Overzicht van Vega-12B 2.8/90 (VEGA-12B 2.8/90)

Per ongeluk een paar foto's gevonden op flickr aan Vega-12B, met handtekening bokehnator (Bokenator). Vega-12B echt een geweldige lens, maar naar mijn mening schiet het nog steeds tekort bij Bokenator. De bokeh van de lens is licht gedraaid, de cirkels in de onscherpte zone zijn duidelijk overgetrokken. Wat betreft bokeh en lensontwerp, onthoud dat elke persoon zijn eigen smaak en voorkeuren heeft, daarom kun je op internet veel goede en slechte recensies over Vega vinden.

Vega-12B. Soort lens.

Vega-12B. Soort lens.

Ik had twee lenzen op mijn review: 'Vega-12B' - exportversie en de gebruikelijke 'VEGA-12B'. Grappig dat het precies op de lens staat Vega-12B, in Latijnse letters “Vega” en in het Cyrillisch de letter “B” (bajonetaanduiding). In de USSR was het altijd interessant om Latijn en Cyrillisch te combineren in de namen van lenzen en camera's, wat alleen de occasionele transliteratie van MC naar MS waard is. Verschillende Duitse publicaties schreven zelfs over het probleem van de namen van Sovjet-fotoapparatuur, en er waren altijd verklaringen in de catalogi van apparatuur.

VEGA-12B 2.8/90

VEGA-12B 2.8/90

TTX Vega-12B
Optisch ontwerp: 5 elementen in 3 groepen
Brandpuntsafstand: 90mm
Diafragmalimieten: F/2.8-F/22
Gewicht: 480g
Diameter voorfilter: 58mm
Aantal diafragmalamellen: 6 stuks zonder zwart te worden.
MDF: 60cm

Het optische ontwerp van de lens vindt zijn oorsprong in: Carl Zeiss Jena Biometar 2.8/80. Veel mensen houden echt van het beeld dat planars en biometars geven, maar ik hoorde onlangs van een oude fotograaf die Biometar gebruikte dat hij de bokeh van Biometar niet echt mooi vond. Daardoor zijn de smaak en kleur van alle kopjes anders. Wie een vergelijkbare lens uit een middenformaat kiest, stopt meestal bij de lens MS Golf-3 2.8/80 die een voorspelbaarder beeld heeft.

Vega-12B. Bekijk op een moderne camera met een adapter KP-6 N

Vega-12B. Bekijk op een moderne camera met een adapter KP-6 N

Lenshoogtepunten Vega-12B:
1. Lens gewaardeerd voor bajonet B (niet te verwarren met B), dit is een kopie van de berg Pentacon Zes (P6).  De Vega-12B lens was standaard voor een aantal middenformaat camera's Kyiv-6S, Kyiv-60, Kyiv-88S, etc. Het zou kunnen lijken. die 90 mm is te veel voor een gewone. Maar op middenformaat was de beeldhoek voor 90mm veel groter dan op 35m film.

Het verschil in brandpuntsafstand en bokeh tussen Vega-12B en Nikon 85mm AF F1.8D

Het verschil in brandpuntsafstand en bokeh tussen Vega-12B en Nikon 85mm AF F1.8D

2. Zoals het een oude handmatige lens betaamt, heeft deze: focusschaal, handmatige diafragmaregeling en scherptediepteschaal. Scherptediepte-indicatie is beschikbaar van diafragma 4.0 tot 22.0. Met de diafragma-instelring stel je het diafragma in op 2.8, 4, 5.6, 8, 11, 16, 22. De diafragma-instelring heeft alleen vaste waarden, wanneer je de volgende of vorige waarde instelt, is er een aangename klik hoorbaar. De scherpstelring is van metaal en geribbeld, heeft een slag van ongeveer 300 graden. Grote focus ring reizen erg handig voor soepel scherpstellen..

VEGA-12B 2.8/90

VEGA-12B 2.8/90

3. Aangezien de lens van een middenformaat camera is, is het bij gebruik: volledig frame en bijsnijden Vrijwel geen lichtafval of vervorming. Bij gebruik op full frame of 35 mm film is dit een normale 90 mm lens. Op een bijgesneden NIKON DX-matrix is ​​de kijkhoek gelijk aan de kijkhoek voor 135mm lens op 35mm film. In ieder geval, of het nu op full frame of crop is, de lens met zijn telebereik is geweldig voor portretten.

VEGA-12B 2.8/90

VEGA-12B 2.8/90

4. Degenen die Radozhiva lezen, hebben al gemerkt dat in principe alle oude lenzen hebben zeer goede metalen constructie. Vega-12B is geen uitzondering. De lens ligt met zijn forse gewicht prettig in de hand. Elke camera met Vega ziet er behoorlijk fatsoenlijk uit. Gewichtsbalans met de mijne Nikon D200 perfect verdeeld, op een kleine Nikon D40 de lens weegt serieus zwaarder dan de camera.

VEGA-12B 2.8/90

VEGA-12B 2.8/90

5. De lens heeft: push-pull irisregeling. Je kunt richten op volledig open en een foto maken op de ingestelde waarde met behulp van de diafragmaring.

VEGA-12B 2.8/90

VEGA-12B 2.8/90

Hoe de Vega-12B-lens te gebruiken op moderne camera's

Ik gebruik Vega-12B op Nikon-camera's zonder problemen met een adapter KP-6\N. Meer details over het gebruik van oude handmatige lenzen op Nikon in mijn artikel Sovjet-optica. Op Canon gebruik je eenvoudig een lens met een Pentacon SIX - Canon EOS adapter of met twee adapters KP-6\42+M42 - Canon EOS. Meer details over het gebruik van oude lenzen op Canon in het artikel Oude lenzen op Canon.

Foto op Vega-12B

Als u het goed begrijpt, kan het beste beeldresultaat worden verkregen met Vega-12B op het oorspronkelijke medium 6x6-formaat. In extreme gevallen zal het ook goed zijn op een full frame, maar een bepaald hoogtepunt van de Vega-12B gaat verloren op de crop, hoewel de foto's desalniettemin gewoon uitstekend zijn. Daarom bracht ik Vega-12B in lijst met de beste Sovjet prime-lenzen voor portretten. Over het algemeen heeft de foto geen lichtafval en vervorming op de uitsnede. De bokeh is goed, de cirkels in de onscherpte zone zijn goed zichtbaar. HA goed gecorrigeerd, maar vanwege kleine sferische aberraties leende de foto het effect enigszins monocle - goed gedefinieerde contouren in de foto, maar enigszins zacht. Scherpte? Ik wil het niet hebben over scherpte op Vega. Wat maakt het uit, dan is er bij 2.8 al een behoorlijke scherpte. Naarmate het diafragma gesloten is, neemt de scherpte bijna lineair toe. Het contrast is uitstekend. Achtergrondverlichting houdt matig vast, omdat de lens slechts een enkele verlichtingslaag heeft. In de zoeker is het beeld een beetje geel, maar BB op een digitale camera verwerkt het.

VEGA-12B 2.8/90

VEGA-12B 2.8/90

Voorbeeldfoto's op de Vega-12B-lens en een bijgesneden DX-camera Nikon D200. Allemaal zonder enige vorm van verwerking. RAW -> JPEG, verkleind van 10MP naar 1600*1200, conversiekwaliteit 80%, ingeprinte gegevens van EXIF over opnamemogelijkheden.

Als advertentie: Ik weet zeker dat velen hebben gehoord van de legendarische middenformaat lenzen Vega-12B, Volna-3, enz. Als je ze wilt kopen, neem dan contact op met de contacten uit het gedeelte handmatige optica. Stuur me geen e-mail en VKontakte over het kopen of verkopen van lenzen, schrijf ik gewoon Artikel и beoordelingen, U wordt beantwoord over de beschikbaarheid van een of ander exemplaar van de contacten op de pagina Manual Optics.

VEGA-12B 2.8/90

VEGA-12B 2.8/90


Adresboek van modern merk lenzen 'Zenitar' и 'Helios' kan zie deze link.


Reacties op dit bericht vereisen geen registratie. Iedereen kan een reactie achterlaten. Veel verschillende fotoapparatuur is te vinden op AliExpress.


Bevindingen

Vega-12B is een uitstekende reguliere lens voor middenformaat. Op 35mm film of op een crop wordt het een goede portretlens met een kenmerkend biometrisch beeld. Vega-12B is interessant vanwege zijn scherpte en contrast.

Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Trainingen/consulten | YouTube | Facebook | Instagram | Twitter | Telegram

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 187, over het onderwerp: recensie van Vega-12B 2.8/90 (VEGA-12B 2.8/90)

 • Ivan Ivanov

  Vega-12B verkopen
  Perfecte staat - afkomstig uit een Kyiv-6C camera, deze is nauwelijks gebruikt en heeft zijn hele leven in een koffer gezeten.
  Moskou, regio of transfer.
  Schrijf op pika@inbox.ru

  • Vladimir Lvov

   Hoe veel?

  • Ivan Ivanov

   Ik verkoop in de regio Moskou of met het doorsturen van Vega-12B in een nieuwe staat.
   Met een adapter voor M42!

   Geen krassen, slijtage etc.
   Het diafragma is droog en onberispelijk helder, zonder een spoor van plakken of olie.

   • Eugene

    Prijs?

 • Vladimir

  Ik zal de vega verkopen, de staat is 5, ik zal hem overal per post opsturen. Schrijf naar e-mail celsior1995@yandex.ru

 • Eugen Mezei

  De ontwerper van deze lens moet de as met sleuven voor het sluiten/openen van de opening een geweldig idee hebben gevonden. Nou, dat is het niet.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2012/01/obzor-vega-12b-2-8-90mm/

Versión en español de este artículo https://radojuva.com/es/2012/01/obzor-vega-12b-2-8-90mm/