Belangrijke functies van Nikon-camera's

Dit artikel is nuttig voor eigenaren van digitale spiegelreflexcamera's van Nikon. Veel mensen weten al hoe je sluitertijd, ISO, diafragma instelt, maar Nikon-camera's hebben zeer handige functies en instellingen. Vandaag zullen we ons concentreren op enkele van de belangrijkste.

Gedachten over het instellen van Nikon-camera's

Gedachten over het instellen van Nikon-camera's


Beeldbediening instellen

Bijna alle digitale spiegelreflexcamera's van Nikon hebben Picture Control-modi. Deze instelling is in Menu Opnamemodus -> Picture Control. Afhankelijk van het model kunt u een van de opnamestanden selecteren in het submenu. Meestal dit

 • SD – standaard
 • NL - neutraal
 • VI - verzadigd
 • MC - monochroom
 • PT - portret
 • LS - landschap of native opnamemodus.

Dit is erg handig - voor het soort opname dat u nodig heeft, hoeft u alleen maar de juiste modus in te stellen en het beeld voor een bepaalde scène in te stellen.

Deze modi zijn van invloed op: scherpte, contrast, helderheid, verzadiging en tint ontvangen afbeelding. De portretmodus heeft bijvoorbeeld weinig scherpte, contrast en helderheid om huidtinten goed vast te leggen. En de verzadigde modus heeft daarentegen verzadigde kleuren, meer scherpte en contrast.

Hier is een voorbeeld van dezelfde foto in verschillende Picture Controls. Er is een verbetering in kleurverzadiging:

Standaard en Rich Picture Controls in actie

Standaard en Rich Picture Controls in actie

Alle voorbeelden van foto's in dit artikel zijn genomen op Nikon D90 met statief en afstandsbediening NikonML-L3. Scherpstellen met Live View aan Nikon 50 mm F1.8D in handmatige modus. De items zijn gemonteerd op een studiostandaard en flitsvoet. Als je beter kijkt, 1 op 1, zie je de verbetering in scherpte in de VI-modus vergeleken met SD

Verschil in SD- en VI Snapshot-beheermodi

Verschil in Picture Control-modi SD en VI

Belangrijke notitie! Als je in RAW-formaat fotografeert, dan wordt het bestand eigenlijk opgenomen in RAW-formaat met onbewerkte informatie uit de matrix van de camera, maar in EXIF camera registreert gegevens over de opnamecontrolemodus. In dit geval is het daadwerkelijke beeld met de ingestelde Picture Control-modus zichtbaar op het cameradisplay. Maar bij het laden in een RAW-converter zoals ADOBE LIGHTROOM, ADOBE Camera RAW, accepteren deze converters geen metadata uit het bestand en u zult zien naakt origineel RAW foto zonder dat er een Picture Control op is toegepast. Dus bij het fotograferen in RAW en het verwerken van een foto op een computer, heb je geen last van de geselecteerde Picture Control-modus.

Maar als u in JPEG fotografeert, heeft de geselecteerde modus grote invloed op de foto. Ik raad ten zeerste aan om altijd de ingestelde modus te onthouden en deze afhankelijk van de situatie te wijzigen. Trouwens, bij het fotograferen in MC-modus - monochroom, knipperen de letters BW rood in de zoeker, om te waarschuwen dat u in zwart-witmodus fotografeert. En als je in RAW fotografeert, dan zie je op de computer ook het originele kleurenbeeld en als je in JPEG schiet, is het onmogelijk om de kleur in de foto te herstellen.


Hoge ISO-ruisonderdrukking

Om ruis bij hoge ISO's te minimaliseren, kun en moet je soms de ruisonderdrukkingsfunctie inschakelen. De functie is binnen  Menu Opnamemodus -> Hoge ISO-ruisonderdrukking. Deze functie helpt om digitale ruis te verminderen en de foto aantrekkelijker te maken. De functie heeft ook de naam NR (ruisonderdrukking) en verschillende waarden van de intensiteit van het werk.

Twee foto's met en zonder ruisonderdrukking

Twee foto's met en zonder ruisonderdrukking

Als je inzoomt, zie je echt het verschil in beeldkwaliteit. Kijk zelf maar:

Ruisonderdrukking in actie

Ruisonderdrukking in actie

Belangrijke factor! Bij het fotograferen in de RAW-modus neemt de ruis in de opname niet echt af, en de camera toont bij het bekijken van de opname een RAW-opname met onderdrukte ruis. Als zo'n RAW-opname op een computer met en zonder ruisonderdrukking wordt bekeken, zijn ze identiek. In eerste instantie schoot ik voor het artikel in RAW, maar bekeken op een computer zagen alle foto's met en zonder ruisonderdrukking er hetzelfde uit.

Bij het fotograferen in JPEG krijg je al echt een opname met onderdrukte ruis. Maar onthoud dat altijd ruisonderdrukking is geen wondermiddel, het vermindert ruis, maar vermindert met hetzelfde succes de details van het beeld (inclusief de scherpte). Voor niet-commerciële doeleinden en afdrukken van 10 * 15 cm, kunt u veilig opnamen maken in JPEG bij superhoge ISO met ruisonderdrukking ingeschakeld op het maximale vermogen.


Actieve D-Lighting gebruiken

Deze functie vergroot het dynamisch bereik en behoudt schaduwdetails. Kortom - de functie haalt programmatisch informatie uit de schaduwen.

Actieve D-Lighting in actie

Actieve D-Lighting in actie

Zoals je zelf kunt zien, werden de donkere details in de foto's helderder en bleek de foto helderder bij dezelfde waarden. uittreksels en diafragma's.

Actieve D-Lighting

Actieve D-Lighting

Aandacht! De functie, hoewel het een foto maakt met een grote DD, maar tegelijkertijd is er één truc. Beide opnamen zijn gemaakt in de handmatige cameramodus bij F2.8 1\4c, maar in de automatische modus en met Actieve D-Lighting ingeschakeld, probeert de camera het frame te onderbelichten door te verkleinen uittreksels of diafragma. Ook wordt de informatie uit de schaduwen eruit gehaald door de programmamethode en als resultaat verschijnt er extra ruis in de schaduwen.


Meer handige functies

Functie voor ruisonderdrukking bij lange blootstelling zou ruis moeten verminderen bij het fotograferen met lange sluitertijden - maar ik heb getest en merkte geen significante veranderingen in ruis op. De test is uitgevoerd op blootstelling in 30 seconden in RAW en JPEG - het resultaat is bijna hetzelfde bij ISO 100 en ISO 400. Daarom heb ik geen voorbeelden van foto's gemaakt. Let op - de functie van ruisonderdrukking bij lange sluitertijden vermindert ook framebuffer... Bijvoorbeeld voor Nikon D200 van 21 frames in de buffer, wanneer deze functie is ingeschakeld, zakt het naar 11 frames. Hetzelfde geldt voor andere camera's. En toch, wanneer u fotografeert met lange sluitertijden terwijl deze functie is ingeschakeld, verlaagt u de snelheid van de camera. Als uittreksel was 10 s, dan zal de camera "denken" en de foto verwerken gedurende 10 seconden na de foto, en het display zal "werknr" tonen. Persoonlijk vind ik het soms heel, heel onhandig om 30 seconden te wachten voordat ik de volgende opname kan maken, omdat deze functie bij mij bijna altijd uitgeschakeld is.

Controlefunctie voor chromatische aberratie - vermindert HA. Functie voor vervormingscontrole: - vermindert vervorming. Aangezien ik op mijn Nikon D40, D80, D90, D200 Aangezien deze functies niet beschikbaar zijn, kan ik hun werk niet beschrijven met voorbeelden, maar ze zijn in ieder geval ook erg handig bij het fotograferen in JPEG.


Conclusies:

Alle beeldverbeteringsfuncties zijn grotendeels softwarematig. Bij het fotograferen in JPEG zijn ze een onmisbaar middel om afbeeldingen te verbeteren, maar ze kunnen allemaal met hetzelfde succes worden geïmplementeerd door een RAW-bestand te bewerken. Om een ​​RAW-bestand van Nikon (NEF) te gebruiken met de daar opgenomen beeldbesturingsfuncties, moet je het native Capture NX-hulpprogramma gebruiken, in andere RAW-converters moet je alles zelf doen.

Bedankt voor de aandacht. Arkadi Shapoval.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 354, over het onderwerp: Belangrijke functies van Nikon-camera's

 • Irene

  Hartelijk dank, alle artikelen zijn zeer begrijpelijk geschreven. Het is heel gemakkelijk om zelfs een theepot hierin te begrijpen.

 • @f_e_d_2

  Goede dag, Arkadi! Ik ben het niet eens met het beschreven resultaat van ruisonderdrukking bij lange sluitertijden. Dit geldt ook voor camera's van andere bedrijven. Deze functie is erg handig en bespaart ondanks de lange wachttijden bij het fotograferen veel tijd in de nabewerking. Het werkt niet op de ruis die we gewend zijn, maar op hete en gebroken pixels, waarvan het aantal toeneemt naarmate de sluitertijd toeneemt en de gevoeligheid toeneemt. Al deze vertragingstijd, na het sluiten van de sluiter, analyseert de camera ze, vindt ze en plaatst informatie van naburige pixels erop. Hoe nieuwer de camera, hoe kleiner de pixels en er worden minder pixels gevormd, dus ze worden misschien niet opgemerkt, maar dat zijn ze wel.

 • Hadzeka

  Goedemiddag. Help de nieuweling, ik heb natuurlijk nog niet alles uitgezocht) In principe doe ik alles in de automatische modus, ik probeer modus A, waarom is de foto blauwachtig?

  • Oleg

   Er bestaat zoiets als “witbalans”, hier heb je een verschuiving van kleuren naar koude tinten.

  • Valery A.

   Bedoel je blauwe plekken op de borst? Misschien is dit een weerspiegeling van de blauwe sprei.

  • Oleg

   Wat mij betreft, alle kleuren zijn blauw geworden. Als je een beetje warme tonen toevoegt, wordt het een beetje beter.

  • Roman

   Hier is een artikel voor beginners
   https://prophotos.ru/lessons/16220-tsveta-na-foto-balans-belogo

 • an256

  Hallo, vertel me alsjeblieft wanneer je fotografeert in RAW-formaat en verder ontwikkelt in ACR, speelt actieve D-Lighting op de camera een rol of niet?

  • Arkadi Shapoval

   Ja, hij speelt. Niet alle converters begrijpen het. Als de converter het niet begrijpt, wordt het beeld onderbelicht.

 • an256

  Begrijpt de Adobe Camera Raw-converter het namelijk? En is het bij gebruik van deze converter beter om te fotograferen met de Nikon d3200 camera met Actieve D-Lighting ingeschakeld, of kan deze worden uitgeschakeld, bijvoorbeeld bij bewolkt weer?

  • Arkadi Shapoval

   RAW is altijd beter zonder. Daarbij alleen in JPEG of bij het ontwikkelen met native software. Native Nikon View-nx, Capture-nx-d begrijpen het goed.

 • an256

  Als de converter het niet begrijpt, wordt het beeld onderbelicht. Het beeld wordt onderbelicht als Actieve D-Lighting is ingeschakeld, heb ik gelijk?

  • Arkadi Shapoval

   Niet altijd, want de D3200 adl werkt alleen in de automatische modus, dat wil zeggen dat u het niveau van zijn werk niet kunt regelen. Als het werkt tot nul, dan is de belichting normaal. Als het bij hem opkomt om een ​​BOOST-waarde te gebruiken, dan zal de belichting niet normaal zijn. Op oudere kamers wordt het ADL-niveau handmatig ingesteld. Maar over het algemeen werkt ADL op gemiddelde instellingen, dat is -0,3-0.7 stappen.

 • an256

  Heel erg bedankt, ik heb het opgelost met jouw hulp.

 • an256

  Een andere vraag, indien mogelijk, nogmaals, bij het fotograferen in RAW en het verder ontwikkelen, heeft het zin om in de Picture Control modus van de camera zelf instellingen te maken, bijvoorbeeld scherpte, verzadiging toe te voegen, of voor RAW bestanden de Picture Control instellingen doen er niet toe?

  • Arkadi Shapoval

   Voor externe ontwikkelaars - dat doen ze niet.

 • an256

  Bedankt Arkady, dankzij jouw site heb ik in ieder geval een idee gekregen van hoe ik moet fotograferen met een DSLR, heb geleerd hoe ik het histogram moet gebruiken en het bleek dat het op mijn d3200 logisch is om de belichting meteen ergens aan te passen aan -1 bij het instellen van de belichting en de foto's zien er beter uit dan strikt volgens de belichtingsmeter van de camera in te stellen. Ik ben nog aan het uitzoeken hoe ik de juiste belichtingsmeting kies, voor landschappen kies ik voor matrixmeting, voor bloemen gewogen gemiddelde, en voor portretten ben ik er nog niet achter wat beter is.

 • Vladislav

  Goedemiddag. Leg uit welke tonaliteit en tinten van invloed zijn op uw eigen instellingen in de nikon d200.
  Dat wil zeggen, wat verandert dit in het beeld van de foto?

 • Igor

  ik heb een nikon d80 maar het verwerkingsmenu is in geen enkele modus beschikbaar - hoe activeer ik het ??

  • B.R.P.

   Misschien staat er iets in de handleiding van de camera)

  • Victor

   Probeer de modus met een flashkaart in de camera (natuurlijk, als er foto's op staan) - dit is een verborgen, technische modus, maar het helpt meestal :)

 • Anatoly

  Ik weet niet waarom, maar alle andere foto's raden aan om in de RAW(NEF)-modus te fotograferen. Ik fotografeer meestal in de JPEG-modus. JPEG-formaat. Het resultaat is hetzelfde. Dus misschien moet je je niet druk maken over RAW(NEF)?

  • B.R.P.

   Kosten. Meer alsof het het waard is. Maar misschien niet voor jou. Totdat je het probeert, zul je het niet begrijpen.

  • Valeriy

   Het hele idee is dat het bij het verwerken van RAW-foto's gemakkelijker voor je is om de correctie te corrigeren, en al deze modi, zoals beschreven door de auteur, kunnen worden uitgevoerd met behulp van de knop Toevoegen en Toevoegen. Bij het printen in jpeg is er geen mogelijkheid. Een enkele foto genomen in RAW neemt meer ruimte in beslag en vereist conversie voordat deze wordt gepubliceerd (niet alle formaten worden standaard geleverd)

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2012/01/hitrosti-na-nikon/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2012/01/hitrosti-na-nikon/