Monocle

Monocle - een lens met slechts één lens. De lens is noodzakelijkerwijs concaaf-convex, vaak de meniscus genoemd. Aan de ene kant is een monocle nergens eenvoudiger, maar aan de andere kant is het een heel moeilijk apparaat om te begrijpen en te bedienen.

Deze review presenteert twee monocles, een omgezet van de Helios-44-lens en de andere van de Helios-44m-4-lens. Beide monocles lijken erg op elkaar. Het beste monocles van omgebouwde Helios gedraag me bij diafragma's van 4.0-8.0, ik gebruik ze bijna altijd op 5.6 en vergeet de diafragmaregelring. Het is grappig, maar als je het diafragma sluit tot 16.0, dan verandert de lens in een vrij donkere, maar scherpe lens.

Diafragma op een monocle met een Helios-44m-4 lens

Diafragma op een monocle van een Helios-44m-4 lens

Monocle best gedaan vanaf een lens met een grote helderheid... Meer helderheid lens - hoe interessanter de foto zal zijn. Ik ontmoette heldere gedachten dat de opening van een monocle ringvormig zou moeten zijn. Nou ja, zelfs als het niet ringvormig is, dan in ieder geval voor de lens geplaatst, en niet erachter (zoals bij een conventionele lens).

Foto op een monocle. Na de regen.

Foto op een monocle. Na de regen.

waardigheid:

 1. gewoon unieke tekening. En geen enkele editor kan de luchtigheid en het volume van de afbeelding herhalen. Als je een paar goede foto's maakt op een monocle, dan kun je er voor het leven verliefd op worden.
 2. goedkoopheid van fabricage. Je kunt je eigen monocle maken. Hoe je dit doet is niet moeilijk te vinden op internet. Gewoonlijk worden eenvoudige monocles, zoals de mijne, gemaakt van goedkope lenzen met een groot diafragma, zoals dezelfde Helios-81n, Helios-44m-X.
 3. De lens blijkt erg licht te zijn en je hoeft je helemaal geen zorgen te maken over de integriteit, zelfs als hij kapot gaat, kun je er altijd nog een maken.
Foto op een monocle. Portret.

Foto op een monocle. Portret.

Beperkingen:

 1. Sferische en chromatische aberraties, vervorming, vallend contrast. Maar in bekwame handen veranderen deze tekortkomingen in voordelen, het belangrijkste is de juiste aanpak. Zelfs bij tegenlicht kun je er een interessante foto voor het landschap van maken.
 2. Focus moeilijkheid. Niet voor bangeriken. Na het overschakelen van autofocuszoom naar een monocle, kan je hoofd een beetje pijn doen van het proberen scherp te krijgen.
 3. Net als een andere handmatige lens, op de meeste Nikon DSLR's belichtingsmeter werkt niet. Meer gedetailleerd hoe te werken met handmatige optica op een Nikon-systeem in het artikel - Sovjet-optica. Hoe te werken aan het Canon-systeem in het artikel oude Canon lenzen
 4. Bijna onmogelijk om een ​​zoommonocle te maken
Foto op een monocle. Straat na de regen. Heldere sferische aberraties

Foto op een monocle. Straat na de regen. Heldere sferische aberraties

Over werken met een monocle

Als je het diafragma sluit, verandert niet alleen de scherptediepte, maar ook het scherpstelpunt zelf. De gebruikelijke methode van richten op een open en een schot op een bedekte is niet geschikt. Daarom moet u zich concentreren op het diafragma waarop u wilt fotograferen. Om het scherpstellen op filmcamera's te vergemakkelijken, is het wenselijk om speciale matglazen te gebruiken. Op digitale spiegelreflexcamera's zonder extra geld zal alleen een scherp oog, soms Live View, helpen. Maar zelfs Live View helpt heel weinig en het is moeilijk scherp te stellen.

Foto op een monocle. Telefoon.

Foto op een monocle. Telefoon.

Over de foto op de monocle

foto echt ongebruikelijk, in feite gebruiken mensen alleen voor de foto een monocle. De monocle heeft de sterkste sferische aberraties (onscherpte tussen contrasterende elementen in het beeld). En deze aberraties komen goed van pas bij het maken van interessante opnamen. Vooral de monocle wordt gewaardeerd voor het maken van portretten met interessante effecten. Ook voor stillevens en landschappen - daar kan een monocle zijn fabelachtige tekening tonen.

Bovenal zijn vervormingen zichtbaar aan de randen van het kader, dus door objecten in het midden van de foto te plaatsen, kun je er goed op scherpstellen. Over het algemeen zien foto's die op A4 zijn afgedrukt er erg goed uit vanuit een monocle.

Monocle uitstekend brengt volume over. In een portret kun je huidafwijkingen vergeten en je beginnen te concentreren op het karakter van de geportretteerde persoon. De zachtheid en luchtigheid van een monocle is erg belangrijk voor een gezichtsportret. Sferische aberraties kunnen de scherpte aantasten, maar een monocle geeft beeldcontouren, wat heel erg belangrijk is bij fotografie.

Foto op een monocle. Rook uit de schoorstenen van de nachtstad

Foto op een monocle. Rook uit de schoorstenen van de nachtstad

De meest interessante

En het meest interessante zit in de nabewerking het is onmogelijk om het patroon van de monocle te herhalen. Dus als iemand je vraagt ​​of het niet makkelijker is om gewoon een foto te photoshoppen, zeg hem dan dat een monocle-tekening niet nagemaakt kan worden. Tegelijkertijd is er veel vraag naar de monocle bij professionals, maar als zodanig wordt de lens niet geproduceerd. Dat wil zeggen, het is niet zo eenvoudig om een ​​monocle te koop te vinden, het is veel gemakkelijker om het gemaakt van een werkende lens te bestellen of gewoon een reeds gemaakte lens te kopen. Als je op zoek bent naar een monocle, let dan op dat die er is monocle lens, maar er is slechts een monocle (zoals een verrekijker, slechts voor één oog).

Bij het herwerken van Helios-44 en Helios-44m-4 werkt de schaal voor scherpstelafstand niet meer en verandert de 58 mm-lens zelf in een 70 mm korte telelens. Om normaal te kunnen scherpstellen, moet je een paar verlengringen aan de lens bevestigen. Ik gebruik een monocle van Helios-44 met behulp van een adapter KP-42\N. Een lens met zo'n ring stelt perfect scherp op oneindig, wat met de KP-42\N niet kan zonder een lens met een conventionele lens.

Voorbeelden van foto's op een monocle. Alle foto's zonder bewerking, alleen verkleind en bedrukt EXIF. Je kunt je voorstellen wat er met foto's gebeurt als je er ook de eenvoudigste bewerkingen op toepast, zoals het omzetten van foto's naar grijswaarden, sepia, etc.

Als advertentie: als u geïnteresseerd bent in een monocle, kunt u deze bestellen via de contacten vermeld in de sectie handmatige optica.

Bevindingen

De monocle is een heel eenvoudig apparaat., wat een ongelooflijk interessant beeld geeft. Als je leert hoe je een monocle op de juiste manier gebruikt, kun je echte meesterwerken in fotografie maken. Gebruikelijk een monocle wordt verkregen door een oude snelle vaste lens te herwerken, is de prijs van het probleem vrij bescheiden.

Bedankt voor de aandacht. Arkadi Shapoval.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 107, over het onderwerp: Monocle

 • Trueash

  Elke tool kan goed of slecht zijn. Als de foto's *alleen* opmerkelijk zijn omdat de ene "scherp" is en de andere "zeepachtig", dan zijn beide shit.

 • jury

  Dankjewel, interessant en goed geschreven

 • Ivan

  Ik gebruik vaak een monocle op de set, vooral wanneer de klant iets niet-standaard wil krijgen. In augustus was ik in Sochi en nam foto's in opdracht van het bedrijf https://2yachts.com die jachten en boten verkoopt. Ze geven ook een glossy magazine uit met andere soortgelijke firma's. Werkte met en zonder monocle. Die fotografische werken die door een monocle waren, werden met een knal geaccepteerd. Over het algemeen was er de indruk dat de klant voor het eerst foto's in dit ontwerp had gezien. In principe verbaasde dit me niet, aangezien maar weinig fotografen deze opnametechniek toepassen.

  • Roman

   Kun je me op zijn minst een paar voorbeelden geven zodat ik een oogje dichtknijp voor openhartige en ongepaste reclame?

 • jury

  Op deze site staat ongeveer 70% van mijn foto's. Maar ik heb het copyright al aan hen verkocht

 • Dmitro Podkova

  "Verrekijker, voor één oog" wordt geen monocle genoemd, maar MONOCULAR. En er is echt een monocle voor één oog, in de vorm van als het ware een halve bril.

 • Vlad

  Eerlijk gezegd waren de foto's op de monocle helemaal niet indrukwekkend. Je voelt geen "lichtheid en luchtigheid", maar alsof hij slaperig is na een stormachtig feest, klom hij de straat op en probeerde met een bewolkte blik de weg te vinden.

  • B.R.P.

   Welnu, voor de stamgasten van dergelijke feesten lijkt alles eromheen zo te zijn. Ik zag prachtige foto's op een monocle. Alleen zou het de “juiste” monocle moeten zijn en de mogelijkheid om ermee te schieten. Bovendien moet de auteur een artistieke smaak hebben. Al deze componenten vallen zelden samen. Zeker nu, met de ontwikkeling van de technologie, een monocle, stenop, film, etc. ga naar de categorie verkenning. Alles kan gefotoshopt worden. Naast het dunne smaak en talent.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2012/01/monokl-lens-from-helios-44/

Versión en español de este artículo https://radojuva.com/es/2012/01/monokl-lens-from-helios-44/