EXIF en het gebruik ervan

EXIF (Exchangeable Image File Format) - een manier om extra informatie toe te voegen aan verschillende soorten mediabestanden.

Wat is EXIF

Wat is EXIF

In de fotografie EXIF is erg een handig ding waarmee je een grote hoeveelheid nuttige informatie in het resulterende fotobestand kunt opnemen over hoe de opname zelf precies is gemaakt en hoe dit de foto beïnvloedde.

EXIF is in dergelijke gevallen erg handig:

1. voor herinneringen aan hoe de foto is genomen. Dit is erg handig als je iets hebt gefotografeerd en dan wilt weten op welk tijdstip van de dag het is gemaakt, welke dag, jaar en met welke camera en met welke lens. Ik vond bijvoorbeeld een oude foto van mijn reis en raakte geïnteresseerd, maar wanneer heb ik de foto gemaakt en welke instellingen heb ik gebruikt en in het algemeen met welke lens ik het deed.

Foto voor analyse

Foto voor analyse

Daarom opende ik mijn snapshot met behulp van het ShowExif-programma en dit is wat ik zag (slechts een deel van de gegevens staat in de tabel).

 

Parameter Zijn betekenis Commentaar
Merk NIKON BEDRIJF
Model NIKON D90 Camera Nikon D90
Exif-offset 348
Belichtingstijd 1 / 4000 sec excerpt 1 / 4000 sec
FNummer F5,0 Diafragmawaarde F5,0
Belichtingsprogramma Diafragma voorkeur Opnamemodus - diafragmaprioriteit
ISOSnelheidsclassificaties 200 ISO-waarde
Exif-versie "0221"
Datum Tijd Origineel 2010:08:21 07:08:11 opnamedatum
Datum Tijd Gedigitaliseerd 2010:08:21 07:08:11
Componenten Configuratie YCbCr
Gecomprimeerde bits per pixel 4/1
Blootstellingsbiaswaarde – 2EV Wijziging expositie
Maximale diafragmawaarde F4,3
Metering Mode Multisegment Meetmethode expositie - Matrix
Voorinstelling witbalans automobiel witbalans
flash af Flits uit
Focus afstand 38,00 mm Brandpuntsafstand 38 mm
Opmerking van de maker Nikon
Gebruikerscommentaar niet mogelijk om te definiëren

 

Zo kwam ik erachter dat de foto gemaakt is op 21 augustus 2010 om 7 uur 's ochtends Nikon D90, F5.0, 38 mm, 1\4000, automatisch witbalans enzovoort. Dat wil zeggen, u kunt vrijwel direct terugkeren naar dat moment van fotograferen en precies begrijpen hoe de foto is gemaakt. Nadat u hier conclusies uit hebt getrokken, kunt u de volgende keer de nodige parameters corrigeren om een ​​nog betere foto te krijgen.

2. EXIF kan worden gebruikt als educatieve informatie in foto'swelke je leuk vindt. Ik zal uitleggen of je een foto op internet hebt gezien die je interesseerde, en of EXIF niet is verwijderd, kunt u zien met welke instellingen de fotograaf een bepaalde scène heeft genomen. Met deze gegevens kun je een deel van de schiettechniek begrijpen. Op veel sites wordt deze informatie automatisch uit de foto gehaald zodat deze direct zichtbaar is. bijvoorbeeld op 500Px. com dit wordt rechts van de foto weergegeven, en aan Fotogekte linksonder. Makkelijkst te zien EXIF rechtstreeks vanuit de browser, dit is erg handig - u was op zoek naar een interessante afbeelding, vond deze op internet en keek meteen EXIF met behulp van de functie "beeldinformatie". Toegegeven, dit werkt niet in alle browsers, maar er zijn gewoon te veel speciale plug-ins.

3. EXIF helpt beeldverwerkingsprogramma's ook camera-instellingen te begrijpen en pas de juiste juiste acties toe. Dit is bijvoorbeeld belangrijk bij het corrigeren van vervorming, chromatische aberraties, het begrijpen van kleurruimte, etc. Het programma bepaalt bijvoorbeeld automatisch de brandpuntsafstand van de lens, het type en corrigeert de vervorming volgens het opgegeven algoritme.

Zo ziet EXIF ​​eruit in Lightroom

Zo ziet EXIF ​​eruit in Lightroom

Conclusies:

Soms EXIF iets heel handigs dat je helpt herinneren waar en wanneer de foto is genomen, of je gewoon vertelt hoe deze of gene persoon de foto heeft gemaakt. Ook EXIF erg handig bij het bewerken van foto's in grafische editors.

Bedankt voor de aandacht. Arkadi Shapoval.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 57, over het onderwerp: EXIF ​​​​en het gebruik ervan

 • NE

  Goedemiddag. Kunnen gewetenloze verkopers shuttercount op enigerlei wijze "terugspoelen"? De informatie op het netwerk is tegenstrijdig: iemand zegt dat het servicecentrum (en dus in theorie iedereen) deze parameter kan en lijkt te moeten resetten bij het vervangen van de sluiter, terwijl anderen zeggen dat de sluiter zelf deze teller bevat . .

 • anonymus

  kan. service programma. je kunt ook autofocus regelen, matrix opnieuw toewijzen (dode pixels verwijderen)

 • Veniamine

  Is het mogelijk om de SN van een lens te achterhalen en met welk programma?

 • Petro

  Maar hoe voer je het lensmodel erin in? dan om te onthouden dat het Pentacon of Takumar was :)

 • Vyacheslav

  Goedendag aan iedereen! Er zijn 2 items in het ShowExif-programma in het menu TOOLS:
  1) Exif uit bestanden verwijderen
  2) Verwijder alle markeringen uit bestanden
  Weet iemand over welke markers we het hebben?
  Dank u.

  • Muur

   U kunt bijvoorbeeld een kopie van de bestanden maken en ze verwijderen om ze later te vergelijken en te begrijpen. (=
   Datum van aanmaak, opname, wijzigingen, alles wat is veranderd, wat er is veranderd, in het algemeen, alles behalve de fysieke componenten. (b*h, maat, enz.)

 • Oleg

  Waarom heb ik geen gedetailleerde informatie bij het bekijken van EXIF-opnames gemaakt met Nikon 7100 - is het niet zo duidelijk omschreven? Als je naar de eigenschappen van het bestand kijkt, dan is er nog meer informatie ...

  • Michael

   Omdat de browser slechts een deel van de informatie toont die door de softwareontwikkelaars wordt aangeleverd. Het is slechts een kenmerk van het programma dat u gebruikt.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2012/01/how-to-use-exif/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2012/01/how-to-use-exif/