Nikon D100 Review

Om een ​​review te schrijven heb ik deze camera gekocht hier.

Nikon D100 werd geïntroduceerd op 21.01.2002-1-XNUMX en werd de vierde volwaardige digitale spiegelreflexcamera van Nikon (na Nikon DXNUMX, D1H, D1X).

Nikon D100

NikonD100. Camera afgebeeld met lens Nikon AF Nikkor 50mm 1: 1.4D

matrix

De Nikon D100 gebruikt een APS-C-sensor om een ​​beeld te vormen dat exact even groot is als elke andere camera uit de Nikon DX-serie, zoals Nikon D500 of Nikon D7500. Het grote sensorformaat is tegenwoordig een van de weinige voordelen van de Nikon D100.

De Nikon D100 heeft een sensor CCD-sensor Sony ICX-413-AQ, waarmee een afbeelding kan worden gemaakt met een maximale grootte van 3008 x 2000 pixels (d.w.z. 6 MegaPixels). Deze sensor wordt alleen gebruikt in Nikon D100. Bij de camera's Nikon D70, D70s, D50 и D40 gebruikt zeer vergelijkbaar, maar nog steeds verschillend sensor Sony ICX-453-AQ (CCD, 6 MP, 3008 x 2000).

De belangrijkste kenmerken van de Nikon D100, met name de sensor, zijn:

 1. mogelijkheid om RAW-bestanden ('.NEF') met 12-bits kleurdiepte te gebruiken zonder compressie. volgende camera's Nikon D70, D70s, D50 и D40 kon RAW-bestanden alleen met compressie gebruiken (zoals alle modellen) amateur- en geavanceerde amateurcamera's tot op de dag van vandaag). Eén ongecomprimeerde RAW (NEF)-afbeelding weegt 10 MB.
 2. de mogelijkheid om het formaat te gebruiken TIFF (geen compressie, 8 bits per kanaal, 24 bit kleur). Dit formaat wordt niet ondersteund door camera's Nikon D70, D70s, D50 и D40 (zoals alle modellen) amateur en gevorderde amateurlijn). Het formaat voorkomt gegevensverlies dat optreedt bij het genereren van een JPEG-beeld (JPEG FINE gebruikt 1:4-compressie). In tegenstelling tot het RAW-formaat, geeft het TIFF-formaat hetzelfde weer in alle beeldprocessors van derden (Lightroom, ACR, enz.) en vereist het geen cameraprofiel. Het is waar dat het opnemen van een foto in TIFF-formaat ongeveer 25 seconden duurt (de tijd is niet afhankelijk van de snelheid of de grootte van de geheugenkaart). Een TIFF-afbeelding weegt ca. 17 MB
 3. de mogelijkheid om het ISO-basisbereik uit te breiden tot een waarde ISOHI-1, gelijk aan de waarde ISO 3200 и ISOHI-2, gelijk aan de waarde ISO 6400 (TOP Nikon D1 kan hetzelfde doen, Nikon D1h, Nikon D2h en Nikon D2hs). Het verbazingwekkende is dat het volgende model Nikon D200, die 3 jaar later verscheen, had een fundamentele maximale ISO-drempel, dezelfde als de Nikon D100, die nog steeds dezelfde 1600 eenheden was. Maar het uitgebreide ISO-bereik voor Nikon D200 lager werd (regressie). Camera Nikon D200 kon alleen ISO HI-1 gebruiken, wat gelijk staat aan ISO 3200. Nog verrassender is dat Nikon D300, en later Nikon D300s gebruikte de uitgebreide ISO HI-1-waarde, die gelijk is aan dezelfde ISO 6400-waarde Nikon D3100 (tussen Nikon DX-serie bijgesneden camera's), die al in 2010 verscheen (8 jaar na de Nikon D100). Situatie met Nikon D1x, Nikon D2x и Nikon D2xs nog erger: deze camera's zijn veel nieuwer dan de Nikon D100, maar hun standaard maximale ISO-drempel is slechts 800 eenheden (2 keer lager dan de Nikon D100), en de maximale uitgebreide drempel is slechts 3200 (ISO HI-2).
 4. groot of, zoals het ook wordt genoemd, 'vette' pixel. De Nikon D100 sensor heeft een lage pixeldichtheid (zelfde als Nikon D70, D70s, D50 и D40). Dichtheid vergelijkbaar met full frame camera's zoals Nikon D700, D3, D3s и Kodak DCS PRO 14n. Een grote pixel maakt het zelfs met 'zwakke' lenzen gemakkelijk om een ​​scherp beeld te krijgen. Toegegeven, de on-camera JPEG van de Nikon D100 blinkt niet uit in scherpte en je kunt het beste het RAW-formaat gebruiken om de maximale hoeveelheid detail te krijgen.
 5. Nikon D100 is het enige vroege model camera die gebruik maakt van volledige mechanische sluiter. De sluiter van vergelijkbare 6 MP-modellen Nikon D70, D70s, D50, D40, evenals Nikon D1-modellen, D1h, D1x gebruikt een gecombineerde mechanische en elektronische sluiter (de eerste sluiter is elektronisch, de tweede is mechanisch).
 6. de D100-sensor is echt niet hetzelfde als die Nikon D70, D70s, D50 и D40. Dit is gemakkelijk te herkennen aan het totaal pixels (subpixels) uit de instructies. Nikon D100 heeft 6.31 miljoen pixels/subpixelsEn Nikon D70, D70s, D50 и D40 heeft 6.24 miljoen pixels/subpixels. Hoogstwaarschijnlijk wordt dezelfde sensor als de Nikon D100, of licht gewijzigd, gebruikt in camera's Konica Minolta Dynax 7D (ze Konica Minolta Alpha 7D и Konica Minolta Maxxum 7D) En Konica Minolta Dynax 5D (ze Konica Minolta Alpha Sweet Digital и Konica Minolta Maxxum 5D) En Pentax *ist D, Pentax *ist Ds, Pentax *ist DS2 и Samsung GX-L1 (kopie van Pentax *ist DL2), Samsung GX-1S (kopie van Pentax *ist DS2), Epson R-D1, Epson R-D1's, Epson R-D1x, Epson R-D1xG
 7. pixels op de Nikon D100-sensor kunnen na verloop van tijd niet meer werken, waarna ze verschijnen dode of hete pixels. Niet-werkende pixels kunnen bij elke ISO-waarde en elke waarde verschijnen uittreksels. Deze aandoening wordt automatisch gemaskeerd door populaire RAW-converters (ACR, Lightroom, etc.). Alle Nikon camera's op basis van een CCD-sensor hebben last van deze aandoening.
 8. kleurruimte voor het eerst in de camera sRBG III. Ingeschakeld in het opnamemenu->Kleurmodus->III III (sRGB)->OK. Hiermee kunt u meer verzadigde kleuren krijgen, wat handig is voor het fotograferen van natuur en landschappen. Vorige camera's NikonD1X, D1H had slechts twee kleurruimten I (sRBG) en II (ADOBE RGB). De eerste modus geeft natuurlijke kleuren zonder kleurverschuivingen en zou goed geschikt moeten zijn voor alle soorten opnamen, inclusief portretten. De tweede modus heeft een groter kleurengamma en is handig voor verdere verwerking door ervaren gebruikers (als je niet weet wat ADOBE RGB is, gebruik het dan in ieder geval niet, deze aanbeveling is van toepassing op alle digitale camera's)
 9. Nikon D100 gebruikt een sensor gemaakt door technologie CCD (CCD). Deze technologie is verouderd. Het werd vervangen door CMOS-sensoren (de eerste camera met een CMOS-matrix - Nikon D2x, sept.2004). De nieuwste camera met een CCD-sensor was Nikon D3000, geïntroduceerd in juli 2009 en stopgezet in 2010. Er wordt aangenomen dat CCD-sensoren ondanks hun archaïsme een zeer goede kleurweergave hebben, waarvoor ze door sommige amateurfotografen worden gewaardeerd. Over dit onderwerp raad ik je aan om naar de recensie te kijken Fujifilm FinePix S5Pro (Super CCD SR II-sensor).
 10. er is lange sluitertijd ruisonderdrukkingsfunctie. CSM MENU->4 Lange exp. NR->F4 Ruisonderdrukking lange belichting->ON ON->OK. Als de functie is ingeschakeld, zal de camera voor elke opname ruis aftrekken, maar alleen als: uittreksel zal 1/2 c of meer zijn (lang uittreksels, vandaar de naam van de functie). De ruisonderdrukkingstijd wordt gedaan met behulp van een extra afbeelding van dezelfde uithoudingsvermogen en bij dezelfde ISO-waarde, maar met de sluiter volledig gesloten (het lijkt misschien alsof er niets gebeurt, aangezien er geen standaard ontspanknop is). Uiteindelijk beeldacquisitietijd is verdubbeld. De prompt 'JOB NR' knippert op het monochrome display terwijl de extra opname wordt gemaakt en de ruis wordt afgetrokken (er wordt gewerkt aan ruisonderdrukking). Wanneer deze functie is ingeschakeld framebuffer wordt gehalveerd.
 11. Voor het reinigen van de sensor heeft de Nikon D100 het gebruik van de Nikon MB-D100 Battery Grip nodig. Het menu-item dat verantwoordelijk is voor het omhoog brengen van de spiegel voor het reinigen van de sensor is inactief op een camera zonder batterijgreep. Dit is een ernstig ongemak. Toegegeven, in de servicecentra wordt de matrix zelfs zonder batterijhandvat schoongemaakt.

Het basis ISO-bereik is 200-1600 in stappen van 1/3 stop. De maximale basis ISO van 1600 eenheden wordt gebruikt door alle camera's op de CCD-sensor: Nikon D1, D1h, D1x, D100, D50, D70, D70s, D40, D200, D80, D40x, D60, D3000 en alle camera's op de JFET-LBCAST-sensor: Nikon D2H, D2Hs. Ik wil dan ook benadrukken dat de Nikon D1 en D100 meteen een hoge lat leggen voor twee of drie generaties camera's.

Belangrijke eigenschappen

 • Nikon D100 is gebouwd op basis van een filmcamera waarvan de Nikon D100 een grote volformaat spiegel heeft en een deel van de body design
 • voor JVI de camera gebruikt een pentaprisma
 • focusmodule 5 dots, precies hetzelfde als Nikon D50, D70, D70s
 • silicium belichtingsmeetmodule, in 10 segmenten. Alleen Nikon D100 van alle Nikon CZK's gebruikt deze module, het is de meest primitieve, maar tegelijkertijd zijn er geen problemen met de belichting
 • het display is slechts 1.8 inch en heeft 118.000 dots. Het bekijken van beelden op het scherm is buitengewoon moeilijk
 • Nikon D100 heeft een focusmotor en zal correct werken met niet-gemotoriseerde lenzen
 • uittreksel 30 tot 1/4000 seconde. Helaas is bij ISO 200 (de laagst mogelijke ISO voor een camera), de kortste uittreksels, gelijk aan 1/4000 seconde, is mogelijk niet genoeg bij gebruik van snelle optica en heldere verlichting
 • flitssynchronisatie is alleen mogelijk bij sluitertijden tot 1/180 s (bij gebruik van stap expositie 1/2 stop) of 1/160 s (bij gebruik van stap expositie 1/3 stap). Natuurlijk niet hoge snelheid synchronisatiemodus, en er is geen modus automatische afstandsbediening van externe flitsers via ingebouwde
 • Nikon D100 ondersteunt alleen oudere externe D-TTL-flitsers. Nieuwe I-TTL-flitsers werken niet (of werken niet in alle modi).
 • ingebouwde flitser kan werken in handmatige flitsregelingsmodus 'M', maar in deze modus is altijd alleen volledige flitsoutput beschikbaar (1/2, 1/4 output, enz. kan niet worden ingesteld)
 • De Nikon D100 gebruikt dezelfde accu als de Nikon D70, D70s, D50. Ook kan de Nikon D100 een accu gebruiken van D80, D90, D200, D300, D300s, D700 (maar niet andersom)
 • geen diafragma weerstand:, en als gevolg daarvan is er geen meting expositie met handmatige optiek. Dit is de enige camera in deze lijn die deze functie niet heeft.
 • geen RAW+JPEG gelijktijdige opnamefunctie
 • Nikon D100 ondersteunt CF kaarten van elk formaat, maar op ruime geheugenkaarten (meer dan 16 GB) kan de camera slechts ongeveer 3 GB geheugen gebruiken, waardoor je ongeveer 300 RAW-bestanden zonder compressie of 900 JPEG-bestanden met de maximale kwaliteit 'Fijn' kunt plaatsen. ' en een maximale grootte van 'L'. Ik raad aan geheugenkaarten te gebruiken tot maximaal 2 GB (met 2 GB CF-geheugenkaarten Nikon D100 werkt prima, kaarten van 4 GB en meer doen er erg lang over om te formatteren en te initialiseren bij het aanzetten / wakker maken van de camera). Belangrijk: Een camera met firmware 1.x kan alleen werken met geheugenkaarten tot 2 GB, om te werken met grotere geheugenkaarten is firmware 2.0 vereist.
 • de camera heeft een extra monochrome display waarmee je de camera snel kunt configureren
 • een onvoldoende doordacht systeem voor het wijzigen van ISO, BW, beeldkwaliteit en scherpstelmethode, dat zich bevindt op de shooting control mode dial (op de schijf waar PASM modi). Het aanpassen van een enkele parameter is eenvoudig, maar je moet de schijf constant terugzetten in een van de modi PASM. Als dit niet wordt gedaan, reageert de camera niet op de ontspanknop.
 • Nikon MB-D100 batterijpakket kan werken op 6 AA-batterijen (of oplaadbare batterijen) of twee EN-EL3-batterijen
 • er is geen camera-oriëntatiesensor, hierdoor moeten foto's in portret (verticale) modus op een computer handmatig worden omgedraaid (oriëntatie).
 • er is geen Russische taal in het menu

framebuffer

Nikon D100 kan fotograferen met een maximale snelheid van 3 beelden per seconde. Waarin framebuffer de camera is klein.

Met ruisonderdrukking bij lange sluitertijd uitgeschakeld:

 • 4 frames RAW (gecomprimeerd of ongecomprimeerd)
 • 6 kaders TIFF met maat L/M/S
 • 6 JPEG L-frames met elke Fine/Normal/Basic-kwaliteit en elk L/M/S-formaat

Met lange sluitertijd ruisonderdrukking ingeschakeld:

 • 2 frames RAW (gecomprimeerd of ongecomprimeerd)
 • 3 frames TIFF met maat L/M/S
 • 3 JPEG L-frames met elke Fine/Normal/Basic-kwaliteit en elk L/M/S-formaat

De schrijfsnelheid van de geheugenkaart is ca. 6 seconden per 1 RAW-bestand zonder compressie (hangt niet af van de snelheid of grootte van de geheugenkaart).

RAW-bestanden gecomprimeerde bestanden wegen 4-5 megabytes. De compressiemethode wordt ingesteld in het cameramenu: MENU->Opnamemenu->Beeldkwaliteit->NEF (RAW)->RAW NEF (RAW)->OK. Gebruik van gecomprimeerde RAW (NEF)-foto's verliesvrij algoritme.

Belangrijk: De Nikon D100 doet er erg lang over om gecomprimeerde RAW bestanden te schrijven (ongeveer 40 seconden per bestand). De schrijfsnelheid is weinig afhankelijk van de snelheid van de geheugenkaart. Hoogstwaarschijnlijk is zo'n trage opname van gecomprimeerde gegevens te wijten aan het feit dat de zwakke Nikon D100-processor gegevens zeer lang comprimeert. Niet-gecomprimeerde bestanden worden ongeveer 5 keer sneller geschreven

Voorbeeldfoto's

Alle onderstaande foto's zijn gemaakt met een lens. YONGNUO 40 mm 1: 2.8 (model JN40mm F2.8N).

Originele foto's in '.NEF' (RAW) formaat van de Nikon D100 kunnen downloaden via deze link.

Meer foto's van Nikon D100 zijn te vinden in mijn galerij hier en in de galerij hier.

mijn ervaring

De Nikon D100 is een mooie oude camera, maar helaas erg verouderd.

Direct het eindresultaat in JPEG krijgen van camera's Nikon D50, D70, D70s is veel gemakkelijker. Over het algemeen kunnen de Nikon D70/D70s alles hetzelfde als de Nikon D100, maar daarnaast hebben ze ook een betere weergave, een kortere minimale sluitertijd (1/8000 s), ondersteunen moderne I-TTL flitsers en kunnen externe externe flitsers bedienen. knippert via Nikon CLS, veel meer instellingen hebben voor het aanpassen van de beeldkwaliteit, fotograferen in RAW + JPEG modus, grote geheugenkaarten goed verwerken, een camera-oriëntatiesensor hebben (horizontaal/verticaal), gegevens sneller naar geheugenkaarten schrijven, lichter wegen, minder kosten, voor het reinigen van sensoren geen batterijpakket nodig, uittreksel flitssynchronisatie is veel lager (1/500 s), ze zijn gemakkelijker in te stellen en te beheren, ze tonen sluitertijd, ze hebben een langere framebuffer, een betere belichtingsmeetmodule hebben ... en nog veel meer kleine dingen.

Ik zou Nikon D100 alleen aanraden aan diegenen die graag dieper graven in RAW-bestanden vanuit een CCD-matrix.

Ik raad aan om in de sectie te kijken 'Legenden gaan ten strijde'. Prijzen voor moderne Nikon-camera's in populaire winkels kunnen zie deze link.

Reacties op dit bericht vereisen geen registratie. Iedereen kan een reactie achterlaten. Veel verschillende fotoapparatuur is te vinden op AliExpress.

Resultaten van

Nikon D100 - een interessant exemplaar van de camera uit de tijd dat de camera-industrie net in een stroomversnelling kwam. Het is tegenwoordig heel gemakkelijk te vinden veel tekortkomingen in de Nikon D100, sindsdien zijn de eenvoudigste amateurcamera's ver vooruit gegaan in hun ontwikkeling. In ieder geval kan de Nikon D100 tevreden zijn met zijn beeld, en het feit dat de camera al vele jaren bestaat, en nog steeds werkt en werkt, maakt het een grote eer.

Materiaal voorbereid Arkadi Shapoval. Trainingen/consulten | YouTube | Facebook | Instagram | Twitter | Telegram

Voeg een reactie toe:

 

 

Opmerkingen: 147, over het onderwerp: Nikon D100 review

 • Roma

  Dank je wel!

 • Alexey

  Arkady bedankt voor de verlichting! Misverstanden bij het opnemen van de 1e kop voor maar liefst 6 seconden. In de recensie op youtube heeft de eigenaar zich ongeveer 0.3 sec uitgeschreven. records van de 1e rav .. Iets wat ik in de war raakte .. Leg uit ...

  • Arkadi Shapoval

   Nou, laat hem je laten zien hoe het is 0.3 seconden voor 10 MB RAW :)
   Alles is zoals hier beschreven in mijn recensie

   • Dmitry

    Hallo, ik ga een budgetcamera nemen en de vraag is om een ​​camera te vinden met een maximale matrixgrootte en een goede kleurweergave tegen relatief lage kosten. De keuze viel op de d100. Geïnteresseerd in jouw mening over het kiezen van een budget DSLR en misschien kun je me iets vertellen over het kiezen van een lens daarvoor. En dan verdrink ik als beginner in een zee van informatie. Bedankt! :)

    • Arkadi Shapoval

     Goedemiddag. Neem iets nieuwer, in ieder geval d80, d90 van Nikon, of 40d, 30d van Canon

 • Alexey

  Bedankt! Ik verwarde de opnametijd op de kaart met de wachttijd om het volgende frame te maken :_)) Ik moest 6 seconden wachten! Arkady, kun je me vanuit jouw ervaring een camera vertellen met een SSD en het schoonste beeld bij lagere ISO's. Bijna alle toppers zijn en waren, ik wil voor de ziel
  een kleurrijke eenvoudige SSD, vanaf 5 megapixels, behalve Fuja (er is) ..

  • Arkadi Shapoval

   Als er Fuji is, dan zijn ze juist voor de ziel. Er zijn veel meer medium formaten op CCD, ook daar is de kleur goed. Ook Canon 1D wordt door velen geroemd.

 • Alexey

  Bedankt. Ik wilde een kleine camera, voor de ziel in een reisversie. Je kunt je Kodak SLR niet eens veel slepen.. Iets van oude Nikons of Sonek.. Arkady, ik vond geen gelijken met D100 (alleen in de studio) en D50, ik denk dat velen geïnteresseerd zouden zijn in onbewerkte exemplaren, zonder professionele verwerking .. Met vriendelijke groet ..

  • nashua

   Kijk naar D80.
   Van moderne camera's is alleen de sensor echt anders. Snel genoeg, gebruiksvriendelijk, geen klein scherm, uitstekende kleur. Het meest is het voor uw vereiste:

 • Paul

  Wat een gave foto's op de D100, gewoon onwerkelijk! Vergeleken met mijn D3300 en D3200 heb ik dus een soort zeep, zelfs op Nikkor 40mm.

 • Nicholas

  Goedemiddag. Arkady, vertel me alsjeblieft, werkt de Nikkor-S Auto Kogaku Japan 50 mm 1.4-lens zonder aanpassingen met een Nikon D100-camera?
  Welke functies werken niet meer?

  • Arkadi Shapoval

   Zonder wijziging wordt de lens niet op de d100 geïnstalleerd; u moet de rand op de diafragmaring afslijpen.

 • Vitaly P

  En wie D100? Er zijn er twee. vitalya-pavlenko@bk.ru

 • Ivan

  Bedankt voor een nuttige beoordeling.

 • Alexander Panov

  Ik gebruik nog steeds de nikon d100
  zonsondergang, augustus 2020

 • Volodymyr

  Heeft iemand interesse. Ik verkoop een Nikon D-100 camera met een Sealux box voor onderwaterfotografie en 2 flitsboxen. +380503802405 Vladimir

Voeg een reactie

Auteursrecht © Radojuva.com. Blog Auteur - fotograaf in Kiev Arkadi Shapoval. 2009-2023

Engelse versie van dit artikel https://radojuva.com/en/2011/12/nikon-d100-review/

Version en español de este artículo https://radojuva.com/es/2011/12/nikon-d100-review/