van langere sluitertijd bij weinig licht), en ik wil dat de camera mooi op het onderwerp wordt scherpgesteld. En zelfs de krachtigste flits kan een atleet die zich op 300 meter afstand bevindt "niet bereiken". En de kwaliteit van de foto is bijvoorbeeld belangrijk (voor een soort reclameboekje, en niet alleen "on the air") Zal de kwaliteit van de foto dan nog afnemen? Die. Letterlijk "schieten". Maar dit is best lastig, want hier hebben we een computer met een monitor bij de hand. Is het mogelijk om overal een laptop of tablet mee te nemen? Of vooraf een proef “sessie” doen in omstandigheden die dicht bij de strijd liggen?

 • Roman

  Goedemiddag. Op een Sony-camera bereikt alpha 7s ISO tot 409600. Betekent dit slecht?

  • Maugli

   Het is verschrikkelijk! Wat gunnen ze zich daar in Sony?! =)
   PS: een coole camera die goed kan fotograferen bij weinig licht.

 • Eugene

  Beste Radozhiva, het fotografische systeem van de camera behoort tot de iconische systemen, d.w.z. het beeld in één keer als een geheel waarnemen, zonder het in kolommen en rijen te knippen. Daarom is uw uitdrukking "de matrix SCANNEN het beeld van de lens" onjuist.
  Excuseer mijn "vijf cent", maar de waarheid staat boven alles. Met respect voor alle lezers van het forum en voor jou persoonlijk.

  • Alex

   Eugene, je hebt alleen gelijk in dit deel - dat wil zeggen, de Matrix neemt het object in één keer en volledig waar vanuit de lens. Dat wil zeggen, alle pixels worden tegelijkertijd verlicht door het onderwerp. Maar we mogen niet vergeten dat de elektronica vervolgens de informatie van elke pixel sequentieel leest, dat wil zeggen, het scant echt de som van de signalen van de Matrix en start deze hele reeks informatie in de verwerkings- en opslagketen, waarbij de volgorde en het richten van de scannen. Er kan dus in principe gesproken worden over het scannen van een afbeelding. Om dezelfde reden is er inderdaad een vertraging in het beeld op het scherm als de camera beweegt. Overigens verwerkt het menselijk oog, samen met zijn hersenen, een bewegend object sneller dan een digitale camera, let wel. Maar dat is waarschijnlijk voor nu. De techniek verbetert en zal ooit het vermogen van de hersenen inhalen. Het lijkt me zo. Alex

 • Maxim Stoyalov

  Goed artikel.

 • Victor

  Hier is wat meer nuttige informatie over ISO
  http://www.bestnewart.ru/about/lessons/cho_takoe_iso.html

 • Victor

  Zeer niet-standaard over ISO http://www.bestnewart.ru/about/lessons/cho_takoe_iso.html

  • Arkadi Shapoval

   En wat is er ongewoon?

   • Ivan

    Blijkbaar was het feit dat zo'n eenvoudig onderwerp de auteur niet kon.

 • Michael

  Ik merkte zo'n interessante eigenschap op de d80 dat bij goede belichting en een lichte verhoging van ISO tot 200-400. Het frame ziet er scherper uit. De kleur is verzadigd met kleuren. Er verschijnt een lichte nobele ruis. Natuurlijk ziet ISO 800 er niet uit. plezier.

 • Alex

  Het artikel is uitstekend en veel dank aan Arkady en voor zijn geduld en begrip voor alle oproepen aan hem van alle leden van het forum. Waren er maar meer van zulke mensen - hoe zou het leven in veel opzichten gemakkelijker en interessanter voor ons zijn. Die brandt van het verlangen om dieper en gedetailleerder in de aard van ISO te duiken, en in het algemeen in de diepten van Sensitometrie te duiken. lees dan Wikipedia. Volledig downloaden. Veel geluk iedereen. Alex

 • Beste fotograaf

  Neem gewoon deze applicatie en lees van kaft tot kaft. Alles is geschreven in een toegankelijke taal met veel voorbeelden. En zoek niet meer naar zulke domme vragen. Heb geen spijt van deze verdomde 99r. Omdat het echt de moeite waard is.

  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.mirbor.forphotographers

 • Peter Sh.

  Aangezien ik voor het grootste deel op de maximale ISO fotografeer, ben ik constant op zoek naar manieren om me minder te laten lijden.
  Enkele interessante dingen gevonden.
  Foto's met dezelfde ISO en korte sluitertijden kunnen bijvoorbeeld drastisch verschillende beeldkwaliteitsresultaten opleveren. Het enige verschil zit in het licht.

  Hier zijn twee foto's.
  Vanmorgen heb ik de gordijnen voor de ramen afgedekt. De kamer was relatief donker.

  ISO-24800, RAW uit de camera, geen nabewerking, ruisonderdrukking uit:

 • Peter Sh.

  En hier is een opname vanuit de concertzaal met weinig licht.
  Let op de wilde ruis in vergelijking met de vorige afbeelding.
  De naverbrander is over het algemeen pokdalig, in gekleurde pixels.

  Zelfde camera, IS0-6400, +1EV in post, ruisonderdrukking uit:

 • Dima Volgograd

  Vertel me alsjeblieft hoe je ISO Lo1 in Nikon d70 instelt?

  • Michael

   Het lijkt op niets. En het is het beste om deze vraag te stellen aan de instructies van de camera)))

 • Dmitry

  Werk het artikel bij.
  Ten eerste is de hoeveelheid ruis niet afhankelijk van ISO, maar van de werking van de automatisering in P, A, S-modi.
  Ten tweede zijn er al lang camera's die tolerant zijn voor verschillende ISO's (fuji x-t1, sony a6300, enz.). Het beeld erop bij iso 200 verschilt niet van het beeld bij iso 3200 + 4Ev.
  Dus om te zeggen dat hoge iso slecht is, laag is goed, in ieder geval al 4 jaar, is niet waar.

  • Valery A.

   Dit is een ontdekking. Heeft Nikon "tolerant"?

   • Dmitry

    Ik weet niets over Nikon, ik gooide de link weg, je kunt zoeken naar de camera waarin je geïnteresseerd bent

  • Valentijn

   Dmitry, de fout ligt bij jou, niet in het artikel. Ten eerste zijn er methoden om ruis daadwerkelijk te meten, en tot nu toe zijn er geen nieuwe camera's die vergelijkbare prestaties op iso 3200 met iso 200 in de natuur produceerden. Ten slotte zijn er sites waar je het geluid van verschillende nieuwe camera's in verschillende modi kunt vergelijken - met en zonder ruisonderdrukking uitgeschakeld. Waar heb je zulke informatie over een uitstekend beeld bij hoge iso vandaan?

   • Oleg

    Onlangs zijn er veel artikelen over het onderwerp geweest dat zelfs met de ruisonderdrukking uitgeschakeld, de camera doorgaat met het programmatisch onderdrukken van ruis. En tot op zekere hoogte is raw RAW tegenwoordig niet langer een bronbestand, omdat. fabrikanten gaan voor hun marketingtrucs. In dit geval blijkt het beeld vloeiend en schoon te zijn, maar de detaillering lijdt ernstig. Het is dus nog te vroeg om te spreken over overwinning op hoge ISO's. Zelfs als je kijkt naar de beoordelingen van de camera's die je op het netwerk hebt vermeld, dan is ISO-3200 voor hen de limiet en natuurlijk is 3200 geenszins 200

    • Dmitry

     Ik betwist alleen de bewering dat hoge ISO altijd slecht is en dat men ernaar moet streven om bij lage ISO te fotograferen. op een zonnige dag zal ISO 3200 natuurlijk geen kwaliteit aan de foto toevoegen, maar als we het over nachtfoto's hebben, maak dan een foto met ISO 3200 en ISO 200, in de tweede foto in dezelfde lightroom, verhoog de belichting met 4 haltes en je zult begrijpen waar ik het over heb. voor Canon 6D is de beste kwaliteit van nachtopnamen bijvoorbeeld bij ISO 6400 en hoger.

     • Michael

      het beste is ISO 100 vanaf een statief

     • Valentijn

      Dmitry, geen enkele normale fotograaf zal je aanraden om in het donker te fotograferen met ISO 200 in plaats van ISO 3200, en het dan programmatisch in de editor te trekken. Waarom heb je besloten dat dit moet gebeuren? Als er wordt gezegd dat fotograferen met lagere ISO's de voorkeur heeft, betekent dit niet dat het frame onderbelicht moet zijn. Het is jouw taak om na te denken over hoe je ervoor kunt zorgen dat zowel de ISO lager is als het frame correct wordt belicht.
      U kunt rekening houden met het volgende: het mechanisme voor het verhogen van de iso in de camera hangt samen met de werking van de signaalversterker en het verduidelijkingsmechanisme in de editor met een programmatische helderheidsverschuiving. En voor de editor is de bitdiepte van het bronbestand van cruciaal belang. ISO-HI-modi in camera's zijn dezelfde softwareverduidelijking. Maar zelfs in niet-HI-standen met ISO is niet alles duidelijk. Tot op zekere hoogte kan ISO-cameraverbeteraar betere resultaten geven dan verlichting in de editor. Maar na een bepaalde waarde (per camera is het weer anders) blijkt dat fotograferen met lagere ISO en oplichten in de editor een iets beter resultaat geeft.

      • Dmitry

       Ik zeg alleen dat je geen foto's moet maken, maar dat je moet overschakelen naar hoge ISO. in feite hebben we altijd een limiet op de belichtingstijd, zelfs vanuit de hand fotograferen, zelfs vanaf een statief. daarom stel ik voor om foto's met ISO 200 en ISO 3200 met dezelfde belichting te vergelijken. elke camera heeft zijn eigen optimale iso voor nachtfotografie, je moet het experimenteel vinden, voor sony a7s is het bijvoorbeeld iso 3700. en het artikel zegt dat hoge iso slecht is, ga naar laag, dus ik stel voor om dit te repareren , aangezien dit niet waar is

       • Valentijn

        Dmitry, dit specifieke artikel zegt niet dat je met lage ISO's moet fotograferen en foto's moet maken. Er is een link naar het artikel Experiment met ISO, maar dit is geen oproep tot iets, maar slechts een demonstratie van het resultaat van het experiment.
        De bewering dat het, indien mogelijk, nodig is om met een lagere ISO-waarde te fotograferen, daar kunnen naar mijn mening maar weinig mensen aan twijfelen, aangezien iedereen weet dat hoe dichter de ISO bij de basis ligt, hoe beter de foto zal zijn. andere dingen die gelijk zijn.
        En tot slot, als je foto's maakt met hoge ISO's, moet je nog steeds nadenken over hoe je deze kunt verkleinen. De belichting wordt beïnvloed door andere parameters dan ISO, en u moet altijd een compromis tussen deze parameters vinden voordat u de ISO verhoogt. Er zijn ook veel manieren om het gewenste resultaat te bereiken zonder de ISO te verhogen. Ik denk altijd drie keer na hoe ik een lagere ISO vastleg met normale belichting voordat ik de knop omhoog draai.

    • Valentijn

     Oleg, we zien nooit hoe je raw RAW schrijft (het blijkt raw raw, maar de essentie is duidelijk). In elke camera, van elke fabrikant, worden gegevens die zijn gegenereerd volgens een bepaald algoritme naar het RAW-bestand geschreven. En ditzelfde algoritme kan behoorlijk complex zijn en het beeld aanzienlijk beïnvloeden. Fuji doet er naar mijn mening veel aan om ervoor te zorgen dat de beelden direct uit de camera (in RAW / niet in RAW) er beter uitzien dan dat je het ergens zou kunnen aanpassen (hun matrixen worden specifiek verscherpt voor verdere verfijning door het cameraprogramma, en niet vice versa, wanneer programma's alleen jambs van matrices elimineren). Is het erg? Ik denk van niet. Als de fabrikant van tevoren weet dat het door de sensor geproduceerde beeld zwakke punten heeft die later niet met andere methoden kunnen worden geëlimineerd en onmiddellijk probeert deze op de best mogelijke manier te corrigeren, waarom niet.

   • Dmitry

    ten koste van de ISO-invariantietest, hier is de link https://www.dpreview.com/reviews/image-comparison/fullscreen?attr134_0=fujifilm_xt2&attr134_1=fujifilm_xt2&attr134_2=fujifilm_xt2&attr134_3=fujifilm_xt2&attr136_0=13&attr136_1=13&attr136_2=13&attr136_3=18&normalization=full&widget=487&x=0.1677983698185598&y=0.5500192699318162
    ten koste van 's nachts fotograferen, wordt de optimale signaal-ruisverhouding op sommige camera's bereikt bij iso 1600-6400, hier is het bewijs voor de sony a6000 https://s3.amazonaws.com/lonelyspeck/a6000-review/a6000-iso-invariance-test-chart.jpg

 • Glorie

  Alles is heel toegankelijk, bedankt

 • Berder

  Kunt u aangeven welke semi-professionele Nikon camera's hoge ISO's hebben die acceptabel zijn voor het werken met een telelens met een brandpuntsafstand van 600 mm bij weinig licht (bewolkt weer, avond, ochtend, bos)? (Ik ga een tweede camera kopen en kan niet beslissen)

  • Arkadi Shapoval

   Schrijf op wat je al hebt.

   • Berder

    Er zijn d80

    • Vv

     D7100/7200/7500 als je wilt bijsnijden
     D600/610/750/850… - in uw zak.
     In vergelijking met 600/610 en 750 heeft de laatste een iets betere AF.
     De crop zal meer EGF hebben (d.w.z. met FR 600 heb je 900 mm EGF), maar ook hogere eisen aan korte sluitertijden aan het lange uiteinde, terwijl de werkende ISO lager is dan die van de FF.
     Aan de andere kant kun je altijd een crop maken van FF (met het verlies van "toestemming", natuurlijk), maar vice versa (krijg FF van crop) - op geen enkele manier.
     PS is als u niet van plan bent het systeem te wijzigen.

 • Vladimir

  Wat is native ISO en hoe gebruik je het bij het fotograferen op Nikon d90?

 • Alexey

  Goedemiddag.
  Ik zou enkele punten in de conclusie willen verduidelijken “De ISO-waarde is direct verantwoordelijk voor de lichtgevoeligheid en het ruisniveau. Hoe hoger de ISO, hoe meer ruis en hoe slechter de foto.”
  En hier is waarom.
  1. De lichtgevoeligheid van de matrix is ​​​​ongewijzigd, wordt bepaald door de productietechnologie en valt in de meeste gevallen samen met de minimale basis (bijvoorbeeld ISO 100). Alle andere waarden zijn een hardwarematige versterking (in sommige modellen ook een afname) van het lichtsignaal, dat tot doel heeft het gebrek aan licht dat de matrix is ​​binnengekomen te compenseren. Het wijzigen van de ISO verandert alleen de helderheid van de foto, maar niet de belichting (het aantal fotonen dat door de matrix wordt ontvangen). Dat laatste wordt alleen bepaald door sluitertijd en diafragma.
  2. Het geluidsniveau wordt beïnvloed door vele parameters - blootstelling, de aard van het licht, de fabricagetechnologie van de matrix, de grootte, pixelgrootte, het resterende ladingsniveau erin, de temperatuur van de matrix, enz. De temperatuur van de matrix neemt toe met de versterking van het lichtsignaal (ISO-groei) en deze extra ruis. Maar de hoofdoorzaak is weer het gebrek aan licht (onderbelichting), wat het toestel compenseert door de ISO te verhogen. De "onderbelichting" van het frame is dus "verantwoordelijk" voor het ruisniveau, en het verhogen van de ISO is slechts een indicatie van het verhogen van de helderheid tot een acceptabel niveau. Je kunt een test doen die vergelijkbaar is met de website van DPreview: neem 2 onderbelichte foto's gemaakt met hetzelfde diafragma, dezelfde sluitertijd en lichtbron: één met 1 stop onderbelichting bij ISO 3200, de tweede met 5 stops onderbelichting bij ISO 200. Dan, in de converter, breng de helderheid van beide frames op dezelfde waarde. Het tweede laatste frame wordt volledig vernietigd door ruis en kleurvervormingen, de eerste opname bij hoge ISO is acceptabel.
  3. Het is ook noodzakelijk om te zeggen over zo'n belangrijke indicator als het dynamisch bereik van de matrix - DD (hoeveel stops een frame kan verzenden). En hier leidt een verhoging van de ISO tot een serieuze verkleining van dit bereik: van 11-12 stops bij een basis ISO van 100 tot slechts 8 bij ISO rond de 3200. Zo gaat bij hoge ISO's de beeldkwaliteit aanzienlijk achteruit door de onvermogen om het volledige helderheidsbereik van de scène te verzenden.
  Met dat in gedachten zou ik het als volgt samenvatten:
  – De lichtgevoeligheid van de matrix wordt met name bepaald door de basis ISO waarde, evenals een aantal andere hierboven genoemde parameters.
  – Het dynamisch bereik van het frame wordt kleiner naarmate de ISO toeneemt.
  – Belichting heeft direct invloed op het geluidsniveau. Hoe meer onderbelicht het frame, hoe meer het nodig is om het signaal te versterken (d.w.z. de ISO te verhogen), hoe hoger de temperatuur van de matrix, hoe hoger de ruis.
  Maar in het algemeen, zoals de meesterwerken van de wereldfotografie laten zien, heeft de klasse van een foto met het ruisniveau en de breedte van de DD er helemaal niets mee te maken. Maar dat is een ander onderwerp :)

  • Arkadi Shapoval

   Dank

   • Alexey

    Dank u. Een van de beste technische sites.

  • Michael

   Voor een beginner en zonder technische opleiding - best cool. Is het om in de hoofdtekst van het artikel in te voegen?

   • Alexey

    Mikhail, in feite is alles eenvoudig - de technische kwaliteit van een foto hangt grotendeels af van de hoeveelheid licht die op een bepaald moment door het diafragma binnenkomt. En het aanpassen van de ISO trekt, indien nodig, de helderheid van de foto naar de gewenste. En hoe minder je hoeft te "trekken", hoe beter. Dus - "laat er licht zijn!".

  • Alexey

   Hallo, naamgenoot :)
   Zie mijn aantekeningen daar, scroll naar beneden naar "Een beetje over hoe de camera de ISO-waarde verandert" radojuva.com/2012/02/iso-boost-detect/

 • Vladimir

  En wat is "narratief (verhalend)
  ISO” en hoe kan het helpen om een ​​afbeelding van hoge kwaliteit te krijgen?

  • Michael

   Waar heb je het gevonden?

  • Rodion

   Misschien "inheems"? Native - "wat de matrix geeft", d.w.z. met een elektronische bindingsversterking van x1. Het lijkt alsof het meestal 100 is. Sommigen hebben er 200.

   • Arkadi Shapoval

    Pana's hebben 160, sommige hebben 125 (D1x), sommige nieuwe hebben 64. Sommige camera's hebben dubbele (200 en 800). De vraag is waarschijnlijk dat er voor sommige camera's een software ISO is, zoals Nikon/Canon van het type ISO 50 (ISO LO). Het wordt meestal de basis genoemd.

 • Fedor

  U sprak over het gebruik van de ISO-parameter, maar vertelde niet wat de fysieke betekenis van deze parameter is. Deze parameter heeft bijvoorbeeld geen effect op het opnemen in RAW-formaat. Het wordt alleen geregistreerd als een opnameconditie. A wordt door kijkers of editors gebruikt om de in het RAW-bestand vastgelegde helderheidswaarden opnieuw te berekenen in de richting van toenemende helderheid. Vandaar het effect van het verhogen van het ruisniveau bij een hoge ISO-waarde.
  Als u dit weet, kunt u bij het fotograferen op een heldere, zonnige dag de gevoeligheidswaarde opzettelijk verhogen van de laagst mogelijke, bijvoorbeeld ISO 100 tot ISO 200 (uiteraard moet de hoeveelheid licht die op de matrix valt, proportioneel met de helft afnemen). Dit geeft ons één stop hoofdruimte om overbelichting in de editor op te lossen, wat vaak gebeurt bij fel zonlicht.

  • Alexey68

   weerspiegeld. de winsten van de PGA vóór de ADC worden gewijzigd. en niet alleen zij. Ik schreef er eerder over.

  • Arkadi Shapoval

   Helaas is dit niet zo. Het heeft ook niets met dit draadje te maken.

 • Alexander

  Hallo. Niet goed in techniek. Vertel me alsjeblieft: is het mogelijk om de ISO of andere instellingen (snelheid, ev, wb) op maximum of minimum te zetten om de foto- of videocamera van een smartphone te beschadigen?

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2012/01/what-is-iso/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2012/01/what-is-iso/