Foto's maken met een wazige achtergrond

Als je je afvraagt ​​hoe je de achtergrond in de foto wazig kunt maken om alleen het belangrijkste element in de foto te benadrukken met behulp van de juiste focus, dan vind je nuttige informatie in dit artikel :).

Onscherpe achtergrond en voorgrond. Mijn foto. F2.0, 50 mm, ISO 200, 4000', Helios-81n, Nikon D40

Onscherpe achtergrond en voorgrond. Mijn foto. F2.0, 50 mm, ISO 200, 4000′, Helios-81n, Nikon D40


Een onscherpe achtergrond in een foto kan op twee manieren worden gedaan:

1. Camera-instellingen gebruiken
2. Met software

Foto met onscherpe achtergrond

Foto met onscherpe achtergrond


Op vervagingskracht en bokeh-creatie het sterkst de volgende fysieke parameters zijn van invloed op:

 1. Geometrisch helderheid lens, het is het diafragma. Hoe kleiner het F-getal, hoe dunner de scherptediepte (scherptediepte) en hoe onscherper de voor- en achtergrond.
 2. Brandpuntsafstand van de lens. Hoe langer de brandpuntsafstand van de lens, hoe meer de achtergrond onscherp wordt.
 3. Scherpstelafstand tot het onderwerp. Hoe korter de scherpstelafstand (de afstand tussen de camera en wat u fotografeert), hoe meer de achtergrond onscherp is.
 4. De afstand tussen het onderwerp en de achtergrond. Hoe verder de achtergrond van het onderwerp verwijderd is, hoe waziger het wordt.
 5. Optisch schema (het heeft meer invloed op de aard van de vervaging). Hoe beter het optische ontwerp, hoe aangenamer de bokeh :)
 6. Indirect beïnvloedt matrixgrootte: camera. Meer matrixgrootte:, meer kijk hoek en hoe dichter je bij het onderwerp moet komen, dat in feite op het derde punt rust. Daarom zeggen ze dat full-frame camera's de achtergrond meer vervagen dan besprenkeld. Om het botweg te zeggen, hoe meer cropfactor, hoe moeilijker het is om de achtergrond te vervagen.
 7. Vervaging wordt ook beïnvloed door speciale sproeiers en filters op de lens. Hier voorbeeld van een eenvoudig zelfgemaakt Center Spot-filter.

U kunt de achtergrond ook vervagen met behulp van speciale grafische editors. Maar natuurlijk ontstaat er direct tijdens het fotograferen een meer natuurlijke en natuurlijke vervaging van de achtergrond. Om de achtergrond met de camera zoveel mogelijk onscherp te maken, moet je deze correct instellen.

Hoe u uw camera het beste kunt instellen

1. Behoefte diafragma maximaliseren. Het diafragma wordt meestal ingesteld door het F-getal. Het is erg handig om foto's te maken met een wazige achtergrond in de diafragmavoorkeuzemodus, die op de modusdraaiknop van de camera wordt aangegeven met de letters 'A' of 'Av'. Openen betekent het verlagen van het F-getal, de diafragmawaarde van F3.5 is bijvoorbeeld groter dan de diafragmawaarde van F5.6. Als bijvoorbeeld F8.0 op de camera is ingesteld, moet u het diafragma verlagen tot het minimaal toegestane, meestal F5.6, F3.5, F2.8 om het diafragma te openen. Op snelle objectieven kun je zelfs F1.8 en F1.4 instellen. Op een stuk papier heb ik bijvoorbeeld "Hier is de achtergrond" afgedrukt en om het onscherp te maken, heb ik het eerst met diafragma F / 1.4 geschoten en om het beter zichtbaar te maken, heb ik het met diafragma 16.0 gemaakt

Effect van diafragma op scherptediepte en achtergrondonscherpte

Effect van diafragma op scherptediepte en achtergrondonscherpte

2. Je hebt de maximale brandpuntsafstand op de bestaande lens nodig (d.w.z. de zoom maximaal losdraaien). Op welke manier brandpuntsafstand zal langer zijn, hoe gemakkelijker het is om de achtergrond te vervagen. Om dit te doen, maakt u op een digitale camera de maximale benadering en op een reflexcamera verplaatst u de lens eenvoudig naar de brandpuntsafstand met het maximale aantal. Heb je bijvoorbeeld een gewone lens uit de klasse '18-55 mm', dan kun je de achtergrond het beste 55 mm vervagen (op de maximale uiterste stand met het grootste brandpuntsafstandgetal). Op een conventionele digitale camera (ook wel 'zeepkist' genoemd) kun je soms gewoon de macrostand aanzetten, terwijl de lens zelf op de maximale brandpuntsafstand wordt ingesteld.

Een voorbeeld van een foto met een onscherpe achtergrond

Een voorbeeld van een foto met een onscherpe achtergrond

3. Eindelijk, kom zo dicht mogelijk bij het object dat u fotografeert. Hoe dichter het onderwerp bij de lens is, hoe sterker de onscherpte zal zijn. In dit geval zal de lens steeds dichterbij scherpstellen. Zorg er wel voor dat het frame goed gecomponeerd is, anders kun je iets heel anders fotograferen dan gepland.

Een voorbeeld van een foto met een onscherpe achtergrond

Een voorbeeld van een foto met een onscherpe achtergrond


Bokeh

Natuurlijk hebben velen gehoord over bokeh. Bokeh is de aard van de vervaging van de achtergrond, inclusief de intensiteit ervan. Als de lens de achtergrond goed vervaagt, dan zou de lens een goede bokeh hebben. Er is veel discussie over de schoonheid van bokeh - welke lens beter of slechter is. Bokeh heeft zijn eigen plasticiteit, vervorming, verdraaiing, enz., het gevoel van bokeh-schoonheid komt met ervaring en iedereen heeft zijn eigen gevoel.

Een voorbeeld van een foto met een onscherpe achtergrond. zachte bokeh

Een voorbeeld van een foto met een onscherpe achtergrond. zachte bokeh


Op jacht naar bokeh

Het streven naar betere bokeh is een vergelijking van een enorm aantal opnames, allerlei argumenten ten gunste van de ene of de andere lens, wat leidt tot het streven naar snelle en telelenzen die veel geld kosten.

Een voorbeeld van een foto met een onscherpe achtergrond

Een voorbeeld van een foto met een onscherpe achtergrond


Welke lens vervaagt de achtergrond het meest?

Voortkomend uit de voorgaande gedachten, een lens met een grote brandpuntsafstand en een grote helderheid. Vijftig dollar vervaagt bijvoorbeeld de achtergrond goed - lenzen met een brandpuntsafstand van 50 mm en een grote helderheid F1.4, korte telefoto's zoals 135 mm F2.0 vervagen de achtergrond nog meer, telefoto's 200 mm F2.0 zijn nog sterker enzovoort. Maar hoe langer de brandpuntsafstand en hoe meer helderheid, hoe duurder de lens. Daarom stoppen amateurfotografen meestal bij vijftig dollar zoals 50 mm F1.4 of op een donkere, maar telefoto-telefoto zoals 70-300 mm F4.0-5.6. Welke lens het beste voor u is - het hangt alleen af ​​van uw persoonlijke overwegingen.

Een voorbeeld van een foto met een onscherpe achtergrond

Een voorbeeld van een foto met een onscherpe achtergrond


Meer gedachten over vervagen

Als je je verdiept in de subtiliteiten van wat bokeh meer beïnvloedt, dan is het moeilijk om een ​​consensus te bereiken, maar houd er rekening mee dat de brandpuntsafstand soms meer dan helderheid lens. Ook wordt de onscherpte van de achtergrond indirect beïnvloed door de grootte van de sensor voor dezelfde lens. Dus op full frame camera's zeggen ze dat de onscherpte sterker is met dezelfde lens. De scherptediepte van de lens verandert niet - dit is een fysieke grootheid. Dus wat is de vangst? En het voordeel is dat de scherpstelafstand van de lens verandert om hetzelfde frame samen te stellen. En natuurlijk, hoe verder de achtergrond van het onderwerp is, hoe meer het zal vervagen. Trouwens, objectieven met korte focus met grote helderheid het is echter beter om de achtergrond, die zich dicht bij het onderwerp bevindt, onscherp te maken.

De achtergrond vervagen in een portret van volledige lengte

De achtergrond vervagen in een portret van volledige lengte


Photoshop zal ook helpen.

Als de foto is gemaakt en je wilt de achtergrond vervagen, dan komt Photoshop of een ander programma je te hulp. Er zijn veel vervagingsmethoden en ik zal er niet bij stilstaan.

Wat is voor- en achtergrond (ver) onscherpte?

Wat is voor- en achtergrond (ver) onscherpte?


Conclusies:

Om maximale onscherpte te bereiken, moet u fotograferen met een zo groot mogelijk diafragma en met de maximale brandpuntsafstand van uw lens. In dit geval geldt: hoe groter de afstand tussen de achtergrond en het onderwerp en hoe kleiner de afstand tussen de camera en het onderwerp, hoe meer de achtergrond wazig wordt. Als de camera geen normale onscherpte kan bieden, kun je deze afwerken in een speciaal programma, zoals Photoshop.

↓↓↓ Like :) ↓↓↓ Bedankt voor je aandacht. Arkadi Shapoval.

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 444, over het onderwerp: Foto's maken met een onscherpe achtergrond

 • Sergei

  Hallo. Help me beslissen alstublieft. Op de nikon d3100 heb je een fix nodig voor het fotograferen van kleine objecten (ongeveer de grootte van een mok of glas, soms minder).Ik overweeg ofwel de standaard vijftig dollar Nikon AF-S NIKKOR 50mm f/1.8G, of 35mm Nikon DX AF -S NIKKOR 35 mm 1 / 1.8G. Welke geeft de beste onscherpte en bokeh? We hebben ongeveer hetzelfde resultaat nodig als op de foto, deze foto is van het arsat h handmatige glas

  • Andrew

   Overweegt u alleen deze twee lensopties?

   • Sergei

    Ja

    • Michael

     En als je de goede oude Helios44-M4 probeert? Met de juiste installatie krijgt hij een zeer smalle scherptediepte met een goede onscherpte ... Vooral omdat de prijs van Helios een cent per straal is.

     • Sergei

      Er zijn 44-2,44m-6 en arsat H. Allemaal passen ze bij mij met een foto. Ik zou graag een autofocus fix willen omdat het niet altijd handig is met een handmatige. Ik beschouw deze twee glazen vanwege een extreem beperkt budget

      • Andrew

       Heb je ervaring met Helios, neem dan 50 mm.

      • Seladir

       Arsat H vijftig dollar, dus als het resultaat vergelijkbaar is, neem dan vijftig dollar van Nikon.

 • Alexander

  Informatief artikel. Adviseer een goedkope camera voor het opnemen van video in 4K en met de beste achtergrondonscherpte.

  • Andrew

   Medium formaat Fuji.

 • Tanita

  Bedankt, zeer duidelijke uitleg

 • Leonid

  Excellent.

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2012/01/dof-best-lens-photo/

Versión en español de este artículo https://radojuva.com/es/2012/01/dof-best-lens-photo/